Witam,
podczas właczania ogrzewania przedniej lub tylniej szyby oswietlenie deski jak i swiatla przygasaja - czy tak ma być?
Do tego dochodzi inna sprawa - jak wrzucam na luz to dochodzi jeszcze jakies dudnienie/warczenie spod maski (podczas ogrzewania i tylko na cieplym silniku). Przysluchalem sie temu dokladnie i to dudni filtr powietrza - dotknięcie/przesunięcie i przestaje - podlozylem kawalek steropianu miedzy filtr a akumulator i mniej sie tlucze - ale nie o to chodzi.
Czy to dudnienie moze isc z silnika jak wlaczam ogrzewanie szyb? jakies duze wibracje dostaje silnik, albo cos innego?
Bylem w serwisie i wymienili mi regulator napiecia w alternatorze...ale nadal mi przygasają światla i sie to tlucze spod maski.
Jakies sugestie?
kaczozord
23-02-2009, 13:22
To, że przygasają światła we wnętrzu pojazdu, a czasem i światła mijania to normalne, Związane to jest z dużym poborem mocy przez ogrzewanie przedniej szyby.
Nie martw się to w miare normalny objaw w focusie
chodzi oczywiście o przygasanie światełek
mondzio III
23-02-2009, 15:52
Witam,
podczas właczania ogrzewania przedniej lub tylniej szyby oswietlenie deski jak i swiatla przygasaja - czy tak ma być?
Ale tylko przygasają ci na ,krótką chwilkę i potem wszystko jest w normie.
Duży pobór prądu spowodowany włączaniem ogrzewania szyb
tym będzie się objawiał.
Czyli tak ma być.
Również tak mam, ale powiedzcie czy to też jest normalne: u mnie jakieś 5-10 sekund po włączeniu ogrzewania szyb spadają na jakieś 3-4 sekundy obroty o jakieś 250-300 w dół, samochód zaczyna sie trząść, jakby miał zaraz zgasnąć, po chwili obroty wskakują na 1,5 tys i znowu opadają do normalnych. To też związane z szybami, czy już inna bajka?
Również tak mam, ale powiedzcie czy to też jest normalne: u mnie jakieś 5-10 sekund po włączeniu ogrzewania szyb spadają na jakieś 3-4 sekundy obroty o jakieś 250-300 w dół, samochód zaczyna sie trząść, jakby miał zaraz zgasnąć, po chwili obroty wskakują na 1,5 tys i znowu opadają do normalnych. To też związane z szybami, czy już inna bajka?
Mam tak samo. Pobór prądu (zwłaszcza przednia szyba) jest tak wielki, że jak załączam szybę na zimnym silniku to silnik tak spada z obrotów, że prawie gaśnie (i wyłącz się podgrzewanie szyby nieraz). Ja teraz zanim włączę szybę to dodaję lekko gazu i potem jeszcze przez chwilkę tak trzymam i jest ok.
marcin_gw
04-03-2009, 20:43
u mnie też tak było do wymiany akumulatora teraz mam bosch s4 60Ah
i nic takiego nie ma miejsca w serwisie boscha mistrz powiedział że standardowe 52 Ah
które miałem to nawet nowe było zbyt słabe
i do benzynek z większym obciążeniem elektrycznym lepiej coś większego
Mam tak samo. Pobór prądu (zwłaszcza przednia szyba) jest tak wielki, że jak załączam szybę na zimnym silniku to silnik tak spada z obrotów, że prawie gaśnie (i wyłącz się podgrzewanie szyby nieraz). Ja teraz zanim włączę szybę to dodaję lekko gazu i potem jeszcze przez chwilkę tak trzymam i jest ok.
U mnie ostatnio 3 razy zgasł. A właściwie nei wiem jak to wytłumaczyć, bo obroty z 1 tyś idą szybciutko do zera bez zadnego szarpniecia ani nic, tylko zapłon zostaje włączony.