Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wysoka częstotliwość migania kierunkowskazów

vincent.v
23-02-2009, 19:38
Witam!
Mam krótkie pytanko, od jakiegoś czasu zaczęły mnie denerwować kierunkowskazy swoim nadgorliwym szybkim działaniem, sprawdziłem wszystkie żarówki i świecą, jak włączę awaryjne to częstotliwość jest w normie, a jak włączę normalnie - lewy lub prawy to miga przynajmniej 2 razy szybciej niż normalnie. Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Pozdrawiam serdecznie :-)

MacieqZST
23-02-2009, 20:57
Sprawdź bezpieczniki.

Jakub
23-02-2009, 21:09
Sprawdź połączenie kostki w tylnej lampie. Ewentualnie jeszcze żarówki w bocznych kierunkach ( w błotnikach )

szperaczz
23-02-2009, 22:25
a nie dokładałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego.
może to nie to ale pamiętam jak w innym samochodzie założylem dodatkowy stop z żarówkami i był taki sam obiaw ustało dopiero jak zamieniłem go na diodowy.
wynikało by z tego że taki efekt może powodować zbytnie obciążenie instalacji niż fabryczne.

vincent.v
24-02-2009, 10:09
a nie dokładałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego.
może to nie to ale pamiętam jak w innym samochodzie założylem dodatkowy stop z żarówkami i był taki sam obiaw ustało dopiero jak zamieniłem go na diodowy.
wynikało by z tego że taki efekt może powodować zbytnie obciążenie instalacji niż fabryczne.

Witam
Niczego nie dokładałem, po prostu się zaczęło powiedzmy raz na 3 dni, potem było normalnie, i tak coraz częściej, teraz ciągle, dziś sprawdzę kostki i na wszelki wielki powymieniam wszystkie żarówki od kierunkowskazów. Pozdrawiam :-)

cosmo80
24-02-2009, 10:13
Sprawdz przekaznik odpowiadajacy za kierunkowskazy. Moze to jest jego wina.

janusz72
24-02-2009, 10:31
A może to to wina przerywacza i prosi się o wymiane. Nie wiem jak w mondkach ale w paskach jest jeden zespoleny na kierunki i awaryjne i trzeba całość wymienić!

mondzio III
24-02-2009, 10:46
Też bym obstawił przerywacz kierunkowskazów,
jak żarówki wszystkie migają.

vincent.v
24-02-2009, 18:58
Ok, będę musiał znaleźć ten przekaźnik, może ktoś wie gdzie jest usytuowany?

barwoog
24-02-2009, 19:06
Jeżeli kierunki działają to nie może to być wina bezpiecznika. Musi być problem z przerywaczem. Miałem podobną sytuację w Almerze.

vincent.v
24-02-2009, 19:17
Przeryłem instrukcję i jest zdanie: Jeśli nagle lampka zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to przepalenie się jednej z żarówek kierunkowskazów. Pewnie po prostu jednej żaróweczce coś odbiło, dziś nie miałem czasu wymienić, jutro po pracy póki jasno trzeba będzie się wziąć. Dam znać co i jak.

vincent.v
24-02-2009, 19:23
Przeryłem instrukcję i znalazłem: Jeśli nagle lampka zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to przepalenie się jednej z żarówek kierunkowskazów. Pewnie coś odbiło jednej żarówce i przez to wariuje, dziś nie miałem czasu wymienić, jutro po pracy póki jasno szybko wymienię i dam znać co i jak :-)

mondzio III
24-02-2009, 19:51
sprawdziłem wszystkie żarówki i świecą,
Pewnie coś odbiło jednej żarówce i przez to wariuje,dziś nie miałem czasu wymienić

To już chyba sam nie wiesz co piszesz lub nie czytasz odpowiedzi.

vincent.v
24-02-2009, 20:56
Wiem co piszę i czytam posty, wszystkie żarówki świecą, w trybie "awaryjnych" jest wszystko ok, w trybie lewo/prawo częstotliwość się zwiększa, wszystkie żarówki dalej świecą, więc wywnioskowałem że może być coś nie tak z którąś z żarówek kierunkowskazów (wilgoć, nalot). Nadal nie mogę "dogooglować" się do informacji umiejscowienia przekaźnika/przerywacza kierunkowskazów.

Antares
24-02-2009, 23:40
Miałem to samo w Mondku sedanie. Ni z tego ni z owego czasem dostawał przyspieszenia. Sprawdź czy nie masz przebicia np. ze świateł, albo z hamulca. Mnie po paru dniach takich numerów spaliła się żarówka z tyłu w migaczu. Była tak zardzewiała, że musiałem ją w kawałkach wyjmować z obudowy.

Mariusz
24-02-2009, 23:41
No to ja tu czegoś nie rozumiem(pewnie głupi jestem)! Wszystkie żarówki sprawne (świecą), a jutro musisz je sprawdzić!!!

vincent.v
25-02-2009, 18:01
No to ja tu czegoś nie rozumiem(pewnie głupi jestem)! Wszystkie żarówki sprawne (świecą), a jutro musisz je sprawdzić!!!

Tak jak napisał Antares, to że świecą nie koniecznie musi oznaczać że są dobre, czy jesteś głupi czy mądry nie mi oceniać.
W każdym bądź razie, dziś wymieniłem wszystkie żarówki kierunkowskazów, i nadal to samo, ale doszedłem do tego co jest powodem, na moim Fordzie jest założony hak, wraz z gniazdkiem do przyczepy, założył go pierwszy właściciel auta w Niemczech. Okazuje się że jest zwarcie w tym gniazdku, po prostu przy włączonym kierunkowskazie zajrzałem do gniazdka a tam pełno soli i brudu (w zeszłym tyg. zrobiłem trasę Poznań-Sycylia-Poznań przez alpy gdzie śniegu i soli nie brakowało). Wyczyściłem, szarpnąłem lekko za kabel od gniazdka, i kierunkowskaz zaczął działać normalnie. Tak jak pisał Szperaczz, dodatkowe urządzenie :-).
Dzięki za odpowiedzi zarówno te konkretne i te "pewnie głupi jestem", w każdym razie moje autko jutro do elektryka, żeby poprawić felerne gniazdko od przyczepy. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

helbob
08-11-2009, 14:11
Sprawdź bezpiecznik od gniazda 12 w bagażniku.Ja miałem podobne zdarzenie i tak właśnie było.Wymieniłem i jest spokój.

attamann
08-11-2009, 15:10
na bank jest to przepalony bezpiecznik juz sam to przerabialem podlaczylem do gniazda zapalniczki w bagazniku lampe ona spowodowala zwarcie i przepalenie bezpiecznika chyba o amperarzu 20A po jego wymianie na dobry problem ustal ale co sie naszukalem az do tego doszedlem to moje rozebralem lampy kostki wymiana zarówek a to tylko bezpiecznik pozdrawiam

spedytor
21-06-2010, 16:13
Mam podobny problem, tylko że u mnie lewy kierunkowskaz na przedniej lampie nie działa. To było tak, że dziś rano przepaliła się żarówka świateł mijania w lewej lampie. Po południu ją wymieniłem. Wracam do domu, wrzucam lewy kierunkowskaz i zonk, miga z wysoką częstotliwością. W domu okazało się, że na tej lewej lampie w ogóle kierunkowskaz nie działa, boczny i tylni migają bardzo szybko. Co to może być ?

Mariusz
21-06-2010, 17:22
Pewnie przy wymianie żarówki świateł mijania przypadkowo rozłączyłeś wtyczkę od kierunku, albo brak dobrego styku wtyczka/żarówka.

helbob
22-06-2010, 13:23
Mój przypadek już wcześniej gdzieś opisywałem,a mianowicie przepalił się bezpiecznik od dodatkowego gniazda w bagażniku.Tez nie wiedziałem że to ma jakiś związek.Kierunkowskazy migały jak szalone,wymieniłem bezpiecznik i jak ręką odjął.

massiwo
31-07-2014, 13:37
koledzy, pozwole sobie odswiezyc, wymienilem niedawno zarowki swiatel postojowych z przodu

i to byl blad :D

od tej pory lewy kierunkowskaz zaczal na tablicy rozdzielczej szybciej mrugac.
nie mam swiatla migacza z przodu jak i z boku, po prostu nie pali, z tyl jest ok.
prawa strona rowniez ok.

chcialem zaczac od bezpiecznika, ale patrze do ksiazki i nie widze, ktory to bezpiecznik mialby odpowiadac niby za kierunkowskazy
ani w centralnej, ani w dodatkowej skrzynce bezpiecznikow
zatem prosze o pomoc ;)

Jakub
31-07-2014, 14:03
Sprawdź żarówki. Zacznij od najprostszych rzeczy.

Poszło z mizianego fona.

Dombek
31-07-2014, 23:52
Albo masz gdzieś zware...

massiwo
04-08-2014, 19:05
zarowki cale... nikt pewnie by nie wpadl na to, ale kiedy na przegladzie wymieniali zarowke postojowa, gosc zabral sie za wyciagniecie tej od migacza (omylkowo), widocznie cos spartaczyl i wkladajac spadl ten kabelek z blaszka do styku i to zawalilo caly temat ;)

Mykk
17-07-2020, 14:54
Hej, czy ktoś wie gdzie jest przekaźnik kierunkowskazów? albo od czego zacząć gdy kierunkowskazy palą bezpiecznik?