Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wysoka częstotliwość migania kierunkowskazów
vincent.v 23-02-2009, 19:38 Witam!
Mam krótkie pytanko, od jakiegoś czasu zaczęły mnie denerwować kierunkowskazy swoim nadgorliwym szybkim działaniem, sprawdziłem wszystkie żarówki i świecą, jak włączę awaryjne to częstotliwość jest w normie, a jak włączę normalnie - lewy lub prawy to miga przynajmniej 2 razy szybciej niż normalnie. Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Pozdrawiam serdecznie :-)
MacieqZST 23-02-2009, 20:57 Sprawdź bezpieczniki.
Sprawdź połączenie kostki w tylnej lampie. Ewentualnie jeszcze żarówki w bocznych kierunkach ( w błotnikach )
szperaczz 23-02-2009, 22:25 a nie dokładałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego.
może to nie to ale pamiętam jak w innym samochodzie założylem dodatkowy stop z żarówkami i był taki sam obiaw ustało dopiero jak zamieniłem go na diodowy.
wynikało by z tego że taki efekt może powodować zbytnie obciążenie instalacji niż fabryczne.
vincent.v 24-02-2009, 10:09 a nie dokładałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego.
może to nie to ale pamiętam jak w innym samochodzie założylem dodatkowy stop z żarówkami i był taki sam obiaw ustało dopiero jak zamieniłem go na diodowy.
wynikało by z tego że taki efekt może powodować zbytnie obciążenie instalacji niż fabryczne.
Witam
Niczego nie dokładałem, po prostu się zaczęło powiedzmy raz na 3 dni, potem było normalnie, i tak coraz częściej, teraz ciągle, dziś sprawdzę kostki i na wszelki wielki powymieniam wszystkie żarówki od kierunkowskazów. Pozdrawiam :-)
Sprawdz przekaznik odpowiadajacy za kierunkowskazy. Moze to jest jego wina.
janusz72 24-02-2009, 10:31 A może to to wina przerywacza i prosi się o wymiane. Nie wiem jak w mondkach ale w paskach jest jeden zespoleny na kierunki i awaryjne i trzeba całość wymienić!
mondzio III 24-02-2009, 10:46 Też bym obstawił przerywacz kierunkowskazów,
jak żarówki wszystkie migają.
vincent.v 24-02-2009, 18:58 Ok, będę musiał znaleźć ten przekaźnik, może ktoś wie gdzie jest usytuowany?
Jeżeli kierunki działają to nie może to być wina bezpiecznika. Musi być problem z przerywaczem. Miałem podobną sytuację w Almerze.
vincent.v 24-02-2009, 19:17 Przeryłem instrukcję i jest zdanie: Jeśli nagle lampka zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to przepalenie się jednej z żarówek kierunkowskazów. Pewnie po prostu jednej żaróweczce coś odbiło, dziś nie miałem czasu wymienić, jutro po pracy póki jasno trzeba będzie się wziąć. Dam znać co i jak.
vincent.v 24-02-2009, 19:23 Przeryłem instrukcję i znalazłem: Jeśli nagle lampka zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to przepalenie się jednej z żarówek kierunkowskazów. Pewnie coś odbiło jednej żarówce i przez to wariuje, dziś nie miałem czasu wymienić, jutro po pracy póki jasno szybko wymienię i dam znać co i jak :-)
mondzio III 24-02-2009, 19:51 sprawdziłem wszystkie żarówki i świecą,
Pewnie coś odbiło jednej żarówce i przez to wariuje,dziś nie miałem czasu wymienić
To już chyba sam nie wiesz co piszesz lub nie czytasz odpowiedzi.
vincent.v 24-02-2009, 20:56 Wiem co piszę i czytam posty, wszystkie żarówki świecą, w trybie "awaryjnych" jest wszystko ok, w trybie lewo/prawo częstotliwość się zwiększa, wszystkie żarówki dalej świecą, więc wywnioskowałem że może być coś nie tak z którąś z żarówek kierunkowskazów (wilgoć, nalot). Nadal nie mogę "dogooglować" się do informacji umiejscowienia przekaźnika/przerywacza kierunkowskazów.
Miałem to samo w Mondku sedanie. Ni z tego ni z owego czasem dostawał przyspieszenia. Sprawdź czy nie masz przebicia np. ze świateł, albo z hamulca. Mnie po paru dniach takich numerów spaliła się żarówka z tyłu w migaczu. Była tak zardzewiała, że musiałem ją w kawałkach wyjmować z obudowy.
No to ja tu czegoś nie rozumiem(pewnie głupi jestem)! Wszystkie żarówki sprawne (świecą), a jutro musisz je sprawdzić!!!
vincent.v 25-02-2009, 18:01 No to ja tu czegoś nie rozumiem(pewnie głupi jestem)! Wszystkie żarówki sprawne (świecą), a jutro musisz je sprawdzić!!!
Tak jak napisał Antares, to że świecą nie koniecznie musi oznaczać że są dobre, czy jesteś głupi czy mądry nie mi oceniać.
W każdym bądź razie, dziś wymieniłem wszystkie żarówki kierunkowskazów, i nadal to samo, ale doszedłem do tego co jest powodem, na moim Fordzie jest założony hak, wraz z gniazdkiem do przyczepy, założył go pierwszy właściciel auta w Niemczech. Okazuje się że jest zwarcie w tym gniazdku, po prostu przy włączonym kierunkowskazie zajrzałem do gniazdka a tam pełno soli i brudu (w zeszłym tyg. zrobiłem trasę Poznań-Sycylia-Poznań przez alpy gdzie śniegu i soli nie brakowało). Wyczyściłem, szarpnąłem lekko za kabel od gniazdka, i kierunkowskaz zaczął działać normalnie. Tak jak pisał Szperaczz, dodatkowe urządzenie :-).
Dzięki za odpowiedzi zarówno te konkretne i te "pewnie głupi jestem", w każdym razie moje autko jutro do elektryka, żeby poprawić felerne gniazdko od przyczepy. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
Sprawdź bezpiecznik od gniazda 12 w bagażniku.Ja miałem podobne zdarzenie i tak właśnie było.Wymieniłem i jest spokój.
attamann 08-11-2009, 15:10 na bank jest to przepalony bezpiecznik juz sam to przerabialem podlaczylem do gniazda zapalniczki w bagazniku lampe ona spowodowala zwarcie i przepalenie bezpiecznika chyba o amperarzu 20A po jego wymianie na dobry problem ustal ale co sie naszukalem az do tego doszedlem to moje rozebralem lampy kostki wymiana zarówek a to tylko bezpiecznik pozdrawiam
spedytor 21-06-2010, 16:13 Mam podobny problem, tylko że u mnie lewy kierunkowskaz na przedniej lampie nie działa. To było tak, że dziś rano przepaliła się żarówka świateł mijania w lewej lampie. Po południu ją wymieniłem. Wracam do domu, wrzucam lewy kierunkowskaz i zonk, miga z wysoką częstotliwością. W domu okazało się, że na tej lewej lampie w ogóle kierunkowskaz nie działa, boczny i tylni migają bardzo szybko. Co to może być ?
Pewnie przy wymianie żarówki świateł mijania przypadkowo rozłączyłeś wtyczkę od kierunku, albo brak dobrego styku wtyczka/żarówka.
Mój przypadek już wcześniej gdzieś opisywałem,a mianowicie przepalił się bezpiecznik od dodatkowego gniazda w bagażniku.Tez nie wiedziałem że to ma jakiś związek.Kierunkowskazy migały jak szalone,wymieniłem bezpiecznik i jak ręką odjął.
koledzy, pozwole sobie odswiezyc, wymienilem niedawno zarowki swiatel postojowych z przodu
i to byl blad :D
od tej pory lewy kierunkowskaz zaczal na tablicy rozdzielczej szybciej mrugac.
nie mam swiatla migacza z przodu jak i z boku, po prostu nie pali, z tyl jest ok.
prawa strona rowniez ok.
chcialem zaczac od bezpiecznika, ale patrze do ksiazki i nie widze, ktory to bezpiecznik mialby odpowiadac niby za kierunkowskazy
ani w centralnej, ani w dodatkowej skrzynce bezpiecznikow
zatem prosze o pomoc ;)
Sprawdź żarówki. Zacznij od najprostszych rzeczy.
Poszło z mizianego fona.
Albo masz gdzieś zware...
zarowki cale... nikt pewnie by nie wpadl na to, ale kiedy na przegladzie wymieniali zarowke postojowa, gosc zabral sie za wyciagniecie tej od migacza (omylkowo), widocznie cos spartaczyl i wkladajac spadl ten kabelek z blaszka do styku i to zawalilo caly temat ;)
Hej, czy ktoś wie gdzie jest przekaźnik kierunkowskazów? albo od czego zacząć gdy kierunkowskazy palą bezpiecznik?
|
|