Założyłem nowy temat ponieważ posty na temat napędów często się powtarzają w innych tematach.
Dziś dowiedziałem się że napęd w pozycji 4H załącza przednią oś (to już każdy wie:)) ale 4 koła działają na zasadzie mechanizmu różnicowego czyli nie kręcą się 4 koła na raz tylko jak to nazywają 4x2 (czyli napędzają koła jedno z tyłu i jedno z przodu te co ma lżej) samo 2H działa tak samo lecz tylko sam tył, pozycja 4 L to jest pozycja gdzie 4 koła pracują równo każde ciągnie tak samo ale nie wolno skręcać i max do 40km/h. Pozycja 2H z RFW – mechanizm różnicowy przedniego napędu działa natomiast żadne koła z przodu nie napędzają pojazd(są odłączone). Są tam jakieś sprzęgiełka co odłączają koła. Proszę mnie poprawić jak coś przekręciłem.
misialek
25-02-2009, 21:28
Boszzzzzz znowu......
Wyobraź sobie że Twoje auto ma 2 mechanizmy różnicowe:
- pierwszy w przednim moście
- drugi w tylnym moście
Ranger natomiast nie ma trzeciego międzyosiowego mechanizmu różnicowego co oznacza że jak włączysz 4H lub 4L to moc jest równo dzielona po 50% na obie osie/mosty a w tychże osiach mechanizmy różnicowe przekazują tą moc na koło/półoś stawiające mniejszy opór co NIE oznacza że ZAWSZE napędza tylko jedno koło na osi. Jeśli obydwa koła stawiają identyczny opór (np asfalt/beton/łąka) to mechanizm różnicowy zwany również dyfrem dzieli moc na oba koła naraz.
Pozycja 4L to jest dokładnie TO SAMO co 4H tylko wolniej (stąd nazwa reduktor bo redukuje prędkość - L czyli LOW - z angielskiego niski/wolny bieg, natomiast H czyli HIGH czyli wysoki/szybki). Przy włączeniu 4L nie włącza się jakaś dodatkowa blokada w porównaniu z 4 H, poprostu auto jedzie wolniej.
Reduktora czyli pozycji 4L używaj podczas jazdy w terenie kiedy prędkość podróżna jest niska, wówczas możesz używać wszystkich głównych biegów a nie tylko jedynki czy dwójki bo reszta będzie za szybka.
dzieki za inf, w serwisie wprowadzili mnie w błąd:/ może sami do końca nie wiedza jak to działa:p to powiedz mi jeszcze jak zapalona jest RFW w trybie 2H to mechanizm róznicowy przedni działa ale nie rozklada sił na koła? koła sie kreca niezaleznie bez napedu?
RFW w trybie 2H zapalona jest wtedy jak odłączysz przedni napęd(RFW - elektroniczne dołączanie piast przednich) i dopóki nie wyłączysz RFW możesz dołączać przedni napęd podczas jazdy do prędkości 100km/h, jeżeli ją odłączysz musisz się zatrzymać żeby włączyć 4x4.Tak jak pisał misialek Ranger jak i inne pick upy za wyjątkiem Mitsubishi L200 nie ma mechanizmu różnicowego międzyosiowego i dlatego nie zalecają jazdy z napędem 4x4 na asfalcie chyba że jest lód, śnieg i inne kataklizmy.
barbórka
17-03-2009, 15:58
witam wszystkich
czy ktoś zna przełożenia w mostach w starych rangerach (1988-1992) które miały silniki benz.
2,9 v6 i skrzynie biegów FM 146 lub M50D-R1?
przemal00
31-03-2009, 10:02
Założyłem nowy temat ponieważ posty na temat napędów często się powtarzają w innych tematach.
Dziś dowiedziałem się że napęd w pozycji 4H załącza przednią oś (to już każdy wie:)) ale 4 koła działają na zasadzie mechanizmu różnicowego czyli nie kręcą się 4 koła na raz tylko jak to nazywają 4x2 (czyli napędzają koła jedno z tyłu i jedno z przodu te co ma lżej) samo 2H działa tak samo lecz tylko sam tył, pozycja 4 L to jest pozycja gdzie 4 koła pracują równo każde ciągnie tak samo ale nie wolno skręcać i max do 40km/h. Pozycja 2H z RFW – mechanizm różnicowy przedniego napędu działa natomiast żadne koła z przodu nie napędzają pojazd(są odłączone). Są tam jakieś sprzęgiełka co odłączają koła. Proszę mnie poprawić jak coś przekręciłem.
Niestety ranger nie ma blokad mostów, a 4L to taki sam napęd jak 4H tylko zredukowana prędkość obrotowa. Tak więc niestety ciągną te koła które mają lżej (jedno przód jedno tył) chyba że nie ma dużych różnic w przyczepności kół w błocie na 100% będa ciągnęły tylko dwa.