Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Światła dzienne ("skandynawskie").

Strony : [1] 2

bonidydy
04-03-2009, 09:48
Jestem nowy, więc na początek witam wszystkich serdecznie :-).

Rzecz dotyczy nowego Mondeo z tego roku. Po odpaleniu silnika palą się światła mijania - pokrętło wyłącznika świateł w pozycji 0. Sprzedawca poinformował mnie, że jest to prawidłowe zachowanie, które wprowadził Ford w związku z obowiązkiem jazdy na światłach w Polsce. Nie bardzo mi się to spodobało, więc poprosiłem o wyłączenie. Tu się niestety dowiedziałem, że "kiedyś" było to możliwe poprzez zmianę ustawień komputera w serwisie (rozumiem, że chodziło o wcześniejsze egzemplarze MK4), ale "teraz" już się tak nie da.

Czy ktoś wie co można w tej sprawie zdziałać ?

RoNiN76
04-03-2009, 11:05

Rzecz dotyczy nowego Mondeo z tego roku. Po odpaleniu silnika palą się światła mijania - pokrętło wyłącznika świateł w pozycji 0. Sprzedawca poinformował mnie, że jest to prawidłowe zachowanie, które wprowadził Ford w związku z obowiązkiem jazdy na światłach w Polsce. Nie bardzo mi się to spodobało, więc poprosiłem o wyłączenie. Tu się niestety dowiedziałem, że "kiedyś" było to możliwe poprzez zmianę ustawień komputera w serwisie (rozumiem, że chodziło o wcześniejsze egzemplarze MK4), ale "teraz" już się tak nie da.

Może w tym serwisie co kupiłeś się nie da .... druga sprawa, że nie da się za darmo to zapewne jest tą niemocą z ich strony. Oczywiście, że się da i niech Ci kitów nie wciskają. Pogadaj z facetem co Ci auto sprzedawał niech Ci to załatwi gratis.... a BTW w końcu to przecież komputer tym steruje więc nie widzę problemu... Sporo ludków z forum wyłaczyło to sobie między innymi ja też. Poczytaj wątek http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=38046 tam znajdziesz coś w tym temacie.
Jeżeli jesteś nowy to tu możesz do nas dołączyć http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=1288.
a tutaj może dodać swoje autko do listy uzytkowników nowego mondeo mk4 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=57322&page=13

Pozdrawiam

kubuspuchaty
04-03-2009, 11:26
Ja nie widzę podstawy prawnej do takiego stanowiska serwisu. Auto musi być zgodne ze specyfikacją techniczną. W tejże specyfikacji nie ma słowa o światłach tzw. skandynawskich.
Włączenie tej opcji powinno odbywać się tylko na życzenie klienta.

adam131
09-03-2009, 22:49
W moim Mondku światła mijania zapalają się już przy włączonym zapłonie. To jest całkowicie bez sensu. Nie miałem czasu rozmawiać z serwisem ale muszą to wyłączyć.

januszstom
10-03-2009, 05:29
To się zgadza u mnie też tak jest ze światłami ,włączają się już po pierwszym naciśnięciu przycisku start a nie po uruchomieniu silnika.Trochę to dziwne

bonidydy
10-03-2009, 13:08
W moim Mondku światła mijania zapalają się już przy włączonym zapłonie. To jest całkowicie bez sensu. Nie miałem czasu rozmawiać z serwisem ale muszą to wyłączyć.
U mnie też przy włączonym zapłonie - nie jak na początku wątku "po odpaleniu silnika" :-). Napisz co zdziałałeś, bo mnie też to drażni.

mir200
10-03-2009, 16:11
U kolegi w Octavii takie ustawienia robi się samodzielnie poprzez komputer.( obsługa które światła mają się włączyć i kiedy) Myślę, że w Mondku też tak powinno być. Ten Convers w zasadzie ****o daje. Chciałoby się coś móc poustawiać we własnym samochodzie ( tym bardziej znając podejście pracowników ASO juz po sprzedaży)

januszstom
11-03-2009, 08:12
U kolegi w Octavii takie ustawienia robi się samodzielnie poprzez komputer.( obsługa które światła mają się włączyć i kiedy) Myślę, że w Mondku też tak powinno być. Ten Convers w zasadzie ****o daje. Chciałoby się coś móc poustawiać we własnym samochodzie ( tym bardziej znając podejście pracowników ASO juz po sprzedaży)

Moim zdaniem powinno się sterować samodzielnie funkcjami programowania świateł, to zupełnie bez sensu że aby to zmienić trzeba wgrać nowy soft za jakieś pewnie 150-200zł, choć nie wiadomo czy w chwili obecnej jest to jeszcze możliwe nawet za tą kasę.No i to włączanie ksenonów już po pierwszym naciśnięciu przycisku start, po co?

mir200
11-03-2009, 18:20
Moim zdaniem powinno się sterować samodzielnie funkcjami programowania świateł, to zupełnie bez sensu że aby to zmienić trzeba wgrać nowy soft za jakieś pewnie 150-200zł, choć nie wiadomo czy w chwili obecnej jest to jeszcze możliwe nawet za tą kasę.No i to włączanie ksenonów już po pierwszym naciśnięciu przycisku start, po co?

A u was tez zapalają się swiatła pozycyjne przód i tył, wewnętrzne i w lusterkach od razu po odblokowaniu drzwi pilotem (mam założony alarm fabryczny). Juz się przyzwyczaiłem że świeci się jak bożonarodzeniowa choinka zanim do niego dojdę. Jeśli drzwi się nie otworzy to gasną po 30 sek- podobnie jak otworzenie izolowane bagażnika. Ale sporo zeżre wtedy prądu-myślę- i bez sensu- wystarczyłyby światełka w lusterkach.

PAFFCIO
11-03-2009, 18:37
A u was tez zapalają się swiatła pozycyjne przód i tył, wewnętrzne i w lusterkach od razu po odblokowaniu drzwi pilotem (mam założony alarm fabryczny).
Ciekawe...mi po odblokowaniu z pilota drzwi migną kierunkowskazy, zapala się jedynie lampka przy lusterku wstecznym oraz w lusterkach i zapala się Convers czyli tak samo jak przy wysiadaniu...nigdy jednak nie zapalają się pozycje...coś jest spitolone przy programowaniu...
follow home to funkcja, która zapala normalne światła więc nie mam pomysłu skąd Ci się te pozycje palą...dziwne :570:

bonidydy
11-03-2009, 19:48
A u was tez zapalają się swiatła pozycyjne przód i tył, wewnętrzne i w lusterkach od razu po odblokowaniu drzwi pilotem (mam założony alarm fabryczny).

Dokładnie tak się zachowuje u mnie. Alarm niefabryczny.

RoNiN76
11-03-2009, 20:10
A ja też muszę to obadać co się dzieje przy dojściu i odejściu od auta bo coś tam się świeci ale nie pamiętam co. Wiem tylko, że jak wyłączam auto i otwieram drzwi to mam mignięcie awariami pojedyncze a pojawiło się to po tym jak zażyczyłem sobie samoczynne ryglowanie drzwi przy prędkości 7-10 km/h.

adam131
12-03-2009, 00:27
Popracowałem wczoraj nad światłami. W zasadzie u mnie palą się zawsze. Nie ma opcji wyłączenia. Odblokowuję dzwi - palą się postojowe, wewnętrzne, uzbraja się radio i Convers. Włączam zapłon (nie odpalam silnika) - palą się mijania, wewnętrzne, włącza się radio i Convers. Włączam silnik - palą się mijania. Wyłączyć tego nie ma jak. Przełącznik na 0 - palą się, długie też. Przełącznik I palą się postojowe i oświetlenie kokpitu, Przełącznik II palą się mijania i długie i oświetlenie. Przełącznik III j.w. Chciałem na sucho przetestować Convers+ - mogę tylko przy włączonym zapłonie, a tu światełka mijania się palą. Czyli co? Mam to robić przy włączonym silniku? Coraz bardziej mnie to wkurza.

januszstom
12-03-2009, 05:32
U mnie to samo

januszstom
12-03-2009, 05:48
Ciekawe...mi po odblokowaniu z pilota drzwi migną kierunkowskazy, zapala się jedynie lampka przy lusterku wstecznym oraz w lusterkach i zapala się Convers czyli tak samo jak przy wysiadaniu...nigdy jednak nie zapalają się pozycje...coś jest spitolone przy programowaniu...
follow home to funkcja, która zapala normalne światła więc nie mam pomysłu skąd Ci się te pozycje palą...dziwne :570:

Ale u mnie jest tak samo po otwarciu, lusterka wędrują na swoją pozycję z palącymi się światłami pod lusterkami i palą się pozycyjne. Widać tak to teraz robią fabrycznie.

bobi78
12-03-2009, 06:56
Ale u mnie jest tak samo po otwarciu, lusterka wędrują na swoją pozycję z palącymi się światłami pod lusterkami i palą się pozycyjne. Widać tak to teraz robią fabrycznie.

"lusterka wędrują na swoją pozycję" czyżby w rocznikach 2009 dzieje sie to automatycznie? nie trzeba wciskać przycisku?

RoNiN76
12-03-2009, 08:16
Mowicie o lusterkach zewnętrznych ? Czyżby Wam się składały po zgaszeniu silnika ?

januszstom
12-03-2009, 08:22
Nie po wyłączeniu silnika a po zamknięciu auta same się składają(przytulają do auta) a po otwarciu auta z pilota przy kluczyku wracają do swojej pozycji ostatnio ustawionej i świecą światłami pod lusterkami+pozycyjne światła.Mowa o lusterkach zewnętrznych składanych elektrycznie

kubuspuchaty
12-03-2009, 08:37
Serio ? W końcu to zrobili ? To muszę przy okazji wizyty w ASO zlecić im robótkę. Ciekawe , czy wystarczy zmiana oprogramowania

RoNiN76
12-03-2009, 08:42
O kurde...... to fajnie muszę do ASO podjechać aby mi to wgrali :). No bo tak naprawdę to po co te lusterka składane z przycisku :(. Bardzo miła inforamcja z rana odrazu mi lepiej :) oby tylko panowie z ASO byli tak przychylni i bez łaski mi to zrobili. Powiem im tak, że działało ale nagle coś się popsuło :D. Kubuspuchaty myślę, że wystarczy ale trzeba się zapytać...

RoNiN76
12-03-2009, 11:07
A więc byłem w ASO.... odnośnie automatycznego składania i rozkładania lustereczek przy opuszczaniu auta i jego uruchamianiu i szanowny pan z ASO stwierdził, że to indywidualna sprawa, że niektóre mogą tak mieć niektóre nie, wymaga to podłączenia pod komputer i sprawdzenia oprogramowania stwierdził również, że może to być sprawa dodatkowego modułu sterującego ale głowy na pieńku nie chciał położyć :D. Stwierdził też, że teraz już jeżeli ktoś chce mieć domykanie drzwi po ruszeniu autem to jest to już nie możliwe ponieważ dostali nowa unijną dyrektywę z centrali iż jest to nie dozwolone bo w razie wypadku ......itd., i generalnie już tego nie zrobią na życzenie klienta. Natomiast światełka skandynawskie jak najbardziej można przeprogramować.

kubuspuchaty
12-03-2009, 14:32
W moim ASO tego jeszcze nie robili, jak będę u nich wymieniał pseudo aluminiową listwę to wtedy będziemy z tym walczyć. Rokowania wykonania są wysokie, gdyż urządzenia do tego mam w autku, trzeba tylko przekonać o tym komputer. Całe szczęście nie pracuje pod Vistą :D

adam131
12-03-2009, 23:01
po zamknięciu auta same się składają(przytulają do auta)
Swietna sprawa wąskim garażu, a taki właśnie mam.
Moje dodatkowo po wrzuceniu wstecznego automatycznie lekko odchylają się na zewnątrz i do dołu. Pozwala to widzieć krawężnik przy cofaniu.

RoNiN76
12-03-2009, 23:11
Generalnie byłem po raz drugi w ASO w sprawie lustereczek i temat jest do zrobienia ale krzyczą sobie 200PLN.... o zgrozoooo :wpale: ASO :D

antyrama
13-03-2009, 01:15
Ja sobie to wziąłem jako opcję z wyposażenia dodatkowego za 400 zł ( wg cennika).
Jest dodatkowy przycisk na boczku drzwi. Można sobie składać i rozkładać lusterka w czasie jazdy- jak ktoś ma taką fantazję. Po zamknięciu auta z pilota lusterka się składają, po otwarciu- rozkładają. Macie jakąś pośrednią wersję? Jest guzik do składania, ale auto nie składa uszu w.w. sytuacji? Moje dzieciaczki jak zobaczyły akcję z lusterkami i lampeczkami natychmiast baaardzo polubiły brykę :) Nie składają się zbyt mocno,inni robią to lepiej, ale nie wystają za obrys auta.
Nie mam natomiast ich synchronizacji ze wstecznym biegiem. Zdaje się, że w Ghia jest standardem. Też fajna funkcja.

januszstom
13-03-2009, 05:45
Ja sobie to wziąłem jako opcję z wyposażenia dodatkowego za 400 zł ( wg cennika).
Jest dodatkowy przycisk na boczku drzwi. Można sobie składać i rozkładać lusterka w czasie jazdy- jak ktoś ma taką fantazję. Po zamknięciu auta z pilota lusterka się składają, po otwarciu- rozkładają. Macie jakąś pośrednią wersję? Jest guzik do składania, ale auto nie składa uszu w.w. sytuacji? Moje dzieciaczki jak zobaczyły akcję z lusterkami i lampeczkami natychmiast baaardzo polubiły brykę :) Nie składają się zbyt mocno,inni robią to lepiej, ale nie wystają za obrys auta.
Nie mam natomiast ich synchronizacji ze wstecznym biegiem. Zdaje się, że w Ghia jest standardem. Też fajna funkcja.

Faktycznie w Ghia lusterka pochylają się po wrzuceniu wstecznego, jest to funkcja powiązana z pamięciami fotela i pamięciami lusterek , o ile dobrze pamiętam

bobi78
13-03-2009, 06:38

U mnie nie skaldaja sie automtycznie - pozostaje tylko opcja "duś na guzik" co jest bardzo denerwujące :( i zazwyczaj nie skladam lusterek :)

januszstom
13-03-2009, 07:20
U mnie nie skaldaja sie automtycznie - pozostaje tylko opcja "duś na guzik" co jest bardzo denerwujące :( i zazwyczaj nie skladam lusterek :)

Co i tak jest lepsze niż obchodzenie całego auta celem ręcznego przytulenia lusterek

RoNiN76
13-03-2009, 08:22

U mnie też z paluszka się składają ale możesz za jedyne 200PLN w ASO przeprogramować moduł i wtedy będą się same składały jak zaparkujesz autko i automatycznie same rozkładały w momencie uruchamiania. O zmianie kąta nachylenia nic nie słyszałem możliwe, że Ghia tak ma.

PiotrasGr
13-03-2009, 09:50
A to ja mam jeszcze inaczej. Przy wrzuceniu wstecznego się pochylają (lewe albo prawe w zależności od ustawienia przełącznika wyboru lusterka) ale składać trzeba je ręcznie guziczkiem. Moja wersja to TitaniumX + elektryczne fotele z pamięcią ustawień. Czyli serwis może mi przeprogramować na automatyczne składanie ?

RoNiN76
13-03-2009, 09:52
A to ja mam jeszcze inaczej. Przy wrzuceniu wstecznego się pochylają (lewe albo prawe w zależności od ustawienia przełącznika wyboru lusterka) ale składać trzeba je ręcznie guziczkiem. Moja wersja to TitaniumX + elektryczne fotele z pamięcią ustawień. Czyli serwis może mi przeprogramować na automatyczne składanie ?
Jest taka opcja ale chcą kasę za to bo to jest podpięcie do kompa.

adamko72
13-03-2009, 11:31
Jak odbierałem swojego to opcja była aktywna. Po zamknięciu auta lusterka się składają, natomiast przy włączeniu biegu wstecznego oraz ułożeniu przełącznika w pozycji neutralnej żadne lusterko się nie pochyla, po wyborze przełacznika odpowiednio w prawo lub lewo ustawia się dane lusterko. Mogę zmieniać ustawienia płynnie podczas wykonywania manewru cofania.

kubuspuchaty
13-03-2009, 11:49
Opuszczanie się lusterka po włączeniu wstecznego połączone jest bodajże z opcją pamięci ustawień fotela kierowcy

Ravic
13-03-2009, 11:53
czytałem dziś na jakimś angielskim forum że nowo odbierane Titany X i S z automatu po załączeniu centralnego "kłapią uszkami" (jakiś koleś się cieszył że dzięki temu z daleka widzi czy samochód jest zamknięty czy nie)

adamko72
13-03-2009, 12:04
Wątpię że jest to powiązane z ustawieniem fotela. Co prawda samo ustawienie lusterek jest powiązane, ale pochylanie jest uruchamiane przełącznikiem "z palca"

januszstom
13-03-2009, 12:29
Wątpię że jest to powiązane z ustawieniem fotela. Co prawda samo ustawienie lusterek jest powiązane, ale pochylanie jest uruchamiane przełącznikiem "z palca"

Sprawdź opcje z katalogu a przekonasz się że samoczynne opuszczanie się lusterek przy wstecznym jest możliwe jedynie z pamięcią ustawień fotela

adam131
13-03-2009, 22:01

Pochylające się lusterka nie są powiązane z innymi ustawieniami. Przynajmniej u mnie. Zależnie od ustawienia przełącznika pochyla się lewe lub prawe. Kąt pochylenia ustawiony jest fabrycznie ale łatwo można ustawić i zapamiętać własne położenie. Można też każdorazowo, bez zapamiętywania korygować ustawienie przełącznikiem góra-dół. W położeniu przełącznika "na środku" lusterka nie kładą się. Mam to dokładnie przerobione bo na początku nie wiedziałem o tej opcji i trochę mnie to zaskoczyło. Musiałem wspomagać się instrukcją.

adam131
13-03-2009, 22:20
Przy okazji - adamko131! Ghia x z Gdyni pozdrawia Ghia x z Zielonej Góry. Brakuje Cię na liście. Nr 103 czeka.

adam131
16-03-2009, 17:46

Byłem dziś w serwisie m/n w sprawie świateł. Twierdzą, że tak powinno być w rocznikach 2009. Jeśli chcę mogą mi wyłączyć "skandynawskie" ale całkowicie. Będę musiał włączać i wyłączać je ręcznie przełącznikiem. Za darmo tego nie zrobią. Koszt ok. 130 zł.
W moim Mondku są też światła automatyczne, które powinny włączać się po zmierzchu. Też nie działają. W serwisie twierdzą, że będą działać po wyłączeniu "skandynawskich".
W ogóle to bardzo ciężko się z nimi rozmawia. Jak już kupiłeś to nie zawracaj nam d...

RoNiN76
16-03-2009, 19:27
Byłem dziś w serwisie m/n w sprawie świateł. Twierdzą, że tak powinno być w rocznikach 2009. Jeśli chcę mogą mi wyłączyć "skandynawskie" ale całkowicie. Będę musiał włączać i wyłączać je ręcznie przełącznikiem. Za darmo tego nie zrobią. Koszt ok. 130 zł.
W moim Mondku są też światła automatyczne, które powinny włączać się po zmierzchu. Też nie działają. W serwisie twierdzą, że będą działać po wyłączeniu "skandynawskich".
W ogóle to bardzo ciężko się z nimi rozmawia. Jak już kupiłeś to nie zawracaj nam d...
Dokładnie tak zaczynają łaskę robić ale ja Ci proponuje podejdź do sprzedawcy uśmiechnij się powiedz jakie masz problemy albo oczekiwania i poproś żeby Ci załatwił zmianę bo nie byłeś poinformowany przy zakupie, że można to przeprogramować a tak byś to od razu zrobił. A swoją drogą to powinno być coś takiego, że wszystkie opcje można wgrywać i sprawdzać np przy okazji przeglądu albo jakiejś usterki i łaski nie powinni robić. W końcu gwarancja jest i np. chcesz sprawdzić czy taka opcja istnieje czy działa tak samo u Ciebie jak i u innych...... a ni k........... łaskę robią już mnie zaczyna to w.........:503:ASO.... chyba w środę jak będę u nich to im powiem co o tym myślę żeby łaski nie robili. Przy takiej kasie jaką inkasują za auta tej klasy to moim zdaniem robią z siebie łachów.:513:Każdemu użytkownikowi powinno się to należeć jak psu buda i koniec.

adam131
16-03-2009, 23:37
łaskę robią już mnie zaczyna to w.........

Święte słowa! Jak zainteresowałem się Mondkiem, a miałem przecież inne opcje to skakali koło mnie jak bym co najmniej 10 aut kupował. Wyjechałem z salonu - kicha. Przez telefon nic się nie dowiesz, na miejscu patrzą na ciebie jak byś się z marsa urwał. Niby można ale po co, części nie ma, drogo jest i nie warto. Ja na razie byłem w ASO 2 razy ale już mi się nie podoba. Światła nie, Bluetooth nie, Convers jest cacy - co ja wymyślam, woda na szybach - pierwsze słyszą, zresztą mogę kupić sobie owiewki. I
Nie wiem co będzie jak coś się wydarzy poważniejszego. Może w innych ASO jest inaczej?
Mondeo jest świetne oprócz tych kilku drobiazgów jak na razie ale z obsługą gorzej. A może jestem przewrażliwiony i zrzędzę jak stara b... a oni mają rację?

mir200
17-03-2009, 16:51
Święte słowa! Jak zainteresowałem się Mondkiem, a miałem przecież inne opcje to skakali koło mnie jak bym co najmniej 10 aut kupował. Wyjechałem z salonu - kicha. Przez telefon nic się nie dowiesz, na miejscu patrzą na ciebie jak byś się z marsa urwał. Niby można ale po co, części nie ma, drogo jest i nie warto. Ja na razie byłem w ASO 2 razy ale już mi się nie podoba. Światła nie, Bluetooth nie, Convers jest cacy - co ja wymyślam, woda na szybach - pierwsze słyszą, zresztą mogę kupić sobie owiewki. I
Nie wiem co będzie jak coś się wydarzy poważniejszego. Może w innych ASO jest inaczej?
Mondeo jest świetne oprócz tych kilku drobiazgów jak na razie ale z obsługą gorzej. A może jestem przewrażliwiony i zrzędzę jak stara b... a oni mają rację?

Mógłbym dokładnie tak samo sformułować swojego posta. Najbardziej denerwujące jest takie nonszalancko-olewająco-drwiące podejście do klienta. Chciałoby się aby obsługa byłaby taka jak przed sprzedażą- bez szans

jvc
17-03-2009, 18:20
To trzeba się z kimś z ASO zaprzyjaźnić i już jest miło :D

lewbran
17-03-2009, 19:59
Jeśli wyłączymy "skandynawskie" w serwisie to po przełączeniu na automat {do końca w prawo} też automatycznie po włączeniu silnika zapalą się mijania , czy tylko pozycyjne a może w dzień w ogóle nic? Wydaje mi się że w Szwecji w Mondkach przy pozycji O nic się nie świeci wszyscy włączają "auto" i się nie martwią {tzw skandynawskie} , a jeśli mają słaby akumulator lub duże mrozy to startują przy rozruchu z O a potem przełaczają na "auto" . Jednym słowem przy włączeniu "auto" na stałe to mijania zapalają się po przekręceniu stacyjki , a przy włączeniu O nie zapalają się . Ważne przy polowaniu na łosie przy - 35*C

adam131
17-03-2009, 20:46
Jeśli wyłączymy "skandynawskie" w serwisie to po przełączeniu na automat {do końca w prawo} też automatycznie po włączeniu silnika zapalą się mijania , czy tylko pozycyjne a może w dzień w ogóle nic?

W/g mojego serwisu automatyczne zapalają się w warunkach ograniczonej widoczności.
Ale zgodnie z moimi wcześniejszymi wypowiedziami na temat ASO nie wiem czy oni wiedzą o czym mówią. Jutro się dopytam, może trafię na jakiegoś kumatego.

PAFFCIO
17-03-2009, 21:15
W/g mojego serwisu automatyczne zapalają się w warunkach ograniczonej widoczności.
co do zasady tak ale przy włączonej opcji skandynawskich czujnik zmierzchowy do automatu nie działa więc czy ciemno czy jasno no matter ;)

adam131
18-03-2009, 23:04
Przy wyłączonej opcji "skandynawskiej" wszystko działa jak powinno, automatyczne zapalają się po zmierzchu. Tyle tylko, że trzeba pamiętać o światełkach.

januszstom
19-03-2009, 05:48
co do zasady tak ale przy włączonej opcji skandynawskich czujnik zmierzchowy do automatu nie działa więc czy ciemno czy jasno no matter :fcp4
Co prawda sam nie testowałem tego wszystkiego dokładnie ale wydawało mi się że taka jest intencja świateł skandynawskich, że jak się je włączy to w dzień nie świecą , a jak się zrobi ciemno to się same zaświecą(i czujnik zmierzchu to uczyni).Jestem w błędzie?

kristof70
19-03-2009, 16:55
ja poprosze przed odbiorem , żeby mi te skandynawy wyłączyli

PAFFCIO
19-03-2009, 17:16
Co prawda sam nie testowałem tego wszystkiego dokładnie ale wydawało mi się że taka jest intencja świateł skandynawskich, że jak się je włączy to w dzień nie świecą , a jak się zrobi ciemno to się same zaświecą(i czujnik zmierzchu to uczyni).Jestem w błędzie?
hehehehe...logika forda jest nieco bardziej pokrętna.
Zacznijmy od stanu zero...bez opcji skandynawskich.
W tej sytuacji po włączeniu "Auto" światła zapalają się gdy czujnik zmierzchowy stwierdzi, że jest ciemno. Gra i buczy, no problemo.
Logika podpowiadałaby, że włączenie opcji skandynawskiej powinno sterować nie światłami (bo te, co do zasady są w tym przypadku włączone non-stop), a czym innymi.
Zauważyłeś pewnie, że obojętnie przy jakim układzie i opcjach, ustawieniu przełącznika świateł na pozycji "włączone" lub zapaleniu się świateł przy "auto", towarzyszą następujące efekty wizualne:
1. przygasza się Convers,
2. podświetlają zegary,
3. podświetla się kokpit z radiem.
Jeżdzenie więc za dnia na zwykłych ustawieniach świateł mijania jest trochę do bani, bo musisz rozjaśnić conva, radyjko świeci słabo i w słońcu nie wiele widać. Wydawało mi się, że właśnie TEN prolem rozwiąże opcja skandynawska i czujnik zmierzchowy, bo wydawało mi się, że w takim układzie z czujnikiem zmierzchowym działanie opcji skandynawskiej powinno działać tak:
1. Jak czujnik mówi "jest dzień" to światła palą się w trybie eco (ok 30% mniej prądu - tak przynajmniej jest w moich xenonach), natomiast elementy z pkt.1, 2 i 3 działają tak jak w dzień, a więc Convers nie jest przygaszony, zegary i kokpit nie są podświetlone.
2. Jak czujnik mówi " jest noc" to światła przełączają się w normalny tryb świecenia (dochodzi możliwość włączenia długich i p-mgłowych, co nie działa na trybie dziennym), a converse się przygasza, zegary i kokpit podswietla.
Prawda, że to trzyma się kupu i jest logiczne? Niestety nie dla inżynierów forda. Włączasz opcję skandynawską i możesz sobie w buty wsadzić opłaconą dodatkowo opcję z czujnikiem zmierzhowym albowiem przestaje on zupełnie działać. Efekt włączenia opcji skandynawskiej u mnie jest taki, że w żaden sposób nie mogę wyłaczyć świateł. Na każdej pozycji włącznika (poza ustawieniem na światła pozycyjne) palą mi się ksenony. Zaleta jest taka, że na pozycji OFF, palą mi się światła w trybie eco, a convers, zegary i kokpit świeci normalnie bez przygaszenia, a na pozycji "auto" lub "mijania" palą mi się xenony już normalnie a reszta jest przygaszona, a zegary podświetlone.
Reasumując, po włączeniu opcji skandynawskiej, sam robię za czujnik zmierzchowy ;-)
ot logika!

kristof70
24-03-2009, 11:00
Zapytałem sprzedawce w salonie czy moge wyłączyć światła skandynawskie przed odbiorem auta. Odpowiedź była, że tak, ale musze zapłacic za to 50 zł, bo cytuje:
"Wyłączenie tych ustawień jest płatne ponieważ wymaga podłączenia do komputera, a ponieważ jest to ingerencja w ustawienia fabryczne jest to dodatkowa usługa serwisowa" -koniec cytatu.

RoNiN76
24-03-2009, 13:53
Zapytałem sprzedawce w salonie czy moge wyłączyć światła skandynawskie przed odbiorem auta. Odpowiedź była, że tak, ale musze zapłacic za to 50 zł, bo cytuje:
"Wyłączenie tych ustawień jest płatne ponieważ wymaga podłączenia do komputera, a ponieważ jest to ingerencja w ustawienia fabryczne jest to dodatkowa usługa serwisowa" -koniec cytatu.

Ale z nich łapciuchy...brak słów ja poszedłem do sprzedawcy co mi sprzedawał poprosiłem żeby się wstawił za mną żeby to zrobili gratis i nie było problemu.

mark54
24-03-2009, 17:36

Mi wylaczyli bez problemu przed odbiorem auta za free :)

Andes
24-03-2009, 19:22
Tak tylko z ciekawości się spytam – po co chcecie wyłączać te "skandynawy" to przecież wygodne jest.

jans
24-03-2009, 21:38
Tak tylko z ciekawości się spytam – po co chcecie wyłączać te "skandynawy" to przecież wygodne jest.
myśliwi - chcą wjeżdzać w las nie płosząc zwierzyny

RoNiN76
24-03-2009, 22:53
myśliwi - chcą wjeżdzać w las nie płosząc zwierzyny
nie w las ... tylko pola, łąki... gdzie w lesie po nocy bez świateł przemyśl...:027: ?

adamko72
25-03-2009, 14:34
Pytanko z innej beczki. Umyłem auto i wprowadziłem je do garażu. Przy zamykaniu auta zapaliły się światła postojowe a że w garażu było przyciemnawo zauważyłem plamy na kloszach reflektorów. Cofka, płyn i ścierka w rękę i odchodzi małe szorowanko. Myje i nic nie zachodzi, przyglądam się bliżej i mam wrażenie iż są to plamy tłuszczu z palców. Pojechałem do ASO, goście popatrzeli i stwierdzili iż jest to zaparowany klosz w wyniku zmian (różnic) temperaturowych. Jeździłem kilkoma różnymi autami i nigdy z czymś podobnym się nie spotkałem. Od dłuższego czasu się sprawie przyglądam i ewidentnie palmy są w tym samym miejscu. Czy wewnętrzne parowanie w ksenonach jest możliwe, czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją, jak rozwiązać tą sprawę?

jvc
25-03-2009, 14:38
Poszukaj na forum, było ,lampy do wymiany i tak w kółko do końca gwarancji :D

TiM
25-03-2009, 14:43
A najlepsze jest to, ze gwarancja na wymieniany element ulega przedluzeniu! :)
Ja już raz wymieniałem, wiosną będzie drugi raz ;)

mir200
25-03-2009, 20:07
Pytanko z innej beczki. Umyłem auto i wprowadziłem je do garażu. Przy zamykaniu auta zapaliły się światła postojowe a że w garażu było przyciemnawo zauważyłem plamy na kloszach reflektorów. Cofka, płyn i ścierka w rękę i odchodzi małe szorowanko. Myje i nic nie zachodzi, przyglądam się bliżej i mam wrażenie iż są to plamy tłuszczu z palców. Pojechałem do ASO, goście popatrzeli i stwierdzili iż jest to zaparowany klosz w wyniku zmian (różnic) temperaturowych. Jeździłem kilkoma różnymi autami i nigdy z czymś podobnym się nie spotkałem. Od dłuższego czasu się sprawie przyglądam i ewidentnie palmy są w tym samym miejscu. Czy wewnętrzne parowanie w ksenonach jest możliwe, czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją, jak rozwiązać tą sprawę?

dokładnie to samo w moich ksenonach. Momdek ma 2 miesiące i są w zasadzie cały czas zaparowane plamy od wewnątrz. Niezły będzie syf za rok w reflektorach

blazeyzem
15-03-2010, 23:35
hehehehe...logika forda jest nieco bardziej pokrętna.
Zacznijmy od stanu zero...bez opcji skandynawskich.
W tej sytuacji po włączeniu "Auto" światła zapalają się gdy czujnik zmierzchowy stwierdzi, że jest ciemno. Gra i buczy, no problemo.
Logika podpowiadałaby, że włączenie opcji skandynawskiej powinno sterować nie światłami (bo te, co do zasady są w tym przypadku włączone non-stop), a czym innymi.
Zauważyłeś pewnie, że obojętnie przy jakim układzie i opcjach, ustawieniu przełącznika świateł na pozycji "włączone" lub zapaleniu się świateł przy "auto", towarzyszą następujące efekty wizualne:
1. przygasza się Convers,
2. podświetlają zegary,
3. podświetla się kokpit z radiem.
Jeżdzenie więc za dnia na zwykłych ustawieniach świateł mijania jest trochę do bani, bo musisz rozjaśnić conva, radyjko świeci słabo i w słońcu nie wiele widać. Wydawało mi się, że właśnie TEN prolem rozwiąże opcja skandynawska i czujnik zmierzchowy, bo wydawało mi się, że w takim układzie z czujnikiem zmierzchowym działanie opcji skandynawskiej powinno działać tak:
1. Jak czujnik mówi "jest dzień" to światła palą się w trybie eco (ok 30% mniej prądu - tak przynajmniej jest w moich xenonach), natomiast elementy z pkt.1, 2 i 3 działają tak jak w dzień, a więc Convers nie jest przygaszony, zegary i kokpit nie są podświetlone.
2. Jak czujnik mówi " jest noc" to światła przełączają się w normalny tryb świecenia (dochodzi możliwość włączenia długich i p-mgłowych, co nie działa na trybie dziennym), a converse się przygasza, zegary i kokpit podswietla.
Prawda, że to trzyma się kupu i jest logiczne? Niestety nie dla inżynierów forda. Włączasz opcję skandynawską i możesz sobie w buty wsadzić opłaconą dodatkowo opcję z czujnikiem zmierzhowym albowiem przestaje on zupełnie działać. Efekt włączenia opcji skandynawskiej u mnie jest taki, że w żaden sposób nie mogę wyłaczyć świateł. Na każdej pozycji włącznika (poza ustawieniem na światła pozycyjne) palą mi się ksenony. Zaleta jest taka, że na pozycji OFF, palą mi się światła w trybie eco, a convers, zegary i kokpit świeci normalnie bez przygaszenia, a na pozycji "auto" lub "mijania" palą mi się xenony już normalnie a reszta jest przygaszona, a zegary podświetlone.
Reasumując, po włączeniu opcji skandynawskiej, sam robię za czujnik zmierzchowy ;-)
ot logika!

OOO właśnie odgrzebię troche temat, bo juz nawet interweniowałem w tej sprawie w ford polska, przedstawiając dokładnie tą argumentację... odpowiedzieli, że się nie da, odczep się pan... Może weszła jakaś aktualizacja softu i już się da?? Podobno w wersji softu od 03.2009 same składają się lusterka przy zamykaniu/otwieraniu alarmu czego wcześniej nie było?

OTTO
29-02-2012, 19:51
No ja niebawem się dowiem ile to kosztuje wASO w Katowicach :)
Tez mnie te światła wkurzają, a poza tym wydaje mi się że światła-ksenony tracą na żywotność przez to że się zapalają po 2 razy przy każdym odpaleniu auta, dobrze myślę ???

PAFFCIO
01-03-2012, 19:46
eeee przesadzasz...mam najechane 146kkm i ponad 4 lata non stop na skandynawskich... nic się nie stało poza tym, że faktycznie świecą słabiej i zamierzam je na dniach wymienić...ale jak dla mnie taka żywotność przy cenie palników/żarników na poziomie 150-250 zł to nie jest dramat.

blazeyzem
14-04-2012, 23:27
No ja niebawem się dowiem ile to kosztuje wASO w Katowicach :)
Tez mnie te światła wkurzają, a poza tym wydaje mi się że światła-ksenony tracą na żywotność przez to że się zapalają po 2 razy przy każdym odpaleniu auta, dobrze myślę ???

Coś wywalczyłeś?

OTTO
15-04-2012, 08:00
Kurcze mam dylemat:
Do niedawna byłem przekonany do wyłączenia świateł skandynawskich, zwłaszcza że w serwisie Forda (nie ASO) gdzie mam zamiar serwisować auto obiecali mi to wyłączyć za friko,przy najbliższym przeglądzie, w ASO wołają 200 zł.
Ale teraz jak już się nauczyłem odpalać auto na postojowych i potem przełączać na "0" czyli świecą się skandynawskie.
Myślę aby jednak nie wyłączać tej opcji, bo jak jadę w dzień na pozycji "0" to:
-Nie włączają się doświetlania zakrętów
-przy spryskiwaniu szyb nie włączają się spryskiwacze świateł
-nie świecą się przyciski na konsoli jak również światełka podsufitki oświetlające okolice drążka biegów i ręcznego itp.

Więc jakby nie patrzeć jest to oszczędność, juz pominę minimalne a w zasadzie nieodczuwalne spalanie, ale te wszystkie światła światełka dłużej wytrzymają przecież, bo najwięcej jakby nie było jeżdżę w ciągu dnia, wtedy gdy te wszystkie światła są mi nie potrzebne.

butel
15-04-2012, 08:35
-Nie włączają się doświetlania zakrętów
-przy spryskiwaniu szyb nie włączają się spryskiwacze świateł
-nie świecą się przyciski na konsoli jak również światełka podsufitki oświetlające okolice drążka biegów i ręcznego itpTo wszystko jest ważne ale w porze nocnej chyba. Po co Ci w dzień doświetlanie zakrętów oraz światełka wnętrza samochodu.
Systemem oczyszczania klosza - spryskiwacz przednich reflektorów stosowany jest wtedy gdy lampy świecą, chodzi o defleksję strumienia światła w obszar oślepienia.

OTTO
15-04-2012, 10:09
No wiec właśnie (czy dobrze przeczytałeś moją wypowiedź ?) dlatego mam dylemat, bo w dzień te światła przy trybie skandynawskim się nie świecą i to mnie zadawala, w środę będe miał przegląd auta z wymianą filtrów i olejów ale nie ASO i mają mi to zmienić za darmo, jednak będę chciał aby było to tak zrobione że światła skandynawskie zapalą się dopiero gdy silnik pracuje.

mir200
15-04-2012, 20:47
u mnie samochód 3 lata i do wymiany akumulator. 3 razy poprzedniej zimy odpalałem na kablach. I po wymianie akumulatora wyłączyłem skandynawskie (160 zł w ASO). nauczyłem się już pamiętać o zapalaniu swiateł. doświetlanie zakrętów włącza się chyba przy małej prędkości, a przy odpalaniu ksenony odpalają tylko raz. jak włączysz na pozycyjne to przy słąbym akumulatorze będziesz miał kłopoty:( wg mnie bez skandynawskich jest lepiej, podejrzewam że generalnie mniejsze obciążenie aku i świateł.

OTTO
15-04-2012, 21:05
Zobaczymy czy można zrobić tak jak jest w innych autach, czyli masz na "0" przekręcasz kluczyk nic nie świeci, zapalasz sinik światła się włączają mimo iż nadal są na "0"
I nie chodzi mi o zapominanie świateł, bo nigdy nie miałem z tym kłopotów, ale lepiej jak w przy jeździe w dzień nie zapalają się doświetlania zakrętów i spryskiwacze lamp.
Problem jest gdy ktoś jedzie np. do Grecji, tam jest zakaz używania świateł w ciągu dnia i można mieć problem z policją, dobrze jeśli skończy się na mandacie a nie ściągnięciu auta na parking policyjny bo auto jest dal nich niesprawne.

W środę dam znać co dało się z tym zrobić, podkreślam że nie chcę wyłączyć skandynawskich tylko żeby nie paliły się po przekręceniu kluczyka a nie zapaleniu silnika.

mir200
16-04-2012, 13:11
też tak chciałem ale podobno nie da się (ASO-Siedlce). skandynawskie generalnie koncepcja OK- oszczędność prądu- jasne podświetlenie Conversa. Rozważałem długo ale nie żałuję wyłączenia- mam nadzieję że za rok nie będę się martwił o akumulator. Samochód wg mnie powinien odpalać bez żadnych włączonych źródeł światła- tutaj tak się nie dało. Na spryskiwanie reflektorów jest sposób- pryskanie bardzo krótkimi pociągnięciami.

XV 1900
16-04-2012, 16:24
Czy w ksenonach i biksenonach żarnik jest ten sam ?? czy może różni się ?

Alecki
16-04-2012, 16:46
W Mondeo:
- w ksenonach (światła mijania) pracuje lampa wyładowcza a przesłona jest opuszczona.
- w bixeononach - (światła drogowe) świecą: tradycyjna H7 oraz ta sama lampa wyładowcza z podniesioną przesłoną.

PAFFCIO
16-04-2012, 19:22
tak napisałeś jakby dwa rodzaje lamp były ;-)
W mondeo nie ma różnych "ksenonów" (nawet wątek o tym był ale nie mogę go odnaleźć ;-o ), jest JEDNA i ta sama lampa wyładowcza, która świeci i przy krótkich (z przysłoną) i długich (bez przesłony), reszta to semantyka. Fakt, że dodatkowo do długich załącza się dodatkowy H7

OTTO
16-04-2012, 19:45
Na spryskiwanie reflektorów jest sposób- pryskanie bardzo krótkimi pociągnięciami.
A nie jest tak że spryskiwacze lamp włączają się co 3 naciśnięcie, a nie na długie spryskiwanie ?

Rozważam również propozycję, aby mi to tak ustawili że skandynawskie będę świecić np. na postojówkach, wtedy odpalam na "0" bez świateł i jak silnik chodzi to przełączam na postój i zapalają się ksenony :)

Przekombinowane ?

PAFFCIO
16-04-2012, 20:15
Z mojego doświadczenia...nie wykonalne. Skandynawskie tylko na "0"

TOMAS
16-04-2012, 21:29
(nawet wątek o tym był ale nie mogę go odnaleźć ;-o )

Paweł i Ty stary wyjadacz nie dałeś rady ;)

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=74402&highlight=xenon

PAFFCIO
17-04-2012, 12:26
Paweł i Ty stary wyjadacz nie dałeś rady ;)

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=74402&highlight=xenon

na szczęście mamy tu Ciebie :one:

8Bodzio8
03-03-2013, 14:57
Odgrzeję trochę temat. Czy ktoś ma doświadczenie odnośnie wyłączania świateł skandynawskich w MK4. Czy jest to do zrobienia tylko przez ASO czy jest to sprawa podłączania komputera ew kwestia grzebania w elektryce ?? Zastanawiam się czy zwykły warsztat zajmujący się elektryką pojazdową ogarnie temat ??

tedi_k
03-03-2013, 15:07
...Zastanawiam się czy zwykły warsztat zajmujący się elektryką pojazdową ogarnie temat ??

Światła skandynawskie (jak zresztą większość innych opcji) uruchamia się w MND4 odpowiednim parametrem w Centralnej Konfiguracji Pojazdu (CCC). Zero czynności elektrycznych - wszystko przez komputer. Albo ASO, albo ktoś z IDSem, albo ktoś z ELMconfigiem opisywanym na forum (najprościej, najszybciej i najtaniej...).

miszelos
26-03-2013, 16:27
Witam,
Polećcie jakiś warsztat w Warszawie - oprócz ASO, gdzie mogę dezaktywować skandynawskie? Najchętniej po praskiej stronie Wisły.

tedi_k
26-03-2013, 21:03
Witam,
Polećcie jakiś warsztat w Warszawie - oprócz ASO, gdzie mogę dezaktywować skandynawskie? Najchętniej po praskiej stronie Wisły.

Zagadaj do kolegi mayak jak wróci z nart (czyli po świętach). Powinien Ci to zrobić w 10 minut.

edeks
27-03-2013, 08:19
Też zastanawiam się nad wyłączeniem skandynawskich, tyle że chciałbym to zrobić przy okazji zainstalowania ledów do jazdy dziennej, tak żeby w końcu wykorzystać czujnik zmierzchu i mieć ledy w dzień, a mijania w nocy.
Nie wiem, wygląda oszczędność prądu/żarówek przy ustawieniu skandynawskich, jednak już ponad rok czekam aż spalą się żarówki, a france nie chcą ;)

miszelos
27-03-2013, 17:41
To by było git.
Jednak pytanie: czy wajchę od świateł można wtedy zostawiać w pozycji "automatic" (np gaszę auto i idę do domu)? Wtedy odpadłaby w ogóle potrzeba pamiętania o włączaniu jakichkolwiek świateł.

wojtbf1
27-03-2013, 18:27
wykorzystać czujnik zmierzchu i mieć ledy w dzień, a mijania w nocy.
Wtedy odpadłaby w ogóle potrzeba pamiętania o włączaniu jakichkolwiek świateł.

I tak właśnie by było.... :D

miszelos
27-03-2013, 18:39
Czy ja dobrze rozumuję: nie mając skandynawów, pokrętło zostawiam na AUTOMATIC, gaszę auto, idę do domu i wszystko gaśnie? Czy jednak pipacz przypomina o zjechaniu wajchą na "0"?

wojtbf1
27-03-2013, 18:40
Dobrze rozumujesz.... tak jest u mnie chociaż z tego nie korzystam....

miszelos
27-03-2013, 18:43
Dobrze rozumujesz.... tak jest u mnie chociaż z tego nie korzystam....

Dlaczego? A masz ledy czy SD-2?

wojtbf1
27-03-2013, 18:47
Ledy dokładane przez ASO ....

misiekxyz
27-03-2013, 19:35
Ledy dokładane przez ASO ....

Ledy markowe? Widzę że masz halogeny od titka S. ;)

Bump: Też zastanawiam się nad wyłączeniem skandynawskich, tyle że chciałbym to zrobić przy okazji zainstalowania ledów do jazdy dziennej, tak żeby w końcu wykorzystać czujnik zmierzchu i mieć ledy w dzień, a mijania w nocy.
Nie wiem, wygląda oszczędność prądu/żarówek przy ustawieniu skandynawskich, jednak już ponad rok czekam aż spalą się żarówki, a france nie chcą ;)

Jeździsz na postojówkach....

wojtbf1
27-03-2013, 19:51
Ledy markowe?
Philips.....
Widzę że masz halogeny od titka S.
He,he........na razie tylko....może się kiedyś coś jeszcze dołoży jak wcześniej nie znajdzie się kupiec na autko..... :D

edeks
27-03-2013, 21:01
Jeździsz na postojówkach....
Że jak? Raczej na mijania o mocy zmniejszonej o ileśtam %, które ford nazywa "Światłami Do Jazdy Dziennej" Ale właśnie przez to, że nie świecą pełną mocą nie mogę ich spalić tak długo ;)

misiekxyz
27-03-2013, 21:15
Że jak? Raczej na mijania o mocy zmniejszonej o ileśtam %, które ford nazywa "Światłami Do Jazdy Dziennej" Ale właśnie przez to, że nie świecą pełną mocą nie mogę ich spalić tak długo ;)

z automatem mi się pomyliło ;)
A tak w zasadzie po co ten automat? skoro na postojówkach nie można jeździć. Chyba że w zamian jakieś ledy...;)

edeks
27-03-2013, 21:21
no właśnie tak bym chciał, żeby w końcu wykorzystać czujnik zmierzchu i pozycję AUTO, czyli za dnia ledy, a po zmierzchu mijania.

misiekxyz
27-03-2013, 21:28
Można by było pomyśleć o jakiś ledach w5w w reflektorach..

edeks
27-03-2013, 21:40
Poszedłbym raczej w kierunku rozwiązania, jakie fabrycznie jest w skodzie - czyli albo tylko dzienne przód (bez postojówek) albo mijania + postojówki po zmierzchu.
Na ledy wpięte zamiast postojówek nie będę miał homologacji, więc jeśli kiedyś miałbym trafić na upartego diagnostę... ;)

mayak
28-03-2013, 09:37
Czy ja dobrze rozumuję: nie mając skandynawów, pokrętło zostawiam na AUTOMATIC, gaszę auto, idę do domu i wszystko gaśnie? Czy jednak pipacz przypomina o zjechaniu wajchą na "0"?

nie!!

w Smaxie dołożyłem dzienne LEDy, wyłączyłem tryb skandynawski i cały czas jeżdżę z pokrętłem świateł ustawionym na AUTO - same się przełączają LED-ksenon, a jak gaszę silnik to wyłączają kompletnie, czyli full automat tak jak powinno być

wip
28-03-2013, 14:42
Poszedłbym raczej w kierunku rozwiązania, jakie fabrycznie jest w skodzie - czyli albo tylko dzienne przód (bez postojówek) albo mijania + postojówki po zmierzchu.
W ELMconfig-u możesz taką opcję ustawić. W pozycji "0" będą się świeciły z przodu tylko mijania, bez postojówek, bez tylnych świateł i bez podświetlania deski. Pozostałe pozycje działać będą normalnie.

miszelos
04-04-2013, 15:35
Skandynawy wyłączone, autoblokowanie drzwi załączone! Wszystko dzięki Koledze Mayakowi :)
Szybko, sprawnie i miło. Polecam! :)

Dzięki Marcin!

Markoo
27-05-2013, 16:56
Że jak? Raczej na mijania o mocy zmniejszonej o ileśtam %, które ford nazywa "Światłami Do Jazdy Dziennej" Ale właśnie przez to, że nie świecą pełną mocą nie mogę ich spalić tak długo

To znaczy że jest tam jakiś moduł do obniżania napięcia na żarówki ? i nie ma się co martwić o matowienie odbłyśników ?

kr1985
27-05-2013, 20:24
Witam jestem nowy i mam pytanie w jaki sposob można właczyć swiatła do jazdy dziennej i właczyć autoblokowanie zamków?

Czy to jest tylko możliwe w niektórych modelach?

Pejotwroc
27-05-2013, 20:32
Obniżenie napięcia działa tylko przy standardowych żarówkach. Przy ksenonach to niestety nie działa więc sobie założyłem moduł SD-2. Działa i wygląda to bardzo fajnie. Wreszcie działka pozycja auto w światłach. A jakby się trafił upierdliwy diagnosta to dodatkowo założyłem sobie wyłącznik modułu.

mayak
28-05-2013, 09:49
Witam jestem nowy i mam pytanie w jaki sposob można właczyć swiatła do jazdy dziennej i właczyć autoblokowanie zamków?

Czy to jest tylko możliwe w niektórych modelach?

programem ELMConfig - jest wątek o nim, np tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170462&highlight=elmconfig

Markoo
09-12-2013, 18:19
Nie za bardzo mogę znaleźć... jaka jest różnica w sile światła pomiędzy "skandynawskimi" a pełną mocą? Widać to gołym okiem ? Mierzył ktoś napięcia ?
Mam na myśli zwykłe h7.

mayak
09-12-2013, 18:40
Nie mierzyłem ale widać różnicę

Markoo
09-12-2013, 18:45
Hmmm.... muszę się u mnie temu lepiej przyjrzeć (pomierzyć) bo różnicy za bardzo nie widzę a w swoim czasie wyłączyć ten wynalazek...

arttk
09-12-2013, 18:47
U mnie nie ma żadnej różnicy, czy świtała z niby zmniejszoną mocą, czy z pełną mocą.

OTTO
09-12-2013, 18:53
U mnie przy ksenonach też świecą tak samo .

mayak
09-12-2013, 18:57
W elmconfigu jest dodatkowa opcja 'dimmed' czyli przyciemnione.
Oczywiscie NIE dotyczy to ksenonów!!! :D

p.saw
09-12-2013, 21:49
U mnie nie ma żadnej różnicy, czy świtała z niby zmniejszoną mocą, czy z pełną mocą.

Jak staniesz po ciemku przed ścianą to widać różnicę. Nie wiem, czy w mondeo jest podobnie jak w focusie (w mondeo mam DRL na ledach). Przy dziennych skandynawskich, silniczki podnosiły lekko światła do góry. W focusie zrobiłem dodatkowy myk wyciągając bezpiecznik F150 i wtedy przy dziennych świeciły tylko H7 ze zmniejszoną mocą - nic poza tym.

arttk
09-12-2013, 21:54
Nie mam ksenonów i dimmed nic nie ściemnia. Może coś jeszcze muszę ustawić, żeby zaczął ściemniać? A może po prostu tak mam i już.

kogut22
09-12-2013, 22:13
jutro otrzymam elm pozyczony od kumpla. oprocz nagrzewnicy ptc chcialem właczyc przy okazji swiatla skandynawskie. ktora do opcja? najpierw muszę ładowac ustawienia za pomoca vinu? swiatla skandynawskie sa rowniez w 2 zakladce centralnej konfiguracji(ktora to opcja)? kazda opcje aktywowac oddzielnie czy mozna razem? ma ktos jeszcze jakies sugestje co mozna przy okazji zrobic? titanium 2007

lapp
28-03-2014, 16:40
może ktoś mi podpowie:
mam włączone światła skandynawskie z opcją DIMMED, ale... jedna żarówka świeci z obniżoną mocą (70%) a druga normalnie (100%)
Albo mam dwie różne żarówki (na 99%) albo coś jest nie halo...

wip
28-03-2014, 18:06
Powinny świecić tak samo, bo kable łączą się razem w gemie.

pgrob
04-07-2014, 12:51
nie!!

w Smaxie dołożyłem dzienne LEDy, wyłączyłem tryb skandynawski i cały czas jeżdżę z pokrętłem świateł ustawionym na AUTO - same się przełączają LED-ksenon, a jak gaszę silnik to wyłączają kompletnie, czyli full automat tak jak powinno być

Czy w takim przypadku w położeniu "0" przy włączonym silniku świecą się jakieś światła?

mayak
04-07-2014, 12:52
tak, ledy dzienne

OTTO
04-07-2014, 14:01
Jeśli się ma ledy, ale w przypadku roczników do 2010, ich nie ma więc świecą się światła drogowe.
A więc po przekręceniu kluczyka zapalają się światła i przy dalszym przekręceniu- zapaleniu silnika, gasną i znów się zapalają.
W moim przypadku ( mam xenony) uważam że jest to szkodliwe że żarnik startuje w ciągu 5 sek dwa razy, dlatego przed pierwszym przekręceniem kluczyka zapalam światła postojowe, potem zapalam silnik i dopiero włączam światła na "0"
Nie wiem czy to coś daje na plus żywotności żarników ale mam przejechane ponad 130 tys i nadal fabryczne żarniki ;)

Krzysztoff
04-07-2014, 14:19
Jeśli się ma ledy, ale w przypadku roczników do 2010, ich nie ma więc świecą się światła drogowe.
A więc po przekręceniu kluczyka zapalają się światła i przy dalszym przekręceniu- zapaleniu silnika, gasną i znów się zapalają.
W moim przypadku ( mam xenony) uważam że jest to szkodliwe że żarnik startuje w ciągu 5 sek dwa razy, dlatego przed pierwszym przekręceniem kluczyka zapalam światła postojowe, potem zapalam silnik i dopiero włączam światła na "0"
Nie wiem czy to coś daje na plus żywotności żarników ale mam przejechane ponad 130 tys i nadal fabryczne żarniki ;)

Z całą pewnością pomaga, też ma xenony i też stosuję taką procedurę przy uruchamianiu silnika....

tomex1213
07-07-2014, 14:43
ok tylko trochę się mija z celem posiadanie świateł skandynawskich żeby po wejściu do auta włączać pozycyjne, później z powrotem na 0. NIe lepiej wejść do auta i zapalić poprostu miajania i tyle?
sam mam xenony, ale właśnie zastanawiam się jak przedłużyć ich żywotność...

OTTO
07-07-2014, 20:34
Tylko że nikt się Forda nie prosił o włączenie tego tworu, a za wyłącznie chcą kasować, absurd.

tedi_k
07-07-2014, 21:12
...mam xenony, ale właśnie zastanawiam się jak przedłużyć ich żywotność...

Najprościej - dołożyć ledowe DRL i włączyć normalne światła automatyczne (z czujnika). Sterowanie DRL z napięcia na pozycyjnych spowoduje, że wszystko zaczyna działać jak należy: jasno - nie świecą pozycyjne i mijania, to świecą DRTL. Ściemni się - zaświeca się pozycyjne z mijani, to zgasną DRL.

Tylko że nikt się Forda nie prosił o włączenie tego tworu,....

Polskie przepisy nakazały... Jak Ford nie założył ledowych świateł dziennych to musiał włączyć skandynawskie aby być w zgodzie z przepisami.

tomex1213
17-07-2014, 22:20
Czy przy skandynawskich swieci wam tył plus tył tablica Rej?

OTTO
18-07-2014, 14:58
Oczywiście że tak, natomiast nie świecą światła adaptacyjne ( doświetlające na zakrętach) ani też oświetlenie przycisków radia, te światełka w podsufitce itp. co uważam za plus, bo i tak efektu ich świecenia za dnia nie widać a jakby nie było oszczędzają się i później mogą się przepalić ;)

p.saw
18-07-2014, 21:17
W focusie mk2 FL przy światłach skandynawskich (przełącznik w poz. 0) można było wyjąć jeden z bezpieczników (bodajże F110) i wtedy bez żadnych skutków ubocznych przestawały się świecić pozycje i podświetlenia tablicy. Świeciły tylko mijania z mniejszą mocą. Zastosowałem ten patent (opisywany na naszym forum) z powodzeniem w dwóch focusach. :D
Ciekawe, czy w mondeo też jest taka możliwość?

swiergus
10-08-2014, 22:27
Witam. Mam pytanie w moim mk4 2010r. Swiatla wlaczaja sie automatycznie po odpaleniu silnika jak wspominali koledzy juz wczesniej tylko u mnie swieca swiatla mijania a nie drogowe z obnizona moca jak czytalem w postach wczesniej dodam ze tak bylo fabrycznie ustawione. Idzie to jakos zweryfikowac lub przestawic?

leszcz
10-08-2014, 22:42
Witam. Mam pytanie w moim mk4 2010r. Swiatla wlaczaja sie automatycznie po odpaleniu silnika jak wspominali koledzy juz wczesniej tylko u mnie swieca swiatla mijania a nie drogowe z obnizona moca jak czytalem w postach wczesniej dodam ze tak bylo fabrycznie ustawione. Idzie to jakos zweryfikowac lub przestawic?

No z automatu zapalają się mijania ... nie wiem jakim cudem mają zapalać się drogowe(długie)
Idzie ustawić tak jak chcesz .
Będę w Poznaniu prawdopodobnie we wtorek czyli 12.08 (w aquaparku) chyba ze pogoda będzie beee.Jakby co to PW

leszcz

Ralph4
12-08-2014, 13:29
Osobiście się rozczarowałem opcją "auto" w fordzie ,

Do tej pory w turze miałem też funkcje auto i nie martwiłem się o światła, w dzień paliły się tylko mijania, a po zmierzchu włączały sie świstała z tyłu + oświetlenia wnętrza.

Niestety jak już koledzy pisali wcześniej moje auto działa tak że w dzień nic , a jak czujnik sygnalizuje że jest za Ciemno to się włącza wszystko...
Pytanie jest takie czy jest jakaś szansa pozostawić pokrętło w pozycji auto i po przekręceniu stacyjki niech się pala zwyczajnie mijania a jak sie zrobi za ciemno to automoat robi reszte za nas. Dla mnie osobiśie było byto najlepsze rozwiązanie.

Myślałem nad ledami ale doszedłem do wniosku że jedyne jakie mi się podobaja to ori a to jest dużo przerabiania z przed lifta.

jakieś pomysły ? może jakieś dołożenie modułu "automatu" który bedzie zapalać mijania ??

MaXyM
12-08-2014, 22:12
IMO twoj MDO nie jest wyposazony w DRLe a wiec dziala po staremu. czyli swiatla wylaczone albo wlaczone.
Wlacz sobie skandynawskie, wtedy mijania sie swieca zawsze. Mozliwe ze wraz z automatem po zmierzchu zaswieci sie reszta (oswietlenie zegarow, tylne swiatla etc)

tedi_k
13-08-2014, 06:48
...jakieś pomysły ? ...

Zapraszam na włączenie świateł skandynawskich. Będzie OK.

bruneros
13-08-2014, 09:21
Sluchajcie a jak to jest...
Kolega ma mondka Titanium z xenonami z 2010 roku (przedlift) i włączonym trybem skandynawskim. Po zdekodowaniu VINu w etisie, pokazuje ze jego auto jest wyposazone w światła do jazdy dziennej. Pytanie - czy wyłączając tryb skandynawski i mając światła na AUTO, dzienne odpalą sie automatycznie a po zmierzchu zapali się xenon ? ktorymi zarowkami realizowane są wowczas dzienne ?

planuje pozatym zakup kabelka - by wlasnie włączyć/wyłączyć tryb skandynawski w dwoch mondkach i mieć go na wypadek ew. problemów do zczytania błędów. specjalnie nic wiecej kombinować nie bede... ktory kabelek / interfejs kupić do takich zasosowań ? myslalem o viakenie za 150 zł. nada się ?

Pejotwroc
13-08-2014, 10:06
Ja też według vinu mam światła dzienne. W rzeczywistości są to fabrycznie uruchomione światła skandynawskie :D I nie ma co szukać ukrytych żarówek do świateł dziennych bo takich nie ma. Włączenie świateł skandynawskich są plusy i minusy. Z minusów to tracimy tryb auto w oświetleniu który wg mnie jest bardzo przydatny. Trzeba niestety pamiętać żeby wieczorem przełączyć pstryczek z 0 na pozycję świateł mijania. Ale za to w ciągu dnia nie świeci podświetlenie kokpitu i doświetlenie zakrętów.
Rozwiązanie wg mnie to kupno modułu SD 2 albo montaż okrągłych ledów w oprawę przeciwmgielnych od modelu Titanium S.

Paramedyk
13-08-2014, 10:09
Sluchajcie a jak to jest...
Kolega ma mondka Titanium z xenonami z 2010 roku (przedlift) i włączonym trybem skandynawskim. Po zdekodowaniu VINu w etisie, pokazuje ze jego auto jest wyposazone w światła do jazdy dziennej. Pytanie - czy wyłączając tryb skandynawski i mając światła na AUTO, dzienne odpalą sie automatycznie a po zmierzchu zapali się xenon ? ktorymi zarowkami realizowane są wowczas dzienne ?

planuje pozatym zakup kabelka - by wlasnie włączyć/wyłączyć tryb skandynawski w dwoch mondkach i mieć go na wypadek ew. problemów do zczytania błędów. specjalnie nic wiecej kombinować nie bede... ktory kabelek / interfejs kupić do takich zasosowań ? myslalem o viakenie za 150 zł. nada się ?

No ale żeby zobaczyć czy ma dzienne to nie trzeba zaglądać do VIN-u tylko w zderzak ;-). Może być tak, że w VIN-ie wyjdzie, że ma dzienne a naprawdę ich nie ma. Chyba tryb skandynawski jest zakodowany w VIN-ie pod hasłem "dzienne". Przynajmniej u mnie tak jest, VIN również informuje o "światłach dziennych" a ich nie mam.

swiergus
17-08-2014, 14:36
Witam koledzy,
Mam takie zapytanie aktualnie mam włączony tryb skandynawski w moim mk4 2010 przedlift i światła mijania włączają się automatycznie czy idzie zaprogramować tak ten moduł ażeby włączały się światła przeciwmgielne ponieważ chciałbym wymienić żarówki halogenowe na LED tak żeby zastąpiły mi światła dzienne których nie posiadam w zderzaku?????

tedi_k
17-08-2014, 18:18
"Nie idzie". Ewentualnie tylko "drutologia". No i oczywiście jakaś przekonywująca argumentacja dla diagnosty w OSK albo patrolu drogówki "w deficycie...".

leszcz
17-08-2014, 18:30
"Nie idzie". Ewentualnie tylko "drutologia".
Kolega ma super poczucie humoru :D.
Kiedyś ktoś mnie pytał na PW o dokładnie to samo i odpowiedziałem mu podobnie : nie da rady .

Bump: No i oczywiście jakaś przekonywująca argumentacja dla diagnosty w OSK albo patrolu drogówki "w deficycie...".
rewelacja...super mi się to czyta :D

Haymaker
17-08-2014, 18:33
A ja mam pytanie. Czy idzie zrobić, aby zapalały się światła mijania w dzień?. Kuzyn sprowadził mondeo mk4 2007r z Niemiec, czujnik jest uruchomiony, jak się zrobi ciemno to zapala światła pozycyjne + mijania ale w dzień nie świeci nic...

leszcz
17-08-2014, 19:01
Czy idzie zrobić, aby zapalały się światła mijania w dzień?.Czujnik jest uruchomiony, jak się zrobi ciemno to zapala światła pozycyjne + mijania ale w dzień nie świeci nic...

No trza aktywować skandynawskie . Jedni od tego uciekają drudzy chcą .
Ja tam Wolę sam sobie pokrętło przestawiać .

Masz ustawione na auto to tak właśnie działa :D

Podjedź do mnie przy okazji to możemy to zmienić a jak masz Convers+ to zmigrować możemy do nowszej wersji.

pozdr leszcz

swiergus
17-08-2014, 19:38
No to wlasnie sie wyleczylem z tego pomyslu.
Dzieki za odp.

Pajko
25-10-2014, 22:03
Planuję za pomocą ELMconfig'a włączyć u siebie światła skandynawskie , tylko naczytałem się wielu wątków z których płynęły różne wnioski odnośnie działania poszczególnych trybów

Mam skrętne xeony a co za tym idzie kilka dylematów odnośnie potrzeby ich działania w dzień. Moje MDO pochodzi z roku 2007 o ile jest to przydatna informacja

1.Czy "skandynawskie" w ustawieniu "0" - świecą tylko "zwykłe" drogowe - bez doświetlania , tyłu auta i deski rozdzielczej
2.Czy "skandynawskie" w ustawieniu "auto" - działają w pełni auto - w dzień świecą tylko drogowe bez tyłu i deski a gdy zrobi się ciemno włącza się pełne oświetlenie z jak nazwa wskazuje automatu
3.Co z trybem świateł pozycyjnych i "zwykłych" drogowych - są bez użyteczne

MaXyM
25-10-2014, 23:19
hmm.. bylo cos takiego jak skretne xenony? Bo imo albo skretne halogeny albo xenony

tommobile
25-10-2014, 23:32
Planuję za pomocą ELMconfig'a włączyć u siebie światła skandynawskie , tylko naczytałem się wielu wątków z których płynęły różne wnioski odnośnie działania poszczególnych trybów

Mam skrętne xeony a co za tym idzie kilka dylematów odnośnie potrzeby ich działania w dzień. Moje MDO pochodzi z roku 2007 o ile jest to przydatna informacja

1.Czy "skandynawskie" w ustawieniu "0" - świecą tylko "zwykłe" drogowe - bez doświetlania , tyłu auta i deski rozdzielczej
2.Czy "skandynawskie" w ustawieniu "auto" - działają w pełni auto - w dzień świecą tylko drogowe bez tyłu i deski a gdy zrobi się ciemno włącza się pełne oświetlenie z jak nazwa wskazuje automatu
3.Co z trybem świateł pozycyjnych i "zwykłych" drogowych - są bez użyteczne

Kolega nie pomylił świateł dziennych ze światłami mijania, a mijania z drogowymi?

Pejotwroc
26-10-2014, 07:08
Zakładam że kolega ma ksenony z doświetleniem zakrętów:D
1. Przełącznik świateł poz. 0. Palą się ksenony jako mijania po przekreceniu kluczyka. Palą się tylne pozycyjne. Nie pali się podświetlenie wnętrza auta, nie przygasa radio i prędkościomierz oraz nie świeci doświetlenie zakrętów. Nie działa spryskiwacz ksenonów.
2. Pozycja auto nie działa. Światła świecą jak w położeniu 1
3. W położeniu przełącznika świateł na 1 światła i całe podświetlenie wnętrza działa tak jak powinno działać w tym położeniu:D A jak powinny świecić to chyba nie muszę pisać.
Tryb świateł postojowych jak wyżej.

Pajko
26-10-2014, 07:38
Kolega nie pomylił świateł dziennych ze światłami mijania, a mijania z drogowymi?

Oczywiście że pomyliłem , zmęczenie materiału , wybaczcie

Zakładam że kolega ma ksenony z doświetleniem zakrętów:D
1. Przełącznik świateł poz. 0. Palą się ksenony jako mijania po przekreceniu kluczyka. Palą się tylne pozycyjne. Nie pali się podświetlenie wnętrza auta, nie przygasa radio i prędkościomierz oraz nie świeci doświetlenie zakrętów. Nie działa spryskiwacz ksenonów.
2. Pozycja auto nie działa. Światła świecą jak w położeniu 1
3. W położeniu przełącznika świateł na 1 światła i całe podświetlenie wnętrza działa tak jak powinno działać w tym położeniu:D A jak powinny świecić to chyba nie muszę pisać.
Tryb świateł postojowych jak wyżej.

Czyli , tak czy siak , gdy się robi ciemno to trzeba przełączyć światła żeby normalnie działały , czujnik zmierzchu tu nie działa wcale , dobrze rozumiem ?

tedi_k
26-10-2014, 10:21
Dobrze. Aby działał porządnie czujnik zmierzchu oraz światła były "automatyczne" do należy sobie dołożyć światła dzienne (np. LED) i wtedy wyłączyć "światła skandynawskie".
Takie rozwiązanie daje wiele zalet (mniejsze zużycie palników xenonów, całkowicie "automatyczne" włączanie tego oświetlenia, które w danych warunkach jest niezbędne itp.).

peter79
26-10-2014, 16:33
Tedi po wizycie u ciebie korzystam tylko z funkcji auto w dzień świecą światła mijania i tylne(nie działa doświetlenie zakrętów,spryskiwacze reflektorów, podświetlenie wnętrza) natomiast jak zapadnie zmierzch to automatycznie włączają się spryskiwacze reflektorów, podświetlenie wnętrza i doświetlenie zakrętów, także nie ingeruje w światła wcale . Uważam, że jest to idealne ustawieni świateł jak niema się dziennych.

Pajko
26-10-2014, 18:36
Tedi po wizycie u ciebie korzystam tylko z funkcji auto w dzień świecą światła mijania i tylne(nie działa doświetlenie zakrętów,spryskiwacze reflektorów, podświetlenie wnętrza) natomiast jak zapadnie zmierzch to automatycznie włączają się spryskiwacze reflektorów, podświetlenie wnętrza i doświetlenie zakrętów, także nie ingeruje w światła wcale . Uważam, że jest to idealne ustawieni świateł jak niema się dziennych.
Dziękuję , takiej odpowiedzi szukałem . Pozdrawiam

erwinn
29-10-2014, 20:16
Witam,

kto forumowiczów z Wawy może mi wyłączyć skandynawskie - ta opcja nie przemawia do mnie:(

tedi_k
29-10-2014, 20:25
Witam,
kto forumowiczów z Wawy ...
Muszę chyba mayakowi powiedzieć, że w Wawie jest zupełnie nierozpoznawalny i przyjdzie mi chyba tam oddział otworzyć...8)

mucha_fkp
29-10-2014, 20:28
Muszę chyba mayakowi powiedzieć, że w Wawie jest zupełnie nierozpoznawalny i przyjdzie mi chyba tam oddział otworzyć...8)

Bardziej proponuje okolice Poznań-Wrocław-Kalisz :-)

leszcz
29-10-2014, 21:30
Muszę chyba mayakowi powiedzieć, że w Wawie jest zupełnie nierozpoznawalny

Raczej wynika to z czystego lenistwa użytkowników którym nie chce się poczytać kilkunastu postów :(
Nie mniej czemu nie :D
Swoją drogą widząc jakie jest zainteresowanie u mnie regionie śmiem twierdzić że jest słabo :D a piszą do mnie osoby z Krakowa i Katowic ....no szok :D i muszę im posyłać namiary na tedi_k z adnotacją powołuj się na leszcza :P

mayak
29-10-2014, 23:40
Witam,

kto forumowiczów z Wawy może mi wyłączyć skandynawskie - ta opcja nie przemawia do mnie:(

Zapraszam, podaj VIN na priv lub na maila to popatrzę co można jeszcze

Bump: Wrocław
Będę w listopadzie :)

peter79
30-10-2014, 07:51
Jest tylko jedna wada podczas mgły w dzień trzeba przełączyć na normalne światła ponieważ nie załączą się światła przeciwmgielne i halogeny, ale to jest na szczęście drobnostka w skali całego roku.

kopydleusz
30-10-2014, 15:35

Serio? Do tak małych rzeczy jak włączenie/wyłączenie funkcji w ElmConfigu, nie potrzeba fachowca typu mayak, tedi_k czy mm32. A jak potrzebujesz czegoś ważniejszego, to i tak warto pojechać kawałek dalej.

peter79
30-10-2014, 15:47
Jak ktoś się nie zna to lepiej niech podjedzie do kogoś kumatego ja też mam zainstalowany ELMconfing, a wybrałem się do Tedika bo wole tam nie grzebać.

kopydleusz
30-10-2014, 16:01
peter79 - mi się zdarzyło raz uwalić autko podczas grzebania (stawiam na problem z programem albo sterownikiem), ale teraz grzebię (początkowo z pomocą tedi_k) i wszystko jest ok :)

peter79
30-10-2014, 16:08
gdyby mi ktoś pokazał i wytłumaczył to pewnie też bym się pobawił, dlatego napisałem, że pierwszy raz lepiej do kogoś podjechać i sam tak zrobiłem
Być może czytałem o tobie i aucie roślince...

0rafal0
30-10-2014, 20:31

Hejka, czy jest ktoś z warszawy kto może mi coś takiego włączyć....
Ponieważ wszystkie wcześniejsze moje samochody to miały i nie mogę się przyzwyczaić do ręcznego włączania...

pgrob
30-10-2014, 20:36

Kilka postów wyżej mayak oferował swoje usługi więc uderz do niego

mucha_fkp
30-10-2014, 21:10
Serio? Do tak małych rzeczy jak włączenie/wyłączenie funkcji w ElmConfigu, nie potrzeba fachowca typu mayak, tedi_k czy mm32. A jak potrzebujesz czegoś ważniejszego, to i tak warto pojechać kawałek dalej.

Chyba nie sądzisz bym ściągał tu chłopaków by światła włączyli bo sam to robię tu czy tam , oczywiście że chodzi o grubsze sprawy typu UCDS,

leszcz
30-10-2014, 21:22
Masz(macie) blisko do Bydgoszczy . Zawsze to po drodze :D

tedi_k
30-10-2014, 21:26
...czywiście że chodzi o grubsze sprawy typu UCDS,

Żonka jest spod Godziesz koło Ostrowa/Kalisza, więc mam tam gdzie podjechać. Jeśli było by jakieś uzasadnienie dla większej akcji (kilka samochodów) - to nie widzę przeszkód aby coś zorganizować. Kwestia jest także w samoorganizacji strefy wielkopolskiej...

leszcz
30-10-2014, 21:31
Kwestia jest także w samoorganizacji strefy wielkopolskiej..
Kiedyś im zapodałem temat że będę w Poznaniu w tym i tym czasie i wiesz .................. totalna olewka i zero odzewu :(. Wynika z tego iż tak jak w innych województwach zainteresowanie jest słabe . Ktoś coś przeczyta i potem się dopytuje bo jak wyjaśnić że gość chce gnać z Krakowa do Bydgoszczy???? JA mu na to ...... tel do tedi_k . Nie zmierzam nikogo naciągać na takie koszta :D

mucha_fkp
30-10-2014, 21:32
Zapraszamy w nasze strony :-) pytanie tylko ilu by nas było gotowych na spotkanie :-)

tedi_k
30-10-2014, 21:37
Trzeba "skrzyknąć" kilka S-maxów/Mondków 2.0TDCi poliftowych 115/140->163PS, parę ecoboostów 150->182 i 200->240 i ewentualnie coś z rodziny FF3 na 1.6TDCi 95->115PS lub na ecoboostach i się jedzie!:one:

Wszystkiego z 5 samochodów na jakąś sobotę by wystarczyło...

0rafal0
04-11-2014, 07:48
Ponieważ wszystkie wcześniejsze moje samochody to miały i nie mogę się przyzwyczaić do ręcznego włączania...

... Jest ktoś taki?? Ponieważ kolega mayak coś nie odpowiada...

leszcz
04-11-2014, 07:56
... Jest ktoś taki?? Ponieważ kolega mayak coś nie odpowiada...

Orion512 ...:D

mayak
04-11-2014, 07:59
już odpowiadam! :)

Endrju_VN
14-01-2015, 08:45
Czołem,

czy ktoś z Krakowa i bliskich okolic jest w stanie mi pomóc w wyłączeniu "skandynawów"? Mam ksenony i planuję założenie świateł dziennych LED oby pozycja przełącznika "A" spełniała w moim rozumieniu swoją funkcję pracując z czujnikiem światła.

Wiem, że jest kolega Tedi z Katowic, ale poszukuję kogoś na miejscu i nie ASO oczywiście ;).

Będę wdzięczny za info.

artur1970
14-01-2015, 12:56
Napisz w strefie małopolskiej. Nikt się nie ujawnił w Krk.

Du_poid
14-01-2015, 14:41
czy ktoś z Krakowa i bliskich okolic jest w stanie mi pomóc w wyłączeniu "skandynawów"?

Priv.

Endrju_VN
27-01-2015, 11:04
Skandynawy wyłączone, działają jak trzeba. Teraz trzeba się zabrać za montaż świateł dziennych i będzie można zostawić przełącznik w pozycji "A" :)

siara1983
13-05-2015, 18:41
Witam, czy ktoś jest mi w stanie pomóc.....???

Na 100% nie mam funkcji skandynawskiej a pomimo tego gdy przełącze przełącznik od swiateł w położenie AUTO to zapalają sie swiatła niezależnie czy jest dzień czy noc...?? Nie działa nawet jak poświece na ten czujnik latarka :(

Czujnik deszczu działa poprawnie, szyba oryginał od nowości....

Czy możliwe ze uszkodzone jest coś od sensora zmierzchu...??

slawek-kali
13-05-2015, 18:50
Marcin bez paniki, podlacz pod kompa i sprawdz.

siara1983
13-05-2015, 20:03
Marcin bez paniki, podlacz pod kompa i sprawdz.

Witam, zagadka została z moimi światłami została rozwiązana dzięki koledze "MM32" Marcin podsunął myśl która w 100% się sprawdziła....a mianowicie ktoś niewiadomo czemu zakleił sobie taśmą izolacyjną czujnik zmierzchu przez co auto cały czas widziało noc... odgiołem te dwie metalowe blaszki które trzymają obudowe czujnika otworzylem za pomocą cienkiego srubokręta i moim oczom ukazala się plytka z pięknie naklejonym kawałkiem taśmy izolacyjnej...

Chciałbym serdecznie podziękować Marcinowi za pomoc na odleglość :))

DJopek
30-10-2015, 07:42
Hej

Czy jest ktoś z Krakowa kto by miał możliwość włączenia świateł skandynawskich w moim Mondeouszu?

mayak
30-10-2015, 08:30
kol. wrzoch

elvis52
28-01-2016, 17:46
Witam żeby załączyć światła dzienne ze zmniejszoną mocą świecenia to musza być uruchomione skandynawskie ?

basior87
28-01-2016, 18:53
Witam, zagadka została z moimi światłami została rozwiązana dzięki koledze "MM32" Marcin podsunął myśl która w 100% się sprawdziła....a mianowicie ktoś niewiadomo czemu zakleił sobie taśmą izolacyjną czujnik zmierzchu przez co auto cały czas widziało noc... odgiołem te dwie metalowe blaszki które trzymają obudowe czujnika otworzylem za pomocą cienkiego srubokręta i moim oczom ukazala się plytka z pięknie naklejonym kawałkiem taśmy izolacyjnej...

Chciałbym serdecznie podziękować Marcinowi za pomoc na odleglość :))

Ja się domyślam dlaczego ktoś tak zrobił. Po prostu chciał nie włączać za każdym razem świateł, i chciał żeby świeciły cały czas (w końcu tak czy siak trzeba je włączać) Więc po zaklejeniu czujnika ustawia na auto i niema problemu. Nie trzeba za każdym razem włączać i wyłączać świateł. Domyślam się że po poprzedni właściciel nie był świadomy że można sobie to ustawić na kompie :)

pgrob
28-01-2016, 22:18
A właśnie może był świadomy, tylko chciał mieć możliwość wyłączenia świateł w pozycji "0".

chase1
29-01-2016, 06:38
Skandynawy wyłączone, działają jak trzeba. Teraz trzeba się zabrać za montaż świateł dziennych i będzie można zostawić przełącznik w pozycji "A" :)

Czy mógł by ktoś jednoznacznie napisać, jakie są różnice między włączonym a wyłączonym trybem skandynawskim ?

W zależności od natężenia światła załączają/wyłączają się światła mijania - a co z podświetleniem wewnątrz (converse/przyciski)

Czy po wyłączeniu trybu skandynawskiego pozycja AUTO działa tak, jak by ręcznie przełączać między 0 a 1 ? (oczywiście na zasadzie -> jasno - ciemno)

Juzek
29-01-2016, 07:02
Skandynawskie oznaczają, że non stop świecą się pozycyjne i mijania. Wyjątkiem jest pozycja na pokretle gdzie włączasz jedynie pozycyjne.

Tapnięte z Szajsunga MkIV

chase1
29-01-2016, 07:12
no ok, ale co się dzieje z oświetleniem wnętrza jak się ten tryb wyłączy ?

Juzek
29-01-2016, 07:44
Chodzi Ci o podświetlenie deski?

actchris
29-01-2016, 07:54
Mnie zastanawia czujnik światła, jaką on ma tolerancję bo już parę miesięcy jadę z opcją skandynawskie=OFF i właściwie cały czas mam światła włączone a nie raz jechałem pod ostre poranne/popołudniowe słońce i dalej świeciły.

Juzek
29-01-2016, 08:04
Mnie też jego nadgorliwość denerwuje :)

chase1
29-01-2016, 08:52
Chodzi Ci o podświetlenie deski?

tak - zegary, converse, radio, klima

MaXyM
29-01-2016, 09:08
@chase1 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=45178) , odpowiedzialem ci odnosnie deski, C+ juz 2 razy, tyle ze w innym watku. Po co pytasz o to samo w dwoch roznych miejscach?

Mnie zastanawia czujnik światła, jaką on ma tolerancję bo już parę miesięcy jadę z opcją skandynawskie=OFF i właściwie cały czas mam światła włączone a nie raz jechałem pod ostre poranne/popołudniowe słońce i dalej świeciły.

Przypuszczam ze czujnik mierzy bezwgledna ilosc swiatla. Ludzkie oko sie przystosowuje dlatego ci sie wydaje ze jest jasno. Dla czujnika to widocznie jest ciagle za ciemno.

weuek
29-01-2016, 09:13
Mnie też jego nadgorliwość denerwuje :)
Nie używać - polecam! :-)

Juzek
29-01-2016, 09:22
Sądzę, że jak każde urządzenie wymyślone przez człowieka można dostosować do potrzeb człowieka :)

actchris
29-01-2016, 09:55
@chase1 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=45178) , odpowiedzialem ci odnosnie deski, C+ juz 2 razy, tyle ze w innym watku. Po co pytasz o to samo w dwoch roznych miejscach?

Przypuszczam ze czujnik mierzy bezwgledna ilosc swiatla. Ludzkie oko sie przystosowuje dlatego ci sie wydaje ze jest jasno. Dla czujnika to widocznie jest ciagle za ciemno.

Mi się jeszcze wydaje że nawet jak jest jasno ALE słońce jest niski nad horyzontem to czujnik nie łapie, jak jest wyżej to czujnik już widzi słońce i daje off na światła. Nie raz jechałem gdzie pogoda był naprawdę słoneczna ale było przed południem i słońce było nisko i czujnik nie łapał. Tydzień temu byłem z dzieciakiem u lekarza rano (8:30) i czujnik załapał że jest jasno, na dworze -10 i jasne słońce, do tego leżący śnieg, sam już nie wiem, chyba trzeba przestawić znowu na skandynawię żeby nie zapominać :)

daniel66
29-01-2016, 10:08
Mam tak samo jak wy :) Strasznie wkurza mnie, że ten czujnik nie zawsze łapie precyzyjnie. Ostatnio zacząłem nawet jeździć na OFF i wtedy działają ledy na maxa a jak jest np. już ok 16-17 przełączam na auto aby nie bujać się z włączaniem i wyłączaniem świateł ;)

MaXyM
29-01-2016, 10:19
actchris, no wlasnie jak slonce jest nisko to ogolna ilosc swiatla (pochodzaca z rozproszenia w admosferze) jest bardzo mala. Jak zauwazylem czujniki sa zrobione tak ze staraja sie nie reagowac na kierunkowe swiatlo ale wlasnie na swiatlo dobiegajace z roznych stron (rozproszone). zauwaz ze odciecie swiatla kierunkowego tym ze wjezdzasz w cien nie powoduje wlaczania swiatel.

ogolnie to sprawa swiatla jest o tyle malo intuicyjna poniewaz oko sie bardzo dostosowuje i my nie zauwazamy zmiany natezenia. A w tym samym czasie np jasnosc swiatla rozproszonego maleje np 100 razy.

daniel66, nie rozumiem, czemu ci przeszkadza ze swieca swiatla mijania ale zalezy ci zeby drle swiecily na max? jakby to mialo jakis lepszy skutek?

daniel66
29-01-2016, 10:25
MaXyM nie rozumiem? Jam mam ustawioną opcje auto to nie zawsze łapie mi czujnik i w efekcie w ciągu dnia przez jakiś czas święcą mi światłą mijania i drle. Dlatego ustawiam na OFF. Jak powinienem ustawić na drugą pozycję - pozycyjne?

mayak
29-01-2016, 10:28
zaklejanie czujnika jest trochę bez sensu, bo traci się czujnik deszczu

lepiej dezaktywować automatyczne światła

MaXyM
29-01-2016, 10:52
@MaXyM (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=39348) nie rozumiem? Jam mam ustawioną opcje auto to nie zawsze łapie mi czujnik i w efekcie w ciągu dnia przez jakiś czas święcą mi światłą mijania i drle. Dlatego ustawiam na OFF. Jak powinienem ustawić na drugą pozycję - pozycyjne?

Co znaczy nie zawsze lapie. Albo jest zbyt ciemno (tylko tobie sie wydaje ze jest jasno - co tlumaczylem), albo masz zepsuty czujnik.

Poza tym nie swieca Ci razem swiatla mijania i DRLe, ale swiatla mijania i postojowe (DRLe swieca slabiej pelniac role postojowych).

Zakladajac ze nie jest to usterka, to co ci przeszkadza ze "przez jakis czas" swieca ci mijania?

daniel66
29-01-2016, 11:03
Czujnik jest ok jak najbardziej... Nie rozumiemy się (zresztą nie pierwszy raz)
Czujnik po prostu nie zawsze łapie jak któryś z kolegów napisał wyżej. Ostatnio jak jechałem pod słońce może było jeszcze za nisko to mając ustawione na auto świeciły i światła mijania. I tak masz racje ! Święcą się mijania i postojowe czyli DRLe święcą słabiej. I teraz do sedna czasem mnie to wkurza, że od razu nie przełącza i go ubiegam i stąd OFF...
A jak mam AUTO i czujka się już załączy wtedy działają mocno DRLe i ekran na convers świeci mocniej i ikonka od świateł mijania gaśnie :) Uff chyba teraz wytłumaczyłem

MaXyM
29-01-2016, 11:27
Ale ja wiem jak to dziala. Dziwi mnie ze ciebie wkurza to JAK dziala. IMO jest to poprawne dzialanie bo czujnik nie ma dzialac na podstawie kierunkowego swiatla. Jesli by tak bylo to zmieniajac kierunek jazdy, swiatla by sie wlaczaly i wylaczaly i znow wlaczaly etc. Poza tym przy ostrym i niskim sloncu (ktore zmniejsza nasza zdolnosc do rozpoznawania ksztaltow) lepiej zeby sie swiecily mijania bo sa silniejsze.

Dziwi mnie, ze cyt: wkurza cie, iz swiatla mijania swieca troche dluzej niz myslisz ze powinny. czy jest to powod do wkurzania?
Albo inaczej: Jesli to dziala jak ma, to po co temu pomagac?

weuek
29-01-2016, 13:52
Dziwi mnie, ze cyt: wkurza cie, iz swiatla mijania swieca troche dluzej niz myslisz ze powinny. czy jest to powod do wkurzania?

Oczywiście. Nie przestaje mnie to wkurzać od 2007 roku... (zimą mniej, latem więcej)

MaXyM
29-01-2016, 13:57
No.. jak cie wkurza automat to go nie uzywaj.
System dziala na podstawie ilosci swiatla na jaka zostal zaprojektowany i dziala tak samo zawsze, obojetne czy to lato czy zima. Wiec nie ma powodu zeby sie wkurzac.

Macie system, ktory umozliwia zapomniec o wlaczaniu i wylaczaniu swiatel i faktycznie spelnia swoja role, to jestescie niezadowoleni z powodu pierdoly ktora nijak nie wplywa na cokolwiek. Q, musicie byc strasznie nieszczesliwi doszukujac sie ciagle "dziury w calym". Jesliw was wkurzaja takie nieuzadadnione "pierdoly", to jak reagujecie na powazne problemy?

Wiekszy sens by byl jakby ktos wspomnial, ze sie swiatla nie wlaczaja automatycznie w wybranych warunkach pogodowych, np. w dzien we mgle. To by bylo przynajmniej uzasadnione.

daniel66
29-01-2016, 14:38
Macie system, ktory umozliwia zapomniec o wlaczaniu i wylaczaniu swiatel i faktycznie spelnia swoja role, to jestescie niezadowoleni z powodu pierdoly ktora nijak nie wplywa na cokolwiek. Q, musicie byc strasznie nieszczesliwi doszukujac sie ciagle "dziury w calym". Jesliw was wkurzaja takie nieuzadadnione "pierdoly", to jak reagujecie na powazne problemy?

Spokojnie. Mówimy tylko o swoich odczuciach. To raczej jest indywidualna sprawa czy coś kogoś wkurza mniej lun bardziej. Nikt nie mówi, że to nie działa. Tylko dla niektórych z nas mógłby działać np. szybciej. Ale jest ustawiony tak jak mówisz i nic tego nie zmieni. Proponuję abyś podchodził z dystansem do niektórych wypowiedzi, bo inaczej skracasz sobie życie denerwowaniem się :)

p.saw
29-01-2016, 15:09
Panowie, bez nerw. Dyskusja dotycząca progu załączania i wyłączania świateł mijania realizowane przez czujnik zmierzchu już na tym forum była. I niczego nie zmienimy. Moim zdaniem ten próg nie jest optymalnie dobrany ale zmienić się go nie da. Też uważam, że mijania zapalają się zbyt wcześnie i gasną zbyt późno.
MaXyM, światła dzienne LED DRL z uwagi na swoją barwę są bardziej widoczne niż np. świecące na żółto żarówki H7 w zabrudzonym reflektorze. Z ksenonami jest trochę inaczej. Ale to nie ten temat na dyskusję w tym miejscu.
A teraz pytanie, dlaczego ja uważam, że próg dla czujnika światła jest źle ustawiony? Ponieważ sumaryczna ilość jazdy na mijania w danym okresie w stosunku do jazdy na DRL LED była by mniejsza, co dało by wytchnienia naszym żarówkom lub ksenonom, przedłużając ich żywotność.
Mam (niestety zamiast ksenonów) żarówki H7 i tylko dlatego, że w praktyce nie włączam trybu auto tylko włączam światła ręcznie (co nie specjalnie mi przeszkadza) wtedy kiedy uznaje, że powinienem je włączyć, jeżdżę na tych żarówkach już 15 miesięcy (zamiast np. 6-ciu). Używam żarówek ileś tam%+, więc ich żywotność z założenia jest krótsza.

MaXyM
29-01-2016, 15:38
Tylko dla niektórych z nas mógłby działać np. szybciejNie moglby. Tzn nie twierdze, ze by nie mogl dzialac o minute wczesniej. Na pewno jest tam jakas tolerancja. Ale system nie bierze pod uwage pory roku, zmiany czasu na letni/zimowy. Dlaczego nie moze brac pod uwage bezposrednich promieni slonecznych - pisalem wyzej. Dlaczego nam sie wydaje ze juz jest jasno a tak naprawde jest jeszcze ciemno - pisalem. Dodac do tego trzeba jeszcze histereze, co wymaga jeszcze wiekszego marginesu na przelaczanie miedzy stanami

Wiec jesli ktos by przyszedl na forum i powiedzial ze go to dziwi i zapytal czemu tak dziala, to dostanie konkretna odpowiedz.

Jak ktos przychodzi na forum i jeczy ze go cos wkurza (mimo iz nie ma powodu), to zakladam ze raczej nie rozumie zasady dzialania i probuje wytlumaczyc ze jednak wszystko jest OK. Ale jesli po chwili okazuje sie ze to byl tylko sposob wyladowania niezadowolenia to sorry, ale od radzenia sobie z tym sa inne, bardziej specjalizowane miejsca. Choc i FB czasem wystarczy. Ale na pewno nie jest tym miejscem forum takie jak nasze.

Ponieważ sumaryczna ilość jazdy na mijania w danym okresie w stosunku do jazdy na DRL LED była by mniejsza, co dało by wytchnienia naszym żarówkom lub ksenonom, przedłużając ich żywotność.Kolega argumentuje ze sie zarowki bardziej zuzywaja. Czy jest to serio powod do wkurzania sie? Czy straty finansowe z tym zwiazane sa faktycznie warte tej histerii? A jeszcze dodam ze sytuacja dotyczy raczej okresu jesienno/zimowego bo w pozostalych zmiana natezenia swiatla jest duzo szybsza.
Nie tak dawno nie bylo automatow, ciagle wiele aut swieci 24/7 zarowkami. Czyli bedac wlascicielem automatu oszczedzamy co powinno nas cieszyc. Czemu tak nie jest?

p.saw
29-01-2016, 16:32
Kolega argumentuje ze sie zarowki bardziej zuzywaja. Czy jest to serio powod do wkurzania sie? Czy straty finansowe z tym zwiazane sa faktycznie warte tej histerii? A jeszcze dodam ze sytuacja dotyczy raczej okresu jesienno/zimowego bo w pozostalych zmiana natezenia swiatla jest duzo szybsza.
Nie tak dawno nie bylo automatow, ciagle wiele aut swieci 24/7 zarowkami. Czyli bedac wlascicielem automatu oszczedzamy co powinno nas cieszyc. Czemu tak nie jest?

Kolego MaXyM, nie galopuj. Przeczytaj uważnie mój post i sprawdź, czy ja się wkurzam albo wpadam w histerię?
Poza tym żarówki bardziej się nie zużywają, tylko trzeba je częściej wymieniać. Szczególnie z tego powodu, że czujnik w mniej słoneczne dni często przechodzi przez próg załączania, co zwiększą ilość załączeń H7 , a to skraca ich żywotność.
Nie będę wdawał się w jałową dyskusję, ponieważ (jak zaznaczyłem) jest to moje subiektywne odczucie, że próg czujnika mógłby być inaczej ustawiony. Dlatego raczej nie korzystam z automatu i z tego powodu też nie histeryzuję. Ford tak ustawił parametry i nic tego nie zmieni.
Poza tym dyskusje na ten temat były już w innym wątku i sprawa została zamknięta.

MaXyM
29-01-2016, 16:40
Nie tylko ford tak ustawia. Niejednokrotnie bylem swiadkiem kiedy jadac o 10 rano do pracy wiekszosc aut z DRLami swiecila swiatlami mijania mimo ze niebo bylo bezchmurne, swiecilo slonce i ogolnie sie wydawalo ze jest prawie lato.

Nie pisalem ze ty sie wkruzasz. Ogolnie komentowalem deklaracje osob niezadowolonych, ktore sa po prostu nieuzasadnione.
Kazdy sobie jezdzi jak chce. mi sie jednak wydaje ze miec automat i z niego niekorzystac, tylko dlatego ze zarowke trzeba wymienic o troche wczesniej... ile? 2 tyg wczesniej w skali 4 lat? Miesiac na 4 lata? Wydaje mi sie to co najmniej smieszne. Szczegolnie, ze jest to ponizej progu bledu statystycznego dot. wytrzymalosci zarowki jaka deklaruje producent (vide Osram NBU: 96% - 150h, 60% - 300h swiecenia - czujesz temat?)

Innimi slowy, szkoda jaka widzisz w dzialaniu Auto, jest niedowyznaczenia. Jest pomijalna. A ty z tego powodu rezygnujesz z systemu, ktory zapewnia wygode, dla hipotetycznego ale fikcyjnego zysku... Rozumiem ze jazdy w nocy tez unikasz z podobnych przyczyn? ;)

weuek
29-01-2016, 17:14
Innimi slowy, szkoda jaka widzisz w dzialaniu Auto, jest niedowyznaczenia. Jest pomijalna. A ty z tego powodu rezygnujesz z systemu, ktory zapewnia wygode, dla hipotetycznego ale fikcyjnego zysku...
MaXyM, a ty masz automatyczną skrzynię biegów? Bo to też plus do wygody i, na przykład, mieszkaniec Ameryki Północnej tak samo nie rozumiałby wyboru pojazdu z ręczną jej wersją. A sięgnięcie do wyłącznika świateł w momencie kiedy ja sam uznam, że są mi potrzebne mijania to dla mnie żaden problem. I w ten sposób unikam dyskoteki na H7. Jak wiesz, klimatyzację automatyczną tez ręcznie wyłączam przed zakończeniem jazdy. Nie nawrócisz mnie. :-)

p.saw
29-01-2016, 17:22
MaXyM, jeśli wg Ciebie ja nie czuję tematu to jest to Twoja opinia i każdy może mieć swoją ocenę.
Przez mniej więcej pierwszy rok użytkowania samochodu jeździłem w opcji auto świateł. Żarówki wymieniałem co 5-6 miesięcy. Teraz jeżdżę zgodnie ze swoimi preferencjami i żarówki mają już 15 miesięcy i jeszcze świecą. I nie jest to jak określasz hipotetyczny ale fikcyjny zysk, tylko zwykła oszczędność (przynajmniej dla mnie). Choćby niewielka a jednak cieszy. ;) Również z tego powodu, że rzadziej wyjmuję reflektor w celu wymiany żarówki (za czym nie przepadam) bo mogę przez przypadek coś uszkodzić. :) Choć na razie jeszcze się nie zdarzyło ale zawsze może zadziałać Prawo Murphy'ego.:lol:

Teraz do sedna. Jeśli coś komentujesz to proszę nie uogólniaj. A tym bardziej nie wyrażaj opinnii, że czyjeś poglądy lub sposób postępowania, są śmieszne. A już wyrażanie opinii co do mojego przestrzegania przepisów (szczególnie w nocy) jest tutaj nie na miejscu.
Kończę dyskusję bo nie jest w temacie świateł skandynawskich i proszę bez wycieczek osobistych.:wink:

BTW. Niestety ten "wspaniały" automat włączania świateł nieraz zawodzi. Mnie zaskoczył w słoneczny jasny ale niestety bardzo zamglony poranek, kiedy to wyłączył mi na autostradzie światła mijania. Na co nie zwróciłem uwagi i jechałem w gęstej mgle na dziennych. Wiem - moje przeoczenie ale nie można całkowicie ufać automatom.:)

MaXyM
29-01-2016, 17:34
MaXyM, a ty masz automatyczną skrzynię biegów? Bo to też plus do wygody i, na przykład, mieszkaniec Ameryki Północnej tak samo nie rozumiałby wyboru pojazdu z ręczną jej wersją. A sięgnięcie do wyłącznika świateł w momencie kiedy ja sam uznam, że są mi potrzebne mijania to dla mnie żaden problem. I w ten sposób unikam dyskoteki na H7. Jak wiesz, klimatyzację automatyczną tez ręcznie wyłączam przed zakończeniem jazdy. Nie nawrócisz mnie. :-)

Nie chodzi o nawracanie tylko o nie narzekanie.
Jasne, nie rozumiem po co dodawac sobie pracy, wylaczajac klime jak ty to robisz. Bo jesli nawet to w czyms pomaga to wole czesciej 2x czesciej podjechac na ozonowanie niz pamietac o wylaczaniu automatycznego ukladu, ktorego ustawien ja wlasciwie nie zmieniam.

Ale wyobraz sobie ze ty uzywasz automatycznej klimatyzacji rownoczesnie marudzac ze ona klimatyzuje i wysusza ci skore. I jeszcze to podajesz tonem jakbys winil za to kontruktora auta.

Bump: A tym bardziej nie wyrażaj opinnii, że czyjeś poglądy lub sposób postępowania, są śmieszne.

Nie wiem czy sa smieszne. Moze osmieszajace i to ci sie nie podoba ;)
W kazdym razie to jest moja wlasna opinia (do ktorej mam prawo) a nie opinia ogolu, wiec nie masz sie czym martwic.
Ale masz racje, temat mozna uznac za wyczerpany. Kazdy z nas powiedzial co wiedzial.

A już wyrażanie opinii co do mojego przestrzegania przepisów (szczególnie w nocy) jest tutaj nie na miejscu.

Tu widocznie czegos nie zrozumiales, bo nic o przepisach nie pisalem.

piotrek305
29-01-2016, 17:43
Panowie a ktoś montował ten układ, żeby halogeny w zderzaku świeciły np na 30% mocy ?

tedi_k
29-01-2016, 18:23
...halogeny w zderzaku świeciły np na 30% mocy ?

Kolejny kolega "pomysłowy Dobromir"... Było 130 razy, że to niezgodne z przepisami, ale 131 raz trzeba koniecznie zapytać...:027:

marco102
29-01-2016, 18:49
Panowie a ktoś montował ten układ, żeby halogeny w zderzaku świeciły np na 30% mocy ?
Ja mam takie rozwiązanie u siebie i polecam. To, że to nie legalne mam gdzieś. Jeśli działa w ten sam sposób co dedykowane lampy, które kosztują 3 razy tyle co moje, to nie widzę problemu, żeby tego nie używać.
W moim przypadku użyłem modułu SD-2 i ustawiłem go na ok 70% mocy. Całość reguluje się sama za pomocą czujnika zmierzchu:)

elvis52
29-01-2016, 20:15
Ja mam takie rozwiązanie u siebie i polecam. To, że to nie legalne mam gdzieś. Jeśli działa w ten sam sposób co dedykowane lampy, które kosztują 3 razy tyle co moje, to nie widzę problemu, żeby tego nie używać.
W moim przypadku użyłem modułu SD-2 i ustawiłem go na ok 70% mocy. Całość reguluje się sama za pomocą czujnika zmierzchu:)

Nie żarzą Ci sie żarówki po zmianie na mijania ?

piotrek305
29-01-2016, 20:16

podrzucisz linka ?

elvis52
29-01-2016, 20:20
Tu masz linka na ten temat
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164973

marco102
29-01-2016, 20:29
Nie żarzą Ci sie żarówki po zmianie na mijania ?
Żarzą się, ale mi to nie przeszkadza. Podobno można to jakoś wyeliminować poprzez diodę prostowniczą ;)

elvis52
29-01-2016, 20:35
Żarzą się, ale mi to nie przeszkadza. Podobno można to jakoś wyeliminować poprzez diodę prostowniczą ;)

Zapodaj jakąś fotkę albo wrzuć filmik na YT i daj linka

marco102
29-01-2016, 20:40
Tutaj jest wzmianka o tej diodzie:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2/page3

elvis52
30-01-2016, 05:52
To wiem. Chodzilo mi żebyś zrobił fotkę jak Twoja fura wygląda na tych dziennych albo filmik

sewenpamp
30-01-2016, 06:00
Zapodaj jakąś fotkę albo wrzuć filmik na YT i daj linka
Witam, ja kupiłem moduł do galaxy mk3 tutaj (http://www.bartsoft.pl/produkty/cat/14/WLACZNIKI-SWIATEL-DO-JAZDY-DZIENNEJ.html). Był jeden problem żarzyły się światła drogowe, ale to przez mój błąd, bo po zamówieniu nie napisałem do jakiego samochodu potrzebuję moduł. Zadzwoniłem do Pana i wytłumaczył jaką diodę i gdzie wlutować, a ewentualnie mogłem podesłać z powrotem i za free by mi to zrobił.
Tak to wygląda w galaxy mk3 światła do jazdy dziennej z długich Galaxy MK3
(https://www.youtube.com/watch?v=4XI72VcjAoM).
Ten temat może Ci pomoże "Światła do jazdy dziennej - montaż modułu SD2 (manual)" (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=166317). "taxidriver" pisał o diodzie w poście 68 tego tematu - wielkie dzięki za to :)

elvis52
30-01-2016, 07:03
Witam, ja kupiłem moduł do galaxy mk3 tutaj (http://www.bartsoft.pl/produkty/cat/14/WLACZNIKI-SWIATEL-DO-JAZDY-DZIENNEJ.html). Był jeden problem żarzyły się światła drogowe, ale to przez mój błąd, bo po zamówieniu nie napisałem do jakiego samochodu potrzebuję moduł. Zadzwoniłem do Pana i wytłumaczył jaką diodę i gdzie wlutować, a ewentualnie mogłem podesłać z powrotem i za free by mi to zrobił.
Tak to wygląda w galaxy mk3 światła do jazdy dziennej z długich Galaxy MK3
(https://www.youtube.com/watch?v=4XI72VcjAoM).
Ten temat może Ci pomoże "Światła do jazdy dziennej - montaż modułu SD2 (manual)" (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=166317). "taxidriver" pisał o diodzie w poście 68 tego tematu - wielkie dzięki za to :)

Twój filmik juz widziałem i mojej połówce nie bardzo się to podoba. Dlatego pisałem żeby kolega marco102 wrzucił fotkę albo filmik żeby zobaczyć jak wygląda to w przeciwmgłowych halogenach

Bump: @sewenpamp zakupiłeś ten za 25 czy 53 zl ?

sewenpamp
30-01-2016, 07:15
Twój filmik juz widziałem i mojej połówce nie bardzo się to podoba..... marco102 wrzucił fotkę albo filmik żeby zobaczyć jak wygląda to w przeciwmgłowych halogenach

Bump: @sewenpamp zakupiłeś ten za 25 czy 53 zl ?
Ja mojej nie pytałem :D - samochód to moja zabawka :lol:.
Kupiłem ten droższy.

elvis52
30-01-2016, 07:19
Ja mojej nie pytałem :D - samochód to moja zabawka :lol:.
Kupiłem ten droższy.

Mnie za bardzo też się nie podoba. Może dlatego że w naszych wozidłach długie są na zewnątrz a nie od środka.

sewenpamp
30-01-2016, 07:20
Spoko. Szkoda że nie ma oryginału do jazdy dziennej jak w s-maxach.

marco102
30-01-2016, 17:12
Dzienne u mnie w aucie:
http://images77.fotosik.pl/281/dae05bacb585ffb8gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/dae05bacb585ffb8)
http://images75.fotosik.pl/280/8388b18d2b67a1e6gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/8388b18d2b67a1e6)
http://images78.fotosik.pl/280/a7f8d2e10aead842gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/a7f8d2e10aead842)
http://images75.fotosik.pl/280/cb087e231fe95d79gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb087e231fe95d79)
http://images76.fotosik.pl/280/3cf03d107623dfdbgen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/3cf03d107623dfdb)

Postojówki + żarzące się dzienne
http://images77.fotosik.pl/281/a464c9ea6d799ab9gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/a464c9ea6d799ab9)

Ksenony + żarzące się dzienne
http://images76.fotosik.pl/280/2d0a33fcb0b054ecgen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/2d0a33fcb0b054ec)

Światła mijania
http://images77.fotosik.pl/281/d42b06278df38a76gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/d42b06278df38a76)

Światła dzienne
http://images76.fotosik.pl/280/f2f8f5876823c43agen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/f2f8f5876823c43a)

AndrYou
01-05-2017, 09:05
Koledzy proszę o pomoc.
Mam Mondeo Mk4 z włączonymi światłami skandynawskimi (biksenony). Chcę je wyłączyć. Czy jest ktoś z okolic Lubina/Legnicy kto pomoże mi to zrobić ? Ewentualnie gdzie znajdę instrukcję wyłączenia (przez ELMa) ?

Golson
01-05-2017, 09:19
Tutaj masz bardzo przyzwoitą instrukcję autorstwa WSK robala.

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2555196&postcount=1229

A konkretna pozycja do zmiany:

http://golson.pl/sk.jpg

fuksioo
05-05-2017, 13:12
Witam. Dzisiaj pierwszy raz bawiłem się elmem i wyłączyłem sobie światła skandynawskie. OK wszystko poszło jak trzeba - ksenony w pozycji 0 już się nie paliły ale zauważyłem po przełączeniu na światła mijania brak doświetlania zakrętów. Odpaliłem forscana a ty zonk - wyskoczyło parę błędów np. brak poziomowania, brak połączenia z modułem odpowiedzialnym za doświetlanie zakrętów itp. (zapomniałem zrobić zrzut ekranu). Wgrałem ponownie skandynawski i wszystko działa jak należy. Zależy mi na wyłączenie Skandynawów bo chcę podłączyć ledy. Może coś podpowiecie co mam zrobić. Pozdrawiam.

rumunn95
05-05-2017, 13:21
Która z funkcji wybierasz w konfiguracji świateł?kasowales wszystkie błędy po konfiguracji?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

fuksioo
05-05-2017, 15:36
sorry ale siła wyższa. wybieram Standard dipped light. Do konkretnych kodów błędów w tej chwili nie mam dostępu.

rumunn95
06-05-2017, 07:04
Wybierasz funkcje do lamp standardowych a nie xenon , kasuj wszystkie błędy po konfigu

fuksioo
06-05-2017, 07:25
Po wyłączeniu skandynawskich elmem od razu przełączyłem się do forscana i skasowałem błędy ale tych związanych z doświetlaniem i regulacją nie dało się wykasować. Po powrocie do skandynawskich wszystko było ok. W zakładce headlights type mam zaznaczone "gdl system with auto dynamic adjust" czy przypadkiem nie muszę zmienić tego ustawienia na "adaptive bi-xenon lights". Może to ma znaczenie.

Łopatologicznie czy możesz mi napisać które zakładki zmieniam w elmem.

rumunn95
07-05-2017, 08:39
u mnie jest tak

fuksioo
07-05-2017, 08:54
Miałem tak samo ustawione i wywaliło mi wtedy błędy. Kurde co jest.
Jutro spróbuję jeszcze raz wyłączyć i zobaczę co się stanie. Zastanawiam się nad sprawdzeniem innych ustawień np. adaptive bi-xenon lights.

rumunn95
07-05-2017, 09:03
mi na tej funkcji wywalalo blad ze spalona zarowka i odlaczalo xenony

fuksioo
07-05-2017, 09:05
ok ale mogłeś je wykasować i doświetlanie ci działało.

nic jutro wyłączę i zobaczę co wyjdzie.

rumunn95
07-05-2017, 11:37
Kasowanie nic nie dawało po uruchomieniu świateł xenon blysnal I się wyłączał a na desce stosowne info

uszaty17
21-01-2021, 20:13
Witam mam pytanko w moim mk4 nie mam xenonow. Mam tylko zwykle lampy i nie mam świateł do jazdy dziennej i mam problem bo na pozycji 0 świeca się już po przekręceniu zapłonu da się to jakoś samemu wyłączyć?

kngstn
24-01-2021, 10:56
Masz włączone światła skandynawskie. Da się to wyłączyc. Dużo tematów o tym na forum. Elm + forscan

Ja o światłach dziennych raz jeszcze:
Chciałbym u siebie w przedlifcie przedłużyć życie swiateł mijania. Szkoda mi trochę, jak sobie myślę że fajne osramy pala mi się w dzień i będę je musiał wymieniać co 2-3 miesiące, bo ich żywotność jest pewnie o połowę niższa niż zwykłych markowych h7. W związku z tym myślałem o ledach, ale wg. mnie szpecą trochę auto. Czytalem o module sd-2, z tym, że większość zastosowań modułu dotyczy swiatel długich (brak homologacji i inne problemy) . Ktoś montował ten moduł dla swiatel mijania? Jak z legalnoscia takiego oświetlenia? Zdaje to egzamin?

jaceks
24-01-2021, 15:29
tak samo nielegalne - moduł sd-2 nie ma wpływu na homologacje reflektora.
a na reflektorze masz wybite, że nie zawiera świateł DRL.

kngstn
24-01-2021, 15:48
A jak to jest ze światłami skandynawskimi? Które swiatla wtedy świeca?

BTW gdzieś czytałem że opcja ze ściemnianiem świateł mijania była opcją fabryczna, ale nie pamiętam w jakim modelu.

rajman
24-01-2021, 16:45
A jak to jest ze światłami skandynawskimi? Które swiatla wtedy świeca?

BTW gdzieś czytałem że opcja ze ściemnianiem świateł mijania była opcją fabryczna, ale nie pamiętam w jakim modelu.mijania

kngstn
24-01-2021, 16:51
mijania

Tył też?

rajman
24-01-2021, 18:09
nie

rajman
26-01-2021, 10:05
Tył też?

a od kiedy z tyłu są światła mijania?

Pawelglowa16
27-02-2021, 19:57
Witam panowie.
Czy ktoś wie jak samemu wyłączyć tryb skandynawski? Chce sam włączać światła. Jest opcja przerobienia bez grzebania w komputerze?

seewcio
20-07-2021, 22:47
Nie da się bez kabla i ELMconfig.

Przy okazji, bo nie znalazłem, a może jednak da się ustawić na ELMconfig taką konfigurację bez dokładania świateł dziennych led, ani grzebania w elektryce.
Zgodnie z naszymi przepisami, to na ustawieniu automatycznym (bez uruchomionej opcji świateł skandynawskich) powinno to wyglądać tak, że w dzień świecą tylko światła mijania (niech nawet będzie że z opcją dimmed, czyli mniejsza moc), a reszta może być wyłączona, chociaż uważam, że zegary jakieś podświetlenie powinny mieć.

Czy można tak ustawić?

Mnie się udało ustawić, że na pozycji 0 są tylko mijania, nic innego nie świeci, ale jednak to nie jest tryb auto i po zmierzchu nic się nie zmienia, no i w dzień nie świecą zegary co jest trochę niewygodne z tego powodu...

kubaebr
20-04-2022, 07:56
Cześć, czy przy włączonych światłach skandynawskich zostaną one wyłączone po zaciągnięciu hamulca ręcznego?

tedi_k
20-04-2022, 08:44
...skandynawskich zostaną one wyłączone po zaciągnięciu hamulca ręcznego?

Nie zostaną.
W ogóle co to za pomysł? Jakieś auto tak ma - bo pierwsze słyszę o takim sterowaniu światłami DRL...
Nawet mam wrażenie, że trzeba by było przepisy naginać by to było zgodne z obowiązującymi przepisami...

kubaebr
20-04-2022, 09:07
Nie zostaną.
W ogóle co to za pomysł? Jakieś auto tak ma

dzięki za szybką odpowiedź! Miałem VW Touran 2005. System działał tak, że paliły się tylko mijania oraz postojówki z przodu a po zaciągnięciu ręcznego światła całkowicie gasły. Zastanawiałem się, czy w Mondeo jest tak samo, ale jeśli skandynawski w fordzie = włączone mijania non stop, chyba, że zmienię je na inne np. pozycyjne, to nie jest to satysfakcjonujace rozwiązanie :)

darmodziej
20-04-2022, 09:16
Nie zostaną.
W ogóle co to za pomysł? Jakieś auto tak ma - bo pierwsze słyszę o takim sterowaniu światłami DRL...W moim Escape właśnie tak jest. Podczas jazdy w dzień świecą się światła mijania, a po zaciągnięciu hamulca ręcznego samoczynnie gasną i jest to rozwiązanie "fabryczne".

kubaebr
20-04-2022, 09:25
W moim Escape właśnie tak jest.

O, czyli jest jakaś nadzieja na to rozwiązanie. Czy ktoś ma może system skandynawski w Mondeo przed liftem i mógłby sprawdzić, czy światła gasną po zaciągnięciu ręcznego? Będę bardzo wdzięczny, gdyż jest to dla mnie kluczowe przy podjęciu decyzji ustawienia tego systemu :wink:

tedi_k
20-04-2022, 10:45
....po zaciągnięciu hamulca ręcznego samoczynnie gasną i jest to rozwiązanie "fabryczne".

Nie "po zaciągnięciu hamulca ręcznego" a PO PRZESTAWIENIU WYBIERAKA SKRZYNI Z "D" na "P" (standard w autach z USA)... Taka "subtelna różnica"...
Trzeba najpierw trochę poznać swoje auto by pisać potem "coś z sensem"...