Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Jak sprawdzic czy jest filtr czastek stalych (DPF)?
Witam,
przeszukalem forum ale nie moge znalezc takiego tematu....
czy po numerze silnika jest mozliwosc zdekodowania czy jest filtr czastek stalych? Po VIN? mowie o 2.0 TDCI wiem ze w 1.6TDCI jest inaczej umiejscowiony.
Czy filtr wystaje poza oslone (ta blache od dolu) silnika?
Pozdrawiam
Teoretycznie w ASO powinni sobie z tym dać radę :)
Ale jeszcze prościej zobaczyć podczas odpalania samochodu, czy zaświeca się kontrolka filtra (ta, która świeci się przy zapchaniu).
Przecież wtedy świecą i następnie gasną wszystkie kontrolki jakie są w samochodzie.
Jeżeli tej kontrolki nie ma, to i filtra nie ma :)
niech kolega "schem" nie sciemnia bo tak nie jest. wiem bo sam temat przerabiałem od początku do końca. żadnej kontrolki filtra w focus II nie ma, mówię teraz o roczniku 2005.Opisałem go dokładnie na forum i nie wiem czemu nie można go znaleźć. Ale ludziom nie można sciemniać. Organoleptycznie: popatrzeć na końcówkę rury wydechowej. w normalnym dieslu jest czarna a w dieslu z dpf jasnoszara podchodzi pod białą. Jak sie nie chcesz schylać to zadzwoń do ASO i po Vinie Ci powiedzą. Ale po co jeśli sobie możesz autko od spodu obejrzeć. W tym modelu pozioma częśc wydechu od strony silnika to taka grucha do której doprowadzone są cieńkie metalowe rurki . To pomiar ciśnienia spalin przed i za filtrem. Do tego dochodzi jeszcze kabel czujnika temperatury na gruszcze. a za zbornikiem paliwa od tyłu samochodu jest mały plastikowy zbiornik z małą pompeczką . to zbiorniczek osławionego płynu do regeneracji tego ustrojstwa. Ilość płynu i miejsce dozowania jak będziesz chciał podam. No i to w zasadzie wszystko . Jak to masz to masz filtr a jak nie to nie:))) . Wiekszość focusów na rynek niemiecki w roczniku 2005 ma dpf. Przy normalnym wydechu , bez filtra takich instalacji nie ma. Napisz ile przejechane to powiem Ci co dalej:))) pozdro
Organoleptycznie: popatrzeć na końcówkę rury wydechowej. w normalnym dieslu jest czarna a w dieslu z dpf jasnoszara podchodzi pod białą.
...no ja jakoś mam DPF...a rurę mam czarną :D
...no ja jakoś mam DPF...a rurę mam czarną :D
Kurcze ja jasnoszarą.........
może z tą rurą odpuścić ale na reszcie można się oprzeć.
Witam ponownie,
Dealer Forda w Krakowie nie potrafi zdekodowac po numerze VIN. :roll:
Auto ma 75k km, aktualnie auto jest jeszcze w komisie bo probuje je zarejestrowac na siebie, takze nie mam jak zajzec pod podwozie.
Jak bylem z nim na przegladzie, to pamietam ze spod pokrywy silnika (mowie o tej przykrecanej oslonie od spodu) wystawal ten element gietki (takie zgrubienie z siatka), dluugi tlumik srodkowy. Oczywiscie gosc ktory robil podstawowe sprawdzenie typu grubosc lakieru, hamulce, amorki itp tez nie potrafil powiedziec czy jest DPF czy nie :mrgreen: (tym razem a Gliwicach).
Na kompie nic nie wyszlo.
Typ silnika to PSA D/G6DA, moge podac VIN jak ktos z kolegow potrafi porownac z swoim i na tej podstawie wydedukowac ... :roll:
Pozdrawiam i dzieki za odp.
BTW: auto jest z Hiszpani
Witam ponownie,
Dealer Forda w Krakowie nie potrafi zdekodowac po numerze VIN. :roll:
Auto ma 75k km, aktualnie auto jest jeszcze w komisie bo probuje je zarejestrowac na siebie, takze nie mam jak zajzec pod podwozie.
Jak bylem z nim na przegladzie, to pamietam ze spod pokrywy silnika (mowie o tej przykrecanej oslonie od spodu) wystawal ten element gietki (takie zgrubienie z siatka), dluugi tlumik srodkowy. Oczywiscie gosc ktory robil podstawowe sprawdzenie typu grubosc lakieru, hamulce, amorki itp tez nie potrafil powiedziec czy jest DPF czy nie :mrgreen: (tym razem a Gliwicach).
Na kompie nic nie wyszlo.
Typ silnika to PSA D/G6DA, moge podac VIN jak ktos z kolegow potrafi porownac z swoim i na tej podstawie wydedukowac ... :roll:
Pozdrawiam i dzieki za odp.
BTW: auto jest z Hiszpani
W mondeo MKIV 2.0. TDCI układ wydechowy składa się z: 1. Katalizator, 2.DPF (do którego dochodzi zestaw metalowych nieelastycznych rurek-czyli czujniki cisnienia przed i za) 3. tłumik końcowy. W mondku nie mam żadnej konktrolki o DPFie. Nie sądzę aby w foce z DPFem było inaczej.
no widzisz i już coś wiemy, jeśli pamiętasz ze był bardzo długi tłumik srodkowy to znaczy że NIE MASZ TEGO FILTRA!!! dfp w tym samochodzie ma długość ok 60 cm a egzemplarze z tym motorem z tego rocznika, bez tego filtra tylko z normalnym wydechem, mają właśnie takie tłumiki. Wiem , bo oglądałem w okresie kupna kilka takich aut. A nawet miałem takie przez miesiąc - niestety skasowane na autostradzie. Myślę że jeśli masz dobrą pamięć to problem jest rozwiązany
No to bardzo ciekawa sprawa z tą kontrolką...
W silniku 2.0 dci w nissanie (silnik od Renault) jest taka kontrolka (jest miejsce na zestawie wskaźników). Jesli nie ma DPF, kontrolki nie ma.
To powiedzcie mi teraz, jak Wam daje znać auto, że filtr jest zapchany?
Gaśnie, wybucha, czy mówi ludzkim głosem?
Panowie,
jest prostszy sposob na sprawdzenie czy jest filtr, wystarczy sprawdzic jaka jest Maksymalna Masa Całkowita, bez DPFu jest 1865, z 10 kg wiecej. A to juz mozna sprawdzic w dowodzie rejestracyjnym.
Schem:
Soft zachowania sie kontrolek moze byc inny dla roznych samochodow choc maja ten sam silnik.
griva - zgadzam się, że soft może być inny.
Ale ja się zastanawiam, jak zastąpili kontrolkę, skoro jej nie ma.
W francuzach na przykład, często nie ma kontrolki oleju (Citroen C4 - ale jest kontrolka SERVICE, która zapala się między innymi wtedy, kiedy spada ciśnienie oleju) albo nawet bagnetu (Peugeot 206), ale wtedy po przekręceniu kluczyka pojawia się wskaźnik stanu oleju na wyświetlaczu...
I interesuje mnie jak samochód daje znać, że DPF jest zapchany, skoro nie ma kontrolki?
Do tej pory znałem tylko takie rozwiązanie.
I tak doszedłem w nissanie ojca, że DPF nie ma.
I ASO potwierdziło, zresztą, miejsce na kontrolkę widać na desce.
Nie świeci się, to nie ma.
Podobnie jak nieraz dają ten sam zestaw wskaźników do benzyny i diesla, tylko w benzynie nie zaświeca się kontrolka świec żarowych, choć widać, gdzie ma być.
Więc, zajrzyjcie, proszę do instrukcji i zobaczcie co piszą na temat DPF.
Pytam bez złośliwości... po prostu mnie ciekawi, jak zrobił to Ford.
kontrolka wg. instrukcji do Focusa II jest i nazywa sie "Lampka ostrzegawcza nadmiernego nagromadzenia sadzy". Mysle ze koledze Walut chodzilo o to ze sie nie zaswieca podczas przekrecania kluczyka w stacyjce. Tak rozumiem jego wypowiedz.
No...ja ją zrozumiałem inaczej...
niech kolega "schem" nie sciemnia bo tak nie jest. wiem bo sam temat przerabiałem od początku do końca. żadnej kontrolki filtra w focus II nie ma,
To teraz, skoro kontrolka jest, i jest DPF, to musi się zaświecać... bo po przekręceniu kluczyka WSZYSTKIE kontrolki się zaświecają, przechodząc autotest.
I masz pewność, że w razie potrzeby się zaświeci, a nie, że spaliła się żarówka.
Ale temat ciekawy, czekam na jeszcze inne wypowiedzi...
kontrolka wg. instrukcji do Focusa II jest i nazywa sie "Lampka ostrzegawcza nadmiernego nagromadzenia sadzy".Podam co pisze poradnik o filtrze.Po zapaleniu lampki ostrzegawczej zaczyna się proces wypalania sadzy i zalecają przegonić auto kilkanaście kilometrów za stałą predkością,nie podają jaką i ile tych km.Może aż zgaśnie bo tym procesem steruje czujnik tem, spalin[jest w filtrze].Są też rurki do pomiaru ciśnienia spalin przed i za filtrem,jest również czujnik tlenu zawartego w spalinach.Podczas tego spalania sterownik podaje więcej paliwa i dla tego trzeba przegonić auto w innym razie zapcha go jeszcze bardziej,straci moc,zapala się kontrolka awarii silnika.
po przekręceniu kluczyka WSZYSTKIE kontrolki się zaświecają, przechodząc autotest.
Naprawdę nie WSZYSTKIE. Od tempomatu tez nie zapala się . Wiem, bo sprawdzałem to specjalnie dla drugiego tematu.
generalnie jeśli jest płyn który powoduje wypalanie filtra to nie powinien się zatkać , chyba że coś nie tak z całym układem spalania i produkuje się za duzo sadzy. ale jezeli już to komputer wykaze bład zapalając lampkę kontroli motoru. Niektóre modele mogą przejść w tryb awaryjny. pozdro
griva - zgadzam się, że soft może być inny.
I interesuje mnie jak samochód daje znać, że DPF jest zapchany, skoro nie ma kontrolki?
po prostu mnie ciekawi, jak zrobił to Ford.
Kolega Walut ma rację - ja mam taką Fokę MkII z DPFem z roku 2007 - i tam nie ma żadnej kontrolki!!!! Nie ma kompletnie żadnej kontroli nad procesem wypalania - jak w systemie pojawia się między innymi bład P242f czyli nagromadzenie sadzy, zapala się komunikat diagnostyczny "usterka układu silnika" oraz czerwona diodka w prawym dolnym rogu deski rozdzielczej. Za jakiś czas zapala się żołta ikona silnika. Powtórze jeszcze raz - nie ma kontrolki, a komunikat jest dopiero wtedy, gdy masz już zapchany filtr..Wiem, że np. niektóre Ople z 2007 roku mają taką kontrolkę, może foki w wyższych wersjach też...mój typ nie ma takiej...
a w focusach mk1 jest dpf?
luki6262 18-03-2013, 15:52 a w focusach mk1 jest dpf?
Nie, nie ma
...może foki w wyższych wersjach też...mój typ nie ma takiej...
Żaden Focus MK2, C-max i Kuga nie ma kontrolki wypalania filtra DPF. Była krótka seria instrukcji obsługi Focusa MK2 (chyba z 2007roku) wspominająca o takiej kontrolce i podająca jej wygląd ("wydech z obłokiem spalin"), ale to był falstart i nigdy nie było samochodu z tą kontrolką.
Na zegarach poliftowych (tych ze srebrnymi tubami) jest miejsce na diody po stronie prędkościomierza na samym dole po prawej stronie, ale nie ma zegarów, w których w tym miejscy były by przylutowane diody.
Ford postanowił "nie zawaracać kierowcy głowy takim szczegółem jak wypalanie filtra DPF".
podaj VIN na PW jutro Ci w pracy sprawdze
etis ford i wszystko jasne
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do;jsessionid=07668B815E53630B0 B2A7CEA5B9B961C.eccvas506
grodek75 19-03-2013, 20:51 Żeby rozwiać wszystkie wątpliwości - w Foce MK2 ani żadnej innej nie ma kontrolki informującej o czymkolwiek związanym z DPF-em. Jedynym objawem jego wypalania jest pracujący na najwyższych obrotach wentylator, wzrost chwilowego spalania na komputerze (jeżeli ktoś go ma), gorące powietrze wydobywające się spod auta i "ciężka" praca silnika.
Jak już ktoś słusznie zauważył Ford doszedl do wniosku, że zawracanie komuś głowy wypalaniem DPF-a nie ma wielkiego sensu, a co więcej pozbawiłoby producenta regularnych wpływów związanych z niewłaściwą eksploatacją tego ustrojstwa.
Jedyną kontrolką jaka może się zapalić w związku z DPF-em jest "Awaria Silnika", a wtedy to najlepiej na ekstrakcję do HEKO się udać.
Miełem to g... w swojej Foce i było jednym z powodów dla którego pozbyłem się tego auta.
Przesiadłem się na benzynę i wreszcie wiem, że żyję :)
szwagier27the 20-03-2013, 16:51 A jak można sprawdzić czy takowy filtr został usunięty? Bo moja foczka niby ma DPF ale dymek idzie z rury i to mocno!
Panie i Panowie jeśli po otwarciu maski w 1.6 TDCI na lewo od turbiny pomiędzy silnikiem a wentylatorem zobaczycie coś takiego stojącego pionowo(zdjęcie lewe) to jest to sam katalizator jeśli natomiast puszka będzie dłuższa(zdj prawe) a po prawej będą wychodziły z tej puszki stalowe rurki a po lewej czujnik z kabelkiem to jest to zespół katalizatora i filtra cząstek stałych.Jak stwierdzić czy go już usunięto trzeba obejrzeć puchę czy była rozcinana i ponownie spawana w dolnej partii,bowiem wkład DPF-a mieści się na dole wyżej jest katalizator.Ja swój wydłubałem wycinając kwadratowy kawałek dna tej puchy tam gdzie wychodzi długa rura w stronę wydechu (tyłu auta )często tak to się robi wkład wykrusza się przecinakiem i młotkiem.Dno łatwo pospawać gdyż jest grube.
redpradnik 27-03-2013, 09:12 Panowie ,
gdzie na tej stronie Etis po wpisaniu Vinu zobacze czy mam DPF czy nie? mam takie info
Primary Features
Build Date: 01.04.2009
Vehicle Line: Focus 2008-
Body Style: 4 Door Estate
Version: Series 20
Engine: 1.8L Duratorq-DI HPCR (115PS) Lynx
Transmission: 5-Speed Manual Trans - MTX75
Drive: LHD FWD
Emission: Stage IV Emissions
Air Conditioning: Manual Air Conditioning
Territory: (+)"PL"
Paint: Blazer Blue
Interior Fabric: Ecrin / Silver/Ebony
luki6262 27-03-2013, 09:35 Panowie ,
gdzie na tej stronie Etis po wpisaniu Vinu zobacze czy mam DPF czy nie? mam takie info...
Ty masz 1.8 tdci a one dpf-ów nie miały. Jeżeli chodzi o focusa/c-max tylko silniki 1.6 i 2.0 tdci mogą posiadać filtr cząstek stałych.
Ty masz 1.8 tdci a one dpf-ów nie miały. Jeżeli chodzi o focusa/c-max tylko silniki 1.6 i 2.0 tdci mogą posiadać filtr cząstek stałych.
Czy dobrze rozumiem, we foce MKII 1.8 tdci z 2008 nie było filtra cząstek?
silniki 1.8 tdci nie mają dpf
A nie było czasem tak, że 1,8 napewno nie miały DPF, 2,0 wszystkie miały DPF, a 1,6 część miała(90KM) a część nie(109 KM)?
pytam, bo żyłem w takim przeświadczeniu :)
jonybravo 25-07-2013, 17:13 Do kolegi WALUT piszesz ze jak jest DPF koncówka rury wydechowej jest jasno-szara, ja mam auto z DPF z ford focus rocznik 2007 i moja końcówka jest czarna.....
Bump: Ciekaw jestem jak jest u reszty posiadaczy auta z DPF ....jak u nich wygląda końcówka rury wydechowej....
do jonybravo: jasne że z tym kolorem wylotu rury to przesadziłem. zależy on pewnie od wielu rzeczy takich jak styl jazdy, temperatura otoczenia , czy robisz tylko krótkie odcinki czy jeździsz na dłuższych trasach , od tego jakie paliwo pewnie też.
Ale po czym poznać filtr już pisałem . jeśli zejdziesz pod autko to nie ma siły żebyś się nie połapał, pozdro
przemi85 07-09-2013, 22:03 aha dziekuje za pomoc
luki6262 07-09-2013, 23:57 A nie było czasem tak, że 1,8 napewno nie miały DPF, 2,0 wszystkie miały DPF, a 1,6 część miała(90KM) a część nie(109 KM)?
pytam, bo żyłem w takim przeświadczeniu :)
1.8 nie miał nigdy dpf-a gdyż była to konstrukcja forda, która spełniała normę Euro IV. Normę tą spełniał także 1.6 (90KM) ale podobno 109 KM już nie. Po 2005r raczej wszystkie 1.6 109KM i 2.0 miały Fapa.
Jeżeli nie jesteś pewny czy Twój samochód ma DPF-a a jesteś laikiem w takich sprawach to wrzuć VIN to Ci ktoś sprawdzi.
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do
wpisz tutaj swój VIN i wszystko będziesz wiedział. U mnie w focus mk2 2.0 tdci z 2007 nie ma a kolega ma z 2006 ale wersje titanum i ma. Ja cieszę się że nie mam
To nie jest kwestia wersji wyposażniowej,tylko silnikowej i rocznika
Ja mam 1,8 tdci i w serwisie bez najmniejszych problemów uprzejmy pan poinformował mnie że u mnie nie ma na szczęście tego badziewia, że dopiero od 2008 montowane były te filtry (ciekawe bo ja mam produkcję grudzień 2007 ale model 2008) i tu jest już trochę kłopotów z częściami o czym przekonałem się wymieniając hamulce tarcze są już większe i niestety droższe, pozdro
adi fokus 04-01-2014, 21:04 Witam kolegow kupilem Foczke Mk2 rok 2005 1.6 TDCi i zastanawiam sie rowniez czy mam DPFa moglby mi ktos sprawdzic vinem WF05XXGCD55P32401 jest to wersja GHIA i nie wiem co ona posiadac powinna z wyposazenia jesli mozna to rozkodowac z vinu rowniez bylbym wdzieczny :wink:
masz farta lecz nie masz DPF-a
zobacz sobie tu http://www.etis.ford.com/home.do wpisz vin i masz
o vin pytamy tu -> http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72656&page=1039
adi fokus 04-01-2014, 21:17 probowalem etisem sprawdzic ale mi nie szlo tam jakies oplaty chca pobierac kilka programow zainstalowac i takie tam.A kolega jest pewny ze nie ma DPFu ??
W temacie Który Ci podałem daj maila
Etis nie chce żadnych opłat
na pewno nie masz, za katalizatorem masz rurę z plecionką a potem tłumik w okolicy belki tylnej zawieszenia
adi fokus 04-01-2014, 21:24 faktycznie teraz to rozgryzlem dzieki wielkie a jeszcze takie pytanko czy gdybym kupil sobie przednie lampy soczewkowe lub soczewki z xenonami to bedzie to pasowalo czy trzeba jakies przerobki robic oczywiscie mowie o orginalnych lampach nie tanich zamiennikach
a masz 2000 PLN za nowy 1 reflektor xenonowy w ASO ? i trochę jeszcze innych gratów. Ewentualnie używki.
A co o za pytanie? Ja dwa nowe reflektory kupiłem za 1000 zł na allegro,jak ktoś ma fanaberię to jak go stać to może wydać i 5 tysięcy
A co o za pytanie? Ja dwa nowe reflektory kupiłem za 1000 zł na allegro,jak ktoś ma fanaberię to jak go stać to może wydać i 5 tysięcy
czy ja mu każe kupować w ASO ? to nie wiem o co ci chodzi.
Chodzi o to że że twoje pytanie nie bardzo wnosi coś do tego o co pyta kolega.A spam jest nagradzany.Jeśli chcesz podpiąć ksenon to brakuje jednej masyktórą trzeba przelutować najlepiej w lampie potem chodzi bez problemu.
jakoś temat jest inny
masz racje przez przypadek pomyliłem tematy sory
adi fokus 06-01-2014, 16:37 Koledzy nie kludzcie sie o lampy i tematy :wink: dzieki za podpowiedz zaloze sobie xenonki
karaoke1 20-01-2014, 09:16 Nie bardzo radzę sobie ze stroną, czy pomożecie z info na temat mam/nie mam DPF-a?
WF05XXGCD56Y32022
Czy jest gdzieś temat dotyczący joysticka od radia... W mk I było 5 przycisków a teraz są 3.. To mniej funkcji czy czegoś nie wiem?
luki6262 20-01-2014, 10:23 karaoke1 masz 90 KM więc nie masz DPF-a.
Forfiter2012 20-01-2014, 10:53 Czy jak po wpisaniu w tym etis mam min. takie coś: Emission: Stage IV Emissions to ten dpf jest czy nie? Szczerze się przyznam że nigdy żadnych kłopotów z nim nie miałem (no bo go może nie ma) a jeśli mam to ja głównie trasy robię ale już jakiś czas temu mnie to zaciekawiło czy mam ten ekobadziew czy nie..
wwlmisiek 20-04-2014, 01:03 Główne funkcje
Data produkcji: 17.07.2006
Model pojazdu: Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 35
Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi (136PS) - DW10
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji
Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym
Obszar: (+)"B"
Lakier: Panther Black Metalik
Materiał we wnętrzu: Cubical / Dark Flint
Mam Dpf? Jak mam być szczery to nie wiem po czym to mozna odczytać. ;]
Jak byś przeczytał wątek i poszedł spojrzał pod sam to byś wiedział
wwlmisiek 20-04-2014, 16:57 Genialny jestes, widocznie nie jestem w stanie tego zrobić aktualnie, dlatego tez zadałem pytanie, jeśli nie można tego odczytać z tego co wysłałem wystarczyło napisać. ;)
Gdybyś miał DPF to po rozkodowaniu miałbyś taką informację:
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji + DPF
Najwyraźniej go nie posiadasz, co trochę mnie dziwi, bo 2.0TDCi od 2005 roku raczej wszystkie miały już DPF-a - zwłaszcza na zachodzie Europy.
Wwlmisiek wrzuć fotkę tabliczki znamionowej ze słupka "B" obok pasożyta kierownika to napiszę, czy masz/lub nie DPF'a.
Wystarczy klęknać jak za przednią osia nie będzie puszki to nie ma.
Jest prostsza metoda. Wystarczy sczytać mase auta i porównać z katalogowa auta z i bez dpfa. Wystarczy Internet i dowód rejestracyjny.
Wbrew pozorom najprostszy sposób to taki jak opisałem w tym poście (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2198219&postcount=60).
Fakt, nie jest zły :wink:.
kowalpeter 23-05-2014, 22:32 Koledzy czy moglibyście mi powiedzieć czy w moim focusie 1,6 tdci z 2006 jest ten piekielny DPF ?
to jest jego VIN: WF0WXXGCDW6S76093
Koledzy czy moglibyście mi powiedzieć czy w moim focusie 1,6 tdci z 2006 jest ten piekielny DPF ?
Etap IV ograniczania emisji. Nie ma DPF.
kowalpeter 24-05-2014, 09:24 Dziękuje radek70 :surprise:
Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7) - jest filtr czy nie ????
Ok Widze ze nie ma
Andrzej_K 24-05-2014, 17:45 Etap IV ograniczania emisji. Nie ma DPF.
Są wersje z IV etapem ograniczania emisji + DPF. (mój tak ma)
Są wersje z IV etapem ograniczania emisji + DPF. (mój tak ma)
90KM też? Czy tylko 110.
90KM też? Czy tylko 110.
Pozycja nr 13 na tabliczce znamionowej pojazdu (http://fiestamk5.republika.pl/porady/tabliczka.htm) (w moim umocowana jest na słupku B poniżej zaczepu drzwi pasażera) określa obecność lub brak filtra cząstek stałych.
Jeżeli wpis jest:
0.5x - jest fitr (Opel Zafira Klub Polska (http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=10372)),
1.3x - brak filtra (Vectra Klub Polska (http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/30763-filtr-dpf-w-vc/page__view__findpost__p__347337)).
JanuszTTT 23-06-2014, 20:07 Witam kolegow kupilem Fokusa C-Max rok 2005 1.8 TDCi i zastanawiam sie rowniez czy mam DPFa moglby mi ktos sprawdzic vinem WF0MXXGCDM5E61881
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Koledzy/koleżanki poratujcie...chce kupić Focusa 1.6 w dieslu ale wolałabym takiego bez DPF, może ktoś sprawdzić czy któryś z nich ma to ustrojstwo? WF0PXXGCDPAT50331 oraz WF0PXXWPDPBD18246
poprawka WF0PXXWPDPBD18246 posiada Katalizator I Filtr Cząsteczek Kpl. Focus Od: 02-03-2009 Do: 29-07-2011 Emisja Etapu V
W Etis (https://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do) brak info o filtrze cząstek stałych dla pojazdu WF0PXXWPDPBD18246.
nie istnieje tylko etis żeby sprawdzić to, a ma założone to 9M51-5H270-DA w tym aucie ....BD18246
W Etis (https://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do) brak info o filtrze cząstek stałych dla pojazdu WF0PXXWPDPBD18246.
Nie prawda
Norma emisji spalin: Emisja Etapu V
Emisja etapu V zawsze ma DPF
Etap IV jest z filtrem lub bez, wtedy jest "emisja etapu IV" bez filtra, lub "Emisja Etapu IV + DPF" wtedy ma DPF
... Emisja etapu V zawsze ma DPF ...
No to wszystko jasne.
No to wszystko jasne.
Te modele z końcówki produkcji z etapem ogranicznia emisji V (ja mam identyczny pod względem silnika i skrzyni) posiadają filtry cząstek suche.
pietia78 01-08-2014, 07:48 Potwierdzam to co napisał poprzednik, u mnie też jest cDPF:evil:
Wielki dzięki za pomoc :-)
wlodek4444 03-10-2014, 17:22 Witam panowie moze mi ktos powiedziec czy posiadam ten filtr pdf w swoim aucie rozkodowalem vin ale niemam pojecia czy jest ten filtr oto wpis :
Główne funkcje
Data produkcji: 17.06.2005
Typ nadwozia: Kombi
Wersja: Seria 32
Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM)
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75
Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7)
Obszar: (+)"D"
Lakier: Moondust Silver (metalik)
Materiał we wnętrzu: Humy / Mondus / Dark Flint
Pitol321 03-10-2014, 19:51 Ciężko coś znaleźć dokładnego o tym opisie normy spalin.
Generalnie przewija się główna opinia że powinno nie być.
Auto pochodzi z Niemiec, tam od 2007 wymagany jest dpf w produkcji diesla o wyższej emisji CO2.
Nie oznacza to, że napewno w tym przypadku dpfa nie ma.
Przydałoby się zdjęcie komory silnika, przy 1.6 tdci dpf jest dobrze widoczny.
przeczytać 26 post tego wątku, wystarczy podnieść maskę i obejrzeć -ale trzeba chcieć
Gdyby kolega miał auto to by sobie sprawdził. Jeśli nie ma a chciałby zobaczyć jak to wygląda, służę uprzejmością i zamieszczam zdjęcie.
Może poprzednik sprzedał DPF i teraz nie ma go. Taki filtr to wartość około 3 tyś a nabyć nowy i zamontować to jakieś 4 tyś. Kto wie czy od nowego roku stanie się obowiązkiem każdego auta.
... czy posiadam ten filtr pdf w swoim aucie ...
Luknij na tabliczkę znamionową na słupku B. (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2216475&postcount=71)
pro-choice 07-10-2014, 08:42 wlodek4444 jak potrzebujesz jeszcze jakieś info to podaj VIN na PW :)
gami2_22 10-10-2014, 13:08 Dzień dobry,
panowie, chciałabym kupić focusa, mam już jednego na oku, ale ktoś mi powiedział o tym filtrze cząstek stałych i teraz jestem w kropce. Jedziemy jutro na stację kontroli sprawdzić auto, ale trochę się boję, że mnie oszukają, w końcu co kobieta może wiedzieć o samochodach :/
Jeśli ktoś jest w stanie na podstawie danych z numeru vin określić, czy jest ten nieszczęsny filtr, to będę niezmiernie wdzięczna!
Oto dane:
Primary Features
Build Date: 09.05.2011
Vehicle Line: Focus 2008-
Body Style: 5 Door Saloon
Version: Series 32
Engine: 1.6L Duratorq CR TC (90PS) - DV6T
Transmission: 5-Speed Manual Trans - MTX75
Drive: LHD FWD
Axle Ratio: 3.41
Emission: Stage V Emissions
Air Conditioning: Manual Air Conditioning
Territory: (+)"PL"
Paint: Moondust Silver (Metallic)
Interior Fabric: Ecrin / Silver/Ebony
W tym roczniku już wszystko ma DPF
...Emission: Stage V Emissions
...
A poznaje się to po tym wpisie
gami2_22 10-10-2014, 13:41 Dzięki i pozdrawiam.
Po 2010 były montowane tylko filtry tzw. "suche" - czyli bez potrzeby okresowego uzupełniania (drogiego) płynu EOLYS. Nie ma z nimi problemów i nie ma co demonizować ich awaryjności. Jak auto OK, to nie zwracać uwagi na obecność filtra. Na pewno nie jest on "nieszczęsny", bo diesel i tak (nawet bez filtra) nie bardzo nadaje się do jazdy "wokół komina"... Do miasta bierze się po prostu benzynę.
Witam,
a jak opcja DPF wygląda w MK3 z 2011 roku?? I do tego Kuga z roku 2012?
Szukam na stronie etis.ford.com ale tam nic nie widzę :( Chyba że w tych modelach nie były montowane?
Dla wszelkiego podaje VIN:
Focus 1.6 Titanium - WF0LXXGCBLBY25323
Focus 1.6 Trend - WF0LXXGCBLBL73747
i
Kuga 2.0L Duratorq - WF0RXXGCDRBM10918
Z góry dzięki za info i sory za niewiedzę jeżeli wszystko jest czytelne ;)
Wszystkie te maja DPF
Etis pokazuje tak:
"Emisja etapu IV" brak DPF
"Emisja etapu IV+DPF" jest DPF
Tak było we wczesniejszych latach, był lub nie
"Emisja etapu V" jest DPF
Etap V zawsze jest DPF i dlatego nie widac go w opisie
goodspeed4 05-01-2015, 13:21 Witam,
Zastanawiam się czy w mojej foce jest DFP? VIN wf0sxxgcds9g37897
Wczoraj na podnośniku w u mechanika zauważyłem ze nie ma obok zbiornika na paliwo zbiorniczka na płyn od DFP. Przy klapce od wlewu paliwa nie ma magnesu a jak sprawdziłem ELMconfig to FACM nie odpowiada. błędów tez brak związanych z tym tematem a co jeszcze bardziej zastanawiające podczas jazdy(na trasie) potrafi się włączyć wentylator.
Czy jeśli ktoś wcześniej usunął ten filtr to tak będzie to wyglądało?
z vinu wychodzi ze jest DPF, a co od 18-08-2009 sie działo to nie wiem:)
goodspeed4 05-01-2015, 13:53 z vinu wychodzi ze jest DPF, a co od 18-08-2009 sie działo to nie wiem:)
cały czas byłem przekonany ze jest, a może to suchy filtr?
przeczytać 26 post tego wątku, wystarczy podnieść maskę i obejrzeć -ale trzeba chcieć
cały czas byłem przekonany ze jest, a może to suchy filtr?
i masz rację jest suchy DPF 9M51-5H270-AC - Katalizator I Filtr Cząsteczek Kpl. Od: 02-03-2009 Do: 29-07-2011 Emisja Etapu V
a najlepiej wejdź pod auto i zobacz z tyłu z prawej strony czy masz mały zbiorniczek na dodatek jak nie to będziesz miał 100% odpowiedź , w/g dokumentacji jest brak takowego zbiorniczka w tym aucie.
mokry
Fakt jednak such ten nieszczęsny filtr
Takie pytanie do obeznanych w temacie. 1,6 TDCI 109 KM - Od kilku dni w czasie szybszej jazdy około powyżej. 70 słychać takie jakby huczenie, ni to opony ni to łożysko. Problem pojawił sie z dnia na dzień. Ktoś tu wspomniał że przy wypalaniu DPF (właściwie FAP w moim przypadku) wentylator chodzi na najwyższych obrotach, czy to może być proces wypalania?? Zaznaczę że byłem już na komputerowym wypalaniu bo Foka zaniemogła ale dziwny odgłos z komory silnika w czasie jazdy nie zniknął. Liczę na odpowiedzi
A czy da się programowo sprawdzic stopien nasycenia filtra dpf?
wentylator nie huczy jak -ni to opony albo łożysko bo go nie słychać
goodspeed4 06-01-2015, 17:52 i masz rację jest suchy DPF 9M51-5H270-AC - Katalizator I Filtr Cząsteczek Kpl. Od: 02-03-2009 Do: 29-07-2011 Emisja Etapu V
a najlepiej wejdź pod auto i zobacz z tyłu z prawej strony czy masz mały zbiorniczek na dodatek jak nie to będziesz miał 100% odpowiedź , w/g dokumentacji jest brak takowego zbiorniczka w tym aucie.
Zbiornika brak, szukałem juz wcześniej. Dzięki za pomoc.
teraz pytanie czy to lepiej ze jest suchy?
gdzie znalazłeś tak szczegółowe informacje?
Pitol321 06-01-2015, 19:22 Suchy jest ogólnie mniej problemowy - bardziej bez obsługowy, brak płynu.
Podobno działa lepiej niż mokra wersja.
Nie przejmować się i jeździć dopóki nic go nie boli.
Suchy jest ogólnie mniej problemowy - bardziej bez obsługowy, brak płynu.
Podobno działa lepiej niż mokra wersja.
Nie przejmować się i jeździć dopóki nic go nie boli.
Mi też sprzedawca powiedział jezdzić i nie przejmować się mam cdpf (suchy)
Bump: Jak interpretować czyli unikać krótkich odcinków ( krótkiodcinek to ile km? 5,10,15km?
juri2069 06-01-2015, 20:30 Kolego - to że masz diesla to nie znaczy że masz unikać krótkie odcinki :)
Np do kościoła masz 5 km to jeździj samochodem. Nie po to dałeś tyle za auto żeby jeździć autobusem lub chodzić pieszo.
Po prostu czasami dobrze diesla na trasie przegonić - np 50-60 km. I filtr się wypali , i ty będziesz spokojniejszy.
goodspeed4 06-01-2015, 20:32 Mi też sprzedawca powiedział jezdzić i nie przejmować się mam cdpf (suchy)
Bump: Jak interpretować czyli unikać krótkich odcinków ( krótkiodcinek to ile km? 5,10,15km?
Z tego ci mi wiadomo to 1.6 tdci 90KM nie miały filtra, a widzę ze taki masz silnik.
Z tego ci mi wiadomo to 1.6 tdci 90KM nie miały filtra, a widzę ze taki masz silnik.
Niestety moj ma jako jeden z nielicznych norma emisji euro v
arturfom 07-01-2015, 08:29 A czy da się programowo sprawdzic stopien nasycenia filtra dpf?
nasycenia nie ma ale możesz sprawdzić ciśnienie panujące w filtrze DPF np IDSem czy Forscanem
nasycenia nie ma ale możesz sprawdzić ciśnienie panujące w filtrze DPF np IDSem czy Forscanem
Dzięki!
Bump: Kolego - to że masz diesla to nie znaczy że masz unikać krótkie odcinki :)
Np do kościoła masz 5 km to jeździj samochodem. Nie po to dałeś tyle za auto żeby jeździć autobusem lub chodzić pieszo.
Po prostu czasami dobrze diesla na trasie przegonić - np 50-60 km. I filtr się wypali , i ty będziesz spokojniejszy.
Do roboty mam 14km jeżdżę tak co drugi dzień ok 15 razy w miesiącu, raz w miesiącu jeżdżę do domu 170km w jedną stronę trasą szybkiego ruchu myślę że mój filtr nie jest aż tak bardzo narażony na zapychanie się.
juri2069 07-01-2015, 10:15 oczywiście że nie. Jak sie zużyje to trzeba wymienić lub wyciąć. Pozatym należy jeździć i się nie przejmować jak tutaj niektórzy.
Jak coś się bedzie działo to wtedy trzeba bedzie sie zagłębić w temacie.
Jakby się tak każdy miał martwić to nikt by diesli nie kupował :)
Moja żona do pracy jeździ 13 km w jedną strone. Ale raz na tydzień / dwa robię 300 km , przedmucham go , filtr się wypali i to wszystko.
Jeśli będzie miał się zepsuć to się zepsuje - taki klimat :D
Pitol321 07-01-2015, 12:23 My generalnie brykamy codziennie wkoło komina. 4km do pracy, czy małe dystanse do sklepu. Jednak raz na dwa trzy miesiące lecę na Polskę - 900km w jedną stronę.
Przez 2,5 roku użytkowania w ten sposób MK2 109PS nic się nie działo z mokrym filtrem, jak i nic się nie dzieje z suchym w MK3.
Nie płakać, a jeździć ;)
Czy moze być taka sytuacja, że nigdy niedojdzie do procesu wypalania filtra dpf? Tzn sadze będą wypalać się samoczynnie
Pitol321 18-01-2015, 17:08 Przy okazji z niemieckiego ASO:
Na krótkich odcinkach miejskich nie ma szans na wypalenie DPFa i proces może się zapętlać. (oczywista-oczywistość)
Jeśli nieduża trasa się trafi, to nastąpi pełny proces wypalania i wszystko będzie OK.
Jeśli jednak pojazd porusza się głównie długimi trasami, proces wypalania może być praktycznie niezauważalny.
Podczas długich tras temperatury jakie osiąga układ wydechowy same potęgują wypalanie sadz. I komputer tylko inicjuje planowe wypalanie zapisane w sterowniku co daną ilość km.
Przy jakich parametrach chodzi mi o prędkość, obroty silnika wydziela sie najwiecej sadzy? Zapewne zależy też ogolniemod stanu technicznego samego silnikajak i jakość tankowanego paliwa
arturfom 26-01-2015, 22:39 Starczy że masz walnięty czujnik lub nieszczelność na dolocie i sadza leci bo to ile sadzy wyemituje twój silnik zależy od składu mieszanki
aby filtr wypalał się pasywnie musi dojść do sytuacji kiedy w filtrze wytworzy się temperatura w której samoczynnie pali się sadza np jazda na autostradzie proces aktywnego wypalania inicjowany jest przez komputer np w czasie jazdy w mieście
Halupczak 27-01-2015, 20:58 Czy ktoś wie, czy Focus 2.0 w benzynie z roku 2009 posiada filtr cząstek stałych? Byłem już na FordEtis i nie znalazłem odpowiedzi.
kaczor99 27-01-2015, 23:18 I nie znajdziesz , DPF to przywilej diesli
Czy ktoś wie, czy Focus 2.0 w benzynie z roku 2009 posiada filtr cząstek stałych? Byłem już na FordEtis i nie znalazłem odpowiedzi.
odwiedz wikipedię np i dowiedz się trochę o tym czego szukasz
Halupczak 29-01-2015, 07:50 Sam mechanik się zdziwił, widząc taką informację na ekranie komputera diagnostycznego.
Sam mechanik się zdziwił, ...
To niech soft diagnostyczny zakupi sobie właściwy, albo niech poczyta do niego instrukcję.
A na marginesie jak mechanik nie wie, że filtr cząstek stałych nie występuje w benzyniakach to nie tylko soft, ale i profesję niech sobie zmieni.:027:
Witam, sprawdzić możesz na naklejce, która powinna być na środkowym słupku po otwarciu drzwi od strony pasażera lub kierowcy. Tam musi być w ramce prostokątnej wartość np. 0.5-to filtr cząstek stałych jest, jak jest jakaś inna wartość np. 1.4-to go nie ma. U mnie była wartość 1.4 i wiem że filtra cząstek stałych nie mam.
100% pewność to tylko po nr. vin
silniki 1.8 tdci nie mają dpf
2.0 tdci maja z roku2003 wersia gia
Bump:
Bump: 100% pewność to tylko po nr. vin
Bump:
Bump: jak ci podam numer vin to da rade
luki6262 04-03-2015, 21:03 2.0 tdci maja z roku2003 wersia gia
Wydaje mi się, że w tym roczniku nie ma DPF-a.
jak ci podam numer vin to da rade
Tak
mateomt1 04-03-2015, 21:09 Witam wszystkich.Prostym sposobem dla laików na sprawdzenie czy macie ten nieszczęsny DPF jest sprawdzenie masy własnej pojazdu w dowodzie rejestracyjnym z masą własną podaną przez producenta są dwie-jedna z DPF druga bez DPF i sprawdzić.Wyższa waga potwierdza posiadanie tego filtru.Pozdrawiam
Uważam ze jest to blędna informacja, wczoraj porównywalem masy autka z dowodem kolegi ktory niema dpf natomiast ja mam, masy sa takie same.
pablos79 06-03-2015, 20:34 koledzy,
przeszukałem na forum, dlatego chciałbym zadać pytanie tutaj,
mam 1.6 tdci i chciałbym wywalić DPF'a - czy jest to możliwe z punktu widzenia oprogramowania również za pomocą elmconfig'a ?
chyba potrzebowałbym wgrać oprogramowanie PCM w wersji bez DPF'a ?
poprawcie mnie jeśli się mylę
mick1973 06-03-2015, 21:15 poprawcie mnie jeśli się mylę
A jeśli się nie mylisz to nikt Ciebie nie poprawi i nadal nie będziesz wiedział.:one:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2098482&highlight=usuni%EAcie+dpf#post2098482
SopranoPL 07-03-2015, 22:55 Poproszę o sprawdzenie:
WF0MXXGCDM3M32682
Cauchy24 08-03-2015, 16:04 To ja poprosze o sprawdzenie takich trzech:
WF0PXXGCDPAT50281
WF0SXXGCDSAS89832
WF0PXXGCDPAM39729
nie mają DPF-u?
Cauchy24
Napisałeś już tu http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2366004&postcount=14519 i to starczy
pablos79 08-03-2015, 17:37 może to się nada:
http://pl.vindecoder.eu/ford - dekoder vin do Fordziaka
http://www.fleet.ford.com/maintenance/vin-decoder/ - a tu ze strony Forda
pablos79 radzimy tu sobie dobrze z danymi z innych programów bardziej wiarygodnych ;)
pablos79 08-03-2015, 20:50 majek32,
chciałem tylko pomóc, pomyślałem że może komuś się przyda, nie uważam poza tym że oficjalna strona Forda jako producenta jest niewiarygodna.
SopranoPL 18-03-2015, 12:53 Poproszę o sprawdzenie: WF0MXXGCDM3M16799
SopranoPL wg Etis (https://www.etis.ford.com/vehicleSelection.do) brak DPF-a, a po za tym możesz sam to stwierdzić jak przeczytasz post #71 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2216475&postcount=71) w tym temacie.
sisikokole 26-03-2015, 21:08 czy można prosić o sprawdzenie czy jest DPF w moim focusie WF0SXXGCDS8K83243
cezarg1410 26-03-2015, 21:22 czy można prosić o sprawdzenie czy jest DPF w moim focusie WF0SXXGCDS8K83243
Nie ma
sisikokole 26-03-2015, 21:29 trochę dziwne bo oddałem auto do mechanika i twierdzi ze jest ... przepraszam nie ma już wszystko jasne
Zmień mechanika. Nie rozróżnia katalizatora od DPF.
Masz samochód "Etap IV ograniczania emisji". Żaden Ford z normą Euro IV nie ma DPF.
cezarg1410 27-03-2015, 11:10 tedi_k tu się akurat nie zgodzę bo foki mk2 z dpfem też spełniają euro 4 :P
...żaden ford z normą euro iv nie ma dpf.
:027:
Źle się wyraziłem - miało być dodane "bez wyraźnego zaznaczenia Euro IV + cDPF" lub "+DPF" nie ma DPFa... A u kolegi nie ma tego dopiska.
Źle się wyraziłem - miało być dodane "bez wyraźnego zaznaczenia Euro IV + cDPF" lub "+DPF" nie ma DPFa... A u kolegi nie ma tego dopiska.
Cześć
też chciałem potwierdzić nt. mojego Focusa czy ma DPFa, bo w serwisach mówią różnie (wg nr VIN) - WF0SXXGCDS8S70597
oPIS jak poniżej
04.11.2008
Model pojazdu: Focus 2008-
Silnik: Diesel 1,6 DOHC TCI (90 KM)
Obszar: (+)"PL"
Lakier: Sea Grey Metalic
Gemac luknij na post #71 (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2216475&postcount=71) to będziesz mieć 100-procentową pewność.
Witam,
Przyłącze się do tematu DPF'a w silniku tdci 1.6 90KM - szukam ostatnio takiego forda mk2.
I znalazłem takie ogłoszenie http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-ford-focus-mk2-fl-salon-polska-pilne-ID6y6Acj.html gdzie właściciel samochodu podaje, że auto posiada DPF.
Napisałem do niego nawet mejla i otrzymałem potwierdzenie, że auto faktycznie posiada DPF. Z nr vin natomiast, który otrzymałem od właściciela wynika (sprawdzone na etis.ford.com):
Główne funkcje
Data produkcji: 06.02.2009
Obszar: (+)"PL"
Lakier: Niebieski Blazer
Materiał we wnętrzu: Ecrin / Ocean/Ebony
Jest etap IV i nie ma nic o DPF.
Wniosek taki, że chyba lepiej zajrzeć pod maskę.
MlodY1985 15-06-2015, 11:40 Witam
Czy można Was poprosić o sprawdzenie nr VIN w Ford Focus
WFOPXXGCDP9K10449
Pozdrawiam
Robert
slawek-kali 15-06-2015, 11:55 Numer VIN: WF0PXXGCDP9K10449
Numer homologacji (TAN): E13*2001/116*0144, E13*2001/116*0157
Główne funkcje
Data produkcji: 06.10.2009
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 35
Norma emisji spalin: Emisja Etapu V
Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp.
Lakier: Ocean Metalik
Materiał we wnętrzu: Ontario / Ebony
[Kliknij, aby zmniejszyć]
Mniej ważne funkcje
Bez schowka pod podłogš nr 2
Wyprodukowano w fabr.w Saarlouis
Zestaw bezpiecznych zamków nr 1
Bez pakietu wyp. specj.
Convenience Group No.3
Bez wielofun.pak.do celów marketin.
Bez aplik./naklej. SVO
Poziom marketingowy 1
(-) SVP
Zestaw -udoskon. do napraw opon SVC
Z automatycznym zamykaniem okien
Szyby prz. otw. elekt.1 przyc.
Okna tylne zamyk./otwierane 1 dotkn
Ze standardowš przyciemnianš szybš
Bez osł.termicznej szyby przedniej
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš
Bez popielniczki w konsoli
Z schładzanym schowkiem pasażera
Z Krótkš Konsolš Podłogowš
Kolor wyk.wnętrza-Medium Dark Flint
Kolor wnętrza - Ebony
Z przednimi dywanikami podlogowymi
Bez osłon przeciwsłonecznych
Z wykładzinš przedziału
Bez relingu dachowego
Z tylnym spoilerem
Z elektrochrom.lust.wstecznym
Podwój.lust.ster.ele.ogrzew.z kier.
Bez specjaln. pokrow.przedn.siedzeń
Bez specjaln. pokrowc.tyln. siedzeń
Z rodk. zagłówkiem z tyłu
Z ręcznie reg. podporš lęd. kier.
Z ręcznie reg. podporš lędw. pas.
Bez reg. temp. siedz. kierowcy
Bez reg. temp. siedz. pasażera
z regulatorem 4-poz.pol.siedz.kier.
Z reczn.4-kier.reg. siedz.pas.
Bez sprzegu przyczepy
Kluczyk skład.ze zdalnym ster.
Bez drugiego klucz. zapł.zdal.otw.
Z Centralnym Zamkiem
Ze zdalnym otwieraniem drzwi
Bez ukł. otw. drzwi bez kluczyka
Z automat.wycieraczkš szyby przedn.
Z Ogrzew. Dyszami Spryskiwaczy
Bez układu mycia reflektorów
Bez Szyberdachu
Air Curtain Restrnt LH
Kurtyna powietrzna - prawa strona
Z poduszka powietrzna kierowcy
Z Poduszkš Powietrznš Pasażera
Z bocznš podusz.pow.- str. kierowcy
Z bocznš podusz.pow.- str. Pasażera
Bez sztyw.mocow.punkt. Isofix
Bez koła zapasowego
Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi
Koło 7 X 16" ze stopu - Styl 2
205/55VR-16 BSW Tyre
Z opon.całosezon. Goodyear z przodu
Z opona. całosezon. Goodyear z tyłu
Nieblokujšce nakrętki kół
Z Zawieszeniem Standardowym
Z tylnymi ham. tarczow.
Ze wspomag. awaryjnym hamulców
Z IVD/TCS/ABS
Bez osłon ochronnych
Standardowe siedzenie przednie
Ze stałymi pedałami
4-ramienna kierownica skórzana
Ze Sterowaniem Prędkociš
Z dod. nagrzewn.
Konwencjonalne wskaniki - Poziom 2
Z oporn.nast. w zest.wskan.
Z komput. pokład.
Bez ukł. kontr.cin.pow.w oponach
Bez Autoalarmu
Bez tyln.czujnika odl.przy park.
Akumulator standardowy
Bez dod. odtwarzacza CD
Bez połšczenia interfejsu Bluetooth
Bogate wyp. z CD i radiem AM/FM
Z 8 głonikami serii z bog.wyp.
Bez modułów uruchamianych głosem
Bez gniazda zasilania
Bez kamery
Z autom. reflektorami
Z reflektorami halogenowymi
Bez wiateł Do Jady Dziennej
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Z aluminiowymi ramkami reflektorów
Ze swiatlami progowymi
wiatła tylne - wersja 1
Z automatycznym ster. reflektorów
Pozycja w otoczce żółtej (poniżej) na tabliczce znamionowej pojazdu (na słupku B poniżej zaczepu drzwi pasażera) określa obecność lub brak filtra cząstek stałych.
Jeżeli wpis jest:
0.5x - jest fitr cząstek stałych,
1.3x - brak filtra cząstek stałych.
janusz C-MAX 19-06-2015, 10:34 w C-MAX 1,6 109km jest pod spodem obok zb. paliwa zb. na płyn. łatwo to sprawdzić z kanału lub podnośnika
Mam pytanko czy załączenie wentylatora chłodnicy ma związek z wypalaniem filtra dpf przez komputer?. Miałem dziś taką sytuację że załączył mi się wentylator chlodnicy jak wjeżdżałem do garażu przy parkowaniu autka. Nigdy wcześniej nie miałem podobnej sytuacji. Temperatura na zewnątrz wynosiła ok.14st miałem załaczone ogrzewanie wnętrza. Przejechałem 14km.
Znalazłem tu na forum info, że jeżeli pracuje wentylator po wyłaczeniu silnika to jest normalny objaw schladzania wody, natomiast jeżeli wentylator wyłacza się razem z silnikiem to byl proces wypalania filtra. Ile ma to się do rzeczywistości?
Dla pewności po 4 godz postoju odpaliłem raz jeszcze auto i przegoniłem je trasą szybkiego ruchu 80km ze srednią prędkością 125km/h. Mógłby się ktoś odnieść do mojego postu z gory dziękuję :-)
Maciek1986pl 18-01-2016, 17:21 Witam. Mógłbym prosić o sprawdzenie numeru VIN w ff mk2 WF0WXXGCDW4T80474.Z góry dziękuję. Pozdrawiam
cezarg1410 18-01-2016, 17:24 WF0WXXGCDW4T80474
jest DPF
Maciek1986pl 18-01-2016, 17:33 tak wiem:) ale chciałbym poznać cały VIN
Witam griva, na prawym słupku między drzwiami przednimi pasażera a tylnymi masz naklejoną naklejkę. I teraz jeżeli w takiej małej ramce masz wartość np. 0,5 to masz na bank DPF, a jeżeli wartość jest np. 1,7 to go nie masz. Ja mam 1,7 i na pewno nie mam DPF, co potwierdza silnik 1,8tdci.
Maciek1986pl 19-01-2016, 02:07 wiem wiem kolego. mam niestety wartość 0,6 co kończy się DPFem
cezarg1410 19-01-2016, 08:14 tak wiem:) ale chciałbym poznać cały VIN
Główne funkcje
Data produkcji: 23.12.2004
Norma emisji spalin: Emisja spalin poziom IV + DPF
Lakier: Ink Blue Metalik
Materiał we wnętrzu: Humy / Mondus / Dark Flint
Mniej ważne funkcje
Convenience Group No.6
Bez wielofun.pak.do celów marketin.
Poziom marketingowy 1
Z elektroniczna kontr.statecznosci
Bez globalnego/automat. zamykania
Ok. przednie zamykane 1 dotknieciem
Z Szybami Tylnymi Sterow. Ręcznie
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš
Bez schowka pasażera o reg. temp.
Z mala konsola
Z osłonami przeciwsłonecznymi
Z wykładzinš przedziału
Bagaznik dachowy bez poprzeczek
Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym
Ogrzew. wypukle lusterko kierowcy
Z wypukł.el.ster/ogrz.luster.pasaż.
B. podpory ledzw siedzenia kierowcy
Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas
Bez sprzegu przyczepy
Kluczyk zapł. ze zdalnym ster.
Z profilowa galka dzwigni zm biegów
Z Centralnym Zamkiem
Ze zdalnym otwieraniem drzwi
Z czest.pracy przeryw
Bez układu mycia reflektorów
Air Curtain Restrnt LH
Bez sztyw.mocow.punkt. Isofix
Koło zapasowe mini stalowe
Felga stalowa 6J x 15
Opony 195/65VR x 15
Kołpak Mid 15 - Styl C
Emisja spalin poziom IV + DPF
Z Zawieszeniem Standardowym
Z mechanicznym hamulcem postojowym
Z tylnymi ham. tarczow.
Ze wspomag. awaryjnym hamulców
Bez osłon ochronnych
Standardowe siedzenie przednie
Bez Nagrzewnicy Pomocniczej
Z prędkociom. km/h
Bez zestawu do zamontowania radia
(+)RDS
Z gniazdem A/V
Z antenš rodk.
Bogate wyp. z CD i radiem AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 6
Z 8 głonikami serii z bog.wyp.
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
Z pakietem dla palaczy typ 2
Bez regulacji ustaw. reflektorów
Maciek1986pl 19-01-2016, 21:17 Bardzo dziękuję:)
Witam,pomoże ktoś odczytać cały vin --- WF0WXXGCDW5D08426---
slawek-kali 20-01-2016, 16:52 Witam,pomoże ktoś odczytać cały vin --- WF0WXXGCDW5D08426---
Numer VIN: WF0WXXGCDW5D08426
Numer rejestracyjny: CT913ZZ
Data pierwszej rejestracji:
Kraj zarejestrowania: IT
Główne funkcje
Data produkcji: 10.11.2005
Wersja: Seria 15
Obszar: (+)"I"
Lakier: Panther Black Metalik
Materiał we wnętrzu: Rack / Dark Flint
[Kliknij, aby zmniejszyć]
Mniej ważne funkcje
Bez grupy zwiększenia wygody
Zest. mat. market. nr 3
Bez aplik./naklej. SVO
Poziom marketingowy 1
Bez el. uk. stabilizacji toru jazdy
Bez globalnego/automat. zamykania
Ok. przednie zamykane 1 dotknieciem
Z Szybami Tylnymi Sterow. Ręcznie
Bez Ogrzewanej Szyby Przedniej
Bez schowka pasażera o reg. temp.
Z Krótkš Konsolš Podłogowš
Bez tylnej konsoli podłog.
Przed. maty podł. z weluru
Tyln. maty podł. z weluru
Z konwencjonalnš podsufitkš
Z wykładzinš przedziału
Bagaznik dachowy bez poprzeczek
Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym
Ogrzew. wypukle lusterko kierowcy
Z wypukł.el.ster/ogrz.luster.pasaż.
Z całkowicie skł. tyl.siedz dziel.
B. podpory ledzw siedzenia kierowcy
Bez reg. temp. siedz. kierowcy
Bez reg. temp. siedz. pasażera
Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas
Bez sprzegu przyczepy
Kluczyk zapł. ze zdalnym ster.
Z profilowa galka dzwigni zm biegów
Z Centralnym Zamkiem
Z czest.pracy przeryw
Air Curtain Restrnt LH
Koło zapasowe mini stalowe
Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi
Kolo ze Stopów Lekkich 6.5 X 16
205/55VR-16 BSW Tyre
Bez kołpaków kół
Zawieszenie - drogi asfaltowe
Z mechanicznym hamulcem postojowym
Bez wspomagania awaryjnego hamulców
Układ ABS na wszystkie koła
Bez osłon ochronnych
Sportowe siedzenie przednie
Ze stałymi pedałami
Bez Nagrzewnicy Pomocniczej
Z prędkociom. km/h
Z ukladem wspomag.przy parkow.tylem
Bez zestawu do zamontowania radia
(+)RDS
Bez gniazdka A/V
Z antenš rodk.
Wyp.podst.CD + Radio AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 20
Z 6 glosnikami
Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Bez regulacji ustaw. reflektorów
krzysiupe 18-02-2016, 18:33 Witam!
Czy może mi ktoś z kolegów pomóc w rozkodowniu mojego VIN
WF0LXXGCBLDD08370
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrwiam
krzysiupe tu masz temat http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72656&page=1735
andrzejmirek 21-05-2016, 11:17 Sprawdzi mi ktoś ten model?
WF0PXXWPDPAT61521
Z góry dzieki..
cezarg1410 21-05-2016, 11:44 Sprawdzi mi ktoś ten model?
WF0PXXWPDPAT61521
Z góry dzieki..
" Emisja Etapu V" Co oznacza, że DPF jest
andrzejmirek 21-05-2016, 13:36 Dzieki. A to sie jakoś wycina czy zastępuje czymś?
slawek-kali 21-05-2016, 15:32 A po co?
maciekk116 27-05-2016, 12:13 Witam,
Po czym poznam, że w moim modelu należy dolać dodatek do filtra cząstek stałych? Mój VIN: WF0SXXGCDS9P33597
Pozdro
mlynczaj 27-05-2016, 12:42 Po czym poznam, że w moim modelu należy dolać dodatek do filtra cząstek stałych
Chyba po niczym, ford ma suche dpf-y, mokre są fap-y
krisek1337 28-05-2016, 12:20 witam,
proszę o rozkodowanie całego VIN wf0wxxgcdw5g01662.
detomasso007 28-05-2016, 17:25 witam,
proszę o rozkodowanie całego VIN wf0wxxgcdw5g01662.
Według Etisa:
"Emisja spalin poziom IV + DPF"
cavalino 20-06-2016, 16:57 Witam,
Proszę o rozkodowanie WFOLXXGCBLDP51658
Szczególnie interesuje mnie, czy mam DPF ?
detomasso007 20-06-2016, 17:52 Podałeś VIN z błędem - trzeci znak to zero [WF0LXXGCBLDP51658]. Masz DPF (Emisja Etapu V).
Dzejidzej 29-06-2016, 13:32 Witam
Mógłbym prosić o rozkodowanie.. WF0SXXGCDS8R23790
Dzieki z góry
Ostry78sharp 30-06-2016, 20:53 WFOEXXGCDE8D4414 Koledzy prosze o rozkodowanie jakie wyposarzenie etc. Dzirkuje. Polska!!!
Dzejidzej Ostry78sharp
Rozkodowanie vin-u tylko tu
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72656&page=1848
Witam,
w jaki sposób sprawdzić czy Focus Mk2 1.6 TDCI 90km rocznik 2010 ma DPF albo dwumas ? W etis nie widzę takich informacji nr VIN: WF0SXXGCDSAS00704.
z góry dzięki za pomoc
"Stage IV Emissions", czyli DPF brak. W Polsce chyba był to ostatni rok nieobowiązkowego filtra w nowych dieslach.
cezarg1410 01-09-2016, 07:37 Z kolei dwumas jest na pewno.
Wwlmisiek wrzuć fotkę tabliczki znamionowej ze słupka "B" obok pasożyta kierownika to napiszę, czy masz/lub nie DPF'a.
Ja w s-maxie 2010 lift mam 1.51, jest DPF?
labrentz 02-05-2018, 14:16 Witam. Mogę prosić o rozkodowanie? WF05XXGCD54Y15861. Interesuje mnie czy jest DPF oraz czy moje auto posiada koło dwumasowe. Fajnie byłoby teżzobaczyć listę wyposażenia. Pozdrawiam
Lukasz2525 02-05-2018, 17:09 2.0 tdci nie można rozróżnić po otworzeniu maski ? Nie mają różnych przepustnic ? Bez dpf'u zwykłej, a z dpf'em podwójnej ? Czy przepustnica zależy od czegoś innego ?
https://pl.vindecoder.eu
TU WPISUJECIE VIN I EMISJA SPALIN IV - BRAK PDF
Witam Mozecie sprawdzić czy ma dpf - a WF05XXGBB56S67935
Bump: Sprawdzałem ale wyskakuje mi tylko taka informacja: Mondeo 2001-2007, Duratorq DI 2,0 HPCR (115 KM), Deep Navy
Numer VIN: WF05XXGBB56S67935
Bump: Ta informacje jest z ETIS, ale nie ma nic wiecej.
Z góry dzięki za info
mastachaz 06-05-2018, 12:55 https://pl.vindecoder.eu
TU WPISUJECIE VIN I EMISJA SPALIN IV - BRAK PDF
lipa panie ta strona , pisze ze mam manuala a mam automat :)
Skrzynia biegów:
Manual/Standard
Skrzynia biegów (full):
6 Speed Manual Trans - B6
slawek-kali 06-05-2018, 13:02 WF05XXGBB56S67935
Etap IV ograniczania emisji, nie ma DPF
lipa panie ta strona
pewnie ze lipa.. ;)
WF05XXGCD54Y15861
2000 EEC (EEC 7) nie ma DPF
Proszę wytłumaczcie mi jak na Etis sprawdzacie czy ma DPF czy nie na tym przykładzie:
mastachaz 06-05-2018, 13:54 Proszę wytłumaczcie mi jak na Etis sprawdzacie czy ma DPF czy nie na tym przykładzie:
napisane juz kilka razy jak emisja spalin 4 to nie ma dpf .
slawek-kali 06-05-2018, 13:54 o tak...
Ok, dzięki. Mi na Etis wyskakuje tylko jedna informacja -zaległe akcje serwisowe. Gdzie mam szukać na Etis tych informacji z Twojego zdjęcia
slawek-kali 06-05-2018, 14:13 Musisz sie zarejestrować. ;)
No właśnie:) Już się udało. Powiedzcie mi jeszcze na co mam konkretnie zwrócic uwagę przy zakupie tego samochodu.
Bump: I czy warto kupić taki samochód cena nie wysoka ok 8tyś.
slawek-kali 06-05-2018, 14:20 Ale jaki? masz link?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-mk3-lift-2-0-tdci-115-km-6-biegow-zadbany-i-sprawny-salon-pl-2006-rok-ID6A1lEG.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
Bump: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-mk3-lift-2-0-tdci-115-km-6-biegow-zadbany-i-sprawny-salon-pl-2006-rok-ID6A1lEG.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
Bump: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-mk3-lift-2-0-tdci-115-km-6-biegow-zadbany-i-sprawny-salon-pl-2006-rok-ID6A1lEG.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
slawek-kali 06-05-2018, 14:37 Ta jasne... te auto mialo juz w 05/2008 122kkm :D 10 lat temu !!!
Jak to sprawdziłeś, ja mam informacje z CEPik Historia pojazdu
slawek-kali 06-05-2018, 14:46 tyle mialo podczas wizyty w ASO! tylko mi nie każ tlumaczyc skad i jak...
OK:) Pozdrawiam i dziekuje serdecznie
Bump: A może tylko link do sprawdzenia tego przebiegu
Nie przymuszam, ale bardzo proszę:)
Rok produkcji: 2006
VIN: TMBCA61Z462207207
Rejstracja: ELW JL12
Data pierw rejstr. 20.04.2006
Bump: Witam
Czy jest możliwość spr przebiegu skody octawi:
Rok produkcji: 2006
VIN: TMBCA61Z462207207
Rejstracja: ELW JL12
Data pierw rejstr. 20.04.2006
Data wydania aktualnego dowodu
rejestracyjnego
07.12.2017
Data wydania karty pojazdu 08.12.2017
Świadectwo homologacji
Kategoria M1
Wersja FM5FM5AF006M
Wariant AABSEX01
Numer e11*2001/116*0230*13
Obecny stan licznika w Polsce to 189tys
Pozdrawiam
Krzysztof
vin WF0WXXGCDW5J00295
czy posiadam dpf ??? z gory dzieki za info
szneider 26-11-2018, 07:57 Nie posiadasz
Witam,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy posiadam filtr DPF?
nr VIN: WF03XXGCD35P62598
zobacz czy masz z boku aku wtyczkę
jeśli masz tzn że masz dpf :one:
slawas31 27-02-2019, 07:02 Witam,
czy mogę prosić o sprawdzenie czy jest dpf i dwumasa, ew. wyposazenie?
WF05XXGCD54Y13851
Z góry dziękuję ☺
|