Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

mayak
14-03-2012, 09:47
I to nawet z kablem USB którego poszukuję ;)

ale pochodzi z Kugi, więc skonfigurowany dla focus2/c-max/kuga

http://allegro.pl/bluetooth-modul-ford-s-max-8m5t-19c112-et-i2191669479.html - ten troche droższy, ale pochodzi z s-maxa

a kabel usb nie kosztuje dużo w aso

ajronman
14-03-2012, 11:18
z całym szacunkiem: Twoja walka z kosztami nie jest nam (forumowiczom) obca :) a idąc dalej
w tym temacie powiesiłem schemat przerobionej przejściówki z fiesty do mondeo mk4/s-max/galaxy mk3 ze zestawem blaupunkt NX
- potrzebne elementy:
1 dwa złącza quad.. -> moja propozycja -katalog TME.com.pl - złacze pod HF parrot do przerobienia koszt ok 60 pln z kosztem przesyłki
http://www.tme.eu/pl/details/hf-59090/kable-do-zestawow-hf-parrot-thb/4carmedia/59090/#
2. złącze pod moduł BT - szrot ford / koszt do 50 pln
3. oryginalny mikrofon -i tu dwa źródła - szrot ford od 50 do 100 pln
lub ASO = koszt od 140 pln
...
a odpowiedź na Twe pytanie: szkoda kasy na wiązkę z anglika - w sumie dłubaniny sporo (w najgorszym wypadku kupisz drogie złacze pod moduł BT)
milej zabawy!
XPrzemo

Witam i serdeczne dzięki

Schemat jest rozwiązaniem wszystkich moich problemów jeśli oczywiście zadziała :)
Niestety z powodu braku czasu "instalacja" idzie mi baaardzo powoli

januszmal
14-03-2012, 19:29
Ja w moim Mondeo musialem jeszcze zamontować tak zwany "pajaczek"(nie ja to wymyslilem, na forum widzialem). Moduł nie komunikowal sie tak dlugo jak tego nie zamontowalem. Jest to taka mala wtyczka, z ktorej wychodzą kable, zawijaja sie i spowrotem do niej wracaja...w inne miejsca. Moze brak tego wtyku nie pozwala sie skomunikowac BT z radiem tak jak u mnie bylo.
Nie mam zdjecia nawet tego wtyku... jak bede mial dzisiaj czas to wymontuje schowek i zrobie zdjecie... ale nie obiecuje, ze dzisiaj mi sie uda.
Nie wyciągaj schowka specjalnie dla mnie :) Jest to jednak trochę roboty (mi demontaż i montaż zajął 2 godz). Nie wiem gdzie można by tego 'pajączka' zamontować, gdyż w module nie ma wolnych gniazd - do małego wsadzony jest kabel idący do USB w schowku, do dużego wsadzona jest gruba wiązka kabli łącząca się z jeszcze grubszą wiązką.
Czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat we Wrocławiu, który umiał by mi ten problem rozwiązać (tylko nie ASO, dużo kasują, dużo gadają, mało umieją).

peszt
15-03-2012, 12:22
Nie wyciągaj schowka specjalnie dla mnie :) Jest to jednak trochę roboty (mi demontaż i montaż zajął 2 godz). Nie wiem gdzie można by tego 'pajączka' zamontować, gdyż w module nie ma wolnych gniazd - do małego wsadzony jest kabel idący do USB w schowku, do dużego wsadzona jest gruba wiązka kabli łącząca się z jeszcze grubszą wiązką.
Czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat we Wrocławiu, który umiał by mi ten problem rozwiązać (tylko nie ASO, dużo kasują, dużo gadają, mało umieją).

Spoko, do soboty najpozniej zrobie zdjecie i wstawie na forum. Tego "pajaczka" nie wklada sie w moduł tylko w wolne gniazdo we wiazce nad schowkiem...to jest troszke dalej od modulu. Nie wiem co to, ale gdzies przeczytalem, ze musi byc w niektorych modelach...u mnie bez tego nie dzialalo.

mayak
15-03-2012, 15:22
ford zrobił uniwersalną wiązkę dla modułu z i bez usb - w przypadku BT+USB to aux też trafia do modułu, a w innych przypadkach, to aux jest bezpośrednio podpięty do radia - załatwiają to właśnie rózne pajączki :)

peszt
15-03-2012, 15:34
Tak jak obiecalem...zdjecia:)
1 i 2 - umiejscowienie pajaczka nad schowkiem
3 - gniazdo bez pajaczka
4 - pajaczek we wlasnej osobie

Za moment jeszcze 3 zdjecia podam.

Kolega nizej moze miec racje. Ja mam BT bez usb i oddzielne aux... bez tego pajaczka mi sie nie komunikowal... ale co jest dziwne, jak dzisiaj go wyjalem do zdjec to bt nadal dzialal...zgupialem juz teraz... na wszelki wlozylem go spowrotem:)

peszt
15-03-2012, 15:36
5 i 6 - oznaczenie czesci
7 - sposob w jaki zawijaja sie kable

Ten pajaczek to nic innego jak zworek... taki jak w komputerach na plycie glownej czy kiedys na dyskach twardych, ktory determinuje funkcje urzadzenia... tak sadze.

peszt
15-03-2012, 15:44
Jak jestes odwazny to mozesz przyjrzec sie tym zdjeciom i na dziko jakimis 2 kabelkami zewrzec odpowiednie wtyki w gniazdku.

Powiem Ci jeszcze jedna rzecz na ktora ja sie natknalem przy montowaniu u siebie bt.

Mialem 3 rozne moduly i zadzialal jeden z pajaczkiem... albo tu na forum, albo gdzies indziej, albo mi ktos podpowiedzial, nie pamietam...ale podobno niektore nowsze moduly nie komunikuja sie z radiami, ktore do jakiejs daty byly produkowane(z tego co pamietam chodzi o jakis miesiac 2008 roku). Potem zmienili cos w radiach. Moze byc wiec tak, ze masz za nowy BT.

Ja mam auto z 2008 r. Pamietam, ze jak masz Mondka od 2009 to powinny wszystkie moduly juz wspolpracowac. Do 2008 wraz z nim, moze byc juz problem. Ja mialem.

januszmal
15-03-2012, 20:57
Jak jestes odwazny to mozesz przyjrzec sie tym zdjeciom i na dziko jakimis 2 kabelkami zewrzec odpowiednie wtyki w gniazdku.

Powiem Ci jeszcze jedna rzecz na ktora ja sie natknalem przy montowaniu u siebie bt.

Mialem 3 rozne moduly i zadzialal jeden z pajaczkiem... albo tu na forum, albo gdzies indziej, albo mi ktos podpowiedzial, nie pamietam...ale podobno niektore nowsze moduly nie komunikuja sie z radiami, ktore do jakiejs daty byly produkowane(z tego co pamietam chodzi o jakis miesiac 2008 roku). Potem zmienili cos w radiach. Moze byc wiec tak, ze masz za nowy BT.

Ja mam auto z 2008 r. Pamietam, ze jak masz Mondka od 2009 to powinny wszystkie moduly juz wspolpracowac. Do 2008 wraz z nim, moze byc juz problem. Ja mialem.
Wielkie dzięki za zdjęcia i porady. Z tego co pamiętam, gruba wiązka kabli nad schowkiem była zakończona jakąś wtyczką, od której nie biegły już dalej kable, tylko były podłączone krótkie kabelki owinięte taśmą, więc nie wiem dokładnie jak były połączone w środku. Może to jest ten pajączek?
Teraz na weekend wyjeżdżam, ale w przyszłym tygodniu zbadam te kabelki dokładnie. Moje autko to nie mondek tylko S-max 2009, radio to Travelpilot FX.
Kabel od USB w schowku wchodzi do modułu BT, natomiast kabel od AUX w schowku wchodzi do grubej wiązki kabli (i pewnie wchodzi do radia).

januszmal
15-03-2012, 21:20
5 i 6 - oznaczenie czesci
7 - sposob w jaki zawijaja sie kable

Ten pajaczek to nic innego jak zworek... taki jak w komputerach na plycie glownej czy kiedys na dyskach twardych, ktory determinuje funkcje urzadzenia... tak sadze.
Wrzuciłem do googla numer części 19A391AB i bardzo często wyrzuca mi ją jako mikrofon. Może to jest jakaś zworka łącząca mikrofon z modułem?

wojtas2221
17-03-2012, 21:20
Witam
Koledzy jestem w trakcie montażu modułu BT z USB, nowa wiązka itp, ale mam problem z mikrofonem - u góry bez problemu bo kabel był zgodnie z instrukcją przeróbki, natomiast po wymontowaniu schowka nie potrafię znaleźć drugiego końca tego kabla do podłączenia wiązki.

Czy ktoś wie gdzie znajduje się końcówka do mikrofonu w S-Maxie? Czy dobrze szukam za schowkiem?

Pozdrawiam

MrShadow
18-03-2012, 01:16
Witam
Może ktoś z kolegów pomoże mi w moim problemie. Kupiłem właśnie MKIV z oryginalnym BT/VC.
Telefon paruje mi się bez problemu działają wszystkie funkcje książka tel. wybieranie numeru, rozmówcę słychać w głośnikach ale problem w tym że mnie nie słychać... co ciekawe VC reaguje na moje komendy bez problemu. wyłuskałem więc mikrofon z podsufitki na wierzch i dopiero jak przysunę go prawie do ust i zaczynam do niego bardzo głośno mówić to zaczyna mnie być słychać u rozmówcy.
Czy istnieje opcja że mikrofon jest w stanie jakiegoś wyciszenia a jeśli tak to jak przywrócić go do życia??? Osobiście brak mi już pomysłów na jego ożywienie.
Jeśli ktoś zna przyczynę proszę o łopatologiczną instrukcję co i jak ustawić...

dla pełnej wiedzy dodam iż na pokładzie mam radio sony z czerwonym wyświetlaczem na jedną płytę CD.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!!!
Jak ktoś pomoże ty stawiam duuuużżże piwo :)

tomekb32
18-03-2012, 20:15
Od kilku dni posiadam Mondeo z 2008 roku sprowadzony z Belgi z navi Blaupunkt Travelpilot FX ale moje pytanie brzmi jak podłączyć telefon pod bluetooth prubowałem podłączyć telefon Samsung ale ciągle na telefonie wyskakuje komunikat że jest nie prawidłowy kod, a na navi nic w ustawieniach nie ma tylko opcji włączenia bluetooth i chyba jeśli się nie mylę aktywne telefony ale nic nie znajduje. Wpisuję kod podany dla radia bez żadnego efektu. Proszę o dopowiedź.

wojtas2221
19-03-2012, 11:05
Witam
Koledzy jestem w trakcie montażu modułu BT z USB, nowa wiązka itp, ale mam problem z mikrofonem - u góry bez problemu bo kabel był zgodnie z instrukcją przeróbki, natomiast po wymontowaniu schowka nie potrafię znaleźć drugiego końca tego kabla do podłączenia wiązki.

Czy ktoś wie gdzie znajduje się końcówka do mikrofonu w S-Maxie? Czy dobrze szukam za schowkiem?

Pozdrawiam

Znalazłem, obfotografowałem, przygotuję instrukcję dla nastepców

Pozdrawiam

onyxx
19-03-2012, 16:26
kol. tomek do sparowania tel. z modułem użyj kodu 0000 lub 1234 a nie pinu od radia...

mayak
19-03-2012, 20:03
... raczej pinu, który radio pokazuje na swoim wyswietlaczu

wojtas2221
20-03-2012, 12:05
koledzy mam prośbę o pomoc, zainstalowałem moduł, mikrofon,wiązkę, manetkę i brak jest dźwięku, na conversie też nie widać że jest moduł VC/BT, ale radio normalnie paruje się z telefonem, nawiązuje połączenie, mnie słychać natomiast ja nie słyszę.
Czy to może być wina starego oprogramowania conversa? auto jest z 2007 roku? lub ewentualnie jaka może być inna przyczyna braku dzwięku?

benekx1
23-03-2012, 15:36
Panowie !!!
Doinstalowałem moduł bt/vc mondeo mk4 2007 convers plus navi travel pilot nx w serwisie forda frank-cars w częstochowie
miła obsługa pełen profesionalizm
miałem swój moduł reszte części czyli wiązka,przełącznik,mikrofon zamówił serwis cena za kompletną usługe 1900 zł
i wszystko działa bez zarzutu.
Polecam ten serwis

danielsan51
27-03-2012, 19:00
witam .posiadam w foce (2007r)standardowe radio 6000cd z przyciskiem aux.mam podpieta mp3 bo w schowku byla kostka.chcem zmienic te radio na sony np takie http://allegro.pl/radio-ford-sony-mp3-focus-mondeo-s-max-galaxy-i2228360903.html czy jest warto wydac te 350zl jest roznica w brzmieniu,czy wystarczy podlaczyc tylko kostke i bedzie grac i czy do tego radia tez bede mial mozliwosc podlaczenia modulu usb

KrasiaK
28-03-2012, 09:19
przyznam się bez bicia nie przekopałem się przez wszystkie strony tego wątku i mam pytanie

mam mondeo mk4 z 7'' blaupunkt nx i brak usb
oczywiscie BT i VC mam i dziala

czy w moim przypadku jest mozliwosc wymiany modulu BT/VC na BT/VC/USB - przepiecie wszystkiego i pociagniecie usb do schowka?

jak tak to co trzeba by nabyc - z jakich aut szukac?

mayak
28-03-2012, 12:18
http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php - kolejny tutorial, może komuś przyda się

Longma
02-04-2012, 08:41
Pytanie do znających temat, doinstalowałem na oryginałach moduł BT/VC i wszystko działa jak powinno z wyjątkiem tego że nie reaguje na przycisk voicecontrol, co może być tego przyczyną?

mayak
02-04-2012, 09:54
mam tak samo, ale mój moduł pochodzi z fiesty, więc jest też skonfigurowany pod fiestę - prawdopodobnie tam inaczej jest dostarczany informacja o naciśnięciu klawisza 'voice'

Longma
03-04-2012, 05:26
Ciekawe czy da radę to przewalczyć?

mayak
03-04-2012, 08:52
pewno IDSem da radę, ale voice control chyba nie jest tego warte

Longma
03-04-2012, 12:32
IDS nie ma nic do modułu BT łącząc się Idesem z gemem zobaczysz tylko radio

mayak
03-04-2012, 21:13
w IDSie jest także SRM - speech recognition module

atomic
06-04-2012, 10:16
Skoro mowa tu też o USB to..
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Mundka MK4 T z Blaupunkt TravelPilot NX. Okazało się, że sprzęt w posiadanej wersji nie posiada portu USB a przez BT nie daje się streamować muzyki. W ASO zaproponowano mi taki wynalazek Mbx01 - 1746768 http://www.ford-musicbox.eu/index.ph...up=1&product=1 sprzedawany przez Forda który miał rozwiązać mój problem wiec się na niego zdecydowałem. Spodziewałem się takiego efektu http://www.youtube.com/watch?v=7Jn6aCmbSMw jednak to nie to samo. Można podpiąć dowolny massstorage, z którego moduł odtwarza muzykę lecz nie współpracuje ze np.iPhone.Sterowanie z kierownicy jest ale nie wspołpracuej z wyswietlaczami. Głównym problemem jest jednak to, że po zamontowaniu modułu i przejściu na AUX aktywuje się mikrofon od zestawu głośnomówiącego . Przy nadjeciu poąłczdnia muzyka się wyłącza natomiast w trakcji używania zestawu podczas rozmowy rozmówca po drugiej stronie prawie nic nie słyszy. Czy ktoś zetknął się z tym modułem ewentualnie co może powołać interakcję z zestawem głośnomówiącym.
Pozdrawiam
Jacek

keisim
06-04-2012, 10:40
Ile kosztował Cię ten moduł?

Ja polecałem i nadal polecam Parrota, więcej tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1687222#post1687222

Wykorzystuję go z iPhone4 iOS5.1, kontakty wybieram głosowo (Parrot ma swój własny ASR i TTS), odtwarza MP3 z USB, do radia podpięty via AUX ale ma własny wzmacniacz więc stan radia nie ma wpływu na obsługę rozmowy telefonicznej (jeżeli jest włączone to w trakcie rozmowy jest wyciszane).

atomic
06-04-2012, 12:00
ok 600 PLN z Tego co widzę to masz SONY ale pewnie z NX też działa.Posta czytałem ale juz po zakupie ;-). Żeby nie interakcja z zestawem słuchawkowym to od biedy mógł by zostawić. Narazie ASO rozpoznaje temat.

Rob^
06-04-2012, 12:29
Można też pójść na na całość i wsadzić takie coś:
http://foto.4game.pl/pics/9f0228cd1abdc2844606d0354a579a4d.jpg (http://www.goclever.pl/pl/pl/goclever_navio_car_702)
Pozostanie tylko pewno problem sterowania tym z kierownicy i dopasowania do deski rozdzielczej.
Ale sumie "wszystkomające". Cena około 800zł

januszmal
06-04-2012, 20:22
Tak jak obiecalem...zdjecia:)
1 i 2 - umiejscowienie pajaczka nad schowkiem
3 - gniazdo bez pajaczka
4 - pajaczek we wlasnej osobie
Kolega nizej moze miec racje. Ja mam BT bez usb i oddzielne aux... bez tego pajaczka mi sie nie komunikowal... ale co jest dziwne, jak dzisiaj go wyjalem do zdjec to bt nadal dzialal...zgupialem juz teraz... na wszelki wlozylem go spowrotem:)

Zrobiłem zdjęcia wiązki idącej do modułu BT - na pierwszym zdjęciu wiązka od lewej strony łączy się z grubszą. Na drugi zdjęciu widać 22 pinową złączkę, nie ma żadnego gniazda z pajączkiem.
Kilka dni temu byłem w warsztacie zajmującym się radiami (Wrocar we Wrocławiu), gościu powiedział, że przyczyną braku łączności z BT jest brak oprogramowania w radiu. Czy ktoś wie, skąd można wziąć oprogramowanie i jak je wgrać? (nie przez USB, bo ten nie czyta żadnych plików).
W radiu (TravelPilot FX) jest opcja Update System Software from CD, ale nie wiem czy dotyczy to radia czy mapy do nawigacji.

tedi_k
06-04-2012, 23:55
....
Kilka dni temu byłem w warsztacie zajmującym się radiami (Wrocar we Wrocławiu), gościu powiedział, że przyczyną braku łączności z BT jest brak oprogramowania w radiu.

Ja tam bym do tego gościa więcej nie jeździł... Gość chyba widział TravelPilota FX pierwszy raz na oczy... Nie ma takiej opcji, aby ta navi nie współdziałała z BT/VC. Nie ma w tym radiu osobnego softu do współpracy z BT/VC. Radio ma dwa softy - odrębny do obsługi navi - ten zwykle aktualizuje się z karty SD z mapą oraz drugi soft, który aktualizuje się z płyty CD. Ten drugi obsługuje wszytko inne.

....
Czy ktoś wie, skąd można wziąć oprogramowanie i jak je wgrać? (nie przez USB, bo ten nie czyta żadnych plików).
W radiu (TravelPilot FX) jest opcja Update System Software from CD, ale nie wiem czy dotyczy to radia czy mapy do nawigacji.

Jeśli masz taką opcję jako ostatnią w menu dealerskim navi, to jest to prawdopodobnie ostatni dostępny firmware dla FXa i nic nie trzeba aktualizować. Spisz wersję firmware i podeślij, to ci powiem czy trzeba coś aktualizować czy nie. Jak przeszukasz moje posty, to znajdziesz wszystko co trzeba o FX.

januszmal
07-04-2012, 09:20
Ja tam bym do tego gościa więcej nie jeździł... Gość chyba widział TravelPilota FX pierwszy raz na oczy... Nie ma takiej opcji, aby ta navi nie współdziałała z BT/VC. Nie ma w tym radiu osobnego softu do współpracy z BT/VC. Radio ma dwa softy - odrębny do obsługi navi - ten zwykle aktualizuje się z karty SD z mapą oraz drugi soft, który aktualizuje się z płyty CD. Ten drugi obsługuje wszytko inne.

Podobno najlepszy w okolicy :D

Jeśli masz taką opcję jako ostatnią w menu dealerskim navi, to jest to prawdopodobnie ostatni dostępny firmware dla FXa i nic nie trzeba aktualizować. Spisz wersję firmware i podeślij, to ci powiem czy trzeba coś aktualizować czy nie. Jak przeszukasz moje posty, to znajdziesz wszystko co trzeba o FX.

Spisałem:
Software:
SW_MAIN 0636_080814
SW_NAVI NO967VF_6.4C1P19
Na wszelki wypadek dołączyłem fotki.
Byłem jeszcze w ASO we Wrocławiu, ale tam mi kazali zostawić auto na kilka dni do zdiagnozowania problemu, ale oczywiście nie chciałem zostać bez auta na Wielkanoc.
Bardzo chętnie bym zlecił ten problem komuś kto się naprawdę zna (a przy okazji nie zdarł za bardzo).

tedi_k
07-04-2012, 16:50
Soft do radia jednak jest stary.
Zaraz odszukam jakieś info pozwalające na upgrade.

Soft navi nie ma znaczenia - jak będzie trzeba zaktualizuje się z karty z mapą.

Resztę info o aktualizacji radia podeślę na priva.

BTW:

Ten BT/VC wygląda po prostu na padnięty, nie bardzo widzę opcję, aby wersja 112 (z USB i AUX tylko taka była instalowana fabrycznie) nie wystawiała napięcia na port. Z tego co pamiętam, to nawet po wyjęciu kluczyka port jest zasilany. Potem to jeszcze sprawdzę.
[Po sprawdzeniu]
Port jest zasilany przy włączonym zapłonie i jakieś 15 sekund po wyjęciu kluczyka.

Jestem z Katowic i mam zarówno fordowski interfejs diagnostyczny VCM/IDS do diagnostyki jak i ELMa do trochę niestandardowego konfigurowania - przy stosownej sposobności mogę dać szybką i prostą odpowiedź co słychać z tym modułem.

januszmal
07-04-2012, 21:24
Ten BT/VC wygląda po prostu na padnięty,

Jeśli tak, to kupię jakiś używany, najlepiej u kogoś na miejscu żeby od razu zamontować i sprawdzić.

Jestem z Katowic i mam zarówno fordowski interfejs diagnostyczny VCM/IDS do diagnostyki jak i ELMa do trochę niestandardowego konfigurowania - przy stosownej sposobności mogę dać szybką i prostą odpowiedź co słychać z tym modułem.
Chętnie bym go wcześniej zdiagnozował przed kupnem następnego. Mam Elm 327 ver. 1.4 (USB) ale do tej pory nie udało mi go odpalić za żadnym softem. Czy jest jakiś darmowy program diagnostyczny, który by sprawdził moduł BT?

tedi_k
07-04-2012, 21:33
O programie na ELM327 do Mondeo nie słyszałem. Są dość fajne programy do Focusa2 i C-maxa (czyli takie dla mnie...), ale one też tylko czytają ewentualne błędy - na BT/VC jeszcze błedu nie widzałem, więc nie wiem czy to co mam na ELM do FF2 by go zobaczyło. Wiem że IDS poprzez VCM na pewno odpowie na pytanie czy SRM jest w sieci czy go nie ma...

Poza wszystkim, aby ELM chodził z Fordem potrzebna jest podobno PRAWDZIWA wersja 1.4b na zmienionej płycie głównej, albo trzeba fordowskie umiejscowienie linii Medium Speed CAN i High Speed CAN przekrosowywać w złączu elma... To jest powód, że ciężko się na Fordzie działa ELMem (poza standardowymi błędami OBD silnika itp.)...

mayak
08-04-2012, 20:19
nie potrzeba prawdziwej wersji ELMa - wystarczy zwykły elm327 na usb z allegro za 50zł i jeden z rosyjskich programów i można programować w ff2 różne moduły - poczytaj od drugiej strony ten wątek: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021&page=2

wojtas2221
10-04-2012, 10:20
januszmal jestem w trakcie instalacji BT/VC, mam moduł z USB, wszystko mam rozbebeszone ( zdemontowany schowek) i póki co tak jeżdżę bo nie mam czasu tego do kupy poskładać ale jak byś chciał to możesz do mnie podjechać bo moduł też mam na wierzchu, możemy podłączyć u ciebie i wtedy sobie sprawdzisz jak ci działa.

Kwestia czy będzie ci się chciało dymać do Bytomia :)

Pozdrawiam

blazeyzem
10-04-2012, 10:27
Witam,

Jeśli ktoś zastanawia się, czy można dołożyć oryginalny moduł BT/VC i jak, to polecam
lekturę pliku ze strony http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=64
lub http://cid-cf8acf601181f1ce.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public

To wynik moich dwumiesięcznych prac "doktorskich". :)

Oczywiście, nie jest tanio (ok 1500PLN), ale jak ktoś nie chce psuć sobie wyglądu deski jakimiś bzdurnymi wyświetlaczami, chce aby klawisze słuchawek w radiu działały, a do tego ma conversa, to....

W każdym bądź razie pozostawiam potomnym, bo sam decyzję już podjąłem i walczę. :D

Z.

P.S Nie umieściłem pliku tutaj, bo ograniczenia nie pozwalają

No i jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem gadającego auta ;)

Mój koszt:
Manetka - 110pln
Moduł, gadający po DE (niestety) bez USB - 144PLN
i .. koniec, bo:
Wiązkę miałem fabrycznie
Mikrofon sam sobie zrobiłem - wylutowłem ze starego zestawu od Nokia 6500
Kable do przepięcia AUX->Bluetooth i Bluettoth->Radio - kabelki łączące CDROM z kartą dźwiękową PC
Pajączek - zworki komputerowe.
Trochę pomysłowości

Teraz jeszcze odsprzedam starą manetkę i poprzedni zestaw bluetooth Nokia CK-20 i może jeszcze na 0 wyjdę ;)

Osiągnięcie:
TravelPilot FX + VC/BT.

PS TravelPilot FX też sam montowałem zamiast SONY 1CD.

januszmal
10-04-2012, 12:58
januszmal jestem w trakcie instalacji BT/VC, mam moduł z USB, wszystko mam rozbebeszone ( zdemontowany schowek) i póki co tak jeżdżę bo nie mam czasu tego do kupy poskładać ale jak byś chciał to możesz do mnie podjechać bo moduł też mam na wierzchu, możemy podłączyć u ciebie i wtedy sobie sprawdzisz jak ci działa.

Kwestia czy będzie ci się chciało dymać do Bytomia :)

Pozdrawiam
Hej, dzięki za informację, bardzo chętnie bym skorzystał, jednak 190 km to trochę za daleko dla mnie (samo paliwo to 150 zł). Na Sląsk jeżdżę dość rzadko, więc odpada możliwość załapania jakiejś okazji. Może się uda znaleść kogoś bliżej Wrocławia.

blazeyzem
10-04-2012, 14:22
Skontaktuj się ze mną, na prv najlepiej. Jestem z Wrocka (Krzyki), właśnie skończyłem moją instalację, sam bluetooth to raptem 6 śrub. Rozkręcę i pomogę

Decybelq
10-04-2012, 14:48
nie potrzeba prawdziwej wersji ELMa - wystarczy zwykły elm327 na usb z allegro za 50zł i jeden z rosyjskich programów i można programować w ff2 różne moduły - poczytaj od drugiej strony ten wątek: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021&page=2

Czytałem ten wątek i widzę ze za pomocą programów:
ELM-FF2
ELMConfig
ELMEXPLORER
oraz modułu do samochodu (najlepiej ten)elm327 1.4b ver. płyty 3.1 z allegro można trochę zdziałać.
(wiadome; to nie ids ale eml zaczyna być tańszą alternatywą na niektóre problemy)

Mam pytanie czy za pomocą programów wyżej wymienionych można coś ustawiać z radiem i bluetooth bo w jednym z programów - ELMConfig
jest opcja SRM (moduł sterowania głosem) a w innych nie widziałem.
Ale w programie ELM-FF2 jest coś takiego rds/telefon - może Rosjanie nazwali ten moduł inaczej w swoich programach - po rosyjsku.
A może by dało się wpisać vin w moduł, synchronizować radio z modułem bt.

Mam radio z 2007 roku sony 1cd i moduł bt z 2008 roku. radio nie wyświetla pinu zwrotnego podczas łączenia tel. i nie słychać komend głosowych
może da się coś naprawić tymi rosyjskimi programami.
Tak aby to działało

tedi_k
10-04-2012, 15:11
Czytałem ten wątek i widzę ze za pomocą ten moduł inaczej w swoich programach - po rosyjsku.
A może by dało się wpisać vin w moduł, synchronizować radio z modułem bt.

Mam radio z 2007 roku sony 1cd i moduł bt z 2008 roku. radio nie wyświetla pinu zwrotnego podczas łączenia tel. i nie słychać komend głosowych
może da się coś naprawić tymi rosyjskimi programami.
Tak aby to działało

Problem z brakiem wyświetlania PINu zwrotnego jest w wielu miejscach sygnalizowany jako problem zbyt starego oprogramowania radia. Trzeba poszukać nowego firmware i zainstalować w radiu.

Co do wymienionych programów - żaden nie robi nic mądrego z SRM (poza nie sprawdzoną opcją odczytania kodów DTC). Zresztą SRM nie ma w sobie zapisanego VIN (IDS nie wspomina o konieczności dopisania VIN do SRM) i nie na tym polega dokonfigurowanie BT/VC do samochodu. Choć moim zdaniem trzeba wykonać dla dołożonego modułu BT/VC opcję IDS "instalacja modułu programowalnego".
Wymienione opcje rosyjskich programów pozwalają np. na zegarach mieć wyświetloną nazwę stacji oraz komunikat o trybie VC ("Sterowanie głosowe - podaj komendę...").

BTW:
Jestem z Katowic i jak widać mam IDSa i ELMa 1.4b...

Decybelq
10-04-2012, 16:02
Problem z brakiem wyświetlania PINu zwrotnego jest w wielu miejscach sygnalizowany jako problem zbyt starego oprogramowania radia. Trzeba poszukać nowego firmware i zainstalować w radiu.

Skąd wziąć to firmware do radia i czym przeprogramować - IDSem ?
Zresztą SRM nie ma w sobie zapisanego VIN

chodziło mi o radio

tedi_k
10-04-2012, 18:06
Nie znam Sonyego (miałem go tylko 2 dni), ale zwykle radia przeprogramowuje się z CD - tak jest w przypadku mojej nawigacji Travelpilot FX. Fora zagraniczne (np. angielskie http://www.fordownersclub.com/ ) powinny pozwolić coś znaleźć. Trzeba cierpliwie pytać dr Googla... :D

Radio - podobnie jak BT/VC - powinno być instalowane IDSem jako moduł programowalny. IDS nie pozwala moim zdaniem (nie znalazłem takiej funkcji) reprogramować (instalować nowych wersji firmware) dla modułów ACM (radio-navi) ani SRM (BT/VC). Możliwe jest jedynie "instalowanie modułu programowalnego".

blazeyzem
10-04-2012, 18:21
Nie znam Sonyego (miałem go tylko 2 dni), ale zwykle radia przeprogramowuje się z CD - tak jest w przypadku mojej nawigacji Travelpilot FX. Fora zagraniczne (np. angielskie http://www.fordownersclub.com/ ) powinny pozwolić coś znaleźć. Trzeba cierpliwie pytać dr Googla... :D

Radio - podobnie jak BT/VC - powinno być instalowane IDSem jako moduł programowalny. IDS nie pozwala moim zdaniem (nie znalazłem takiej funkcji) reprogramować (instalować nowych wersji firmware) dla modułów ACM (radio-navi) ani SRM (BT/VC). Możliwe jest jedynie "instalowanie modułu programowalnego".

Travel Pilot FX - jaki jest ostatni ServicePack, albo aktualna wersja firmware. Ja mam 0239_080207. Doszukałem się tylko Sp4 i to jest chyba ta właśnie wersja, sam TP FX strasznie mi się wiesza i szukam upgrade, może coś pomoże...

tedi_k
10-04-2012, 20:25
Travel Pilot FX - jaki jest ostatni ServicePack, albo aktualna wersja firmware. Ja mam 0239_080207. Doszukałem się tylko Sp4 i to jest chyba ta właśnie wersja, sam TP FX strasznie mi się wiesza i szukam upgrade, może coś pomoże...

To jest zdecydowanie stary soft. SP4 do FXa to SW_MAIN 0828_090731. Radzę znaleźć mojego chomika :lol: Nie powinno być trudno - zwykle nicka mam stałego :lol:

blazeyzem
10-04-2012, 21:22
To jest zdecydowanie stary soft. SP4 do FXa to SW_MAIN 0828_090731. Radzę znaleźć mojego chomika :lol: Nie powinno być trudno - zwykle nicka mam stałego :lol:

Dzięki już ściągnąłem, ale mam wrażenie, że już to raz miałem i mi nie działało :(

NAV+SAT i tylko mam service menu, pliki i foldery na CD są i to zagadka. Z tą wersją jeszcze nie próbowałem, może się uda - dam znać.

PS Tobie się udało z tej płyty upgrade? W najgorszym wypadku zaparkuję na chwilę w ASO, obiecali wgrać przez komputer.

atomic
12-04-2012, 12:56
Niestety w kontekście MBX01-1746768 ASO jest bezradne pasuje tylko do SONY więc muszę wymontować. W związku z tym ponawiam pytanie które się już pojawiło a nie udało mi się znaleźć wyczerpującej odpowiedzi.
Dokładnie co i gdzie potrzebuję:
- kupić,
- zrobić (np.upgrade oprogramowania),
- do kogoś się zgłosić
- komu zapłacić ect ;-)
aby uzyskać taki efekt http://www.youtube.com/watch?v=7Jn6aCmbSMw bo ASO twierdzi, że do mojego VIN w komputerze nic nie wyskakuje
Posiadm:
-MONDEO MK4 przed !!! 08.2008
-Blaupunkt TravelPilot NX
-Działający Moduł BT\VC zakładam że 7M...

Jeśli zakupiony modół bedzie w wesji niemieckiej to z poziomu nawigacji można zmienić język na Angielski ???

PS. Jestem z okolic Wrocławia.
Bardzo prosze o pomoc bo z tematem bujam się już kilka tygodni.

elektrikan1
12-04-2012, 20:06
Niestety w kontekście MBX01-1746768 ASO jest bezradne pasuje tylko do SONY więc muszę wymontować. W związku z tym ponawiam pytanie które się już pojawiło a nie udało mi się znaleźć wyczerpującej odpowiedzi.
- kupić,
- do kogoś się zgłosić
- komu zapłacić ect ;-)
aby uzyskać taki efekt http://www.youtube.com/watch?v=7Jn6aCmbSMw bo ASO twierdzi, że do mojego VIN w komputerze nic nie wyskakuje
Posiadm:

Jeśli zakupiony modół bedzie w wesji niemieckiej to z poziomu nawigacji można zmienić język na Angielski ???

Witam kolego żeby uzyskać taki efekt należy wymienić moduł BT/VC z gniazdem USB który instaluje się w schowku moduły nie występuje w języku polskim nie ma opcji zmiany języka po przez zmianę sof ta dwie ostatnie litery na module oznaczają język komunikatów.

Kapsel_lg
12-04-2012, 20:25
W przypadku NX komendy Voice są w NX nie w module Nokii.
Kolega nic nie mówił o j. polskim tylko angielskim który jest w NX (raz z innymi) dlatego posiadacze NX moga sobie zmieniać język na dowolny dostępny (np. portugalski :) ).

Dlatego też w przypadku NX możliwe jest wgranie pseudopolskiego ponieważ jest on podmieniany w oprogramowaniu NX (czyli zazwyczaj zastępuje się inny zbędny język np. cytowany wcześniej portugalski).

tedi_k
12-04-2012, 22:20
- kupić,
- do kogoś się zgłosić
- komu zapłacić ect ;-)
Posiadm:

Zamiana na np. niemiecki (przedostatnia litera B) moduł 112 BT/VC w zupełności w takiej sytuacji wystarczy. Ostatnio pojawiły się takie moduły na allegro w rozsądnej cenie. Ponadto trzeba będzie aktualizować soft modułu BT/VC (patrz wątek http://forum.fordclubpolska.org/kolejna_nowa_aktualizacja-t155422.html), wówczas do podłączenia iPhone lub iPoda nie trzeba już używać specjalnego kabla USB/AUX (tak jak na prezentowanym filmiku), wystarczy sam standardowy kabel USB-iPhone.

atomic
13-04-2012, 12:04
Zamiana na np. niemiecki (przedostatnia litera B) moduł 112 BT/VC w zupełności w takiej sytuacji wystarczy. Ostatnio pojawiły się takie moduły na allegro w rozsądnej cenie. Ponadto trzeba będzie aktualizować soft modułu BT/VC (patrz wątek http://forum.fordclubpolska.org/kolejna_nowa_aktualizacja-t155422.html), wówczas do podłączenia iPhone lub iPoda nie trzeba już używać specjalnego kabla USB/AUX (tak jak na prezentowanym filmiku), wystarczy sam standardowy kabel USB-iPhone.

Dziękuję za odpowiedzi a jak jest ze zgodnością modeli kupując np. taki moduł http://allegro.pl/show_item.php?item=2255326616 od S-MAX wersja włoska + kabelki USB i robiąc upgrade softu wszystko będzie działać bez żadnych modyfikacji wiązki itp i po zmianie języka na angielski w Blaupunk NX będę miał w pełni działający BT/ VC (angielski) i USB z obsługą iPod-a na Conversie ???
Czytałem ,że kolega miał problem z głośnikami przy zamianie modułu 7xxx na 8xxxx http://forum.fordclubpolska.org/modu_bt_z-t137349.html?t=137349&highlight=7S7T-19G488 wiec nie wiem czy sam upgrade softu coś tu da. Jeśli te czynności z kabelkami trzeba wykonać to czy znajdę gdzieś jakiś schemat.
Teraz mam moduł 7S7T-19G488-BE

Co do j.polskiego to jest mi zbędny na NX-sie radzę sobie z angielskim :-)

Swoją drogą ma ktoś jakiś namiar tel. na kolegę docenta ???

januszmal
13-04-2012, 20:23
Skontaktuj się ze mną, na prv najlepiej. Jestem z Wrocka (Krzyki), właśnie skończyłem moją instalację, sam bluetooth to raptem 6 śrub. Rozkręcę i pomogę
Dzisiaj skorzystałem uprzejmości forumowicza Błażeja i sprawdziłem mój moduł w jego aucie - zimny jak trup. Jego z kolei moduł zaskoczył u mnie bez problemu. Czyli czeka mnie albo naprawa, albo kupno nowego modułu.
Na razie zrobiłem zdjęcie wnętrza modułu.

danielsan51
15-04-2012, 20:03
sory ze pisze o tym tutaj panowie doradzcie ktore radio lepsze http://allegro.pl/ford-sony-mp3-2004-2011-nowe-kod-oryginalne-i2254113292.html czy te http://allegro.pl/show_item.php?item=2221648216 graja podobnie? i czy do obu da rade podlaczyc usb czy wogule sie da moje gg 19563501 bede wdzieczny za pomoc

wojtas2221
16-04-2012, 09:50
nie wiem jak poprzedni model ale do tego http://allegro.pl/show_item.php?item=2221648216 podłączysz USB ( oczywiście moduł BT/VC z USB) tylko musisz zwracać uwagę na firmware radia. Czym nowsze radio tym lepiej.

atomic
16-04-2012, 12:38
Dziękuję za odpowiedzi a jak jest ze zgodnością modeli kupując np. taki moduł http://allegro.pl/show_item.php?item=2255326616 od S-MAX wersja włoska + kabelki USB i robiąc upgrade softu wszystko będzie działać bez żadnych modyfikacji wiązki itp i po zmianie języka na angielski w Blaupunk NX będę miał w pełni działający BT/ VC (angielski) i USB z obsługą iPod-a na Conversie ???
Czytałem ,że kolega miał problem z głośnikami przy zamianie modułu 7xxx na 8xxxx http://forum.fordclubpolska.org/modu_bt_z-t137349.html?t=137349&highlight=7S7T-19G488 wiec nie wiem czy sam upgrade softu coś tu da. Jeśli te czynności z kabelkami trzeba wykonać to czy znajdę gdzieś jakiś schemat.
Teraz mam moduł 7S7T-19G488-BE

Co do j.polskiego to jest mi zbędny na NX-sie radzę sobie z angielskim :-)

Swoją drogą ma ktoś jakiś namiar tel. na kolegę docenta ???

Potwierdzi mi ktoś że można uzyć modułu od kugi 8M5T-19C112-ES ??? PLIZZZ bo mi wykupią ;-)

tedi_k
16-04-2012, 16:36
Nikt Ci tego nie potwierdzi na 100%. W krańcowym przypadku będziesz miał do niedużego przerobienia wiązkę pomiędzy BT/VC a radiem (dołożenie ekranowanych kabelków głosu stereo albo poprawę podpięcia mikrofonu - było na ten temat ze 100 postów...). 'Nie ma Rydzyka - nie ma zabawy...' :diabelek:
Aby próbować potwierdzać, trzeba mieć VIN auta - a i tak w 90% przypadków wychodzi, że 'nie pasuje', ale działa...

atomic
16-04-2012, 20:57
Nikt Ci tego nie potwierdzi na 100%. W krańcowym przypadku będziesz miał do niedużego przerobienia wiązkę pomiędzy BT/VC a radiem (dołożenie ekranowanych kabelków głosu stereo albo poprawę podpięcia mikrofonu - było na ten temat ze 100 postów...). 'Nie ma Rydzyka - nie ma zabawy...' :diabelek:
Aby próbować potwierdzać, trzeba mieć VIN auta - a i tak w 90% przypadków wychodzi, że 'nie pasuje', ale działa...

Dzięki tedi_k masz racje no risk no fun - zamowilem zobaczymy co z tego będzie w najgorszym wypadku pusty portfel :-) .Jak cos wyjdzie zdam relacje.
Mam nadzieje ze moje chłopaki z ASO sobie z tym poradzą.Jak nie to w wakacje wybieram sie do Białego jak mi ktoś załatwi tel. Do docenta o go nawiedze

PS mój VIN nie przewiduje żadnego modułu USB :-)
Pozdro

januszmal
20-04-2012, 20:03
Dzisiaj skorzystałem uprzejmości forumowicza Błażeja i sprawdziłem mój moduł w jego aucie - zimny jak trup. Jego z kolei moduł zaskoczył u mnie bez problemu. Czyli czeka mnie albo naprawa, albo kupno nowego modułu.
Na razie zrobiłem zdjęcie wnętrza modułu.

Problem rozwiązany!!!!
Kupiłem na Allegro za 200 zł moduł z USB z VC po angielsku (co mnie bardzo cieszy). Dzsiaj przyszedł, podłączyłem i od razu zaskoczył. Tylko gniazdo USB ma inne nie pasujące do kabla schowkowego - takie mini USB jak do dysków. Będę musiał coś pokombinować żeby podłączyć do gniazda w schowku.
Wszystkim, którzy pomogli w roziązaniu problemu wielkie dzięki (szczególnie Tedi i Błażej).

Janusz

Kapsel_lg
20-04-2012, 20:27
A to ty mi tego BS-a zwinąłeś sprzed nosa. Oj niedobry :)

januszmal
21-04-2012, 08:16
A to ty mi tego BS-a zwinąłeś sprzed nosa. Oj niedobry :)

A to pewnie nie ja, bo mój był AR. Z tego co wiem, to podobno ten sprzedawca mkm23 (tel 500 125 202) ma więcej tego. Spróbuj zadzwonić i zapytać.
Bardzo szybko wysyła zakupione przedmioty.

tedi_k
21-04-2012, 08:26
Potwierdzam - ja u niego kupiłem mojego TravelPilota FX i dostałem oryginalną antenę (podstawkę dachową) radio z GPS gratis! Szybki, sprawny z dobrymi cenami.

Kapsel_lg
21-04-2012, 09:24
A to pewnie nie ja, bo mój był AR. Z tego co wiem, to podobno ten sprzedawca mkm23 (tel 500 125 202) ma więcej tego. Spróbuj zadzwonić i zapytać.
Bardzo szybko wysyła zakupione przedmioty.

Ja też kupiłem od niego AR (ale miał też BS czyli nowszy od AR). Szkoda że człowiek nie ma do nich okablowania (konkretnie kabelka USB)
Mam NX i liczę że nic nie będę musiał przerabiać i wystarczy podmienić moduł.

januszmal
21-04-2012, 16:03
Ja też kupiłem od niego AR (ale miał też BS czyli nowszy od AR). Szkoda że człowiek nie ma do nich okablowania (konkretnie kabelka USB)
Mam NX i liczę że nic nie będę musiał przerabiać i wystarczy podmienić moduł.

Właśnie skończyłem podłączać USB do mojego modułu. Wtyczka mini USB ucięta od kabelka (USB na mini USB).
Trochę musiałem pogłówkować nad kolorami, bo przewody w od kabla w aucie (po ucięciu starej wtyczki) miały inne kolory niż standard, ale udało się dopasować. Hula jak złoto.

Kapsel_lg
21-04-2012, 16:27
no to sprzedaj jak mają być kolory to ja nie będę musiał toczyć boju :)

W sumie to chcę sobie wyprowadzić USB gdzieś w okolicy podłokietnika.

januszmal
21-04-2012, 20:07
no to sprzedaj jak mają być kolory to ja nie będę musiał toczyć boju :)

W sumie to chcę sobie wyprowadzić USB gdzieś w okolicy podłokietnika.

Standardowo USB ma kabelki koloru:
Czarny - GND
Zielony - D+
Biały - D-
Czerwony - 5V

Mój kabel USB w aucie miał kolory czarny, czerwony (z tym nie było kłopotu), fioletowy i brązowy. Połączyłem brązowy z zielonym oraz fioletowy z białym i było OK.
Na wszelki wypadek sprawdź miernikiem gdzie masz 5V i zero, bo w razie pomyłki moduł może paść. Zamiana miejscami przewodów sygnałowych nie powinno nic popsuć, radio nie zobaczy tylko pendrive.

Kapsel_lg
21-04-2012, 20:15
Dzięki kolego.

Kapsel_lg
25-04-2012, 14:23
Dziś zagrało po raz pierwszy moje USB. Podmiana modułu bez problemowa. Niestety nie mam gniazda USB i kabla od modułu do gniazda ale zrobiłem sobie kabelek (jeden z dwóch czyli kabelek z USB mini + przedłużacz USB). Śmiga aż miło.
Teraz szukam jakiegoś odpowiedniego gniazda USB by zamontować je w tunelu obok pojemnika na napoje.

A tak z ciekawości to po co jest gniazdo USB (chyba USB) w module 8M5T-19G488-BK skoro opcji brak (chyba że to takie future pack).

michalb77
25-04-2012, 20:53
to po co jest gniazdo USB (chyba USB) w module 8M5T-19G488-BK skoro opcji brak (chyba że to takie future pack). Może do wgrywania nowszego softu.

Kapsel_lg
26-04-2012, 10:30
jak nie działa USB to raczej nie.

mayak
26-04-2012, 11:14
Może do wgrywania nowszego softu.
gdzies czytałem, że właśnie do tego celu jest usb w 488

Kapsel_lg
26-04-2012, 11:53
hmmm... dziwne bo gdyby było aktywne USB to jaki problem by je wyprowadzić na zewnątrz.

kretek
02-05-2012, 10:45
Witam,
Czy ktoś próbował pożenić BT/VC 488 z radyjkiem Sony 1CD?
Jest jakaś szansa że to zagada, ma ktoś jakieś doświadczenia?
Chcę wymienić tylko radio i zostawić stary BT/VC.

piotras.w
07-05-2012, 16:26
Panowie Ford wreszcie wprowadził język polski do poleceń głosowych .
Numer modułu BT/VC (CS7T-14D212-AB) -ten jest od Fiesty MK7 2012r.
Podobno wszystkie modele po 3/2012r. mają już język polski.

kolonez
07-05-2012, 19:22
Jedyną komendą głosową jakiej używam jest DIAL NAME i tak naprawdę jest mi obojetne w jakim języku by była.
Jak ktoś kupi auto już z "polskim" voicem to OK, ale żeby specjalnie zmieniać to chyba gra nie warta zachodu.

blazeyzem
07-05-2012, 19:46
Jedyną komendą głosową jakiej używam jest DIAL NAME i tak naprawdę jest mi obojetne w jakim języku by była.
Jak ktoś kupi auto już z "polskim" voicem to OK, ale żeby specjalnie zmieniać to chyba gra nie warta zachodu.

Zgadzam się, tylko ja używam "MOBILE", na NOKIA działa świetnie, na Android lipa, ale to kwestia softu telefonu...

jrball
12-05-2012, 13:35
Witam, mam pytanie o pajączek w instalacji mikrofonu. Jak sobie z nim poradziliscie, ja poprostu połaczyłem kablem odpowiednie piny w kostce, ale w obawie, że od drgań moga one się zsunąć to chciałem kupić pajączek (nr finis 1469532), jednak cena w aso 170 zł to zdecydowanie za dużo. Z postów pamiętam, że ktoś używał zwykłej zworki komputerowej.
Tak więc narazie mam kabelki.
Kolejne pytanie odnośnie gniazda USB, gniazdo i ramka na usb to dwie różne części, tak wię moje pytanie jakim wtykiem kończy się orginalny kabel który łączy sie z gniazdem, czy jest to USB żeńskie, czy coś innego, bo na chwile obecną za kabel USB służy mi kabel z alledrogo o końcówkach miniUSB (do modułu)-USB żeńskie gdzie podpinam pendrive'a (koszt 9 pln), ale chce domontowac orginalny uchwyt w schowku. i znów przytocze ceny z aso: gniazdo 22, ramka 35 a kabel 190. Gniazdo i ramkę mogę kupić, ale jesli wtyk jest jakiś przekombinowany to taniej wyjdzie kupić ramkę i przejściówke USBżeńskie-USBmęskie i jakoś ją dosztukować do ramki.
Pozdrawiam

Kapsel_lg
12-05-2012, 14:12
Jeżeli chodzi o kabel usb (to trzecia część) to się kończy tak jak masz w module (czyli była chyba dwa typy: standardowe USB oraz mini-usb..
Coś cię okłamali w tym aso w którym się pytałeś bo komplet do USB (ramka, gniazdo, kabel) to koszt 97 zł.
1. ramka gniazda USB - FINIS 1550778 cena brutto 38 zł
2. obudowa gniazda USB - FINIS 1717183 cena brutto 11 zł
3. Przewód USB - FINIS 1679985 cena brutto 48 zł (przewód z miniUSB)

Ceny sprzed dwóch tygodni (kupowałem w REWO Lubin ale ceny sa takie same na całą polskę z tego co wiem).

Dosztukować możesz bez problemu jednak czy przy tej cenie się opłaca?

jrball
14-05-2012, 18:23
Kapsel_lg
ja pytałem o numery finis:
gniazdo 1543450 - 22,14 zl
ramka - 1550778 - 37,61 zł
Kabel - 1543691- 189,42 zl - a Ty podałeś:
3. Przewód USB - FINIS 1679985 cena brutto 48 zł (przewód z miniUSB)
więc to inny numer, skoro przewód kończy się USB to gniazdo i ramkę zamówię, bo nie ma potrzeby wyrzucać kolejne 50 pln, jak juz mam taki kabel.
ale czy gniazdo które podałeś FINIS 1717183 cena brutto 11 zł to to gniazdo z zamieszczonego przeze mnie zdjęcia, bo tylko jeden nr się nam zgadza. mógłbys zrobić zdjęcia tych części nawet jeśli je zamontowałeś, mianowicie czy ten element co wchodzi w ramkę to koszt 11 pln?

chora cena jednak dotyczy pajączka 1469532 - 171,24 i teraz na tym koncentrują sie moje pytania. można by powyjmować odpowiednie kabelki z tej wtyczki i na krótko je połączyć, ale dostęp jest utrudniony.

Kapsel_lg
14-05-2012, 18:41
Na twoich zdjeciach kabel USB jest typu A-A (przynajmniej tak wygląda.
Mój moduł to 112-AR. Jeżeli potrzebujesz pajączka bo nie masz instalacji to zmienia a to postać rzeczy. Kabel który podałem to jest kabel od modułu do gniazda USB w schowku i nic więcej. Czy gniazdo takie samo to nie wiem bo zdjęcie słabe. Ja najzwyczajniej napisałem do ASO (a to po problemach) a oni mi odpowiedzileli, pojechałem i kupiłem to co napisałem. Zamontowałem i jest OK.

jrball
14-05-2012, 20:15
co do kabla to jak już pisałem mały problem jeśli gniazdo USB ma standardowe podpięcie z kablem.
Kapsel_lg
załączam fotki gniazda i ramki ( powiększyłem tą samą fotkę) i dorzucam drugą z już zamontowanym gniazdem i ramką w schowku.
Moduł też mam z językiem angielskim 112 i jak już pisałem muzyke z pendriva odtwarzam przez kabel mini USB (wtyk w module bluetoth) - USB żeńskie (tu podpinam pendrive'a) tylko też chce mieć fabryczne gniazdo USB, a nie luźny kabelek w schowku.
Kiedyś na alledrogo widziałem gniazdo z fiesty i było inne bo miało też wejście na standardowego jack'a jak do słuchawek.

Pajączek zaś dotyczy samego mikrofonu - kabel od mikrofonu z podsufitki dochodzi do gniazda i z niego wychodzą kolejne kable do modułu bluetooth. Przez to żeby mikrofon działał trzeba w gniazdo gdzie dochodzą kable mikrofonowe wpiąć pajączka, a ja go standardowo nie miałem i teraz mam tam tylko kabelki ponakładane na odpowiednie piny żeby działał mikrofon. Ale to nie jest odpowiednie rozwiązanie i muszę z tym coś pokombinować. Dlatego pytam na forum, może inni też mieli tę przypadłość.
Pozdrawiam

Kapsel_lg
14-05-2012, 20:38
no to masz to co ja i podałem ci numery (gniazdo ma standardowe USB do podpięcia).

kolonez
14-05-2012, 20:44
Ja mam już instalacje BT po lipcu 2009 i tam jest już pajączek 22-pinowy.
Natomiast w Twoim przypadku albo rozbierz tę kostkę i skręć odpowiednie przewody albo użyj złączek komputerowych (takich np. jak używano aby podłączyć gniazda usb z panelu przedniego do gniazda na płycie głównej)
Zepnij to wszystko do głównej wiązki opaskami (tzw zipkami) i będzie się trzymać. Sprawa jest banalna.

Pozdrawiam

dzidekrz
15-05-2012, 11:30
Wtam, mam pytanie posiadam forda kuga 2010 bez bt/vc radio sony mp3 1 cd, znalazłem kabelek do wpięcia mikrofonu niestety nie mogę namierzyć wtyczki do bt:( . Czy w Kudze jest możliwe że jest wtyka do mikrofonu a nie ma do bt??
Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Kapsel_lg
15-05-2012, 11:44
W Fordzie wszystko jest możliwe ale może poszukaj dokładniej, być może jest gdzieś zatknięta.

dzidekrz
15-05-2012, 12:26
Mam prośbę może ma ktoś zdjęcie tej wtyczki do bt, cobym wiedział czego szukać a i jeszcze jedno, czy może być pod wygłuszenie (takim filcem który nie chce się oderwać)?
jeszce raz pozdr. i dzieki

jrball
15-05-2012, 21:29
dzidekrz tu masz link do rosyjskiej stronki dotyczacej domontowania bt/vc w mondeo, ale usadowienie modułu chyba we wszystkich jest takie same, w focusie chyba tak samo tylko na jakimś uchwycie montażowym:

http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php

wtyczka powinna być ukryta tak jak na pierwszym zdjęciu, nad schowkiem który musisz wymontować i tam szukać ukrytej w "kieszonce" z gąbki. Z fotek z tej strony wynika, że może byc niebieska lub czarna.

Kapsel_lg dzieki, to musze sie z tymi numerami od Ciebie wybrać do salonu, by mi pokazali co oni mają w systemie pod tymi numerami, jeśli mają fotografie lub rysunki.

kolonez - dzięki, ale jak juz pisałem dostęp utrudniony więc nie chciałbym siłowo rozrywać wtyczki, dlatego pytałem też o zwykłe zworki komputerowe bo ja mam do połączenia piny 1 z 5 i 2 z 6, czyli bezpośrednio obok siebie, bez żadnego krzyżowania. Nadal czekam na pomysły, bo rozwalanie kostki to ostateczność.

dzidekrz
17-05-2012, 08:01
Dzięki za rady wtyczki niestety raczej w mojej kudze nie ma:( jest tylko do mikrofonu:(
Mam pytanie ,zamówiłem zestaw części i mam nadzieję iż to zadziała z radiem sony mp3 1cd:
- soft radia 05-05-01
-RADIO_KW_08
-BL 02-07-81
-05/09/2008

mam oryginalny z ASO mikrofon

czekam na modem 8M5T-19G488-AL i na wiązke tą z podłączeniem stereo, robiona przez elektronika bo sam mam za grube paluszki i mało czasu

Może ktoś wie czy ta wtyczka od mikrofonu fabryczna kończy się gdzieś w podsufitce czy w słupku bo nie wiem co rozbierać

Pozdrawiam

mayak
17-05-2012, 08:06
za 2-3 dni będę miał mikrofon do odstąpienia komuś chętnemu -> prv

dzidekrz
17-05-2012, 10:27
Jeszcze raz zapytam fachowców.
Dzięki za rady wtyczki niestety raczej w mojej kudze nie ma jest tylko do mikrofonu
Mam pytanie ,zamówiłem zestaw części i mam nadzieję iż to zadziała z radiem sony mp3 1cd:
- soft radia 05-05-01
-RADIO_KW_08
-BL 02-07-81
-05/09/2008

mam oryginalny z ASO mikrofon

czekam na modem 8M5T-19G488-AL i na wiązke tą z podłączeniem stereo, robiona przez elektronika bo sam mam za grube paluszki i mało czasu

Może ktoś wie czy ta wtyczka od mikrofonu fabryczna kończy się gdzieś w podsufitce czy w słupku bo nie wiem co rozbierać

Pozdrawiam

dzidekrz
17-05-2012, 12:07
Witam mam jeszcze jedno pytanie, mogę kupić taki mod. RX-2C 6M2t 19G488BF, czy da rade dostosować go do focus 2 radio ford 6000cd owalne z roku 2007 w tym przypadku zależy mi tyko na bluetooth

dzidekrz
18-05-2012, 14:15
sprzedam moduł RX-2C 6mt 19G488BF pasuje napewno do s-max bo z niego wyciągnięty rok 2007 lub zamienie na rx-1c ewentualnie taki który ma nr początkowy 7M....

proszę na prv.

dzidek

Kapsel_lg
18-05-2012, 14:16
a 8M ci nie przypasuje?

dzidekrz
18-05-2012, 14:37
no niestety taki już mam do kugi
a do fokusa z owalnym radiem 6000cd nie będzie

kolonez
18-05-2012, 17:12
Nie wiem jak jest w focusie, ale ja mam w mondeo radio 6000cd i moduł 8M...
Wszystko działa

Pozdrawiam

dzidekrz
19-05-2012, 09:32
Nie wiem jak jest w focusie, ale ja mam w mondeo radio 6000cd i moduł 8M...
Wszystko działa

Pozdrawiam

No właśnie jak podepnę 8M.. do radia 6000cd owalnego z czerwonym świetelniem to widzi bt-on w nenu ale nie da się sparować telefonu bo radio niewyświetla kodów do sparowania,radio na etykietce ma nr 7m..

a jak wcisną na radiu 1-6 to mam coś takiego m. inymi:
08-06-00
CD KW 1A
BL 02-04-05

pozdr.

nokitel
20-05-2012, 18:48
witam
Czy ktoś może mi przetłumaczyć lub powiedzieć do czego służą wtyczki (pierwsze zdjęcie z zaznaczonymi w kółko elementami jedna wtyczka i coś tak jakby w gąbce zawinięte, pomarańczowy i czerwony kolor otoczki) Chce dołożyć u siebie tylko ust i szukam co potrzebuje by takie cuś u siebie zamontować.

link: http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php

dzidekrz
20-05-2012, 19:14
witam
Czy ktoś może mi przetłumaczyć lub powiedzieć do czego służą wtyczki (pierwsze zdjęcie z zaznaczonymi w kółko elementami jedna wtyczka i coś tak jakby w gąbce zawinięte, pomarańczowy i czerwony kolor otoczki) Chce dołożyć u siebie tylko ust i szukam co potrzebuje by takie cuś u siebie zamontować.

link: http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php

rozumiem że masz już bt/vc czyli musisz znaleźć moduł z bt/vc z usb chyba ..112.. i podmienić zamiast ..488.. z tego co się dowiedziałem. oczywiście dołożyć jeszcze kabel usb. a co do zdjęcia to żółta otoczka to miejsce gdzie znajduję się moduł bt/vc a pomarańczowa to złącze do wpięcia modułu ( czasami jest całe okablowanie do bt/vc a nie ma modułu i mikrofonu)chyba tylko mondeo tak miało:( i to właśnie pokazuje to zdjęcie

pozdr.

p.s. jak włączyć vc w fordzie kuga, wszystko działa super ale vc nawet nie drgnie

pozdr.

nokitel
20-05-2012, 19:22
nie mam bt/vc tzn mam radio sony mp3 i mam dokładanego bluta nie mam w manetce. Mam dokładnie to co na zdjęciu widać tzn tą wtyczkę wolno latającą i to w gąbce teraz nie wiem co szukać czy co kupić by mieć usb aaaa nie chce oryginalnie w schowku montować go tylko zamiast popielniczki ... pomoże mi ktoś i powie co muszę dokładnie kupić bo jestem zielony jeszcze

dzidekrz
20-05-2012, 19:35
nie mam bt/vc tzn mam radio sony mp3 i mam dokładanego bluta nie mam w manetce. Mam dokładnie to co na zdjęciu widać tzn tą wtyczkę wolno latającą i to w gąbce teraz nie wiem co szukać czy co kupić by mieć usb aaaa nie chce oryginalnie w schowku montować go tylko zamiast popielniczki ... pomoże mi ktoś i powie co muszę dokładnie kupić bo jestem zielony jeszcze

musisz sprzedać dokładanego "bluta" sprawdzić jakie masz nr na radiu jeSłi zaczynaję się na 8.... to musisz poszukać modułu np. 8M5T-19C112-AL allegro ,ebay, aso i wpiąć go do swojej złączki w schowku i od tego modułu pociągnąć kabel usb tam gdzie chcesz. reszta jest tu opisana tak może od 50 str poczytaj wszystko jest wyjaśnione

potrzebuje modułu rx-1c 7................!!!!!!!!!!

pozdr.

nokitel
21-05-2012, 15:59
czy takie coś : http://moto.allegro.pl/ford-fiesta-mk7-09zestaw-bluetooth-usb-i2327076555.html

będzie pasowało do radia sony mp3

bynajmniej
21-05-2012, 17:35
Witam!

Jeśli chodzi o złącza to na 100% NIE
Do Fiesty są zupełnie inne wejścia.
Załączam 2 foty
1) z Fiesty
2) i np. z Mondeo i Focusa... niezależnie od radia (Sony czy np. 6000CD)

Pozdrawiam

elektrikan1
23-05-2012, 13:34
Witam
Koledzy mam pytanie czy ktoś wie gdzie mogę kupić moduł BT/VC w języku polskim lub może ktoś zna nr finisz. Już występuje w języku polskim pytam się w salonach ASO mojego miasta, ale grają jarząbków, że nie występuje w języku polskim, co nie jest prawdą.

bynajmniej
23-05-2012, 14:31
Kolega Piotras.W na stronie 83 tego wątku napisał, że cyt.:

"Panowie Ford wreszcie wprowadził język polski do poleceń głosowych .
Numer modułu BT/VC (CS7T-14D212-AB) -ten jest od Fiesty MK7 2012r.
Podobno wszystkie modele po 3/2012r. mają już język polski. "

Może to pomoże.w poszukiwaniach
Pozdrawiam

wojtas2221
25-05-2012, 09:49
Witam

Jestem po montażu modułu BT/VC z USB oraz wymianie radia na Sony, wszystko ładnie pięknie działa ale niestety mam problem z conversem. Nie wyświetla mi się na conversie lista mp3 z pendriva oraz nie pokazuje mi numeru telefonu na dzwonię, o książce kontaktów nie wspominając. Dodam jeszcze, że wszyskie wymienione informacje pokazują mi się na radiu.

Czy to może być wina softu w conversie? czy muszę zaktualizować soft w module, proszę o poradę.

Może przydadzą się informacje: convers+, radio Sony z 2011, autko jest z 2007 roku

dzidekrz
25-05-2012, 09:54
Witam, w końcu działa i to wszyskto. ford kuga z sony cd1 mp3, telefon zaczął działać od momentu podpięcia modułu, vc niestety trzeba podpiąć się do IDS i zainstalować SRM 2 min i po sprawie (wielkie zdziwienie elektryka z ASO:) nawet klimą da się sterować poprzez vc :)

wiązkę kupiłem u Pana komorowski, ma doświadczenie z fordami, nie jest tanio ale taniej niż w aso, pozatym kabel robi uniwersalny stero i mono, wystawili nawet na allego

http://allegro.pl/samontuj-wiazka-nokia-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-i2368527931.html

dziękuję wszystkim z tego forum za zaangażowanie i rozpracowanie tematu :)

pozdr.

bluebart
25-05-2012, 17:04
Witam.
Dzisiaj troche sie pomeczylem i niestety lipa bo nie moge odpalic ani BT ani VC :?

BT to 8M5T-19G488-AN RX42
Mic podlaczony i manetka kierunkow tez zmieniona.
Jednak po podlaczeniu akumulatora nic sie nie zmienilo na Conversie :mad:
Po nacisnieciu PHONE na radiu pokazuje sie "No phone connected" czyli BT dziala ale nie pokazuje kodu PIN wklepanego z tel (telefon pokazuje ze jest zly kod). Jak nacisne Voice na manetce na Radiu pokazuje sie na chwile "VOICE" i znika. Znalazlem tez kocowke 8 pin gdzie podlaczylem wtyczke ze zwartymi pinami 1-5 i 2-6. Dalej nic :oops:
Przeczytalem caly ten temat i nie znalazlem rozwiazania takiego problemu przy podlaczaniu.
Ktos wie co jest nie tak?
Dodam jeszcze ze wiazka jest orginalna z Mondeo (byl juz komplet kabli za schowkiem i koncowka do Mic w podsufitce).

Czyzby czekala mnie wizyta w ASO i zmiana softu Conversa????

Takie male info dotyczace manetki kierunkow: jest to orginal wybrany z katalogu przez kolesia w serwisie, roznica pomiedzy ta ktora jest w opisie montazu pierwszego posta (BTW swietna robota) to nie ma napisu VOICE tylko buzka z takimi znaczkami "(((" , reszta taka sama.

dzidekrz
25-05-2012, 20:30
Witam.
Dzisiaj troche sie pomeczylem i niestety lipa bo nie moge odpalic ani BT ani VC :?

BT to 8M5T-19G488-AN RX42
Mic podlaczony i manetka kierunkow tez zmieniona.
Jednak po podlaczeniu akumulatora nic sie nie zmienilo na Conversie :mad:
Po nacisnieciu PHONE na radiu pokazuje sie "No phone connected" czyli BT dziala ale nie pokazuje kodu PIN wklepanego z tel (telefon pokazuje ze jest zly kod). Jak nacisne Voice na manetce na Radiu pokazuje sie na chwile "VOICE" i znika. Znalazlem tez kocowke 8 pin gdzie podlaczylem wtyczke ze zwartymi pinami 1-5 i 2-6. Dalej nic :oops:
Przeczytalem caly ten temat i nie znalazlem rozwiazania takiego problemu przy podlaczaniu.
Ktos wie co jest nie tak?
Dodam jeszcze ze wiazka jest orginalna z Mondeo (byl juz komplet kabli za schowkiem i koncowka do Mic w podsufitce).

Czyzby czekala mnie wizyta w ASO i zmiana softu Conversa????

Takie male info dotyczace manetki kierunkow: jest to orginal wybrany z katalogu przez kolesia w serwisie, roznica pomiedzy ta ktora jest w opisie montazu pierwszego posta (BTW swietna robota) to nie ma napisu VOICE tylko buzka z takimi znaczkami "(((" , reszta taka sama.

a sprawdziłeś nr jakie masz na radyjku?
może masz radio z początkowym nr. 7M....
wtedy twój modól 8m nie zadziała bo twoje radio nie wyświetla kodu do sparowania. moduł 8M... wyświetla zmienne kody pin na ekranie radia
jeśli twoje radio nie wyświetla to pozostaje zmiana modułu z początkowym nr. z radia i pamiętaj jeśli radio jest z 7.. to moduł do mondeo musi być RX-2C 7..
RX-1C jest do focusa i c-maxa

pozdr.

bluebart
25-05-2012, 21:07
Sprawdze jutro jaki nr ma radio. Teraz juz troche za puzno na rozbieranie konsoli srodkowej a od strony schowka nie widac calego numeru. Mam nadzieje ze jak by co zmiana modulu wystarczy.

bluebart
28-05-2012, 19:34
Lipa :( nie moge nigdzie dostac modulu 7M5T. Jedynie udalo mi sie dorwac 4M5T z Fokusa 2007. Bluetooth dziala i pojawila mi sie mozliwosc zmiany jezyka na Polski na Conversie (przed zmiana modulu Polskiego nie bylo do wyboru). Telefon paruje sie z radiem bez podania kodu PIN ale jest tylko mozliwosc odebrania i zakonczenia rozmowy z radia. Ksiazka tel, ostatnie polaczenia itp nie sa dostepne. Za to doskanale slychac co mowie jak i rozmowca mnie tez slyszy idealnie.
Przyciski na manetce kierunkowskazow nie dzialaja, nie pojawila sie opcaj TEL na Conversie, VC zreszta tez nie dziala (brak reakcji na przycisk) :(

Jak ktos chce to mam teraz na zbyciu 8M5T-19G488 AN, ewentualnie zamienie sie na 7M5T-19G488 Ax (na USB mi nie zalezy).

dzidekrz
28-05-2012, 19:42
Lipa :( nie moge nigdzie dostac modulu 7M5T. Jedynie udalo mi sie dorwac 4M5T z Fokusa 2007. Bluetooth dziala i pojawila mi sie mozliwosc zmiany jezyka na Polski na Conversie (przed zmiana modulu Polskiego nie bylo do wyboru). Telefon paruje sie z radiem bez podania kodu PIN ale jest tylko mozliwosc odebrania i zakonczenia rozmowy z radia. Ksiazka tel, ostatnie polaczenia itp nie sa dostepne. Za to doskanale slychac co mowie jak i rozmowca mnie tez slyszy idealnie.
Przyciski na manetce kierunkowskazow nie dzialaja, nie pojawila sie opcaj TEL na Conversie, VC zreszta tez nie dziala (brak reakcji na przycisk) :(

Jak ktos chce to mam teraz na zbyciu 8M5T-19G488 AN, ewentualnie zamienie sie na 7M5T-19G488 Ax (na USB mi nie zalezy).

WItam, wiesz o tym że moduł do mondeo i s-max musi mieć typ rx-2c. mam na zbyciu RX-2C 6M2T - 19G488 BF niestety jest z językiem niemieckim.
Mogę ci opchnąć jak nie będzie działał to mi oddasz jak by co pisz na prv. no chyba że jesteś z podkarpacia to możemy się spotkać i podłączyć

pozdr.

mayak
28-05-2012, 20:07
WItam, wiesz o tym że moduł do mondeo i s-max musi mieć typ rx-2c
to dotyczyło chyba modułów 7M... (czyli mondeo mk3 i focus2 przed FL - oba z kwadratowymi radiami), natomiast BLUEBART ma mk4 z 2008, więc potrzebny jest moduł 8M...

mayak
28-05-2012, 20:13
jak nie chcesz USB, to może kup ten:
http://allegro.pl/nokia-bluetooth-ford-galaxy-s-max-8m5t-19g488-bk-i2346416056.html
i do tego ten moduł jest wyjęty z galaxy, więc powinien gładko pracować w modeo (jakby był z ff2 to mogłoby byc różnie)

ps.
moim zdaniem nie warto zakładać modułu BT bez usb - dla samego BT to już lepiej, taniej i prościej założyć jakiegoś parrota

bluebart
28-05-2012, 20:51
Ale 8M nie dziala prawidlowo. Znaczy sie wcale nie dziala ( wyjety z Focusa wiec moze tu jest pies pogrzebany).
Dlatego szukam 7M zeby spawdzic czy bedzie smigal. Mam juz 8M i bedzie na sprzedaz. Bede kombinowal, mieszkam w IRL i mam troche utrudniony dostep do czesci uzywanych (znalazlem Mondka z 2009 ale modul byl ten sam co juz mam 8M5T-19G488 AN RX42). Malo tu rozbitkow MK4.

dzidekrz
28-05-2012, 20:51
jak nie chcesz USB, to może kup ten:
http://allegro.pl/nokia-bluetooth-ford-galaxy-s-max-8m5t-19g488-bk-i2346416056.html
i do tego ten moduł jest wyjęty z galaxy, więc powinien gładko pracować w modeo (jakby był z ff2 to mogłoby byc różnie)

ps.
moim zdaniem nie warto zakładać modułu BT bez usb - dla samego BT to już lepiej, taniej i prościej założyć jakiegoś parrota

no raczej chyba nie 8M.. bo koledze radio nie wyświetla pinu i z tego co kumam to radio ma z nr. 7.....

ps. co komu potrzeba mi zależało na bt i vc np. "MUZYKI" słucham w domu na stereo a w samochodzie tylko radia, ale każdy woli co innego

bluebart
28-05-2012, 21:18
Moduly z niemieckim jezykiem odpadaja. Ja nic po niemiecku nie kumam. Zakupy na alledrogo odpadaja bo mieszkam na stale w IRL a tutaj nikt mi nie wysle raczej no i przekombinowana forma placenia ( w moim przypadku tylko PayPal ).

Modul 8M ktory mam na stanie jest z Focusa wiec moze dlatego nie dziala. Radia nie mialem czasu sprawdzic ( zabraklo mi czasu zeby rozebrac ). Bardzo ciekawe jest to ze jak porownalem oba moduly to wszystkie numery na obu sa takie same. Dlatego nie bralem 8M z Mondka tylko 4M z Foki. Cena byla niska ( 10 € ) wiec bardzo stratny nie jestem.

Jesli chodzi o sens instalowania samego BT/VC bez USB: nie zalezy mi na MP3 z pena bo mam 6CD wiec sporo plikow wejdzie. Estetyczne walory instalacji Fordowskiej bardziej mnie przekonuja niz zamontowany Parot na desce.

dzidekrz
28-05-2012, 22:01
to dotyczyło chyba modułów 7M... (czyli mondeo mk3 i focus2 przed FL - oba z kwadratowymi radiami), natomiast BLUEBART ma mk4 z 2008, więc potrzebny jest moduł 8M...

nie do końca:(. 8M... weszło w połowie roku 2008 z tego co pamiętam, ja mam w focusie owalne radi 6000 z czerwonym podświetleniem i nr. radia 7M.... moduł 8M nie zadziałał bo radio nie było w stanie wyświetlać pinu. radia typu 4.., 6.., 7.. miały podpięte różne piny do niekturych funkcji . w mondku i s-max a inne w focu i c-max dlatego jast już na tym forum RX-1c - focu, RX-2C s-max mondeo

mogę się mylić :) ale u mnie wszystko z tego forum się sprawdziło

pozdrawiam serdecznie:)

bynajmniej
29-05-2012, 05:44
Zakupy na alledrogo odpadaja bo mieszkam na stale w IRL a tutaj nikt mi nie wysle raczej no i przekombinowana forma placenia ( w moim przypadku tylko PayPal )
Witam.
Myślę, że teraz ludzie chętnie wysyłają i za granicę... przecież mamy wspólną Europę :) Jest nawet na Allegro taka klauzula - zgadzam się na wysyłkę za granicę... ale nawet jak ktoś nie kliknie - to może jej po prostu nie zauważył.
Koszty przesyłki w Polsce to za list polecony priorytetowy to od 7 do 9 zł.... natomiast wysyłałem do Nederlandów to było za 2 dni a kosztowało ok 20 zł... więc też w zasadzie nie jakieś olbrzymie.
Nie wiem jak z płatnościami ale chyba są jakieś przelewy... a i Allegro ma "swoje" PayU.

Jeśli jednak żadna z tych opcji nie "przejdzie" to może takie coś do Titanium z Mondeo z eBay z GB zainteresuje ... to już chyba rzut beretem :)
BT do Titanium z eBay w GB (http://www.ebay.pl/itm/2009-FORD-MONDEO-TITANIUM-1-8-TDCI-BLUETOOTH-VOICE-MODULE-8M5T-19G488-/290713554296?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item43afe0cd78)

...a szkoda - bo u nas takie kąski za pół darmo:
20 szt. centralek aktualnie z Allegro !!! (http://allegro.pl/ford-modul-bluetooth-8m5t-rozne-focus-ii-fiesta-i2380699784.html) ...może nie po 10 € ... ale dajemy radę :)

Pozdrawiam

bluebart
29-05-2012, 08:08
Ebay ze swoimi cenami to ostatecznosc, predzej jednak kupie modul w ASO o ceny prawie identyczne (znalazlem 7M za 150 euro).
Na Alledrogo faktycznie w miare tanio tylko ze ja potrzebuje 7M a na aukcji z linka zame 8M :?

Dzisiaj rozbieram radio i zobacze jaki nr jest tam, ale na 75% przekonany ze to 7M.

kolonez
29-05-2012, 11:06

Można by się z tym zgodzić, ale mnie niestety nie podoba się radio sony (wiem kwestia gustu) bardziej odpowiada mi visteon.

ps.
może to się komuś przyda
radio z roku 2009- 8S...
moduł - 8M......488-AK
Wszystko śmiga idealnie

Pozdrawiam

bluebart
29-05-2012, 14:39
Jakos udalo mi sie dobrac do radia i niczego nie urwac :)
Radio ma poczatkowy nr 7S7T. I teraz pytanie jaki dokladnie modul mi bedzie pasowal?
Podejdzie 7M czy musi byc 7S. Jak by co dalej szukam modulu RX 2C a do sprzedania mam 8M5T-19G488 AN wyjety z Foki 2009.

dzidekrz
29-05-2012, 17:26
Jakos udalo mi sie dobrac do radia i niczego nie urwac :)
Radio ma poczatkowy nr 7S7T. I teraz pytanie jaki dokladnie modul mi bedzie pasowal?
Podejdzie 7M czy musi byc 7S. Jak by co dalej szukam modulu RX 2C a do sprzedania mam 8M5T-19G488 AN wyjety z Foki 2009.

Cytat:
Napisał Sz4mciO
7S7T-19G488-AE Nokia RX-2C

7M7T-19G488-AE Nokia RX-1C

Nic więcej nie udało mi się znaleśc żeby odpowiedziec na Twoje pytanie.
Pozdrawiam.

Wcześniej już to pisałem, ale dla przypomnienia:
moduł RX-1C jest do focusa, c-maxa i chyba kugi
moduł RX-2C do mondeo, s-maxa

strona 53 na tym forum

bluebart
31-05-2012, 15:14
Jednak ciezko mi bedzie dostac modul RX 2c inaczej niz w ASO. Cena o ile dobrze pamietam bedzie okolo 200 Euro.

Czy radio z tej aukcji podejdzie pod modul 8M5T czy raczej nie ?
http://allegro.pl/radio-ze-zmieniarka-cd-sony-ford-mondeo-mk4-dab-i2378573765.html
koles wyslal mi tez zdjecie tabliczki z numerami seryjnymi. Nie wiem czy je brac czy jednak kupic modul w ASO (cena modulu = Radio + przesylka do IRL).

kolonez
31-05-2012, 21:13
U mnie zestaw 8M... + 8S... działa ale ja mam radio 6000CD (wyżej o tym pisałem)

Pozdr

dzidekrz
31-05-2012, 21:35
Jednak ciezko mi bedzie dostac modul RX 2c inaczej niz w ASO. Cena o ile dobrze pamietam bedzie okolo 200 Euro.

Czy radio z tej aukcji podejdzie pod modul 8M5T czy raczej nie ?
http://allegro.pl/radio-ze-zmieniarka-cd-sony-ford-mondeo-mk4-dab-i2378573765.html
koles wyslal mi tez zdjecie tabliczki z numerami seryjnymi. Nie wiem czy je brac czy jednak kupic modul w ASO (cena modulu = Radio + przesylka do IRL).

moim zdaniem, powinno ja w swojej kudze 2010 mam radio sony mp3 1cd i nr też zaczynał się 8S.. moduł kupiłem 8M... nie wiem z jakiego samochodu i wszystko śmiga, jeśli to radio jest wyjęte z mondeo to myśle że powinno działać ale decyzja należy do ciebie, 100% pewności chyba nikt ci nie da "to w końcu ford" :)

bluebart
31-05-2012, 21:39
Moze jest tu ktos z radiem Sony 6CD z numerem 8S na poczatku i moze potwierdzic ze dziala z nim modul 8M5T. Bede wdzieczny za takie info.

dzidekrz
31-05-2012, 21:48
Jeszcze jedno sobie przypomniałem- te radia sony, to są moduły programowalne w komp. samochodowym przez ids ford (tak naprawdę to trzeba docento coby udzielił info czy radio zadziała bez problemu w twoim mondku). jutro mogę ci dać linka do sklepu z poznania forda, mają dużo części, do swojego focusa szukałem 7M... RX-1C i nigdzie nie było tel do nich i mieli:) 200 zł + przesyłka pocztą
zadzwoń do nich może się dogadasz odnośnie wysyłki

jeden kolega pisał,że do focusa 2006 wsadził radio sony od kugi i mu się wyłacza:(

pozdr.

p.s. do tego radia twój moduł zadziała napewno tylko problem w tym iż nie wiem czy radia zadziała idealnie w twoim mondku

dzidekrz
31-05-2012, 21:50
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=158516

a tu jest o tym radiu co się koledze blokuje

bluebart
01-06-2012, 07:49
Mi sie blokowac nie bedzie. Radio wyjete z Mondka MK4 czyli takiego jak ja mam. Roznica pomiedzy moim a tym z alledrogo jest w numerze 7S moje 8S tamto. No i moje jest bez DAB. Dlatego przed zakupem pytam czy bez problemu i kombinowania zadziala z modulem 8M.

dzidekrz
01-06-2012, 08:50
Witam tu masz linka do firmy, mają dużo części zadzwoń i zapytaj może mają moduł 7..d RX-2C http://www.ford-malwowa.com.pl/?id=aukcje

Powtarzam moim zdaniem to radio 8s.. zadziała z z modułem który posiadasz
różnica polega na tym że twój mondek zszedł z taśmy przed 09.2008 dlatego masz radi 7S.. a po 09.2008 wszystkie fordy mają nr. radia 8... i moduły 8M.. pasują nie ma rozgraniczeń focus czy mondeo

pozdr.

bynajmniej
01-06-2012, 09:24
...jeszcze pozostanie jeden problem...
Czy ten "poprzedni" Mondzio - od tego radyjka posiadał wprogramowanego Convers'a... bo to pewno funkcja programowalna... ale mogę być w błędzie... może od razu Convers ruszy po wpięciu radyjka...
Jeśli nie - to trzeba byłoby jechać do ASO Forda ...czy jak to tam się u nich nazywa :)

Pozdrawiam

bluebart
01-06-2012, 12:17
Witam tu masz linka do firmy, mają dużo części zadzwoń i zapytaj może mają moduł 7..d RX-2C http://www.ford-malwowa.com.pl/?id=aukcje

Powtarzam moim zdaniem to radio 8s.. zadziała z z modułem który posiadasz
różnica polega na tym że twój mondek zszedł z taśmy przed 09.2008 dlatego masz radi 7S.. a po 09.2008 wszystkie fordy mają nr. radia 8... i moduły 8M.. pasują nie ma rozgraniczeń focus czy mondeo

pozdr.

I tu jest pies pogrzebany.
Radio podobno jest z MK4 2007, co do Conversa to odpowiedzi nie uzyskalem.
Doszedlem do wniosku ze nie bede kombinowal z radiem i kupie modul 7S w ASO.
Cena bedzie prawie identyczna jak radio+przesylka do IRL no i nie ma ryzyka ze zginie gdzies w drodze do mnie (raz juz tak mialem jak wysylalem paczke z IRL do PL).

Dzieki wszystkim za dobre rady i pozdrawiam ;)

bluebart
03-06-2012, 08:38
Modul zakupiony (7S7T-19G488 AD )
Czekam tylko na przesylke, cena 110 Euro. Drozej niz w Polsce ale taniej niz zmiana radia.
Teraz do ide obczajac podlaczenie mat w tylniej kanapie (kable juz sa wyprowadzone fabrycznie ;) )

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za cierpliwosc i rady :)

KrasiaK
11-06-2012, 12:22
Szybkie pytanie:

Czy w Mondeo MK4 (pierwsza połowa 2008) zadziała moduł BT/VC/USB o numerze:
8M5T-19C112

Radio to Blaupunkt NX 7'' - w tej chwili mam BT/VC - więc chodzi tylko o zmianę modułu...

Kapsel_lg
11-06-2012, 13:09
Powinno zadziałać bez problemu. podmieniasz tylko moduł i wyprowadzasz USB.
A masz converse?

KrasiaK
11-06-2012, 13:10
tak, mam converse..

Kapsel_lg
11-06-2012, 13:29
to tu musisz sprawdzić czy będzi eci wyświetlał zawartość USB (zobacz czy masz tam nieaktywne USB).

KrasiaK
11-06-2012, 13:30
w sensie ze bedzie ok - jak w converse w tej chwili mam niekatywne USB?

a to jest tak jak z reszta - ze pojawi sie jesli wykryje takie "zrodlo"

Kapsel_lg
11-06-2012, 13:48
tak (tak było u mnie a mam auto z końcówki 2008).

bluebart
11-06-2012, 14:38
To znowu ja :) podlaczylem modul 7S7T i wszystko pieknie dziala. BT i VC bez problem. Tylko jest jeden maly problemik, nie pojawila sie opcja telefonu na Conversie :( Jeschac z tym do ASO zeby zobaczyli o co biega i uruchomili ta opcje czy dac sobie spokuj narazie? Z tego co pamietam ktos pisal ze opcja sama sie pojawila po podlaczeniu modulu i zasilania a u mnie nic....

wojtas2221
12-06-2012, 12:20
Witam
Miałem dokładnie to samo,po zamontowaniu wszystko fajnie działało a na conversie nie było widać telefonu - niestety wymagana okazała się wizyta w serwisie ( ja byłem akurat w nieautoryzowanym) i podpięcie do komputera gdzie to uruchomili.

Do dzisiaj niestety dalej mam problem z tym, że nie widzę na conversie kontaktów z telefonu ani listy plików z USB - nie wiem zabardzo jak to dalej ugryźć.

bluebart
12-06-2012, 12:28
Ja USB nie posiadam, w sumie to 6CD mp3 mi wystarcza. Jutro rano wybieram sie do znajomego to po drodze zachacze o serwis. Przy okazji moze zrobia update ROMu Conversa bo moj ma chyba 0804 wiec dosc stary.

tedi_k
14-06-2012, 22:33
Zwracam uwagę zainteresowanych kolegów na OGŁOSZENIA->SPRZEDAM "Moduł BT/VC z USB - w komplecie z kablem USB” (chodzi o francuskojęzyczny moduł 8M5T-19C112-CH z oryginalnym kablem i gniazdem USB. W razie zainteresowania służę wszelkim wsparciem w zainstalowaniu.

Już nieaktualne - moduł się sprzedał "błyskiem"...

Kapsel_lg
14-06-2012, 22:38
Jak ktoś ma NX na pokładzie to język modułu jest nieistotny gdyż Voicem steruje NX:)

bluebart
15-06-2012, 11:55
Irlandzkie ASO dzisiaj mnie rozbroilo. W pierwszym nie wiedza nic o updatecie i wlaczeniu opcji telefonu na Conversie ale podejma sie sprawdzenia czy da sie to zrobic (z ciekawosci bo nigdy tego nie robili). W ASO gdzie kupilem Mondka koles od sprzedazy stwierdzil ze w modelach Mondeo przed 2011 nie ma mozliwosci aby opcja telefonu byla dostepna na Conversie i zadnego Mondeo z ta opcja nie widzial. Chyba ze po 2011. Mechanik za to mnie pocieszyl ze dowie sie czy taka opcja jest i w poniedzialek bedzie probowal to odpalic (samochod zostaje w ASO bo mam male przycinki i skrzypienia lewarka zmiany biegow i beda to sprawdzac wiec przy okazji luknie na Conversa). Cos czuje ze w poniedzialek pojade do pierwszego serwisu na update rano a po poludniu do swojego na robienie skrzypiacego lewaka i wlaczenie opcji tel (chyba ze opcja pojawi sie po updatecie :) )

KrasiaK
15-06-2012, 16:17
pomocy....
mam już moduł z USB
wyjałem schowek... szukam, szukam i .... lipa :(
skoro mam BT/VC to spodziewałem się ze znajde moduł 488 i zastpaie go tym 112 - wyprowadze USB i po temacie...
a tu nie widze niczego do zastepienia?

gdzie ten moduł moze byc... u mnie?
radio -blaupunkt nx...

dobra... jeden problem z głowy
moduł odnaleziony i podmieniony - http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php - ta stronka pomogła

niestety... poczatkowa radosc (na nx'ie pojawily sie opcje w AUX - BT i USB) - lecz niestety .... jest cisza w radiu - zarowno przy podlaczeniu USB, jak i BT Audio
Na wyswietlaczu (nx'a) pojawia sie normalnie tytul utworu, czas utworu - ale w glosnikach cisza..

o co moze chodzic?

pxl
17-06-2012, 15:23
...lecz niestety, jest cisza w radiu - zarowno przy podlaczeniu USB, jak i BT Audio
Na wyswietlaczu (nx'a) pojawia sie normalnie tytul utworu, czas utworu - ale w glosnikach cisza..
o co moze chodzic?

- nic nie napisałeś o roczniku i modelu forda, istotne też bywa czy moduł do podmiany jest z tej samej grupy rocznikowej i modelowej - pojawiały się moduły z różnymi wyprowadzeniami sygnałów audio w zależności od modelu auta czy też modelu zestawu audio z którym moduł BT&VC miał pracować. Podaj oznaczenia modułów (starego i nowego) oraz oznaczenie Twojego NX'a lub chociaż model forda i rocznik (może być VIN) - poza tym poświęć trochę czasu i przejrzyj cały wątek -zapewne już tutaj znajdziesz rozwiązanie lub chociaż uściślenie problemu. Powodzenia!
XPrzemo

KrasiaK
17-06-2012, 17:01
Stary Moduł: 7S7T-19G488-AE (jak nowy zadziała to do sprzedania)
Nowy Moduł: 8M5T-19C112-ES

Auto: Mondeo MK4 '2008 (1. polowa), vin jak trzeba podam..

czytałem że mogą się jakieś PINY róźnić, ale nie do końca wiem czy to akurat mój przypadkek i co z tym zrobić...

grzegorz914
17-06-2012, 20:34
Stary Moduł: 7S7T-19G488-AE (jak nowy zadziała to do sprzedania)
Nowy Moduł: 8M5T-19C112-ES

Auto: Mondeo MK4 '2008 (1. polowa), vin jak trzeba podam..

czytałem że mogą się jakieś PINY róźnić, ale nie do końca wiem czy to akurat mój przypadkek i co z tym zrobić...
Na przyszłość informacja, wszystkie mondeo ze sterowaniem głosowym bez gniazda USB wyprodukowane do 08.2008 wymagają poniższej przeróbki.
W twoim przypadku musisz wykonać przeróbkę instalacji zgodnie z załączonym rysunkiem.

KrasiaK
19-06-2012, 11:12
dzięki wielkie...
choć pojawią się problem... bo elektryk/elektronik ze mnie żaden raczej

co tu jest do zrobienia tak naprawdę? dam radę sam coś pokombinować?

trzeba złącze przerabiać ? czy po prostu trzeba instalacje po prostu inne kolory połączyć w kabelkach idących do modułu... (przeciąć, połączyć inaczej i zagra...?)

czy lepiej oddać fachowcom...?

grzegorz914
19-06-2012, 21:22
Przecinasz kabel od gniazda AUX w schowku następnie jeden koniec który zostaje od strony radia wpinasz na piny modułu BT/VC-USB 5,6,23 a drugi koniec od strony gniazda AUX wpinasz na piny modułu BT/VC-USB 37,38,19. Zgodnie z rysunkiem. Jesli po takim montażu będziesz miał piski w radiu w momencie dodawania gazu to musisz wtedy pomiędzy moduł a radio wpiąć izolator pętli masy(tak jak na rysunku).

Pozdrawiam

KrasiaK
21-06-2012, 19:01
Dzięki grzegorz ;)

USB już działa i gra :D
Piski oczywiście się pojawiły... ale zostały prawie całkowicie wyeliminowane dzięki odpowiedniemu filtrowi...

Ale żeby nie było za pięknie...
a) USB gra dziwnie... w porównaniu do MP3 z CD - dźwięk jest przytłumiony, mocno brakuje wysokich tonów - było tak samo przed podłączeniem filtra... spotkał się ktoś z takim problemem?

b) Converse+ (niestety zgodnie z tym co już sugerowaliście) nie łapie USB jako źródła dźwięku - co powoduje że piosenki nie pojawią się na Conversie i przez to nie ma np. komunikatów z nawigacji na converse przy słuchaniu USB.

Czy w ASO pomogą w tym temacie? albo nie w ASO :) ?

p.s. stary moduł 7S7T-19G488-AE już oficjalne jest do sprzedania - jak ktoś chętny zapraszam na priv

bluebart
21-06-2012, 22:16
No to od dzisiaj jestem szczesliwym uzytkownikiem w pelni dzialajacego BT/VC. Zajelo to co prawda mechanikowi okolo 6h ale przez ten czas wgral update dla Conversa+ (byl 0804 teraz jest 0815), update jakiegos modulu od silnika ( dokladnej nazwy nie pamietam ale cos zwiazanego z silnikiem) no i o dziwo update modulu BT/VC :D . O ile sie nie myle to update jest mozliwy tylko w modulach z USB. Ja mam wersje bez (7S7T-19G488-AE) i koles prze IDSa wgral update ktory ukazal sie wczoraj na serwerach Forda. Sam bym nie uwierzyl ale stalem obok niego jak wlaczal instalacje updatu dla BT/VC. Opcja telefonu pojawila sie po aktualizacji Conversa i z Samsungiem Galaxy S II dziala znakomicie ( ksiazka, spis polaczen), nic nie bylo aktywowane.
BTW dziekuje za pomoc i wskazowki a zwlaszcza za genialna instrukcje podlacznia modulu BT/VC ;)
Czas zabrac sie za podgrzewanie tylnej kanapy ( tym bardziej ze wtyczki wszystkie juz sa poprowadzone fabrycznie).

dar76io
26-06-2012, 21:58
witam kolegow....od pewnego czasu jestem szczesliwym posiadaczem modułu bt wraz z kolorowa navi (niedotykowa chyba FX)... ale mialem modul w wersju włoskiej bez USB i wszystko dzialalo oki tyle ze voice po italiansku..... dzis kupiłem kolejny moduł (tym razem novaro a nie nokia czyli nowszy) który posiada juz USB i tu zaczeły sie problemy..... telefon dziala bez zmian czyli oki.... ale przestał dzialac voice (ma byc niemiecki) a USB wyswietla tytuły piosene i czas (biblioteke ) ale nic nie słychac w glosnikach... na wyjsciu AUX dzwiek dobry tak jak i w poprzednim module.... czy ktos moze sie orientuje czy cis trzeba pozmieniac w kabelkach?? za pomnocne podpowiedzi z gory dziekuje

tedi_k
27-06-2012, 08:39
Wszystko wytłumaczyłem telefonicznie, ale dla innych zainteresowanych stosowne info tutaj:

... ale przestał dzialac voice (ma byc niemiecki)...

Instalowane moduły zwykle pochodzą z innych samochodów niż ten, w którym instalujemy i w związku z tym VC jest blokowane (np. inaczej steruje się klimą w Fieście a inaczej w Focusie... - moduł o tym wie i po przekładce blokuje całe VC). Wymagane jest wykonanie w IDS funkcji "Instalacja modułu programowalnego" dla modułu SRM a następnie "Parametry programowalne" dla tego samego modułu. Trwa to minutę i przywraca w pełni VC dla danego auta.

... a USB wyswietla tytuły piosene i czas (biblioteke ) ale nic nie słychac w glosnikach... na wyjsciu AUX dzwiek dobry tak jak i w poprzednim module....

Kolega zapomniał napisać, że tak się zachowuje iPhone po podłączeniu do USB :lol: To jest standardowe zachowanie iPhonea na starym firmware modułu BT/VC. PO aktualizacji firmware modułu iPhone zacznie odtwarzać muzykę poprzez USB bez problemu.
Wszystko, co potrzebne znaleźć można tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818

maciekmisi
21-07-2012, 21:39
Dodam coś od siebie, bo też udało mi się uruchomić moduł BT/VC.

Focus MK2 FL, 1.6Pb 5.2008, radio 6000CD, brak wiązki do modułu BT/VC w samochodzie. Udało mi się kupić moduł z Forda Kuga 8M5T-19G488-AN (za 100pln) z surowym kablem, resztę wiązki dorobiłem.

Pomimo obaw: radio wyświetliło kod PIN do sparowania z telefonem i VC zadziałał mimo, że wg Microcata do mojego samochodu powinien być moduł z końcówką -AM.

Dodam jeszcze, że jeśli ktoś nie chce kupować nowej manetki radia z przyciskiem VOICE, to łatwo można starą przerobić - jest już odpowiedni rezystor, wystarczy dolutować microswitcha do styków oznaczonych na płytce S6 i wywiercić ładnie otwór...

Całość zamknęła się w ok. 170 zł :)

tedi_k
21-07-2012, 22:09
Pomimo obaw: radio wyświetliło kod PIN do sparowania z telefonem i VC zadziałał mimo, że wg Microcata do mojego samochodu powinien być moduł z końcówką -AM.

Końcówka nie jest tak istotna - ostatnia litera to po prostu wersja (najczęściej jedynie wyższy firmware) modułu. Szczególnie jeśli ostatnia litera jest wyższa od wymaganej nie ma się czym martwić.

Kapsel_lg
22-07-2012, 11:23
AN jest to moduł z nowszym oprogramowaniem (czyli wersją N). Microcat pokazuje Ci wersję jaka była w chwili gdy auto było wypuszczane lub był ostatni model modułu (czyli wersja M).

norbi75
25-07-2012, 14:10
panowie potrzebuje pomocy ja nie posiadam modulu bt a bym chcial go dolozyc tylko nie mam pojecia jak go znalesc do mojego modelu bo na ebay sa ale koles odpisal mi ze to nie do mojego modelu
a moze ja mam modul tylko nie podlaczony wiec gdzie go szukac ????i jak sprawdzic jaki model do mojego mk4 ?????
bardzo prosze o pomoc

KrasiaK
25-07-2012, 14:12
norbi - mam od mondeo mk4 do sprzedania
jak cos to priv

Kapsel_lg
25-07-2012, 15:07
Norbi musisz podać jakie masz radio. Moduł winien się znajdować za schowkiem pasażera (czyli demontaż ręka do środka i winien być nad górną krawędzią).

norbi75
25-07-2012, 16:38
panowie wiec tak odkrecilem schowek i nie mam modulu ale znalazlem wtyczke zboku schowka do niczego nie byla podpieta na niej pisze PBT-GF30 ONA MA 6 PIN 2 rzedy po 3????????????????????

radio mam te najzwyklejsze 6000cd

Kapsel_lg
25-07-2012, 16:40
wtyczka z boku schowka to instalacja deaktywacji poduszek (jak mi się zdaje).
Jak nie masz to nie masz czyli jakie radio i co winieneś dołożyć by mieć BT jest w innym atku na tym forum. Poszukaj.

norbi75
25-07-2012, 19:31
dobra nie moge znalesc tego tematu wiec pytam tutaj czy do mojego radia bedzie mozna podlaczyc taki modul jak tak to jaki modul bym potrzebowal
radio mam 6000 CD http://imageshack.us/photo/my-images/259/t2ec16jyee9s5jdynbqctqf.jpg/

Strzeszku
25-07-2012, 19:44
dobra nie moge znalesc tego tematu wiec pytam tutaj czy do mojego radia bedzie mozna podlaczyc taki modul jak tak to jaki modul bym potrzebowal
radio mam 6000 CD http://imageshack.us/photo/my-images/259/t2ec16jyee9s5jdynbqctqf.jpg/

W moim aucie z 2008 r. z takim samym radyjkiem udało się podłączyć moduł. Działa wyłącznie moduł typu rx-2 model o numerze 7mxx-19G488-xx. W numerze modelu "x" nie mają większego znaczenia. Na pierwszych stronach wątku jest opis całej zabawy z modułami, którą mieliśmy z kolegami z forum jakieś 2-3 lata temu.

norbi75
25-07-2012, 21:26
A czy model o nr. 8M5T.... BEDZIE DZIALAL bo tylko takie sa dostepne na ebay

Strzeszku
25-07-2012, 21:59
8M5T działa z radiem Sony.

norbi75
27-07-2012, 07:42
dobra czyli do mojego zlomu potrzebny jest model o nr 7mxx-19G488-xx
manetka do kierunkowskazow,mikrofon i okablowanie a wlasnie jakie okablowanie bym potrzebowal ?????bo przypuszczam ze nic nie mam , czy cos jeszcze bede potrzebowal ?????bardzo bym byl wdzieczny jak ktos dokladnie by mi opisal wszystkie klamoty co bede potrzebowal .radio nazwyklejsze 6000cd srebrne kilka postow wczesniej jest fotka
w moim zlomie nawet oswietlenie skarpetek zabrali oszczednosc na kablu hehhehhe tylko otwory na zaroweczki bez kabli
Bardzo przepraszam za literowke ale pisze z angielskiego kompa i nie ma PL czcionki

kolonez
27-07-2012, 09:11
8M5T działa z radiem Sony.

Małe uzupełnienie, od 2009 działa również z 6000CD - codziennie doświadczam osobiście

Pozdrawiam

norbi75
27-07-2012, 09:18
Małe uzupełnienie, od 2009 działa również z 6000CD - codziennie doświadczam osobiście

Pozdrawiam

super moj jest 2008

kolonez
27-07-2012, 09:50
Istotny jest nie tylko numer modułu, ale również nr radia.
Jeżeli Twoje 6000cd ma numer zaczynający się na 8... (np. u mnie jest 8S7...)
to powinno działać z modułem 8M5T...)
Wszystko to jest napisane w tym wątku, poświęć trochę czasu, przejrzyj posty a napewno znajdziesz rozwiązanie.

Pozdrawiam

norbi75
28-07-2012, 16:04
ok kto zna jakies zaklady z zachodniopomorskiego ktore by mi to zalozyli bardzo bym poprosil o namiary

bosman49
02-08-2012, 21:14
Witam

Troszke nie w temacie poniewaz mam nawigacje denso, kupilem modul BT i mam takze kabel ktory kupilem na allegro. POszukuje iunformacji czy modul powinien byc podlaczony do radia czy gdzies do konsoli w fordzie. Kabel z jednej storny posiada dluga wtyczke do modulu z drugiej zas wtyczke ktora definitywnie nie pasuje do radia. Gdzie ta wtyczka powinna byc wpieta? Kabel posiada takze ok 6 wolnych przewodow. Podejrzewam ze dwa to mikrofon, os jeszcze powinno isc do manetki. Skad brane jest zasilanie do modulu. Czy ktos moze zna takie szczegoly. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pzdr wszystkich

kolonez
03-08-2012, 07:51
Przydałoby się zdjęcie tego kabla, czy to samoróbka czy nie i z jakiego forda została wyciągnięta.

Schematy podłączenia znajdziesz w wątku i wskazówki co gdzie podłaczyć.

Pozdrawiam

mark54
07-08-2012, 11:41
Przymierzam sie do instalacji modulu BT w swoim mondziaku, przeczytalem caly watek, ale mam jeszcze takie jedno male pytanie....
Czy modul BT dziala przy wylaczonym radiu ?
Tzn. chodzi mi o to czy moge odbierac polaczenia i rozmawiac jesli radio nie jest wlaczone ?

maciekmisi
07-08-2012, 11:53
Mogę się wypowiedzieć na przykładzie radia 6000CD: tak, radio jako całość musi być włączone. co nie znaczy, że musi grać muzyka :)

Na szczęście jest tak zrobione, że w trakcie rozmowy radio samo się nie wyłączy (np. po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi kierowcy).

blazeyzem
07-08-2012, 12:09
Mogę się wypowiedzieć na przykładzie radia 6000CD: tak, radio jako całość musi być włączone. co nie znaczy, że musi grać muzyka :)

Na szczęście jest tak zrobione, że w trakcie rozmowy radio samo się nie wyłączy (np. po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi kierowcy).

Dokładnie tak jest w pozostałych przypadkach również. Bluetooth jest uruchamiany razem z radiem. Sam się paruje itp. Jest na tyle mądry, że nie wyłączy radia tak długo jak rozmawiamy - bez względu na stan zapłonu, czy innych okoliczności. Czyli w trakcie rozmowy możemy wyłączyć zapłon, a radio nie zgaśnie i rozmowa nie zostanie przerwana.

mark54
08-08-2012, 09:45
Mam jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow BT.

W instrukcji Zdzislawa jest informacja ze wymiana manetki kierunkowskazow jest konieczna zeby caly zestaw BT-VT zadzialal bez aktywacji w ASO itp....
Natomiast czy ta manetka w pozniejszym uzytkowaniu jest do czegos potrzebna ?
Czy VC bedzie bez niej dzialac ?
Przyciski odbierania i rozlaczania polaczenia sa na radiu (zielona i czerwona sluchwka) i czy one wystarczaja ?

Pytam, bo u mnie w ASO dowiedzilem sie, ze jak oni montuja fabryczne zestawy BT to nie montuja nowej manetki, tylko wykonuja aktywacje w komputerze i wszystko dziala...
Dodam ze opcja aktywacji jest tansza niz nowa manetka.

kolonez
08-08-2012, 10:44
Na manetce jest przycisk VOICE, który wywołuje panią o miłym głosie,
więc jak niema manetki, niema VC, chyba że kodują dodatkowo któryś z przycisków na kierownicy

Pozdrawiam

tedi_k
08-08-2012, 12:47
więc jak niema manetki, niema VC, chyba że kodują dodatkowo któryś z przycisków na kierownicy

Pozdrawiam

Przycisk Voice nie jest niezbędny do funkcjonowania (aktywowania) modułu BT/VC. Nie znam też sposobu jego zastąpienia innym (poza dorobieniem dodatkowego w miejsce brakującego) - to jest drabinka oporowa o stałym przypisaniu funkcji do poszczególnych oporności. Po prostu nie będzie dostępny Voice Control. Funkcje telefoniczne będą obsługiwane normalnie. Jak komuś nie zależy na VC, to zmiana manetki nie jest niezbędna. Pani o miłym głosie poinformuje o konieczności sparowania telefonu PINem bez naciskania przycisku Voice, i tym sposobem można się z nią zapoznać8)

Co do konieczności samej aktywacji modułu BT/VC - wielokrotnie już było pisane na forum, że w ASO (albo inaczej z użyciem IDS/VCM) niezbędne jest aktywowanie modułów przełożonych pomiędzy różnymi samochodami (z Fiesty do Mondeo czy tam jeszcze jak się zdaża). Jeśli moduł pochodzi z takiego samego samochodu, zazwyczaj rusza zaraz po poprawnym zainstalowaniu (niezależnie czy ma poprawną manetkę czy nie - to dla modułu jest nie do sprawdzenia inaczej niż poprzez żądanie naciśnięcia klawiszy, a tego nie ma w procedurze uruchamiania modułu).

kolonez
08-08-2012, 13:13
Pytanie było czy będzie VC i na to pytanie odpowiadałem.
Moduł działa oczywiście bez manetki.

Pozdrawiam

wojtas2221
09-08-2012, 13:10
osobiście korzystam z odbierania/zakończenia połączenia na manetce - polecam , koszt niewielki, łatwo można zamontować

ale dla tych co to uważają za zbytek luksusu można zawsze odebrać połączenie na przyciskach na kierownicy, klikamy na ok, nie trzeba na radiu.

mark54
10-08-2012, 14:40
Sprawdzilem co u mnie siedzi w aucie i tak:
1. Nad schowkiem jest ukryte zlacze do podlaczenia modulu BT-VC.
2. W instalacji jest wpiety pajaczek (nieco bardziej rozbudowany niz te co widzialem na forum na zdjeciach, tzn wiecej kabelkow w nim jest)
3. Przy miejscu na mikrofon jest jakis kabelek 3 zylowy wsadony w oprawke.
3. Mikrofonu nie ma.
4. Radio mam SONY 1CD o numerze 7S7T-18C939-CB.
5. Kupiłem juz modul 7S7T-19G488-AE (RX-2C)

No i teraz pora na pytania:
1. Czy ten kabelek przy mikorfonie to wlasnie ten kabelek co jest potrzebny ?
(czy tez moze to jakis kabel do alarmu, ktos gdzies tak pisal w przypadku Focusa II)
2. Nie udalo mi sie sprawdzić dokladnie wiazki przy radiu, robilem zdjecia ale ze zlej strony wtyczki i nie wiem czy jest ten kablek (biały i brazowy) co zaznaczony w instrukcji zdzislawa z pierwszej strony postu, ale jesli jest zlacze do modulu BT, to czy mogloby go nie byc ?

http://img526.imageshack.us/img526/8145/05082012149.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/526/05082012149.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img864.imageshack.us/img864/444/05082012156.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/864/05082012156.jpg/)

http://img10.imageshack.us/img10/3843/05082012166.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/05082012166.jpg/)

http://img843.imageshack.us/img843/3821/05082012167.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/05082012167.jpg/)

http://img20.imageshack.us/img20/1694/05082012174.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/20/05082012174.jpg/)

tedi_k
10-08-2012, 21:51
(czy tez moze to jakis kabel do alarmu, ktos gdzies tak pisal w przypadku Focusa II)

Kabelek jest trochę dziwny - ze schematu (patrzę w schemat FF2, ale tu nie powinno być chyba różnicy - z tego co wiem stosowany jest jeden tylko typ mikrofonu) wynika, że do mikrofonu powinna być wtyczka 2-pinowa a kabel powinien być w ekranie (ekran nie wchodzi do wtyczki mikrofonowej)... Kolory z moim schematem też się nie zgadzają - u mnie dla mikrofonu w FF2 jest pin 1 WH-RD i pin 2 BK. Może ktoś to sprawdzi na schematach Mondeo...
Na czujniki też nie bardzo wygląda - do czujników ultradźwiękowych jest 3-żyłowy w 4-pinowej płaskiej czarno-czerwonej wtyczce (1 pin jest w niej wolny). Kolory wiązki czujników ultradźwiękowych FF2 także nie zgadzają się z Twoim zdjęciem: pin 1 YE, pin 2 BK, pin 4 WH. Ostatnio dokładałem czujniki ultradźwiękowe i uruchamiałem alarm, to mam to na bierząco... Także wydaje mi się, że stosowany był tylko jeden typ czujników ultradźwiękowych z modułem przymocowyn nad lamką. Tak wię w tym zakresie także nie powinno byc różnicy między Mondeo a FF2.

Czyli kabel ani do czujników ani do mikrofonu??? Zagadka...

W grę może wchodzić wiązka do lusterka fotochromatycznego (jest 3-pinowa) oraz do czujnika deszczu/światła (także 3-pinowa). Kolory niezbyt dobrze rozpoznaję, ale wydają się bliższe wiązce lusterka.

blazeyzem
10-08-2012, 22:31
Sprawdzilem co u mnie siedzi w aucie i tak:
1. Nad schowkiem jest ukryte zlacze do podlaczenia modulu BT-VC.
2. W instalacji jest wpiety pajaczek (nieco bardziej rozbudowany niz te co widzialem na forum na zdjeciach, tzn wiecej kabelkow w nim jest)
3. Przy miejscu na mikrofon jest jakis kabelek 3 zylowy wsadony w oprawke.
3. Mikrofonu nie ma.
4. Radio mam SONY 1CD o numerze 7S7T-18C939-CB.
5. Kupiłem juz modul 7S7T-19G488-AE (RX-2C)

No i teraz pora na pytania:
2. Nie udalo mi sie sprawdzić dokladnie wiazki przy radiu, robilem zdjecia ale ze zlej strony wtyczki i nie wiem czy jest ten kablek (biały i brazowy) co zaznaczony w instrukcji zdzislawa z pierwszej strony postu, ale jesli jest zlacze do modulu BT, to czy mogloby go nie byc ?

Złe wieści, pół roku temu też to przerabiałem (MONDEO) ta zielona wtyczka idzie mi właśnie do sensorów pojemnościowych, czy ruchu... Do mikrofonu jest biała dwużyłowa. Powinna być włożona w wolne miejsce po dokładnie przeciwnej stronie niż zielona.

mark54
11-08-2012, 08:11
Złe wieści, pół roku temu też to przerabiałem (MONDEO) ta zielona wtyczka idzie mi właśnie do sensorów pojemnościowych, czy ruchu... Do mikrofonu jest biała dwużyłowa. Powinna być włożona w wolne miejsce po dokładnie przeciwnej stronie niż zielona.

A u siebie miales ten kabel do mikrofonu czy go dorabiales ?

blazeyzem
11-08-2012, 08:51
A u siebie miales ten kabel do mikrofonu czy go dorabiales ?

Wszystkie kable miałem. Musiałem dokupić manetkę (wtedy nie wiedziałem, że nie muszę, ale bardzo dużo z niej korzystam, wiec dobrze się stało), mikrofon - musi być oryginalny, inne bardzo cicho działają, sprawdzałem. Pajączka zrobiłem sam ze zworek komputerowych ;). Kupiłem BT z USB i musiałem wejście aux przekierować do BT, a te kable co były w aux dołożyć do kostki w BT, tez pomogły kable komputerowe (tym razem wiązka łącząca cd-rom z kartą muzyczną). Ponieważ wcześniej zmieniłem radio na TravelPilot'a 8m.... (wcześniej miałem SONY 1CD 7s......) kupiłem moduł BT również 8m......

Działa perfekcyjnie!

mark54
12-08-2012, 19:41
No to pewnie ten kabelek wygląda tak jak na zdjęciu poniżej ?

http://img546.imageshack.us/img546/2434/btvc11.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/btvc11.jpg/)

W taki układzie mam pytanie do osób które musiały dołożyć kabelek do mikrofonu.
Gdzie szukać w instalacji miejsca do jego wpięcia, tzn. jego drugiego końca ?
A czy przy zakładaniu mikrofonu zostawiamy tą czarną okrągłą gąbeczkę ?

blazeyzem
12-08-2012, 19:55

http://img546.imageshack.us/img546/2434/btvc11.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/btvc11.jpg/)

Z kablem nie pomogę - gąbkę (u mnie szarą) zostawiamy!

mark54
12-08-2012, 20:03
gąbkę (u mnie szarą) zostawiamy!

No moze faktycznie jest szara :)

Darecki_22
12-08-2012, 21:04
witam,
Mam radio owalne z czerwonym podświetleniem Sony Mp3 ze zmieniarką na 6 płyt o nr 7s7t-18c939-bc, który moduł będzie właściwy do podłączenia ? Czy możliwe jest podłączenie tego z usb 8M*?
pozdr

tedi_k
12-08-2012, 22:20

Przecież w tutorialu w pierwszym poście jest na ten temat wyczerująca informacja... Sprawdziłeś?

mark54
13-08-2012, 05:43
Przecież w tutorialu w pierwszym poście jest na ten temat wyczerująca informacja... Sprawdziłeś?

Tak, sprawdzilem, ale ta czesc odnosnie mikrofonu jest dla mnie nie jasna, a pozatym chcialem sie wpiac w instalacje bez ciecia przewodow.

kolonez
13-08-2012, 11:23
Tak, sprawdzilem, ale ta czesc odnosnie mikrofonu jest dla mnie nie jasna, a pozatym chcialem sie wpiac w instalacje bez ciecia przewodow.

Skoro musisz poprzekładać piny w 22-pinowym jumperze to posiągnij sobie mikrofon bezpośrednio z niego, zastosuj kabel ekranowany.

k_pablo
22-08-2012, 20:42
Witam
Podłączę się w tym miejscu - jeśli jest ktoś kto instalował moduł s-maxie i wszystko mu działa to poproszę o kontakt na priva - mam kilka pytań odnośnie montażu i całego sprzętu.
Z góry wielkie dzięki

dzidekrz
24-08-2012, 12:09

WItam, jeśli to zdjęcie jest z twojego autka, to jest kabel do mikrofonu - ten dwużyłowy z białą wtyczką po prawej stronie zdjęcia wpięty w obudowę. Ja u siebie gąbkę wywaliłem

mark54
24-08-2012, 12:11
To jest tylko zdjecie pogladowe, u mnie wlasnie nie ma tego kabelka z prawej strony.

dzidekrz
24-08-2012, 12:14
I jesze jedno jeśli masz wtyczkę do bt to wydaje mi się że musi być kabel od mikrofonu.
Ja np miałem kabel mikrofonowy a nie miałem wtyczki bt/vc. Może ktoś grzebał w lamkach i jest gdzieś w podsufitce

Bump: witam,
Mam radio owalne z czerwonym podświetleniem Sony Mp3 ze zmieniarką na 6 płyt o nr 7s7t-18c939-bc, który moduł będzie właściwy do podłączenia ? Czy możliwe jest podłączenie tego z usb 8M*?
pozdr

Witam, potrzebujesz modułu RX-1C 7M....

i zadiziała:)

Bump: To jest tylko zdjecie pogladowe, u mnie wlasnie nie ma tego kabelka z prawej strony.

Z wtyczki do bt napewno jest kabel jeśli nie masz w podufitce to sprawdź pajączka z jednej i drugiej strony powinien być czarny i czerwony kabelek. Jeśli nie masz w podsufitce kabla to trzeba pociągnąć prawym słupkiem do pajączka właśnie.

pozdr.

mark54
26-08-2012, 09:56
Właśnie instaluję moduły BT w 2 samochodach, tj. w swoim Mondeo MKIV z 2008 roku oraz w Focusie II z 2008 po liftingu.

Mondeo to wersja Ghia z listopada 2008r (produkcja październik 2008.) z Conversem+, jest w nim radio SONY 1CD o początkowych numerach 7S7T-…. z wersja softu 05-04-02. Jest też wiązka do modułu BT, ale nie ma wiązki do mikrofonu.

Do Mondeo kupiłem w internecie moduł BT o numerach 7S7T-19G488-AE RX-2C i mikrofon w ASO. Po założeniu modułu został on od razu wykryty na Conversie, bez problemów udało się go też sparować z telefonem nokia N8-00, kodem 0000. Mogę przeglądać książkę adresową telefonu, listę połączeń wychodzących i przychodzących, no i da się nawiązywać i odbierać połączenia.
Oczywiście mnie nie słychać, bo nie mam jeszcze podłączonego mikrofonu, ale niestety ja również nic nie słyszę w głośnikach.

Do Focusa II z radiem 6000CD (nie sprawdziłem wersji softu) o początkowych numerach 8M5T-… kupiłem moduł BT, 8M5T-19C112-AT i gotową wiązkę z wyjściem mikrofonu na allegro. Po montażu okazało się ze radio nie jest wstanie wyświetlić zmiennego kodu PIN z modułu BT.
W takiej sytuacji zamieniłem modułu BT pomiędzy Mondeo a Fokusem, i w Fokusie z modułem 7S7T-19G488-AE RX-2C (teoretycznie przeznaczony do Mondeo) wszystko pięknie działa….. :D

Po założeniu modułu BT, 8M5T-19C112-AT, do Mondeo na szczęście okazało się że radio SONY wyświetla zmienny kod PIN z modułu BT i da się go sparować z nokią N8-00. Muszę powiedzieć, że menu telefonu na Conversie przy tym module BT jest nieco bogatsze niż przy wersji 7S7T…., jedyne ale to takie, ze zmieniła mi się kolejność poszczególnych funkcji na liście Conversa, tj. chodzi mi o kolejność pozycji: RADIO, KOMPUTER, CD, AUX, itd….. jest inaczej niż było do tej pory.

No ale na tym dobre wieści się kończą, można dzwonić i odbierać połączenia, ale tak samo jak przy poprzednim module BT nic nie słyszę w głośnikach. Mikrofon mam dalej nie podłączony bo się jeszcze zastanawiam gdzie go podłączyć.

Czy ktoś miał może podobny problem z głośnikami i wie jak go rozwiązać ?

mayak
27-08-2012, 08:29
ale tak samo jak przy poprzednim module BT nic nie słyszę w głośnikach
a pamiętałeś że stare moduły mają wyjście mono, a nowsze stereo na innych pinach??

Bump: Do Focusa II z radiem 6000CD (nie sprawdziłem wersji softu) o początkowych numerach 8M5T-… kupiłem moduł BT, 8M5T-19C112-AT
6000cd nie obsługuje USB, więc może wogóle nie obsługiwać modułów z C112, nawet podstawowej funkcjonalności (czyli BT)

kolonez
27-08-2012, 09:48
Skoro jak twierdzi kolega mark54 instalacja BT była już w aucie (wyjąwszy kawałek do mikrofonu) to jest to kwestia jaki jest tam jumper (pajączek) 8-mio czy już nowszy 22-pinowy.
Odpowiednie schematy w wątku już są i trzeba tylko poprzekładać kabelki w pajączku. A mikrofon pociągnąć bezpośrednio z pajączka albo dorobić brkującą wiązkę.

Pozdrawiam

mark54
27-08-2012, 14:47
Skoro jak twierdzi kolega mark54 instalacja BT była już w aucie (wyjąwszy kawałek do mikrofonu) to jest to kwestia jaki jest tam jumper (pajączek) 8-mio czy już nowszy 22-pinowy.

Mam pajaczka nowszego, 22 pinowego.
Tylko nie widzialem nigdzie schematow jak poprzekladac te piny,
tzn. wiem o ktore przewody chodzi w module BT i w radiu, tylko
nie wiem ktory pin z ktorym polaczyc na pajaczku.....
Bede to musial chyba posprawdzac po kolorach i miernikiem.

Wszystko jest na ponizszym schemacie, tylko niestety poza pajaczkiem......
http://img846.imageshack.us/img846/2363/2f28867435dcd37f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/2f28867435dcd37f.jpg/)

kolonez
27-08-2012, 15:22
No dobra, masz pajączek typu CB (schemat w załaczeniu) a powinieneś mieć typu CA (też w załaczeniu)
Ford wprowadził instalację uniwersalną i wygląda na to że Twoim aucie już taka jest i dlatego musisz albo dokupić odpowiedni jumper albo poprzekładać piny.
Moduł wykorzystuje wejście AUK w radiu i dlatego jest wpinany w tor audio.

Mikrofon na schemacie CA to piny 7 i 8 skrosowane na 1 i 2 wię zamiast krosować możesz od razu pociągnąć mikrofon z pinów 7 i 8.

Schematy dotyczą również s-maxów.

Pozdrawiam

mark54
27-08-2012, 15:38
No dobra, masz pajączek typu CB (schemat w załaczeniu) a powinieneś mieć typu CA (też w załaczeniu)
Ford wprowadził instalację uniwersalną i wygląda na to że Twoim aucie już taka jest i dlatego musisz albo dokupić odpowiedni jumper albo poprzekładać piny.
Moduł wykorzystuje wejście AUK w radiu i dlatego jest wpinany w tor audio.

Mikrofon na schemacie CA to piny 7 i 8 skrosowane na 1 i 2 wię zamiast krosować możesz od razu pociągnąć mikrofon z pinów 7 i 8.

Schematy dotyczą również s-maxów.

Pozdrawiam

Wielkie dzieki, zapewne wlasnie o to chodzi...... :)
A znasz moze jeszcze numer FINIS tego pajaczka CA ?

Edycja:
A czy aby te pajaczki to nie sa oznaczone odwrotnie ?
Sprawdzilem swojego i polaczenia zgadzaja sie z tym czerwonym schematem, ale typ pajaczka to CA, wiec chyba potrzebny mi jest pajaczek typu CB.
Zdjecie mojego pajączka wypietego z instalacji zamieszczam ponizej.

http://img823.imageshack.us/img823/3339/26082012294.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/26082012294.jpg/)

A takiego pajaczka znalazlem na rosyjskiej stronie i ten ma z kolei oznaczanie AB:
http://mondeoclub.ru/remont/fm4/bluetoothUSB.php

http://img835.imageshack.us/img835/5235/blue3k.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/blue3k.jpg/)

kolonez
28-08-2012, 07:14
Pisałem z pamięci, więc pewnie się pomyliłem.
tu kiedyś wklejałem info
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1815848&postcount=12

Tak czy inaczej wiesz już co masz zrobić.
Przełożenie pinów jest proste wystarczy igła i odrobina cierpliwości.
Pasują piny np. ze złacz którymi wyprowadzane jest USB z płyty głównej.

Pozdrawiam

Martinowo
02-09-2012, 14:00
Ja mam pytanie mam mondo mk3 z 2004 z radiem sony na 6 cd czy jak dokupie taki zestaw to:
http://www.ebay.co.uk/itm/Nokia-Bluetooth-handsfree-ck7w-ford-mute-quad-lock-car-kit-/221118174607?_trksid=p2045573.m2042&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3 D1%26asc%3D65%26meid%3D1757042163830020611%26pid%3 D100033%26prg%3D1032%26rk%3D2%26

bedzie wszystko dzialac . Dzieki

bynajmniej
02-09-2012, 19:12
Trochę kolega nie za bardzo wczytał się w temat.
To powyżej z ebay być może będzie chodziło (tylko ten moduł niebieski prawdopodobnie zupełnie niepotrzebny).
Natomiast temat dotyczy tutaj zupełnie czego innego, a mianowicie doinstalowania ORYGINALNEGO modułu BT/VC do Forda.

Przykładowo tutaj był zapewne taki pasujący:
http://allegro.pl/ford-s-max-7s7t-19g488-cd-bt-vc-modul-i2451363858.html

no i do kpl., na początek jeszcze kable, np. takie:
http://allegro.pl/samontuj-wiazka-nokia-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-i2592473333.html

No i mikrofon, jeśli nie ma i to by było na tyle, ew. jeszcze manetka, ale jak się wczytasz w poprzednie wpisy - to też niekoniecznie.
Moduł trzeba dobrać do modelu radia (oznaczenia na obudowie).

Wiązka jest natomiast jakby uniwersalna.

Pozdrowienia

kordyl
10-09-2012, 15:04
Panowie, chciałem założyć sobie BT, ale okazało się, że nie mam wiązki i temat odpuściłem.
Jak ktoś ma już wiązkę w aucie, to mogę podać przez PW namiar na człowieka w Warszawie, który za 500zł założy swój moduł BT i mikrofon (bez manetki).
Ja absolutnie nie mam z tego żadnych profitów, więc proszę nie traktować tego jako ogłoszenia sprzedaży. Może ktoś będzie zainteresowany...

KrisSzy
18-09-2012, 22:42
Przeczytałem pierwszy post, dokument o instalacji i generalnie wielki szacun. W nowo zakupionym mondku nie mam modułu BT ani USB więc chcę go założyć. Rozebrałem dziś schowek i lampkę i proszę o potwierdzenie czy rozumuję dobrze.

1. Ta wtyczka jak rozumiem to wtyczka do modułu (czyli generalnie instalacja jest)

http://i23.photobucket.com/albums/b394/kriss_kross/MOndeo%20kable/IMG_1334.jpg

2. Po rozebraniu lampki niestety nie znalazłem kabla do mikrofonu. Próba "gmerania" w podusufitce nie zakończyła się sukcesem więc chyba będę musiał pociągnąć kabelek do mikrofonu.

3. Pajączek który jest wpiety w instalację to CB i z niego mogę pociągnąć sygnał do mikrofonu.

http://i23.photobucket.com/albums/b394/kriss_kross/MOndeo%20kable/IMG_1347.jpg

Do zrobienia zostało mi:

Sprawdzenie rodzaju Radia (Sony na 1 CD odtwarza MP3)

Jak będę miał radio zaczynające się od 7S7T.... to kupuję moduł BT/VC/USB zaczynający się 7S7T z cyferką 112 i z przedostatnią literką A...(chcę VC angielski).

Jak symbol radia będzie z 8-ką na początku to kupuję moduł np 8M5T-19C112-AR,

Pozostaje mi kupić Mikrofon(mikrofonu 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666) kable z modułu do wtyczki USB (Jaki finis ???) i wtyczka USB (1543450) mocowanie wtyczki (1550778).

Coś pokręciłem ?

mayak
19-09-2012, 07:57
chodzi o MND mk4? który rok?

raczej od razu celuj w moduł 8M5T-19C112-Ax

KrisSzy
19-09-2012, 16:33
Dzieki. Mondeo MK4 2010. To będe celował w moduł z 8-ką....

mayak
20-09-2012, 10:03
jak 2010 (i radio Sony z tego też roku), to na bank moduł zaczynający się na 8 (na alle pojawił się właśnie moduł na 8 z USB za 200zł, ale z VC po niemiecku: http://allegro.pl/show_item.php?item=2647299474)

w Mondeo trzeba też wymienić dźwigienkę kierunkowskazów na taką z klawiszami do odbierania telefonu

KrisSzy
20-09-2012, 18:23
Szukam dalej kabla do mikrofonu. Może fabryka nie pociągnęła go ale jest gdzieś zwinięty przy wiązce ? Znalazłem jescze takie wtyczki jak na fotkach poniżej. Do czego to może być ?

Kabelki znalezione przy pajączku po lewej stronie:

http://i23.photobucket.com/albums/b394/kriss_kross/MOndeo%20kable/IMG_1346.jpg

http://i23.photobucket.com/albums/b394/kriss_kross/MOndeo%20kable/IMG_1341.jpg

Z którego miejsca wiązki (w okolicach schowka) wychodzi kabelek do mikrofonu (pin 3 i 4 z wtyczki do modułu BT) ?

Aktualizacja

Podłączyłem dziś do istniejącej instalacji moduł 8M5T-19C112-AR. Udało mi się sparować telefon (podał kod na wyświetlaczu radia), Convers+ działa i pokazuje info o telefonie, książke adresową, odebrane, etc. USB działa pokazuje utwory, etc. Jedyny problem jest taki, że nie słychać ani muzyki z USB ani dzwięku z telefonu (przy rozmowie). Nie mam jeszcze pełnej wiązki, mikrofonu, manetki kierunkowskazów z przyciskiem voice i kabla do mikrofonu. Poczekam na wiązkę którą zamówiłem i podmienię wszystko - mam nadzieję będzie wszystko działać.

No i prawie po zabawie :-)

- Ponieważ z elektroniki jestem raczej noga kupiłem po prostu gotową wiązkę na allegro (300PLN)
- Moduł który kupiłem (używany) to 8M5T-19C112-AR (z Fiesty sądząc po wiązce która z nim przyszła + kabelek USB do schowka) 650 PLN.
- Radio po wyjęciu okazało się że jest z 7-ką na przedzie ale bez problemu podawało na wyświetlaczu zmienne kody do parowania telefonu
- Manetka do VC z Alledrogo 150 PLN

Po podłączeniu (zgodnie z tutorialem - WIELKEI DZIĘKI dla autora)- wszystko zagrało :-D
Zrobiłem jeszcze update via USB żeby mieć obsługę książki tel z nowszymi telefonami(ford media update)
Problem jak dla mnie to włożenie z powrotem rury do chłodzenia schowka - zrobię to później

Jedyne czego mi zabrakło to mikrofon 200 PLN (nie dostałem go od ręki w Autoplazie ale i tak zamówiłem i założę w przyszłym tygodniu)

Reasumując: 1300 PLN później - gra muzyke z usb, paruje się z telefonem (i jak do mnie zadzwonią to słychać w głośnikach), VC gada, wszystkie informacje na conversie+ bez żadnej konfiguracji via IDS.

Super !!!

bynajmniej
27-09-2012, 16:19
E... no to super!
Gratulacje !!! , że pomimo nogi ;-) z elektroniki kolega się odważył i wszystko skończyło się sukcesem tj. i gra i buczy.
Tak czytałem postępy i się zastanawiam do czego była i po co... tamta poprzednia wiązka zainstalowana w aucie skoro była niekompletna ... jak kolega pisał brak było z niej wszystkich dźwięku (i z telefonu i z USB) oraz mikrofonu...
No ale to już pozostanie w sferze domniemań.

No i dzięki za cenne chyba dla wszystkich wskazówki... co, gdzie, jak i skąd zakupione.

Pozdrowienia.

Decybelq
30-09-2012, 21:27
Mam w samochodzie moduł bt/ vc, w ustawieniach radia były dodatkowe opcje związane z bluetooth i wykrywał go telefon. Nie używałem go bo nie chciał parować telefonu. Dziś przez przypadek okazało się ze moduł nie działa nie ma opcji w radiu i nie widzi go telefon.
Od ostatniego działania modułu odpinałem kilka razy akumulator i bawiłem się programami w samochodzie za pomocą ELM327.

Ma ktoś pojęcie co mogło się stać?
Moduł ma jakiś dodatkowy bezpiecznik?
Przestawiły się jakieś ustawienia?
A może uległ uszkodzeniu ?

mayak
01-10-2012, 08:00
moduł i jego instalacja nie mają (normalnie) dodatkowego bezpiecznika
u mnie ELMConfig nie wywalił modułu bt-vc/usb

KrisSzy
02-10-2012, 13:47
Mikrofon założyłem. Wszystko działa :-D.

Voice control działa, wszystkie dane z USB, rozmowy odebrane, nieodebrane etc, książka telefoniczna z Samsunga Ace i Iphonea z Ios 6.0 działa, jakość rozmów dobra.

Muszę tylko przymocować wtyczkę USB w schowku na taśmę dwustronną bo wyprowadzenie tak jak ford sobie wymyślił mi nie odpowiada

Uwaga do mocowania modułu pod deską - strasznie ciężko znaleść miejsce do wkręcenia śrubki mocującej moduł - trzeba ją "wymacać" na przedniej ściance deski (od środka schowka). Kupione śrubki były jakoś niekomaptybilne i finalnie okleiłem moduł gąbką i wcisnąłem nad schowkiem (nie ma gdzie wylecieć bo opiera się na górnej części schowka + jest przyklejony na taśmę gąbkową do deski. Kabelki żeby nie wisiały poprzyklejałem taśmą z meszkiem i poprawiłem trytytkami.

Olek
11-10-2012, 08:16
- Moduł który kupiłem (używany) to 8M5T-19C112-AR (z Fiesty sądząc po wiązce która z nim przyszła + kabelek USB do schowka) 650 PLN.
- Radio po wyjęciu okazało się że jest z 7-ką na przedzie ale bez problemu podawało na wyświetlaczu zmienne kody do parowania telefonu

W swoim MK4 też mam radio Sony z 7 z przodu i powoli zastanawiam się nad modułem BT/VC.
Czy można w ciemno kupować moduł z 7 lub 8 z przodu? czy działanie modułu z 8 z radiem z 7 to działanie przypadkowe??

KrisSzy
11-10-2012, 12:30
U mnie zadziałało. Mam za małą próbkę żeby wysnuć jakieś głębsze wnioski na podstawie jednego przypadku

blazej125
11-10-2012, 19:58
Witam, właśnie jestem na etapie montażu modułu BT - tak naprawdę wymiany na moduł z USB. Samochód to Mondeo 2008 styczeń, więc zgodnie ze schematem trzeba wpiąć się w piny 5,6,11 z wyjściem AUX z radia oraz 37,38, 19 do gniazda AUX. Jednak okazało się że pod piny 37 i 38 już jest coś wpięte w tej wtyczce. Czy tak powinno być i mam się podłączyć pod te przewody czy w tym przypadku powinienem się podpiąć pod inne piny?

Olek
12-10-2012, 08:08
U mnie zadziałało. Mam za małą próbkę żeby wysnuć jakieś głębsze wnioski na podstawie jednego przypadku

A jak jest u innych?
Montowaliście moduł zgodny z oznaczeniem radia i czy działało poprawnie. Jeżeli nie działało napiszcie proszę jak rozwiązaliście problem.

mayak
16-10-2012, 07:41
http://allegro.pl/show_item.php?item=2716754871 - co to za dziwne oznaczenie AU7T-19C112 ??

tedi_k
16-10-2012, 09:18
http://allegro.pl/show_item.php?item=2716754871 - co to za dziwne oznaczenie AU7T-19C112 ??

Chyba jakieś oznaczenie dla modułów refurbished lub cokolwiek w tym rodzaju. W eCat znajduje taki moduł i można go miec we wszystkich samochodach, natomiast cena jest sporo niższa:
FINIS: 1696838 Nr Części: 8M5T-19C112-AP cena brutto 1906,50zł
FINIS: 1713726 Nr Części: AU7T-19C112-AR cena brutto 1169,73zł

Standardowo dobiera ten droższy moduł 8M5T, ale jak się wejdzie od strony 'znajdź moduł' i poda ten AU7T, to go dobierze w tym samym miejscu co 8M5T...

blazej125
16-10-2012, 19:38
A jak jest u innych?
Montowaliście moduł zgodny z oznaczeniem radia i czy działało poprawnie. Jeżeli nie działało napiszcie proszę jak rozwiązaliście problem.

Właśnie zakończyłem montaż u siebie - wymieniłem na moduł z USB. Radio z 7-ką, moduł bez USB również z 7-ką, moduł z USB z 8-ką. Obydwa działają bez zastrzeżeń.

k_pablo
04-11-2012, 17:17
Witam
Właśnie zainstalowałem w moim s-maxie moduł BT/USB.
Mam mikrofon, manetkę i ogólnie wszystko.
Tylko pojawił się problem.
Otóż jak włączę muzykę z USB to nie słychać nic w głośnikach i podobnie jest przy dzwonieniu i odbieraniu telefonu.
Mnie słychać bardzo dobrze natomiast drugiej osoby wcale.
Pomóżcie czym to może być spowodowane??
Wadliwa wiązka czy może moduł dal dupy??
Mój s-max jest z 2011 i ma sony 1CD a moduł mam z 8 więc chyba ok.
Książkę telefonów widać na Conversie i tytuły piosenek z usb też - tylko nic nie słychać.
Pozdrawiam i czekam na wasze sugestie.

jz132
04-11-2012, 17:37
Ponieważ jestem kompletnym laikiem w zakresie elektroniki i sam nie podejmę się mieszania w kablach, może podrzuci ktoś jakiś adres w Krakowie lub okolicy gdzie można w przystępnych cenach domontować moduł BT do mk4 z Convers+

mayak
05-11-2012, 08:49
Otóż jak włączę muzykę z USB to nie słychać nic w głośnikach i podobnie jest przy dzwonieniu i odbieraniu telefonu.
wydaje mi się, że taki problem pojawiał się w tym wątku wiele razy - obstawiam problem z wiązką

robiłeś wiązkę samodzielnie od zera czy miałeś fabryczną? był w niej 'pajączek'?

tedi_k
05-11-2012, 09:09
Tylko pojawił się problem.

Faktycznie ja obstawiam wiązkę i potwierdzam, że było już o tym parę razy. Aby precyzyjnie coś odpowiedzieć warto by dodać info:
1) jakie radio
2) jaki moduł
3) czy wiązka robiona czy fabryczna (jeśli tak, to poproszę jej oznaczenie P/N)
4) no i wyjaśnienie, czy radio samo się przełącza na telefon po odebraniu rozmowy (tego się domyślamy, bo nie jest napisane wyraźnie)...

k_pablo
05-11-2012, 19:09
Faktycznie ja obstawiam wiązkę i potwierdzam, że było już o tym parę razy. Aby precyzyjnie coś odpowiedzieć warto by dodać info:
1) jakie radio
2) jaki moduł
3) czy wiązka robiona czy fabryczna (jeśli tak, to poproszę jej oznaczenie P/N)
4) no i wyjaśnienie, czy radio samo się przełącza na telefon po odebraniu rozmowy (tego się domyślamy, bo nie jest napisane wyraźnie)...

1) Radio SONY CD1
2) Moduł Novero z USB - z numerem rozpoczynającym się od 8M5T-19C112-AS
3) Wiązka od Komorowskich z Wa-wy
4) Radio przełącza się na telefon i jak mówię w samochodzie to rozmówca mnie słyszy tylko ja nie słyszałem tego kto rozmawia z telefonu
No i z USB też jest tak że na Conversie widać utwory i zawartość ale nie słychać muzyki.

Z góry wielkie dzięki za podpowiedź.

mark54
05-11-2012, 19:53
1) Radio SONY CD1
4) Radio przełącza się na telefon i jak mówię w samochodzie to rozmówca mnie słyszy tylko ja nie słyszałem tego kto rozmawia z telefonu
No i z USB też jest tak że na Conversie widać utwory i zawartość ale nie słychać muzyki.

Mam dokładnie tą samą sytuację u siebie....
Przy czym ja już testowalem 2 wiązki:
- fabryczną jaka była w samochodzie + wymiana pajączka na własciwy do modułu BT, oraz
- dodatkową dokładaną wiązkę Fordowską.
Niestety w obu przypadkach efekt jest ten sam jak u Ciebie, wszystko działa, można przeglądać książke adresową na Conversie, można dzwonić i odbierać połączenia, mnie słychać ale ja nic nie słyszę w głośnikach.
Też mam radio SONY 1 CD i moduł 8M5T-19C112-AT.

Rozmawiałem już z ludźmi w ASO i twierdzą, że w takim przypadku trzeba wprogramować moduł BT do komputera w samochodzie - koszt ok. 100zł.
Jakoś nie do końca w to wierzę..... ale na razie nie mam innego pomysłu.
W czwartek jadę na przegląd roczny, więc wtedy planuje wykonać to programowanie no i zobaczymy....

Instalowałem też już moduł BT w Focusie II po liftingu na wiązce od Komorowskich i wszystko ruszyło od razu bez programowania w ASO.
Niestety w moim Mondeo tak łatwo już nie poszło.....

blazej125
05-11-2012, 20:01
Witam, miałem dokładnie taka samą sytuację. U mnie pomogło podłączenie AUX do modułu BT/VC (do wtyczki) zgodnie ze schematem z poprzednich postów. Podłączając moduł bez USB wszystko działało, zaś z modułem z USB sytuacja była taka jak opisana powyżej (widziałem USB, mogłem dzwonić, jednak niczego nie słyszałem pomimo ze inni mnie słyszeli).

mark54
05-11-2012, 20:06
... U mnie pomogło podłączenie AUX do modułu BT/VC (do wtyczki) zgodnie ze schematem z poprzednich postów...

Czy możesz dokładniej opisać o jaką wtyczkę chodzi ?
Masz na myśli pajączka ?
Na jakiej wiązce uruchamiałeś moduł BT ?

blazej125
05-11-2012, 20:51
Piszę o wtyczce do której podłącza się moduł BT/VC w całej instalacji do tego modułu. U mnie wiązka była oryginalnie zamontowana w samochodzie, jednak tak jak pisałem działała poprawnie tylko z modułem bez USB. Zmiany które wykonałem były już opisane na forum np tutaj - schemat zmian do wykonania http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841&page=91.

mayak
06-11-2012, 07:48
U mnie pomogło podłączenie AUX do modułu BT/VC (do wtyczki) zgodnie ze schematem z poprzednich postów. Podłączając moduł bez USB wszystko działało, zaś z modułem z USB sytuacja była taka jak opisana powyżej (widziałem USB, mogłem dzwonić, jednak niczego nie słyszałem pomimo ze inni mnie słyszeli).

dokładnie o to chodzi - moduł bez USB jest podłączony pod inne piny wtyczki radia niż moduł z USB
patrzeć na schematy, a wszystko będzie działać jak należy :)

mark54
07-11-2012, 12:24
dokładnie o to chodzi - moduł bez USB jest podłączony pod inne piny wtyczki radia niż moduł z USB
patrzeć na schematy, a wszystko będzie działać jak należy :)

To własnie pajączek odpowiada za odpowiednie przepięcie torów audio w zależności od zastosowanego rozwiązania.
Czyli w takim wypadku powinny być też dwa rodzaje pajączków do instalacji wyposażonej (lub doposażonej) w moduł BT,
jeden do wersji z USB a drugi bez USB.
Tylko teraz pojawia się pytanie jak ustalić rodzaj odpowiedniego pajączka...
Ten co ja dokupilem niestety nie zadzialal pomimo ze poszczegolne polaczenia w nim, sa zgodne z wczesniej zamieszczonymi schematami.

mayak
07-11-2012, 13:58
nie pomogę, bo ja w FF2 przerabiałem wiązkę od Fiesty bez usb (bo najtańsza) i dokladałem kable

dzidekrz
08-11-2012, 10:08
1) Radio SONY CD1

Witam, moim zdaniem zadzwoń do Komorowskich i poproś o radę albo przeróbkę,myślę, że pomogą

KrisSzy
11-11-2012, 19:39
U mnie po wpięciu w oryginalną wiązkę (w której i tak brakowało kabla do mikrofonu) nie było nić słychać ani z USB ani z zestawu głośnomówiącego. Po serii "100 pytań do" zamówiłem wiązkę u Komorowskich i zadziałało bez pudła. Więc albo rzeźbienie pajączka albo poprawiona wiązka od K.

k_pablo
11-11-2012, 19:48
Witam Ponownie
Zadzwoniłem do Komorowskich i spisali się super bo przerobili moją wiązkę i teraz śmiga wszystko super.
Więc jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem BT/VC.

Pozdrawiam

Sebski
14-11-2012, 23:18
witam wszystkich,

jestem w trakcie zakladanie BT/VC, i mimo ze przeczytalem chyba caly ( oczywiscie na raty ) watek - wielkie dzieki dla wszystkich - to ciagle mam pare pytan.

Mam Mondeo z 2008-01 z nawi NX.
jest wiazka do BT, jest gniazdko pajczka (tylko - chyba 8 pinowe - zdjecie ponizej)
...nie mam kabla/mikrofonu w podsufitce.

zamowilem i mam juz w aucie zamontowany modul 8M5T-19C112-BR>
NX go widzi i telefony sa sparowane. Manetka tez juz zainstalowana.
Nie nie slychac nic w glosnikach i oczywiscie nie mam jeszcze mikrofonu.

Teraz pytania:
- czy do pajaczka moge zastosowac zworki komputerowe (2x) i to wszystko a mikrofon podlaczyc bezposrednio do wiazki od BT ?
- jaki kabel uzyc do poprowadzenia z podsufitki mikrofonu do modulu BT ( kabel komputerowy ect?)
- musze przeciac kabelek od AUX i podlaczyc wedle instrukcji do BT ale jak zrobic to "ground isolator loop" (uziemienie kupic na allegro np jako modul ... i musze przecinac kabelki z wiazki BT zeby to uziemiene tam podlaczyc?) zeby nie wylo na wyzszych obrotach?
- jak sie podlaczyc do wiazki z BT ( np przy podlaczeniu mikrofonu), wiem ze mozna ja rozebrac, ale jak zrobic zeby sie kabelki trzymaly ( poprostu wcisnac do srodka, lutowac lutownica...?)

dzieki wielkie za odpowiedz.
Pozdrawiam

mond007
16-11-2012, 13:36
Witajcie,
końcu dojrzałem do montażu BT/USB do swojego S-Maxa,
przewertowałem cały wątek i zamieszczone instrukcje, zebrałem wszystkie informacje i próbuję skompletować, to co będzie mi potrzebne. Rozmawiałem w ASO, zrobili wielkie oczy, i powiedzieli, że raczej to nie będzie działać, i jak chcę, to mogą mi sprzedać części, ale jak nie zadziała, to zwrotu nie przyjmą.
Na tym forum jest już wiele osób które pozytywnie przerobiły montaż modułu BT/VC z USB. Proszę o pomoc przy weryfikacji wybranych przeze mnie części, moje auto to:
S-Max 08.2010 2.0 TDCi z radyjkiem Sony 1CD,

podaję co wyświetla radio po wciśnięciu 1-6:
05-04-15
SONY D1
BL: AM2T-14C476-AA
CD: C0.07.01
MP3: 09.00.02
FB: 06.00
EQ: 02A E97A
ALIGN
12/06/2011
SN: SOCD1XAV004363
CS: 8B8FC059

Wybrałem następujące części:
1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski)
2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666
3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180
4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja)
5) Wejście USB

Czy po montażu powyższego zestawu wszystko zadziała, czy może macie jakieś sugestie, czy coś powinienem zmienić? Czy będzie potrzeba przeprogramowywania radia w ASO? Ostatnio miałem problem z zawieszającym się radiem, to zrobili mi upgrade firmware (podobno) i o dziwo radio działa poprawnie.

Proszę o pomoc, bo nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.
Z góry dzięki :)

Olek
16-11-2012, 16:35
Wybrałem następujące części:
1) Moduł 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717 (język angielski)
2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666
3) Manetka 6G9T 13335-BD, kod Finis 1507180
4) Wiązka Nokia BT/VC z odgałęzieniem na mikrofon 3m(sklep Komorowscy, aukcja)
5) Wejście USB

A możesz podzielić się informacją jakie ceny w ASO na te elementy?

mond007
16-11-2012, 17:31
Miałem wycenę sprzed kliku miesięcy, ale zapodziałem ją.
Jak ktoś z forum potwierdzi mi poprawność mojego wyboru, to na początku przyszłego tygodnia będę zamawiał w ASO, wtedy Ci napiszę po jakich cenach.
Wiązka od Komorowskich jest na Alledrogo po 298zł.
Pozdr.

dzidekrz
17-11-2012, 09:45
Witam, u mnie w focusie wystąpił taki problem po 3 miesiącach od instalacji bt/vc,że wejście aux gra zaje... cicho prawie nic nie słychać tylko gwizd od obrotów silnika. Mam pytanie czy szukać w wiązce problemu czy raczej coś w radiu padło
pozdr.

mond007
19-11-2012, 14:04
podaję ceny z ASO po zniżkach:
1) Moduł 8M5T-19C112-AS - 1299zł
2) Mikrofon 8M5T-19A391-AB - 176zł
3) Manetka 6G9T 13335-BD - 282zł
ceny zaporowe, osobiście kompletuję z części używanych

Mam pytanie, czym różnią się moduły:
Moduł 8M5T-19C112-AL
Moduł 8M5T-19C112-AM
Moduł 8M5T-19C112-AS?

Kapsel_lg
19-11-2012, 14:29
różnią się wersją oprogramowania zazwartego w module (czyli im wyższa literka końcowa tym wyższa wersja oprogramowania). Literka A oznacza wersję językową modułu.

tedi_k
19-11-2012, 14:45
Mogą się także różnić wejściem kabla USB (albo to dziwne niestandardowe fordowskie, albo zgodne z miniUSB, choć w dodatkowej obudowie). Przedostatnie A to wersja językowa angielska. Ostatnia litera nie ma większego znaczenia (poza tym typem wtyczki USB) - dostępna jest wersja upgrade'u firmware'u do wersji "U". Daje to praktycznie taki sam moduł niezależnie jaki był wstępnie...

mond007
26-11-2012, 12:55
Mam już komplet części, w wolnej chwili rozpocznę montaż,
mam pytanie, jak zdemontować konsolę górną, tą ze schowkiem na okulary i lampką, aby zamontować mikrofon. Nie dopatrzyłem się tam śrubek, a dostępne zatrzaski pozwalniałem, ale nadal coś trzyma. Plastik wygląda dość krucho i nie chciałbym czegoś siłowo uszkodzić.
Chodzi o S-Maxa po FL, konsola ze światełkami LED, czerwonym podświetlaniem i schowkiem formatu A5.