Zobacz pełną wersję : Fabryczna holenderska instalacja LPG G3
Witam
Mam na oku Forda Mondeo 2,0 kombi '97 z podobno fabryczną (holenderską) instalacją gazową (G3), 170.000 km przebiegu.
1. Czy instalacja z takim wiekiem i przebiegiem jest jeszcze warta kupna?
2. Czy G3 faktycznie oznacza inst. III generacji?
3. Czy można, jak i ile kosztuje zarejestrowanie/homologacja takiej instalacji? W brifie jest wpis "G3".
z tego co wiem to Ford nie zaklada gazu fabrycznie. wiem ze Opel fabrycznie zaklada wlasnie holenderskie instalacje gazowe.
z tym wiekiem to chyba nie najlepszy pomysl. lepiej kup bez instalki i sam zaloz porzadna!
poza tym w auto z takim przebiegiem chyba za duzo wlozysz potem w naprawy ja bym sobie odpuscil i poszukal czegos innego napewno cos znajdziesz tylko cierpliwosci i bez emocji!!! :) kupc latwo ewentualnie naprawiac juz nie :wink:
z tego co wiem i slysze to sekwencja sie oplaca!!
z tego co wiem to Ford nie zaklada gazu fabrycznie.
Zakłada, zakłada(wszystko jest przystosowane do zasilania LPG, łacznie z kompem). Tylko w polsce mało które ASO umie sobie z nim poradzić.
a to przepraszam niestety nie wzialem pod uwage ze Polacy zawsze w tyle :(
to mam rozumiec ze np moj silniiczek tez jest przystosowany do gazu??
ale i tak uwazam ze to za duzy przebieg a instalka sekwencyjna najlepsza jak narazie
to mam rozumiec ze np moj silniiczek tez jest przystosowany do gazu
No nie, tak to nie ma :D . Ford produkuje specjalnie silniki do LPG i Pb. Te co są fabrycznie do Pb sa inne niz te które są i do Pb i do LPG.
skoro masz fabryczna instalke to jak diagnosta to Tobie napisze to w komunikacji nic nie powiedza.
koszt wpisu do dowodu rejestracyjnego to cierpliwosc strada dnia i ok6zl na znaczek skarbowy :) dzisiaj sie pytalem w urzedzie tylko musisz miec zaswiadczenie od diagnosty ze to fabryczna instalka! :) i bedzie ok
zrob foto pod maska i wszystko bedzie jasne czy to wtrysk czy nie.
co do bagaznika to nie wydaje mi sie ze to fabryka...brzydko to jest zrobione, gdzie masz wlew ??
tego auta jeszcze nie widziałem na własne oczy, bazuję tylko na zdjęciach i rozmowie telefoniczne; instalka faktycznie nie wygląda na stricte fabryczną ale klient upiera się że została zamontowana zaraz po zakupie auta; a tu kilka fotek
[ Dodano: 2005-07-12, 17:01 ]
next
[ Dodano: 2005-07-12, 17:03 ]
next
Z tego co widać - instalacja 2. generacji - co do auta mi się podoba, a i przebieg 170 tkm nie jest taki duży , jeżeli auto było prawidłowo eksploatowane
a co oznacza wpis o gazie G3 ?
na sekwencje to mi to nie wyglada. ostatnie pytanie jakie warto zadac to czy po przelaczeniu na gaz pokazuje poziom paliwa na paliwomierzu ?? znajmy kupil volvo 860 z fabrycznym gazem i to co rzuca sie w oczy to to ze wlew jest obok wlewu paliwa pod ta sama klapka, 2 rzecz to to ze jak przelaczy na gaz to pokazuje mu poziom na paliwomierzu.
Nie polecal bym tego samochodu ze wzgledu na duzy przebieg na gazie i to 2 generacji !! z tego co wiem od mechanika to roznica miedzy instalacja 2 i 3 generacji od strony silnika jest olbrzymia.
właściciel twierdzi że poziom gazu jest wyświetlany na paliwomierzu; wlew gazu ja w swoim Oplu też mam pod wspólną klapką ale moja instalacja nie ma nic wspólnego z fabryczną; czemu w takim razie w dokumentach jest wpis G3?; też mam opory przed wiekiem tej instalacji :)
ja bym nie bral ze wzgledu na duzy naplyw tych samochodow z zachodu. Bez problemu znajdziesz takiego samego z mniejszym przebiegiem !! i sam zalozysz gaz i bedziez smigal. takie mam zdanie. tak ja zrobilem zagazowalem mondziaka przy przebiegu 91 tys km. i sie nie boje niczego
Witam
Co do instalacji gazowej moje zdanie jest że Holendrzy przodują w samochodach z instalacją gazową u nich nawet cena za litr gazu jest tańsza niż u nas ( w tamtym roku tak było) ostatnio nawet Holendrzy myśleli nad butlą gazu zrobionej z jakieś elastycznego włókna szklanego a co do auta i instalacji to twój wybór i na przebieg bym nie patrzał co to jest 170tyś km tylko na serwisowanie i zadbanie samochodu ja mam przejechane 300tyś km i jeździ dalej choć inni namawiali mnie przy kupnie że za dużo ma przejechane a miał 120tyś km myśle że do 400tyś przejade oczywiście na gazie i zakładałem w Polsce
A co do zdięcia to raczej bym stawiał na 3 generacje bo tak wlot gazu 2g by był na przepływomierzu za filtrem powietrza tak u nas robią
2 generacja jak nic. zobacz ze jest podniesiony filtr powietrza a raczej jego dolot. a sekwencja to pare malych przewodow.
2 generacja jak nic. zobacz ze jest podniesiony filtr powietrza a raczej jego dolot. a sekwencja to pare malych przewodow.
przecież pisałem, parę linijek wyżej
a poza tym - co do przebiegu - 170 tys. to nic, a przebieg berdzo realny. Ja swojego 95 mkI sprzedałem jak miał 370 tkm i hulał na gazie 2. generacji przez 200 tkm. Podstawa to dbałość o wymiany eksploatacyjne. Poza tym nie wierzę, że jak ktoś kupuje kombi to jeździ tylko do kościoła, a 97 r. to przecież 7 lat. Pamiętajcie, że na zachodzie średnie przebiegi to ok. 30 tkm, ja sam w Polsce przejeżdżam ok 40 tkm rocznie. Więc nie łudźmy się, 91 tkm w aucie z 97 r. jest mało prawdopodobne, choć nie twierdzę, iż niemożliwe.
bblo, to byl komentarz do postu leszek,
moj mondziak mial 80 tys km w wieku 8 lat !! ale na to mialem papiery z serwisu. samochod od dziadka ktory jezdzil nim tylko na dzialke w wakacje a reszte czasu stal w garazu :) ale to byla okazja.
1. Jezeli wskaznik poziomu paliwa od benzyny wskazuje gaz, to przemawia to za fabryczna istalacja
2. Butla w bagazniku zamontowana w sposob pokazany na zdjeciu moze byc fabryczna - widzialem podobne, fabryczne.
3. A moze gosc posiada kopie zamowienia na samochod z salonu?? Tam istniala by pozycja "istalacja gazowa"
4. Wszystko pieknie, instalacja fabryczna to dobra rzecz, wrecz idealnie ze silniki jezdzi od nowosci na gazie... tylko maly problem moze byc w przypadku awarii, czy chocby koniecznosci regulacji. Problem w tym, ze trudno bedzie znalesc gazownika, ktory bedzie posiadal oprogramowanie do komputera od tej istalacji...
Ford produkuje specjalnie silniki do LPG i Pb. Te co są fabrycznie do Pb sa inne niz te które są i do Pb i do LPG.
:shock:
moglbys rozwinac swoja mysl?? czym sie roznia??
1. Jezeli wskaznik poziomu paliwa od benzyny wskazuje gaz, to przemawia to za fabryczna istalacja
Niekoniecznie,mój kolega ma Lanosa instalkę montował do trzyletniego auta i jemu wskażnik poziomu paliwa też pokazuje ilość gazu-a instalka nie ma nic wspólnego z fabryczną
moglbys rozwinac swoja mysl?? czym sie roznia??
róznia sie głównie głowicą. Pomijam ECU i pare innych rzeczy.
wdflorek 21-07-2005, 12:07 witam
Mam prawie identyczne mondeo, też z LPG. Prawdpoodobny przebieg to ok 400 tys. Na liczniku ma 180. Póki co to nie miałem problemów.
Po przejechaniu ok 5 tys musiałem wymienić tylko amortyzatory z przodu ( jeden się rozpadł) no i teraz ok tysiąc później świece i przewody (kaszlał na gazie)
Nie mogę właściwie postawić jakichś zarzutów temu samochodowi. Wyciąga 190km/h także nie jest źle. Przyspieszenie oki. Jedyne co zauważyłem to jest lekki spadek mocy przy wysokiej temperaturze zewnętrznej.
Dałem za niego niewiele. Kupowałem prawie osobiście w Holandii i jestem zadowolony.
Aaaaa, jeszcze jedno. zbiornik mam zamontowany odwrotnie, tzn ta część z zaworami jest od strony błotnika a wlew jest nedaleko drzwiczek od wlewu Pb
podlaczenie wskaznika poziomu to drobnostka, ale malo instalatorow robi to w cenie instalacji.
Odświeże nieco temata
Kupiłem wlasnie mondka w holandi z instalcja G3
NIestey malo dokumentacji mam, ale jesli z brifu wynika ze pierwsza rejestracja natapila 31.07-1997 a na butli homologacja byla nabita 04-1997 to czy moge załozyc ze to gaz fabryczny??
jakoś tak przypadkiem od dwu lat mieszkam w holandii
czego zdąrzyłem się dowiedzieć o "sprzedawcach" używanych samochodów w tym kraju to to że za psie pieniądze nie kupisz tu dobrego auta
zawsze powtarzam że zdumiewa mnie fakt że holandia ma wielkość znaczka pocztowego a przebiegi w autach mają potężne
300 tyś. na komisie to żadna rewelacja
jeśli to auto ma książkę to można w zasadzie zaufać ale to pewnie nie wchodzi w grę
pewnie przypadkiem zaginęła
NIE WIERZĘ !!!! w przebiegi pt. 93 tyś w autach pow. 10 lat
są oczywiście wyjątki ale regóła jest prosta śr. 20 tyś/rok
handlarze walą takie ściemy że to po starszej pani :))
i te wszystkie starsze panie już chyba sprzedały swoje fury :))
co do instalki LPG to wolałbym auto które od początku jeździ na gazie
doinstalowanie gazu do auta z 200 tyś przebiegiem skutkuje w niedługim czasie wypłukaniem nagarów w cylindrach i utracie ciśnienia
jeśli auto ma to od urodzenia nie ma nagarów i spokój
to na tyle
pozdrawiam
i polecam duuży spokój przy zakupie auta
Toni
bodzio400 08-10-2006, 14:44 moje modeo kupione w holandi z instalacja lpg ma wpis wdowodzie holenderskim jako paliwo gaz wskznik pokazuje zarowno stan pb i lpg czy to moze byc zkladane fabrycznie iczy mozna obejsc homologacje
hmm a gdze to masz napisane ze zasilanie benzyna i jaka homologacje chcesz obchodzić??
Mondziak88 09-10-2007, 20:35 Witam
Kilka dni temu kupilem Forda Mondeo Mk2 z 1997 z fabryczna instalacja gazowa. Musze w nim podbic badanie techniczne i tu pojawia sie problem bo nie mam zadnych papierow na gaz, legalizacja i te sprawy ;/ ale w dowodzie jest wbite "Zasilanie Gazem". Czy w takim wypadku mozna wyrobic nowa legalizacje w jakims zagladzie zajmujacym sie instalacjami gazowymi czy pozostaje mi tylko demontaz starej instalacji i zalozenie nowej??? Prosze o pomoc! :p
ale w dowodzie jest wbite "Zasilanie Gazem".jak masz wbite, to wystarczy. Nikt nie bedzie sprawdzła czy masz homologacje. zresztą nie wbili by do dowodu bez legalizacji. Sprowadzając auto z tym gazem, na pewno miałes wbite LPG, wiec skoro tam było wbite, to była legalizacja-homologacja.
overloaded26 09-10-2007, 20:50 Witaj:)Mam Mondeo w combi 95' fabryczna instalacja auto ma przebieg 255tys na gazie zero problemow idzie jak rakieta :fcp1
Mondziak88 09-10-2007, 21:02 tylko jest jeden szkopul :) Podobno butla ma waznosc na 10lat. I pojechalem z zamiarem zrobienia badania, zaplacilem juz mialo byc wszystko cacy i diagnosta wlasnie zazadal legalizacji na gaz bo bez tego nie podbije! Bo musi wiedziec czy butla jeszcze jest wazna, spelnia normy itp. wiec sam juz nie wiem, moze trafilem na jakis popieprzonego diagnoste. Tlumaczylem dla faceta ze w dowodzie jest wbity gaz i ze to fabryczna instalacja ale i tak nic to nie dalo bo dalej zadal Legalizacji na instalacje! ;/
Kazda butla ma wybite date waności, albo produkcji. Niech sobie poszuka. widocznie nie ma pojecia jak to sprawdzić.
Przeabiłem juz to.
Musisz zalegalizowac butle , ja sprowadziłem z gazem, pojechalem do kolesia wyjał butle zrobił probe szczelności i dał mi legalizacje butli na kolejne 10 lat wraz z czerwonymi pieczęciami Dozoru Technicznego (na butli też nabił nową date). Coś takiego musisz zrobic za każdą butlą po 10 latach nawet tą zakladana w polsce. Z legalizacja butli oraz z wbitym w dowodzie gazem, bez problemu zrobilem przeglad techniczny zerowy jaki i okresowy.
Więc wg mnie koles ma prawo żadać takiej legalizacji BUTLI na kolejne 10 lat, jezli rzeczywiscie na butli upływa termin ważności. Mnie to kosztowało 250 zł
Jezli chodzi o samą instalacje to diagnosta bierze za przeglad ok 60 zł więcej, żeby sprawdzić czy instalacja może być eksploatowana.
ale w dowodzie jest wbite "Zasilanie Gazem".jak masz wbite, to wystarczy. Nikt nie bedzie sprawdzła czy masz homologacje.
Pewien jesteś Sławko? To pojedź sobie na przegląd do MPT na Bitwy Warszawskiej :-)
Pewien jesteś Sławko? To pojedź sobie na przegląd do MPT na Bitwy Warszawskiej kiedys tam jexdziłem, ale nie miałem LPGm teraz jexdze na połczyńska i tam chcieli tylko kwitek na temat zbiornika, oczywiscie nie miałem, no to spowrotem na stacje, diagnosta spisał sobie wszystko ze zbiornika. Na kazdej stacji maja obowiacek zapisac nr zbiornika i date waznosci. Wszystko jest wybite na butli. Oczywiscie jak minał termin, to nie ma zmiłuj.
No ja też na nich w końcu wymusiłem, żeby spisali z butli. Na kolejny przegląd pojechałem już gdzie indziej przygotowany z papierami itd i tam się to wszystko okazało niepotrzebne :-)
patryk282 17-10-2007, 18:11 mam problemy z rozruchem silnika forda mondeo combi 1.8 16v zetec+ LPG rok98 Holenderska! problem pojawił się po wymianie oryginalnego parownika gazowego,zamontowany został polski. po wymianie też wskaznik paliwa nie pokazuje poziomu gazu w butli!
mam problemy z rozruchem silnika forda mondeo combi 1.8 16v zetec+ LPG rok98 Holenderska! problem pojawił się po wymianie oryginalnego parownika gazowego,zamontowany został polski. po wymianie też wskaznik paliwa nie pokazuje poziomu gazu w butli!
wymienili ci parownik, magicy, kompa tez wymienili ?
Jakiej firmy wstawili ??
miałeś korkowiec zintegrowany czy osobny na rurce? chyba ze masz 3gen
low_radiation 21-10-2007, 19:43 może nie ta marka ale problem uczciwości gazowników..
Koledze w ramach przeglądu po zakupie auta /Nissan Patrol/- wymienili połowę instalacji bez jego wiedzy- oryginalna holenderska w V6 .. i to pomimo że na niej, na kołach z Holandii wrócił... Powstawiali polskie dupenszmity i spalanie 20l. to min. podczas gdy wcześniej w trasie 13l. to norma..była...
Maciek_ford 30-12-2007, 17:59 Mam taki sam samochód niby z fabryczną instalacją. wie ktoś może gdzie znajduje sie parownik?
Zapewne tam, gdzie to ktoś zamontował. Fabrycznie to nie jest montowane (chyba, że się mylę?), więc nie ma standardowego miejsca, jak sądzę. Trzeba po wężykach dojść :-)
Podejrzewam ze pod akumulatorem tak jak u mnie
|