Zobacz pełną wersję : podswietlenie deski - przepalanie się bezpiecznika

curchuck
14-07-2005, 06:59
Mam problemik. Podswietlenie deski rozdzielczej i regulacja wysokosci swiatel jest na tym samym bezpieczniku. Ciagle mi sie on przepala. Odlaczylem zasilanie silniczkow od swiatel i ciagle to samo. Najdziwniejsze jest to ze tczasami moge jezdzic kilka dni i bezpiecznik sie pali a czasami tylko wloze bezpiecznik, wlacze swiatla i przepalony. O co chodzi? Konieczna wizyta w ASO?

-waldi-
14-07-2005, 22:31
nie wiem za bardzo jak to jest w mondeo ale w escorcie to jeszcze z tego bezpiecznika zasilane sa postojówki może u Ciebie z nimi coś nie tak?

curchuck
15-07-2005, 06:33
Wszystkie swiata dzialaja poprawnie. Przed chwila jak jechalem do pracy znow szlag trafil bezpiecznik. Proba wymiany skonczyla sie spaleniem kolejnego. Zaloze sie ze jak chwile postoi to wymienie bezpiecznik i znow bedzie wszystko dzialac przez jakis krotki czas. Z tego bezpiecznika zasilane sa tylko silniczki regulacji swiatel i podswietlenie deski. Zaznacze ze silniczki odpialem. Ewidentnie jakies zwarcie mi sie robi. Moze zarowka? Moze jakies kable poprzecierane? Bede musial rozebrac deche i poszukac.

Slawko
15-07-2005, 07:49
który to bezpiecznik :?: 23 czy 31 :?: a moze inny :?:

curchuck
15-07-2005, 08:28
bodajze 31. W nogach kierowcy, dolny rzad, trzeci od lewej

Slawko
15-07-2005, 08:55
Z tego bezpiecznika masz zasilane:
zapaliniczke(podswietlanie)
zegar(podswietlanie)
Radio
podświetlanie innych przycisków(sterowanie oknami, regulacja nateżenia podświetlania) i wiele innych.

Krótko mówiąc masz gdzieś zwarcie na przewodach(nie całkowite, ale gdzieś coś przetarte jest), może któraś żarówka lub dioda LED jest padnieta.

curchuck
15-07-2005, 09:02
W instrukcji od mondeo jest napisane:bezpicznik 31 - podswietlenie wskaznikow 7,5A.

Slawko
15-07-2005, 09:14
W instrukcji od mondeo jest napisane:bezpicznik 31 - podswietlenie wskaznikow 7,5A.
dobrze jest napisane, to jest skrót myslowy :D
Czy piktogramy na przyciskach nie są wskaźnikami, czy panel od radia nie jest wskaźnikiem :?:

curchuck
15-07-2005, 09:21
Tylko ze podswietlenie klimy dziala, i radio tez. Ale dzieki. Przyjrze sie. Co moze robic zwarcie?

Slawko
15-07-2005, 09:38
nie wszystko jest z tego bezpiecznika.
wyjmij ten bezpiecznik i przyjrzyj sie dokładnie co nie działa(które podświetlenie i ewentualnie urządzenie). Np. Radio ma dwa zasilania do podswietlenia-odzielnie przyciski, odzielnie panel(wyświetlacz). Radio fordowskie oczywiście.

melon
15-07-2005, 10:22
upewnij sie ze ten bezpiecznik ma dobry amperarz.
postojowki Ci dzialaja, ale moze masz gdzies miejsce gdzie woda Ci sie do nich dostaje? albo na przewodach przetarcie jest i robi sie zwarcie?
bezpiecznik Ci bedzie wybijalo wtedy jak cos sie dzieje (co jest oczywiste :) ) ale lepiej tego nie bagatelizowac bo moze byc nieprzyjemnie na trasie. mi sie kiedys nie przepalil bezpiecznik tylko cos strzelilo, poszedl dym z radia i padl akumulator :shock:

rjas
16-07-2005, 11:56
A sprawdź jeszcze czy przypadkiem do tego bezpiecznika nie jest u Ciebie podpięte oświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu (u mnie tak jest, więc u Ciebie powinno być tak samo). Też mi paliło bezpiecznik oświetlenia deski - raz od razu po włożeniu bezpiecznika, a czasami po jakimś czasie. Okazało się, że zwarcie było w oświetleniu rejestracji - podpiętej do tego samego bezpiecznika. W instrukcji nigdzie nie ma informacji do którego bezpiecznika jest podpięte to oświetlenie.
Może to jest właśnie to.

curchuck
18-07-2005, 06:26
Dzieki. To bardzo prawdopodobne bo podswietlenie rejestracji u mnie wyglada tragicznie. Wszystko przesniedziale i trzyma sie na slowo honoru. Dzieki. Sprawdze to oczywiscie. W zyciu bym nie pomyslal ze to moze byc tablica. Dzieki.

elektryk
19-07-2005, 00:17
O ile dobrze pamiętam to zasilane na podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej idzie z innego bezpiecznika. Ja stawiam na zwarcie w drzwiach. W których ?
Miałem dokłdnie ten sam objaw i do tej pory nie wiem gdzie jest zwarcie .
W przypływie natchnienia uchlastałem od skrzynki przewód zasilający podświetlenie klamek i ideogramów na przełącznikach szyb.
Szewc bez butów chodzi :)
W przypływie następnego natchnienia może kiedys poszukam tego zwarcia . Narazie nawet nie mam czasu posprzątać w samochodzie.

curchuck
19-07-2005, 06:40
Stawiam na Rjasa. Po padnieciu bezpiecznika podswietleie tablicy tez przestalo sie swiecic, a w listwie na klapie bagaznika mam takie bagno ze nie dziwie sie ze robi sie zwarcie. Na razie szukam lampek podswietlenia tablicy bo kompletnie skorodowaly, rozsypaly sie, połamały, przestały istniec. :) A powaznie to woda do srodka sie dstaje .

rjas
20-07-2005, 23:50
O ile dobrze pamiętam to zasilane na podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej idzie z innego bezpiecznika
Obstaję zdecydowanie przy swojej wersji :)) tablica rejestracyjna i zegary - ten sam bezpiecznik, co oczywiście nie znaczy, że curchuck będzie miał tą samą przyczynę palenia bezpiecznika co ja, ale z tego co napisał jest to bardzo prawdopodobne. Ja to zrobiłem tak - może trochę prymitywnie, ale jak na razie skutecznie. Styki i metalowe końcówki żarówek przestały istnieć. Dosztukowałm kabelki do starych, na metalowych końcówkach żarówek owinąłem odizolowany przewód, zalutowałem, zaizolowałem i działa. curchuck spróbuj tylko odłączyć kabelki od oświetlenia tablicy rej., zobacz co się będzie działo - będzie gotowa odpowiedź czy przyczyna Twojego problemu tkwi w tym miejscu.

Slawko
21-07-2005, 06:43
rjas, ma 100% racje. Zasilanie oświetlenia tablicy rejestracyjnej jest z bezpiecznika 31. Z tego bezpiecznika jest tez zasilane oswietlenie schowka w desce rozdzielczej.

czyli ogólnie tak jak pisałem wcześniej. z tego bezpiecznika jest zasilane nie tylko oswietlenie zegarów.

Na lewym nadkolu w bagażniku pod szyba masz trzy złaczki jedna nad drugą(za boczkiem, mniej więcej na wysokości końca szyby), rozepnij ta najniżej, odłaczysz w ten sposób oswietlenie tablicy rejestracyjnej. Bedziesz miał pewność, że odłączyłeś ten obwód dokładnie.