Zobacz pełną wersję : podswietlenie deski - przepalanie się bezpiecznika
curchuck 14-07-2005, 06:59 Mam problemik. Podswietlenie deski rozdzielczej i regulacja wysokosci swiatel jest na tym samym bezpieczniku. Ciagle mi sie on przepala. Odlaczylem zasilanie silniczkow od swiatel i ciagle to samo. Najdziwniejsze jest to ze tczasami moge jezdzic kilka dni i bezpiecznik sie pali a czasami tylko wloze bezpiecznik, wlacze swiatla i przepalony. O co chodzi? Konieczna wizyta w ASO?
nie wiem za bardzo jak to jest w mondeo ale w escorcie to jeszcze z tego bezpiecznika zasilane sa postojówki może u Ciebie z nimi coś nie tak?
curchuck 15-07-2005, 06:33 Wszystkie swiata dzialaja poprawnie. Przed chwila jak jechalem do pracy znow szlag trafil bezpiecznik. Proba wymiany skonczyla sie spaleniem kolejnego. Zaloze sie ze jak chwile postoi to wymienie bezpiecznik i znow bedzie wszystko dzialac przez jakis krotki czas. Z tego bezpiecznika zasilane sa tylko silniczki regulacji swiatel i podswietlenie deski. Zaznacze ze silniczki odpialem. Ewidentnie jakies zwarcie mi sie robi. Moze zarowka? Moze jakies kable poprzecierane? Bede musial rozebrac deche i poszukac.
który to bezpiecznik :?: 23 czy 31 :?: a moze inny :?:
curchuck 15-07-2005, 08:28 bodajze 31. W nogach kierowcy, dolny rzad, trzeci od lewej
Z tego bezpiecznika masz zasilane:
zapaliniczke(podswietlanie)
zegar(podswietlanie)
Radio
podświetlanie innych przycisków(sterowanie oknami, regulacja nateżenia podświetlania) i wiele innych.
Krótko mówiąc masz gdzieś zwarcie na przewodach(nie całkowite, ale gdzieś coś przetarte jest), może któraś żarówka lub dioda LED jest padnieta.
curchuck 15-07-2005, 09:02 W instrukcji od mondeo jest napisane:bezpicznik 31 - podswietlenie wskaznikow 7,5A.
W instrukcji od mondeo jest napisane:bezpicznik 31 - podswietlenie wskaznikow 7,5A.
dobrze jest napisane, to jest skrót myslowy :D
Czy piktogramy na przyciskach nie są wskaźnikami, czy panel od radia nie jest wskaźnikiem :?:
curchuck 15-07-2005, 09:21 Tylko ze podswietlenie klimy dziala, i radio tez. Ale dzieki. Przyjrze sie. Co moze robic zwarcie?
nie wszystko jest z tego bezpiecznika.
wyjmij ten bezpiecznik i przyjrzyj sie dokładnie co nie działa(które podświetlenie i ewentualnie urządzenie). Np. Radio ma dwa zasilania do podswietlenia-odzielnie przyciski, odzielnie panel(wyświetlacz). Radio fordowskie oczywiście.
upewnij sie ze ten bezpiecznik ma dobry amperarz.
postojowki Ci dzialaja, ale moze masz gdzies miejsce gdzie woda Ci sie do nich dostaje? albo na przewodach przetarcie jest i robi sie zwarcie?
bezpiecznik Ci bedzie wybijalo wtedy jak cos sie dzieje (co jest oczywiste :) ) ale lepiej tego nie bagatelizowac bo moze byc nieprzyjemnie na trasie. mi sie kiedys nie przepalil bezpiecznik tylko cos strzelilo, poszedl dym z radia i padl akumulator :shock:
A sprawdź jeszcze czy przypadkiem do tego bezpiecznika nie jest u Ciebie podpięte oświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu (u mnie tak jest, więc u Ciebie powinno być tak samo). Też mi paliło bezpiecznik oświetlenia deski - raz od razu po włożeniu bezpiecznika, a czasami po jakimś czasie. Okazało się, że zwarcie było w oświetleniu rejestracji - podpiętej do tego samego bezpiecznika. W instrukcji nigdzie nie ma informacji do którego bezpiecznika jest podpięte to oświetlenie.
Może to jest właśnie to.
curchuck 18-07-2005, 06:26 Dzieki. To bardzo prawdopodobne bo podswietlenie rejestracji u mnie wyglada tragicznie. Wszystko przesniedziale i trzyma sie na slowo honoru. Dzieki. Sprawdze to oczywiscie. W zyciu bym nie pomyslal ze to moze byc tablica. Dzieki.
elektryk 19-07-2005, 00:17 O ile dobrze pamiętam to zasilane na podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej idzie z innego bezpiecznika. Ja stawiam na zwarcie w drzwiach. W których ?
Miałem dokłdnie ten sam objaw i do tej pory nie wiem gdzie jest zwarcie .
W przypływie natchnienia uchlastałem od skrzynki przewód zasilający podświetlenie klamek i ideogramów na przełącznikach szyb.
Szewc bez butów chodzi :)
W przypływie następnego natchnienia może kiedys poszukam tego zwarcia . Narazie nawet nie mam czasu posprzątać w samochodzie.
curchuck 19-07-2005, 06:40 Stawiam na Rjasa. Po padnieciu bezpiecznika podswietleie tablicy tez przestalo sie swiecic, a w listwie na klapie bagaznika mam takie bagno ze nie dziwie sie ze robi sie zwarcie. Na razie szukam lampek podswietlenia tablicy bo kompletnie skorodowaly, rozsypaly sie, połamały, przestały istniec. :) A powaznie to woda do srodka sie dstaje .
O ile dobrze pamiętam to zasilane na podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej idzie z innego bezpiecznika
Obstaję zdecydowanie przy swojej wersji :)) tablica rejestracyjna i zegary - ten sam bezpiecznik, co oczywiście nie znaczy, że curchuck będzie miał tą samą przyczynę palenia bezpiecznika co ja, ale z tego co napisał jest to bardzo prawdopodobne. Ja to zrobiłem tak - może trochę prymitywnie, ale jak na razie skutecznie. Styki i metalowe końcówki żarówek przestały istnieć. Dosztukowałm kabelki do starych, na metalowych końcówkach żarówek owinąłem odizolowany przewód, zalutowałem, zaizolowałem i działa. curchuck spróbuj tylko odłączyć kabelki od oświetlenia tablicy rej., zobacz co się będzie działo - będzie gotowa odpowiedź czy przyczyna Twojego problemu tkwi w tym miejscu.
rjas, ma 100% racje. Zasilanie oświetlenia tablicy rejestracyjnej jest z bezpiecznika 31. Z tego bezpiecznika jest tez zasilane oswietlenie schowka w desce rozdzielczej.
czyli ogólnie tak jak pisałem wcześniej. z tego bezpiecznika jest zasilane nie tylko oswietlenie zegarów.
Na lewym nadkolu w bagażniku pod szyba masz trzy złaczki jedna nad drugą(za boczkiem, mniej więcej na wysokości końca szyby), rozepnij ta najniżej, odłaczysz w ten sposób oswietlenie tablicy rejestracyjnej. Bedziesz miał pewność, że odłączyłeś ten obwód dokładnie.
|