Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Oryginalny zestaw głośnomówiący
Witam, piszę tutaj po raz pierwszy. Moje pytanie dotyczy oryginalnego zestawu głośnomówiącego, otóż mam taki zamontowany w samochodzie. Elektryk przejrzał mi cały układ i brakuje tylko uchwytu na telefon z kablem. Przeglądałem różne uchwyty ale one są do telefonów już dość starych. Pytanie moje jest następujące: czy do modułu który posiadam jest jakaś przejściówka aby można było komunikować telefon przez bluetooth lub ewentualnie kabel aby podłączyć telefon i korzystać z tego zestawu głośnomówiącego. Nadmieniam że mam telefon Nokie 6300.
Pozdrawiam
Kalorak
do nowych telefonów raczej nie ma już podstawek podłączanych kablem, wszystko leci przez BT...
Witam, minęło trochę czasu od napisania pierwszego postu, ale temat męczy mnie dalej.
Czy do tego zestawu który posiadam jest może jakiś adapter lub możliwość podłączenia BT?
Gdzieś zasłyszałem, że podobno można przerobić centralkę którą mam lub okablowanie i dołączyć do niej BT? Podobno przerabia się to dokładając do nie zestaw nokii ck-7w?
Pozdrawiam
Kalorak
Witam, minęło trochę czasu od napisania pierwszego postu, ale temat męczy mnie dalej.
Czy do tego zestawu który posiadam jest może jakiś adapter lub możliwość podłączenia BT?
Gdzieś zasłyszałem, że podobno można przerobić centralkę którą mam lub okablowanie i dołączyć do niej BT? Podobno przerabia się to dokładając do nie zestaw nokii ck-7w?
Pozdrawiam
Kalorak
Witam, ja nie dawno zainstalowałem sobie zestaw BT parrot ck 3100 i jestem naprawdę zadowolony z niego. Rozmowa odbywa się po przez radio i jest możliwość wybierania głosowego numeru, co dla mnie jest w zupełności wystarczające. Wczesnej miałem jak ty podstawkę do telefonu, ale ją usunąłem bo można było tylko użytkować jakiś przestarzałe modele sony ericssona.
Przeglądnołem garaż i mam taki zestaw z poprzedniego samochodu, muszę porozmawiać z elektrykiem czy mi zainstaluje bo nie mam żadnej instrukcji obsługi. A mam jeszcze pytanie czy wyświetlacz który jest w zestawie trzeba montować czy może być bez niego? Jeśli masz z wyświtlaczem to gdzie go najlepiej zamontować? Jeszcze pytanko odnośnie instalacji masz podłączenie przez centralkę która jest na wyposażeniu zestawu zamontowanego w samochodzie czy bezpośrednio do radia?
Przeglądnołem garaż i mam taki zestaw z poprzedniego samochodu, muszę porozmawiać z elektrykiem czy mi zainstaluje bo nie mam żadnej instrukcji obsługi. A mam jeszcze pytanie czy wyświetlacz który jest w zestawie trzeba montować czy może być bez niego? Jeśli masz z wyświtlaczem to gdzie go najlepiej zamontować? Jeszcze pytanko odnośnie instalacji masz podłączenie przez centralkę która jest na wyposażeniu zestawu zamontowanego w samochodzie czy bezpośrednio do radia?
Według mnie wyświetlacz musi być zainstalowany, tam jest całe sterowanie system głośnomówiącym. U mnie znajduje się pomiędzy kolumną kierownicy a konsolą. Uważam, że tam jest najlepsze miejsce na ekranik, nie rzuca się w oczy a ramiona kierownicy go nie zasłaniają. Sprzęt jest bezpośrednio wpięty do radia, centralka z poprzedniego zestawu jest odłączona. Nadmienię tylko, że u mnie jest radio Denso.
Witam
Mam zestaw głośnomówiący fabryczny, brak oznaczenia na podstawce?
Czy ktoś może wie jaki telefon pasuje do tego zestawu?
Radio CD6000
to nie jest fabryczny zestaw, przynajmniej nie forda... wygląda mi na siemensa...
po prostu któryś tam wcześniej właściciel auta chciał mieć zestaw głośnomówiący i zakupił zestaw dedykowany do telefonu jaki posiadał i zamontował. W aucie powinny znajdować się elementy: uchwyt do telefonu z konektorem do anteny zewnętrznej, antena zewnętrzna, mikrofon, ewentualnie jakiś przycisk sterujący i głośnik, chyba, że zestaw został podłączony pod radio i głośniki w aucie. To nie jest fordowski zestaw. Te złącze u dołu to do transmisji danych z centralką i łądowanie, a ten u góry, to właśnie złącze anteny zewnętrznej. Albo kup sobie telefon pasujący do uchwytu, albo wywal to wszystko i kup jakiś zestaw BT (np Nokia CK-7W). Twój wybór. Można też drożej, ale będzie fabryczne BT, ale o tym jest już w temacie w dziale audio co kupić i jak podłączyć.
Zestaw podłączony jest pod radio CD 6000.
Nie bardzo chce mi się to demontować.
Może pasuje do niego Simens CX65???
:mad:
Może pasuje do niego Simens CX65???
Tego nie wiem, ja do niedawna uznawałem tylko nokię... Także o innych telefona się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia, ale ten zestaw jest stary i pasują do niego stare telefony...
Cradle ID
CR4
CR8
CR9
CR24
CR32
CR33
CR38
CR40
• Kit C: Hands-Free Premium Version (with cradle system / with Bluetooth® & Voice Recognition) which includes the same Bluetooth® functionalities like Kit B,
but additional to that the user can also use the cradle interface. The mobile phone to Vehicle interface can be connected via a wireless Bluetooth® link, or a
physical connection with the help of a mobile phone specific adaptor cradle, which is attached to a baseplate. Battery charging and external GSM antenna
connection are supported by the specific adaptor cradle. This Hands-Free kit comes with an internal echo cancellation. The mobile phone can then be controlled
via the In-vehicle Radios, Navigation systems or Voice Commands. Voice Commands are for of the High-series Navigation system, Climate Control, Radios, and
CD player/ -changer.
1. Pre-Release Version 2.0
Add the introduction -> more details regarding the different hands-free kits.
02.05.06-Ford Phone Compatibility Chart_Version 2.0
Introduction
Three Hands-Free Kits are available:
• Kit A: Hands-Free Base Version (with cradle system / without Bluetooth® & Voice Recognition) which allows the integration of a users personal mobile phone
device into the In-vehicle environment. The mobile phone to vehicle interface is a physical connection with the help of a mobile phone specific adaptor cradle,
which is attached to a baseplate. Battery charging and external GSM antenna connection are supported by the specific adaptor cradle. On this entry level Hands-
Free kit A no internal echo cancellation is installed, therefore it's necessary that the mobile phone has to use its own echo cancellation. The mobile phone can
be controlled via the radio or navigation system.
• Kit B: Hands-Free Advanced Version (without cradle system / with Bluetooth® & Voice Recognition) which allows the integration of a users personal
Bluetooth® mobile phone device into the In-vehicle environment. The mobile phone to vehicle interface is via a wireless Bluetooth® link. This Hands-Free kit B
comes with an internal echo cancellation. The mobile phone can then be controlled via the In-vehicle Radios, Navigation systems or Voice Commands. Voice
Commands are for of the High-series Navigation system, Climate Control, Radios, and CD player/ -changer.
19 April 2006
Date
1. Introduction of this history table.
2. Misspelling: MotoroCRa -> Motorola.
3. Wrong information in FINIS code table: Siemens S55, M55, C55 (Only for PREMIUM system
kit C) and Siemens S65, SP65, M65, CX65 (Not released for S-Max, new Galaxy, new Transit).
4. Wrong information. Sony Ericsson V800 is still a not recommended phone! Pending
outstanding test results!
5. Add the tested SW version of the mobile phones.
6. According to the legal department Ford is not allowed to show images of the mobile phones on
the compatibility list. Therefore the images are removed. Please don't distribute an old version of
the compatibility chart.
7. Add some more comments / restrictions for the Siemens 55, 65 family.
Document Name
16.03.06-Ford Phone Compatibility Chart
16.03.06-Ford Phone Compatibility Chart_Version 00
19.04.06-Ford Phone Compatibility Chart_Version 1.0
History
Notes
1st Release
1. Introduction of a Version Number 00.
2. Change of the signature in the footnote.
16 March 2006
16 March 2006
FINIS Code Part Number Supported Mobile Phones
1338929 4M5T-19A464-BA Siemens S45, S45i, C45, ME45, M50, MT50
1374347 5M5T-19A464-AA Nokia 3100, 6100, 6230, 6230i, 6610, 6610i, 6820, 6822, 7210, 7250, 7250i
1374350 5M5T-19A464-CA Siemens S65, SP65, M65, CX65 (Not released for the Portuguese market in combination with
Blaupunkt Navigation and in general not released for S-Max, Galaxy and Transit)
1374351 5M5T-19A464-DA Sony Ericsson K700i
1374349 5M5T-19A464-BA
1374353 5M5T-19A464-EA Nokia 6310, 6310i (Only for PREMIUM system kit C, Phone must be connected via Bluetooth®)
adonis100 19-10-2013, 11:56 Witam wszystkich kolegów
Nabyłem c-max`a z zestawem głośnomówiącym, ale bez żadnej informacji jaki telefon powinien być w uchwycie. Dołączam foty i proszę o pomoc. Nokia 3100 ma takie gniazdo jak na fotach, ale jest ciut za krótka.
adonis100 po gnieździe ciężko poznać z czym to "kopytko" ryra. Może jakiś symbol jest na nim? CR... .
pankrakus 19-10-2013, 14:20 Witam
https://sprzedajemy.pl/zestaw-glosnomowiacy-nokia-telefon-nokia-n70,170476
Uchwyt samochodowy Nokia N70,N73 CR-27
Uchwyt samochodowy z wyjściem antenowym.
Kompatybilność:
Nokia 6680 po modernizacji pasuje do Nokii N70 ,N73
pozdrawiam
pankrakus
adonis100 20-10-2013, 09:03 Dzięki za info, ale na uchwycie nie ma żadnego opisu.
Bump: Nokia 3100 ma takie samo podłączenie, ale jest za niska. Foto
adonis100 22-10-2013, 16:12 Niestety nadal w czarnej "dziurze". Nokia N73 jest za wysoka i nie mieści się do uchwytu!!! Może ktoś ma jakiś pomysł????
krzysiokuta 22-10-2013, 20:05 Pozwolicie, ze dołączę do tej dyskusji.
W swoim fordzie mam zestaw głośnomówiący CR 24. Telefon jaki uzywam to nokia 6230i. Radio Sony 6000CD Jak włożę telefon do zestwu pojawia się komunikat AKCESORIUM NIE KOMPATYBILNE. Mimo tego czasami telefon łączy sie z zestwem i działa ale jest to czysty przypadek. Nigdy nie udało mi sie połączyć tego zestawu świadomie. Zawsze jakoś się łączą. Może ktoś zna krok po kroku, bądz bedzie umiał podpowiezieć jak to tzrobić, żeby to działało. Proszę o pomoc na maila krzysiokuta@wp.pl
Pozdrawiam.
adonis100 23-10-2013, 07:20 "Nokia 6680 po modernizacji pasuje do Nokii N70 ,N73". Może parę słów o tej modernizacji???
pankrakus 23-10-2013, 11:11 Witam
To był cytat (CTRL+C oraz CTRL+V) ze strony sprzedawcy uchwytów
http://www.tel-car.pl/nokia2.htm
pozdrawiam
pankrakus
adonis100 23-10-2013, 13:24 Tak tylko to jest Warszawka, a nie często tam jestem. Może jakiś pomysł.
W swoim fordzie mam zestaw głośnomówiący CR 24
CR 24 to wg mnie tylko symbol samego uchwytu (Nokii), sam moduł (centralka) zestawu jest pewnie gdzieś pod konsolą. Jak od uchwytu idą jakieś kable to idź po nitce do kłębka i zobacz do czego prowadzą i jaki to coś ma symbol (co to jest).
krzysiokuta 27-10-2013, 18:26 Postnowłem włączyc sie do dyskusji poniważ w swoim fordzie mam zestaw głośnomówiący CR 24. Telefon jaki używam to nokia 6230i.Radio którego używam to Sony 6000 CD. Jak włożę telefon do kołyski pojawia się komunikat AKCESORIUM NIE KOMPATYBILNE. Mimo tego czasami telefon łączy sie z zestwem i działa ale jest to czysty przypadek. Nigdy nie udało mi sie połączyć tego zestawu świadomie. Zawsze jakoś się łączą. Może ktoś zna krok po kroku jak to to zrobić, żeby to działało.Proszę o pomoc na maila krzysiokuta@wp.pl
Pozdrawiam.
|
|