Zobacz pełną wersję : Czy mogę podłaczyć tubę pod mostek?

deltateam
27-03-2009, 22:55
Witam!

Ja mam taką sprawę.
Chce kupić wzmacniacz i chciałem wziąć 4-kanałowy aby podłączyć 2x tył i tubę pod (+) z 3 kanału i (-) z 4 kanału.
Czy tak było by OK??

Ale słyszałem, że mogę podłączyć to pod wzmacniacz 2-kanałowy 2x tył normalnie a tubę (+) pod 1 kanał i (-) pod 2 kanał tzw. mostek.

Jakie rozwiązanie będzie lepsze?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

motorek26
27-03-2009, 23:51
a tuba bedzie aktywna :fcp9

Magik123
28-03-2009, 05:27
Proste, jeśli wzmak jest 2 kanałowy z mozliwością mostkowania, to jak chcesz podłaczyć dwa głośniki i jeszcze zrobic mostek dla tuby?

To samo 4-kanałowy.

Do takich rzeczy kupuje sie wzmaka 4-kanałowego plus wyjscie na suba.

deltateam
28-03-2009, 09:46
Ja się na tym kompletnie nie znam...

Chodzi mi o to aby podłączyć pod wzmacniacz 2 głośniki tylne i do tego tubę w bagażniku.
I nie mam jeszcze wzmacniacza...

Mam radio Pioneer DEH-2900mpb, tubę BLAUPUNKT GTT 1200 MK II, oraz 2 głośniki z tyłu Magnat.

I chcę to wszystko podłączyć. I zastanawiam się jaki kupić wzmacniacz aby to dobrze grało....

Magik123
28-03-2009, 11:53
To kup wzmaka 2 kanałowego plus wyjscie na suba, lub tak samo 4 kanałowy plus wyjscie na suba.

Ewentualnie wzmak 2 lub 4 kanałowy, zmostkować go na samego suba, a głośniki pod samo radio.

Jeszcze inaczej to jesli masz 4 lub 6 wyjsc RCA w radiu to kupujesz suba aktywnego czyli z wbudowanym wzmakiem, podpinasz go do jednego wyjscia RCA w radiu, i osobny wzmak do głosników, podpinasz pod wolne wyjscie RCA w radioodtwarzaczu.

To są jedyne możliwośći.

deltateam
28-03-2009, 23:18
Zdecydowałem się, że kupię wzmacniacz 4- kanałowy.
2 kanały tylne głośniki + 3 i 4 zmostkowany do tuby.

Ale teraz jak podłączyć pod to radio?
We wzmacniaczu mam 4 wyjścia chinch a w radiu tylko 2...
Jak to zgrać?

heon
29-03-2009, 00:54
jest duże prawdopodobieństwo ze jak podłączasz tylko jedną parę chinch to wzmacniacz i tak puści sygnał ale nie każdy wiec najlepiej po prostu zastosuj rozdzielenie sygnału normalnie równolegle po problemie .

deltateam
29-03-2009, 10:44
Tylko wiesz czytałem też gdzieś gdzie są te rozdzielacze i chłop pisał, że rozdzielacz nie nadaję się do mostkowania tuby..?

macyy
29-03-2009, 19:11
Twoje radio ma tylko 1 wyjście RCA.

Chodzi mi o to aby podłączyć pod wzmacniacz 2 głośniki tylne i do tego tubę w bagażniku.

Jedyne wyjście jakie Ci teraz pozostaje to podłączyć tak jak mówisz tylne głośniki pod 1 i 2 kanał, a subwoofer zmostkować na 3 i 4 i ustawić wyjście PREOUT w radiu na Full SP, wtedy i tylne głośniki i subwoofer czy tam tuba będą grały tylko bas. Co w sumie wydaje się bez sensu. Nie po to się daje subwoofer, żeby tylne głośniki też pierdziały. Nie ma takiej możliwości, żeby z 1 wyjścia RCA tuba grała tylko bas, a tylne głośniki resztę.

Nie wiem po co kupujesz 4-kanałowy wzmak jak masz tylko 1 wyjście RCA. Moja rada jest taka, że
1. albo zrezygnuj z tej tuby i podłącz wszystkie głośniki pod wzmaka, tj. przód pod 1 i 2, tył pod 3 i 4 i ciesz się całkiem niezlą sceną (pod warunkiem, że masz lepsze głośniki niż ori),
2. albo zmień radio na takie z 2 RCA
3. albo sprzedaj ten wzmacniacz, kup 2-kanałowca i zmostkuj na nim tylko tube bo w Twoim wypadku 4-kanałowiec jest zupełnie zbędny.
5. możesz jeszcze podłączyc tylko tube pod ten wzmacniacz, ale wtedy 2 kanały zostają niewykorzystane.

Generalnie, nieprzemyślany zakup, podpaliłeś się na 4-kanałowca bo 4 wydaje się lepiej niż 2, nie mając podstawowej wiedzy na ten temat i zapewne nawet nie sprawdzając ile wyjść ma Twoje radio.

Ale spoko stary, pocieszę Cię, że jak to założysz po miesiącu przestanie Ci to starczać i będziesz dalej wymieniał głośniki ;p więc wtedy 4-kanałowiec jak znalazł się przyda ;p

macyy
29-03-2009, 19:19
Twoje radio ma tylko 1 wyjście RCA.

Jedyne wyjście jakie Ci teraz pozostaje to podłączyć tak jak mówisz tylne głośniki pod 1 i 2 kanał, a subwoofer zmostkować na 3 i 4 i ustawić wyjście PREOUT w radiu na Full SP, wtedy i tylne głośniki i subwoofer czy tam tuba będą grały tylko bas. Co w sumie wydaje się bez sensu. Nie po to się daje subwoofer, żeby tylne głośniki też pierdziały. Nie ma takiej możliwości, żeby z 1 wyjścia RCA tuba grała tylko bas, a tylne głośniki resztę.

Nie wiem po co kupujesz 4-kanałowy wzmak jak masz tylko 1 wyjście RCA. Moja rada jest taka, że
1. albo zrezygnuj z tej tuby i podłącz wszystkie głośniki pod wzmaka, tj. przód pod 1 i 2, tył pod 3 i 4 i ciesz się całkiem niezlą sceną (pod warunkiem, że masz lepsze głośniki niż ori),
2. albo zmień radio na takie z 2 RCA
3. albo sprzedaj ten wzmacniacz, kup 2-kanałowca i zmostkuj na nim tylko tube bo w Twoim wypadku 4-kanałowiec jest zupełnie zbędny.
5. możesz jeszcze podłączyc tylko tube pod ten wzmacniacz, ale wtedy 2 kanały zostają niewykorzystane.

Generalnie, nieprzemyślany zakup, podpaliłeś się na 4-kanałowca bo 4 wydaje się lepiej niż 2, nie mając podstawowej wiedzy na ten temat i zapewne nawet nie sprawdzając ile wyjść ma Twoje radio.

Ale spoko stary, pocieszę Cię, że jak to założysz po miesiącu przestanie Ci to starczać i będziesz dalej wymieniał głośniki ;p więc wtedy 4-kanałowiec jak znalazł się przyda ;p

EDIT:
A Ty go jeszcze nie kupiłeś ;p a to sory
no to zmiena postać sprawy, kupuj 2-kanałowca, podłączasz tylko tube, w radiu ustawiasz PREOUT na subwoofer i jest tak jak chciałeś.
Przód i tył grają swoje, a tuba tylko bas.

deltateam
29-03-2009, 20:38
Ahas ;)

A jak bym zrobił coś takiego, że kupię taką kostkę http://www.allegro.pl/item593869962_adapter_iso_rca.html

I podłaczę wtedy wszystkie 4 kanały.

Wtedy chyba będzie ok co?
Tubę podłaczę z wejścia chinch, a tylke głośniki z tej kostki będzie OK?

deltateam
29-03-2009, 20:47
ustawić wyjście PREOUT w radiu na Full SP

Co to znaczy i jak to ustawić?

macyy
29-03-2009, 22:03
Ale co Ty sie tak uparłeś, żeby tył pod wzmaka dawać. A przód chcesz normalnie z radia zasilać. Ja nie widzę w tym sensu. Tył jest najmniej ważny w całym audio. Jeżeli chcesz tych kostek używać (nie wiem jak się to sprawdza, bo nigdy nie miałem do czynienia) to daj przód i suba pod wzmacniacz, a tył niech sobie z radia leci. Przód tą kostką, a tubę przez RCA radia.

A najlepiej bedzie jak poczekasz jeszcze troche, dozbierasz na jakieś lepsze odseparowane głośniki, dasz je na przód, do bagażnika suba, a tył w ogóle wywal. Całkiem tanio kupisz już hertze albo helixy i wtedy wytlumienie i to na prawde będzie grało o wiele lepiej.

A co to tego PREOUT to pioneery maja taką opcję. Ustawiasz tym czy po wyjściu RCA będą głośniki tylne czy subwoofer. Redio da tylko basy na suba, albo wszystkie tony na głośniki. Ustawiasz Full SP i gra wszystko, ustawiasz SUB i gra tylko bas. Nie wiem jak w Twoim modelu się to włącza, zobacz w instrukcji.

deltateam
30-03-2009, 06:16
Muszę podłaczać tył, bo z przodu mam tylko tanie głośniki.
Innych nie dało rady tam włożyć w oryginalne ringi...

Bo tam były głośniki o średnicy 12 cm a weź takie znajdź...
Znalazłem jakieś tańsze za 50 zł i włożyłem jakoś i dlatego muszę robić tył...

macyy
30-03-2009, 18:00
nie spotkałem się z głośnikami 12cm. Nie były to 13 na bank? bo 13 już dobre dorwiesz i będzie ładnie grało. Jak Ty te zwykłe papierki za 50zł pod wzmacniacz dasz to odfruną... wg mnie to dalej bez sensu to co chcesz zrobić.
Daj 2-kanałowca, podłącz tylko tube, a reszta z radia niech gra. Te głośniki co masz to i tak nie ma sensu pod wzmacniacz dawać. A za reszte drzwi wytłum mata dekarską z ciastoramy i efekt będzie lepszy

deltateam
30-03-2009, 20:48
Ale z tyłu mam głosniki Magnat 300W o wartości ok. 250zł.
Dlatego chciałem je podłaczyć.

Ale jak kupię 4- kanałowca i podłączę samą tubę to nic się nie stanie nie?

A jak będę miał pieniądze później to kupię lepsze głosniki i dopiero podłącze. ;)

heon
30-03-2009, 21:31
Wiec tak jeśli masz jeden kanał wyjściowy z radia to na bank wypuszcza on całe pasmo wiec nie ma problemu rozdzielić go przed wzmacniaczem i wszystkie kanały będą grały całe pasmo (jeśli wzmacniacz ma np regulacje pasma na jednym wejściu możesz na tubę pościć pasmo tylko od 0-300 hz). Wtedy tuba będzie grała basy a na 1 i 2 kanale będziesz miał całe pasmo. Prawdą jest to co napisał kolega ze przód jest ważniejszy i ja te lepsze głośniki za wszelką cenę próbował bym wpasować do przód. Ta przejściówka którą kolega proponował to przejściówka po wyjscu wstepnego wzmocnienia co oznacza :
1) ze tracisz wyjscia głosnikowe bo w ich miejsce wpinasz tą oto koncówke (własnie kable na głosniki to wyjscie po wstepnym wzmocnieniu)
2) nie wiadomo czy wzmacniacz wytrzyma nie wszystkie wzmacniacze mają możliwość podpięcia tak zwanego wysokiego sygnału "HIGH IN" To znaczy sygnału wzmocnionego przez radio.

macyy
30-03-2009, 23:27
no i Ci kolega heon wszystko pieknie wytłumaczył :)

deltateam
31-03-2009, 15:10
Kupiłem wzmacniacz. I teraz powiecie mi czy można i jak to wszystko w nim ustawić.

Blaupunkt GTA 4100B

deltateam
31-03-2009, 15:15
No i ten wzmacniacz nie ma wejścia "HIGH IN" więc nie mogę podłączyć przez kostkę z radia.

Aha i może ktoś wie czy wzmacniacz ten ma wbudowaną zwrotnicę basową?

heon
31-03-2009, 21:47
Wiec tak co do dokładnych ustawień muszę zerknąć w instrukcje mam nadzieje ze znajdę coś na necie ale na wstępnie powiem ci tyle na 1 i 2 kanele front podpinasz te dobre głośniczki co masz i wsadzasz je w przednie drzwi i nie pisz ze nie da rady bo wszystko się da (brzeszczot w dłoń) na 3 i 4 robisz mostek do tuby to znaczy jeden kabel do plusa na 3 kanale i drugi kabel do minus na 4 kanale.(z tego co wstępnie wyczytałem ma on filtr dolnoprzepustowy i górno przepustowy wiec da rade puścić na 3 i 4 tylko bas ale to tak jak pisałem jutro postaram się coś pogrzebać) A co do sprzęgnięcia tego z radiem to tak jak wcześniej już pisałem chinch dzielisz równolegle już przed samym wzmacniaczem możesz nawet uciąć kabel od chinch jakieś 10 cm przed końcówkami dokupić następne 2 i wlutować nie przerywając obwodu. Mam nadzieje ze nie pisałem zbytnio skomplikowanie i zrozumiałeś

deltateam
31-03-2009, 22:28
Wszystko OK kumam.

Ale głośników tych 165mm w drzwi nikt nie wsadzi bo albo będą 5 cm za drzwi wystawać albo bym musiał pół boczku wyciąć :P

A jak dam taki kable to będzie wszystko OK chyba nie i bez żadnych rozdzielaczy się obejdzie... http://www.allegro.pl/item593869956_super_czincze_z_rozdzielaczem_na_4_k analy.html

Aha i jaki kable zasilający powinienem kupić?
Czy 6mm wystarczy czy lepiej dołożyć i dać 10mm?

heon
01-04-2009, 08:44
Wiec tak, te kable które pokazałeś będą jak najbardziej ok. A niżej załączam foto oraz opis ustawień przy założeniu ze bass mostkujesz na 3 i 4 kanale czyli podpinasz pod wyjście Rear no i tak :
1) Przełączasz na Low Pass (spowoduje to włączenie filtra dolnoprzepustowego)
2) Pokrętło ustawiasz na 180 (ustawia się tu zakres częstotliwości szkoda ze tnie już przy 180 mogło by być chociaż do 250) ale zobaczysz jak będzie zawsze możesz wyłączyć ten filtr i zastosować inne rozwiązanie napisze niżej.
3)jest to podbicie basu regulowane według ciebie jeśli będziesz słyszał ze basu jest za mało możesz dać na 9db albo na 18 db (sam musisz do siebie to dostosować)
4) regulacja czułości wejścia (poszukaj w instrukcji radia jaki jest prąd na wyjściu RCA i wyreguluj zakres jest opisany)
Od 5 punktu zaczynamy regulować przednie głośniki podpięte do wyjścia Front
5) jak w pkt. 4
6)zostawił bym na O db lub o oktawę niżej niż przy Raer (czyli jeśli na 6 ustawisz 9db to na 3 daj 18db ale wtedy będziesz miał bardzo dużo basu)
7) nic nie ustawiamy bo jego działanie jest uzależnione od pozycji przełącznika 8(low pass)
88) na przedni głośniki chcemy pościć całe pasmo wiec ustaw go w pozycji środkowej (falat)

Mam nadzieje ze wszystko jest jasne j.b.c pisz.

heon
01-04-2009, 09:03
Co do kabli zasilających to nigdzie nie mogę znaleźć jakie bezpieczniki am ten wzmacniacz czyli ile maksymalnie potrzebuje A ale wydaje mis ie ze jak dasz kabel 8 mm to będzie ok. Wydaje mi się ze 6 mm będzie za cienko.

deltateam
01-04-2009, 13:24
Teraz już wszystko wiem :D

Dzieki wielkie!

A bezpiecznik na kablu zasilania też musi być jakoś dostosowany do wzmacniacza nie??
Tyle samo powinnien mieć co te dwa razem na wzmacniaczu?

deltateam
01-04-2009, 13:37
4) regulacja czułości wejścia (poszukaj w instrukcji radia jaki jest prąd na wyjściu RCA i wyreguluj zakres jest opisany)

A co do napięcia to w instrukcji znalazłem, że jest to napięcie 12V.
Ale na wszelki wypadek zobacz jak coś sam...

Tu jest instrukcja do pobrania: http://instrukcje.elektroda.net/download.php?id=7403

A w instrukcji wzmacniacza doczytałem się, że kable zasilające powinny być nie mniejsze niż 6mm ;)

Natomiast kable RCA podłączyć tak nie??

heon
01-04-2009, 13:59
Co do bezpiecznika nie jestem powinien czy powinien być sumą tych dwóch przy wzmacniaczu czy o wartości takiej jak tamte ale myślę ze jak dasz 30A przy tym wzmacniaczy będzie dobrze. A co do tego napięcia na wyjcach RCA nie możliwe ze to jest 12 wolt a nic opisującego te wyjścia innego nie znalazłem. wiec zakres ustaw na max 8 V (na wszelki wypadek)

deltateam
03-04-2009, 22:45
Mam wieści co do bezpieczników w tym wzmacniaczu ;)

Po pierwsze jak wiemy bezpieczniki w samochodzie mają różne kolory i teoretycznie jeden kolor oznacza moc bezpiecznika. I niby każdy kolor to inna moc.

W tym wzmacniaczu są bezpieczniki zawsze bezbarwne czyli teoretycznie 25A

Lecz z tego co się doczytałem itp. to są tam 2 bezpieczniki po 15A z tym, że w kolorze bezbarwnym zamiast niebieskim jak to powinno być. ;)

deltateam
12-04-2009, 21:57
wzmacniacz zamontowany i podłączony :D

Narazie tylko ciągnie tubę bo robię półkę na głośniki z tyłu ;)

Ustawiłem wszystko tak jak radziłeś "heon" i narazie gra super!

Jak podłączę głośniki z tyłu to powiem o dalszych wrażeniach :D