Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wejscie AUX - gdzie się znajduje?

maskot4
01-04-2009, 05:41
Czesc mam mondeo 2.0 tdci rocznik 2005 gdzie moge w nim znaleźć wejscie aux
dzieki

arturek
01-04-2009, 06:09
Witam
W dziale CarAudio pisałem o tym i wstawiłem fotki.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=41584&highlight=Arturek&page=2
AUX to takie białe "coś" na tylnej ściance skrytki pasażera.
pozdrawiam
Arturek

feniu
02-04-2009, 20:51
A czy udało Ci się jakoś zgłośnić sygnał na wejściu ? Podłączając PDA / mp3 strasznie cicho mi gra... a jak samo radio zrobisz głośniej to szum słychać przecież... :/

MAXIMUS_00
03-04-2009, 19:01
Witajcie
Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to jest za wtyczka w wejściu sygnału AUX ????, i czy są jakieś przejściówki na USB do podłączenia np. pendrive`a z tego oto gniazda, które mam w schowku ????. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Forda Mondeo

arturek
03-04-2009, 19:19
A czy udało Ci się jakoś zgłośnić sygnał na wejściu ? Podłączając PDA / mp3 strasznie cicho mi gra... a jak samo radio zrobisz głośniej to szum słychać przecież... :/
Gniazdo mam ale NIE uzywam, bo mam Ford-Sony na 6 CD i to mi wystarcza.
Nigdy nic nie podłączałem do tego gniazda.
Znajomy ma i był zadowolony.
W instrukcji (jak pamiętam) zalecają rozgłośnienie w podpietym urządzeniu.

Witajcie
Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to jest za wtyczka w wejściu sygnału AUX ????, i czy są jakieś przejściówki na USB do podłączenia np. pendrive`a z tego oto gniazda, które mam w schowku ????. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Forda Mondeo
To jest zwykły mini jack
Nie spotkałem redukcji na USB ale nie szukałem.

pozdrawiam
Arturek

Kicajbc
03-04-2009, 19:24
napewno nie ma mozliwosci przejscia z jacka na usb. usb leca zaszyfrowane dane i radio samo dekoduje mp3. a jack jest wtykiem sygnalowym tzn odbiera gotowy sygnał a radio je tylko wzmacnia i daje na caraudio. najprawdopodobniej nie ma mozliwosci odczytania przez radio z nosnika USB(pendrive)

matrog19
03-04-2009, 19:24
Nie spotkałem redukcji na USB ale nie szukałem
no i raczej się nie spotka. Żeby podłączyć pendrive trzeba przystosowane do tego radio z wejściem USB albo jakiś transmiterek bo co niby miało by obsługiwać ten dysk jak byśmy go przez aux'a dali... jeszcze nie wymyślono czegoś takiego ;)

Kicajbc
03-04-2009, 19:29
koledzy rds6000 cd w mk2 ma wejscie aux?:P nie zwrocilem na to uwagi?

matrog19
03-04-2009, 19:33
koledzy rds6000 cd w mk2 ma wejscie aux? nie zwrocilem na to uwagi? nie ma ;(

MAXIMUS_00
03-04-2009, 19:39
Dziękuję Wam za wyjaśnienie

Kicajbc
03-04-2009, 20:04
matrog bardzo wielka szkoda;/ nie spotkałes sie z jakimis sposobami obejscia tego? jedyne co mi wpadło w oko to nadajnik fm ale to raczej droga sprawa;/

matrog19
03-04-2009, 21:20
niestety kolego jedyne co wchodzi w gre to nadajnik. Tańsza wersja to nadajnik do odtwarzacza mp3 albo discmana a droższa to do pendrive bo takowy ma sterowanie w sobie ;(

Kicajbc
03-04-2009, 21:34
ale ja juz z elektrody sciagam schematy i bede sam budował takowy modulator fm:) elektronika to moje zamilowanie pogodzinne;p

matrog19
03-04-2009, 21:40
to powodzenia kolego ;) działaj :D

arturek
04-04-2009, 07:54
Witajcie
Podejdź do tematu inaczej.
Nie podpinaj zwykłego pen driva tylko odtwarzacz MP3
Kupujesz kabel w dwoma wtyczkami minijack - jedną wtyczkę wpinasz w gniazdo AUX, drugą w gniazdo słuchawkowe odtwarzacza ... i po sprawie = wszystko gra

krzysiekj1990
04-04-2009, 11:56
co wy gadacie koledzy nadajnik to droga rzecz? od kiedy ??
http://allegro.pl/item594955054_transmiter_mp3_usb_pilot_dzwiek_3d_s ound_x_pro.html
http://allegro.pl/item599644284_wyprzedaz_transmiter_usb_mp3_mp4_ipo d_okazja.html
Prosze bardzo :)

feniu
04-04-2009, 12:06
Tylko złóżcie opłatę dla ZAiKS za korzystanie z pasma FM na danych częstotliwościach :D

MAXIMUS_00
04-04-2009, 16:12
Czy ktoś z was używa takiego TRANSMITERA MP3/USB, czy dźwięk wysyłany do radia jest w miarę czysty, czy może lepiej podpiąć odtwarzacz mp3 w gniazdo AUX ????

matrog19
04-04-2009, 16:50
transmiter daje taki dźwiek jak dobrze sciągająca stacja radiowa stereo. Lepiej jednak pod auxa bo mniej z tym zabawy... transmiter musi miec baterie albo byc w gnieździe zapalniczki no i zawsze musisz włączać trzy urządzenie bo mp3, transmiter no i radio... po co sobie utrudniac zycie.

feniu
04-04-2009, 20:00
Wcale nie jest tak wesoło z tym transmiterem, ponieważ często jakaś stacja się "wcina" w zakres naszego transmitera i trzeba zmieniać...

redzik99
06-05-2009, 20:39
Witam mam pytanie odnoście aux mam Mp3 i kabel minijack podłączyłem to do gniazda w schowku ale nic się nie dzieje dodam tylko że mam radio denso. Moje pytanie jest takie czy trzeba coś przestawić w radiu czy może mam coś zwalone z tym wejściem?

mancat
06-05-2009, 21:04
Mam instrukcję pdf do tego radia. Jest tam napisane że trzeba wpiąć urządzenie do gniazda i nacisnąć przycisk AUX na panelu radia. Dziwne tylko jest to, że na ilustracjach panelu radia w tej instrukcji nie ma takiego przycisku...

Tu masz odpowiedź: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=22591

redzik99
06-05-2009, 21:14
Mam instrukcję pdf do tego radia. Jest tam napisane że trzeba wpiąć urządzenie do gniazda i nacisnąć przycisk AUX na panelu radia. Dziwne tylko jest to, że na ilustracjach panelu radia w tej instrukcji nie ma takiego przycisku...

a masz może schematy do tego radia, a odnośnie tej instrukcji to masz ją w języku polskim? jeżeli tak to wdzięczny bym był jak byś mi ją przesłał na adres redzik99@interia.pl

mancat
06-05-2009, 21:32
Spoko, ale zapoznaj sie z tym postem, którego link Ci wrzuciłem. Musisz dwa razy nacisnąć przycisk CD.

redzik99
08-05-2009, 11:39
zapoznałem się ale ostatnio byłem u jednego magika od car audio i powiedział że prawdopodobnie da się zrobić tak żeby na naszym wspaniałym ekranie wyświetlić film ale do tego potrzebny mi jest schemat do radia.

hammett91
23-04-2011, 12:26
Witam wszystkich, nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj :)
Czy ktoś z was używa może tego wejścia AUX wspólnie z mp3 ? W moim mondeo (2003) jest radio nowe, fordowskie, ale na kasety ;/ Chodzi mi tylko o to czy jakość z tego AUX jest porównywalna do CD? (bez szumów itd)?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź,
Pozdrawiam,
Patryk.

mancat
23-04-2011, 12:46
Ja podłączałem w focusie ipoda, teraz w fieście tak samo. Jakość jest bez zarzutu, na pewno porównywalna z cd. Dla pewności dobrze jest kupić jakiś lepszy kabel, nie za długi, ekranowany.

hammett91
23-04-2011, 16:15
Dzięki bardzo, jak sprawdzę to dam wam znać czy jakość ok. =)

Jarek81
24-04-2011, 16:06
Ja podpinam iphona i ogólnie dzwięk jest według mnie ok problem pojawia się gdy trzeba podłaczyc ładowarkę, słychać wtedy w tle muzyki prace silnika w głosnikach.Ale bez ładowarki dzwięk raczej bez zarzutu

Ar2rB
24-04-2011, 16:42
u mnie dźwięk z AUX tez jest bardzo bardzo OK :-). Podpinam mp3 SONY. Niestety nie znalazłem jeszcze ładowarki z ktora by ten pleyerek (jak i chyba kazdy sony) działał - ani sieciowej ani samochodowej. No są takie ale oryginalne sony za duża kase ;-). Całe szczeście że ze 20 godzin gra na 1 ładowaniu.

Delwazon
24-04-2011, 20:29
Jakość będzie gorsza, ponieważ w odtwarzaczu/telefonie/Ipodzie itd itp masz zazwyczaj utwory w formacie mp3, a na płycie CD masz pliki audio w lepszej jakości (na płycie zmieścić 15-20 utworów w wav-ie i w cholerę więcej w formacie mp3 a skądś się te różnice muszą brać ;)) Jakość będzie gorsza również z samego powodu podłączenia kabla (każde łączenie powoduje utratę części sygnału i jakości,a AUX to nic innego jak łączenie, można to zminimalizować np poprzez krótsze kable dobrej jakości z dobrymi końcówkami, ale nie da się tego wyeliminować) z tego też powodu sprzęt pod AUX-em będzie grał ciszej.
Najprostszy sposób, żeby sprawdzić, że różnica w jakości jest odczuwalna nawet na seryjnych głośnikach to nagrać sobie jeden utwór na płytę i na odtwarzacz mp3 i puścić jednocześnie (tzn uruchomić odtwarzanie, kliknąć przycisk "CD" i po kilkunastu sekundach przełączyć z CD na AUX)
;)
Plusem jest np to, że część telefonów po podpięciu pod AUX wykrywa to jako podpięcie zestawu słuchawkowego przez co możesz korzystać z tego jak z zestawu głośnomówiącego. Niestety ta opcja działa tylko z niektórymi telefonami (u mnie np z Nokią 5800 działa bez problemu,a na Samsungu Monte już niestety nie)...

mobiand
25-04-2011, 07:47

wystarczy panowie podlaczyc urzadzenie do wejscia aux i wcisnac przycisk cd dwa razy. Na wyswietllaczu pojawi sie ikona i napis aux :) pozdrawiam

MĄKA
04-05-2011, 18:21
nie da się tego wyeliminować) z tego też powodu sprzęt pod AUX-em będzie grał ciszej.

zgadzam sie z tym w 100%, test przeprowadziłem podlanczając nawigacje z wlożona karta SDHC na ktorej nagralem muze mp3, pomijajac fakt niedopasowania koncówki kabla z powodu tego ze navi ma mały "garb" i koncowka nie wchodzi do konca powodując rózne zakłocenia ( trzaski, szumy a po odpaleniu autka moge nawet posłuchac na glośnikach jak mi turbo sie wkreca hahha ) głośność jest zdecydowanie gorsza a spowodowane jest to wg. mnie bezposrednio jakoscia odtwarzacza ( wzmacniacza ) wbudowanego w podlanczany sprzet (mp3, mp4, navi, telefon komórkowy) a posrednio napewno jakościa i długościa kabla.
Proba przeprowadzna była rowniez na przenosnym odtwarzaczu DVD i telefonie - w obu zdecydowanie lepiej niz z navi ale i tak nic nie dorownuje sweryjnemu dżwiekowi - w moim przypadku Denso + 4 seryjne glosniki współosiowe bogatej wersji ( montowano 2 rodzaje głośnikow a jakie sa mozna sprawdzic po VIN-nie).

adelek
09-05-2011, 01:27
Witam. Gdzie jest wejście/wyjście w radiu sony mp3 na kabel usb?

arturek
09-05-2011, 12:34
Witam. Gdzie jest wejście/wyjście w radiu sony mp3 na kabel usb?

Z tego co mi wiadomo to nie ma takiego gniazda

Łatwiej by nam było gdyś zapodał zdjęcie swojego radia, bo sony występuje w 3 wersjach
a) pierwszej generacji (prostokątne)
b) drugiej generacji ("jajowate")
c) w nowym focusie lub c-maxie

pozdrawiam
Arturek

adelek
11-05-2011, 14:36
Z tego co mi wiadomo to nie ma takiego gniazda

Łatwiej by nam było gdyś zapodał zdjęcie swojego radia, bo sony występuje w 3 wersjach
a) pierwszej generacji (prostokątne)
b) drugiej generacji ("jajowate")
c) w nowym focusie lub c-maxie

pozdrawiam
Arturek

Samochód jest z 2006 roku radio czyli będzie to pierwszej generacji prostokątne.

arturek
11-05-2011, 16:02
Miałem takie radio sony (prostokątne = pierwszej generacji)
(zdjęcie z allgro)

http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/67/49/22/1567492295

NIE ma złącza USB.
Jako opcja (nie zawsze montowana) było gniazdo AUX = mini jack, w schowku pasażera

Radio sony (prostokątne) wystepowało w dwóch wersjach
a) jednopłytowe (bez zmieniarki) czytało MP3
b) z wbudowaną zmieniarką na 6CD i NIE czytało MP3

Instrukcji do radia, szukaj na chomiku w moim podpisie

pozdrawiam

adelek
12-05-2011, 06:23
Miałem takie radio sony (prostokątne = pierwszej generacji)
(zdjęcie z allgro)

http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/67/49/22/1567492295

NIE ma złącza USB.
Jako opcja (nie zawsze montowana) było gniazdo AUX = mini jack, w schowku pasażera

Radio sony (prostokątne) wystepowało w dwóch wersjach
a) jednopłytowe (bez zmieniarki) czytało MP3
b) z wbudowaną zmieniarką na 6CD i NIE czytało MP3

Instrukcji do radia, szukaj na chomiku w moim podpisie

pozdrawiam

Dzięki śliczne za odpowiedź na moje pytanie. Jeszcze jedno mam pytanie skoro mówisz że może być w schowku gniazdo AUX to gdzie dokładniej jeśli można wiedzieć? I do czego dokładniej służy ta opcja AUX? Bo ja bym chciał podłączyć przenośny odtwarzacz muzyki jak by się dało.

arturek
12-05-2011, 07:42
Był już wątek o AUX, ze zdjęciami
Poniżej przykładowe zdjecie złacza AUX w mondeo

https://i.imgur.com/j76joT4.jpg

Złacze AUX, to poprostu gniazdo mini-jack
Jeśli masz dowolny odtwarzacz MP3, to kupujesz kabel który ma dwie wtyczki mninijack
Jedną wtyczkę wkładasz w gniazdo słuchawkowe MP3, a drugą do gniazda AUX

W radiu Sony, w menu trzeba uaktywnić funkcję AUX
Następnie przełaczasz się przełacznikiem na źródło AUX => możesz słuchać muzyki z odtwarzacza

pozdrawiam

adelek
12-05-2011, 14:12
Był już wątek o AUX, ze zdjęciami
Poniżej przykładowe zdjecie złacza AUX w mondeo

http://www.republika.pl/fefk/aux1.jpg

Złacze AUX, to poprostu gniazdo mini-jack
Jeśli masz dowolny odtwarzacz MP3, to kupujesz kabel który ma dwie wtyczki mninijack
Jedną wtyczkę wkładasz w gniazdo słuchawkowe MP3, a drugą do gniazda AUX

W radiu Sony, w menu trzeba uaktywnić funkcję AUX
Następnie przełaczasz się przełacznikiem na źródło AUX => możesz słuchać muzyki z odtwarzacza

pozdrawiam

I o to mi właśnie chodziło! :) A jeśli nie będzie tego wejścia w schowku to jeszcze gdzie ono może być?

arturek
12-05-2011, 15:18
Może się zdarzyć, że złącza AUX nie zainstalowano
Trzeba go sobie wtedy domontować - był wątek o tym

pozdrawiam

adelek
12-05-2011, 16:11
Może się zdarzyć, że złącza AUX nie zainstalowano
Trzeba go sobie wtedy domontować - był wątek o tym

pozdrawiam

Oki dzięki za info. Teraz wiem na czym stoję pozdrawiam gorąco

mianek991
07-05-2012, 22:47
Witam wszystkich !
Od niespełna miesiąca jestem posiadaczem c-maxa 1,6 Tdci z 2007 r. Mój model posiada wejście AUX na panelu środkowym pomiędzy przednimi siedzeniami (obok hamulca ręcznego), radio 6000 CD. Dzisiaj chciałem zobaczyć jak gra na mp3-ce, ale niestety nie działało, naciskam AUX na radiu i nic. Odkręciłem panel aby zobaczyć czy przewody są doprowadzone do wejścia i wszystko wyglądało OK, niestety mp3-ka nie śmiga.

Jeżeli ktokolwiek zmierzył się z podobnym problemem, proszę o pomoc.Gdzie należy zacząć szukać usterki?????
Z góry dziękuję.

mianek991
19-05-2012, 13:36
Dziś wyjąłem radio i wejście AUX, aby sprawdzić w jaki sposób przewody są doprowadzone do złącza B. Były następująco:
- złącze B (wpinka 5-fiolet,kanał : wpinka 6-brąz,masa : wpinka 11-szary,kanał). Brązowy kabel w pewnym miejscu został połączony z czarnym.
- złącze AUX IN (filolet-kanał, szary-kanał, czarny-masa)

Przy maksymalnej głośności ustawionej na radiu okazało się że wydobywa się bardzo cichy dźwięk z głośników, pomyślałem więc że na pewno nie ma masy i wyprowadziłem osobny kabelek (przez siebie zrobiony) z wpinki B-6 do masy jacka. Przy połączeniu radio zaczęło grać normalnym dźwiękiem. Ale to nie koniec kłopotu> Podczas podłączania odkryłem również że niezależnie od tego czy podłącze kabel fioletowy, czy kabel szary przy wejściu AUX to radio gra w taki sam sposób (przy podłączonych obydwóch również), każdy kabel powinien odpowiadać przecież za osobny kanał prawy lub lewy.A u mnie cały czas dźwięk wydobywa się z zarówno z prawej jak i lewej strony auta. Chyba nie ma stereo, może jakieś spięcie?
Co wy na to ?????

Jeżeli znajdzie się ktoś chętny do podjęcia tematu to mogę zrobić jeszcze zdjęcia kabli podłączonych z tyłu kostki radia.

filipo333
21-06-2014, 00:08
Otóz panowie mam takie pytanie:D
wczoraj wyjąłem swoje radio (6006E) w Mondeo MK3 z 2001 r i natrafiłem na wtyczke mini jack 3,5mm (zdjęcia) wychodzacą z takiej dużej płytki obudowanej w czarny plastik. W radiu nie mam żadnej opcji aux do właczenia i zastanawiam sie co to jest;/ może ktos z was zna odpowiedz:D
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/819/ic98.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/855/jy9y.jpg

zubix
21-06-2014, 08:27
wyglada jak mini jack MONO, takze ciezko powiedziec jakie moze miec zastosowanie...
Mysle ze najlepiej bedzie jak sprawdzisz jakis serrvice manual albo instrukcje od swojego radia, powinno tam byc co i jak podlaczone.

pankrakus
21-06-2014, 10:29
Witam

1) Kolega pisze, że ma radio 6006 => moim zdaniem, to urządzenie, nie jest fabryczne => w instrukcji nic nie znajdzie

2) Były różne moduły wpinane miedzy radio, a kostkę i to wygląda na jeden z nich
a) były moduły USB
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=148190

b) występują też moduły umożliwiające podpięcie joysticka do nie fabrycznego radia

3) Powiem tak - dla mnie - coś dziwnego => ja się nie spotkałem z czymś takim

4) Wygląda jakby moduł był wpięty w wiązkę głośnikową =>
a) chyba, że to moduł obsługujący subwoofer lub wzmacniacz - zgaduję
b) ew. część centralki zestawu głośnomówiącego (podczas rozmowy, głos kierowany na głośniki)

pozdrawiam
pankrakus

filipo333
21-06-2014, 23:11
Noo i zagadka nierozwiazana:(
Podlaczalem po to telefon i wlaczalem muzyke niestety nic, przeszperałem całe radio w celu znalezienia czegoś jak AUX i nic:/ subwoofer chyba odpada bo nie ma pociagnietych zadnych kabli do bagaznika ani nie qidac zeby kiedykolwiek byly:) myslicie ze jakbym pojechal do serwisu to beda w stanie okreslic co to jest? Mieszkam w UK i jest to wersja UK wiec chyba nie bedzie problemu co nie?:D

pankrakus
22-06-2014, 12:47
[...]
Mieszkam w UK i jest to wersja UK wiec chyba nie bedzie problemu co nie?:D

Witam

Nie mialem do czynienia z ASO w UK => koledzy na forum, twierdzą, że w ASO w UK są ciemni jak tabaka w rogu

Pozostaje podjechać i się przekonać

pozdrawiam
pankrakus

piterrulez
25-09-2014, 20:46
A ja mam taki oto problem. Mam radio sony 6cd mam gniazdo w schowku ale do tego gniazda nie mam podpiętego żadnego przewodu. Odpiąłem kostkę od radia (zdjęcie) i czy ta biała kostka to nie jest właśnie od AUX? czyli że gdzieś za deską rozdzielczą powinien wisieć luźny przewód od AUX?

arturek
26-09-2014, 05:32
Witam

TAK - wygląda, że masz kompletną wtyczkę radia

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
26-09-2014, 10:35
Mimo, że z zeszłego kwartału to jednak skomentuję, aby nie zostało jako Noo i zagadka nierozwiazana:(
...

1) po pierwsze - radio 6006 jest jak najbardziej fabrycznym radiem do przedliftowego MND3. Ja miałem takie w Focusie MK1 z 2004r.
2) To co widać na zdjęciach oceniam jako pozostałość po zestawie głośnomówiącym do telefonu.
3) Radio 6006 nie ma możliwości dołożenia wejścia AUX stereo.

piterrulez
26-09-2014, 10:40
Witam

TAK - wygląda, że masz kompletną wtyczkę radia

Arturek

Czyli odpiąć radio i szukać gdzie ten przewód od białej kostki ma koniec? I to powinien być właśnie ten od AUX?

arturek
26-09-2014, 13:24
Witam

W mondeo mk3 miałem działające AUX, a moja kostka wygląda identycznie jak Twoja

http://www.republika.pl/fefk/radio06.jpg

Nie sprawdzałem u siebie przebiegu kabla AUX => zacząłbym od skrytki pasażera, czy tam się nie rozpiął kabel

pozdrawiam
Arturek

piterrulez
20-10-2014, 20:46
OK to teraz pytanie takie. Jeśli mam przekładkę mondeo, więc schowek z gniazdem AUX przeniesiony na prawo a wiązka od radia (cała plecionka) ma też inne przewody oprócz tego do AUX to co zdemontować, żeby zobaczyć, gdzie jest ten przewód od AUX i go odizolować od reszty przewodów i podłączyć do gniazda w schowku? bo od tej białej kostki z radia idzie wiązka opleciona taką czarną tkaniną i idzie gdzieś w górę. Coś da się wyjąć jeszcze żeby zobaczyć jak w głębi są ułożone te przewody?

nyklus
03-11-2014, 19:44
w moim c-maxie (08') mini jack znajduje się w podłokietniku