Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Osłona silnika

zdzislaw22
01-04-2009, 13:42
Witam,

Czy ktoś w swoim Mondeo z silnikiem Duratec 2.0 ma, albo montował osłonę silnika? Mówię o tej od spodu.
Chciałem sobie taką założyć, ale dealer stwierdził, że jest wiele rodzajów i nie wiadomo która będzie pasować. :-(

Może ktoś już przerabiał ten temat i może podzielić się spostrzeżeniami.
Mam taką nadzieję. ;-)

Pozdrawiam,
Z.

von_Paulus
01-04-2009, 14:51
Podłączam się do pytania...
Na Allegro sprzedawane są osłony uniwerslane, ale widziałem też aukcje, gdzie prosi się kupującego o podanie typu silnika!:583:
Może ktoś orientuje się ile w ASO kosztuje osłona z montażem (chyba już było, ale nie znalazłem - sorry...)!

zdzislaw22
15-04-2009, 17:28
No to sobie znów odpowiem :-)

Osłona kupiona na aledrogo za 99PLN
6 oryginalnych gniazd wkrętu za 7,30 (aby się nie paprać w jakieś doróbki uniwersalnych)
6 oryginalnych wkrętów za 11 PLN
Montaż w ASO 20PLN choć jak ktoś ma dostęp do kanału to samemu można przykręcić. Operacja trwa 10 minut i wszystko do siebie pasuje.

Z.

p.s. Przy okazji zrobiłem takie pseudo naukowe badanie wpływu osłony na hałas w aucie. Efekt - powiedziałbym, że brak, co widać na załączonych wykresach analizy widma.

RoNiN76
15-04-2009, 18:58
nio bo osłona dolna to chyba raczej bardziej odgrywa rolę ochrony przed brudem ... bankowo górna w mk3 daje poprawę co do głośności pracy silnika słyszanego z auta.

zdzislaw22
15-04-2009, 20:32
Właśnie po to ją założyłem, aby mi się silnik nie syfił.
A analizę hałasu zrobiłem, tak dla sprawdzenia ile jest prawdy w wypowiedziach, że jej zamontowanie zmniejsza hałas. ;-)

W ogóle przy zabawach z widmem ciekawe rzeczy mi wychodzą. Otóż najgłośniej w MKiV jest tuż nad konsolą. Nawet w nogach kierowcy jest ciszej.
Żeby było śmieszniej, dodatkowe wyciszenie maski kompletnie nic nie daje. Wygląda to tak, jakby przestrzeń pod deską nie była dostatecznie wytłumiona i tamtędy przedostaje się hałas. A to jest dziwne, bo wszędzie naokoło nawalili po centymetrze filcu, więc czemu nie dali pod deską?
Ale sprawdzę i tą teorię jak będę montować moduł BT/VC.- A do tego trzeba wyrwać schowek.

Z.

p.s. A tak w ogóle to oczywiście czepiam się tej głośności silnika w mondku. Dzisiaj pojechałem na wymianę opon samochodem żony. Po 100 metrach myślałem że jest popsuty, bo "wył" niemiłosiernie. :-D

kristof70
16-04-2009, 06:45
Witam,

Czy ktoś w swoim Mondeo z silnikiem Duratec 2.0 ma, albo montował osłonę silnika? Mówię o tej od spodu.
Chciałem sobie taką założyć, ale dealer stwierdził, że jest wiele rodzajów i nie wiadomo która będzie pasować. :-(

Może ktoś już przerabiał ten temat i może podzielić się spostrzeżeniami.
Mam taką nadzieję. ;-)

Pozdrawiam,
Z.

Ja u dealera usłyszałem to samo, że jest kilka rodzajów osłon i musze poczekać aż autko przyjedzie z fabryki, wtedy oblukają

januszstom
16-04-2009, 07:39
p.s. Przy okazji zrobiłem takie pseudo naukowe badanie wpływu osłony na hałas w aucie. Efekt - powiedziałbym, że brak, co widać na załączonych wykresach analizy widma.
Nie no pełen profesjonalizm....bardzo ciekawe spostrzeżenie

mark54
16-04-2009, 18:03
Ja zakladalem u siebie oryginalna oslone i jakos nie bylo problemu w ASO z jej rodzajem.
Oryginal ma jeszcze dodakowe wygluszenie na srodku.
Oslona kosztowala mnie w ASO ok. 150zl czym bylem bardzo zaskoczony,
bo najpierw podali mi cene oslony do MKIII ktora to wynosila ok. 600zl.
Tak wiec za 150zl zamowilem, i to odrazu z koleczkami do montazu,
a oslone zalozylem sam na kanale.

matrog19
16-04-2009, 19:50
Trochę odbiegnę od tematu ale widzę, że ford oszczędza na rzeczach które powinny być w standardowym wyposażeniu. W końcu to kawałek tworzywa, który wpływa na czystość silnika no i pewnie na jego sprawność w jakimś stopniu też.

zdzislaw22
16-04-2009, 20:52
Ja zakladalem u siebie oryginalna oslone i jakos nie bylo problemu w ASO z jej rodzajem.
Oryginal ma jeszcze dodakowe wygluszenie na srodku.
Oslona kosztowala mnie w ASO ok. 150zl czym bylem bardzo zaskoczony,
bo najpierw podali mi cene oslony do MKIII ktora to wynosila ok. 600zl.
Tak wiec za 150zl zamowilem, i to odrazu z koleczkami do montazu,
a oslone zalozylem sam na kanale.

Szkoda, że nie napisałeś tego, w odpowiedzi na moje początkowe pytanie. Nie musiałbym kombinować bez potrzeby.
A teraz, może podzielisz się z innymi kolegami numerem finis tej użytej osłony? (jest na fakturze)
Tak, żeby inni mogli skorzystać i douczyć "swoje" ASO. ;-)

A co do wygluszenia to nie należy się po nim spodziewać "cudów". To po prostu 2 milimetry taśmy bitumicznej, więc efekt wyciszający będzie podobny. Bo ta osłona ma po prostu inne zadania.

Z.

antyrama
16-04-2009, 21:05
Standardowo auta tej klasy dostają matę wygłuszającą ( wełna), oprócz tej masy bitumicznej na grodź między komorą silnika a kabiną, więc teoretycznie deska jest "chroniona".
Kiedyś do innego auta dorzuciłem sobie matę pod maskę i zarówno na zewnątrz jak wewnątrz było ciszej, zmienił się też dźwięk z nieprzyjemnie chropawego, warkliwego, na taki przyjaźniejszy uszom.

bonidydy
17-04-2009, 08:14
Właśnie po to ją założyłem, aby mi się silnik nie syfił.
Ciekawa sprawa z tą osłoną. Mógłbyś dokładniej napisać co to jest, albo podać jakiegoś linka. U mnie jest od spodu plastikowa maskownica zakrywająca praktycznie cały silnik. Czy to o czym piszesz to coś dodatkowego?

A co myślicie o dodatkowej konserwacji podwozia? U mnie jest dosyć mizernie nałożona i jak jadę po żwirze to mam odgłos jakby ktoś sypał kamienie na gołą blachę.

mark54
17-04-2009, 08:19
Ciekawa sprawa z tą osłoną. Mógłbyś dokładniej napisać co to jest, albo podać jakiegoś linka. U mnie jest od spodu plastikowa maskownica zakrywająca praktycznie cały silnik. Czy to o czym piszesz to coś dodatkowego?

Wlasnie o tym mowa.
Przy silniku diesla jest ona montowana standardowo a do benzynki mozna sobie dokupic.

mark54
17-04-2009, 19:26
Szkoda, że nie napisałeś tego, w odpowiedzi na moje początkowe pytanie. Nie musiałbym kombinować bez potrzeby.
A teraz, może podzielisz się z innymi kolegami numerem finis tej użytej osłony? (jest na fakturze)
Tak, żeby inni mogli skorzystać i douczyć "swoje" ASO. ;-)

No niestety nie zdazylem na czas,.... ale obiecuje ze sie poprawie :wink:
Tak wiec "fachowo" nazywa sie to:

Oslona od rozbryzgow komory silnika
i sa dwa numery 1539353 lub 1446308
(oba dotycza tej samej oslony, jeden to finis a drugi w jakims innym systemie)

Do tego dochodza srubki i spinki o numerach
1019377 i 4909991

von_Paulus
20-04-2009, 09:02
No to sobie znów odpowiem :-)

Osłona kupiona na aledrogo za 99PLN
6 oryginalnych gniazd wkrętu za 7,30 (aby się nie paprać w jakieś doróbki uniwersalnych)
6 oryginalnych wkrętów za 11 PLN
Montaż w ASO 20PLN choć jak ktoś ma dostęp do kanału to samemu można przykręcić. Operacja trwa 10 minut i wszystko do siebie pasuje.

Z.

Za 99 zł znalazłem na Allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item610553988_oslona_silnika_pod_silnik_ford_monde o_mkiv_2007.html
Kupiłeś właśnie taką...???

mir200
20-04-2009, 15:49
Mimo posiadania takowej osłony silnik mam zafajdany błotem , kurzem i wszystkim co na ulicy. Byłem tym zdziwiony, bo jest brudniejszy niż Carisma po 180 tys i 10 latach. Możliwe że chlapacze z przodu robią jakieś zawirowania? Dodam, że osłona nie zakrywa dokładnie silnika od spodu. Od strony kół bocznie są szczeliny - może szerokości 5 cm- nie wiem po co one są- dobrze nie widziałem gdyż nie oglądałem od spodu.

Glen2
20-04-2009, 16:04
Dzwoniłem do Eurocaru na Jasnogórskiej w Krakowie- do benzyny 1,6 nie ma produkowanej orginalnej osłony silnika - cena do diesla to 280zł!

mark54
20-04-2009, 16:46
Dzwoniłem do Eurocaru na Jasnogórskiej w Krakowie- do benzyny 1,6 nie ma produkowanej orginalnej osłony silnika - cena do diesla to 280zł!

Pogadaj o upustach, ja u nich kupilem ta oslone za 154 zl
Ale mam tam juz dobre upusty dla stalego klienta :)

zdzislaw22
20-04-2009, 21:06
Za 99 zł znalazłem na Allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item610553988_oslona_silnika_pod_silnik_ford_monde o_mkiv_2007.html
Kupiłeś właśnie taką...???

Tak i nawet podjechałem do nich i odebralem samodzielnie. Panowie dali mi gratis spinki uniwersalne, ale i tak kupiłem oryginalne fordowskie, aby się nie babrać. :-)
A że potem ASO założyło mi tą osłonę, to tylko przypadek, bo zacząlem marudzić, że dźwięk silnika przestał mi odpowiadac. ;-)

Z.

Lukaszko
21-11-2011, 10:18
Czy takie spinki będą pasować do mondeo mk4 http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Spinki-wkrety-montazowe-oslony-pod-silnik-Mondeo/1734
I taka osłona http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-ford-mondeo-mk4-iv-s-max-galaxy-07-i1910560465.html ?

Czy są jakieś oryginalne lepsze osłony?

marekce1
21-11-2011, 10:37
Witam, ja jestem własnie co po zakupie o montazu oslony dolnej. Do wyboru miałem 2 rodzaje, oryginalne, w aso forda:
1) za 198zł (dość cienka, z takiego elastycznego materialu, bez wygłuszenia, ok 2mm grubości) + spinki i sruby, po rabacie chcieli 214zł.
2) gruba 4-5mm, elastyczny chyba plastik PLUS warstwa wygłuszenia (gruuuba)- cena 380zł + spinki, po rabacie z montazem wzieli 312zł.
Polecam tę drugą- moja była nowa, z data produkcji ze stycznia 2010. Maja ten sam numer finis, ale ja wybrałem tę droższą- swietnie wyciszyła silnik- ja słysze wyraźną róznicę na korzyść, szczególnie od 2700-3000 obrotów w górę- dzwięk silnika jest wyraźnie slabiej słyszalny, absolutnie nie jest irytujący. polecam, ale pewnie trzeba jej poszukać, skoro te nowe sa ciensze i pewnie nie tak dobrze wygłuszają. mi na tym efekcie bardzo zalezało i jestem 100% zadodolony. pozdr

Lukaszko
21-11-2011, 11:37
Napisz mi numery tej osłony i spinek. Do 2.0 będzie taka sama?

marekce1
21-11-2011, 11:55
finis 1682940
Na naklejce z mojej osłony było:
RIETER 37G013KBB IND: A 8G9N 6P013 >PP-GF 30< 07/01/2010 EQ: 001

Moja pochodzi z 2010 roku (tak przypuszczam po tej dacie na naklejce),a te nowe sa podobno juz bardzo cienkie i bez wygłuszenia.Musisz na to zwocić uwagę. Spotkalem taki typ kiedys na allegro, może jeszcze można znaleźć- koszt ok. 200zł.
PS Spinki i sruby były na magazynie w aso, numerow nie znam. pozdr

spiczek
21-11-2011, 12:18
Pasuje na pewno też do 2.0. Ta gruba ponoć jest już nieprodukowana.

Lukaszko
21-11-2011, 13:27
A czy ta osłona ma jakiś otwór do spuszczania oleju czy trzeba ją za każdym razem demontować?
Na ile ona jest wytrzymała, bo mieszkam w rejonach gdzie zimą nie odśnieżają i auto robi za pług często i sunie podwoziem po śniegu, wytrzyma to ona?
Jak ona jest wyprofilowana, nie będzie łapać śniegu do środka?

spiczek
21-11-2011, 13:36
W instrukcjach serwisowych przy każdym przeglądzie jest napisane "ściągnij dolną osłonę silnika".
Jest w niej otwór ale według mnie nie pokrywa się z miejscem spuszczania oleju.
Słyszałem o osobach, które uszkodziły taką osłonę podczas zimy.
W mojej opinii nie będzie łapać śniegu do środka, nie wyobrażam sobie jak to by miało się odbywać.

Lukaszko
21-11-2011, 13:44
Słyszałem o osobach, które uszkodziły taką osłonę podczas zimy.
W mojej opinii nie będzie łapać śniegu do środka, nie wyobrażam sobie jak to by miało się odbywać.

Ja ją właśnie chcę kupić bardziej do ochrony mechanicznej przed śniegiem, kamieniami itp niż od hałasu.
Mam do domu 300m gruntówki z dziurami i zimą nikt jej nie odśnieża.
Nada się do jazdy w takim terenie?

kapode
21-11-2011, 13:50
Jak trafisz na mocno zamarznięty śnieg to możesz porwać osłonę.
Ja mam tą cienką w focusie i niestety "wyrwałem" z niej kawałek 20 x 20 xm. Reszta się trzyma :)

Lukaszko
21-11-2011, 13:52
No to kurde mam dylemat czy warto.
A ta osłona oryginalna jest z jakiego materiału?
Kruche PCV czy takie bardzie elastyczne tworzywo?

kerg
21-11-2011, 16:01
W styczniu tego roku również wyrwałem na zlodowaciałym śniegu osłonę silnika. Zakupiłem w sklepie Forda zamiennik z allegro w cenie 120 zł+założenie 30zł i jeżdżę do dzisiaj. A co z zimą 2011/2012 to zobaczymy ?

Lukaszko
22-11-2011, 06:46
To chyba odpuszczę temat tej osłony. U mnie taki zlodowaciały śnieg to norma.
Skoro nie było jej fabrycznie to chyba nie jest tak konieczna.

Napisz kerg jak ta nowa osłona będzie się spisywać zimą.

kerg
22-11-2011, 16:09
Od stycznia do dzisiaj ta osłona spisuje się b.dobrze. W tym czasie, jeszcze zimą zahaczyła niejedną grudę twardego śniegu a latem wysokie temperatury.
Oglądałem ją podczas demontażu przy wymianie oleju i jest OK. Nawet nie widać za bardzo zarysowań. Co do głośności pracy silnika nie zauważyłem w kabinie zmian, dość dobrze wyciszone auto, jedynie po zmianie opon na zimówki.

Lukaszko
24-01-2013, 08:36
Odkopię trochę temat.
Wróciłem do pomysłu instalacji dolnej osłony pod silnik ale teraz motywem jest chęć utrudnienia dostępu zwierzynie.
Proszę o informację osoby które mają tą osłonę na ile ona zasłania dostęp do komory silnika?
Może ktoś ma fotkę? Czy dla zwierzaków to będzie jakieś utrudnienie?

P.s.
Może macie nowe doświadczenia z tą osłoną po kolejnych zimach, nie poodpadały?

Chomik79
24-01-2013, 08:59
Mam taką osłonę i nie odpadła - jest dosyć dobrze zamocowana. Co do zwierzyny, to mimo to, że osłonę mam to jakiś czas temu zaobserwowałem ślady łap kota na osłonie silnika w komorze silnika. Nie mam pojęcia którędy ten kot wszedł? Ale polecam montaż osłon.

Lukaszko
24-01-2013, 09:03
No właśnie najgorsze te zwierzaki, a dużo ona zasłania szczególnie tej przestrzeni za silnikiem?

Chomik79
24-01-2013, 09:19
Ta osłona jest dosyć duża i silnik jest praktycznie zakryty.
Zobacz tu

http://oslonysilnika.pl/index.php?kat=192

Lukaszko
24-01-2013, 10:35
A za silnik wychodzi w kierunku kabiny? Tam gdzie normalnie jest największa dziura.

kopydleusz
24-01-2013, 13:56
Wychodzi w kierunku kabiny, jednak jeśli kot będzie chciał tam wejść, wciśnie się choćby przez otwór w osłonie, który jest pod łączeniem skrzyni biegów z silnikiem. Niestety, wszelkie łasicowate są jeszcze mniejsze i zwinniejsze od kota.

Ja miałem osłony zawsze (oryginał, a teraz zamiennik) i w pierwszym roku od kupna wlazł zwierzak (mimo nieuszkodzonych osłon), korzystając z podbitki maski jako świetnej zabawki do drapania.

Lukaszko
24-01-2013, 14:23
I masz jakiś sposób na sierściuchy?

kopydleusz
24-01-2013, 15:11
No pewnie! Autko śpi w garażu, sierściuchy w mieszkaniu 5 pięter wyżej :)

Ponoć są jakieś magiczne sposoby na odstraszanie zwierzaków, spytam kumpla, bo on się zajmuje czarami u mnie w robocie.

radekrogo
24-01-2013, 15:41
Ponoć są jakieś magiczne sposoby

Sa specjalne środki odstraszające zwierzaki w aerosolu lub sprayu.

petrus1
24-01-2013, 16:52
Sa specjalne środki odstraszające zwierzaki
Był osobny wątek o odstraszaniu zwierząt. Chyba najskuteczniejszą okazała się najtańsza kosta do WC. Ma śmierdzieć a nie pachnąć fiołkami. ;)

radekrogo
21-05-2013, 17:42
Witam,
trochę z innej bajki, ale ogólnie tez o osłonę chodzi :). W górnej osłonie odkleja mi się pianka.
Na co to najlepiej przykleić ? Kolega mi doradza zwykły butapren, nie pożre to pianki ?

gregor75
21-05-2013, 19:25
Pożreć pewnie nie pożre, ale tam jest ciągle dość ciepło , a butapren tego nie lubi

radekrogo
24-05-2013, 13:19
Witam,
najlepszym rozwiązaniem okazał się pistolet klejowy, klei piankę szybko i mocno. Może komuś to kiedyś pomoże ;)

kraviec
25-05-2013, 19:25
Zakładałem już taki wątek niedawno. Po poradach od kolegów udałem się do mechanika i dowiedziałem się że można taką osłonę założyć i kosztuje to ok 150 zł włącznie z robocizną. Podobno jest nawet taka firma która produkuje zamienniki fabrycznych osłon. W 2.0 Duratec producent nie pomyślał o osłonie. To nie tak że tylko Ty nie masz.

kraviec
21-06-2013, 13:00
założyłem osłonę tydzień temu. wygląda bardzo solidnie, jest zrobiona z bardzo mocnego i grubego tworzywa sztucznego. niestety będzie trzeba ściągać co wymiana oleju. ale cóż. najważniejsze że cały syf z dróg zostaje na drodze a nie wpada do komory silnika. polecam wszystkim benzynom. Koszt elementu, zestawu montażowego(rzemiosło):), robocizny to tylko 150 PLN. Także bardzo się opłaca. Pozdrawiam.

savo
21-06-2013, 15:56
W moim mondku (2007) jak go kupowałem w zeszłym roku, osłona silnika była zamontowana.Nie wiem czy poprzedni właściciel montował, ale wątpię bo Pan ze wszystkim jeździł do ASO, chyba ze w ASO mu montowali. Auto było na rynek niemiecki, także nie wiem czy osłony w autach na nasz rynek nie są poprostu wyposażone.
Ale osłona to coś dobrego, syfu nie ma w silniku, jedyne uciążliwości są podczas wymiany oleju i podczas zakładania ledów były.

fazik3
03-01-2014, 16:41
Odświeżę nico temat :)

Kupiłem niedawno mondka i zamierzałem kupić osłonę pod silnik. Na aukcjach znalazłem również sporo osłon pod zderzak.

I tu moje pytanie: trzeba kupić dwie osłony czy ta pod zderzakiem już jest?

P.S. Wiem, że mogłem samemu zobaczyć ale ze względu na pogodę wolę zapytać tutaj :wink:

artur1970
03-01-2014, 16:44
jest

petrus1
03-01-2014, 17:33
zamierzałem kupić osłonę pod silnik. Na aukcjach znalazłem również sporo osłon pod zderzak.
Tak jak artur1970 napisał: jest. Pod zderzakiem.
Ja dokupiłem oryginalną pod silnik (nr kat. 1682940) za 166PLN więc niewiele drożej niż zamiennik. Więc jeśli masz możliwość sprawdź w serwisie czy nie wyjdzie w podobnej cenie. Dodatkowo trzeba było dokupić spinki - śruby (8 szt.).

fazik3
03-01-2014, 17:55
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/oslona-silnika-mondeo-mk4-s-max-galaxy-s80-spinki-i3786192641.html

Zastanawiają mnie tylko te spinki
Dodatkowo trzeba było dokupić spinki - śruby (8 szt.)
Na tej aukcji pisze, że jest 7. Będzie pasować?

petrus1
03-01-2014, 19:20
Na rachunku mam wymienioną liczbę 8 szt. - 7 jednego typu i jakąś 1 szt. Nie montowałem osłony osobiście więc na 100% nie jestem pewien czy jest 8 czy 7 szt. ale wg mnie powinny być po 3 otwory na bokach i po 1 na przodzie i tyle osłony - jak na foto.
Odnośnie tej osłony z aukcji, to wygląda bardzo podobnie do oryginalnej - kształt, ale jest wykonana z "plastiku". Oryginalna, którą kupiłem jest z usztywnionego "filcu". Ma właśnie taką strukturę. Jest elastyczna a zarazem sztywna. U kolegi w dieslu, oryginalna jest z plastiku z wygłuszeniem z maty filcowej. Niestety jest nieco krucha.
Podobną do moje na portalu sprzedawał: Piotrek_rog1.
Zdjęcia dla przykładu z jego aukcji:

grodek75
03-01-2014, 19:30
Uwaga do posiadaczy automatycznych skrzyń biegów - samodzielne zamontowanie nieprzewidzianej fabrycznie osłony może powodować przegrzewanie skrzyni, a w efekcie jej awarię.
Tak więc czasem warto powstrzymać się od modyfikacji i pogodzić z brudnym silnikiem.

fazik3
03-01-2014, 19:42
jest wykonana z "plastiku". Oryginalna, którą kupiłem jest z usztywnionego "filcu"

Jak zachowuję się na odkształcenia Twoja osłona? Podejrzewam, że taki tworzywo będzie bardziej podatne na odkształcenia i uderzenia.
Plastiki są różnej jakości i nie wiadomo co się trafi więc chyba zainwestuję w coś lepszego.

petrus1
03-01-2014, 19:54
Jak zachowuję się na odkształcenia Twoja osłona?
Nie mam z nią żadnego problemu. Wytrzymała około -20 na wybojach i + 42 na autostradzie więc jak dla mnie inwestycja była warta grzechu.

kylo1
29-06-2014, 23:21
Trochę odświeżę temat
Potrzebuję informacji jak połączyć osłonę chłodnicy do zderzaka , przy zakupie samochodu już jej nie miałem . Posiadam kołki montażowe którymi przykręcę ją do belki i za pomocą spinek po bokach .
Od zderzaka wystają takie ucha które pasują do osłony tylko jak to połączyć. Jeśli ma ktoś foto to będzie super.

hawry
29-06-2014, 23:57
Ja mam natomiast pytanie jak zdemontować klipsy wygłuszenia spod maski?
Ktoś wie?

petrus1
30-06-2014, 06:29
ak zdemontować klipsy wygłuszenia spod maski?

Sprawdź to:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2211239&postcount=158

kordyl
30-06-2014, 08:28
Od zderzaka wystają takie ucha które pasują do osłony tylko jak to połączyć

Do tego też są kołki montażowe.

kylo1
30-06-2014, 12:42
[QUOTE=kordyl;2233861]Do tego też są kołki montażowe.[/Qtego się domyslam się , tylko jakie ? :( może ktoś ma jakieś foto , albo wkleić link np.z allegro które mam kupić

kalwin
26-08-2014, 21:06
A tak wygląda świeżo zamontowana osłona w PB 2.0 - koszt razem ze spinkami i wkrętami 89 zł (allegro). Montaż samodzielny, kanał, albo podnośnik serwisowy raczej niezbędny. Pasowała prawie idealnie - lekko musiałem podpiłować pilnikiem dwa otwory, żeby nie naginać zbytnio. Spinki pasują do prostokątnych otworów w podwoziu - 8 sztuk. Osłona posiada wycięty otwór pod łapę/poduszkę skrzyni i jest wykonana z grubego polietylenu HDPE - elastyczna. Podobno dużo odporniejsza niż te z ABS'u. Wygląda solidnie i mam nadzieję, że posłuży długo.

artur1970
27-08-2014, 17:06
Zapodaj link :one:

dario6273
27-08-2014, 19:49
Ciekawe jak na mrozie z wytrzymałością:wink: u mnie w oryginale jest zrobiona tak jakby sprasowanego filcu pod cisnieniem i utwardzonego zywicą:one:

kalwin
28-08-2014, 06:47
Z tego co wiem te filcowe są fabrycznie dawane w TDCi, głównie chyba ze względu na wyciszenie (chyba na zewnątrz :)) i docieplenie komory, natomiast mechanicznie pewnie łatwiej taką rozerwać. Te dokładane są z grubego HDPE - nie wyciszają pewnie nic, a nic, ale za to nie zostawisz jej na korzonku w lesie :D Przed syfem z jezdni, obie chronią skutecznie, natomiast jak będzie w mrozy niebawem się przekonam. Jeśli chodzi o ew. przegrzewanie to na razie nie wystąpiło, mimo paru korków, ale fakt, że upałów już nie ma.

Link do tej mojej, odbierałem osobiście w miejscowości Wyględy pod Wa-wą:

http://allegro.pl/oslona-silnika-mondeo-mk4-iv-4-s-max-spinki-hdpe-i4479288167.html
l