Zobacz pełną wersję : Nowy olej forda Formula zamiast Folmula E
Jestem przed wymiana oleju i tak sie zastanawiam nad tym nowym olejem. Dotychczas stosowalem olej formula E czyli polsyntetyk. Okazuje sie ze juz jest niedostepny i zastapiony przez nowy pelny syntetyk. I teraz moje pytanie. Stara szkola mowi o stosowaniu jednego rodzaju oleju mineral, polsyntetyk albo syntetyk zeby silnik nie zgubil szczelnosci. Czy ktos z was przeszedl z polsyntetyka na syntetyk? Byly jakies skutki uboczne? Swoja droga Ford mowi ze nowy olej zastapil stary czyli teoretycznie zaleca jego stosowanie i nie powinno byc problemow.
Okazuje sie ze juz jest niedostepny i zastapiony przez nowy pelny syntetyk.
No co TY :)
Jest TUTAJ (http://ford.sklep.pl/pl,product,320478,olej,silnikowy,5w30,5l,formula,e .html)
Z tego co słyszałem, oba oleje będą dostępne jednocześnie.
lukaszek2603 10-04-2009, 07:55 z tego co ja wiem formula-e nie został wycofany i jest sprzedawany jako olej półsyntetyczny. nowy produkt to formula-f, który wykonany jest w technologii syntetycznej opracowany przez castrola.
wstanley 10-04-2009, 12:02 Witam . Kupilem dwa lata temu mondeo (140tys km)zalane olejem syntetycznym 5W-40 producenta nie pamietam, wymienilem olej na 5W-40 5L Formula Motorcraft 1502263 , przejechalem ok 8 tys i nie widze zlych objawow
http://ewcar.pl/pl/product/browse?category=106450&page=2
a tu powyzej informacja o zastapieniu oleju.
Wyglada ze nie wszystkie sklepy juz sie pozbyly Formula E.
Poniewaz od zawsze w tym sklepie kupowalem dlatego napisalem niedostepny
A mi się wydaje,że Formula E był zawsze pełnym syntetykiem.
A mi się wydaje,że Formula E był zawsze pełnym syntetykiem.
..5W-30 Formula E oczywiscie nie jest olejem syntetycznym i niedlugo zostanie calkowice wycofany ze sprzedazy
Czy ktoś wie jakie parametry tzn. charakterystykę fizykochemiczną ma ten FORMULA F 5W30?
Opisy większości olejów w tym temacie są dostępne w necie, a na ten Fordowski ni cholery nie mogę znaleść. TAJEMNICA CZY CO ????
np. Mobil Super FE Special 5W-30
ACEA A1 / B1
API SJ / CF
ILSAC GF-2
Klasa lepkości SAE - 5W-30
Lepkość kin. w 40°C cSt 53.6 ASTM D 445
Lepkość kin. w 100°C cSt 9.9 ASTM D 445
Lep. dynam. CCS w temp. -25°C cP 2080 ASTM D 5293
Wskaźnik lepkości - 173 ASTM D 2270
Lepkość HTHS w 150°C cP 3.0 ASTM D 4683 Temperatura zapłonu °C 207 ASTM D 92
Temperatura płynięcia °C -33 ASTM D 97
Cał. liczba zasadowa (TBN) mg KOH/g 9.1 ASTM D 2896
Pozostałość po spopieleniu - 1.1
ja miałem w mondku wczesniej formułe e , teraz juz druga wymianę zalałem formułą f i jest bez róznicy, powiem wiecej formuły e dolewałem ok 500ml od wymiany do wymiany, a F chyba max 200ml dolałem przy ostatnim interwale 12tys
ta formułe F wleje teraz tez do maxsia , bo ponoc i do DPF-a sie ona także nadaje,a jest sporo tańsza od innych syntetyków typu mobil, czy nawet sam castrol (w sumie dizwne nie?)
trzycwierci 30-04-2010, 06:56 ja zastapilem formule E nowym F bowiem skoro sam ford zaleca taka zamiane, to chyba wie co robi
oczywiscie mozna nadal stosowac polsyntetyk uzywajac oryginalnego castrola 5W-30, jak ktos obawia sie nowego oleju
ja po 2 tyg nic nie zauwazylem, a nawet smiem twierdzic, ze silnik odrobine ciszej pracuje, ale moze to takie subiektywne wrazenie ;)
W końcu wydobyłem parametry oleju FORD FORMULA F 5W30
Info pochodzi z pewnego źródła, bo od producenta, czyli firmy CASTROL.
FORD FORMULA F 5W30
wskaźnik lepkości 160,00
Lepkość HTHS 3,00
Popiół siarczanowy 1,30
Całkowita liczba zasadowa TBN 9,00
temperatura płynięcia -45,00
dla porównania dwa droższe o jakieś 60% albo lepiej oleje ze specyfikacją fordowską WSS-M2C-913A i WSS-M2C-913B:
Castrol SLX Proffesional Longtec A5 5W30
wskaźnik lepkości 163,00
Lepkość HTHS ok. 3,00
Popiół siarczanowy 1,20
Całkowita liczba zasadowa TBN 10,50
temperatura płynięcia -45,00
Castrol EDGE 5W-30
wskaźnik lepkości 160,00
Lepkość HTHS ok. 3,00
Popiół siarczanowy 0,60
Całkowita liczba zasadowa TBN 6,00
temperatura płynięcia brak danych
Gdyby Formula F 5W30 miał tylko TBN trochę lepsze ok. 11, to by było idealnie.
Ale i tak wniosek jest taki, że nie ma co przepłacać i lać Formula F 5W30 !!!
witam, ja od miesiąca jeżdżę na tym oleju FORMUŁA F to prawda auto łatwiej odpala, ciszej pracuje, ale uzyskać pełne ciśnienie po dłuższym postoju ...........trudniej tzn. po całym dniu i nocy postoju po uruchomieniu silnika kontrolka na desce od ciśnienia oleju gaśnie dużo póżniej .Na poprzednim oleju FORMUŁA E kontrolka gasła zaraz po uruchomieniu silnika ..a jak jest u was ????????? odpiszcie
W marcu miałem pierwszy przegląd w ASO i z formuły e zmieniłem na formułe f. Po przejechaniu 6tys, nie zauważam różnicy, oleju nie ubyło więc jest okej :)
Finsternis 29-09-2010, 15:01 Witam,
Mam pytanko ile mniej więcej kosztuje 1l nowego Formula E,
Mam poważne przypuszczenia, że wymieniający mi olej kolesie kupili jakiś super extra, hiper olej, bo słono mnie sama wymiana kosztowała.
|
|