Zobacz pełną wersję : Transit 2,5 TD problem z mocą i obrotami
krzysztof07 10-04-2009, 22:12 Witam . Mam Forda Transita z 1999 roku , 2.5 TD . Po uruchomieniu silnika
pięknie wchodzi na maksymalne obroty , zostawię go na wolnych obrotach na
krótki czas i chcę ponownie wkręcić go na maksymalne obroty to dochodzi do
3500 obr i koniec tak jakby nie miał mocy . Wyłączę go i ponownie go
uruchomię jest taka sama sytuacja i tak za każdym razem . Proszę podpowiedzcie mi w czym jest problem . Filtry wymieniłem . Pozdrawiam
wojtekjanus 10-04-2009, 22:23 A jak w czasie jazdy? Na postoju elektronika powinna ograniczać obroty. W jakim celu chcesz mieć - po uruchomieniu silnika - maksymalne obroty?
krzysztof07 10-04-2009, 22:50 Witam . W trakcie jazdy jak trzymam wysokie obroty to się zbiera tak jak powinien ale jak jadę jednostajnie np. 80 to zaczyna słabnąć i niema mocy. Pozdrawiam.
wojtekjanus 10-04-2009, 23:23 Ponieważ masz system wtryskowy Lucas Epic, na którym mało kto się wyznaje, wpierw może pojedź do Forda do ASO na komputer, niech sczytają błędy, bo teraz to jest wróżenie z fusów.
W Epicu jest zainstalowany dosyć skomplikowany system przewodów i czujników ciśnienia i podciśnienia, pompa sterowana jest przez moduł ECU za pomocą kilku siłowników plus mnóstwo innej armatury - jest nad czym myśleć. Samemu możesz sprawdzić (oczyścić i zabezpieczyć silikonem) styki na pompie, na czujnikach, sprawdzić czy zawór upustowy nie przycina się, sprawdzić EGR, sprawdzić szczelność dolotu.
Ale punktem zaczepienia powinny być błędy z komputera.
Nie napisałeś też, jaką wersję masz - czy z intercoolerem.
O ile grono kolegów mających pompę Boscha jest liczne, mają spore doświadczenie i potrafią doradzić, to koledzy z Epic-em są nieliczni, a system wielce tajemniczy.
krzysztof07 10-04-2009, 23:33 Dziękuję za pomoc , silnik 2.5 td o mocy 86 km bez intercolera
krzysztof07 14-04-2009, 15:47 Mam jeszcze jedno pytanko koledzy podpowiadają mi żebym wymienił swoją pompę Lucas na bosha oraz pedał gazu i na pewno będzie wtedy chodził ,czy to prawda . Pytałem co z elektroniką ( Kostka ) od pompy , powiedziani mi że będzie sobie wisiała . Po prostu mam założyć pompę pedał gazu oraz linkę i wszystko. Proszę o pomoc czy mi się uda tak zrobić.
Mam jeszcze jedno pytanko koledzy podpowiadają mi żebym wymienił swoją pompę Lucas na bosha oraz pedał gazu i na pewno będzie wtedy chodził ,czy to prawda . Pytałem co z elektroniką ( Kostka ) od pompy , powiedziani mi że będzie sobie wisiała . Po prostu mam założyć pompę pedał gazu oraz linkę i wszystko. Proszę o pomoc czy mi się uda tak zrobić.
Uda się, bo z tego co czytam połowa ludzi z fordtransit.org/forum tak robi i żyje. Nie wiem czy to wszystkie kroki, ale pewnie tak.
Tylko czy koledzy powiedzieli Ci, że to maksymalne druciarstwo, że wtedy taką pompę bosha musi wziąć prawdziwy fachura na stół a potem wyregulować, bo inaczej zachowywać się ona powinna przy Di a inaczej przy TD. Oczywiście założona prosto ze szrotu też zabangla, ale... nie no, bądźmy poważni... Pamiętacie ten skecz Kabaretu Moralnego Niepokoju ? Parafrazując:
- a co to jest ?
- to jest transit...
- ale on ma silnik z tyłu !!!
- no to co z tego... ale za to jaki silnik !
;-)
krzysztof07 14-04-2009, 17:48 Jak sprawdzić czy egr jest dobry i czy jak go się odłączy to powinna być jakaś reakcja silnika .
wojtekjanus 14-04-2009, 20:38 Krzysztof, musisz trafić na fachowca, który zna Lucas Epic. Ten twój problem to raczej jest jakaś drobna sprawa, wymiana na inną pompę ma sens jak ta pompa Lucas-owska całkiem padnie.
W Warszawie - gdzie mieszkam - wiem kto robi bardzo dobrze Epica, ale w Szczecinie nie.
Co do zaworu EGR: w klasycznych dieslach bez elektroniki ( w Transicie z Boschem) zawór sterowany jest podciśnieniowo i otwiera recyrkulację spalin tylko na wolnych obrotach. Jeżeli sprawia kłopoty - nierówne wolne obroty, recyrkulacja przy dużych obrotach połączona ze spadkiem mocy - można go zaślepić i jest spokój. Inaczej z układem sterowanym elektroniką - ECU dostaje sygnały z kilku czujników, także czujnika EGR-a i jego zaślepienie może spowodować złe sterowanie pompą. Dodatkowo mało kto zna się dobrze na tym systemie, niektórzy twierdzą że w tym systemie zawór otwiera się także przy wyższych obrotach, więc rady typu: "jasne, że zaślepić", są o kant dupy potłuc, bo tak naprawdę nie wiadomo co to spowoduje. Nie poradzę ci, bo jak próbowałem prześledzić drogę i zasadę działania systemu podciśnieniowgo w Epic-u, to osiwiałem. EGR można sprawdzić czy reaguje na zmianę ciśnienia na membranie i czy nie jest ona dziurawa - ale raczej po jego wyjęciu. Można go wtedy dobrze oczyścić.
Co do wymiany pompy na Boscha: Bosch pracuje bez turba, trzeba by ją zupełnie inaczej ustawić (czy to możliwe?), inna przepustnica, sterowanie nią, inne wtryski, przewody, EGR, przeróbka kolektora- przy tym wszystkim pedał gazu na linkę to mały pikuś. Ja bym tego nie robił, tylko np kupił używaną pompę z anglika z możliwością odpalenia i sprawdzenia.
Co do wymiany pompy na Boscha: Bosch pracuje bez turba, trzeba by ją zupełnie inaczej ustawić (czy to możliwe?), inna przepustnica, sterowanie nią, inne wtryski, przewody, EGR, przeróbka kolektora- przy tym wszystkim pedał gazu na linkę to mały pikuś. Ja bym tego nie robił, tylko np kupił używaną pompę z anglika z możliwością odpalenia i sprawdzenia.
Dramat w czterech aktach - znaczy na 4 strony ;) Dla wyznających się na pogańskim języku może być fascynująca lektura :) http://www.fordtransit.org/forum/viewtopic.php?f=27&t=25211 - krok po kroku...
wojtekjanus 14-04-2009, 23:21 Dzięki Maciek, teraz już wszystko jasne:573:
krzysztof07 15-04-2009, 15:17 Witam .B .Dziękuję za poradę . Po prostu jechać do serwisu niech go zdiagnozują , czy tak. a może wyją pompę i zawieść do pompiarza .
wojtekjanus 15-04-2009, 19:24 Przecież nie wiadomo, czy to pompa. Pojedź z autem, ale wpierw wypytaj się dobrze, czy dotykał już się do EPIC-a.
krzysztof07 23-04-2009, 21:55 Zapomniałem dodać że zapala się kontrolka pomarańczowa ,po lewej dolnej stronie zegarów , od czego ona jest ?. Czy ktoś wie . Pozdrawiam.
Jak wygląda ta kontrolka??
krzysztof07 24-04-2009, 18:31 Jest niewyraźna ale wygląda na formę silnika lub chłodnicy
wojtekjanus 24-04-2009, 18:40 Z tego co pamiętam, to są trzy żółte swiatełka:
-obecność wody w paliwie (czujnik w filtrze paliwa),
-cold start (powinna działać w mrozy),
-nieprawidłowa praca ECU.
Obstawiam wodę w paliwie.
krzysztof07 25-04-2009, 09:28 Witam . Filtr paliwa wymieniłem a co to jest ctu . Przepraszam za takie pytania ale jestem laikiem w mechanice .
wojtekjanus 25-04-2009, 15:20 To, że wymieniłeś filtr, nie znaczy, że lampka zaraz się nie zapali - jeśli w paliwie jest woda, bo filtr pełni także rolę odstojnika wody.
ECU - Electronic Control Unit, czyli komputer sterujący układem wtryskowym.
yahoyaho 04-06-2009, 21:39 Sprawdzałeś ciśnienie pośrednie. Na pompie ma wynosić okolo 8 bar.
U góry jest zaślepka, odkręć i wkręć manometr - odpal silnik.
Jesli coś nie tak z ciśnieniem to z boku jest zaślepka na klucz 17 czy 19 (nie pamiętam z której strony) jest to zawór bezpieczeństwa często siada lub sie zawiesza.
To na początek!
Można troszkę podziałać w tej pompie bez diagnostyki
Pozdrawiam
yahoyaho 04-06-2009, 21:42 Pomarańczowa kontrolka z boku - to jest brudne paliwo (najczęściej woda w paliwie)
Trzeba poluzować koek pustowy filtra ON - spuścić paliwo i powinno być OK.
Prawdopodobnie w Transicie kontrola nie ma powiązania z CPU - silnika, jest tylko typowym ostrzerzeniem dla kierowcy
|
|