Zobacz pełną wersję : Mata wygłuszająca pod maską

goral
25-07-2005, 20:40
Rzecz dotyczy mkII. Ta mata byla seryjnie zakladana do wszystkich, czy nie? Czy w rezultacie jej brak oznacza ze byl bity? Bo ja juz sie pogubilem :roll:

Slawko
25-07-2005, 20:55
seryjnie maty były montowane jesli silnik był diesel. Przy Pb to róznie, zalezy od rocznika i wersji.

tommus9
25-07-2005, 21:34
Osobiscie to tylko w jednym mondku spotkalem sie z brakiem maty i BYŁ BITY!!!

jagrall
26-07-2005, 08:28
u mnie jest mata

PabloG
26-07-2005, 09:24
1998 2.0 ghia, kupiony u nas. Mata jest

kristopher
26-07-2005, 09:39
U mnie niet.
I (podobno - wg niezależnych ekspertów) nie był tłuczony.
Podejrzewam, że matę montowano do wyższych standartów (GHIA) i diesli.

goral
26-07-2005, 10:14
No, ja wlasnie tez jej nie mam:(

pawlem
26-07-2005, 13:13
Melduję że :razz: u mnie jest!!!!

adamoza
26-07-2005, 13:16
Mata jest, a wersja niezbyt wypasiona.

jagrall
26-07-2005, 15:19
U mnie niet.
ja mam najbidniejszą wersję kupioną w polsce i mam ową matę

Bauma
26-07-2005, 15:28
mozliwe ze wplyw na brak maty badz jej obecnosc oprocz rocznika,silnika i wersji wyposazenia moze miec tez miesiac produkcji poniewaz:
Ford teraz chce doplaty za pokrywe silnika :shock: a doslownie auta z tym samym rocznikiem np ze stycznia pokrywe jeszcze mialy w standardzie. moze sie myle ale idac tym tropem tj nawet logiczne. tylko zupelnie nielogiczne dla mnie jest to dlaczego Ford wprowadzil taka bzdure. to nie najlepiej swiadczy o FORDZIE!!! wg mnie to brak szacunku dla klienta :evil: mi sie w glowie nie miesci zeby autko tej klasy mialo jako opcje a nie serie pokrywe silnika!!!!!

Kefir
26-07-2005, 16:08
Ty, ale dobre

Ford teraz chce doplaty za pokrywe silnika
a ja bym olał tą ich dopłatę. Ciekawe jak by to wyglądało hi hi
chyba, że masz na myśli jakąś inną pokrywę :gitara:

bary77
26-07-2005, 22:13
Ty, ale dobre

Ford teraz chce doplaty za pokrywe silnika
a ja bym olał tą ich dopłatę. Ciekawe jak by to wyglądało hi hi
chyba, że masz na myśli jakąś inną pokrywę :gitara:

Podejrzewam że Baumie chodziło o plastikową osłonę zakładaną bezpośrednio na silnik, oczywiście pod maską która jest :D. Zresztą dolnej osłony silnika też nie było :| Obydwie dokupiłem

Kefir
27-07-2005, 06:41
To był oczywiście żart. Też go nie podejrzewam o to, aby miał na myśli tą wielką pokrywę silnika ;)

badger6
27-07-2005, 07:29
Według mnie to też żenujące z tą osłoną na silnik bo bez niej silnik wygląda co najmniej niewyjściowo ;) . Ja sobie zażyczyłem żeby mi ją założyli za dopłatą ale w końcu dali za darmo :D

kristopher
27-07-2005, 13:37
żenujące z tą osłoną na silnik bo bez niej silnik wygląda co najmniej niewyjściowo

Panowie. Chodzi o matę tłumiącą montowaną w MkII pod klapą komory silnika, a nie plastikową osłonę silnika w MkIII.

goral
Na razie daje się obserwować zależność:
silnik 1,6 - maty ni ma :(
silnik większy - mata jest :)

Ciekawe jak będzie dalej.
Na marginesie, osobiście nie odczuwam potrzeby jej zakładania.
Pozdrawiam

goral
28-07-2005, 08:51
No na to wyglada, ze w 1.6 ni ma:( Ale napewno taka mata by sie przydala, i nie chodzi tu o jakies wyciszenie (jak nazwa by na to wskazywala) ale przede wszystkim maska by sie tak nie nagrzewala i nie wystepowal by w przyszlosci w takim stopniu efekt plowienia lakieru. Sam pewnie zauwazyles, podczas deszczu, jak potrafi parowac z tej rozgrzanej maski, z boku to pewnie wyglada, jakby conamniej woda mi sie zagotowala w chlodnicy :D (jakbym to jeszcze wody uzywal ;))

krzysieksa
28-07-2005, 15:22
U mnie niet.

W moim mata jest i nie jest to wersja GHIA.

mondeo
28-07-2005, 17:07
W moim mondku nie było bo chyba był bity ale z tego co sie oriętuje to w dizlach były zakładane dla wygłuszenia Ja sobie dokupiłem na szrocie i różnica taka sobie a wersie mam całkiem całkiem 1,6 16V zet (paliwko i gaz) :064:

Kefir
29-07-2005, 14:12
W moim Mondku, choć wersja uboga - mata była.

mariusx
01-08-2005, 16:38
Ja kupiłem bez maty(a bity nie był, dopiero ja "pobiłem"). Kupiłem matę na złomie za 50 pln :), z "korkami" do mocowania !!!!!.
Zauwazyłem natomiast że klapa silnika powinna mieć przynitowaną taka odstającą blache w centralnej cześci, na która mate się zawiesza. Ja tego nie miałem, czyli nie każde mondeo to wyciszenie posiadało fabrycznie.

gregor13
01-08-2005, 19:33
U mnie nie było, ale znalazłem na Allegro (50 zeta + koszty wysyłki) razem z zapinkami :wink:

deniro
02-08-2005, 06:21
WITAM

Najleprzym wyjściem jest zakupić sobie wygłuszające maty bitumiczne lub polimerowe , jast ich kilka typów w zależności jaki element chce się wygłuszyć na przykład komorę silnika wygłusza się matą z warstwą aluminium (chodzi o temperaturę) , nadkola,podłogi wykleja się matami bitumicznymi (typ miękki) lub polimerowymi (typ gładki) , drzwi w zelu osiągnięcia leprzej komprechy głośników niskotonowych a w efekcie 100% poprawy "miękkiego" basu klei się matami bitumicznymi (typ twardy) .
Maty montuje się w banalny sposób : sie przykłada, sie docina nożyczkami, sie czyści blache, sie podgrzewa suszarką, sie klei, i sie pije browca ze szczęścia z osiągniętego efektu :D
Montowałem je już w moim byłym autku peugeocie 206 i REWELACJA - już sie nie czułem jakbym miał piłę spalinową między nogami :lol:
Maty nie są drogie a efekt murowany .

Zapodaje adres to sobie można je - no...te maty zamówić telefonem :

AUTO-PLAST PRODUKT Sp.z o.o
ul. Przemysłowa 10
62-300 WRZEŚNIA
tel. 061/43 70 000
fax. 061/43 79 137

POZDRO