Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Zaślepienie EGR w TDDI.
mielniczuk82 15-04-2009, 13:54 Witam. Mam ze względu na falujące obroty na zimnym silniku mam zamiar zaślepić zawór EGR. Proszę powiedzcie mi:
1. Czego mogę oczekiwać po takim zabiegu?
2. Czy w związku z zaślepieniem grożą jakieś przykre niespodzianki typu usterka, błąd na komputerze?
3. Czy polecacie taki zabieg?
4. Czy macie jakieś wskazówki- linki jak to zrobić
Proszę o wskazówki i odpowiedź
1. W twoim przypadku raczej niczego
2. Nie
3. Tak
4. odkrecasz egr, docinasz jakas blache na jego kształt, robisz otwory pod sruby w tej blaszce, składasz do kupy. Ma to wygladac tak jakby tam była uszczelka.
4a. Mozesz tez zatkac gumową rurke ktora do niego idzie, ona powoduje ze sie podnosi i wpuszcza spaliny, ale odpowiedz 2 moze sie zmienic.
mielniczuk82 15-04-2009, 18:50 Czekam na więcej wypowiedzi
motorek26 15-04-2009, 21:09 Czekam na więcej wypowiedzi
nic dodać nic ująć kolega powiedział ci wszystko
co do twoich falujących obrotów to sprawdź wtryski i wymień filtr paliwa jeżeli nie był dawno wymieniany
dikileiden 15-04-2009, 21:21 Proponuję ci po zaślepieniu zaworu ,odkręcić kolektor dolotowy i przewody rurowe(gumowe) idące od zaworu do kolektora i wyczyścić wewnątrz przewody jak i kolektor,a zobaczysz czym oddychało do tej pory twoje auto.U mnie po zaślepieniu ustąpiło całkowicie dymienie z rury wydechowej nawet w czasie ostrego dodania gazu.Jak do tej pory nie odnotowałem zadnych skutków ubocznych.Przed zaślepieniem też miałem falowanie obrotów,po zaślepieniu to ustąpiło.
franczesko 15-04-2009, 22:00 co prawda w tym temacie chodzi o fieste ale warto poczytać :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=47322
A możecie zapodac jakies fotki z takiego zaślepiania w silniku TDDi 115 KM
Po co fotki to wyglada ni mniej ni wiecej jak metalowa uszczelka, roboty na 15 min + czas potrzebny na wyciecie blachy pod wymiar.
tylko nie uzywaj blach od puszki cocacoli bo sie szybko przepali :)
franczesko 17-04-2009, 17:16 najlpesze bd ok.1,5 a jeśli byłoby to nierdzewka to juz wogole miodzio:)
Witam,
Czytam o tym zaworze EGR i coraz bardziej przekonuję się żeby go zaślepić.
Jak czytam nie ma skutków ubocznych (to najważniejsze) - przynajmniej nikt takich nie opisał.
Pytanie mam takie w każdym silniku TDDi 2.0 115KM da się tę operację przeprowadzić ???
I jeszcze jedno pytanie, ile takie coś może kosztować (sam raczej tego nie zrobie) ???
Pozdrawiam
Mateyy
mk3driver 18-03-2011, 08:18 Witam. A może jednak ktoś pokaże fotki i opisze jak zaślepić ten EGR.
Byłbym wielkie dzięki :):)
Są takie skutki uboczne : glosniejsza praca silnika, gorsze nagrzewanie sie silnika. wystarczy sciagnac wezyk podcisnienia i bedziesz widzial jak chodzi:wink:
marek2907 19-03-2011, 18:56 jedyny skutek uboczny w TDDI i pierwszych TDCI (nieokablowany EGR) to to że trochę bardziej klekocze. żadnych innych niema.
sam kilka dni temu chciałem przeczyścić swój egr tak profilaktycznie i okazało się EGR był zaślepiony (auto od nowości serwisowane w Auto Plaza w Warszawie) Wiec wychodzi na to że co sprytniejsi mechanicy w ASO także zaślepiali EGR.
teraz mam zdjętą zaślepkę i słychać że o wiele ciszej pracuje.
co do obrotów to ja proponuję dolać do paliwka STP do czyszczenia wtrysków. u mnie w TDCI dużo to dało. silnik przestał się telepać na biegu jałowym
Są takie skutki uboczne : glosniejsza praca silnika, gorsze nagrzewanie sie silnika.
Z tym gorszym nagrzewaniem to kolega ma dużo racji. Nie są to jakieś duże różnice ale jednak odczuwalne.
w ekstremalnych warunkach zaślepiony egr może uszkodzić silnik poprzez punktowe przegrzewanie w komorze spalania głównie w korkach czyli wolne niskie obroty
mógłbyś rozwinąć temat, bo nie bardzo widzę związek
Po prostu gdy EGR jest zaślepiony lub nie działa poprawnie paradoksalnie wzrasta temperatura w komorze spalania na wolnych obrotach. To co opisał kolega jarcun to jest taka trochę teoria, nigdy nie słyszałem o takim przypadku. Zresztą sam jeździłem na zaślepionym ponad 2 lata.
Ale jakim cudem - przecież powietrze które wchodzi ma mniejsza temperature
a więc tak nie tylko teoria bo jak niektórzy wiedzą mam passata i na forum passata audi było parę problemów z tym ( nie tylko vw to się zdarza od razu dodam) najczęściej pękanie tłoka
dzieje się to z powodu po pierwsze wyższej temperatury spalania owszem powietrze jest rochę zimniejsze ale jest inna jakość spalania , temperatura punktowa.
kolejnym problemem jest to że przepływomierz widzi inną ilość powietrza większą więc zwiększa dawkę paliwa czyli znowu jeszcze większe przegrzanie punktowe, jakiś czas temu było zaślepianie tego plagą ale po usterkach nagle wszyscy zaczeli się wycofywać ( oprócz osób które znacznie podnosiły moc zmieniając dolot wydech itp)
Kielek93 05-09-2011, 21:42 Witam,
jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. :)
Otóż pojawił się problem. Jestem szczęśliwym posiadaczem Mondeusza, jednak ostatnimi czasy zaobserwowałem spadek mocy. Postanowiłem więc zaślepić zawór EGR, jednak po zaślepieniu osiągał zaledwie 3tys obr/min i się dławił. Dorobiłem uszczelkę za pierwszym razem z 3-ma dziurami. Za drugim razem było to samo, ale uszczelka była bez żadnej dziury. Złożyłem to na fabrycznej uszczelce i jest OK, jednak brak mocy daje mi się we znaki. Samochód rano faluje na obrotach, czytałem, że to może być spowodowane właśnie EGR, jednak 3tys obr to trochę mało.
Proszę o jakieś rady. Za odpowiedzi na temat z góry dziękuję. ;)
jeśli nie jest zaślepiony to czyść go kolego czyść
Kielek93 06-09-2011, 16:00 Piotruś, masz na to czyszczenie jakiś skuteczny sposób, czy skrobać to czym się da? :)
Zastanawia mnie ten spadek mocy, czy to może być spowodowane tym zaworem EGR.
Dziś zobaczę jeszcze czym oddycha moje auto i spróbuję przeczyścić kolektor dolotowy. Swoją drogą, te ponowne spalanie spalin jest głupotą, bo są z tym tylko problemy, a te narzucone przez Unię normy nijak się mają do ekologii, bo na drogach w Polsce przeważają stare autobusy, za którymi nie da się jeździć, bo zostawiają taką mgłę, że nic nie widać.:)
//edit
Wykręciłem cały ten zawór i okazał się on dosyć czysty, była w nim tylko niewielka ilość sadzy. Chyba nie ma sensu odkręcać kolektora ssącego, skoro zawór jest prawie czysty..
Są jakieś dalsze propozycje co do braku mocy i tego zawora?
jezeli samochod nie wkreca sine na obroty to sprawdz najpierw turbine,
czy daje odpowiednie cisnienie ewentualnie jej sterowanie
mozesz sprawdzic tez czujnik temperatury powietrza w dolocie ma duzy wplyw na prace turbiny
a co do zaworu egr to jedynie otwarty na stale moze powodowac gorsze osiagi silnika niz te fabryczne
auto faktyczne moze pracowac troche glosniej i dluzej sie nagrzewac po zaslepieniu a
temperatura spalania w komorach wzrasta bo auto dostaje czyste powietrze nie zanieczyszczone spalinami
ale ja nie widze po mojej padlince zeby cos sie z nia dzialo a naprawde jej nie oszczedzam
dluzej sie nagrzewac po zaslepieniu a
temperatura spalania w komorach wzrasta bo auto dostaje czyste powietrze
To się zdecyduj czy będzie cieplej czy zimniej ;) bo skoro w komorach spalania wzrasta to ?
...dobra, to jest tak:
...EGR pod obciążeniem jest zamknięty, więc jego działanie jest "0"
...otwiera się całkowicie tylko na biegu jałowym, na momencik przy zmianie biegu, oraz częściowo podczas jazdy ze stałą, niewysoką prędkością
...otwarty powoduje dostawanie się do komory spalania (dolotu) spalin, które są dla procesu spalania gazem obojętnym, ale zastępują powietrze (czyt. tlen) co powoduje zmniejszenie temp. spalania, wycisza pracę silnika, zmniejsza emisję spalin
...zaślepienie powoduje:
-głośniejszą pracę silnika w pierwszym momencie dodawania gazu (ledwie zauważalne)
-chwilowe zwiększenie temp. spalania
-zwiększenie emisji spalin :P
-zmniejszenie dymienia :D
-lepszą reakcję na gaz :D
-znaczne zmniejszenie/wykluczenie zanieczyszczania kolektora dolotowego :D
-jeśli samochód wyposażony jest w chłodnicę EGR, wolniejsze nagrzewanie się płynu chłodzącego
-wyłączenie możliwości szybkiej korekty ciśnienia doładowania przez ECU (sterownik)
-wyłączenie możliwości szybkiej korekty ciśnienia doładowania przez ECU (sterownik)
To mnie zaciekawiło, możesz troszkę rozwinąć ? Jak ciśnienie jest za małe to otworzenie EGR może "uzupełnić" ciśnienie spalinami ... ? bo jak jest za duże to przecież otworzenie chyba nic nie może zdziałać?
Kielek93 10-09-2011, 10:05 jezeli samochod nie wkreca sine na obroty to sprawdz najpierw turbine,
czy daje odpowiednie cisnienie ewentualnie jej sterowanie
mozesz sprawdzic tez czujnik temperatury powietrza w dolocie ma duzy wplyw na prace turbiny
a co do zaworu egr to jedynie otwarty na stale moze powodowac gorsze osiagi silnika niz te fabryczne
auto faktyczne moze pracowac troche glosniej i dluzej sie nagrzewac po zaslepieniu a
temperatura spalania w komorach wzrasta bo auto dostaje czyste powietrze nie zanieczyszczone spalinami
ale ja nie widze po mojej padlince zeby cos sie z nia dzialo a naprawde jej nie oszczedzam
Możesz to trochę rozwinąć? Zauważyłem ostatnio, że Mondeuszowi wróciła moc, ale nie na długo. Otóż od odpalenia auto chodzi jak żyletka, po jakimś czasie czuć jakby wyłączała się turbina. Wystarczy je zgasić i moc wraca. Może być tak, że do turbiny idzie za ciepłe powietrze i czujnik wysyła informację do ECU, żeby ją wyłączyć, żeby się nie zatarła, czy coś w tym stylu? Zdjąłem wczoraj osłonę silnika i zauważyłem, że ten plastik od IC trochę się pocił na dole, rura wydaje się być w porządku. Możliwe, że uszkodzeniu uległ ten plastikowy odcinek?
Z góry dziękuję za zainteresowanie. ;)
...EGR-em sterownik może korygować ciśnienie doładowania, znaczy ograniczać go upuszczając spaliny do kolektora dolot. :)
...Kielek. rozszczelnił się IC na łączeniu aluminium z plastikiem ...trzeba by rozebrać, wyczyścić, skleić i zacisnąć z powrotem
Kielek93 10-09-2011, 15:36 Heko, dzięki za informację. :D
Idę wyjąć IC. O wynikach poinformuję w temacie.
//edit
No i IC jest suchutki, żadnego przecieku. Gumowe rury doprowadzające powietrze też są suche, a ja nadal nie znam przyczyny ginącej mocy..
podlanczales auto do kompa zeby sprawdzic cisnienie doladowania
jak nie masz mozliwosci to sprawdz czy weze przy ic robia sie twarde jak dodajesz gazu
jak beda robily sie twarde (puchly podczas dodawania gazu) to sprawdz czujnik temperatury powietrza powinien byc w ic jak go odlaczysz to auto powinno stracic moc i
nie wkrecac sie na obroty a jezeli nie bedzie zadnej roznicy to bedzie znaczylo ze jest zepsuty
Kielek93 11-09-2011, 12:59 Dziś dzień Boży, także sobie daruję, jutro pojadę na kompa jak zdążę. :)
Dzięki za radę.
Aaa, jakby ktoś pytał o falowanie obrotów, to mi pomógł uszlachetniacz ropy, dziś rano zapalił bez żadnego dymku, obroty też były stabilne. Pozdrawiam forumowiczów. :)
//edit
Dopiero dziś pojechałem na diagnostykę auta komputerem. Błąd P coś tam x2. Diagnoza: uszkodzony sterownik pompy wtryskowej. Wybuliłem 70zeta za podpięcie pod kompa, koleś dał mi wizytówkę i powiedział, że koszt powinien się zamknąć w kwocie około 600zł. Co Wy na to, takie są ceny, czy chcą mnie naciągnąć? I czy sam dam radę naprawić ten sterownik? Powiedział, że część zamienna, która padła kosztuje 2.7zł, dlatego chyba warto byłoby to samemu naprawić, o ile się da. Jakieś sugestie?
Diagnoza: uszkodzony sterownik pompy wtryskowej. Co Wy na to?
przepaleniu ulega tranzystor w sterowniku, wystarczy ten tranzystor wymienić i po kłopocie, tranzystor kosztuje 7, 50 + wymiana 300 u elektronika do tego jest 6 m-cy gwarancji, demontaż i montaż sterownika robi się samodzielnie
czy sam dam radę naprawić ten sterownik? Powiedział, że część zamienna, która padła kosztuje 2.7zł, dlatego chyba warto byłoby to samemu naprawić, o ile się da. Jakieś sugestie?
ja robiłem sterownik u elektronika (sam się bałem) w Radomyślu bo to nie daleko od Tarnowa http://www.vp44.mielec.pl/
ale w necie i na alledrogo jest tego pełno, widziałem oferty z Krakowa i Wrocławia:
http://allegro.pl/naprawa-sterownika-vp44-ford-mondeo-2-0-tddi-vp-44-i1784418402.html
http://www.favore.pl/337696_naprawa-sterownika-vp44-ford-mondeo-2-0-tddi-vp-4-rumia.html
demontaż jest bardzo prosty i robi się go samodzielnie, my zrobiliśmy to z kumplem bez jakiegokolwiek doświadczenia mechanicznego wg. tych poradników:
mondeo http://www.youtube.com/watch?v=qWaVurQQVR8&feature=related
focus http://www.youtube.com/watch?v=53kP1RCM5gU&feature=mfu_in_order&list=UL
w przypadku mondeo TDDi trzeba odkręcić przewody paliwowe od pompy, i odchylić je na bok, reszta jest banalna
montaż dokładnie odwrotnie, tylko jeden 4-ch czarnych z przewodów elektrycznych musieliśmy przedłużyć bo ciężko było go zlutować ponownie
Kielek93 10-10-2011, 20:30 Dzięki wszystkim zainteresowanych tematem. Zrobiłem jeden myk. Tamten koleś wykasował mi błędy, pojechałem do serwisu Bosha. Zapłaciłem mniej i otrzymałem inną diagnozę. Na krótszą metę samochód naprawiony. Nie dostawał wystarczająco dużo paliwa. Wymieniłem filtr i jest w porządku jak na razie, ale mechanik powiedziałem, że prawdopodobnie zaciera mi się tłoczek, który zmienia kąt, czy jakoś tak. To na przyszłość dla reszty posiadaczy Mondziaka. ;>
najlpesze bd ok.1,5 a jeśli byłoby to nierdzewka to juz wogole miodzio:)
witam. wiem że była już taka prośba ale proszę id siebie czy może ktoś wystawić dokładną fotkę jak i gdzie wygląda zaślepiony egr
Bardzo proszę!
newpolish 24-11-2011, 12:53 Witam,
Pozwole sobie na odswierzenie tematu. Az wstyd sie przyznac, ale nie moge zlokalizowac zaworu EGR w swoim focusie 1,6. Czy moglby ktos na zalaczonym zdjeciu zaznaczyc gdzie tego szukac?
tak wyglada w całości z chłodnicą egr, wszystko z tyłu za silnikiem
http://img607.imageshack.us/img607/1411/60459218.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/60459218.jpg/)
czerwona strzałka to kierunek gdzie go szukać...tam z tyłu :P
na żółto miejsce gdzie wlatują spaliny do kolektora dolotowego
http://img534.imageshack.us/img534/408/attachmenthl.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/534/attachmenthl.jpg/)
newpolish 25-11-2011, 12:37 Dzieki za podpowiedz. Faktycznie, jak sie odkreci filtr od bloku to jest dojscie go tego EGR. Mam nadzieje ze wystarczy odkrecenie tylko 2 bolcow i nie bedzie trzeba odkrecac chlodnicy. Jeszcze raz dzieki.
...hehe, a przy okazji, co Wam przypomina mój żółty bohomaz na fotce powyżej? g:DD
marek ampulski 25-11-2011, 22:44 Mapa polski heko hehe.
witam. proszę o pomoc w określeniu części silnika tddi. zaznaczona część jest przekręcona do bloku dwiema śrubami obok odmy olejowej. jeśli się nie mylę była klejona i zaczęło mi się pocić miejsce pod nią. Może coś na temat wymiany??? Help!:roll:
http://imageshack.us/photo/my-images/526/fordsilnik.png/
ogromne dzieki!
ale mała pomyłka która jednak naprowadziła mnie na część.
Pompa podciśnieniowa Vacum 1.8D / TD FO 19420+
679,00 zł
szt
Pompa podciśnieniowa Vacum 1.8D / TD FO 19420+
Podciśnieniowa pompa wspomagania układu hamulcowego. Pompa Vacum. Montowana przy głowicy silnika. Pasuje do: FORD Focus Mk1 od 03/2002 do 05/2005 - wszystkie 1.8 TDDi / TDCi FORD Focus Mk2 04/2005 do 12/2007 1.8 TDCi FORD Focus Mk2 FL od 12/2007->...
matrog19 18-01-2012, 22:22 Witam. Dzisiaj niestety pierwszy raz mojego mondka dopadła usterka. Stało się to jak jechałem do pracy. Zauważyłem, że auto kompletnie straciło moc, wielkim wyczynem było przekroczyć 100km/h. Tylko na 2 biegu udało mi się przekroczyć 2.5 tys obrotów co spowodowało wielką chmurę czarnego dymu za mną. Pomyślałem sobie, że pewnie spadł/pękł jakiś przewód od intercoolera bo sporo o tym czytałem na forum. Gdy odpaliłem auto po pracy i ruszyłem okazało się, że jednak nie... moc powróciła w wszytko było ok aż do czasu gdy silnik się rozgrzał. Wtedy jadąc ze stałą prędkością poczułem poszarpywanie i gdy nacisnąłem na gaz znów zaczęły sie wcześniej opisane objawy. Za jakiś czas zatrzymałem się na poboczu, odpaliłem ponownie auto i znów jest moc, wgniata w fotel. W czasie powrotu do domu działo się to kilkakrotnie. Zawsze ponowne odpalenie eliminowało problem na kilka km. Po powrocie do domu spróbowałem na wolnych obrotach go pogazować. Z trudem osiągnął 3 tys obrotów i strasznie przy tym poszarpywał. Czuć było nieprzepalony olej napędowy. Odpaliłem ponownie i obroty osiągnął w mgnieniu oka. Z moich obserwacji podejrzewam zacinający się zawór egr. Ja go nigdy nie czyściłem i pewnie wcześniej nikt też tego nie robił. Z tego co wiem otwiera się on na przy stałych obrotach silnika bez obciążenia i wtedy u mnie właśnie zaczynają się objawy. Gdy jade i ciągle przyspieszam problemu żadnego nie ma. Jak uważacie koledzy? Nie mam zbyt teraz czasu aby czyścić samemu egr a nie chce, żeby mechanik kombinował coś innego. Dodam, że posiadam egr z elektryczną kostką. Tak myślę że może powinien wyświetlić się jakiś błąd ale z drugiej strony coś kojarzę, że gdzies było napisane że tam jest tylko czujnik otwarcia, zamknięcia na kompa i nic poza tym. Jak uważacie koledzy. Pewnie nie jeden miał już problem z egr? Sorry za nowy temat ale nie mogłem odszukać nic co by całkowicie pasowało do mojego problemu
...w kilka minut możesz wykluczyć lub potwierdzić czy to EGR...kluczyk 10, poluzować 2 śrubki i wcisnąć kawałek blaszki pod rurkę, czyli krótko mówiąc zaślepić go
matrog19 19-01-2012, 08:24 W tddi egr z tyłu niestety leży i taki łatwy aż nie jest do niego dostęp niestety. Profilaktycznie jednak chyba go przeczyszcze. Jednak dzisiaj jechałem do pracy i całą drogę 30 km nic się nie stało. Wszytko pracowało tak jak należy. Tak myśle, że wczoraj jak wróciłem do domu i nie chciał na obroty wejść to przegazowałem porządnie, potem odpaliłem ponownie i wszystko było dobrze i znów przegazowałęm. Może coś się przedmuchało.
Ps. Bardzo dziękuję za nadgorliwość nowych moderatorów. Prosiłem wszystkich o poradę a nie o to, żeby mój temat trafił do "zaślepienie egr w TDDi"... Chyba nie o to pytałem. To, że za sugerowałęm egr nie znaczy, że to napewno on. A tym bardziej nie mam zamiaru go zaślepić. Cóż może jednak ktoś coś tu jeszcze podrzuci, nie będe taki żeby zakładać temat ponownie w dziale mondeo bo znam zasady, nie jestem od wczoraj na forum...
sagittario 22-01-2012, 22:37 jak byłem w serwisie bosha to spytałem jednego kolesia co przyjechał po regenrowaną pompę wtryskową o objawy jakie miał. No i nie chcę źle wróżyć ale były podobne do tych co Ty masz.. czyli jak sie rozgrzewał to auto traciło moc a nawet nie mogło dalej jechać... Oby nie pompa..
matrog19 23-01-2012, 09:56 Też myślałem nad tą opcją ale poczytałem już wiele tematów o egr i wychodziło by ze bardziej niż zawór to u mnie nie domaga jego sterowanie. Pompa powinna być ok bo pali zawsze ok. Na postoju wchodzi na obroty dobrze (nieraz tylko coś odwali ale to tylko jak go zamuli podczas jazdy). Słychać, że kont wtrysku przestawia pompa. Jeżeli pompa by była mechanicznie uszkodzona to odpalanie ponowne by nie pomagało. A z elektroniki to jest zaworek konta wtrysku (wg mnie jest ok bo zawsze pali dobrze i słychać, że kont się zmienia) potem jest czujnik obrotów wałka (odpada) i jest czujnik dawki maksymalnej (też odpada). Tak sobie tłumacze i oby to się potwierdziło. Jutro jade go zostawić.
toomekk6 09-02-2012, 13:37 Chłopaki mam do Was pytanko. Wyjąłem EGR i sobie leży w kąpieli błotnej;p Czy można jakoś sprawdzić czy takowy EGR działa nie montując go do auta?
Mam taki EGR: http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0-tddi-zawor-egr-i2052971328.html
motorek26 11-02-2012, 00:52 można wystarczy dać mu odpowiednie podciśnienie i membrama powinna otworzyć zawór
piotrpos 26-03-2012, 20:51 jak można zaślepić egr bez ingerencji blachy w focusie 1.8TDDi
motorek26 27-03-2012, 22:42 jak można zaślepić egr poczytaj na forum jest setki postów na ten temat
Co daje zaślepienie tego zaworu??
oprócz zablokowania przedostawania sie spalin do ponownego spalania i zasyfienie dolotu??
wojtekjanus 06-04-2012, 10:02 zasyfienie dolotu?? To mało? Widziałeś kolektor ssący po przebiegu 200 kkm? Światło kanałów zwężone bywa do 50% - a to równoznaczne jest ze stratą mocy i elastyczności silnika...
Ponadto sam EGR jeżeli jest zawalony osadami, potrafi się przycinać w otwartej pozycji - zwłaszcza po dłuższym postoju. A wtedy próba dodania gazu i ruszenia - to czarna zasłona dymna jak na wojnie z pancernika.
Generalnie pomysł na EGR i recyrkulację spalin - wymuszony przepisami o emisji spalin - to jedna z największych porażek techniki motoryzacyjnej. W praktyce nie ma auta dowolnej marki, w którym po większym przebiegu nie byłoby kłopotów z EGR-em. I to mimo przeróżnych prób zmian w konstrukcji, wprowadzeniu długich przewodów dolotowych z wodną chłodnicą spalin i wielu systemów sterowania zaworem. Problemy stale pozostają te same...
Najśmieszniejsze, że zawór EGR w praktyce działa TYLKO na wolnych obrotach obniżając emisję tlenków azotu, ale podwyższając z kolei emisję węglowodorów i rakotwórczej sadzy. Więc z kolei trzeba montować wydajne filtry dpf i katalizatory - tak łańcuszek kosztów wydłuża się.
Kreatywni urzędnicy - z politycznego nadania lobby ekologicznego - są szczęśliwi, że producenci aut spełniają ich wymagania, a producenci przerzucają koszty ekologii na użytkowników.
Problem tylko w tym, że żaden z tych eko urzędasów - będących technicznymi kretynami - nie ma pojęcia o tym, jakie straty ponosi środowisko z tytułu konieczności produkcji całego osprzętu systemów recyrkulacji, ich montażu, serwisowania i nieprawidłowego działania w milionach samochodów. Liczy się tylko wskaźnik emisji na wolnych obrotach samochodu opuszczającego fabrykę. Porażka rozumu całkowita...
Załączony wykresik pokazuje zależność pomiędzy recyrkulacją spalin i emisją szkodliwych składników spalin w typowym silniku diesla. Owszem - przy zwiększaniu stopnie recyrkulacji maleje ilość tlenków azotu, ale gwałtownie rośnie ilość wydalanej sadzy i węglowodorów. A te trzeba z kolei redukować ... w inny sposób. Jeden mały zawór recyrkulacji wymusza obudowanie silnika systemem rur do spalin, odlewanych aluminiowych korpusów, gumowych przewodów podciśnieniowych i wodnych, przewodów elektrycznych, kosztownych zmian w wydechu, zamontowania dodatkowej elektroniki itd., itd...
http://img41.imageshack.us/img41/2347/przechwytywaniebf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/41/przechwytywaniebf.jpg/)
A - recyrkulacja w %
B - emisja składników w %
1 - węglowodory
2 - cząstki stałe (w tym sadza)
3 - tlenki azotu (NOx)
matrog19 06-04-2012, 10:13 Wszystko jest prawdą z tym syfem, zacinaniem się itd itp ale mnie w mondeo przed zaślepieniem zaworu trzyma jedno. Mianowicie przy sprawnym zaworze lepiej nagrzewa się silnik a to jak wiemy jest bolączką w mondeo. Ja na nagrzewanie nawet przy dużych mrozach nie narzekałem. Czytałem posty na forum gdzie ludziom po zaślepieniu na wolnych obrotach szybciej spadała temp silnika a po wyciągnięciu blaszki wracało to do normy.
wojtekjanus 06-04-2012, 10:37 Czytałem posty na forum gdzie ludziom po zaślepieniu na wolnych obrotach szybciej spadała temp silnika a po wyciągnięciu blaszki wracało to do normy. Teoretycznie jest to możliwe - bo część gorących spalin wraca do silnika ogrzewając nieco płyn w chłodnicy spalin - jeżeli takowa jest, a nie wylatuje w powietrze.
Ale w praktyce to nie ma większego znaczenia - ja w swoim 2,0 tdci nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w szybkości nagrzewania się silnika, natomiast mam czysty dolot, sprawny elastyczny silnik który wreszcie po oczyszczeniu kolektora zaczął się pięknie wkręcać na obroty - a już zapomniałem, że tak może być.... I nie kopcę przy depnięciu przy ruszaniu jak lokomotywa..
zaślepienie przynosi same korzyści?:>
ja w swoim 2,0 tdci nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w szybkości nagrzewania się silnika
To kolego powiem ci że podczas jazdy do 2 tyś otwarty EGR duużo daje. Auto zdecydowanie szybciej się nagrzej. Z kolei powyżej 2 tyś kiedy EGR jest zamknięty nie ma już to znaczenia.
Dodam że mam u siebie najnowszy model tego dziadowstwa. I kiedy nastąpiła jego awaria w postaci mechanicznego zablokowania tłoczka w pozycji otwartej zobaczyłem jak szybko może się nagrzać moje TDCI. Tłoczek w pozycji otwartej spowodował brak możliwości odpalenia silnika. Kiedy wydawałoby się że załapywał odrazu się dusił. Zaryzykowałem próbę odpalenia na zaciąg. Odpalił bez problemu i chodził już normalnie. Przejechałem zaledwie dosłownie kilka km w temperaturze ok -15 st i nawet nie zauważyłem że wskazówka stoi już w pionie. EGR niestety mimo wielu prób reanimacji został wymieniony na nowy.
wojtekjanus 07-04-2012, 17:41 To kolego powiem ci że podczas jazdy do 2 tyś otwarty EGR duużo daje. EGR prawie natychmiast zamyka się przy zwiększaniu obrotów. Powyżej 1000 obrotów jest już zamknięty. Więc: jeżeli rozgrzewasz silnik nieco dłużej na wolnych obrotach - to zgoda: nagrzeje się szybciej. Jeżeli od razu jedziesz w przedziale obrotów 1200-2000, to działanie EGR-a nie ma znaczenia.
U mnie (2,0 tdci) zacięty w pozycji otwartej EGR prawie całkowicie uniemożliwiał zwiększenie obrotów (góra 1200 obr/min) , silnik przy tym mocno grzechotał, szarpał i silnie dymił na czarno. Nie mogłem ruszyć np spod świateł...
Co do braku możliwości odpalenia silnika przy otwartym EGR-e: w starszych silnikach diesla - bez elektroniki sterującej - gdzie EGR otwierany był poprzez przymknięcie kolektora przepustnicą, powstające dzięki temu podciśnienie sterowało EGR-em - i nie było problemu z odpalaniem bez dodawania gazu (czyli EGR był otwarty). Wydaje się więc, że u ciebie to raczej sterownik EGR-a sygnalizował uszkodzenie układu i ECU wariował...
=====================
Generalnie chodzi o rozważenie za i przeciw stosowania recyrkulacji spalin w silnikach. Wychodzi na to, że korzyści - w porównaniu do powodowanych strat i kłopotów w eksploatacji - są mizerne. Ale wiadomo, że ekologia jest obecnie współczesną religią. Już zdarzało się , kałuża wody w której żyje żabka pierdziawka - wstrzymała budowę autostrady...
jedyny skutek uboczny w TDDI i pierwszych TDCI (nieokablowany EGR) to to że trochę bardziej klekocze. żadnych innych niema.
sam kilka dni temu chciałem przeczyścić swój egr tak profilaktycznie i okazało się EGR był zaślepiony (auto od nowości serwisowane w Auto Plaza w Warszawie) Wiec wychodzi na to że co sprytniejsi mechanicy w ASO także zaślepiali EGR.
teraz mam zdjętą zaślepkę i słychać że o wiele ciszej pracuje.
co do obrotów to ja proponuję dolać do paliwka STP do czyszczenia wtrysków. u mnie w TDCI dużo to dało. silnik przestał się telepać na biegu jałowym
STP ???? chyba was Bóg opuścił :) no ale jeżeli chcecie walić się w tysięczne koszty regeneracji tak jak ja to polecam ... mądry polak po szkodzie heh ... nie polecam żadnego STP , szczególnie w zimie :/
michalp: a co ? dolałeś STP do czyszczenia wtrysków na starym filtrze w zimę i problem ? ;)
Proszę o pomoc. Ford Fcus 1.8TDDi ma następujące objawy:
- znaczny spadek mocy
- lekko czarny dym podczas przyśpieszania
poza tym przerwany był wężyk łączący kolektor od egr z map sensor.
Wstawienie nowego wężyka pomiędzy egr a map sensor nie spowodowało żadnych zmian. Zaślepienie EGR też nie pomogło, brak odczuwalnych rezultatów. Wyrzuciłem zaślepienie egr i odłączyłem przewody elektryczne od egr spowodowało że silnik ma większą moc, ale i tak to nie jest to samo co przedtem.
Poza tym wydaje się, że węże od IC słabo się robią twarde przy wchodzeniu na obroty.
Odczyt błędu na komputerze: P0044 - czujnik podgrzanego powietrza HO2S, zespół 1
Co to może być?
Czy można jeździć z odłączonymi przewodami elektrycznymi od egr?
zobacz czy nie masz odpietej wtyczki przy czujniku powietrza doladowywujacego. Znajduje sie on w IC z lewej jak stoisz przed autem. 2 rzecz to musisz wyczyscic EGR bo bardzo mozliwe ze ECU widzi otwarty EGR ogranicza moc a ten jest zasyfiony i zablokowany. czy to napewno Blad P0044 czy moze P0404 ?
Dzięki, sprawdziłem - czujnik był podłączony. Ok wyczyszczę EGR. Kod P0044.
a czy przez brud w egr turbo moze nie dzialać?
tylko jeśli zawalony jest na max i nie przepuszcza powietrza w dolocie, ale raczej mało prawdopodobne
Problem rozwiązany. Okazało się że katalizator był zapchany, przez co miał słabe ciśnienie doładowania.
Problem rozwiązany. Okazało się że katalizator był zapchany, przez co miał słabe ciśnienie doładowania.
sam to stwierdziłeś czy oddałeś mechanikowi?
Guys, czy w 2.0 TDCi w Mondku MK3 można zaślepić EGR? Nie oszaleje komputer? Pytam tutaj, bo szukając szukajką nie znalazłem żadnego wątku w temacie...
możesz zaslepiać, szansa na wywalenie czeka (nie wpływa na jazdę i moc ) jest 30%
możesz zaslepiać, szansa na wywalenie czeka (nie wpływa na jazdę i moc ) jest 30%
30%, że uda mi się wywalić checka, czy że w ogóle się pojawi (napisałeś jakby to było to pierwsze)? ELMem327 po prostu trzeba skasować błąd? Nie będzie powracał?
30% że nie wywali...a nawet mniej :)
Jak turbina ze stałą geometrią i nie ma czujnika MAF to nie powinno być check'a - mam rację? W każdym razie jakiś czas temu u siebie testowo go zaślepiłem w takim silniku i jest ok (znajomy podobnie).
Tylko jak najszybciej rozpoznać, czy silnik ma stałą czy zmienną geometrię?
...patrząc na ciegno z gruszką przy turbinie...jesli jest wzdłuż turbiny, jest stała...jesli w poprzek, sterowanie wchodzi po między turbinę, zmienna
...ale nie sugeruj sie tym, zaślep na próbę, luzując 2 śrubki przy egr i wsuwając blaszke, jesli wywali czeka, zawsze możesz ją wyciągnąć, czek nie powoduje żadnych skutków ubocznych :)
Oki, na pewno się spróbuję :)
PS: Już trzecie auto z rzędu, w którym zaraz po kupnie zaślepiam EGR :D
Mam ostatnio problem z moim mondeo, a mianowicie podczas jazdy traci moc powoli aż do momentu gdy praktycznie nie reaguję na gaz tylko kopci ale nie na czarno tylko na szaro obroty falują do 1000 przez chwile i gaśnie. Bardzo ciężko go odpalić a jak złapie to to samo obroty falują kopci na szaro i gaśnie po chwili. Po zlawetowaniu do warsztatu odpalił normalnie jak gdyby nigdy nic moc normalna brak kopcenia myślałem że to pompa ale po podpięciu kompa okazało się że przerwa w obwodzie prądowym czujnika egr i faktycznie wtyczka uwalona, rozebrany wyczyszczony wtyczka zreperowana 200 km i znowu to samo brak mocy, falowanie obrotów, szary dym ,zgasł (czekałem aż ostygnie kręciłem akuś padł), laweta,warsztat i znowu odpalił normalnie, błąd ten sam na kompie. Mial ktoś takie coś już? Czy takie objawy może mieć egr? Zaślepić go?
...zawsze zacznij od zaślepienia, masz wtedy pewność czy to problem z egr czy inny
Zaślepiłem gada i ... jestem zachwycony ;) wcześniej nie mogłem dojechać do 200 teraz 215 i jeszcze do podłogi zostało kawałeczek ;) nie mam checka ( turbo stała geometria bez przepływki)
matrog19 03-12-2013, 22:51 nie mam checka ( turbo stała geometria bez przepływki)U mnie też chociaż nie widzę za bardzo rożnicy po zaślepieniu;)
U mnie też chociaż nie widzę za bardzo rożnicy po zaślepieniu;)
u mnie też niby tego nie widać, ale wcześniej nie mógł dobić do 200, teraz 215 i jeszcze luzu do podłogi zostało ;)
wcześniej nie mógł dobić do 200, teraz 215 i jeszcze luzu do podłogi zostało
Wrzuć na looz z fantazją kolego...
Wrzuć na looz z fantazją kolego...
poważnie piszę ;) nie wierzyłem i dlatego 2 x próbowałem za 1 - 205
za 2 - 215 i jeszcze można było, nie wierzysz ? twój problem ;)
Ok, Kolego herflik napisałeś nam już 3 razy ze 215 osiągnąłeś. Świetnie, ważne ze problem EGR-a masz rozwiązany, a prędkości maksymalne traktuj luźniej żebyś za szybko nie poszedł :)
Ok, Kolego herflik napisałeś nam już 3 razy ze 215 osiągnąłeś. Świetnie, ważne ze problem EGR-a masz rozwiązany, a prędkości maksymalne traktuj luźniej żebyś za szybko nie poszedł :)
Napisałem, ponieważ jestem zachwycony ;) i chcę się dzielić moim szczęściem ;) Pozdrawiam
Witam, odświeżam temat, chcę zaślepić egr gdzie dać zaślepkę przed czy za egr(to jest łatwiejsze).
... nie wierzysz ? twój problem ;)
Herflik nikt nie wątpi w Twój wynik budzika, bo nie jest on problemem dla wielu "Mondziarzy" tutaj piszących (zarówno z zaślepionym jak i nie zaślepionym zaworem EGR), lecz jeżeli nie pamiętasz z jaką max prędkością można się przemieszczać po polskich drogach to luknij w kodeks ruchu drogowego bo misiaczki i krokodylki też potrafią czytać fora internetowe.
...gdzie dać zaślepkę przed czy za egr ...
Zaślepianie zaworu EGR polega na zablokowaniu dopływu do niego spalin i jest to możliwe tylko w jednym miejscu - przed zaworem. Możesz równiez odłączyć sterowanie tłoczka zaworu EGR, pod warunkiem iż jest on szczelny w położeniu (spoczynkowym) blokującym spaliny.
Na zimnym silniku falują mi obroty i prawdopodobnie egr jest nieszczelny. A moje pytanie wzięło się stąd, że sprzedawca raz na zdjęciu podaje montaż zaślepki za egr a w opisie pisze, że musi być przed egr. Dziękuję za odpowiedź.
[QUOTE=benio;2258317]Herflik nikt nie wątpi w Twój wynik budzika, bo nie jest on problemem dla wielu "Mondziarzy" tutaj piszących (zarówno z zaślepionym jak i nie zaślepionym zaworem EGR), lecz jeżeli nie pamiętasz z jaką max prędkością można się przemieszczać po polskich drogach to luknij w kodeks ruchu drogowego bo misiaczki i krokodylki też potrafią czytać fora internetowe.
nie pisałem, że to na naszych drogach osiągnąłem ten wynik ;) jest kraj który nie ma limitów ;) i na dodatek jest naszym sąsiadem. a jeśli ktoś nie ma problemu to znaczy że jest szczęśliwym człowiekiem ;) pozdrawiam gorąco
W moim mundku też niedawno został zaślepiony egr (na rurce w okolicach dużego termostatu). Na zimnym silniku może troszeczkę głośniej pracuje silnik i w trybie serwisowym licznika pojawiły się jakieś 2 kody błędów ale nie zauważyłem żadnych innych objawów zaślepienia. Wcześniej nie kopcił, pracował równo, dobrze przyspieszał (jak na 115 KM) i teraz jest tak samo. Przy okazji innej naprawy widziałem wnętrze kolektora dolotowego - gruba warstwa sadzy/węgla osiadła na jego ściankach. Teraz po zaślepieniu egr`u przy najbliższej okazji będę musiał go wyczyścić.
Mój przypadek to jest inny - kiedyś były poszarpywania, sprężynka, tryb awaryjny.
Ale od pół roku nic już takiego nie występuję - przyspiesza dobrze żadna kontrolka nie mruga, obroty są bardzo równiutkie i zapala bez problemu, tylko jedna rzecz się zmieniła - kopci od 2 miesięcy.
Czy myślicie że ma sens wstawianie zaślepki egr czy to raczej zapchany katalizator czy wtryski leją ?
Kontynuując... wymontowałem egr, przeczyściłem ale zrobiło się jeszcze gorzej czyli bardziej dymi na czarno. Być może go uszkodziłem bo czyściłem go środkiem do czyszczenia gaźników i się jakoś zapiekł. Ale następnego dnia zaślepiłem blaszką i rzeczywiście nie kopci. Ale mam pytanie:
Co jest przyczyną takiego dymienia uszkodzony egr czy mogą to być lejące wtryski ?
I drugie pytanie jak długo można jeździć z zaślepionym egr ?
egr-y tak mają :)
możesz już zawsze mieć zaślepiony
Nie chciałbym mieć zaślepionego cały czas, ale czy przyczyną dymienia jest uszkodzony egr czy mogą być lejące wtryski ?
w 90% przypadków egr
zaślep i tyle, to tylko zabija silnik
Witam mam jeszcze pytanie do wątku o EGR. Miałem problem z nierówną pracą silnika, spadkiem mocy i ogromnym kopceniem. Oczywiście EGR. Po zaślepieniu objawy ustały. Ale pojawiła się inna ciekawa sprawa, a mianowicie zużycie paliwa. Oczywiście na moją korzyść. Przed zaślepieniem na 100 km w cyklu mieszanym Mundek palił mi około 7,5 l, po zaślepieniu pali średnio 6,6l. Większość "forumowych fachowców" twierdzi, że zużycie paliwa powinno wzrosnąć bo większa ilość tlenu = większe zapotrzebowanie na paliwo. Więc pytanie brzmi: Czy jest to możliwe, że pali mniej po zaślepieniu EGR?
Ford Mondeo MK III 2.0 TDDI
Przemol1974 07-10-2015, 20:07 Po wymianie zaworu EGR pali mi mniej. Palił 6,2 teraz 5,5 przy spokojnej jeździe 100-120 km/h
...po wymianie uszkodzonego na sprawny...a to tak samo jak zaślepienie :D
Damian tddi 2.0 20-11-2015, 22:36 Witam.Chcialbym sie podzielic troche ty z czy ost.spotkalem sie u swojego mondka.Mianowicie na postoju wszystko w porządku nie kopci obroty nie skakaja.Podczas jazdy przy ok1800obrotow(wtedy kiedy zalacza sie turbosprężarka) slychac wyrazne syczenie i w ogole wydaje sie ze turbo chodzi duzo glosniej,do tego od biegu 2-4 kiedy jade np 2200 obrotów i nie dajac gazu trzymam go np na 1900,2000,2100 i wiecej czuje wyrazne szarpniecia a jak dam mu gazu to ustepuja.Aktualnie samochod jest u mechanika do jutra,dzisiaj bylem u niego to jak zobaczylem te rury gumowe i sam kolektor w jakim stanie bylo to az sie przestraszylem mowiac ze chyba turbo do wymiany...nic podobnego znachor powiedzial ze zaslepi mi egr i bedzie wszystko ok.Jesli chodzi o ta glosna prace turbosprężarki to znalaz dwa przewody ktore byly nie szczelne stad po dodaniu gazu powietrze uciekalo przez nieszczelność i bylo glosno.Po odebraniu samochodu opisze czy cos sie zmienilo.Dodam ze zlecilem mu wyczyszczenie tych wszystkich rur gumowych plus kolektor powietrza.Pozdrawiam
Przepraszam za dlugą zwłoke ale testowalem samochod po zaslepieniu EGR.Tak wiec po zaslepieniu efekty szarpania zniknely calkowicie powiedzialbym ze nawet lepiej odpala.czy glosniejszy?ja tego nie zauwazylem bo tddi i tak jest glosny :) czy wolniej sie grzeje?ja szczerze nie zauwazylem zadnej roznicy wedlug mnie normalnie sie grzeje.Odnosnie tego syczenia znachor wymienil rury gumowe ale to nie ustalo i powiedzial ze to wina kolektora dolotowego dlatego dopiero dzisiaj zmienia i bede wiedzial po dzisiejszej jezdzie..A wlasnie odnosnie zaslepienia egr i mocy to wedlug mnie jest taka sama z tym ze samochod lepiej sie zbiera mozli ze dlatego bo wczesniej przerywal i chyba na tym tracil sile a teraz jak dodaje gaz to ladnie sie zbiera ale zeby byl jakos znaczaco silniejszy nie zauwazylem moze jak zmieni kolektor ktory ponoc jest nie szczelny zmieni sie troszke.Tak czy inaczej jestem zadowolony bo zadnego bledu mi nie wywala a juz mam ok 1000km od tej operacji zrobione.pozdrawiam
PiotrekWroc 27-08-2017, 15:27 Czy ktoś zna dokładne wymiary zaślepki do EGR (2,0 TDDi 115KM, EGR z tyłu)? W momencie rozebrania układu dolotowego nie będę miał możliwości docięcia zaślepki i muszę przygotować taką zaślepkę wcześniej.
matrog19 02-09-2017, 11:10 Kup na allegro za kilka złotych i po kłopocie. Ja mam dociętą ale namęczyłem się z tym więcej niż bym kupił. Ostatnio zrobiłem rewizję czy dziury nie wypaliło po około 100 000 tys km ale jest w takim stanie jak ją założyłem. Dociąłem z puszki po mleku dla dzieci.
http://allegro.pl/zaslepka-egr-ford-transit-mondeo-2-0-2-2-tdci-tddi-i6942182855.html
http://allegro.pl/18-zaslepka-egr-mondeo-focus-transit-1-8-tddi-tdci-i6603065649.html w tej drugiej plus taki, że poluźniasz śruby i ją wsuwasz. Nie trzeba odkręcać do końca.
po około 100 000 tys km
Się zastanów...
matrog19 07-09-2017, 16:34 No straszny błąd... Przepraszam
|
|