Zobacz pełną wersję : Pod wzmacniaczem tuba gra ale charczą głosniki...
deltateam 16-04-2009, 23:20 Witam!
Podłączyłem wzmacniacz w samochodzie i tubę i gra świetnie.
Wzmacniacz 4-kanałowy przód gra z radia, a tył ze wzmacniacza.
Wszystko gra do jakiś 20 kresek głośności na skali radia, później zaczyna charczeć.
To przełączyłem balans aby przód grał słabiej od tyłu i gra świetnie jak nie podłącze głośników z tyłu.
Po podłączeniu głośników tylnych zaczynają charczeć jak się przekroczy 20 kresek...
Czemu tak się dzieje?
Tył oczywiście podłączam pod wzmacniacz.
A bez tylnych głośników i z balansem na wyciszenie przodu (12/15) Wszystko gra ładnie nawet gdy podkręcę na maksa (62 kreski)
Czy coś jest nie tak ustawione?
Wszystko jest ok tylko głosniki masz słabe, daj normalnie na radio 4 głosniki, a na tube zostaw wzmaka bo raczej tego nie spasujesz nawet jak bedziesz miał super głośniczki. Wzmak daje za duzo mocy i pewnie jest ustawiony na low pass i bass boost lub tym podobne tez na maxa takze tył gra tylko niskim tonem i nie daje rady.
Jeśli wzmacniacz ma jakąś możliwość regulacji to polecam próbować nim się pobawić jeśli nie posiada to tylko wymiana tylnych głośników na takie których ten wzmacniacz nie będzie przeliterowywał
Albo jeśli masz lepsze głośniki z przodu to pość te przednie ze wzmaka a tył z radia dosyć dobrze opisałem to jednemu koledze już wraz z ustawieniem wzmaka poszukaj. Poszukam link do tego tematu i wkleję.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=65686
deltateam 17-04-2009, 22:47 "heon" to mi to opisywałeś ;)
(Wszystko ustawione jest tak jak to opisałeś ;) )
Mam wzmacniacz 640 WAT i idzie tuba (650 WAT) w mostku i te 2 głośniki Magnat po 350 WAT każdy...
I na wzmacniaczu tuba ustawiona jest na właśnie sam bass i 18 dB a głośniki normalnie bez podwyższania bassu i na 0 dB.
Ale i tak charczą skubane... :/
A i jak dam głośniki pod radio to grają do 30 kresek w skali i później charczą...
A tuba zaczyna grać sensownie po przekroczeniu 50 kresek...
To może oznaczać tylko jedno głośniki są do d... nic innego nie przychodzi mi do głowy daj jakiegoś linka do tych głośników poczytam i postaram się coś wymyślić
pogrzeb jeszcze w radiu może tam znajdziesz jakieś ustawienia.
deltateam 20-04-2009, 14:13 Radio już mam całe przegrzebane i nic...
A głośniki są tu: http://www.allegro.pl/item611986007_magnat_car_3_xl_20_mm_350_w.html
Obawiam się niestety w takim razie ze dana oznaczająca moc rms tych głośników jest mocno zawyżona inaczej bez problemu powinny grac pod tym wzmacniaczem jedyne rozwiązanie jakiego, możesz jeszcze spróbować to spiąć je szeregowo i podłączyć jako mostek ich independencja wzrośnie do 8 ohm co będzie skutkować spadkiem mocy podawanej przez wzmacniacz wiec nawet jak będą na mostku i tak będzie mniejsza. Moc na mostku wzmacniacza to ok 150w rms przy 4 ohm (tak podaje producent) przy 8 ohm moc Bedze ok połowę mniejsza np 80 W na dwa głośniki daje ok 40 w na głośnik czyli ok o 10 w mniej niz daje na jeden kanał przy 4 ohm. Nie wiem czy pomoże ale próbuj jak nie to zostaje ci zaopatrzyć się w porządne głośniki. Bo 80 W rms głośniki Hertza na pewno nie miały by problemów z taką mocą a myślę ze mogła by być za mała.
deltateam 21-04-2009, 11:27 Czy jak to ma wyglądać dokładnie jeżeli miał bym podłączyć je szeregowo?
Tu masz mały schemat to jest połączenie szeregowe
deltateam 21-04-2009, 21:21 Ok podłącze tak i zobaczę co z tego wyjdzie ;)
Jeśli chcesz pozostać przy starych głośnikach to zrub z nimi to co robi się z głośnikami wysokotonowymi.Dołącz do nich kondensatory.Kondensator zabierze z głośnika bas ale ten będziesz miał z tuby więc nie odczujesz jego braku.Na wysokie tony daje się kondensatory około 4-6 mikro Om ale te już masz.Na normalne głośniki kondensator musi być większy ,żeby odciąć tylko bas.Trzeba to sprawdzić doświadczalnie.Na początek daj 100mikro.
Mogę się mylić co do wartości bo robiłem to dawno i nie bardzo pamiętam.Koszt to jakieś 2zł za szt.
deltateam 22-04-2009, 07:09 Nie muszę dawać kondensatora bo to mogę ustawić sobie na wzmacniaczu ;)
Ale zapomniałem dodać, że to nie charcze mi bass tylko sopran te malutkie tweetery bo mam głośniki 3-drożne.
I gdy na wzmacniaczu dam żeby grał na nie sam bass to jest OK,
ale gdy ma grać też sopran to się zaczyna...
I wpadłem na taki pomysł aby ustawić żeby te głośniki z tyłu grały sam bass
i dokupię komplet tweeterów, które podepnę pod radio (bo mam wolne 2 kanały) i wtedy może coś z tego będzie...
Co myślicie?
deltateam 22-04-2009, 16:42 Podłączyłem szeregowo tak jak radził kolega.
I jest lepiej niż było o wiele, ale i tak grają tylko bass bo z sopranem to trzeszczały ale dopiero po przekroczeniu 50 kresek w skali radia, a nie 30 jak wcześniej ;)
Ale teraz dokupię tweetery chyba i podłącze pod kanały z radia i powinno być OK.
Jak myślicie?
Czyli sprawdziło sie to co myślałem tak to jest z nie do końca firmowymi głośnikami ich moc podana przez producenta rms jest mocno zawyżona wyglonda na to ze o ok 30 %
Ja mam jedną uwagę Mianowice ten twój wzmacniacz tnie bas strasznie nisko i szkoda pasma środkowego lepiej zbudować filtr co wytnie same tweet albo porostu je odciąć głośnikom nic się nie stanie.I jak je już odetniesz to możesz spróbować podpiąć tak jak miałeś wcześniej i sprawdzić
deltateam 22-04-2009, 20:51 Dobrze mówisz ;)
Ale szkoda mi troche głośników żeby to odcinać...
Lepiej założę jakiś filtr na kablach.
A jaki to ma być dokładnie filtr? To taka zwrotnica basowa?
deltateam 22-04-2009, 20:59 Ale może jeszcze zamienię się z kumplem na głośniki BLAUPUNKT GTX 803 MK 2 240W
Bo on ma wzmaka 800W i ma też tube i pod mostek i te głośniki i gra mu to idealnie bez żadnych szmerów czy innych takich ;)
A i zastanawiałem się jeszcze nad jednym...
Jak bym zamiast tych głośników wstawił jakieś basowe ale gorszej firmy (np.http://www.allegro.pl/item606919167_houston_acoustic_podwojny_magnes_20c m_8.html)
to czy było by to lepsze czy te co mam z tym filtrem?
A widzisz, że ten głośnik waży prawie 3kg ? Myślisz, że półka wytrzyma 6kg ? Ja mam pewne wątpliwości... Poza tym głośnik basowy bez komory rezonansowej mija się z celem.
3-drożne to też zły pomysł i każde forum CA Ci to powie. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :P O czym sam się już przekonałeś. Jeżeli koniecznie chcesz coś mieć na półce to polecam coś markowego, 2-drożnego.
Nie ma co się pchać znów w kiepskie głośniki lepiej dozbierać trochę kasy i kopić lepszej klasy. Co do filtra to jakiś zwykły dwudrożny który przetnie pasmo na wysokie i resztę mniej więcej ok 4000-5000 Hz np. coś takiego http://allegro.pl/item612165776_zwrotnica_2_drozna_12db_oct_f_vat.ht ml . Tylko wtedy musisz wrócić do starego układu czyli jeden głośnik jeden kanał bo ta zwrotnica działa przy głośnikach 4 Ohm a ty po spięciu ich według moich wskazówek masz zestaw 8 ohm. Wiec albo znajdziesz coś podobnego na 8 ohm albo musisz kopić dwie takie i wrócić do poprzedniego układu
deltateam 23-04-2009, 10:08 "Iwo" Półka wytrzyma jak coś bo jest z blachy w dodatku podwójnie wzmocnionej ;)
Zobaczymy jak coś wykombinuje to napisze ;)
deltateam 23-04-2009, 21:52 Słuchajcie a jak chciał bym podpiąć pod wzmacniacz głośniki te przednie to jaka musiała by być ich moc żeby to grało jakoś możliwie??
I czy lepiej wziąć takie gdzie jest oddzielnie basowy i do tego tweetery, czy takie 2-drożne?
I zastanawiam się bardzo bo chciałem dać głśniki Blaupunkt dlatego, że mam wzmaka, tube i tył tez będzie blaupunkt pewnie to fajnie jak by wszystko było jednaj firmy ;)
Ale lepiej brać takie Blaupunkty w cenie od 80 do 100 zł, czy lepiej dołożyć i wziąć Alpine albo Hertz w cenie od 130 do 170 zł (ceny za komplet)??
Polecam Takie zestawy:
wersja tańsza
http://allegro.pl/item607988248_hertz_dsk_165_sklep_w_wa_f_vat_kurie r_gratis.html
wersja droższa
http://allegro.pl/item611678426_hertz_esk_165_nowe_kurier_gratis.htm l
i jeszcze coś takiego
http://allegro.pl/item611678434_hertz_esk_130_nowe_sklep_kurier_grat is.html
Ale wydaje mi sie ze do tego wzmaka najbardziej odpowiedni będzie taki
http://allegro.pl/item617495816_hertz_dsk_165_przesylka_gratis_gwara ncja.html
deltateam 24-04-2009, 22:09 Ja to potrzebuje głośników 13cm a nie 16 :P
Ale z tego co widzę to polecasz gorąco Hertz i w składzie bass + tweeter a nie dwudrożne tak? ;)
Zgadza się na allegro znajdziesz tez podobny zestaw na 13 cm ale ja bym zrobił jakieś przejściówki z mdf i założył 165. Hertz i tylko osobno bass i tweet na zwrotniczkach
|