Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Nowe Paliwo Diesla Shell GTL(Gas to liquid)
SrebnaStrzała 17-04-2009, 08:29 Witam
Czy ktoś tankował już nowe paliwo GTL( z gazu ziemnego) na stacjach Shell?
Można je bezpiecznie tankować do tdci? Jeżdżę już na rezerwie bo dziś chce zalać i zastanawiam się, czy awaryjne tdci z moich lat może nie wyrobić.
Podobno wzrastają osiągi i spada spalanie. U mnie w Poznaniu koszt to 3.40zł za litr, czyli nie wiele.
Pozdrawiam
...ja tankowałem już 2 x i jest OK.
oscar761 17-04-2009, 09:50 Również zatankowałem to paliwo i jak na razie nie narzekam, a ponadto zauważyłem że mój Fordzik zaczął troszkę równiej pracować,a także szybciej się zbiera.
SrebnaStrzała 17-04-2009, 10:16 Spotkałem się na jakimś forum z problemem "braku smarowania" czy to prawda?
ostatnio rozmawialem z mechanikiem o paliwach. powiedzialem, ze tankuje v-powera. odpowiedzial, ze te "nowoczesne" paliwa sa przeznaczone do nowych silnikow, ktore nie sa zanieczyszczone itd. jego zdaniem, zatankowac "lepsze" paliwo mozna, ale od czasu do czasu, ale nie wolno go lac caly czas. ewentualne usterki nie wyjda po pierwszym ani po drugim tankowaniu. te dodatki czyszczace moga za bardzo przeczyscic silnik, a nasze dieselki sa dosc delikatne.
ja szczerze mowiac bym nie ryzykowal.
arabek_XX 17-04-2009, 12:15 ostatnio rozmawialem z mechanikiem o paliwach. powiedzialem, ze tankuje v-powera. odpowiedzial, ze te "nowoczesne" paliwa sa przeznaczone do nowych silnikow, ktore nie sa zanieczyszczone itd. jego zdaniem, zatankowac "lepsze" paliwo mozna, ale od czasu do czasu, ale nie wolno go lac caly czas. ewentualne usterki nie wyjda po pierwszym ani po drugim tankowaniu. te dodatki czyszczace moga za bardzo przeczyscic silnik, a nasze dieselki sa dosc delikatne.
ja szczerze mowiac bym nie ryzykowal.
Ja od poczatku zakupu swojego pudelka tankuje tylko BP ultimate/ Shell Vpower/Lotos Dynamic
Przejechalem 35.000 km i nic sie nie dzieje wiec chyba mozna by wsadzic miedzy bajki teorie mechanika.
matrog19 17-04-2009, 12:29 Jak bylem kiedyś u pewnego dieslowca to robił akurat golfa tdi i poszedł mu w pompie nastawiacz czy coś takiego... Jak rozebrał pompę to mówi: O kolejny co na "Verwach" jeżdził. Jak mu się zapytałęm o co chodzi to też powiedział, że za często nie powinno się tych "lepszych" paliw lać... więc może jednak to prawda
no dobrze, a z drugiej strony w polsce w fordach padaja te wtryski jak muchy, wiec tego gorszego tez lepiej za czesto nie lac :D
...MK3 przejechałem 170tkm...na Vpowerze a MK4 53tkm. ...i żadnych skutków ubocznych :P :P :P
Snajper_881 17-04-2009, 14:17 ...MK3 przejechałem 170tkm...na Vpowerze a MK4 53tkm. ...i żadnych skutków ubocznych :P :P :P
Oczywiście, że tak...:wink: Poprzedni właściciel SHELL V-POWER (widziałem faktury), potem cały czas ja od początku leje SHELL V-POWER, tylko na jednej stacji i tylko spod jednego dystrybutora.
Jak bylem kiedyś u pewnego dieslowca to robił akurat golfa tdi i poszedł mu w pompie nastawiacz czy coś takiego... Jak rozebrał pompę to mówi: O kolejny co na "Verwach" jeżdził. Jak mu się zapytałęm o co chodzi to też powiedział, że za często nie powinno się tych "lepszych" paliw lać... więc może jednak to prawda
Coś mi się nie chce wierzyć...
SrebnaStrzała 17-04-2009, 19:42 Ludzie ale Ten nowy V-power od 3 kwietnia w Polsce to ropa pozyskiwana syntetycznie z gazu ziemnego! To nie jest zwykła ropa z dodatkami!.
Dziś zatankowałem na pusty bak i albo to że tuż przed tym zaślepiłem EGR albo to że ta ropa jest TAKA... po prostu auto nie do poznania, na trójce po depnięciu na chama aż ręce chcą puścić kierownice^^. Więc zastanawiam się co za ten wzrost mocy odpowiada.
na forum s-maxa też jest ten temat i bez przesady, zwykłe paliwo nie ma różnicy chyba że w naszej podświadomości
MasterBurn 17-04-2009, 20:58 zgadzam się z "lego m" - jak przesiadłem się z 1,6 benzynki do mondka WOW ale kopa ma- a teraz to już bym powiedział muł - i zgadzam się na 100% z tą odpowiedzią "zwykłe paliwo nie ma różnicy chyba że w naszej podświadomości ".
To jak byś się dolał do zwykłej dodatku STP czy coś tam. Z mojej strony FAKE
SrebnaStrzała 17-04-2009, 21:57 zgadzam się z "lego m" - jak przesiadłem się z 1,6 benzynki do mondka WOW ale kopa ma- a teraz to już bym powiedział muł - i zgadzam się na 100% z tą odpowiedzią "zwykłe paliwo nie ma różnicy chyba że w naszej podświadomości ".
To jak byś się dolał do zwykłej dodatku STP czy coś tam. Z mojej strony FAKE
Nie wierze... Wy myślicie ze GTL to zwykła ropa z dodatkami?
"Technologia GTL to proces przetwarzania gazu ziemnego na szereg czystszych produktów paliwowych (dla transportu drogowego, wodnego i lotniczego), surowce chemiczne i smary. Produkty GTL to praktycznie czyste węglowodory parafinowe o doskonałych właściwościach spalania; proces spalania jest czystszy, bardziej płynny i przebiega w sposób kontrolowany.
Paliwo GTL stosowane w transporcie to, czyste paliwo o dużej przejrzystości, praktycznie wolne od siarki i substancji aromatycznych, o bardzo wysokiej liczbie cetanowej. Liczba cetanowa jest miarą jakości spalania paliwa, analogiczną do liczby oktanowej w benzynie - im wyższa liczba cetanowa, tym pełniejszy proces spalania. Liczba cetanowa paliwa GTL jest wyższa, niż dla typowego oleju napędowego. Różnica ta może wynosić nawet kilka procent."
MasterBurn 17-04-2009, 22:06 Nie wiem skąd to wiozłeś ale ok, to teraz powiem tak:
ostatnio czytałem że po badaniach na stacjach paliwowych około 30% nie spełnia norm i nawet BP i Shell jest.. ok wprowadzili drogie paliwo w czasie kryzysu - będziesz kupował bo ja nie.. z tego co piszesz ok można powiedzieć PALIWO DLA ŚRODOWISKA naszym kosztem.
Dalej zdania jestem FAKE z tego paliwa
SrebnaStrzała 17-04-2009, 22:19 Nie wiem skąd to wiozłeś ale ok, to teraz powiem tak:
ostatnio czytałem że po badaniach na stacjach paliwowych około 30% nie spełnia norm i nawet BP i Shell jest.. ok wprowadzili drogie paliwo w czasie kryzysu - będziesz kupował bo ja nie.. z tego co piszesz ok można powiedzieć PALIWO DLA ŚRODOWISKA naszym kosztem.
Dalej zdania jestem FAKE z tego paliwa
Liczba centanowa tego GTL'a wynosi coś koło 80sięciu kiedy to standart diesel ma około 50. Wiec to już wiele mówi. Po drugie sprawdzałem kolor tego paliwa jak nalałem do rezerwy i faktycznie jest prawie jak woda!
Po drugie auto nie traci tak szybko dynamiki podczas przyspieszania, co jest dobrze zauważalne, pod warunkiem że zatankuje sie na prawie pusty bak a nie wymiesza 2:1.
Skąd to wziąłem techniczne... Z strony shella i innych niezależnych stron oraz testów.
joshua79 03-05-2009, 21:49 Liczba centanowa tego GTL'a wynosi coś koło 80sięciu kiedy to standart diesel ma około 50. Wiec to już wiele mówi. Po drugie sprawdzałem kolor tego paliwa jak nalałem do rezerwy i faktycznie jest prawie jak woda!
Po drugie auto nie traci tak szybko dynamiki podczas przyspieszania, co jest dobrze zauważalne, pod warunkiem że zatankuje sie na prawie pusty bak a nie wymiesza 2:1.
Skąd to wziąłem techniczne... Z strony shella i innych niezależnych stron oraz testów.
Człowieku! GTL JEST JEDYNIE DODATKEIM!!! a nie 100% paliwem. I masz gó....o a nie 80 cetanów. Udział w ON jest kilkunastoprocentowy. Weź myśl głową bo się słabo robi ajk czyta się to co wypisujesz....."niezależnych testów" buahahaha....
Jak bylem kiedyś u pewnego dieslowca to robił akurat golfa tdi i poszedł mu w pompie nastawiacz czy coś takiego... Jak rozebrał pompę to mówi: O kolejny co na "Verwach" jeżdził. Jak mu się zapytałęm o co chodzi to też powiedział, że za często nie powinno się tych "lepszych" paliw lać... więc może jednak to prawda
Nie zgodzę się z tą opinią. Od listopada jeżdże na Vervie i silnik zachowuje się lepiej niż w przypadku V-Power. Taką samą opinię znajoma, ktora też jeździ mondkiem TDCI.
Dodam jeszcze tylko, że kolega który swoim śmigłem (BMW) wykręca 100 tys. rocznie leje tylko to paliwo i kompletnie nic się nie stało i nic się nie dzieje...
ci 'fachowcy' chyba specjalnie tak gadaja na te paliwa zeby klientow nie potracic ;)
ci 'fachowcy' chyba specjalnie tak gadaja na te paliwa zeby klientow nie potracic ;)
Wiele szumu o nic. Ja zostaje przy vervie i tyle, a mechanicy mogą sobie gadac... W serwisie Forda też mówią, że jak się wleje olej inny niż Formula E to będę problemy i co... ano nic...
SrebnaStrzała 03-05-2009, 22:31 Człowieku! GTL JEST JEDYNIE DODATKEIM!!! a nie 100% paliwem. I masz gó....o a nie 80 cetanów. Udział w ON jest kilkunastoprocentowy. Weź myśl głową bo się słabo robi ajk czyta się to co wypisujesz....."niezależnych testów" buahahaha....
Widziałeś barwę tego "dodatku"? Wiesz że jest prawie bez wonny? i czy wiesz również że Shell ma patent na to paliwo i żadna stacja nie może go wprowadzić do obiegu? Jak nie to proponuje przejechać sie na Shella a nie bzdury wypisywać i robić antyreklame.
Panowie, tylko się nie pozabijajcie przez to paliwo. Gra nie warta świeczki. Kazdy leje do zbiornika co mu się podoba. Teraz shell wyskoczyl z GTL, za chwilę będzie odpowiedź na to BP i Orlen (albo w odwrotnej kolejności) i znowu się zacznie...
Mieszkam nieopodal Częstochowy i jest tam kilka stacji Shell'a, ale jak do tej pory nie spotkałem tam GTL-a. A chciałem je przetestować- poczekam, może się pojawi. I uważam tak jak przedmówca, niech każdy leje do baku co uważa. Ale chodzi w poście o wypowiedzi na temat GTL-a, więc niech głos zajmą Ci co je lali, a nie Ci co krytykują coś nowego (może i lepszego- nie wiem)!!!
joshua79 04-05-2009, 08:39 Widziałeś barwę tego "dodatku"? Wiesz że jest prawie bez wonny? i czy wiesz również że Shell ma patent na to paliwo i żadna stacja nie może go wprowadzić do obiegu? Jak nie to proponuje przejechać sie na Shella a nie bzdury wypisywać i robić antyreklame.
Ja pier.......co za ignorancja. GTL to samoistne nowoczesne paliwo ale Shell v-power GTL to ON z dodatkiem GTL i takie są FAKTY!
Weź się doucz a nie siej propagandy pracowniku Shella....
Proponuję czytać i czytać i JESZCZE RAZ CZYTAĆ ze zrozumieniem treści zawarte w folderach i informacjach prasowych.
No chyba że do Twojej miejscowości dowożą czysty GTL z Malezji, bo unas instalacji do produkcji NIE MA. A jeśli dowożą Ci go po kosztach zwyklego v-power to szczęściarz z Ciebie. Daj namiary na taki logistyczny poroniony business plan to sam skorzystam.
SrebnaStrzała 04-05-2009, 08:41 Ja pier.......co za ignorancja. GTL to samoistne nowoczesne paliwo ale Shell v-power GTL to ON z dodatkiem GTL i takie są FAKTY!
Weź się doucz a nie siej propagandy pracowniku Shella....
Proponuję czytać i czytać i JESZCZE RAZ CZYTAĆ ze zrozumieniem treści zawarte w folderach i informacjach prasowych.
No chyba że do Twojej miejscowości dowożą czysty GTL z Malezji, bo unas instalacji do produkcji NIE MA. A jeśli dowożą Ci go po kosztach zwyklego v-power to szczęściarz z Ciebie. Daj namiary na taki logistyczny poroniony business plan to sam skorzystam.
Tak trudno nalać do przezroczystej butelki rope z neste i do drugiej gtl? To chyba nie wiele a wtedy sam zobaczysz różnice, wiec po co się wymądrzasz?
Jestem tego samego zdania niech każdy tankuje co chce.
Od roku tankuje tylko Shell V-Power Diesel zawsze na tej samej stacji Shell i kiedy zobaczyłem na dystrybutorze wywieszkę że została wprowadzona nowa formuła GTL miałem pewnego rodzaju obawy.
Po zatankowaniu pełnego baku tego paliwa nie zaobserwowałem żadnych drastycznych zmian (oczywiście na gorsze) w zachowaniu się silnik dlatego mogę powiedzieć że jest to jednak lepsze paliwo (lotnicze :wink:)
joshua79 04-05-2009, 11:39 Tak trudno nalać do przezroczystej butelki rope z neste i do drugiej gtl? To chyba nie wiele a wtedy sam zobaczysz różnice, wiec po co się wymądrzasz?
A Ty oczywiście przyjechałeś zatankować akurat z dwiema pustymi butelkami co by sobie porównać............
Tak się składa że na Lotosie z wizjerami na dystrybutoracg Dynamic Diesel też jest biały a GTL nie ma w składzie.
Nie kłócę się dla zasady, ale to sam Shell informuję że v-power jest z dodatkiem GTL a nie czystym GTL - więc logicznie - nawet jak GTL ma 80 cetanów to po zmieszaniu z 50 cetanowym ON bazowym nie będzie miał nadal 80 cetanów. Proste, nie?
Ja już 3 pełne baki obrócłem na GTL - i nie widzę żadnej różnicy w porównaniu do starego V-powera.
A że tankuje te teoretycznie "lepsze" paliwo - każdy leje co uważa. Kiedyś do Punto II 1.2 lałem 98 oktanów ...
Od trzech tygodni jeżdżę na GTL i powiem tak: na poczatku kompletnie nie czułem róznicy w porówaniu do zwykłego paliwa. Ale po przejechaniu ok. 300 km powoli silnik zaczął zdecydowanie lepiej pracować. Stał się nieco bardziej cichy i bardziej elastyczny, kompletnie przestał klekotać (co wcześniej mu doskwierało - to TDDI), ma nieco wiekszy power. Kulturą pracy zaczyna coraz bardziej przypominac TDCI, więc jednak to paliwo daje coś konkretnego. Otwartym pozostaje natomiast pytanie, czy te nowe dodatki mogą z czasem negatywnie wpłynąc na stan układu napędowego?
Kapsel_lg 12-06-2009, 00:08 Moje subiektywne odczucie jest takie (a zalałem już z 5 zbiorników olejem z GTL (ja tankuję tylko na Shell), że autko jest cichsze oraz "lepiej" jedzie.
Może to podświadomość jak któryś napisał ale takie sa moje wrażenia. Ani na zwykłym oleju ani na v-power tego odczucia nie miałem.
SrebnaStrzała 12-06-2009, 00:43 Ja ostatnio byłem zmuszony zatankować na neste bo na rezerwie zrobiłem 50km... w bądź razie auto strasznie zaczęło mulić ;/ stąd wniosek że GTL działa.
maestro06 12-06-2009, 06:15 jak juz sie tak kłócicie to Wam powiem z doświadczenia, ze jest różnica, na bp ultimate max 700km zrobione, a na GTL-u 890km wiec wole zaplacic 15pln wiecej i zrobic o te 150-200km dalej
KojoT6510 13-06-2009, 10:34 A co jak sie bedzie tankowalo tego GTL'a do monda TD ? wiem juz na 100% ze jedzie sie wiecej KM na paliwie Ultimate niz na zwyklym ON ten sam styl jazdy te same miasto i wychodzi wiecej o jakies 150 km.
bartstep 16-06-2009, 10:00 GTL to produkt marketingowy, zeby jeszcze troche wydrenowac kieszenie naiwniakow.
Popatrzcie tylko na dane o produkcji paliwa przez koncern SHELL.
A teraz porownajcie te dane z mozliwosciami produkcyjnymi zakladu w Malezji, ktory produkuje GTL-a.
Sam SHELL mowi, ze to tylko dodatek, a zgodnie z przepisami unijnymi dodanie jednej kropli dodatku GTL na cysterne ON daje juz prawo do uzywania nazwy "ON z dodatkiem syntetycznego GTL" :)
Tam jest promil tego dodatku...
Ale psychologia dziala.
A co do koloru paliwa... a jakie to ma znaczenie? Jasniejsze lepiej sie pali, czy jak? Bo tego rozumowania to wogole nie lapie :)
Kapsel_lg 16-06-2009, 12:25 Ale przecież shell nie twierdzi że Diesel GTL to 100% GTL dokładnie tak jak zauweażyłeś to dodatek (taki uszlachetniacz). Jak każdy dodatek ma powodować że coś będzie inaczej niż bez niego. W tym przypadku paliwo ma być czystsze (może tak być bo jak dodadzą 5% GTL to o jakieś 0,5% olej będzie czystszy), to samo z liiczbą cetanową będzie wyższa od standardu bo GTL ma ją wyższą. bartstep nie gniewaj się ale opowiadasz głupoty. W jednym pewnie masz trochę racji czyli jeśli chodzi o marketing (ale gdyby to o niego chodziło to nie zastępowali by V-Powera V-Powerem GTL tylko dorzucili trzeciego diesla z jeszcze wyższą ceną). Tak naprawdę to jest wyścig o nasze kieszenie czyli klientów. Jest tak jak ktoś powiedział: za moment, za chwilę inni też będą mieli coś lepszego.
a potem... znów, znów znów....
Jeśli różnica jest w kolorze to coś musi być innego :) jeśli to tak mało to kolor by się nie zmienił aż tak bardzo a ci co widzieli mówią że różnica jest (nie widziałem nie mówię, jeżdżę na GTL i chwalę - na 100% subiektywnie, na ile psychologicznie to nie wiem).
A jescze wracając do koloru to generalnie i zasadniczo jaśniejsze (bardziej klarowne) zazwyczaj oznacza mniej zanieczyszczeń (patrz nafta normalna kontra nafta medyczna, tudzież bliżej spirytus surowy kontra rafinowany)
A tak wogóle to jechałeś na tym GTL?
bartstep 16-06-2009, 13:56 Ale przecież shell nie twierdzi że Diesel GTL to 100% GTL dokładnie tak jak zauweażyłeś to dodatek (taki uszlachetniacz). Jak każdy dodatek ma powodować że coś będzie inaczej niż bez niego. W tym przypadku paliwo ma być czystsze (może tak być bo jak dodadzą 5% GTL to o jakieś 0,5% olej będzie czystszy), to samo z liiczbą cetanową będzie wyższa od standardu bo GTL ma ją wyższą. bartstep nie gniewaj się ale opowiadasz głupoty.
Najpierw sie ze mna zgadzasz, a potem zarzucasz mi pisanie glupot. Troche brak konsekwencji. Bo juz nie wiem gdzie Ci nie pasuje :/
Matematyka: jesli na 1000 litrow ON (50 cetanowy) dodam 100 ml syntetycznego GTL (80 cetanowy) to... o ile zwiekszy sie liczba cetanowa mieszaniny :) :) :)
W jednym pewnie masz trochę racji czyli jeśli chodzi o marketing (ale gdyby to o niego chodziło to nie zastępowali by V-Powera V-Powerem GTL tylko dorzucili trzeciego diesla z jeszcze wyższą ceną).
Troche marketingu sie klania. Nie wprowadza sie zbyt wielu produktow podobnej klasy do sprzedazy w ramach tego samego koncernu. No ale to teorie z zakresu marketingu i handlu. Nie czas na wyklady. W kazym razie wprowadzenie trzeciego rodzaju paliwa ON spowodowaloby zamieszanie, bo kilent juz by nie wiedzial, ktore jest dobre, lepsze i najlepsze... bo skoro to najlepsze jest lepsze od lepszego, to to pierwsze musi byc kiepskie. Prawda, ze popaprane? No wlasnie... juz wiesz dlaczego nie wprowadza sie zbyt wielu produktow.
Tak naprawdę to jest wyścig o nasze kieszenie czyli klientów. Jest tak jak ktoś powiedział: za moment, za chwilę inni też będą mieli coś lepszego.
a potem... znów, znów znów....
No wlasnie. Znow odniose sie do tego, ze zarzucajac mi pisanie glupot jednoczesnie potwierdzasz moje slowa. Hmmm... a moze czytasz bez zrozumienia?
Jeśli różnica jest w kolorze to coś musi być innego :) jeśli to tak mało to kolor by się nie zmienił aż tak bardzo a ci co widzieli mówią że różnica jest (nie widziałem nie mówię, jeżdżę na GTL i chwalę - na 100% subiektywnie, na ile psychologicznie to nie wiem).
Kolor paliwa bedzie zalezal od wielu czynnikow. Chociazby dodatki stosowane do paliw moga je barwic. I tak na stacjach BP olej ma kolor slomkowy, na STATOIL ma intensywnie zolty, a na SHELL faktycznie prawie bezbarwny. No ale idac za tym rozumowaniem to najlepsze jest paliwo bezbarwne bo... nie ma dodatkow?? Nie rozumiem Twojego toku myslowego.
Idea: Kup bezbarwny olej silnikowy... pewnie tez bedzie the best!
A "czyste powietrze"... hmmm... jakiego jest koloru? Przezroczyste? Niby tak. To dlaczego niebo jest niebieskie? Bo tlen ma wlasnie barwe niebieska. No to jest lepszy niebieski, czy przezroczysty :)
A jescze wracając do koloru to generalnie i zasadniczo jaśniejsze (bardziej klarowne) zazwyczaj oznacza mniej zanieczyszczeń (patrz nafta normalna kontra nafta medyczna, tudzież bliżej spirytus surowy kontra rafinowany)
A tak wogóle to jechałeś na tym GTL?
Ocenianie jakosci paliwa no podstawie koloru to jak to mawial moj nauczyciel jezyka polskiego "wplyw kwadr ksiezyca na rozwoj dorozkarstwa w polsce"
I ostatnia sprawa. TAK JEZDZILEM. Paliwo spala sie bardziej miekko, samochodem mniej telepie. Wiec jest to paliwo typu premium, ale w dalszym ciagu jego cena oparta jest na regule psychologii i marketingu, bo GTLa jest tam jak na lekarstwo. Marketingowa sztuczka do drenowania kieszeni.
Ilosc wypordukowanego paliwa typu GTL w stosunku do calej produkcji ON jest tak znikoma, ze dodatek ten jest promilem calej objetosci. Ale wedlug unijnego prawa mozna juz mowic o tym, ze jest to ON z dodatkiem syntetycznego GTL. Postaraj sie to zrozumiec.
Kapsel_lg 16-06-2009, 14:54 Ja się z tobą zgadzam jedynie przy stwierdzeniu o marketingu.
A skąd te 100ml?
A co do marketingu to się bartdzo mylisz (wg. mnie) dowód: popatrz ile jest produktów (choćby oleje). Co jest najlepsze decyduje producent pozycjonując swój towar. Pisząc w sposób jaki to robisz winnes to wiedzieć.
Z paliwem o tyle gorzej że do tego trzeba mieć zbiorniki i instalację do dystrybutorów.
Ja o marketingu ogólnie mówiłem. Głupota nazwałem powiedzenie że diesel z GTL to tylko marketing. Nie ma w tym sprzeczności.
Jeśli chodzi o kolor to przeszedłeś sam siebie i zostawię to bez komentarza.
A czy ktoś tu ocenia paliwo na podstawie koloru? Jakoś nie zauważyłem.
Jak jeździłeś (a co za tym idę wnioskuję że tankowałeś) to wiesz że GTL jest w cenie bez GTL (czyli wlali do zbiornika z V_Power diesla V-Power GTL).
W ostatnim zdaniu powtarzasz się. Generalnie jeśli jest lepiej to czemu wg. Ciebie gorzej?
Trudno to zrozumieć.
Jeśli chodzi o wolumen produkcji jednego i drugiego to racz zauważyć że paliwo z GTL nie jest sprzedawane wszędzie (nawet w Polsce nie na wszystkich stacjach Shell) i jak podaje producent jedynie w 11 krajach.
Wniosek wydaje się oczywisty: by ocenić ile procent lub promili jest go w paliwie musiałbyś znać wielkość produkcji przeznaczonej na te kraje (oraz ile produkują diesla z domieszką GTL). Jak się sami nie przyznają nie bedziesz wiedział. Aż dziwie się że tego nie wiesz choć piszesz że nie będziesz mi tu wykładał teorii handlu i marketingu.
Na koniec napiszę tylko że nie jest moim celem obrażanie Cię ani pouczanie. Jestem przeciwnikiem teorii spiskowych a ty takową wysunąłeś ( cyt. GTL to produkt marketingowy, zeby jeszcze troche wydrenowac kieszenie naiwniakow). Poczułem się troszkę jedynie urażony że jestem wg. "naiwniakiem" (a sam sobie dopowiedziałem że jestem idiotą bo mając tyle lat się nabrałem na Shell-a).
Nie powinieneś tak oceniać. Możesz powiedzieć że uważasz że nie warto, że za drogo, ze mało tego GTL w paliwie itp... ale nie obrażaj ludzi.
Mnie stać na kupno tego paliwa, kupuję je, jestem zadowolony i jak napisałem moje subiektywne odczucia sa pozytywne. Polecam też poczytanie o odczuciach innych kierowców na innych forach motoryzacyjnych. W większości też mają pozytywne wrażenia (czyli jest lepiej). Wniosek: coś w tym jest :)
Zatankowałem zbiornik Shella Gtl, potem byłem zmuszony zatankowac zwykłe Bp po spaleniu około połowy zbiornika przy odpalaniu, zimny silnik do czasu rozgrzania kopci lekko niebieskim dymem.Czy ma na to wpływ zmiany paliwa? Wcześniej prawie rok jeździłem na zwykłym Shellu i kopcenia nie było.
KojoT6510 19-06-2009, 22:52 Leje 3 zbiornik tego paliwa do mondeo II TD i powiem tak ciszej pracuje nie ma tego klekotania az tak jak lalem to paliwo to pistolet wyjalem i jest zolte nie jest przezroczyste nie wiem trzeba by wlac w butelke ale tak jak lecialo do zbiornika to bylo zolte takie sa moje osobiste odczucia
Bijecie pianę ! Powiem tak - lałem do Mondeo, Escorta i Mercedesa ciężarowego wszystko - nawet OJ i BIO (z wyjątkiem opału), co jest dostępne u nas i krajach ościennych (wschodnich) i stwierdzam że różnice w spalaniu i kulturze pracy są minimalne - na pograniczu błędu statystycznego. Co do Vervy, GTL-a i innych super paliw - podobny efekt daje dolanie do zwykłego diesla odpowiedniej ilości dobrego uszlachetniacza np. Diesel Skydd lub innego. I tu cała tajemnica. Cała reszta to chwyty marketingowe i drenaż kieszeni.
Kapsel_lg 28-06-2009, 08:48 Do starszych diesli to i denaturat lać mogłes i pojadą :)
Nowoczesane silniki juz nie są takie wszystkożerne.
Jak dolejesz uszlachetniasza do zwykłego oleju to w sumie cenowo wyjdzie podobnie jkabyś kupił już uszlachetnione.
A co to jest OJ?
kaszel_73 28-06-2009, 11:11 OJ = olej jadalny
A co jak sie bedzie tankowalo tego GTL'a do monda TD ? wiem juz na 100% ze jedzie sie wiecej KM na paliwie Ultimate niz na zwyklym ON ten sam styl jazdy te same miasto i wychodzi wiecej o jakies 150 km. Ludzie,trochę matematyki.Jeżeli można zrobić 150km więcej tzn.że oszczędzamy ok.9lx4 dla równego rachunku=36pln na zbiorniku.Tankując zwykły(czyt.niereklamowany)ON 60l średnio(czyt.minimum) 0,60 gr. tańszy=36pln.Na jedno wychodzi.Na czym polega różnica?Zwykły ON wymiana filtra raz w roku,no może dwa. Po GTL? Nikt nie wie bo paliwo jest za krótko na rynku.Podobny szał był z bio.Miała być tania rewelacja.Na dzień dzisiejszy na dystrybutorach jest naklejka :"jeżeli nie jesteś pewien że możesz tankować bio, to zapytaj producenta twojego auta".
Kapsel_lg 28-06-2009, 17:28 jakies straszne spalanie pokazujesz czyli 9 l/100.
różnica między zwykłym a gtl to 20-30 gr.
Chyba że liczysz ceny paliw na stacjach np. Carrefour, Auchan czy inne Neste (ale wybacz stwierdzenie jednak posiadacze TDCI raczej omijają takie stacje szerokim łukiem).
Z bio nigdy nie było szału bo od początku było wiadomo że nie wiadomo co to będzie (ale składnia że hohoho...) i jak bedzie odziaływał na silniki. Nikt nigdy nie mówił (przynajmniej nie słyszałem) by BIO miało być tańsze. Ono miało być ekologiczniejsze, i stanowić jakąś recepte na wyczerpujące się zapasy ropy (czyli cos w stylu aut napędzanych słońcem by zobrazować temat) oraz dać kase rolnikom (to w ramach likwidacji dopłat - tak sobie Unia to zaplanowała).
Jak widzę jak na razie najwięcej mają negatywnych opinii uzytkownicy starych diesli więc może nowoczesne paliwo=nowoczesny silnik i wtedy jest OK?
Choć widziałem pozytywne opinie uzytkowników z silnikami JTD (czyli FIAT ale silniki jesli chodzi o CR to chyba jak do tej pory najbardziej niezawodne) np. ze Stilo.
Co wy chcecie od bio(estra)?
Od początku roku cały czas cena jest niższa o paredziesiat groszy. Dzisiaj jałem po 3,35.
Biodiesel a bioester to różnica.
Przejechałem już na bioestrze (100%) bez mieszania prawie 5000 kilometrów i jest gitara, spalanie nie wzrosło.
Snajper_881 28-06-2009, 20:20 Choć widziałem pozytywne opinie uzytkowników z silnikami JTD (czyli FIAT ale silniki jesli chodzi o CR to chyba jak do tej pory najbardziej niezawodne) np. ze Stilo. No własnie....a przecież:
"Ford gó*** wort, a Fiat jego brat" nie?? Tylko tak się jakoś dziwnie składa że jako pierwsi technologie CR zaczeli stosować we Fiacie....potem się mówi tak jak wyżej...
Co do GTL, bez jaj, skoro uważacie ze to ściema to bez komentarza...:one:
Cóż, każdy leje do baku to co uważa za dobre i na co go stać.:P
9 l/100.Nie 9/100 tylko mowa była o 150 km to jakby nie liczył wychodzi 6/100.Prawda jest taka,że jaki by nie założył post takie paliwo będzie super.Niedawno był post odnośnie bio i tam każdego kto tego nie leje zakrzyczeli.Tu założony post o GTL i przeciwnicy niemile widziani.Chyba założę posta na temat ropy z Bliskiej lub innej Neste i też będę krzyczał że to najlepsze paliwo:619:
Kapsel_lg 29-06-2009, 16:22 Nikt na nikogo kolego tu nie krzyczy. Co do BIO nie wypowiadam się bo nie leję tego (przynajmniej świadomie).
Wydaje się że paliwo jest OK a ktoś mi mówi że jestem frajer i robią się w konia. Mam więc chyba powód do wykazania niezadowolenia z faktu nazywania mnie tak.
Wyraźnie napisałem że moim SUBIEKTYWNYM zdaniem jest lepiej.
Jesli napiszesz że twoim zdaniem nie jest lepiej to będzie ok. Jesli natomiast próbujesz udowodnić że Ci co kupuja to paliwo to durnie, matoły i frajerzy co się dają nabierać na reklamy to już nie jest OK.
Myślę że rozumiesz tę różnicę w wypowiedzi swojego zdania.
Co do kalkulacji którą przedstawiłeś to rzeczywiście jej nie zrozumiałem. Jednak co do cen proszę przeczytaj mój post który był zaraz po Twoim i myślę że przyznasz mi rację.
Ty posiadasz starszy silnik o większej tolerancji my z nowszymi niestety tak różowo nie mamy (stąd też w coraz nowszych silnikach coraz więcej filtrów i elementów zabezpieczających układ paliwowy przed zanieczyszczeniami a co za tym idzie uszkodzeniami).
Jesli natomiast próbujesz udowodnić że Ci co kupuja to paliwo to durnie, matoły i frajerzy Tego nie powiedziałem:564:. Uważam że każdy tankuje co chce(lub na co go stać).Z drugiej strony patrząc Paliwo gtl zaczęli produkować dużo później niż wasze silniki.Jeżeli rzeczywiście lepiej służy to szerokości życzę,ale jeżeli jak ktoś napisał jest bardziej suche to co z pompami w fokach które na zwykłym ON łuszczą się i po 200000 są do wymiany.
P.s.A tu:http://www.motofakty.pl/artykul/liczba_cetanowa.html artykuł odnośnie liczby cetanowej,80 to wcale nie jest ok.
Kapsel_lg 29-06-2009, 18:32 Ja nie mówiłem tego do Ciebie uro2 że ty to powiedziałeś (ale przynajmniej jedna osoba tak zrobiła) tylko ogólnie że nie nalezy tak się wypowiadać.
Jest jak mówisz, każdy tankuje co chce (i co może) :)
W Mondziach jak wiadomo pompy się łuszczyły (łuszczą) niezależnie od oleju :( taki typ :)
Ja też przekonałem sie do GTL. Niedawno zrobiłem 800 km na tym paliwie i wyszło mi przy spokojnej jeździe srednie spalanie dokladnie 5/100km. Przy normalnym paliwie taki wynik był nieosiągalny. Poza tym silnik pracuje ciszej, jest bardziej elastyczny i dynamiczny. I nikt mi nie wmówi że to "psychologia". Nie dam sobie takiego kitu wcisnąć. Bo znam swoje auto i wiem jak na czym pracuje.
Pozdrawiam niedowiarkow :-)
Popieram w całej rozciągłości. Od paru tankowań jeżdżę tylko na Shell V-Power GTL. Zatankowałem raz na koniec maja i spalanie było mniejsze, ale pomyślałem, że to może wpływ faz księżyca albo układ plam na słońcu. Potem zatankowałem zwykłego diesla z Shella. Po czym wróciłem do GTL. Spalanie waha się teraz od 5,72 do 6,24 na 100 kilometrów. Wcześniej mogłem o takim wyniku jedynie pomarzyć (6,19 do 7,54/100km). Najgorsze spalanie miałem na dieslu z BP i to w ojczystym kraju tej korporacji :-/.
Na potwierdzenie dołączam screena ze spritmonitor.de:
ja równierz cały czas na V Power Diesel GTL, wcześniej na normalnym V Power Diesel, czasem BP Ultimate Diesel
marctwain 14-09-2009, 12:42 Ja robiłem ostatnio próbę na GTL-u. i niestety po wyjeżdzeniu spalanie wyszło większe niż dotychczas na bp ult. O 0,9l/100. Przy takich samych trasach itp. Zatankowałem ultimate'a i wróciło do poprzedniej normy. Ale z innych forum widzę i czytam, że każdy silnik inaczej reaguje na to samo paliwo. Przy tej cenie 4,16 gtl a 3,82 bpult nie będę tankował gtl'a. Może jest i dobre. lepsze, nie wiem. Ale po 100kkm dalej mam spokój i nic się nie dzieje.:wink:
a może jak coś dobrego, to i silnik więcej woli wciągnąć:D
ponurycieciu 08-12-2009, 11:20 Witam
Pracuję w składzie podatkowym i tutaj jest rozlewane paliwo V-power Diesel z dodatkiem GTL. Firma Shell kupuje ON bazowy czyli zwykły od Lotosu i dodawany jest tu na miejscu GTL w ilości 2%.Po tej operacji ON dostaje nazwę V-power Diesel. Czy to dużo czy mało i jak działa nie oceniam.
Witajcie
Czy zauwazyliscie ze na stacji nie ma juz GTL.
Na stronce rowniez juz nie pisze o gtl tylko o v power diesel.....
Snajper_881 10-09-2011, 09:02 Kiedyś pytałem pracownika, mówił, że to dalej GTL ale nie brzmiało to przekonywająco...
|
|