Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Znane i nieznane tricki
jarecki46 26-04-2009, 11:32 Witam wszystkich ciepło:),do założenia tego tematu skłoniło mnie dość spore zainteresowanie analogicznym tematem na forum opla,którym to poprzednio jeździłem.Dowiedziałem się tam o kilku ciekawostkach o kórych wcześniej nie miałem pojęcia.Nie każdy ma polską instrukcję,lub nie może doszukać sie jak coś uruchomić,lub nie ma jej w ogóle itp...ktoś kupił może samochód roczny i jest kolejnym właścicielem i nie do końca jest świadom co tam w nim drzemie i co potrafi:) .Ktoś może wreszczie wymieniał wycieraczki przedniej szyby (tak jak ja:)) i nie wiedział,że można je ustawić równolegle do krawędzi szyby(opcja serwisowa) po to aby wymiana nie sprawiła żadnych kłopotów:) Jeśli ktoś coś wie to piszczie a na pewno wielu forumowiczów dowie się czegoś nowego,pozdrawiam
W zasadzie to najprośviej będzie przestudiować instrukcję obsługi.
Jesli jej ktoś nie ma to polecam http://www.ford.pl/ie/instrukcje_obslugi/instrukcje_obslugi/servicing_download/-/-/-/-
Myslę, że wszystkie tricki mozna tam odnaleźć.
Nie odnajdziesz np. testu tablicy wskaźników: trzymając OK na kierownicy włączyć zapłon i trzymać aż włączy się test. Poruszanie po teście - również za pomocą OK. Wyjście z testu - wyłączyć zapłon.
andree74 27-04-2009, 06:19 zmiana trybu zamykania drzwi. Chodzi o to ze mozna miec tak ustawiony zamek centralny ze przy nacisnieciu raz przycisku otwierania drzwi na pilocie kluczyka, otworza sie nam tylko drzwi kierowcy ( ja tak mialem ) dopiero przy drugim nacisnieciu pozostale drzwi moglem otworzyc. Nie odpowiadalo mi to troszke i zwrocilem sie o zmiane tego ustawienia w ASO.....Pan w autoryzowanej stacji, jako ze nie kupowalem samochodu u nich podal mi cene : 185 PLN. Pomyslalem sobie ze za ta cene to jestem w stanie sie przyzwyczaic do takiego systemu zamykania i otwierania ale....po powrocie do domu przypomnialem sobie ze w moim poprzednim samochodzie pewne funkcje w alarmie moglem zmieniac przy pomocy pilota i sprobowalem.
Odp: zeby zmienic, wlaczyc funkcje otwierania wszystkich drzwi po nacisnieciu przycisku otwarcia nalezy: na kilka sekund nacisnac oba przyciski (zamykania i otwierania) i przytrzymac do momentu az samochodzik nie mrugnie do nas uzywajac tzw. swiatel awaryjnych. Proste i szybkie...ale dlaczego panowie w ASO chca tyle pieniazkow za operacje ktora nie wymaga zadnego drogiego sprzetu oraz wysilku z ich strony tego nie jestem w stanie zrozumiec. Jesli ktos z forumowiczow chce sobie wlaczyc badz wylaczyc taka funkcje to chyba tej informacji w instrukcji nie znajdzie ( moze zle ja przegladalem) a jesli nie ma instrukcji to zawsze moze poczytac cos na forum forda
:wink:
pawels_123 27-04-2009, 08:08 Witam,
W instrukcji obsługi jest tak napisane:
PROGRAMOWANIE PILOTA ZDALNEGO STEROWANIA
Możesz zaprogramować maksymalnie osiem pilotów zdalnego sterowania dla Twojego pojazdu (łącznie z tymi, które były dostarczone z pojazdem). Poproś
swojego Dealera o wskazówki.
Z tego wynika (przynajmniej dla mnie) że dealer powinien udzielić za darmo wskazówek jak zaprogramować pilot. Oczywiście pieniądze biorą ale za pełne programowanie kluczyka (immobiliser + pilot). Ja akurat przechodziłem tą procedurę i co ciekawe ceny za taką usługę mogą się znacznie różnić w zależności od ASO (np. na Śląsku: Multexim - 180 zł, Auto Boss 230 zł - rabat 10%).
Co do tricków to może ktoś dokładnie wie jak w S-Max`e zaprogramować automatyczne otwieranie wszystkich szyb przez pilota ? U mnie mam to już zrobione (przytrzymuje dłużej przycisk otwierania i szyby się otwierają, podobnie z domykaniem przy zamykaniu). Widziałem nawet jak mi to programowali (miałem tak to ustawione że otwierały się tylko szyby przednie, a tylne nie - czyli tak też można). Mechanik chyba 3 razy przekręcał kluczyk w stacyjce do pozycji II a następnie o ile się nie mylę naciskał przycisk od sterowania szybą - może ktoś ma jednak sprawdzoną metodę ?
zmiana trybu zamykania drzwi. Chodzi o to ze mozna miec tak ustawiony zamek centralny ze przy nacisnieciu raz przycisku otwierania drzwi na pilocie kluczyka, otworza sie nam tylko drzwi kierowcy ( ja tak mialem ) dopiero przy drugim nacisnieciu pozostale drzwi moglem otworzyc. Nie odpowiadalo mi to troszke i zwrocilem sie o zmiane tego ustawienia w ASO.....Pan w autoryzowanej stacji, jako ze nie kupowalem samochodu u nich podal mi cene : 185 PLN. Pomyslalem sobie ze za ta cene to jestem w stanie sie przyzwyczaic do takiego systemu zamykania i otwierania ale....po powrocie do domu przypomnialem sobie ze w moim poprzednim samochodzie pewne funkcje w alarmie moglem zmieniac przy pomocy pilota i sprobowalem.
Odp: zeby zmienic, wlaczyc funkcje otwierania wszystkich drzwi po nacisnieciu przycisku otwarcia nalezy: na kilka sekund nacisnac oba przyciski (zamykania i otwierania) i przytrzymac do momentu az samochodzik nie mrugnie do nas uzywajac tzw. swiatel awaryjnych. Proste i szybkie...ale dlaczego panowie w ASO chca tyle pieniazkow za operacje ktora nie wymaga zadnego drogiego sprzetu oraz wysilku z ich strony tego nie jestem w stanie zrozumiec. Jesli ktos z forumowiczow chce sobie wlaczyc badz wylaczyc taka funkcje to chyba tej informacji w instrukcji nie znajdzie ( moze zle ja przegladalem) a jesli nie ma instrukcji to zawsze moze poczytac cos na forum forda
:wink:
W instrukcji do S-Maxa nie znajdzie, ale np. w instrukcji do C-Maxa ten temat jest bardziej rozbudowany:
Zmiana programu funkcji odryglowywania
Można tak zmienić funkcję odryglowywania, że naciśnięcie przycisku odryglowywania raz spowoduje wyłączenie zamka centralnego lub układu podwójnego ryglowania drzwi, rozbrojenie alarmu oraz odryglowanie tylko drzwi kierowcy. Naciśnięcie przycisku odryglowywania dwa razy w ciągu trzech sekund spowoduje również odryglowanie drzwi pasażerów. Aby zmienić tę funkcję, naciśnij jednocześnie i przytrzymaj przyciski odryglowywania i ryglowania przez co najmniej 4 sekundy przy wyłączonym zapłonie. Kierunkowskazy migną dwa razy, sygnalizując pomyślną zmianę programu funkcji odryglowywania. Ponowne naciśnięcie i przytrzymanie przycisków przez co najmniej 4 sekundy przywróci poprzednią funkcję.
Nie rozumiem, dlaczego w jedej instrukcji odsylaja z tym do dealera, a w drugiej pisza co i jak. Przeciez to takie same piloty (a moze nie?).
Co otwierania szyb,to u mnie jedna z tylnych przestała się automatycznie domykać(kluczykiem).
Przekręciłem kluczyk w stacyjce i domknałem ja ręcznie.Następnie trzymałem domykanie szyby przez kilka sekund.Po tej operacji szyba znowu zaczęła się domykać.
pawels_123 27-04-2009, 10:16 buk07 dzięki za info - wychodzi na to że będę musiał zapoznać się również z instrukcją do C-Max`a :)
loop_77 - również wielkie dzięki :)
Wydawało mi się że to było bardziej skomplikowane, dobrze wiedzieć na przyszłość
A tak przy okazji to jest na tym forum np. w dziale Mondeo opisanych kilka ciekawych Tips & Trick`s (np. opis deaktywacji/aktywacji funkcji przypominającej o zapięciu pasa) - może większość z nich działa i w S-Max`ach: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=2462&highlight=triki&page=19
jarecki46 27-04-2009, 17:36 Super sprawa z tym testem zegarow i wskażników,dzieki :wink:wszystko jest jak czarno na białym-temp.silnika,prędkość,obroty silnika,wszystko z dokładnością do dziesiętnych częsci,ciekaw tylko jestem czy podświetlone lampki odpowiadają za faktycznie zamontowane systemy ? Chyba nie bo mnie zapalił sie komplet lampeczek a nie mam zdaje sie systemu ESP,przynajmniej nie mam jego wyłącznika to pewnie sysytemu też brak.Swoją drogą wszędzie w opisach nawet najuboższych wersjii występuje,a u mnie ni w ząb:) może był seryjnie po liftingu ?,bo podobno taki był (nie wiem tak naprawde:wink:).
Masz S-Maxa bez ESP? Niemozliwe chyba. Na srebrnym pasku nad radiem jest wlacznik - po lewej od awaryjnych, obok wlacznika/wylacznika czujnikow parkowania. S-Max jeszcze nie mial liftingu...
jarecki46 29-04-2009, 17:35 no właśnie a tego drugiego nie ma...tylko od czujnikow parkowania jest jeden duży:(
no właśnie a tego drugiego nie ma...tylko od czujnikow parkowania jest jeden duży:(
To powiem Ci,że dziwne,bo z tego co się orientuje, to nie ma S-Maxów bez ESP.
A czujniki masz fabryczne z przodu i z tyłu ?
Działa Ci ten przycisk od nich ?
jarecki46 01-05-2009, 23:09 tak fabryczne i wszysto śmiga,też mi się to wydaje dziwne ale widocznie z tym silnikiem może nie było w standardzie,nie mam zielonego pojęcia :?
piotras78 08-05-2009, 19:02 Tak odnośnie silników to jaka jest różnica miedzy 2.0 z czerwonym napisem TDCi na pokrywie silnika (tej plastikowej) a tym 2.0 z czarnym tylko wytłoczonym ?
Witam . A może ktos zna trick jak zaprogramować
1. aby po zamknięciu zamków składały sie lusterka boczne.
2. po właczeniu wstecznego lusterko po stronie kierowcy pochylało się uwidoczniając tylne koło
3. Czy można zmienić ustawienia komputera aby pokazywał chwilowe zużycie paliwa ( teraz mam średnie ) to ostatnie to pewnie tylko w serwisie jeżeli wogóle jest możliwa zmiana
Mam co prawda Galaxy ale to tylko troch większy brat S-max wnetrzności mają chyba takie same
tygrysex 08-05-2009, 21:27 ad2 - jak wbijesz wsteczny to przelacz sobie pstryczek (ten do ustawiania lusterek) pstrykniesz w prawo i przestawi Ci sie prawe lusterko... w lewo oczywiscie analogicznie... (mozesz je tez ustawic po swojemu i zapamieta ustawienia)
Ale nie jestem pewien czy to w kazdej wersji S'ia... czy tez Galaxy...
Tak jest tylko w wersji z pamięcią położenia lusterek (chyba)
A ja ostatnio odkryłem, że dłuższe przytrzymanie guzika OK na kierownicy kasuje - zeruje wyświetlenia komputera, np. średnie spalanie, średnia prędkość itp. Bez potrzeby błądzenia po menu :)
Mnie by najbardziej interesowało zeby mozna bylo zmieniac srednie spalanie/zasieg/chwilowe zuzycie jednym przyciskiem nie wchodzac do tego durnego komputera, strasznie to glupie trzeba wczesniej wykonac ok. 8 ruchow zeby zmienic ww pozycje
Mnie by najbardziej interesowało zeby mozna bylo zmieniac srednie spalanie/zasieg/chwilowe zuzycie jednym przyciskiem nie wchodzac do tego durnego komputera, strasznie to glupie trzeba wczesniej wykonac ok. 8 ruchow zeby zmienic ww pozycje
Raczej chyba niewykonalne :(
Raczej chyba niewykonalne :(
w modelu 2007 nie ma problemu - strzałki na kierownicy przewijają w górę lub w dół zmieniając wyświetlaną wartość według życzenia. Dobrze, że nie mam conversa;)
tygrysex 10-05-2009, 09:35 Conversa chyba ma kazdy S'iu...
Jeśli mam conversa, to takiego jak na załączonym zdjęciu. Convers+ jest bardziej zakręcony. Tak samo bardziej wolę XP niż Vistę ;)
tygrysex 10-05-2009, 10:32 Kayu - jest Convers i Convers+
Tygrysex: a gdzieś w dokumentacji samochodu pada określenie Convers ? Mi się wydaje, że nie zauważyłem :(
tygrysex 11-05-2009, 09:15 hmmmm, to moze ja cos namieszalem :(
Ale wydawalo mi sie, ze to co pokazal Hit to Convers, a kolorowy to Convers+... jesli namieszalem, to sorrki i zwracam honor :D, ale nadal nie moge sie pozbyc wrazenia, ze jednak mam racje...
Wroce z pracy, to przeszperam instrukcje...
W obecnym cenniku S-maxa jest Converse (dopłata w Trend 2100, w Titanium i Tit-s seryjnie), converse+ nie ma.
Interfejs kierowcy FordConvers z kolorowym wyÊwietlaczem 2 100 s s
To co pokazał Hit to większa wersja wyświetlacza komputera. W moim Goldx jest nizszy wyświetlacz.
Tak jest tylko w wersji z pamięcią położenia lusterek (chyba)
Masz racje tylko w wersji z pamiecią,
Czy ktoś wie co oznaczają poczególne komunikaty w opisywanym teście wskaźników ( OK i zapłon)?
I co ze zmianą spalania na chwilowe może jakaś aktualizacja oprogramowania w serwisie?
OK - to przycisk na kierownicy z takim w właśnie napisem. Zapłon - takie położenie kluczyka w stacyjce, przy którym normalnie pracuje silnik.
zrobiłem test wskaźników -czy może ktoś podać co znaczą poszczególne komunikaty/ Przy okazji odkryłem jakąś dziwną kontrolkę taki mały żólty samochodzik na lewym lewym wskaźniku - obrotomierzu -na godzinie 12 nigdy mi się nie zaświcił (może to i dobrze)
Czy ktoś wie co to jest?
jarecki46 16-05-2009, 02:41 połowe kontrolek ktore tam się świecą nie jest standardem uwierz...a ten samochodzik to jest ale w zielonym trójkąciku...:wink:
majkelos 16-05-2009, 08:05 nie jestem technicznym tumanem, ale 3/4 z tych komuniaktów (testu wskażników) nie rozumiem. Prosiłem w serwisie, zeby mi udostepnili rozpiskę, gdyż z pewnością moga byc to interesujące informacje, ale popatrzyli na mnie jak na ufoluda. No cóż: niemcy to sa jednak siekierą ciosani i nawet heblem nie dotknięci po tym ciosaniu
Odnośnie tricków. Jeżeli wyświetli Wam się komunikat, że należy wymienić olej, a wiecie, że jeszcze nie czas na to (problem z DPF) to robicie tak:
- kluczyki w stacyjkę
- wciskacie pedał hamulca i gazu do dechy
- przekręcacie kluczyki do 2 pozycji (tak żeby włączyć zapłon ale nie odpalić fury)
- trzymacie oba pedały aż wyświetli się komunikat, że serwis olejowy jest skończony, czy jakoś tak podobnie
- wyłączacie zapłon
- po ponownym włączeniu komunikatu już nie ma
Sposób zdradził mi kumpel, który pracował w fordzie, ale o tym sza...
Panowie z Forda też mi ten trick podali jak 3 raz pojechałem na resetowania :)
Panowie z Forda też mi ten trick podali jak 3 raz pojechałem na resetowania :)
...po kilkukrotnym skasowaniu tej informacji ...zaczęła mi się pojawiać pomarańczowa kontrolka silnika...to nic innego jak suma błędów...bo takie kasowanie po jakimś czasie wyzwala tzw. błąd twardy...
majkelos 19-05-2009, 18:22 to co tutaj opisujacie Panowie świadczy o jednym: Ford to burki i wieśniaki którzy wszelkimi sposobami chca Cię ściagnąc do autoryzowanego warsztatu. najlepiej żebyś nie był w stanie sam ustalić co się dzieje, a kontrolka ma Cię solidnie wystraszyć. I po gwarancji za każdy wjazd na stanowisko diagnostyczne licznik sie kręci jak wentylator. A tym idiotom o to chodzi. żałosne
Mnie martwi coś innego. Każda wizyta w serwisie (na gwarancji) to okazja, żeby :
a)coś wymienić w naszym aucie;
i/lub
b)fikcyjnie, na papierze, coś wymienić w naszym aucie.
Dziwnym trafem większość mechaników używa prywatnie aut tej samej marki, dla której pracują. W czasie gwarancji mogą wpisywać co chcą do historii auta, a gwarant (generalny importer) przysyła części zamienne według ich życzenia. Spróbujcie doprosić się szczegółowego wykazu, co wymieniono w waszych samochodach. okaże się, że "chorował" na wiele chorób, o których nie mieliście nawet pojęcia... A nowe części trafiają do sklepu lub aut mechaników. Podobnie jest pewnie z naszym markowym olejem, kto wie co nam wlewają do silnika?
majkelos 20-05-2009, 05:57 Mnie martwi coś innego. Każda wizyta w serwisie (na gwarancji) to okazja, żeby :
a)coś wymienić w naszym aucie;
i/lub
b)fikcyjnie, na papierze, coś wymienić w naszym aucie.
dlatego ja nigdy nie zostawiam kluczyków (wydaje na życzenie) ani nie spuszczam z oka mojego autka w serwisie. Nie bardzo sie podoba to, ale ja nie ustepuje. Mnie już 2 auta ukradli bezposrednio po wizytach w serwisach
majkelos 20-05-2009, 16:52 forda s-maxia skubneli mi krótko po wizycie w serwisie na ul. dobrej w warszawie, a drugi to nissan sunny kilka ładnych lat temu, tego serwisu juz nie ma
majkelos 27-05-2009, 11:22 mam tak sprytne ustawienie włącznika świateł, że w każdej pozycji są one włączone, co najwyżej w pozycji "0" nie można ściemniac tablicy. Czy ktos może ma patent jak uczynić, aby w "0" były światła wyłaczone?
pozdro
Masz włączony tryb skandynawski pracy świateł. Wyłaczenie tylko w serwisie poprzez programowanie modułu.
Ja chciałem,zeby mi ten cały tryb skandynawski w morde jeża wyłaczyli,ale niestety powiedzieli w ASO,ze "się nie da" :(
Które ASO jest takie rozgarnięte ? Przecież jak coś się da włączyć to i daje się wyłączyć...
W Mitsubishi Pajero włącza się brzęczyk gdy przekracza się 130km/h. Gdy jedzie się szybciej, brzęczyk cały czas alarmuje. Serwis stwierdził, że trzeba wymontować cały moduł odpowiedzialny za wszystkie brzęczyki. Całodzienna naprawa w serwisie i koszt ok. 350 netto złotych za robociznę lub więcej "jak coś więcej wyskoczy" bo nigdy tego jeszcze nie robili. Po takim zabiegu raz na zawsze traciłbym wszelkie brzęczyki (otwarte drzwi, brak pasów, zostawione w stacyjce kluczyki, zostawione zapalone światła). Absurd totalny!
Tymczasem "Pan Kazik" - zaprzyjaźniony elektryk uporał się z problemem w godzinę i skasował 70 złotych brutto. Zrobił taki myk, że brzęczyki są aktywne gdy nie jest włączony zapłon. Po uruchomieniu silnika cały moduł (wszystkie brzęczyki) nie działa i teraz mogę śmigać z dowolną prędkością i nic nie brzęczy. Proponuję więc pogadać z dobrym elektrykiem, który na pewno rozwiąże problem a salon omijać.
Które ASO jest takie rozgarnięte ? Przecież jak coś się da włączyć to i daje się wyłączyć...
Auto Plaza Popularna :)
Pewnie gamoń z serwisu nie miał pojecia o czym mówi.
Ja bym z chęcią tego skandynawa wywalił i tak zrobie,jak tylko znajde kogoś, kto mi to ogarnie .
tygrysex 28-05-2009, 10:00 Ja kiedys jak pytalem przelotem o tryb skandynawski to powiedzieli, ze owszem da sie, ale dopiero jak zniasa u nas ustawe o smiganiu na swiatlach 24h :D
A salon trzymajacy sie ustaw to Multexim Katowice :D
jarecki46 31-05-2009, 15:53 Hej ludziska,mam pytanie,ostatnio mechanik odłączył mi zasilanie jak wymieniał sprzęgło(w sumie nie wiem po co) i teraz mam problem z szybami,jedna sie zamyka krótkim przyciśnieciem,druga nie chce tylko trzeba ją trzymać do końca.Z pilota z kolei jedna z szyb sie zamyka po czym sama z powrotem otwiera,szlag mnie trafi za moment.Jak to się programuje podpowiedzcie prosze...
maciekr7 31-05-2009, 16:04 Hej ludziska,mam pytanie,ostatnio mechanik odłączył mi zasilanie jak wymieniał sprzęgło(w sumie nie wiem po co) i teraz mam problem z szybami,jedna sie zamyka krótkim przyciśnieciem,druga nie chce tylko trzeba ją trzymać do końca.Z pilota z kolei jedna z szyb sie zamyka po czym sama z powrotem otwiera,szlag mnie trafi za moment.Jak to się programuje podpowiedzcie prosze...
Spróbuj tak:
Domknij tą szybę do końca, puść przycisk i ponownie go wciśnij i przytrzymaj chwilę. Jest to trik z innej marki i właśnie tak działa. Ciekawe czy w Fordzie tak samo ?
max tdci 31-05-2009, 16:04 z tego co pamiętam trzeba opuścić, podnieść szybę i przytrzymać dłużej przycisk jakieś 3-5 sek - jak będzie podniesiona
Opuść, podnieś i jak się podniesie do końca to szybko wciśnij zamykanie szyby do oporu trzykrotnie w ciągu sekundy.
jarecki46 31-05-2009, 20:12 Spróbuj tak:
Domknij tą szybę do końca, puść przycisk i ponownie go wciśnij i przytrzymaj chwilę. Jest to trik z innej marki i właśnie tak działa. Ciekawe czy w Fordzie tak samo ?
dzięki,okazuje się,że w fordzie tak samo :)
Przy zamykaniu auta za pomocą pilota kierunkowskazy mrugają dwa razy i dwa razy odzywa się sygnał dźwiękowy. Tak jest w zwykle w moim autku, jednak od przedwczoraj po zamknięciu auta i tradycyjnych dwóch sygnałach, po upływie ok. 2-3 sekund słychać kolejne 3 sygnały. Sądziłem, że jest to zawiadomienie, że np. alarm był wzbudzany pod moja nieobecność. OK, ale teraz chciałbym już to wyłączyć :) Sprawdziłem, że wszystkie drzwi są domknięte prawidłowo, podobnie jak okna a samochód trzeci dzień "pika" pięć razy przy każdym zamykaniu auta. Możecie mnie objaśnić, o co chodzi?
majkelos 11-06-2009, 09:45 mam to samo od kilku dni. Prawie to samo. Do tej pory jak zamykałem pilotem auto, to migały 2 razy kierunki i nie było żadnych sygnałów dzwiekowych. od kilku dni mam po kilku sekundach trzykrotny dzwiek. I tez wszystko mam pozamykane..... czary jakie czy co?
tak jest jesli masz nie domkniete drzwi, klape, niedomknieta szybe (nawet minimalna szparka kotrej nie widac powooduje 3x sygnal dzwiekowy) jak na razie innych przyczyn nie odkrylem
majkelos 11-06-2009, 19:06 RZECZYWIŚCIE: MIKROSZPARA W TYLNIEJ SZYBIE. ale dosłownie pól milimetra niedomknięcia, czujniki cysuś-pi......ka!!!!!
W instrukcji obsługi alarmu podane są kody dźwiękowe - liczba "piknięć" alarmu odpowiada konkretnemu komunikatowi.
WAŻNA WIADOMOŚĆ: czy zmienialiście kod serwisowy alarmu przy odbiorze samochodu po montażu alarmu ? Kod serwisowy, fabrycznie jest to najczęściej iczba jednocyfrowa, pozwala odłączyć alarm (programowo). Nieraz, zamiast kodu serwisowego jest dodatkowy, ukrywany przycisk serwisowy. W moim Maksiu było to "2" - tak jak we wszystkich alarmach firmy, która wyprodukowała alarm. Oczywiście kod serwisowy zmieniłem...
Jeśli macie alarmy instalowane w serwisach Forda, sterowane z kluczyka, to warto zmienić kod serwisowy ze standardowego na jakiś inny (może być nawet 6-cio cyfrowy). Po co ułatwiać życie złoczyńcom czyhającym na nasze Maksie...
Pozdrawiam,
Makos
Powiem szczerze,że nie wiedziałem,że są jakieś kody serwisowe.
Musze przeczytać tą instrukcje i czym prędzej zmienić.
Dzięki makos :)
majkelos 13-06-2009, 10:11 dzięki makos, własnie dlatego to forum jest bezcenne. Nie miałem o tym pojęcia ale na szczęście są ludzie którzy wiedzą i tą wiedzą sie dzielą, to jest wspaniałe!!!
Witam Kolegów,
od niedawna mam zaszczyt podróżować Maksiem :) i muszę przyznać że coraz bardziej mi się to autko podoba. A jak tak sobie czytam o wszystkich tych trikach do zrobienia to już w ogóle masakra :)
Pierwsza rzecz, z którą też miałem do czynienia to właśnie te 3 sygnały po zamknięciu auta, które nie dawały mi spokoju, bo myślałem że wszystko sprawdziłem a one się ciągle pojawiały.
RZECZYWIŚCIE: MIKROSZPARA W TYLNIEJ SZYBIE. ale dosłownie pól milimetra niedomknięcia, czujniki cysuś-pi......ka!!!!!
Ja właśnie zrobiłem tak jak pisaliście - otworzyłem szybę do końca potem zamknąłem i przytrzymałem przycisk kilka dobrych sekund. Tak powtórzyłem dla każdej szyby i problem zniknął. Okazało się że któraś szyba była niedomknięta mimo że nic na oko nie było widać...
Mam nadzieję że wielu problemów miał nie będę ale widzę że wsparcie znajdę :)
Pozdro
To jak to jest z tym skladaniem sie lusterek z kluczyka
ktos mi pisal na innym forum ze jezdzil S-Maxem i podczas ryglowania drzwi z kluczyka skladaly sie lusterka.
to da sie czy nie??
Na pewno się da, bo ja tak mam w swoim eSiu. Jak zamykam samochód to składają się lusterka, a jak go otwieram, to się rozkładają. Miałem tak ustawione od początku, więc nie wiem jak to sie robi.
tygrysex 20-06-2009, 13:45 Z tego co kiedys pytalem, to "takie rzeczy, to tylko w" ASO... :(
Mój Esio kiedyś pikał 3 razy przy zamykaniu jeżeli któreś drzwi były niezamknięte aż nagle przestał. Poprpostu się nie zamyka.
Zastanawiam się czy muszę jechać do serwisu czy mogę jakoś sam te sygnały włączyć??
Z tego co piszecie to serwisów lepjej unikać :)
jarecki46 08-07-2009, 06:55 A wiecie coś może o ustawieniu ryglowania sie samoczynnie drzwi po starcie,bo dokopałem się do tematu na mondziaku ale tam wszytkie linki do porad jak to zrobić są już nieczynne i kurde tak se myśle,że jak tam można to chyba i u nas co ???:) A w ogóle zapodałem pytanie tam i zero odzewu,jacyś dziwni ci mondziacyg:P piszą dalej jakby nie było pytania,a na naszym dziale to od razu pomoc człek uzyska,dzięki z góry,thank you from the mountain -jak to powiedział kiedyś mój oddany kumpel mało rozgarnięty w angielskim...:P
tygrysex 08-07-2009, 08:01 jarecki46 - jasne, ze pomozemy :D
Post #11 w linku na dole i czytaj w dol:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=73232&page=2
jarecki46 08-07-2009, 15:35 No to zostaje ASO,ale i tak mi to nie daje spokoju i wydaje mi sie,ze to kwestia sekwencji poprzyciskowej pewnych funkcji:) jak się jej nie zna to 3a płacić cholera:( Dzięki TYgrysex,jak mówiłem,pomoc z metyg;)
No to zostaje ASO,ale i tak mi to nie daje spokoju i wydaje mi sie,ze to kwestia sekwencji poprzyciskowej pewnych funkcji:) jak się jej nie zna to 3a płacić cholera:( Dzięki TYgrysex,jak mówiłem,pomoc z metyg;)
Panowie a nie ma jakiegoś softu dostępnego, żeby się podpiąć do "systemów" w Fordzie. W Audi A6 VAG'iem można było prawie wszystko zrobić/sprawdzić, żaden mechanik nie był w stanie kitu wcisnąć, do mechanika jechałem dokładnie wiedząc jaka bolączka w moim A6
harryON
pawels_123 09-07-2009, 10:11 Testery diagnostyczne do nowych modeli Forda oczywiście są (serwisowy WDS, IDS) ale też i odpowiednio kosztują. Taki np. IDS to koszt ~ 3 tys (tutaj przykładowa oferta (http://www.diagsystem.com/product_info.php?products_id=65&osCsid=5d693321e07eb2478a85305b6604a0cd))
Oczywiście zawsze możesz kupić coś tańszego ale cena IMO jest adekwatna do możliwości.
Nie ma możliwości zmiany softu aby składały się lusterka tak samo nie mozna zaprogramować chwilowego spalania jeżeli nie ma fabrycznie-sprawdzone w serwisie. Podejrzewam że składanie lusterek jest w modelach z założonym alarmem i to on jest odpowiedzialny za złożenie lusterek.
Podejrzewam że składanie lusterek jest w modelach z założonym alarmem i to on jest odpowiedzialny za złożenie lusterek.
Być może tak jest. Dziś miałem okazję pierwszy raz oglądać mojego maxia u dealera i zwróciłem uwagę, że lusterka się składają same po zamknięciu auta pilotem. Samochód zamówiłem z fabrycznym alarmem.
Być może tak jest. Dziś miałem okazję pierwszy raz oglądać mojego maxia u dealera i zwróciłem uwagę, że lusterka się składają same po zamknięciu auta pilotem. Samochód zamówiłem z fabrycznym alarmem.
Ja mam alarm niefirmowy ale montowany w ASO i u mnie też sie lusterka same składają
harryON
Ja mam alarm niefirmowy ale montowany w ASO i u mnie też sie lusterka same składają
harryON
A jakiej firmy masz alarm ? Czy możesz otworzyć wyłącznie bagażnik z kluczyka nie wzbudając alarmu ?
Nie ma możliwości zmiany softu aby składały się lusterka tak samo nie mozna zaprogramować chwilowego spalania jeżeli nie ma fabrycznie-sprawdzone w serwisie. Podejrzewam że składanie lusterek jest w modelach z założonym alarmem i to on jest odpowiedzialny za złożenie lusterek.
Ja nie mam alarmu (jeszcze), a lusterka mi się składają. Po prostu zamówiłem autko z taką opcją i tyle. Z alarmem ma to niewiele wspólnego.
Mam auto z firmowym alarmem i lusterka same mi się nie składają.
arczi_75 18-07-2009, 17:27 Składane lusterka to rzeczywiście opcja do wyboru przy zakupie i nic nie mająca wspólnego z alarmem.
Składane lusterka to rzeczywiście opcja do wyboru przy zakupie i nic nie mająca wspólnego z alarmem.
a nie da sie tej opcji dolozyc
jak bym cos takiego mial to bym z daleka widzial czy samochod jest zamkniety czy nie
a tak to jak odchodze od samochodu to czasami dla pewnosci ze 3 razy zamykam bo nie pamietam czy zamknelem
mayek;
starość nie radość ;-)
mayek;
starość nie radość ;-)
Mam to samo schorzenie,nie ma się z czego cieszyć :-D
U mnie sie składają ,ale bylo to w opcji i kosztowało chyba około 500 zł.
tygrysex 20-07-2009, 06:50 No ale zaraz... ja mam skladane lusterka... ale recznie, tzn - guzikiem... przy zamykaniu auta pozostaja w takiej pozycji jak sam je zostawie, czyli reszta to bedzie doprogramowanie w ASO... bo z Waszych wypowiedzi mozna wywnioskowac, ze nie... ?! :(
No ale zaraz... ja mam skladane lusterka... ale recznie, tzn - guzikiem... przy zamykaniu auta pozostaja w takiej pozycji jak sam je zostawie, czyli reszta to bedzie doprogramowanie w ASO... bo z Waszych wypowiedzi mozna wywnioskowac, ze nie... ?! :(
Byłem przekonany,że skoro ma się składane lusterka elektrycznie (poprzez wciśnięcie guzika),
to chowają się one samoczynnie przy zamykaniu auta.
Sądząc po twojej wypowiedzi tak nie jest ,ciekaw tylko jestem,
czy ASO potrafi coś z tym zrobić,aby się składały...
Znając życie,pewnie nie :(
Slartibartfast 27-05-2010, 16:14 A ktoś wie jak programować jeśli ma się system bezkluczykowy? FordPower nie przekręcisz w położenie II ;)
Witam serdecznie,
od niedawna śmigam S-max'em 2,5T i z ciekawością przeczytałem cały ten wątek. Muszę parę rzeczy sprawdzić czy u mnie zadziałają. Chciałbym coś dołożyć od siebie a mianowicie znalazłem w necie info jak zaprogramować automatyczne ryglowanie drzwi - sam jeszcze tego nie sprawdzałem ale może komuś się przyda.
Automatyczne ryglowanie drzwi :
Sposób 1
1. Przekręcić klucz w pozycję II, zaczekać aż zgasną wszystkie kontrolki - nie zapalać silnika
2. Zablokować i odblokować drzwi - 3 razy
3. Przekręcić klucz w pozycję 0
4. Przekręcić klucz w pozycję I
5. Zablokować i odblokować drzwi - 3 razy
6. Przekręcić klucz w pozycję 0
7. Przekręcić klucz w pozycję II - będzie słychać krótkie beep
8. Zablokować i odblokować drzwi - 1 raz - znów będzie słychać krótkie beep
9. Po przekroczeniu prędkości 3 km/h drzwi mają sie ryglować...
Sposób 2
1. Zapłon włączyć
2. Zaryglować drzwi, odblokować ... powtórzyć 3 razy
3. Zapłon wyłączyć
4. Powtórzyć trzykrotnie zabawę z ryglowaniem
5. Ponownie zapłon - ma wydać dźwięk !!
6. Ponownie drzwi zaryglować i otworzyć RAZ!! - ponownie ma być dźwięk
7. Po przekroczeniu prędkości 3 km/h drzwi mają się ryglować...
Byłem przekonany,że skoro ma się składane lusterka elektrycznie (poprzez wciśnięcie guzika),
to chowają się one samoczynnie przy zamykaniu auta.
Sądząc po twojej wypowiedzi tak nie jest ,ciekaw tylko jestem,
czy ASO potrafi coś z tym zrobić,aby się składały...
Znając życie,pewnie nie :(
Jasne, że NIE !!! Prosiłem dwa razy w dwóch różnych serwisach. Podobno sprawdzali i (przynajmniej u mnie) się nie da.
Ale próbujcie, może Wam się uda.
ponoć zależne od CAN-a i jak czegos tam nie ma to nie da się właczyć tej funkcji przez same wgranie oprogramowania
Sposób 1
...
Sposób 2
...
ani jeden ani drugi nie działa w moim aucie.
Żeby było śmieszniej w "połowie" drugiego sposobu w ogóle centralny przestał działać więc dałem sobie spokój z jego dalszym wdrażaniem. Na szczęście po przerwie wrócił do normy. Przy okazji tych prób przestało mi działać automatyczne domykanie szyby przedniej lewej (tej od kierowcy)... ten samochód, a w zasadzie jego instalacja żyje własnym, nie kontrolowanym przeze mnie w żaden sposób, życiem.
Alarm, który czasem sygnalizuje nie wiadomo co po zamknięciu auta.
Radio, które czasem się włącza a czasem nie. Bo po co...
Szyby, raz się domykają, innym razem już nie. Zwłaszcza ta kierowcy...
BT - ten to w ogóle jest luzak :D
Czujniki parkowania, które czasami wchodzą w tryb "pisku" bez powodu.
I czekam na więcej bo auto ma dopiero pół roku. Aż strach. :D
HEHEHEEH
nie strasz mnie :)))) ja wyjadę nowym z salonu za tydzień - z tego co piszesz będzie się działo....muszę kupić skrzynkę Lecha na drogę...
A u mnie żadego z tych (D)EFEKTÓW nie ma (co u Pebeela)
Pebeel, alarm sygnalizuje niedomknięcie czegoś. Najczęściej szyby, choćby o pół mm. Moje radio też czasem świruje ;)
Bouli_Ossów 31-05-2010, 20:25 Ja miałem ostatnio małą poprawkę alarmu i przestał mi mrygać na do widzenia :( Mruga tylko na dzień bobry.
Jakiś pomysł czy można to samemu zmienić czy tylko przez 'programowanie' alarmu :?:
... przestało mi działać automatyczne domykanie szyby przedniej lewej (tej od kierowcy)... ten samochód, a w zasadzie jego instalacja żyje własnym, nie kontrolowanym przeze mnie w żaden sposób, życiem.
Alarm, który czasem sygnalizuje nie wiadomo co po zamknięciu auta.
Radio, które czasem się włącza a czasem nie. Bo po co...
Szyby, raz się domykają, innym razem już nie. Zwłaszcza ta kierowcy...
BT - ten to w ogóle jest luzak :D
Czujniki parkowania, które czasami wchodzą w tryb "pisku" bez powodu.
I czekam na więcej bo auto ma dopiero pół roku. Aż strach. :D
moczyłeś auto? brało udział w powodzi?
niepojęte w nowym aucie...
Pebeel, alarm sygnalizuje niedomknięcie czegoś. Najczęściej szyby, choćby o pół mm. Moje radio też czasem świruje ;)
bym Cię zaprosił na wizję lokalną to byś zobaczył te niedomknięcie ;D
Przecież nie da się zamknąć szyb już bardziej :) przecież to elektryczne :D
Dzisiaj alarm po wejściu do auta uznał, że nie powinniem jechać i się włączył. A co!
moczyłeś auto? brało udział w powodzi?
niepojęte w nowym aucie...
autko stoi od nowości na parkingu podziemnym. mrozu nawet nie widziało a co dopiero wielkiej wody. trochę czasami na nie popada ale nie popadajmy w przesadę :D
Znaczy niezahartowane i chorowite ;p
Oooo!!! To mi się podoba :D
Egzorcyzmy też by się przydały.
A tak po ludzku i na zdrowy rozsądek to na 99% winnych szukałbym w aso przy montażu alarmu. dałem sobie wcisnąć niefabryczny i teraz to pokutuje. nie dość, że po chamsku wywiercili mi dziurę w konsoli centralnej i zamontowali tam taki ****ek z diodką i guzikiem (co się kwalifikuje do prokuratury) to jeszcze tak fatalnie poskładali plastiki (np. na podszybiu), że przez trzy miesiące je ustawiałem, niestety nie wszystko udało mi się poprawić do końca. partacze. sądzę, że w instalcji też napier...
i co? mam się z nimi szarpać i wykłócać? co to da. lata całe się szarpałem w serwisach. już mi się nie chce. żadnego efektu to nie przynosi. żadnego. tylko się człowiek zdenerwuje.
U mnie diodkę od alarmu zamontowano w plastiku od hamulca ręcznego, tuż przed uchwytami na kubki. Miejsce chyba najmniej inwazyjne. Mimo, że mam niefabryczny alarm, to problemów prawie brak - nie mogę tylko otworzyć samej klapy bagażnika z pilota bez wcześniejszego rozbrojenia alarmu, bo zaczyna wyć.
Bouli_Ossów 02-06-2010, 08:16 Ja też mam niefabryczny i tak jak Kayu mam diodę przy ręcznym tylko z drugiej strony (bliżej popielniczki). Dodatkowo jak otwieram bagażnik to alarm chwilowo się zawiesza i nic nie wyje :)
Dodatkowo żadne warszawskie ASO nie potrafiło zrobić alarmu żeby podpiąć alarm pod kluczyk scyzoryk i dodać 1 pilota (2 kluczyk zwykły). Od razu mówili że dostanę 2 pilota i jednym pilotem będę rozbrajał alarm a drugim otwierał centralny zamek... ZAŁAMKA! Dlatego zrobiłem u zwykłego fachowca od alarmów. Fakt nie obyło się bez problemów bo moduł drzwi pasażera był wysyłany do Niemiec bo w ASO nie potrafili go przeprogramować żeby centralny zamek odpalał się z dołożonego pilota do 2 pary kluczyków (ponoć za bogata opcja i nie wiedzą jak to zrobić.. ZAŁAMKA nr 2), ale się udało i teraz jest ok. Generalnie taniej i lepiej niż w ASO :)
Mi montowali alarm w aso bo pakiety uniemożliwiały dokupienie fabrycznego alarmu (to już mogli jeden pakiet zrobić droższy i alarm wrzucić)
Mam KeyFree i właśnie przed chwilą sprawdzałem otwieranie bagażnika :D
Podchodzę, otwieram bagażnik (tylko że lusterka są dalej zamknięte, otwierają się przy otwarciu drzwi kierowcy)i pakuje lub wyciągam coś i zamykam (kierunkowskazy mrugną) i tyle :P .
Zawsze jak zamykam auto to 4 piknięcia (w instr alarmu piszą o 4 a 1 to znaczy że niedomknięte drzwi) tylko że przy nie domkniętych to mi w ogóle nie zamknie z przycisku na klamce. Szyby sprawdzałem. Ale ja się tym nie przejmuję, ważne że wszystko działa więc się do tych piknięć przyzwyczaiłem :P
W schowku mi zrobili przełącznik alarmu (ponoć mogę go całkiem wyłączyć) a diodki to chyba w ogóle nie mam :P
Trochę dziwacznie ale wszystko działa więc przy włamaniu będzie wyć :D
jarecki46 03-06-2010, 10:41 Witam serdecznie,
od niedawna śmigam S-max'em 2,5T i z ciekawością przeczytałem cały ten wątek. Muszę parę rzeczy sprawdzić czy u mnie zadziałają. Chciałbym coś dołożyć od siebie a mianowicie znalazłem w necie info jak zaprogramować automatyczne ryglowanie drzwi - sam jeszcze tego nie sprawdzałem ale może komuś się przyda.
Sposób 1
1. Przekręcić klucz w pozycję II, zaczekać aż zgasną wszystkie kontrolki - nie zapalać silnika
Sposób 2
1. Zapłon włączyć
3. Zapłon wyłączyć
U mnie ani drgnie,opisane sposoby nie działają ni huhu :?
maciekr7 04-06-2010, 09:19 Ja mam alarm zamontowany w warszawskim aso i wszystko działa poprawnie. Tylko spasowanie plastiku na słupku im nie wyszło, jest małe zagięcie, ale nie razi. Bagażnik otwiera się bez problemu (trzeba dwa razy kliknąć przycisk) i dezaktywuje alarm bez otwierania drzwi i rozkładania lusterek. Po zamknięciu klapy bagażnika alarm się uzbraja.
a czy wiecie jak można by zrobić aby klapa otwierała się automatycznie, istnieją jakieś silniczki/ serwomotory - klapa jest troszkę duża i fajnie jakby się zamykała i otwierała poprzez naciśnięcie przycisku
Wszystko da się zrobić,pytanie tylko jakim kosztem.
Najlepiej chyba poczekać,aż się pojawi taki luksus w nowym esiu i wtedy kupić potrzebne "graty".
Wszystko da się zrobić,pytanie tylko jakim kosztem.
Najlepiej chyba poczekać,aż się pojawi taki luksus w nowym esiu i wtedy kupić potrzebne "graty".
bol w tym ze chlopaki z forda na to nie wpadli ze moze klient nie chce zamykac tak wielkiej i nie raz brudnej klapy recznie
Zamykanie to ,,pół biedy", gorzej z otwieraniem, prawie zawsze brudnej klapy :evil:
Elektryczne silowniki tylnej klapy byly bby fajne, ale w nowym s-maxie chyba tez ich nie ma.
Elektryczne silowniki tylnej klapy byly bby fajne, ale w nowym s-maxie chyba tez ich nie ma.
Ma być dostępna ta opcja w przyszłości,tak mi przynajmniej powiedziano w salonie.
Ma być dostępna ta opcja w przyszłości,tak mi przynajmniej powiedziano w salonie.
[b] chyba Cie ktos wkreca
oni w salonach niewiele maja informacji, jak pytalem o S-Maxa FL to nic nie wiedzieli
a ostatnio sie zapytalem czym sie roznia silniki 2.0 TDCi 140 i 163 KM - odp. moca... chwila namyslu moze chip a moze turbina :P
takze nie wieze ze mieli by takie info o silownikach klapy ktore moze kiedys beda
Slartibartfast 21-06-2010, 10:09 Klapę i inne bajery - chyba najlepiej sprawdzać na stronach dealerów forda za granicą. Tam takie rzeczy z reguły pojawiają się wcześniej niż u nas...
Choć z drugiej strony na Zachodzie uważane za stadard są rzeczy, które u nas są bajerami (lub nie występują w ogóle).
Np. może zwróciliście uwagę na nawiew w 3 rzędzie foteli widoczny w materiałach reklamowych S-maxa - u nas nie uświadczysz, w specyfikacji np. brytyjskiej też nie widać
A dealerzy sami przyznają, że S-Max/Galaxy to samochód znacznie wyżej pozycjonowany niż np. Mondeo, więc o takie bajery jak elektryczna klapa aż się prosi.
Drzwi odsuwane też byłyby bajerem - w nowym C-Max będą, więc i pewnie w nowym eSiu (2013?) będą
nawiewy na 3 rząd (i 3-strefowa klima) jest w Galaxy, w eSiu nie ma wogóle - vide instrukcja obsługi :)
Slartibartfast 22-06-2010, 12:05 nawiewy na 3 rząd (i 3-strefowa klima) jest w Galaxy, w eSiu nie ma wogóle - vide instrukcja obsługi :)
Co jest w instrukcji i co sprowadzane do Polski wiem. Pisałem o tym czego u nas nie ma. Zajrzyj na stronę reklamową Forda www.ford.pl, u góry drugi trailer (S-Max) -> Wejdź i sprawdź -> ponownie Wejdź i sprawdź, na etapie Wnętrze ładnie przechodzi z zewnątrz do wnętrza S-maxa, gdzie nawiew w 3 rzędzie aż bije po oczach!
19080
EDIT:
Poprawka, w brytyjskiej broszurce od wersji Titanium jest "rear seat air conditioning vents". Co ciekawe w irlandzkiej już nie ma. Niemieckiej nie potrafiłem odszyfrować :wink:
Slartibartfast 27-09-2010, 10:18 Automatyczne ryglowanie drzwi :
Sposób 1
Sposób 2
1. Zapłon włączyć
3. Zapłon wyłączyć
Sprawdzałem u siebie sposób 2 - NIE DZIAŁA :(
Pierwszego nie mogę, bo nie mam pozycji I kluczka -FordKeyFree+FordPower+alarm niefabryczny.
Przy kroku 4 - zaczyna składać i rozkładać lusterka (jak złożę lusterka przed całą sekwencją - też brak efektu)
Przy kroku 5 - brak dźwięku
Przy 6 - przestają się ryglować wszyskie drzwi poza drzwiami kierowcy, brak dźwięku
7 - zero efektu :(
O, dobrze, że ktoś odgrzebał temat - w kwestii tricków w S-iu mam pytanie, które już się przewijało na tym forum -
czy ktoś w S-Maxie po FL WYŁĄCZYŁ sygnalizację niezapiętych pasów? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Aby uprościć sprawę powiem, że myk z wpinaniem kilkakrotnym i wypinaniem pasa u mnie nie działa.
z góry dzięki za re
O, dobrze, że ktoś odgrzebał temat - w kwestii tricków w S-iu mam pytanie, które już się przewijało na tym forum -
czy ktoś w S-Maxie po FL WYŁĄCZYŁ sygnalizację niezapiętych pasów? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Aby uprościć sprawę powiem, że myk z wpinaniem kilkakrotnym i wypinaniem pasa u mnie nie działa.
z góry dzięki za re
Mnie to nie przeszkadza, wszyscy pasy zapinają i już - dla bezpieczeństwa.
Tak po za tym to nie wiem czy system informujący o niezapięciu pasów ma własny bezpiecznik ??? Jak tak to wiadomo co robić... (w przyszłości być może nie będzie można esp wyłączyć( dyrektywy UE) więc by w zimie na parkingu pośmigać to wyciągnę bezpiecznik i już). :D
Kristoforos 28-09-2010, 07:41 czy ktoś w S-Maxie po FL WYŁĄCZYŁ sygnalizację niezapiętych pasów? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Też był bym zainteresowany. Próbowałem tę procedurę z mondeo, ale u mnie również zadziałało (zresztą jej się nie da przeprowadzić, już nie pamiętam dlaczego, chyba tam światła trzeba włączać i wyłączać, a u nas światło się zapala od razu)
Ja planuję przy najbliższej wizycie w serwisie poprosić o to wyłączenie. Ktoś gdzieś napisał, że na wyraźną prośbę użytkownika (pisemną?) serwis nie może odmówić. Zobaczymy, jakoś przed zimą się wybieram.
Slartibartfast 28-09-2010, 08:09 A w Conversie+ w menu konfiguracja\Sygn.dzwięk. wyłączenie brzęczyków nie zadziała?
Ford w ogóle mógłby wsadzić więcej funkcji do C+, np. konfigurację wszystkich ostrzeżeń, automatycznego ryglowania, oświetlania podłoża lampkami pod lusterkami czy reflektorami... (że o wyświetlaniu obrazu z kamery cofania po raz kolejny (nie) wspomnę...)
Właśnie oświetlanie podłoża lampkami w lusterkach ma sens jedynie przy wsiadaniu, jak wysiadam i zamknę brykę to lusterka się składają i wszystko gaśnie... Mogli zastosować jakąś zwłokę 5-10sek konfigurowalną w C+.
Kristoforos 28-09-2010, 08:27 A w Conversie+ w menu konfiguracja\Sygn.dzwięk. wyłączenie brzęczyków nie zadziała?
Nie. Wszystko mam tam powyłączane (po prawdzie nawet chyba nie wiem co, bo to dość tajemniczo jest wyjaśnione :D).
Generalnie ten Converse+ jest delikatnie mówiąc słabieńki. Wielki ekran i w połowie zajęty przez rysunek samochodu, a gdy idzie muzyka z płyty, nie ma miejsca na cały tytuł, czy nazwę. To taki przykładzik...
Slartibartfast 28-09-2010, 09:18 Wielki ekran i w połowie zajęty przez rysunek samochodu
Bo S-Max to duża fura :D
Podzielam Twoje opinie, ogólnie i w skrócie: przerost formy nad treścią
szkoda że Wiadomości sportowych nie można oglądać...
A w Conversie+ w menu konfiguracja\Sygn.dzwięk. wyłączenie brzęczyków nie zadziała?
Ja mam deskę bez Conversa
Tzn bez "+", bo Conversa każdy ma :)
Serio? Nie wiedziałem. Sądziłem, że moja deska nazywa się Goła :-) Ale w takim razie faktycznie mam bez plusa :-)
Slartibartfast 28-09-2010, 16:14 Ja mam deskę bez Conversa
Tzn bez "+", bo Conversa każdy ma :)
Slartibartfast 11-10-2010, 21:23 Odświeżam temat - komu udało się włączyć automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu - i JAK TO ZROBIŁ???
tygrysex 12-10-2010, 08:47 Dobrze, ze mi przypomniales... lece do garazu i przetestuje czy zadziala metoda na glod... na automatyczne ryglowanie :D
Witam,
Podaje instrukcje jak wyłączyc pipczenie o nie zapięciu pasów:
Należy poprostu rozłączyc kostke pod siedzeniem i już.
Pozdrawiam
tygrysex 12-10-2010, 09:04 Dwa sposoby na automatyczne ryglowanie drzwi... i zaden nie dziala :(
Slartibartfast 12-10-2010, 09:08 Tyle to i ja wiem :(
A piskał przynajmniej? Lub jakoś reagował na sekwencje wł/wył? Kluczyk masz zwykły? Lusterka się składają? I czy wyjechałeś z garażu? :) bo to dopiero działa chyba powyżej 3km/h
tygrysex 12-10-2010, 09:35 Kluczyk mam zwykly i lusterka mam skladane... ale nie piszczal, wiec i na ulicy juz nie sprawdzalem (lusterka sie nie skladaly jak komus tu na forum podczas robienia programowania - jesli dobrze pamietam).
I chyba przy trzeciej probie robienie tego procesu - nie ryglowal juz dzwi za 3 razem.. dwa pierwsze tak, ale 3 juz nie... dziwne i szkoda, ze nie zadzialalo :(
Slartibartfast 12-10-2010, 10:13 To moje się składały :). Ale nawet jak je wcześniej złożyłem to nie działało. Brak ryglowania za 3 razem to najprawdopodobniej wina jakiegoś zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego (w instrukcji coś o tym pisali).
Przeprowadzałem operację w mondeo mk3 i działa :)
S-Max ni hu hu :(
Witam,
Pod siedzeniem kierowcy czy pasażera? Coś bliżej, gdzie się znajduje? Jaki kolor kostki?
Kurde, jutro będe jej szukał, obyś miał rację............
W S-maxie z listopada 2009 sposób 9x zapinania zadziałał bez problemy za pierwszym razem:)
W S-maxie z listopada 2009 sposób 9x zapinania zadziałał bez problemy za pierwszym razem:)
W Kudze 2010 takze ...
Pod siedzeniem kierowcy czy pasażera? Coś bliżej, gdzie się znajduje? Jaki kolor kostki?
Kurde, jutro będe jej szukał, obyś miał rację............
To zależy które chcesz wyłączyć.najlepiej jak kierowcy to szukaj pod siedzeniem kierowcy:)
odłanczaj po koleji i potrz czy to ta.Koloru nie pamiętam.Patrz po kabelku biegnącym wzdłuż tego czegoś gdzie zapina sie pasy.
Powodzenia
Witam,
Pozdrawiam
Przy okazji nie odpinasz również sterowania napinaczami pasów ?
Slartibartfast 18-10-2010, 11:24 Przy okazji nie odpinasz również sterowania napinaczami pasów ?
A czy smax w ogóle ma napinacze? Przy zapięciach nie ma nabojów pirotechnicznych
Bouli_Ossów 18-10-2010, 11:32 A czy smax w ogóle ma napinacze? Przy zapięciach nie ma nabojów pirotechnicznych
A to nie jest wymóg prawny 300lat starszy od ABSu? ;)
A czy smax w ogóle ma napinacze? Przy zapięciach nie ma nabojów pirotechnicznych
sugerowałbym ostrożnie tykać te kostki pod fotelami, bo tam też jest sterowanie bocznych poduszek umieszczonych w przednich fotelach
sugerowałbym ostrożnie tykać te kostki pod fotelami, bo tam też jest sterowanie bocznych poduszek umieszczonych w przednich fotelach
Ta, ostrożnosci nigdy za wiele. W pt jade na pierwszy przegląd, jeśli nie da się przez kompa wyłączyć tego wariata to podpytam w serwisie, czy można faktycznie kostkę wypiąc...
Slartibartfast 19-10-2010, 00:16 A to nie jest wymóg prawny 300lat starszy od ABSu?
Maybe... Tylko gdzie one są?
A kostki pod fotelem to mogą być jeszcze od:
- regulacji położenia, np wysokości
- grzania/wentylowania
Bouli_Ossów 19-10-2010, 08:05 Maybe... Tylko gdzie one są?
A kostki pod fotelem to mogą być jeszcze od:
- regulacji położenia, np wysokości
- grzania/wentylowania
Ja bym nie grzebał i przyznam szczerze że nie czaję w ogóle całej dyskusji i 'problemu'.
Po co wyłączać dzwonek od niezapiętych pasów bezpieczeństwa? Jedyne wytłumaczenie jakie mogę wymyślić to zaawansowana ciąża... ale wtedy można kupić samą klamrę i ją wpiąć lub zapiąć pasy na sucho.
Czy to rzeczywiście taki problem zapiąć pasy? K@#wa przecież robimy to dla własnego bezpieczeństwa...
Taka mała prywatna dygresja :)
Slartibartfast 19-10-2010, 08:36 Czy to rzeczywiście taki problem zapiąć pasy? K@#wa przecież robimy to dla własnego bezpieczeństwa...
Zgadzam się w 200%. Moje wyliczanki odnośnie kostek pod fotelem miały właśnie zniechęcić do grzebania.
I jaka "przyjemność" powiedzieć żonie: "o wyczuł cię, przytyłaś?"
Odnośnie napinaczy - to wczoraj jeszcze raz oblookałem mocowania pasów i napinaczy niet... Coś mi się nie wydaje, żeby były zamontowane przy zwijaczu w słupku... - ale to jedyne możliwe miejsce. W mondku mk3 mam je przy konsoli. W smax - invisible...
Jednak czasem przyda się je wyłączyć, ja na przykład często mam tak, że jadę drogami guntowymi odcinki po kilkadziesią metrów i szału dostawałem zapinając pasy na kilka czy kilkanaście sekund, oczywiście jadąc cokolwiek dalej od razu je zapinam.
Jednak brzęczyk udało mi się wyłączyć.
Maybe... Tylko gdzie one są?
Napinacze sa zwykle umieszone w slupku bocznym. Ale polczone sa jakos z zapieciem, bo w razie wystrzelenia, pokazuja sie tam żółte języczki
kiler303 21-10-2010, 22:15 WITAM WSZYSTKICH... mam problem z moim s-maxem , nie działa mi dmuchawa nawiewu , panel steruje bo słychac , a dmuchawa sie nie załancza, kolejna sprawa to nie załanczają sie halogeny, nie ma swiateł drogowych (długich, kontrolka sie tez nie zaswieca)), sygnału tez nie ma, pewnie jakis sterownik, czy ktos mógłby mi doradzic gdzie zajrzec , koniecznie chciałbym uniknąc serwisu......(dodam ze samochód kupiłem uszkodzony z tyłu, naprawiłem a z tym sobie nie moge poradzic,,) prosze o porade...
To może załóż odpowiedni wątek i zapytaj - co to ma wspólnego z trickami? Z chęcią ci wtedy pomogę, podzielę się schematami... ;)
Pzdr.
m-cin
Bouli_Ossów 22-10-2010, 07:37 ... załancza.... załanczają
kiler303, może masz zepsuty z załancznik lub włancznik :evil:
Przepraszam za ot, ale nie mogłem się powstrzymać :619:
kingsage 23-10-2010, 20:38 "...Czy to rzeczywiście taki problem zapiąć pasy? K@#wa przecież robimy to dla własnego bezpieczeństwa...
Taka mała prywatna dygresja :)
Problem powstaje wtedy, gdy pasy przeszkadzają, a niezapięte pasy wywołują denerwujący dźwięk. Ja by wjechac do garażu muszę maksymalnie obrócic się przez prawe ramię, a potem ostrożnie wjeżdżac w bramę (mam po ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni z każdej strony). Brzęczek doprowadzał mnie do szału.Wyłączyłem go, mam spokój i niech tak zostanie.Irytują mnie światła skandynawskie i też zamierzam je wyłączyc. Szkoda, że nie da się samemu z tym uporac.
Slartibartfast 25-10-2010, 22:47 ASO twierdzi, że nie można włączać automatycznego ryglowania drzwi, bo to niezgodne z przepisami UE. Tylko dlaczego nowy Sharan ma taką opcję: Blokada drzwi po rozpoczeciu jazdy, automatyczna???
Peugeot, VW i inne maja taką możliwość, np w Touranie z 2005 można to ustawiać za pomocą komputera pokładowego.. więc ktoś coś ściemnia...
Peugeot, VW i inne maja taką możliwość, np w Touranie z 2005 można to ustawiać za pomocą komputera pokładowego.. więc ktoś coś ściemnia...
podejrzewam, że problem jest w tym, że powyższe marki montują system, który odryglowuje drzwi w momencie wypadku, a Ford nie
Odnośnie brzęczyka pasów znalazłem coś takiego:
1. zaciągnij ręczny
2. jeśli automat to P, jesli manual to luz
3. kluczyk na 0
4. zamknąć wszystkie drzwi od środka
5. odpiąć pas kierwocy
6. kluczyk na II
7. odczekać co najmniej 15 sekund
8. zapiąć i odpiąć pas kierowcy 9 razy kończąc na pasie odpiętym, te 9 razy trzeba zrobić w max czasie 60 sekund, za każdym razem zdejmować palucha z przycisku pasa zeby miec pewnosc, ze żaden styk nie styka
9. kontrolka pasów powinna mignac 3 razy
10. kluczyk na 0
Ja byłem niedawno w serwisie, elektryk próbował w podobny sposób manualnie wyłączyc brzęczyk, po kwadransie wspólnie z kierem serwisu stwierdzili, że ta f-cja jest fabrycznie zablokowana w komputerze - więc najpierw będą musieli ją odblokowac, ale to już sprawa przy kolejnej wizycie w serwisie, czyli pewnie przy przeglądzie.
Dostałem a ASO taką samą instrukcje wydrukowaną ze strony etis-a. Wszystko działa w wersji sprzed liftu. Później (punkt 8 ) zamiast 9 razy wpinamy tylko 4, kontrolka pasów mignie 3 razy i gotowe. Sprawdzone w Max-ie 08.2010. Jak wpinałem 9 razy to po 4-tym się rozbrajała a po ósmym uzbrajała ponownie.
Kristoforos 16-11-2010, 07:57 Później (punkt 8 ) zamiast 9 razy wpinamy tylko 4, kontrolka pasów mignie 3 razy i gotowe. Sprawdzone w Max-ie 08.2010. Jak wpinałem 9 razy to po 4-tym się rozbrajała a po ósmym uzbrajała ponownie.
O to to. Sprawdziłem dziś z rana, jadąc do pracy i faktycznie, kontrolka miga 3 razy po 4-tym wypięciu i po 8-mym i w efekcie nic się nie zmienia. Ale teraz po pracy miałem zamiar sprawdzić co się stanie, jak przestanę wypinać właśnie na tym 4-tym razie.
Kristoforos 17-11-2010, 07:33 Kupa, Panowie... Wprawdzie ta procedurka na wyłączenie sygnalizacji niezapiętego pasa działa (w wersji 4 wypięć, nie 9), ale .... tylko do czasu. Nie wiem, co konkretnie resetuje to ustawienie do stanu wyjściowego, ale po zamknięciu auta i powrocie do niego dziś z rana, sygnalizacja znów działa... Wczoraj ją udało mi się wyłączyć, dziś znów mi dzwoni.
Kupa, Panowie... Wprawdzie ta procedurka na wyłączenie sygnalizacji niezapiętego pasa działa (w wersji 4 wypięć, nie 9), ale .... tylko do czasu. Nie wiem, co konkretnie resetuje to ustawienie do stanu wyjściowego, ale po zamknięciu auta i powrocie do niego dziś z rana, sygnalizacja znów działa... Wczoraj ją udało mi się wyłączyć, dziś znów mi dzwoni.
Dziwna sprawa bo mi po pierwszym razie się wyłączyło tym sposobem i od kilku dni spokój.
Choć z drugiej strony jak kombinowałem najpierw z wyłączeniem "na 9 razy", to po kilku próbach na zmianę z pasem pasażera potem kierowcy udało mi się wyłączyć sygnalizację nie zapiętych pasów po stronie pasażera. Sygnalizacja u kierowcy "poddała się" dopiero na cztery wypięcia.
Cześć!! Otóż mam pytanie. Jak mogę zaprogramować automatyczne składanie się lusterek (mam elektrycznie składane lusterka) i jeszcze jedna rzecz Jak mogę ustawić automatyczne zapalanie się świateł gdy go otwieram. Z góry dzięki :)
No i stało się, miałem stłuczkę przodem w inne auto przy niewielkiej prędkości, myślę że ok 20/h. Wcześniej wyłączyłem brzęczenie od pasów. Wystrzeliła tylko poduszka od kolan.
Nie wiem czy czołowa poduszka nie wywaliła bo jechałem za wolno, czy z powodu kombinacji z brzęczykiem.
witekga;
wyrazy współczucia...:?
a btw - obyś nie uszkodził kompa...
Chyba nie, a nawet jeśli to co, naprawa idzie z ubezpiecznia sprawcy. Chyba, że efekty wyskocza po jakimś czasie. Ale jestem bez maksia ok. 1 miesiąc, siąść i płakać, dali zastępczą Fiestę, nawet fajnie się jeździ, ale do maksia to ho ho ho :( :(
wspolczucia
to w aso jest mocnym minusem ze zastepcze daja ka, fieste, fiusion w najlepszym przypadku foke ale wszystko w benzynie
jarecki46 09-12-2010, 18:15 Nie no panowie...nikt nie zginął,nie został ranny :p,współczucia ??? no życie po prostu...blacha to tylko blacha,wszystko da się naprawić.Trochę zadowolenia z życia ;) nic wielkiego na szczęście się nie stało.Ale wiadomo,że to nic przyjemnego.Powiem tylko,że w UK są troszkę inne standardy jeśli chodzi o auta zastępcze,mianowicie auto zastępcze dostaje sie podobnej klasy co to oddane (pewnie w miare możliwości).Ostatnio moi znajomi po stłuczkach Vectrą i Passatem dostali odpowiednio Insignie i BMW 320d,oba kilkumiesięczne,w dieslu.Ani jednemu z nich nie spieszyło sie do ich własnych aut :D
Chodziło mi o to, czy przypadkiem wyłączenie brzęczyka od pasów nie spowodowało nieodpalenia poduszki czołowej. Jeśli chodzi o auto zastępcze to pewnie i u nas należy się podobnej klasy, tylko trzeba by to wywalczyć w sądzie :(
nie spowodowało nieodpalenia poduszki czołowej. (
Nie przesadzaj, żarty się Ciebie trzymają.
Problem powstaje wtedy, gdy pasy przeszkadzają, a niezapięte pasy wywołują denerwujący dźwięk. Ja by wjechac do garażu muszę maksymalnie obrócic się przez prawe ramię, a potem ostrożnie wjeżdżac w bramę (mam po ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni z każdej strony). Brzęczek doprowadzał mnie do szału.Wyłączyłem go, mam spokój i niech tak zostanie.Irytują mnie światła skandynawskie i też zamierzam je wyłączyc. Szkoda, że nie da się samemu z tym uporac.
Cześć! To mój pierwszy post na tym forum i czuję się rozdziewiczony.
U mnie brzęczyk pasów włącza się dopiero po przekroczeniu 16km/h. Wjeżdżania do garażu - mam podobnie jak Ty po 2-5cm z każdej strony - nie praktykuję z wyższymi prędkościami. Ale każdy lubi co woli. Osobiście wolę takich co jeżdżą bez pasów od takich co wyprzedzają na trzeciego lub więcej.
TEST SYSTEMU AUDIO
Dla zwykłego zestawu :
Włącz radio, wciśnij razem na 4 sekundy klawisz 3 oraz 5, radio przeprowadzi test.
Dla zestawu Sony Premium :
Włącz radio, wciśnij razem na 4 sekundy klawisz 3 oraz 6, radio przeprowadzi test.
NIUTEK74 16-12-2010, 16:29 Wystrzeliła tylko poduszka od kolan.
Słyszałem, że ta poduszka potrafi być delikatna tz. łatwo ja odpalić
jarecki46 16-12-2010, 20:42 A jeśli ma ktoś NAVI z wyświetlaczem dotykowym (nie znam producenta,w każdym razie to jest ta z czarną obudową,poprzednia była inna) to przytrzymać MENU i NAV i pojawią się testy wyświetlacza,autotest klimy-nie wiem o co chodzi i inne,radio itp.
jarecki46;
chodzi Ci o navi Denso? klawisze naciskamy kiedy panel już działa?
jarecki46 17-12-2010, 06:42 Czy DENSO nie mam szczerze pojęcia,tak,naciśnij po uruchomieniu
jarecki46;
chodzi Ci o navi Denso? klawisze naciskamy kiedy panel już działa?
Chodzi o Blaupunkt NX
jarecki46 17-12-2010, 21:37 Dokładnie :)
W końcu się wyjaśniło :)
Co otwierania szyb,to u mnie jedna z tylnych przestała się automatycznie domykać(kluczykiem).
Przekręciłem kluczyk w stacyjce i domknałem ja ręcznie.Następnie trzymałem domykanie szyby przez kilka sekund.Po tej operacji szyba znowu zaczęła się domykać.
U mnie było to samo. Lewa tylna szyba nie zmykała się przy tzw. "globalnym zamykaniu". Już chciałem jechać do serwisu, ale samo przeszło :)
By doświetlić drogę do domu należy błysnąć długimi światłami po wyłączeniu silnika i zamknąć samochód - światła drogowe zgasną same po około 10 sek.
szmelcmax 22-12-2010, 17:12 By doświetlić drogę do domu należy błysnąć długimi światłami po wyłączeniu silnika i zamknąć samochód - No proszę, a jednak coś pożytecznego wymyślili. Muszę to sprawdzić u siebie. Domyślam się, że przy ksenonach świeca się tylko te dodatkowe długie.
Domyślam się, że przy ksenonach świeca się tylko te dodatkowe długie.
Właśnie przed chwilą sprawdzałem, faktycznie to działa. Świecą się u mnie ksenony i tylne światła też. Przez jakieś 10-15 sek (nie liczyłem, ale wydawało mi się że trochę więcej niż 10 sek)
By doświetlić drogę do domu należy błysnąć długimi światłami po wyłączeniu silnika i zamknąć samochód - światła drogowe zgasną same po około 10 sek.
Też sprawdziłem u mnie też działa.
szmelcmax 23-12-2010, 19:01 U mnie ponad 10 sek. świecenia. Trochę krótko jak chcemy spokojnie przejść trochę dalej. Tylko po co światła pozycyjne również z tyłu? Gdyby chodziło o oświetlenie drogi za autem (w różnym kierunku możemy przecież iść), to powinny zaświecić się raczej cofania, bo są dużo jaśniejsze i białej barwy. Czyli dobrze chcieli, ale jak zwykle na skróty i wyszło znowu coś nie dopracowanego.
Panowie,
Instrukcja str 58:
Funkcja opóźnienia wyłączenia
reflektorów
Wyłącz zapłon i pociągnij dźwignię
kierunkowskazów całkowicie w stronę
kierownicy, aby włączyć reflektory.
Reflektory zgasną automatycznie 30
sekund po zamknięciu drzwi.
frytaemi 26-12-2010, 20:53 Witam wszystkich mam taką propozycje czy nie da się nie których rzeczy nagrywać i puszczać na you tubie. Fajnie by to wyglądało jak klikam na dany link i oglądam to w realu a nie tylko tekst.
tygrysex 27-12-2010, 10:10 A jeszcze lepiej - jakby ktos wpadl do Ciebie i zrobil to za Ciebie :D
frytaemi 27-12-2010, 20:37 ojej jeżeli byś był tak miły to zapraszam :P
tygrysex 28-12-2010, 11:47 Tylko, ze ja nie bardzo sie nadaje... chcilem zrobic "trika" z automatycznym ryglowaniem drzwi... i pupa blada :( zaden z podanych nie zadzialal...
roberts3003 08-01-2011, 13:56 Witam
A czy ma ktoś pomysł na to jak uporządkować sytuację z oświetleniem wewnętrznym? Od jakiegoś czasu zaczeło działać jak chce
- raz się zapala , a raz nie po odryglowania zamków lub otwarciu drzwi
- często reaguje dopiero jak przekręcę kluczyk w stacyjce (ale po co mi światło jak już wsiadłem)
- po wyłączeniu auta i przy chęci wysiadania lampki się nie zapalają
Pozostaje każdorazowe ręczne uruchomienie lampek, nie działa automatyka.
Czy jest na to jakiś trick (jakieś programowanie typu wciśnij A i przytrzymaj B?) czy to raczej jakaś usterka ?(tylko czego?)
Pozdrawiam
Instrukcja (str 84 wyd 2007) pokazuje jak zaprogramować tzw. indeksację lusterka przy wrzuceniu wstecznego.
Za chilny ludowe nie udaje mi się zaprogramować tej funkcji. Proszę o pomoc osoby, które udanie zaprogramowały bo mi się nie udaje
Michal
ps mam jeszcze c5 i w nim ta opcja działa w zależności od poziomu wyposażenia. Ale w przypadku instrukcji Forda nie znalazłem żadnych zastrzeżeń.
Slartibartfast 09-01-2011, 15:24 Trochę chore - ale aby zadziałało musisz mieć elektrycznie regulowane fotele z funkcją pamięci (jakby nie wystarczyło zapamiętanie tylko jednego ustawienia)
U mnie też nie działa :(
Bardziej niż chore.
W instrukcji jest rozgraniczenie na programowanie z programowanymi fotelami i bez nich.
Michał
Slartibartfast 09-01-2011, 16:12 z programowanymi fotelami i bez nich
To jest jakiś sposób na zaprogramowanie tego bez elektrycznego fotela???
szmelcmax 09-01-2011, 16:14 z programowanymi fotelami Według informacji jaką uzyskałem w ASO pamięć lusterek jest tylko w opcji z fotelami. Dopytywałem się o to, bo krótko po odbiorze byłem pewien, że u mnie to zadziałało. Potem coś zachciało mi się przestawiać według zasady -mam zabawkę to zobaczę jak działa. Robiłem tak jak w instrukcji i nic. A w ASO tak mnie skołowali, że przestałem dociekać jak jest na prawdę i jeżdżę "bez pamięci".
W mondeo jest tak samo, odchylane lusterka występują tylko i wyłącznie w pakiecie z pamięcią fotela......
PROGRAMOWANIE PILOTA ZDALNEGO STEROWANIA
Możesz zaprogramować maksymalnie osiem pilotów zdalnego sterowania .
Może ktoś wie jak zaprogramować pilocika aby otwierać i zamykać autko ??
Myślę ze jak zajrzysz do instrukcji obsługi to może coś tam znajdziesz.
kuba_del 22-01-2011, 15:13 u mnie funkcjonuje to tak ze gdy jest wlaczone radio to nie musze wchodzic do menu tylko wciskam przycisk ok do sterowania komputerem i po kolei mi wskakuje chwilowe srednie zuzycie paliwa i zasieg kiedy radio jest wylaczone niestety musze po kolei wchodzic do komputera i wlasnie wykonywac iles tam ruchow zeby wyswietlic te wskazania
smaxWarszawa 17-02-2011, 12:16 Od niedawna posiadam S-maxa z 2006 roku, mam mały problem z radiem, a mianowicie z ustawieniem domyślnej głośności.
Zawsze jak uruchamiam auto mam domyślnie głośność ustawioną na 5, co jak dla mnie jest troszkę przygłośno i za każdym razem muszę ściszać.
W instrukcji, którą posiadam nie ma na ten temat żadnych informacji.
Podczas wizyty w ASO spytałem jak to zmienić, naradzało się trzech speców i stwierdzili, że nie ma możliwości zmiany głośności to jest ustawione fabrycznie!
Troszkę mnie to zdziwiło. Czy to prawda?
Nie wiem, u mnie po włączeniu radia ma ono taką głośność, z jaką je wyłączyłem.
Slartibartfast 17-02-2011, 13:47 U mnie też. Za to w poprzednim wózku almerze można było regulować głośność startową, wzrost głośności w zależności od prędkości oraz oddzielnie dla komunikatów Traffic i wiadomości (PTY info).
smaxWarszawa, sprawdź po prostu w Menu radyjka czy tam masz odpowiednią opcję do regulacji. Jakie to radio?
Ja wiem że można ustawić oddzielną głośność dla radia a inna dla CD. Z głośnością to chyba mam tak jak witekga
smaxWarszawa 17-02-2011, 14:31 Tak myślałem, że nie jest to normalne.
Natomiast jaki to model radia to dokładnie nie wiem, jest to radio wbudowane oryginalne forda.
Zerknę jeszcze raz w to menu, ale jak wspomniałem sprawdzali to również pracownicy ASO i również nie potrafili tego zmienić, więc chyba nie przegapiłem takiej opcji.
W radiu SOny jest taka opcja i można zmienić głośność startową.
smaxWarszawa 19-02-2011, 19:16 A jak sprawdzić model radia?
Na panelu jest tylko napis "Ford 6000 CD".
Dziś resetowałem wszystko co popadnie w menu bez rezultatu.
6000 to zwykłe radio produkowane przez VISTEON, nie Sony.
W 6000 może nie być tej funkcji, w radiu Sony jest.
Złośliwi twierdzą że również radio SONY jest produkowane dla Sony przez Visteona :)
Radek S-MAX 03-05-2011, 15:49 Pozwoliłem sobie odkopać ten temat.
Przekopałem cały i przetestowałem na moim S-MAXie :one:
Zadziałało mi:
Test liczników
Wyłączenie alarmu nie zapiętych pasów (bardzo Wam za to dziękuje)
Nie zadziałało mi:
Przestawienia się lusterka podczas cofania
Programowania pilota (otwieranie wszystkich drzwi, czy najpierw tylko kierowcy i wlewu paliwa i tak mam ustawione)
Nie działa mi wyłączenie alarmu po naciśnięciu dwukrotnie pilota otwarcia bagażnika, czujki ruchu działa dalej :/
(więcej nie pamiętam)
Odkopuje dlatego bo coś nowego zaobserwowałem.
Lusterka zewnętrzne mam składane poprzez przycisk w drzwiach, ale udało mi się już chyba ze trzy razy na 100% rozłożyć lusterka przez pilota podczas otwierania drzwi, nie mogę tylko rozgryźć jak to zrobiłem, na pewno była jakaś kombinacja naciskania klawiszy, myślałem że szybkie dwukrotne naciśnięcia klawisza otwierania, ale to nie to :/
Alarm mam zainstalowany niedawno doczepiony do kompa samochodu obsługiwany ze scyzoryku.
Może macie jakiś pomysł?
Pozdro
larkowiec 03-05-2011, 18:27 Z tego co pamiętam to zmiana położenia lusterek zewnętrznych na wstecznym działa tylko w wersjach z fotelami z pamięcią.
Mnie udało się zmienić ilość otwieranych drzwi z pilota (kierowcy czy wszystkie) - naciskanie obu przycisków pilota, więc jeśli chcesz to zmienić to proponuję popróbuj to jeszcze.
Co do składania/otwierania lusterek to się nie wypowiem bo ich niestety nie mam.
cezarro1 03-05-2011, 19:47 Odkopuje dlatego bo coś nowego zaobserwowałem.
Lusterka zewnętrzne mam składane poprzez przycisk w drzwiach, ale udało mi się już chyba ze trzy razy na 100% rozłożyć lusterka przez pilota podczas otwierania drzwi, nie mogę tylko rozgryźć jak to zrobiłem, na pewno była jakaś kombinacja naciskania klawiszy, myślałem że szybkie dwukrotne naciśnięcia klawisza otwierania, ale to nie to :/
Alarm mam zainstalowany niedawno doczepiony do kompa samochodu obsługiwany ze scyzoryku.
Może macie jakiś pomysł?
Mnie też zdarzyło się zamknąć lusterka z pilota.Podczas przeglądu w serwisie poprosiłem o zaprogramowanie pilota żeby lusterka składały sie cały czas.Odpowiedź była taka że w tym roczniku opcja ta nie występuje.
A ja właśnie chcę się udać do ASO w celu wyłączenia składania lusterek przy każdym zamykaniu i otwieraniu. Jeśli robi się to ze 20 razy w ciągu dnia to za 2 lata silniczki do wymiany a tanie pewnie nie są. I chciałbym sam o tym decydować.
Radek S-MAX 04-05-2011, 07:34 Ale ja u siebie zauważyłem że się tylko rozkładają i o to mi chodzi, bo jak sobie sam złożę wychodząc z samochodu przez naciśniecie przycisku w drzwiach, to wiadomo że wchodząc do samochodu muszę rozłożyć lusterka i było by to wygodne jak by właśnie składać kiedy chcę, a rozkładały się z automatu przy otwieraniu samochodu.
bonifacy60 06-05-2011, 13:08 Wszyscy czekają na to obgryzając pazury(bez bajeru):619: A tak poza tym, co do ustawienia lusterek podczas cofania. W moim aucie jest pamięć foteli i po ustawieniu obu luster, przy włączonym wstecznym wcisnąłem przycisk pamięci, aby zapisać ustawienia i działa. Trzeba tylko przełączać lusterka, bo jakoś razem nie chce im się współpracować. Albo jedno, albo drugie. Nigdy razem.:evil:
Slartibartfast 06-05-2011, 13:14 Chyba w instrukcji było napisane, że działa tylko to, które wybrane jest guziorem do sterowania
bonifacy60 06-05-2011, 13:38 Nie twierdziłem, że ni było tego w instrukcji:p Chodzi mi o to, że łatwiej(przynajmniej mnie) cofa się gdy mam oba lusterka trochę obniżone, bez ciągłego pstrykania guzikiem.:D
Radek S-MAX 16-05-2011, 18:59 Pewnie nie zaskoczę Was niczym nowym, ale mnie to dziś miło zaskoczyło :D
Wymieniłem sobie w sobotę klocki z tyłu (jedynie co potrzeba to sprzęt do schowania tłoczka hamulca mi na szczęście kumpel pożyczył takie coś, ale chyba można się bez tego obejść, śruby wszystkie standard) i dziś wracając do domu stwierdziłem że trzeba hamulce w "esiu" przetestować, bo w sumie nawet nie wiem czy ABS dobrze działa, bujnąłem do lekko ponad 100 km/h i hamulec do oporu, "esiu" zareagował ostro i neutralnie szybko wytracając prędkość z delikatnymi piskami, bo na więcej ABS nie pozwolił.
A zaskoczyło mnie miło to, że podczas gwałtownego awaryjnego hamowania światła awaryjne się z automatu włączają i wyłączają!
Pozdro.
Opcję mrugania awaryjnymi przy gwałtownym hamowaniu można włączyć/wyłączyć z poziomu IDSa. Fabrycznie miałem ją włączoną ale w zimie co chwilę mrugały więc już od dawna mam wyłączoną.
Nazwa opcji: EMERGENCY BRAKE LIGHT, nie wiem jak przetłumaczyli na polski... Światła hamowania awaryjnego (?).
To ja mam pewnie wyłączone,a z tego co Kolega napisał to widze że włączenie bez kompa nie wyjdzie...trudno,rzadko i tak sie przydaje. ;)
Radek S-MAX 17-05-2011, 09:14 Opcję mrugania awaryjnymi przy gwałtownym hamowaniu można włączyć/wyłączyć z poziomu IDSa. Fabrycznie miałem ją włączoną ale w zimie co chwilę mrugały więc już od dawna mam wyłączoną.
Nazwa opcji: EMERGENCY BRAKE LIGHT, nie wiem jak przetłumaczyli na polski... Światła hamowania awaryjnego (?).
Hmm, trzeba będzie to sprawdzić w zimę, ale dziwna sprawa, bo w zimę raczej delikatnie się operuje pedałem hamulca.
Radek S-MAX 17-05-2011, 11:09 Pedalem hamulca zawsze operuje sie zaleznie od potrzeb ;)
W sumie tak sobie później pomyślałem jak napisałem (u mnie standard :D), że światła mogą się załączać wraz z ABS-em, a nie siłą naciskania pedału hamulca.
I dlatego mogą się świecić w zimę bardzo często.
Ano... wiec nie czekaj na zime tylko na pierwszy deszcz, pedal w podloge i pewnie zamrygaja ;) :)
P.S. Na suchym oczywiscie tez sie wlacza, tylko troche mocniej trzeba depnac...
Radek S-MAX 27-05-2011, 13:09 Lipa nie mam pojęcia o co z tym chodzi :/
To chyba żyje własnym życiem :/
Jakieś dwa dni temu znowu się otworzyły po otwarciu, a tak to nie otwierały się , chyba otwierają się wtedy jak mają jakiś błąd :D
Nie wiem o co biega w instrukcji z tym opisem:
Lusterka zewnętrzne składane
elektrycznie
Automatyczne składanie i rozkładanie
Wskazówka: Jeżeli lusterka zostały złożone
za pomocą ręcznego przycisku składania,
można je ponownie rozłożyć jedynie za pomocą
przycisku.
Lusterka złożą się automatycznie, gdy
zaryglujesz pojazd za pomocą kluczyka,
zdalnego sterowania lub polecenia systemu
zamka centralnego bez kluczyka. Lusterka
rozłożą się, gdy odryglujesz pojazd za pomocą
kluczyka, zdalnego sterowania, polecenia
systemu zamka centralnego bez kluczyka,
wewnętrznej klamki drzwi kierowcy lub po
uruchomieniu silnika.
Jeżeli złożysz je "ręcznie" czyli przyciskiem to rozłożą się tylko po jego ponownym naciśnięciu. Jeżeli pilotem przy zamykaniu to automatycznie się rozłożą przy otwieraniu również z pilota..
nie wiem czy prościej niż w instrukcji :P
No to rozumiem hehe ;) Ale chodzi o to że przyciskiem mogę rozłożyć i złożyć ale nie wiem co mam zrobić żeby udało mi się to z pilota?
Jak przytrzymuje klawisz otwarcia/zamknięcia to tylko szyby idą wszystkie góra / dół...
Czuje że trzebaby to ustawić w ASO jak coś,ale u Radka to w ogóle cyrki jakieś ;) u mnie się jeszcze nigdy z pilota nie ruszyły...:D
mowa jest o szybach czy lusterkach?:)
No piszemy teraz o lusterkach,ale wnioskuje z instrukcji że składają się one razem z zamykaniem drzwi z pilota przez 1 naciśniecie krótkie....ale ani tak ani trzymając guzik na pilocie - do szyb domykania nic sie u mnie nie dzieje...
Zgadzam się i potwierdzam:) Jest tak jak mówisz.
Byłem w serwisie i powiedzieli że nie można tego wyłączyć, tak żeby nie składało się przy każdym otwarciu i zamknięciu. Można wyłączyć z jakiejś tak jakby z kostki tylko że s kompa i nie będzie wtedy działał nawet przycisk. Mnie taka opcja nie urządza. Wiec na dzień dzisiejszy lusterka machają po kilka razy na dzień. Prawy silniczek już popiskuje:/
BTW. Roboczo godzina w wwa 215 zł..
Heh no właśnie u Ciebie nie można tego wyłączyć,a u mnie włączyć przez nas,tylko tak jak słyszałem i myślałem - w ASO za nie małą kapustkę...no nic trudno,lepiej przyciskiem niż ręką mam je składać.:D
Dla jasności...u siebie Ty jak raz naciśniesz kłudkę na kluczyku to otwierają sie drzwi centralem i lusterka wtedy reagują razem z nim tak?
Tak. A jak zamykam to składają się razem z centralnym a chciałbym sam decydować kiedy mają się złożyć. Np na wąskim parkingu albo na noc.
Slartibartfast 27-05-2011, 15:08 u Ciebie nie można tego wyłączyć,a u mnie włączyć
W cenniku była chyba opcja elektrycznego składania lusterek za bodajże 400zł (z lampkami). Jeśli tego nie masz (choć to dziwne, bo furę masz wypaoną) to nic nie poczarujesz z pilota...
Albo w pakiecie Platinium X z xenonem i ciemnymi szybami
Mam ciemne szyby,bez xenonu.
Mam el.składane lusterka przyciskiem + podświetlenie w nich...
Tak to wygląda...
wojtas2221 30-05-2011, 13:40 a ja mam normalne niebieskie szyby + xenon, składane lusterek z przycisku
i sytuacje mam taką jak RafałB - nie można z pilota ani złożyć ani rozłożyć tylko przycisk a nie ukrywam, że fajnie by było mieć to z pilota.
Ugly Kid 15-10-2011, 20:56 Od niedawna posiadam S-maxa z 2006 roku, mam mały problem z radiem, a mianowicie z ustawieniem domyślnej głośności.
Zawsze jak uruchamiam auto mam domyślnie głośność ustawioną na 5, co jak dla mnie jest troszkę przygłośno i za każdym razem muszę ściszać.
W instrukcji, którą posiadam nie ma na ten temat żadnych informacji.
Podczas wizyty w ASO spytałem jak to zmienić, naradzało się trzech speców i stwierdzili, że nie ma możliwości zmiany głośności to jest ustawione fabrycznie!
Troszkę mnie to zdziwiło. Czy to prawda?
Kolego nie napisałeś jakie masz radio. W moim esiu mam blaupunkta i trzeba trochę pogrzebać w menu i ustawisz sobie funkcję głośności
U mnie z lusterkami było tak:
Przed odbiorem samochodu na pewno, na bank, na 100% nie składały/rozkładały się lusterka przy zamykaniu, otwieraniu samochodu.
Podczas odbioru zapytałem sprzedawcę, czy da się to jakoś ustawić, aby się automatycznie składały przy zamykaniu i rozładały przy otwieraniu. Coś kombinował i kombinował, szukał w Convers'ie, ale ostatecznie stwierdził, że się nie da "i dobrze, bo ma Pan szansę sam decydować kiedy są złożone, a kiedy nie". Stwierdził też, że to jakaś nowość, którą zmieniono ostatnio, bo niedawno, na wyraźną prośbę klienta, który odbierał samochód, serwis wyłączył automatyczne składanie przy zamykaniu i rozkładanie przy otwieraniu.
Chwilę później, po wyłączeniu silnika, przed wyjściem z samochodu złożyłem lusterka. Zamknąłem samochód, lusterka nie drgnęły. I oto cód, od tego momentu przy otwieraniu lusterka się rozkładają, przy zamykaniu - składają. Mina sprzedawcy - bezcenne. Ale co z tego... Teraz za cholerę nie wiem jak to wyłączyć. Ten sam sprzedawca twierdzi, że jak przyjadę na przegląd, to sprawdzą czy komputerem da się to wyłączyć. Ale mnie to kurna nie zadowala... Ja chciałbym w lecie mieć automatykę, w zimie blokadę (na wypadek zamarznięcia wody w okolicach lusterka, które może puścić sliniczek z dymem).
Dla tych, którzy będą próbowali tego co zrobiłem: zastanów się, czy na pewno chcesz włączyć automatykę, ryzykując, że potem jej nie wyłączysz :-)
A ja dalej szukam sposobu na wyłączenie automatyki...
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mam KeyFree.
a moze powinienes zrobic podobnie jak z aktywacja skladania?
pman -> a czy ten Pan przy odbiorze auta podłączał się komputerem? Pewnie nie, ale tak dla upewnienia się pytam. Czy poza przeszukaniem opcji w Conversie robił jakieś magiczne sztuczki typu coś tam nacisnąć, zamknąć drzwi, trzy razy odpalić silnik, itp? Bo coś robić musiał, czyli jakiś sposób na włączanie / wyłączanie składania lusterek jest. Tylko chyba autor tego fragmentu kodu się z Forda zwolnił i teraz nikt nie zna owej magicznej kombinacji :D
To składanie lusterek to zdaje się będzie znakiem rozpoznawczym Forda. W reklamie Fiesty też się automatycznie składają lusterka (a raczej rozkładają, no ale wcześniej musiały się przecież złożyć). Tylko czekać, jak przy otwieraniu auta z pilota automatycznie będą się drzwi otwierać :pomysl: (tak na ościerz).
Chwilę później, po wyłączeniu silnika, przed wyjściem z samochodu złożyłem lusterka. Zamknąłem samochód, lusterka nie drgnęły. I oto cód, od tego momentu przy otwieraniu lusterka się rozkładają, przy zamykaniu - składają. Mina sprzedawcy - bezcenne. Ale co z tego... Teraz za cholerę nie wiem jak to wyłączyć.
zainspirowany Twoim postem wykonałem wczoraj wszystkie możliwe testy (składałem przed, po , w trakcie, wcale, najpierw silnik, potem na odwrót itd itp)
jedyne co udało mi się uzyskać to:
Po zgaszeniu silnika składam przyciskiem lusterka, następnie wysiadam, zamykam drzwi i włączam centralny. Gdy tak zrobię to jak otwieram centralny to lusterka się nie rozkładają (tak jak normalnie zwykły czynić)
innych odchyleń od norm nie uzyskałem
co więcej - jak złożę lusterka ręcznie (w sensie ręką) to potem silniczek się strasznie trudzi, rzęzi i charczy aż wreszcie załapie i wtedy lusterka są znowu pod jego władaniem - strach taki test robić w fordzie bo zara coś się urwie pęknie albo zmieni skład chemiczny
sl
kicaj-> oczywiście, że próbowałem, ale bez sukcesu...
bartekd-> niestety na chwilę Pana opuściłem, ale na pewno nie podłączał komputera. Czy coś innego przyciskał, nie wiem. Jak wróciłem po ok. minucie, gmerał w ustawienia Convers'a. Potem mówił mi o tym kliencie, któremu przez kompa wyłączali i że "może teraz to już jest w Convers'ie, bo co chwilę coś Ford tam zmienia". I to chyba tylko na takiej nadziei opierał swoje poszukiwania.
Próbowałem go dopytać, czy jest jakaś kombinacja, którą on zna, ale stwierdził, że nigdy nic takiego nie było.
Może wchodził w jakieś opcje serwisowe Convers'a? To tylko moje domysły. Ale jestem prawie na 100% pewien, że próbował tylko poprzez Convers'a. Na pewno nie zamykał/otwierał drzwi, ani maski, ani bagażnika, nie odpalał silnika...
jedyne co udało mi się uzyskać to:
Po zgaszeniu silnika składam przyciskiem lusterka, następnie wysiadam, zamykam drzwi i włączam centralny. Gdy tak zrobię to jak otwieram centralny to lusterka się nie rozkładają (tak jak normalnie zwykły czynić)
sl
to już jest jakiś dobry znak. Bo jak będę chciał, aby rano się nie otworzyły w zimie, to mogę wieczorem złożyć przed wyjściem.
Czy jak potem otworzysz ręcznie (nie mam na myśli pchania lusterka, ale przyciskiem), to uruchamia się automatyka, czyli: wysiadasz z rozłożonymi lusterkami, uruchamiasz alarm i się składają, a potem rozkładają przy otwieraniu?
Tak - gdy się je ponownie przyciskiem otworzy to wszystko wraca do normalności
Radek S-MAX 31-10-2011, 14:21 Ja już pisałem w tym temacie i mam składane i rozkładane z przycisku, ale już kilka razy (to nie były omamy) rozłożyły się po otwarciu drzwi z pilota, tylko nie mam pojęcia co takiego robię ze się tak dzieje.
Mam kumpla w Józefowie, maja warsztat Forda (to było jedną z przyczyn że zakupiłem Forda :)) i teraz nabyli chyba najnowszego kompa serwisowego do Forda i mówił żebym wpadł to zobaczymy co tam można poustawiać, muszę do niego się wybrać na podpięcie, bo chodzi mi o te zamykanie się drzwi, a lusterka się sprawdzi :)
Witam mam prośbę może mi ktoś opisać jak zmienić średnie spalanie na chwilowe. Bo albo przeoczyłem ten opis albo nikt tego nie opisał a tylko była wzmianka, że coś takiego można zrobić. Z góry dzięki za info.
Palek_PL 04-11-2011, 20:14 Mozna zrobić.Przyciskiem z kierownicy "OK" i strzałkami albo z menu komputera pokladowego.
Slartibartfast 04-11-2011, 20:45 W eSiu z 2007 roku to chyba tylko aktualizacja softu daje chwilowe
znaczy się aktualizacja Conversa? ja mam zwykłe zegary, 2007 rocznik i chwilowego niet
A ktos ma rozpiske co oznaczaja poszczegolne pozycje w tescie zegarow???
bo czes jestmi znana i oczywiscta, a czesc to czarna magiiia... ;)
AFAIK macie różne wersje kalibracji Convers+, sprawdźcie w trybie testowym. Najnowsza wersja kalibracji jaka wyszła do najstarszej wersji sprzętowej Convers+ to 0815 (przynajmniej w Mondziaku).
Mam 2007 rocznik z C+: oryginalnie nie miał chwilowego spalania (zwanego "Odległość"), ale ostatnio aktualizowałem soft i pojawiło się.
Kwestia aktualizacji.
Marcin111 09-11-2011, 19:02 Czy po aktualizacji oprogramowania oprócz chwilowego spalania coś jeszcze jest dodatkowo ??
Aktualizacja robiona pewnie w ASO- jaki koszt ???
pozdr
Mi zrobili przy okazji przeglądu, za free. Nie zauważyłem nic innego nowego.
PS. Ciekawe kto wpadł na pomysł, żeby nazwać chwilowe spalanie "odległość"?
Zmieniałem miesiąc temu licznik na Converse + i u mnie pisze "chwilowe spalanie".
jak to zmieniłeś na Converse? wcześniej miałeś zwykły?
jak to zrobiłeś i gdzie?
były jakieś problemy?
Miałem converse i zmieniłem na converse+. Zmieniał mi docento. Problemy: na chwilę obecną nie widzę radia, i navi na liczniku, lecz wszystkie pozostałe funkcje działają bez zarzutu.
converse to zwykłe wskazówkowe zegary, a converse+ to wyświetlacz???
znam Docento - wymieniał mi zegary przed FL na po FL w focusie2 :)
ps.
converse+ nie podoba mi się, prędzej zamieniłbym zwykłe zegary z małym wyświetlaczem, na zwykłe z dużym wyświetlaczem
cybershot 10-11-2011, 08:50 AFAIK macie różne wersje kalibracji Convers+, sprawdźcie w trybie testowym. Najnowsza wersja kalibracji jaka wyszła do najstarszej wersji sprzętowej Convers+ to 0815 (przynajmniej w Mondziaku).
Ja zleciłem aktualizację softu w sierpniu i wg. info z TEST-u mam ver. 0811
cybershot;
ile Cię ta przyjemność kosztowała?
@ Rolem
masz może zapisane oznaczenie z pleców zegarów Converse+ ?
pasują od Mondeo i Galaxy czy tylko S-Max?
cybershot 10-11-2011, 17:23 cybershot;
ile Cię ta przyjemność kosztowała?
174 zł
@ Rolem
masz może zapisane oznaczenie z pleców zegarów Converse+ ?
pasują od Mondeo i Galaxy czy tylko S-Max?
Docento mówił,by szukać od S-maxa lub Galaxy.
Oznaczenia nie spisałem.
|
|