Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] DVD pod sufitem?

Grzaniec
27-04-2009, 12:00
Witam,
Chciałbym do auta założyć odtwarzacz DVD, aby dzieciaki miały zajęcie podczas podróży. Optymalnym rozwiązaniem byłby podwieszony pod sufitem odtwarzacz wraz z otwieranym ekranem. Wszelkie montowane ekrany na zagłówki wiążą się z plączącymi kablami. Takie na stałe w zagłówkach nie mają kabli na wierzchu, ale kuszą złodzieja. Więc ma być na stałe podczepiony pod sufitem - tylko jak go tam podczepić??? Ktoś już to ćwiczył?

nikilauda
27-04-2009, 12:50
Jak byłem mały to samochodem jeździłem z nosem przyklejonym w szybę. Może nie warto im odbierać widoków za oknem i wzamian karmić jakąś holywoodzką sieczką. Jest też czas by być z rodziną razem - galuś tu pomaga.

Grzaniec
27-04-2009, 12:58
No dobrze....a w kwestii montażu coś kolega podpowie? Bo nie pytam, czy zakładać, lecz jak to uczynić?:)

Kowalu
27-04-2009, 19:33
Jak byłem mały to samochodem jeździłem z nosem przyklejonym w szybę. Może nie warto im odbierać widoków za oknem i wzamian karmić jakąś holywoodzką sieczką. Jest też czas by być z rodziną razem - galuś tu pomaga.

Ja tu sie z tobą nie zgodze. Mam taki Ekran LCD przy suficie i nie wyobrazam sie wybrac z dwójką małych dzieci w dłuzszą trase bez tego wynalazku. Podziwianie widoków swoją drogą ale wiadomo ze dzieciaki szybko sie nudzą a ulubiona bajka jest jak AS z rękawa
Co do sposobu zamontowania to sam tego nie robiłem bo kupiłem juz z zamontowanym ekranem, tyle ze ja mam DVD oddzielnie wiec jest napewno wiecej kabli do podłączenia, jesli kupisz Ekran z wmontowanym DVD to wystarczy podciągnąc napiecie i ewentualnie przewody do głosników, zresztą jak kupisz nowy sprzęt to będzie tam instrukcja co i jak zrobic. U mnie jest dodatkowy wzmacniacz i 2 głosniki w tylnej klapie. Napewno z podłączeniem jest sporo zabawy ale warto

piszczel
27-04-2009, 20:09
No dobrze....a w kwestii montażu coś kolega podpowie? Bo nie pytam, czy zakładać, lecz jak to uczynić?:)

Montaż samemu jest chyba bez sęsu a w zakładzie nie wezmą więcej niz 350pln ja bede zakładał nie długo ,ale sam monitor bo dvd mam w radyjku i z pociagnięciem wszystkich kabelków 350 pln mi powiedzieli tylko na minus jest to że podsufitke będą cieli :-(

satchmo
27-04-2009, 21:29
Ja wieszałem monitor, bo DVD mam w radiu. Kable to niewielki problem ale podsufitkę musisz zdjąć. Akurat tuż za głową kierowcy jest wzmocnienie dachu (belka) do której musisz przykręcić jakiś kawałek dechy do której dokręcisz DVD. W innym przypadku podsufitka może Ci nie utrzymac urządzenia (podskoki itd). Robiłem z kumplem i odpaliłem mu 50zł za fatygę. Jak dla mnie 350zł to przegięcie. Według mnie rozwiązanie DVD w radiu + monitor jest lepsze bo mniej ciągniesz kabli - nagłośnienie masz z radia. Sam monitor jest lżejszy no i możesz zapodać większy ekran. Ja dałem 17 cali i chyba to jest max. 15 też w zupełności wystarczy.

Grzaniec
27-04-2009, 21:42
Mam fabryczne radio, nie chce zmieniać na żadne inne, bo ja słucham radia. W przypadku odtwarzacza z DVD bylbym skazany na bajki dzieciaków:). Dlatego myślę nad monitorem razem z DVD pod sufit. Do tego słuchawki i mam dzieciaki z głowy:). Waga samego monitora i monitora z DVD jest porównywalna. I ekran wystarczy mi 10-12". To nie musi być sprzęt na miarę demo-cara, a taka "zapchaj dziura" dla dzieciaków - i tak będą miały frajdę:). Cenna uwaga o wzmocnieniu za głową kierowcy. A skoro trzeba i tak do tego zdejmować podsufitkę, to muszę się za to wziąć jednocześnie z kombinacjami do pasa środkowego fotela....tylko nie wiem, kiedy czas znajdę:)

Kowalu
28-04-2009, 06:44
Spróbuj przeciągnąć jakis sztywniejszy drut od DVD do przedniej lampki i w ten sposób wyciągniesz kable bez zdejmowania podsufitki(później mozesz miec problem z jej ponownym załozeniem) od lampki do słupka juz raczej nie będzie większego problemu. Głosniki w tylnej klapie fajna rzecz, moge puscic bajki a w radiu ustawiam sobie żeby grały tylko przednie głosniki, wtedy frajde mają wszyscy.
Co do tematu o pasach to zajrzyj tam, wstawiłem tam linka ze zdjęciem i obawiam sie ze u Ciebie nie da rady zamontowac pasa przy suficie

Grzaniec
28-04-2009, 07:26
Co do tematu o pasach to zajrzyj tam, wstawiłem tam linka ze zdjęciem i obawiam sie ze u Ciebie nie da rady zamontowac pasa przy suficie

Widziałem, widziałem....:( zerknąłem też na allegro i można dostać podsufitkę z miejscem na pas. Myślę nad tematem - cośna pewno muszę zrobić, bo potrzebuję wszystkich pasów w drugim rzędzie....

nikilauda
28-04-2009, 09:10
Sorry, że się wymądrzyłem. U mnie dzieci najmłodsze już w czwartej klasie, także nie trzeba ich na siłę zabawiać. Przy maluchach jest inaczej. Na mój gust pod sufit warto pakować tylko ekran i tak by się jakoś sprytnie składał, a DVD albo w radiu, albo w miejsce zmieniarki w bagażniku. Życzę powodzenia!

Grzaniec
28-04-2009, 09:37
Każda uwaga jest cenna:). Moje dzieci mają - jeden 5 lat, a drugi - urodzi się w czerwcu:):). Podrzuciłeś kolego świetny pomysł z miejscem w schowku po zmieniarce - trzeba będzie to przemyśleć:)

devaluator
28-04-2009, 12:40
W mojej sytuacji dalekich wyjazdów mam około 2 rocznie. oto moje rozwiązanie.
http://devaluator.fm.interia.pl/galaxy/dell.jpg

Dominikk
28-04-2009, 13:03
Piękne. Co to jest za kombinacja, fotel do góry nogami? Nie ma problemu z oglądaniem pod takim kątem?

Grzaniec
28-04-2009, 13:03
Nie powiem, że montaż jest profesjonalny:) - ale ważne, że działa:).

Kowalu
28-04-2009, 22:15
najlepiej ma pluszowy piesek:)

Dominikk
29-04-2009, 07:38
To zależy od stanu klapek.

pepero
03-05-2009, 10:48
Ja jednak polecam dvd montowane na zagłówkach, może nie do końca wygląda to profesionalnie ale montaż tego zajmuje 2 minuty i zawsze można po zdemontowaniu używać jako stacjonarnego odtwarzacza dvd z dowolnym telewizorem co na wczasach w deszczowe dni jest bezcenne. Ja osobiście kupiłem najtańszy zestaw Manty bo na tych kilka wyjazdów uważam że szkoda kasy na markowy sprzęt, każde dziecko ma oddzielny monitorek (mam dwójkę) przed sobą i nie musi patrzeć na ekran pod kątem w nienaturalnie skrzywionej pozycji co przy dłuższym wyjeżdzie jest raczej niewskazane. No i muszą być obowiązkowo słuchawki bo jednak dzwięki z tyłu auta rozpraszają, a tak jest błoga cisza przerywana tylko śmiechem dzieci.

ZenObi
04-05-2009, 15:11
Podobny problem mając przed sobą postanowiłem zrobić dzieciom radochę i kupić mantę montowaną do zagłówków. (2 monitory 7" i na obu ten sam film :- )

baardzo mizerna jakość (w słoneczny dzień niewiele widać, kąt musi być dokładnie dostosowany do wysokości dziecka i nie można przekręcać głowy ;- ) - to bym jeszcze zniósł - w końcu wiedziałem że to nie jest high end ale Niestety działała tylko w jedną stronę do Zakopanego, z powrotem już się rozsypała - Oddałem do serwisu i niestety nie zdziwili się - takich mant było tam już sporo. :(

Następnym razem już nie kupiłem manty. (słucham z dziećmi bajek z audiobooków)

devaluator
22-09-2009, 10:38
ostatnio leciałem z córą w trasę. Oto mój sposób na 1 dziecko. Mocowanie wykonane z blachy , montowane na zagłówku, monitor do tej blachy przykręcony. Laptop schowany z tyłu, aby nie latał. http://devaluator.fm.interia.pl/galaxy/monitr.jpg

DDiablo
22-09-2009, 13:19
Jaką masz przetwornicę? Ile za nią dałeś?

devaluator
22-09-2009, 15:14
300W zapłaciłem jakieś 80zł

taxidriver
22-09-2009, 17:09
Mniej więcej w okolicy słupków jest wzmocnienie w suficie i do tego się przykręca blachowkrętami. Poszukaj w car audio na forum coś było jak znajde to wkleje linki fotka co prawda z jakąś elektryką ale z żebrowaniem
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=39194&page=3

devaluator
23-09-2009, 08:54
ale trzeba dziurawić podsufitkę... niefajnie

taxidriver
23-09-2009, 09:08
Zawsze możesz wziąć paczke superglu i po sprawie nie dziurawisz podsufitki ;)
Ale tej opcji nie polecam .
W sumie wychodzi zrobić 5 otworów 4 małe 1 większy na kable i tyle po sprawie kłopot tylko polega na namierzeniu wzmocnień i nie przedziurawieniu dachu jest stress.

kieras
23-09-2009, 12:56
Moim zdaniem to najlepsze wyjscie moze nie najtansze ale wyglada super i profesionalnie a i zlodzieje nie widza sprzetu sam mam zamiar zalozyc te DVD
http://cgi.ebay.co.uk/HD702-2x7-Car-Headrest-DVD-USB-SD-Players-with-Cover_W0QQitemZ350255020086QQcmdZViewItemQQptZUK_A udio_TV_Electronics_In_Car_Entertainment_GPS_In_Ca r_Audio_Players_PP?hash=item518cd37836&_trksid=p3286.c0.m14

Arpgor
23-09-2009, 13:06
Śliczne ale w niektórych wersjach galaxy ghia te rozwiązanie montowane było za dopłatą fabrycznie. Wiem bo mam takie

kieras
23-09-2009, 13:13
Śliczne ale w niektórych wersjach galaxy ghia te rozwiązanie montowane było za dopłatą fabrycznie. Wiem bo mam takie

Wiem widzialem takie jest super i szczerze zazdroszcze !!! :wink:

taxidriver
25-09-2009, 09:49
Ale u niektórych taka opcja odpada ze względu na specyfikę użytkowania samochodu, widziałem takiego w Belgii i co z tego i tak, kupiłem golasa. Teraz mam już wszystko dvd w kokpicie i z tyłu ale na dokładanych monitorach (na zagłówki 8.5 cala x 2szt.), zakładanych na wyjazdy z dziećmi .

Arpgor
25-09-2009, 10:13
Masz rację. Po prostu ja ten samochód traktuje jako moje cacko ulubionko. Żona nie jeździ bo za duży (zresztą ma swój). Dla mnie jest w sam raz. :-) Na wyjazdy z dziećmi i tak tylko ja prowadzę, a wygoda ... nie opisuję, bo tutaj każdy ma to samo. Monitorów nie widać bo na zagłówki są specjalne maski, jak ktoś nie wie to nie zobaczy. Jedyny minus to brak schowka w lewym tylnym nadkolu, bo tam zamontowany jest (zabytek) magnetowid. MASAKRA. Muszę znaleźć divix-a zasilanego 12V i zamienić ten złom.

taxidriver
25-09-2009, 10:42
polecam z biedronki za 3 setki a czyta wdzystko a jak masz zamiar upchnąć w schowku to wszystko jedno co lub 1/2 din są na allegro

Arpgor
25-09-2009, 10:49
Na allegro się właśnie przymierzałem, ale decyzja musi dojrzeć (kobieta ... sam rozumiesz). Jak chcesz zobaczyć jak się wkurza to powiedz że coś do samochodu chcesz kupić :-(
Jak już zmontuje dam zdjątka jak wygląda.

taxidriver
25-09-2009, 10:54
Jak chcesz zobaczyć jak się wkurza nie tłumacz mi kupiłem radio dvd za 3000 do autka i dalej inwestuje teraz negocjuje PC CAR za ok 1200 widziałem jej oczy ;).Jedyna rada ciułaj i nic nie mów postaw przed faktem dokonanym ;)

Przemek_PC
25-09-2009, 12:22
Właśnie miałem napisać, że PC CAR to przyszłość. Z drugiej jednak strony jako dziecko podróżowałem bez wynalazków typu DVD, na zewnątrz auta jest dość atrakcji żeby się nie nudzić. No ale czasy się zmieniły i szlag mnie trafia kiedy z pokoju dzieci zawalonego zabawkami o jakich można było kiedyś tylko pomarzyć dobiega "Tata, nudzę się" :( Co za czasy nastały ...

taxidriver
25-09-2009, 14:35
Właśnie miałem napisać, że PC CAR to przyszłość..... "Tata, nudzę się" :( Co za czasy nastały ...

Mam to samo ale podróżuje tylko nocami i za dnia nic nie jest włączone za to wieczorem przed snem jak najbardziej .Potem szybka przemiana w kuszetkę i dzieci idą spać .Składam tylne fotele i wrzucam materac 2 osobowy ten taki gruby pompuje i dzieci spać .Za to w dzień strasznie wolno jeżdżę bo zwiedzamy z miplo mam komplet poi-ów zamki atrakcje turystyczne i pokazuje wokoło do 5 km a jak jest coś ciekawego 20-czy 30 km obok też tam podskoczę.Przykładowo wypad na Warmię i Mazury i kawałek pomorza przywiozłem 1800 km (zamiast 900 w tą i z powrotem).DVD jest jednak przydatne mam ochotę na przyszły rok też wymienić monitory z tyłu na 1, 12 calowy .

bart07
26-09-2009, 17:48
Z drugiej jednak strony jako dziecko podróżowałem bez wynalazków typu DVD...

Tak, ale nie byłeś spętany w foteliku, cała kanapa Twoja, przejazdy były krótsze i tak jakby bardziej świąteczne :-)

Cóż - starzejemy się :-)

Bart

Przemek_PC
26-09-2009, 19:16
Bart, moi rodzice nie mieli samochodu więc podróżowało się raz do roku na wczasy z Pabianic do Dźwirzyna (coś koło 500km) autobusem zakładowym typu Autosan a wcześniej "ogórkiem" z przyczepą też "ogórkiem". Podróż trwała 12 godzin. W tamta stronę jazda w nocy, z powrotem w dzień. Na kolonie tez tak się jeździło. W góry z kolei pociągiem. Na biwaki i wyjazdy wakacyjne też pociągiem lub PKS-em. Ja wiem czy to było wygodne? Ale miało swój urok :)

Co do DVD/Car PC też o tym myślę bo czasem czekam na żonę w aucie i się nudzę :) jakiś filmik w tym czasie by się obejrzało...

devaluator
27-09-2009, 21:25
uzywam laptopa z przetwornicą 12/220v, starczy, do tego te 17" jakby co na tył i tanim kosztem z walającego się rupiecia mam bajki dla dzieci.

czytaczforum
27-09-2009, 21:39
A co lepiej stosować?Przetwornicę 12/220 czy zasilacz na 12V?

bart07
28-09-2009, 09:20
Chyba obojętne. I tak układ elektroniczny musi podnieść napięcie (19V). Przetwornica jest bardziej uniwersalna. (kamera, aparat, laptop, maszynka do golenia)
Bart

devaluator
30-09-2009, 10:28
na upartego nawet mała zamrażarka, ciągnie 60W, mniej niż laptop i monitor razem

sebciu_w
12-11-2009, 19:46
Zakładałem takie dvd pod sufit w swoim galaxy mogę coś podpowiedzieć tylko niewiem czy jeszcze jest taka potrzeba

sp4jkk
13-11-2009, 09:44
Składam tylne fotele i wrzucam materac 2 osobowy ten taki gruby pompuje i dzieci spać .

Ale jak dzieci spią to Ty jedziesz? Czy masz na myśli postój na parkingu w nocy?

taxidriver
13-11-2009, 15:17
Ale jak dzieci spią to Ty jedziesz? Czy masz na myśli postój na parkingu w nocy?
i tak i tak często tak nocujemy ale bywało że przeskoczyłem w między czasie 400-500 km. i byłem prawie na wakacjach.Nie tłumaczcie mi skutków pracuję, w pogotowiu i wiem co może się stać ale jak jedziemy dzieci przeważnie są poprzypinane w fotelikach i mają pochylone oparcia.Ja wyjeżdżając na wakacje wychodzę z założenia, że mam do kogo wracać i chcę tylko się przemieścić z punktu A do B.

Grzaniec
13-11-2009, 18:58
Zakładałem takie dvd pod sufit w swoim galaxy mogę coś podpowiedzieć tylko niewiem czy jeszcze jest taka potrzeba

Bardzo chętnie posłucham. Chociaż zakładałem temat dość dawno temu, to niestety nie udało mi się jeszcze zdobyć sprzętu - ale temat jest dla mnie w dalszym ciągu aktualny i najpóźniej wiosną założę dzieciakom dvd pod sufitem. W tym roku nie wyjeżdżaliśmy gdzieś dalej latem, bo drugi syn był za mały (urodził się w czerwcu:) ), ale w przyszłym roku na pewno pojedziemy i chciałbym, aby podróż dzieciakom umilał odtwarzacz.
Więc opisz w wolnej chwili, czego należy się spodziewać przystępując do montażu.
Z góry dzięki.

Mario16
13-11-2009, 23:06
A np. coś takiego :
http://www.allegro.pl/item817571736_okazja_dvd_divx_mp3_usb_bluetooth_3_ 6_cala_4x45w.html

I pod sufit lub zagłówki np. to:
http://www.allegro.pl/item809439619_tv_7_lcd_sharp_12v_usb_sd_odtwarzacz _filmow_mp3.html

możliwości jest masa tylko KASA :) 2 opcja ma zalety takie że zawsze można to zabrać z sobą na hotel, camping, namiot :) DVD, CD, DIVX, MP3, i TV a jakby było mało to SD, USB, BLUETOOTH i srutututu :) W tym przypadku nie firma a technologia ważniejsza. Sam robię przymiarki a na tą chwilę "DZIECKA" oglądają na GPS-sie :) taka to technologia a TATE telefon nawiguje :P POZDRAWIAM !

i jeszcze jedno :)
http://www.allegro.pl/item814949832_hi_tech_dvd_z_tv_9_dvix_mpeg4_zaczep _samoch_gratis.html

taxidriver
14-11-2009, 11:29
Radio AEG jest to totalne " G " psuje sie po ok 0.5 roku lub wcześniej. Ma słaby tuner i nie jest za dobre, czy nie lepiej jest kupić w Media ........ , na raty 10x10 za 0 % jakieś JVC za 800- 950 zeta i mieć 3 lata gwarancji i pewność co do jakości sprzętu ? Ja bym wybrał jednak lepszy jakościowo sprzęt, chyba że masz zamiar za 2 lata wymienić na inny lub lepszy. Ja zawsze staram się wybrać jakość bo nie stać mnie na czeste zmiany ;) .I tak kupiłem monitor 8.5 cala i nie mam co teraz z nim zrobić ma gniazdo sd usb i tv ale niestety nie moge go powiesić na suficie.

Grzaniec
14-11-2009, 14:18
A np. coś takiego :
[.....]

Opcja pierwsza odpada - mam fabryczne radio 2DIN i nie mam zamiaru go wymieniać. Poza tym małe dzieci z tyłu w fotelikach wiele by nie zobaczyły na ekranie z przodu. Opcje kolejne też mi nie specjalnie pasują, bo wymagają....zawsze jakiś kabli na wierzchu, mocowania tego przed podróżą itp. Cały czas idealnym rozwiązaniem dla mnie wydaje się montaż dvd podsufitowego - raz zakladam, podłączam i mam spokój. Przenośny nie musi być. Swego czasu widziałem całkiem budżetowy odtwarzacz dvd z ekranem lcd montowany pod sufit (jakiś ok. 500zł) na allegro. Niestety - nie kupiłem i od tamtego czasu nic w podobnej cenie nie widzę (2x tyle - tak:) ). Nie zależy mi na jakimś super markowym sprzęcie - ma po prostu odtwarzać płyty..pewni najczęściej z bajkami:)

Mario16
14-11-2009, 17:21
No to widzę że nie do końca się zrozumieliśmy jeśli chodzi o moje propozycje :) Chciałem pokazać że istnieją radia (nawet 2 din) z TV DVD itd. Dodatkowo można je podłączyć do dodatkowych monitorów ale są już nawet monitory z możliwością odtwarzania z SD, USB, MP4, DIVX, itd. nie koniecznie CD, czy DVD. Widziałem jak podłączacie dzieciom laptopy w aucie i pomyślałem że dobrze by było w dobie ciągłych ulepszeń zastanowić się nad czymś co będzie za powiedzmy 2 lata nie tylko PODWIESZKĄ pod sufitem bo dzieciaki rosną a za chwilę będzie TATA PODŁĄCZ grę bo ten film już widziałem-łam Z 4 lata wstecz miałem graja na kasety i problem gdzie JE trzymać ! Potem kupiłem CD i po roku ten sam problem z "krążkami" Zmieniłem na CD z MP3 i to samo :) Kumpel kupił radyjko z wejściem USB oraz wysuwanym 7" panelem dotykowym Ma Bluetooth więc praktycznie "miejsce" gdzie trzyma muzykę, filmy, itd. itp. mieści Mu się przy kluczach w pendrivie !! lub (jak u mnie) telefonie ! Koniec ze stosami płyt itp ! Co do marki sprzętu to się zgodzę że nie stać NAS na taniochę ale nie ma co przepłacać za "blachę" bo i tak elektroniką zajmują się CHIŃCZYKI. Na dodatek zaczynają powracać z "zarobków" kolesie złodzieje więc im więcej w aucie markowego sprzętu tym lepsze znajomości ze szklarzem :) Miłych poszukiwań sprzęciku Pozdrawiam !

Grzaniec
14-11-2009, 17:46
Co do nośnika - krążek czy pamięć przenośna - oczywiście masz rację. Idealnym dla mnie rozwiązaniem byłby odtwarzacz na stałe montowany pod sufitem z wejściem usb + karta SD :). No i gdyby kosztował w okolicach 500zł :green: to byłoby po prostu idealnie :)....ale póki co, to widzę same odtwarzacze płyt dvd - podsufitowe z lcd w cenach powyżej 1kpln....ciut sporo jak na sprzęt, który będzie okazjonalnie wykorzystywany.....
A czepnąłem się takiej ceny, bo po prostu jakiś czas temu widziałem aukcję z takim monitorem z dvd za poniżej 500zł - było ok. 20 szt dostępnych, ale jakoś wtedy nie kupiłem:/

taxidriver
17-11-2009, 19:21
Jest poniżej 1 tysia .Mam monitor 8,5 cala tej firmy jest ok już ma 2 lata i nie narzekam nic się nie psuje, ani nie dzieje z nim nic niedobrego.
A jeśli chodzi o to cudo zerknijcie na tą aukcje cena nie za wielka 799 zł.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=805951901
albo
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=812914253

slavobos
16-02-2010, 02:10
Witam

Tak, żeby nie zakładać nowego tematu. Przymierzam się się do zakupu podwieszanego DVD z monitorem. Jedno jest pewne, musi być podwieszane, takie chce Żona i koniec pieśni :razz:.
Pytanie brzmi, jaka jest optymalna wielkość wg Was do Mk2 ?
Niestety mam do wyboru tylko dwie 9" i 15".
Obawiam się, że 9" to trochę za mało, natomiast 15" po rozłożeniu będzie zwisać aż 34 cm pod sufitem.
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić takiego bydlaka w środku samochodu. Moze ktoś ma taj wielkości TV i może mi napisać jak to wygląda w praktyce.
Będę wdzięczny za wszelkie info.

pozdrawiam
slavobos

taxidriver
16-02-2010, 06:59
A czemu tylko takie możliwości 9 " to jest ok, ale tak o 1 cal za mało ale 15 jak dla mnie to straszne bydle wielkie jak odpalisz w nocy to będziesz świecił strasznie. Jak masz laptopa to przymierz do sufitu.Lub po prostu weź kartkę a4 i masz ten sam efekt.

sp4jkk
16-02-2010, 07:25
No i jak jest z zasłanianiem widoku przez lusterko wsteczne? Taki ekran przecież wszystko zasłoni.

Grzaniec
16-02-2010, 08:33
A zagłówki II i III rzędu Ci nie zasłaniają widoku w lusterku wstecznym? Nie mówiąc już o pasażerach:D....przecież są wystarczające lustra boczne:)

sp4jkk
16-02-2010, 09:09
Tak tylko zapytałem ... :-)

wysokist
16-02-2010, 19:58
Ja ten problem rozwiązałem inaczej - dzieci 4 szt.(3 do 10) nie miały zbytniego kontaktu z telewizorem, teraz (10-17) im wystarczy 4h na tydzień.
W czasie wyjazdów na 12 godzin jazdy wystarczał im 1 audiobook np. Harry Potter, odtwarzany z mp3, transmitera FM, były tylko dodatkowe głośniki z tyłu.
Trochę nie na temat ale rozwiązanie alternatywne, tańsze, nie czułe na porę dnia a najważniejsze działa na wyobraźnię.

silencer
10-05-2010, 11:53
Mój temat, dot. przetwornicy 12v>230V poszedł w zsyp z wiadomych powodów tzn. przez moją nieuwagę.

Chciałem się zapytać czy ktoś używa takich przetwornic w swoich autach do np laptopa lub innego sprzętu i z jakim skutkiem? Są oczywiście dedykowane przetwornice ale wydaje mi się, że lepiej kupić taką z gniazdem jak 230V. Chodzi mi głównie o to ile max W można wyciągnąć z gniazda zapalniczki i czy są jakieś zastrzeżenia do takiego sprzętu?

Pozdrawiam

sp4jkk
10-05-2010, 12:17
Mój temat, dot. przetwornicy 12v>230V poszedł w zsyp z wiadomych powodów tzn. przez moją nieuwagę.

Chciałem się zapytać czy ktoś używa takich przetwornic w swoich autach do np laptopa lub innego sprzętu i z jakim skutkiem? Są oczywiście dedykowane przetwornice ale wydaje mi się, że lepiej kupić taką z gniazdem jak 230V. Chodzi mi głównie o to ile max W można wyciągnąć z gniazda zapalniczki i czy są jakieś zastrzeżenia do takiego sprzętu?

Pozdrawiam

Ja mam przetwornice 12->230V 300Watt i laptop spokojnie ciągnie. Uzywam też czasami lutownicy 100 watowej i też jedzie.

kieras
10-05-2010, 15:57

Pozdrawiam

Ja uzywam 12/230v 350w do lapka i bez problemowo smiga, a dzieciaki maja frajde z ogladania bajek, ja nie mam zadnych zastrzezen :P

pablicito
11-05-2010, 13:13
Mam fabryczne radio, nie chce zmieniać na żadne inne, bo ja słucham radia. W przypadku odtwarzacza z DVD bylbym skazany na bajki dzieciaków:). Dlatego myślę nad monitorem razem z DVD pod sufit. Do tego słuchawki i mam dzieciaki z głowy:). Waga samego monitora i monitora z DVD jest porównywalna. I ekran wystarczy mi 10-12". To nie musi być sprzęt na miarę demo-cara, a taka "zapchaj dziura" dla dzieciaków - i tak będą miały frajdę:). Cenna uwaga o wzmocnieniu za głową kierowcy. A skoro trzeba i tak do tego zdejmować podsufitkę, to muszę się za to wziąć jednocześnie z kombinacjami do pasa środkowego fotela....tylko nie wiem, kiedy czas znajdę:)

Nie wiem kolego, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że używanie słuchawek przez dzieci (zwłaszcza takie małe) bardzo szybko może doprowadzić do poważnego uszkodzenia słuchu. Prosta zależność: najpierw słuchawki - potem aparat słuchowy (a wiem, o czym piszę - bo zawodowo zajmuję się m.in. takimi dziećmi). Niestety (dla Ciebie) lepszym rozwiązaniem jest puszczenie głosu przez głośniki - co pozbawi Cię przyjemności korzystania z radia - ale zwiększa szansę zachowania dobrego słuchu dzieci.
Pozdrawiam

dwoje19
12-05-2010, 07:24
A to efekt mojej pracy...

zbyszek8
20-07-2010, 12:10
Hej napisz coś więcej. Jakie były koszty, ilu calowe masz monitory i pod co masz podłączone?

arturek
20-07-2010, 13:29
Ja poszedłem na łatwiznę
przy wymianie auta, telewizorki zostawiam sobie

http://www.republika.pl/fefk/dvd_m.jpg

Arturek

szyplodz
19-02-2011, 22:03
Witam,
Pozwolę sobi podnieść temat.
Od jakiegos czasu rozmyślam nad montarzem DVD w Galaxy '07.

Podobnie jak inni forumowicze mam dylemat: zagłówki czy sufit?

Problem z sufitem jest taki że zamontowane są tam schowki "lotnicze", które komplikują sprawę, choć z drugiej strony otwierają pewne możliwości. Czy może ktoś już montował w tym aucie taki zestaw>? Jakaś fotka, sugestia, komentarz>?

Dziekuję i pozdrawiam,
Piotrek

Kowalu
20-02-2011, 08:23
Może cos takiego?
http://cgi.ebay.co.uk/2-x-7-Leather-Style-Car-DVD-Screen-Headrests-NEW-/260653192497?pt=UK_AudioElectronicsVideo_Video_Tel evisionSetTopBoxes&hash=item3cb0241531#ht_7863wt_1139

nocnydemon2000
18-06-2011, 12:59
no wlasnie na ebayu jest tego mase ,a tym bardziej na angielskim.Wytarczy w szukajke wpisac dvd car lub dvd gps car i wyswietli sie kilkaset stron .Jak cos to sluze pomoca przy tlumaczeniu lub zadaniu pytania do sprzedajacego .

jacekr_2
22-03-2012, 21:25
witam
poczytałem wasze posty i postanowiłem sam pochwalić się efektami mojej ostatniej pracy, jeszcze kilka doróbek i będzie tak jak ma być, a na chwilę obecną wygląda to tak
33012