Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Immobiliser co i jak ?

KaCzKa
03-08-2005, 10:56
Po czym poznać, że w samochodzie jest zamontowany immobiliser? Czy w roczniku 1998 mógł być w standardzie? Pozdrawiam

kuba
03-08-2005, 12:53
Na 99 był w standardzie, najłatwiej poznać po kluczyku- jest w nim taki czerwony chip, a tak poza tym to jeśli jest immo to moiga obok zegarka taka czerwona lampka (nie wiem czy w KA jest to dioda koło zegraka-w każdym bądź razie w okolicahc zegarka ;-) )

Pozdrawiam

Kuba

KaCzKa
03-08-2005, 13:17
acha, u mnie jest w kluczyku czerwony prostokąt i w zegarku miga czerwona dioda :))) dziękuję Kuba za wyjaśnienie. Pozdrawiam

kuba
03-08-2005, 18:43
Czyli masz immo. NIe ma za co....

Pozdrawiam

Kuba

barteq
01-07-2007, 10:19
Witam,

Mam pytanie w sprawie kluczyka... W kluczyku do mojego KA jest czerwony prostokąt a w zegarze wewnątrz auta miga maleńka dioda czyli jak wnioskuję samochód jest wyposażony w immobiliser. Co zrobić w przypadku dorobienia kluczyka? Pytam, ponieważ dowiedziałem się z wątku http://forum.fordclubpolska.org/viewtop ... 04cfb96f0e (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=9843&sid=1367e01ab947f07e2dcf8504cfb96f0e) że kluczyk musi mieć chip by uruchomić silnik. Mam tylko jeden kluczyk i nie wiem czy mam szansę na drugi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
:)

Maleńka
01-07-2007, 12:53
Witam,

Mam pytanie w sprawie kluczyka... W kluczyku do mojego KA jest czerwony prostokąt a w zegarze wewnątrz auta miga maleńka dioda czyli jak wnioskuję samochód jest wyposażony w immobiliser. Co zrobić w przypadku dorobienia kluczyka? Pytam, ponieważ dowiedziałem się z wątku http://forum.fordclubpolska.org/viewtop ... 04cfb96f0e (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=9843&sid=1367e01ab947f07e2dcf8504cfb96f0e) że kluczyk musi mieć chip by uruchomić silnik. Mam tylko jeden kluczyk i nie wiem czy mam szansę na drugi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
:)

A kupując samochód nie dostałeś kluczyka-matki? (taki czerwony)
Na jego podstawie można dorobić kluczyk.
Jak go nie masz, a coś się stanie, to wydatek w serwisie przeprogramowania immobilisera i dorobienia kluczyka to ok. 700zł

barteq
02-07-2007, 06:26
Niestety nie mam czerwonego kluczyka, mam tylko jeden :(
A tak zanim zgubię ( ;) ) to można go jakoś dorobić?

pietia
02-07-2007, 07:25
Ja dorobiłem klucz za 200 PLN (wraz z zakodowaniem i wymazaniem z pamięci starych kluczy) - w Rzeszowie. Polecam - hala targowa.

Pietia.

gluchyg
09-11-2007, 15:50
WITAM WSZYSTKICH. Ja właśnie mam problem z kluczykiem... ponieważ zgubiłem jedyny kluczyk do Ka mojej dziewczyny. A problem jest tym gorszy, że jestem w UK! Tutaj dorobienie kluczyka z nowymi kodami kosztuje 200 funtow!
Chciałem przesłac do znajomego do Polski wkładkę z drzwi w celu dorobienia kluczyka, ale co z immobilazerem? Jest taka możliwość dorobienia kluczyka z nowymi kodami, tak żeby załapał u mnie na miejscu??? Proszę o pomoc!!! Jestem z Wrocławia, może znacie jakiś specjalistów z okolic!!! :fcp25

Iwo
09-11-2007, 16:25
Jest taka możliwość dorobienia kluczyka z nowymi kodami, tak żeby załapał u mnie na miejscu???
Nie. Kluczyk koduje się do immobilisera, który jest w samochodzie więc jak sobie wyobrażasz zrobienie tego na odległość ? Musisz mieć 2 rzeczy razem (samochód + kluczyk) i koniec. Przykra sprawa ale wygląda na to, że jesteś 200 funtów w plecy. Jak widać nie posiadanie zapasowego kluczyka jest mało rozsądne...

kuba
09-11-2007, 16:36
Musisz mieć 2 rzeczy razem (samochód + kluczyk) i koniec.

Ewentualnie komputer z samochodu i kluczyk- może poszukaj kogoś komu wyślesz komputer (ten wktórym siedzi immo) i wkładke zamka i on dorobi kluczyk i go wczyta od razu do kompa.

gluchyg
09-11-2007, 19:41
A gdzie jest ten ten komputer sterujący immobilazerem? Czy jest on może w stacyjce? Gdzies uslyszalem, że czujnik odbierający sygnały od kluczyka jest własnie w stacyjce? Wtedy mogłbym kupic całą stacyjkę z innego uzywanego auta i wymienic po prostu...?

Iwo
09-11-2007, 21:04
Gdzies uslyszalem, że czujnik odbierający sygnały od kluczyka jest własnie w stacyjce? Wtedy mogłbym kupic całą stacyjkę z innego uzywanego auta i wymienic po prostu...?
Wiesz - 100% pewności nie mam ale logicznie na to patrząc jaki sens miałby immobilizer w stacyjce ? Co to wtedy za problem dla złodzieja ? Kodowanie kluczyka odbywa się przez podpięcie auta do kompa przez złącze diagnostyczne - raczej nie widzę opcji wyjęcia kompa i wysłania go gdzieś - nawet jeżeli jakimś cudem ta opcja byłaby możliwa to uszkodzenie kompa w transporcie będzie Cię kosztowało kilka razy więcej niż samo kodowanie za 200 funtów. Jak to mówią chytry 2 razy traci więc zastanów się dobrze zanim zrobisz coś głupiego.

basza5
08-12-2007, 22:10
Po pierwsze to immobilliser koduje sie do kluczyka a po drugie do zakodowania immo potrzeba sa dwa klucze

Slawko
08-12-2007, 23:24
Po pierwsze to immobilliser koduje sie do kluczyka a po drugie do zakodowania immo potrzeba sa dwa kluczeciekawe, bardzo ciekawe.
równie dobrze mozna napisać, ze to nie opony dobiera sie do auta, tylko auto do opon.

Iwo, pisze bardzo dobrze.
To kluczyk programuje sie do immo, które to siedzi w sterowniku. Mozna nie mieć żadnego kluczyka, i mozna je dorobic, ale trzeba dorobic klucz matke i dodatkowo jeszcze trzy. jak juz to mamy, to wtedy programujemy kluczyk matke do immo(niezbedne odpowiednie oprzyrządowanie i oprogramowanie, które to na pewno posiada ASO) a nastepnie za pomoca klucza matki pozostałe klucze. Wszystkie klucze musza posiadac nadajniki immo.

basza5
09-12-2007, 11:42
Wyobraz sobie ze robie to na codzien w pracy i nie wymondrzaj sie jak nie wiesz, akurat do tej fiesty potrzebne sa dwa klucze jeden koduje sie jako matke a drugi jako kolejny jednego klucza nie mozna zaprogramowac. To bardzo ciekawe co napisales ze kluczyk sie programuje czyli wg. ciebie komputer podlacza sie pod kluczyk i w kluczyku koduje sie immobilise ( jak nie wiesz to sie nie udzielaj)

Slawko
09-12-2007, 14:52
basza5, piszesz bzdury.
Napisałem wyraźnie, że programuje sie immo. Pokaz mi gdzie napisałem, ze kompa podłącza sie do kluczyków :?: Naucz sie czytac :!:akurat do tej fiesty Człowieku, gdzie ty masz fieste :?: Piszemy przeciez o fordzie KA :!:

Zreszta to i tak nie ma znaczenia, bo we wszystkich fordach jest identycznie.

Wyobraz sobie ze robie to na codzien w pracynie wiem co robisz na co dzien w pracy, ale na pewno nie programujesz immobilizerów i kluczyków do nich.

basza5
09-12-2007, 22:17
Iwo, pisze bardzo dobrze.
To kluczyk programuje sie do immo,

to ty napisales ze to kluczyk sie programuje do immo a wg mnie to immo sie programuje do kluczyka i to ty pierwszy mnie zaczeles poprawiac a co do fiesty to sie pomylilem ale to nie ma znaczenia i nie we wszystkich fordach jest tak samo z immo bo w nowych nie ma klucza matki
(mozesz mnie zbanowac czy co tam chcesz ale dla mnie jestes debilem i poraz drugi pisze ze jak nie wiesz to sie nie udzielaj)

Slawko
09-12-2007, 22:27
to ty napisales ze to kluczyk sie programuje do immo a wg mnie to immo sie programuje do kluczykatak dalej tak uwazam, kluczyk sie programuje-wpisuje do immo(które wczesniej sie programuje-wpisuje nowy kod, usuwa wpisane stare kluczyki itp).
i nigdzie nie napisałem, ze kompa podłącza sie do kluczyka, to ty tak napisałeś.
jednak dalej uważam, ze nie wiesz co do czego.

basza5
09-12-2007, 22:35
jestem dignosta w aso fak tnie napisales ze pod kluczyk podlacza sie kompa ale napisales ze to kluczyk sie programuje, kluczyk mozna Wprogramowac do immo ale kluczyka sie nie programuje (nie bede sie z toba klucil o taka bzdure ale wiem co pisze i wiem co robie w pracy)

Slawko
09-12-2007, 22:38
ale napisales ze to kluczyk sie programujeto nie jest cała moja wypowiedź, czytasz urywkami To kluczyk programuje sie do immo, które to siedzi w sterowniku.

basza5
09-12-2007, 22:53
ja poprostu odebralem w taki sposob ze kluczyk sie programuje a wg mnie kluczyk sie wprogramowuje do PATS

Slawko
09-12-2007, 22:55
kluczyk sie wprogramowuje do PATSi tak niech zostanie, bo to prawda.

basza5
09-12-2007, 23:00
czyli poniekat mialem racje ale malo wazne jak bys mial jakies problemy z autkiem to wal smialo
pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Slawko: 10-12-2007, 21:09 ]
nie do końca, ale nie ma o co sie kłócic :)
Ważne, ze doszliśmy do porozumienia :fcp26

kamil1
13-01-2009, 20:56
czyli poniekat mialem racje ale malo wazne jak bys mial jakies problemy z autkiem to wal smialo
pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Slawko: 10-12-2007, 21:09 ]
nie do końca, ale nie ma o co sie kłócic :)
Ważne, ze doszliśmy do porozumienia :fcp26

witam mam pytanie odnosnie forda mondeo 2003 moj znajomy ma jeden kluczy i chce miec dwa i czy wpisujać urządzeniem serwisowym nowy kluczyk musze znać kod pin zeby dodać nowy kluczy i ile musze dodać kluczy bo kiedys z tego co pamietam to musiały byc dodane 3 a jak w tym roczniku jest?

dziab
16-01-2009, 18:51
witam mam pytanie odnosnie forda mondeo 2003 moj znajomy ma jeden kluczy i chce miec dwa i czy wpisujać urządzeniem serwisowym nowy kluczyk musze znać kod pin zeby dodać nowy kluczy i ile musze dodać kluczy bo kiedys z tego co pamietam to musiały byc dodane 3 a jak w tym roczniku jest?
..potrzebujesz dwa klucze a najlepiej zapytaj w dziale mondeo

barabasz111
12-06-2009, 15:43
jak ja zgubiłem kluczyk to dorobienie nowego wyniosło mnie kupę kasy, normalnie koles za zakodowanie nowego immo brał 200zł, ale że padł mi PATS to jego wymiana + programowanie 3 immo wyniosło mnie 500 zł. I koleś powiedział, że musi zaprogramować 3 sztuki bo nie da sie oszukać kompa jak to robi w innych samochodach:/

lenyyy
12-11-2013, 14:03
Panowie,

w jaki sposób odbywa się kodowanie kluczyka w rocznikach 2002?

Izabelka
12-11-2013, 18:36
Panowie...

A odpowie Ci Pani... :D