Zobacz pełną wersję : długości piór wycieraczek?
Witam
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, jakie powinny być długości piór wycieraczek.
W moim samochodzie (dopiero co kupionym/używanym) są chyba włożone nieprawidłowe. Przy pierwszej próbie użycia - mniejsza wycieraczka w trakcie ruchu wywinęła się na drugą stronę i walnęła metalowym ramieniem o szybę :-(
Zgroza!!
Szyba chyba ok. Zmierzyłem długości i mam 555 mm i 400 mm. Jeśli są ok i nie haczą, rzekomo wymieniane 6 miesięcy temu (Bosch) to widocznie szyba jest polana jakimś woskiem i to on sprawia duży opór i w efekcie "wywrotkę" (niestety druga próba wypadła podobnie / aż strach). Oczywiście polałem wcześniej szybę płynem ze spryskiwacza.
Raz jeszcze proszę o informację o długościach.
lumbagho 1970 06-05-2009, 10:16 wg. instrukcji obsługi takie długości powinny właśnie być-Bosch nie jest zły ale znajdziesz też lepsze np.Valeo oczywiście za odpowiednią sumę. Na rzekomo nie wież i weż se wymień choćby na takie same ale całkiem nowe a szybę dokładnie odtłuszcz np.denaturatem i zaraz powinieneś odczuć różnicę
kubaw20055 06-05-2009, 15:51 tylko nie kupuj oryginalnych forda bo to szmelc:)
Witam ponownie
Już wyleczyłem swój problem.
Otóż ktoś, kto zmieniał te wycieraczki wykorzystał w miejsce wycieraczki 400 jakąś inną długość i skrócił ją ...
Niestety nie skrócił z każdej strony o tyle samo i wycieraczka haczyła. Obróciłem ją o 180 stopni i teraz nie haczy, wszystko ok.
Wot fachowcy (ci Co tak zrobili) ...
Pozdrawiam
rozmiary wycieraczek w fordzie, to:
przód - 400 i 550 mm
tył - 280 mm
drobne różnice w długości do 5 mm nie stanowią żadnego problemu
jako ciekawostkę dodam, że ciężko jest utrafić w normalnym sklepie tylna wycieraczkę w rozmiarze fordowskim, często spotykana jest 300 mm, ale wtedy niedokładnie wyciera szybę, tak więc musiałem się pofatygować do dealera
pozdro
lumbagho 1970 07-05-2009, 13:05 300mm można kupić w NORAUTO-10-12 ZŁ ostatnio wymieniałem po zimie bo nieżle dostały w tyłek -cały komplet BOSCH +tył coś innego
Marcin73 07-05-2009, 21:55 Ja polecam kupić CHAMPION AEROVANTAGE w zestawie o oznaczeniu SK55F (czyli lewa 550mm i prawa 400mm) Wystarczają przynajmniej na rok, a ścierają perfekcyjnie. Jedyne wycieraczki na których się nigdy nie zawiodłem. Ja ostatnio "upolowałem" na Allegro zestaw tych wycieraczek za 55 zł.
dayokezek 10-05-2009, 21:07 a ja polecam wycieraczki polskiej firmy motgum. kupiłem komplet przód (plaskie!)-tył (550+400+280) przed zima i wyszedl mi ok 40 pln.
Co do tyłu to warto wiedzieć że w ogóle mają , ale za to przód rewelacja! kompletna cisza i fajny wygląd.
Marcin73 12-05-2009, 20:23 a ja polecam wycieraczki polskiej firmy motgum (...).
Tej firmy, to ja raczej nie polecam. Jeszcze żadne wycieraczki tej firmy (a próbowałem stosować już w kilku samochodach, nie tylko w Fieście) nie działały u mnie w 100% dobrze. Zawsze pozostawiają smugi, raz większe, raz mniejsze, ale idealnie nigdy nie zbierają. Cena jest niska, niestety jakość też. Przyznaje, że płaskich nie testowałem, ale po tylu przykrych doświadczeniach z tą firmą nawet nie zamierzam tego robić. Wolę sprawdzone rozwiązania.
kodi1977 12-05-2009, 20:35 w norauto bez problemu kupilem zamienniki firmy norauto na tyl tez i o dziwo sa lepsze cichsze od orginalnych i lepiej zbieraja
Marcin73 13-05-2009, 20:43 Te Norauto nie są złe, ale trochę "loteryjne". Kupiłem w zeszłym roku komplet na przód i jedna (po stronie kierowcy) zostawiała mi od początku jedną smugę. Druga była O.K., ale niestety dużo mniej trwała jak Champion. Tę od strony kierowcy skróciłem (pióro oczywiście :wink: ) i zostawiłem jako zapas na stronę pasażera, a na stronę kierowcy zapodałem Championa. Champion nadal zbiera dobrze, natomiast w tym czasie dwie sztuki Norauto po stronie pasażera już się zużyły. Ale przyznaję, że w kategori cena-jakość wycieraczki Norauto wypadają nie najgorzej i faktycznie są cichutkie.
michail6 09-06-2009, 15:40 Niedawno zaopatrzyłem się w wycieraczki firmy Motrio (płaskie) na przód. Działają idealnie. Kupiłem je w salonie renaulta, a marka Motrio jest przez nich polecana, więc powinny długo wytrzymać. Z 25% opustem zapłaciłem 69zl. Myślę, że łatwo je dostać, gdyż mają je w każdym salonie(serwisie).
|