artus
06-05-2009, 22:04
Witam. Zmieniam właśnie olej i filtry i mam pytanie o jakość filtrów paliwa Delphi i Knecht. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?
Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Filtr paliwa do 1.8 TDCI Delphi czy Knecht ? artus 06-05-2009, 22:04 Witam. Zmieniam właśnie olej i filtry i mam pytanie o jakość filtrów paliwa Delphi i Knecht. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? sharkys 07-05-2009, 07:29 Nie cytujemy poprzednika :!: Knecht bardzo dobre, Delphi nigdy nie montowalem ale pewno lepsze niz Filtron midwor 07-05-2009, 10:02 Nie cytujemy poprzednika :!: Witam Diesel to nie benzyna (to tak odnosnie Twojej porady). Oryginaly sa Delphi i nie wiedziec czemu ale wszyscy spece od tych silnikow zwracaja uwage czy masz oryginal czy nie (ta zbieznosc opinii chyba na cos wskazuje). Pozdrawiam heko 07-05-2009, 10:12 ...do TDCI tylko oryginał !!!!!! maciej851 07-05-2009, 10:17 Ja jeżdżę na filtrze Hart i nie narzekam. Pyjter24 07-05-2009, 10:27 Nie cytujemy poprzednika :!: W sklepach z częściami oraz mechanicy nie polecają tych części- podobno robią je w chinach i nie maja odpowiedniej jakości. Moim zdaniem filtr paliwa tylko oryginał Jester 07-05-2009, 11:03 Ja mam Boscha. Spisuje się dobrze. thermalfake 07-05-2009, 18:48 za przeproszeniem s*anie w banie kolejny raz w moim aucie założony filtron, i co wam powiem ? ano to, że auto dobija powoli 180k km i żaden wtrysk do tej pory nie regenerowany, w większości ON zwykły z BP na tej samej stacji już niejednego widziałem co dmuchał chuchał, zakładał same oryginalne "najlepsze" filtry paliwa a wozik i tak nie dokulał na szafie nawet do 150 tysięcy Natiew 07-05-2009, 19:13 Tak jak poprzednik? co dwa latka FILTRON i poliwo BP tej same stacji!!! Dinar 07-05-2009, 19:35 Był nie dawno test filtrów a mianowicie ile jest wkładu filtracyjnego w filtrze i jakiej jakości i okazało się że w znanych markach bosch,man,itd. jest 2 metry papieru a np. Filtron [licencja USA] ma 90cm ale najnowszy papier zastosowany obecnie który lepiej oczyszcza jak inne,można porównać kolorem te pomarańczowe filtry np.powietrza [bo tamte to takie żółte] to nowy papier filtracyjny coraz częściej stosowany przez renomowane firmy.Dawniej nazwa Filtron kojarzyła się z marną jakością ale teraz Polecam. ravis 07-05-2009, 19:36 Thermalfake nie zgadzam się z Twoją opinią, ale aby pały wtryski musi zaistnieć pewnie kilka przyczyn i pewnie jedną z nich jest "badziewny" filtr. Może miałeś dużo szczęścia, a może to firmy motoryzacyjne chcą sobie nabić kasę ale my mamy obowiązek po naprawie wtrysków zakładać Delphi lub producenta pojazdu. Pozdrawiam thermalfake 07-05-2009, 19:54 rozumiem, do wydania gwarancjina naprawę może z innej strony, nie pieję z zachwytu, że mi już tyle nakulało bez naprawy bo jak przyznaję jeżdżę praktycznie tylko na jedną stację, jak mam gdzieś wyjazd to do pełna (wystarcza na powrót) i nie martwię się gdzie by tu po drodze dolewać na pewno byłbym ostrożniejszy gdybym musiał robić to w trasie midwor 08-05-2009, 10:48 za przeproszeniem s*anie w banie Witam Panuj troszeczke nad emocjami i tym co piszesz. Bo jesli zwykly filtr paliwa powoduje u Ciebie takie rekacje to jestes chyba jeszcze emocjonalnie niedojrzaly. A co do reszty Twojego postu to nie kazdy palacy umrze na raka i nie kazdy pijacy bedzie mial marskosc watroby. Skoro roznica w cenie nie jest wielka to chyba lepiej wybrac to co stosuje sam producent (w tym wypadku Ford/Delphi). Pozdrawiam thermalfake 08-05-2009, 11:48 po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie, będę pisał co mi się podoba nie łamiąc regulaminu, więc zachowaj dla siebie dojrzałe mądrości i komentarze ... heon 08-05-2009, 12:37 A ja jeździłem cały czas na oryginale i teraz jak miałem 100 tys. założyłem sobie bosch i dalej sobie jeżdżę tankuje na wielu stacjach bo jędzę i trochę po Polsce. Na razie nie narzekam ale żadnego filtra nawet przeciw pyłkowego nie zakładam innego niż ford-owski ten bosch był wyjątkiem ale cena podobna i dlatego go wziąłem. ravis 08-05-2009, 19:31 Ostatnio jak zamówiliśmy w Fordzie filtr do Mondeo TDCI to przysłali nam Boscha. Nie drążyliśmy tematu bo na potrzeby gwarancji mamy fakturę. Może taki jest oryginalny? Spróbuję poszukać w miarę bezstronnych opracowań dotyczących filtrów i dam info na forum. Pozdrawiam Daro26 08-05-2009, 20:00 Też mam u siebie oryginał, ale tak prawdę mówiąc co to pomoże jak paliwo mamy beznadziejne. Filtr i tak nie zatrzyma wszystkiego i prędzej czy później problem wytrysków się pojawi. Ciekawy jestem czy u naszych zachodnich sąsiadów mają problemy z wtryskami? robertos132 08-05-2009, 23:02 A ja kocham naszą produkcję i zawsze Filtron obecnie 141kkm I chula aż miło:) ravis 09-05-2009, 19:12 Filtr paliwa to obecnie technologicznie złożona konstrukcja: musi zatrzymać zanieczyszczenia mechaniczne, separować wodę... i robić inne jeszcze rzeczy. Jestem bardzo ostrożny w wydawaniu sądów. Jak zobaczę wyniki niezależnych badań np: Filtron zatrzymał tyle, a Delphi tyle... etc. to mogę się ustosunkować. Bez aktualnych danych mogę tylko stwierdzić, że praktyka warsztatowa wskazuje, że Delphi jednak jest lepsze. Daro26 też mają problemy z wtryskami mam wrażenie, że jak tam zaczyna się problem z wtryskiwaczami to auto idzie do sprzedaży i jedzie do Polski. Pozdrawiam saker2 14-08-2014, 11:46 Witam, w pewnym sklepie jest napisane: Oryginalny filtr paliwa FORD. Pasuje do modeli z silnikami Diesel TDCi / TDDi: Filtr wyprodukowany przez firmę BOSCH ( Made in Spain ) dla FORDA. Czyli oryginał robi Bosch, a obok w sklepie filtr Boscha o 45 zł taniej ;) jacekk015 14-08-2014, 11:56 Ja C-MAXa 1.8 TDCI filtruję PURFLUXem. Zostało mi to po Renault Scenic. Filtry paliwa, powietrza, przeciwpyłkowy i oleju - nie są tanie, ale w mojej opinii dobre. Żaden mechanik, który je montował nie kwestionował ich jakości. siwy__ 23-10-2014, 06:06 Przymierzam się właśnie do wymiany filtra paliwa. Zakupiłem filtr marki BOSCH i teraz moje pytanie. Jak nim potrząsam to coś w nim stuka. Czy ktoś może to potwierdzić na swoim przykładzie, bo nie wiem czy mam reklamować produkt czy to tak ma być. Jester 24-10-2014, 12:25 Dokręć odwadniacz. Jak czujesz, że luz jest mały to się nie martw. Wkład nie jest pasowany ciasno - paliwo powinno mieć swobodny dostęp z każdej strony. ardiano 14-04-2015, 17:55 Jaki na dzień dzisiejszy polecacie filtr ? Zastanawiam się nad firmą MANN Fordownia 14-04-2015, 20:07 MANN jest ok ale ja stosuje bosh J@colo 14-04-2015, 20:37 Filtron robi filtry dla boscha, jedyna różnica jest w ilości papieru filtrującego, bosch ma go więcej i to 3 krotnie. ardiano 17-04-2015, 07:40 Wybrałem MANNa, dzięki za opinie gajerek 29-04-2016, 13:02 a ja miałem taki przypadek po kupnie auta od razu wymiana rozrzadu i filtr paliwa najtańszy za 22zł okazało się żę zapowietrzał się układ paliwa ponieważ ta hińska podruba miała za słabą przepustowość przez tą oszczędność uszkodziłem zawór wysokiego ciśnienia na pompie teraz tylko orginał albo knecht nic pozatym sie dla mnie nie liczy koszt pona 100 zł ale spokojna głowa weuek 29-04-2016, 14:09 Do 1.8 tdci z wkładką bosch jest optymalnym wyborem, bo "oryginalny" (czyli mahle), knecht i mann kosztują około/ponad 100 zł, a bosch połowę tego. robdol 29-04-2016, 16:35 solidny jest jeszcze Purflux w cenie Boscha pirek 29-04-2016, 16:52 ja mam filtr KAGERA ktory jest produkowany przez filtrona ;) J@colo 29-04-2016, 22:45 a ja miałem taki przypadek po kupnie auta od razu wymiana rozrzadu i filtr paliwa najtańszy za 22zł okazało się żę zapowietrzał się układ paliwa ponieważ ta hińska podruba miała za słabą przepustowość przez tą oszczędność uszkodziłem zawór wysokiego ciśnienia na pompie teraz tylko orginał albo knecht nic pozatym sie dla mnie nie liczy koszt pona 100 zł ale spokojna głowa W tańszych filtrach często rurki mają minimalnie mniejszą średnicę i nie ma dobrego uszczelnienia w tym miejscu co jest powodem zapowietrzania, o czym już pisałem wielokrotnie na forum. Do 1.8 tdci z wkładką bosch jest optymalnym wyborem, bo "oryginalny" (czyli mahle), knecht i mann kosztują około/ponad 100 zł, a bosch połowę tego. Bosch średnio kosztuje 80 zł i jeszcze nigdy nie miałem z nimi problemów. weuek 29-04-2016, 22:51 Bosch średnio kosztuje 80 zł i jeszcze nigdy nie miałem z nimi problemów. Ja pisałem o filtrze paliwa w formie wkładu, bez obudowy, a taki kosztuje już od 46 zł. :-) http://allegro.pl/filtr-paliwa-focus-ii-focus-c-max-1-8-tdci-i5453097338.html krzysiekj1990 30-04-2016, 06:31 ja mam filtr KAGERA ktory jest produkowany przez filtrona ;) Ten filtr jak i filtron czy inna china zatrzyma jedynie kamień o średnicy 3 cm :D pirek 01-05-2016, 11:06 Ten filtr jak i filtron czy inna china zatrzyma jedynie kamień o średnicy 3 cm :D moi znajomi jakoś jezdzą na takich i nic nikomu sie nie przytrafilo. A po drugie to nie tankuje się na stacjach typu krzak. robdol 01-05-2016, 20:15 Twój samochód i twoje prawo .jednak logicznie patrząc na potencjalne koszta naprawy po użyciu trefnego filtra to ja podziekuje i wydam parę pln więcej. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka krzysiekj1990 01-05-2016, 21:18 Tak jak kolega mówił twój samochód twoje prawo . Powiem ci tylko że ostatnio jak byłem na szkoleniu robili test filtrów rozcinali i rozwijali go. Chiński miał o połowe mniej bibuły niż delphi czy bosch także nie mam pytań :) A to że twoi znajomi jeżdżą i nic sie nie dzieje to tylko kwestia czasu :) i odwiedzą serwis :) Co do paliwa można lać na shelu orlenie czy obojętnie gdzie i tak zawsze zanieczyszczenia w paliwie są |