Paintbox_team
15-05-2009, 20:05
Witam,po przeczytaniu tego artykułu
http://habi.pl/a14-castrol-edge-5w-30
zwariowałem...na forum dotyczące jaki olej do TDI itp. forumowicze piszą że tylko 505.01 do PD.Mam galusia zalanego CASTROL EDGE 5W30,czyli 504.00
Wyżej wymieniony artykuł słowem nie wspomina o 505.01
Dodam że galuś po 8 tyś kilometrów potrzebował niecałe 200ml dolewki
Zmieszany jestem ja nigdy...
Piszcie jak to w końcu jest
Pozdrawiam
to co zjadł to i tak mało - mój je 0,7 l /15000 km (platinum 505.01)
A co do oleju ??? trudno mi się odnieść bo zbyt mało wiem na ten temat :(
Ciebie akurat interesuje norma 507.00 którą ten olej także spełnia. 507.00 zastapiła 506.01 która była odpowiednia do Twojego silnika. Na temat czy lepiej lać 505.01 czy 506.01 (507.00) napisano już wiele i każdy ma inne zdanie ;)
http://www.a4-klub.pl/smf/all_tdi_jaki_olej_do_tdi-t15435.0.html
a tu cytat z forum audi (z uwagi że niektórym nie wyswietlało sie - przez brak konta)
sądzę , iz wystarczy dla posiadaczy TDI a w przypadku braku kodu silnika - dopasować na logikę wiadomo co to PD i kiedy są a kiedy nie ma :)
"1. Do silników 1,9 TDI R4 czyli rzędowych m.in. o oznaczeniach AWX, AVF, AVB, AJM, BKE oraz 2.0TDI - BLB, BNA, opartych na systemie pompowtrysków czyli PD, należy stosować olej spełniający normy:
505.01 lub 506.01 lub 507.00
Sprawdzone, godne polecenia oleje to:
MOTUL SPECIFIC VW 505.01
SPECIFIC VW 506.01
SPECIFIC VW 507.00
Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 stosowany przez ASO
2. Do wszystkich silników diesla, zarówno 4-ro (z PD) oraz 6-cio cylindrowych, wyposażonych w filtr DPF, a więc mniej więcej od roku produkcji 2005 bezwzględnie wymagane są oleje spełniające normę:
507.00
Oleje należy ze względu na trwałość silnika - turbosprężarka - wymieniać najpóźniej po osiągnięciu przebiegu 15.000 km lub po okresie 1 roku od wymiany.
Tryb long-life nie jest polecany ze względu na trwałość turbiny.
MOTUL SPECIFIC VW 507.00
Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 stosowany przez ASO
3. Do wszystkich pozostałych silników diesla opartych o system zasilania pompa rozdzielaczową VP, wyposażonych w turbosprężarkę, właśnie ze względu na nią wymagany jest olej syntetyczny - można go stosować bez ryzyka rozszczelnienia silnika. Przykładowe silniki 1,9 TDI: AFN, AVG, AFF, 1Z, AHH, AHU, oraz 2,5 TDI: AKN, AFB, Oleje do nich przeznaczone muszą spełniać normy:
505.00 lub 506.00
MOTUL serii 8100 spelniajace norme 505.00 lub 506.00
UWAGA !
Ze względu na sporą ilość podróbek oleje kupujemy tylko z pewnego źródła, na oleju oraz filtrach się nie oszczędza
Oleje należy ze względu na trwałość silnika - turbosprężarka - wymieniać najpóźniej po osiągnięciu przebiegu 15.000 km lub po okresie 1 roku od wymiany. Tryb long-life nie jest polecany ze względu na trwałość turbiny.
Musashi
"
Paintbox_team
18-05-2009, 14:59
Kolega sypnął wiedzą i wszystko jasne...reasumując nie trafili mi z wymianą oleju na castrol...wielkie dzięki i pozdrawiam
gdyby nie było to forum forda to można by podpiąć - pond to nie jest to moja wiedza , a zapożyczenie wg mnie poprawnych informacji.
dla TDI sie nadaje z benzyniakami gorzej - na nieszczęscie ford nie dał diesla do galaxymk1 i mk2. A to w mk3 jest .ale czy to do końca sprawdzone ( bolączki kolegów focusowatych i mondziów mk3) pozostawiam opinii znawców
...Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 stosowany przez ASO
a dalej...
Tryb long-life nie jest polecany ze względu na trwałość turbiny.
To jak w koncu? godnie polecają ale nie polecają?
Kolega sypnął wiedzą i wszystko jasne...reasumując nie trafili mi z wymianą oleju na castrol...wielkie dzięki i pozdrawiam
Nie wiem czy jest jakas znaczaca różnica między Castrol EDGE 5W30 a 5W40, ja smigam na tym drugim i jest on jak najbardziej stosowny do twojego silnika i spełnia normy 505.01 i 506.01 a co z tym idzie tez 507.00. Reasumując, w linku który wkleiłes pisze ze olej ten spełnia normy VW 504 00 i 507 00 czyli równiez sie nadaje, takze nie tak do konca z nim nie trafili.
...Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 stosowany przez ASO
Wyraźnie napisane - stosowane przez ASO :D
Jarek G.
19-05-2009, 18:54
Ja śmigam na EDGE -u 5W40 i jestem zadowolony. Wymiana co 13 000km. :wink:
Ja śmigam na EDGE -u 5W40 i jestem zadowolony. Wymiana co 13 000km. :wink:
kolega jak kolega -a silnik ? :P
ASO VW/SKODY leje to co w załączniku, sam tez to leje, a ze moglem kupic w okazyjnej cenie to tym bardziej skorzystalem. Niby to Longlife, ale bede go zmienial standardowo co 10-13 tys km
Ja osobiście wole lac olej który jest dedykowany wyłącznie do diesla a nie do diesla i benzyny. Nie wiem czemu ale jakos tak sie nauczyłem ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego
greg1971
19-06-2009, 07:06
Ciekawy tekst na temat olejów (nie tylko do PD). Według autora lepiej odpuścić sobie longlife, kupić dobry olej z normą 505.01 i wymieniać co 15 kkm.
http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf
Co do Castrola, to tekst powstał chyba przed pojawieniem się Edge
Według autora lepiej odpuścić sobie longlife.
Serwis longlife, a nie olej longlife :-)
Serwis longlife = serwis wg komputera po przebiegu od 15k km - do nawet 50k km
serwis standard = 15k km
olej longlife będzie zawsze lepszy od normalnego. zmienisz najwyżej w 50 % dopuszczalnego przebiegu :-).
Bart