Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] brak mocy w 2,3 galaxy ASB

boczek75m2
18-05-2009, 18:47
witam wszystkich !! jezeli możecie to bardzo prosze o pomoc.Mój galaksy 2,3 ASB zachowuje sie podczas rozpędzania jak bym mu zaczepił przyczepę nie jedzie pomimo iż dodaje gazu,(rozpędza sie bardzo mułowato i trzeba mocno dodawać gazu chyba za mocno) lecz nie jest tak zawsze jażeli jest chłodniej i wilgotno na dworze jest to mniej odczuwalne!!podczas upałów czym goręcej tym tej mocy ubywa,i pali około 18l gazu a benzyny około16-17l.skrzynia pracuje ok! moze poza tym ze ostatni bieg zapina przy 65km|h.dzieki za pomoc

pku20
18-05-2009, 19:53
Witam, miałem podobny przypadek i okazało sie że tylnie hamulce bardzo słabo odbijały a szczególnie hamulec ręczny,po przeczyszczeniu i rozruszaniu auto jak nowe zupełnie inna jzda. pozdrawiam.

Przemek_PC
18-05-2009, 20:16
Duże spalanie może sugerować padniętą sondę lambda, utrata mocy również. Niestety VAG-iem elektroniki silnika nie zdiagnozujesz. Podjedź do jakiegoś warsztatu gdzie mają sprzęt do diagnozy, niekoniecznie do serwisu Forda, mój znajomy mechanik ma interfejs OBD do komputera jak i kilka testerów i wszystkie gadały z tym silnikiem. Osobiście stawiam na uszkodzoną sondę lub na zaśniedziałe styki we wtyczce sondy.

senda2
18-05-2009, 20:47
Lambda Lambdą ale przepływka na pierwszym miejscu.Trzeba wyjąć i przeczyścić.

boczek75m2
19-05-2009, 13:32
kochani zapomniałem dodać ze jak włączę klimę to auto jest całkowicie słabe !!!ale to ma maxa jest odczuwalne .a zapieczone chamulce? nie bo bym miał ciepłe felgi i na spadku drogi auto by sie nie staczało.

RafałB
19-05-2009, 14:10
Jeśli nie słychać pisków czy tarć jakiś to wątpie że to coś z hamulcami...

kaba2
19-05-2009, 14:15
przepływka raczej bo na lpg sonda nie pracuje

Przemek_PC
19-05-2009, 16:34
Sonda na LPG nie pracuje? To chyba w instalacji I generacji "na śrubkę", w II generacji i sekwencji komputer gazowy bierze sygnał z sondy i dawkuje paliwo.

boczek75m2
20-05-2009, 19:57
Sonda na LPG nie pracuje? To chyba w instalacji I generacji "na śrubkę", w II generacji i sekwencji komputer gazowy bierze sygnał z sondy i dawkuje paliwo.
masz słuszną racje kolego >Ale jak sie upewnic przed wyruszeniem do mechanika zeby nie wymyslał różnych bajek ,i nie kasował niepotrzebnie.

kaba2
31-10-2009, 21:22
Kolega widzę nie wie co oznacz słowo emulator.Sonda "pracuje" ale niema wpływu na skład mieszanki .

Przemek_PC
02-11-2009, 22:56
To kolega chyba nie ma pojęcia jak pracuje sekwencyjna instalacja gazowa. Co ma wpływ na dawkę gazu? Czasy otwarcia wtryskiwaczy benzyny, które wylicza komputer silnika na podstawie czujników w tym sondy lambda. Komputer gazowy na podstawie sygnału wtryskiwaczy benzyny oblicza wymagany czas otwarcia wtryskiwaczy gazowych z uwzględnieniem zdefiniowanego na podstawie obserwacji map wtrysku gazu i benzyny mnożnika. Jeśli czasy wtrysku benzyny są niepoprawne to i czasy wtrysku gazu będą niepoprawne.

kaba2
03-11-2009, 19:38
W sekwencji na podstawie pracy na pb jednak w czasie pracy na lpg sygnał sondy nie jest brany pod uwagę afr można sobie tylko oglądać .A w takim razie jak kolega wyjaśni stosowanie emulatora sondy?

Przemek_PC
03-11-2009, 20:33
Sygnał lambdy nie jest doprowadzany do sterownika gazowego bo jest tam niepotrzebny. Jedyne czego sterownik gazowy potrzebuje to czasy wtrysku obliczone przez komputer silnika m.in. na podstawie wskazań sondy lambda. Emulatory sondy lambda to chyba stosowało się w instalacjach II generacji i miały one za zadanie oszukać komputer benzynowy aby m.in. nie zapalał "check engine" ani nie generował błędu o niesprawnej sondzie lambda, która to sonda na czas pracy na LPG była przełączana z komputera benzynowego do gazowego. Nie piszczcie głupot, że sonda lambda nie pracuje na gazie, po to m.in. obowiązek stosowania instalacji conajmniej II gen. w samochodach produkowanych po 90-tym którymś roku (na 100% Mondeo z 95r. musiało mieć conajmniej II gen. sterowaną sonda lambda). Sonda lambda jest niepotrzebna wyłącznie w instalacji I gen. z regulacją mieszanki na śrubkę.

Mario16
04-11-2009, 10:30
Nie ma się co drapać :) Jeśli auto jeżdzi na LPG to w silnikach 2,3 piętą Achillesową jest elektryka !!! Cewki, kable, świece, koniecznie ORYGINAŁ !!!! Co nie oznacza że musi być "Motorkraft" ale istotne aby wsadzić to co idzie na montaż Zwłaszcza świece i cewki !!! Wiem co piszę bo to przerabiałem :)

Polecam szukajkę :
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=79056&highlight=cewka

PS. do boczek75m2 co to za oznaczenie ASB ????!!!!!