Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Dziurawienie przepływomierza ?!
SrebnaStrzała 20-05-2009, 16:06 Witam
Czy ktoś o tym słyszał, albo to praktykuje:
"Patent jest taki że wycina się otwór wylotowy po przeciwnej stronie otworu wlotowego, tam gdzie jest czujnik. Jak spojrzysz od strony z której napływa powietrze to jest taki kanalik w którym są blaszki (myślałem że to druty wcześniej ale widać co to po zrobieniu otworu) i nie ma wylotu na wprost tylko takim węźykiemz boku. Otwór należy zrobić na wprost wlotu - ja po chwili zabawy nożem sięgnąłem po lutownicę - plastik jest dość twardy i gruby. Po przedziurawieniu na wprost samochód odzyskał sporo werwy i wpalanie spadło - o 0.5 l (!!!) na 100. Ale to i tak nie jest to co było na rozwierconej Arturowej - jak na niej ruszyłem na jedynce i po puszczeniu sprzęgła całkowicie docisnąłem gaz do oporu przez chwilę stracił przyczepność smile.gif"
SrebnaStrzała 20-05-2009, 20:37 Nikt o tym nie słyszał?
Cobretti 20-05-2009, 20:40 jak dla mnie to lipa jakaś....
to po co w ogóle przepływomierz ?? :D
Dla mnie tez lipa. Choc moze jesli sensory (te druciki) sa utlenione badz zabrudzone to moze to pomoc. Moim zdaniem zrobienie dziury w NOWYM-CZYSTYM przeplywomierzu moze kompletnie zaklocic prace silnika.
Cobretti 20-05-2009, 22:01 to druciki odpowiadają za pomiar przepływającego powietrza... jak się zabrudzą to lipa .. trzeba zmienić na nowy ....
SrebnaStrzała 20-05-2009, 22:08 Czytając dalej na forum Vectry ludzie pisali że odczuwali zmiany w dynamice, chodź jedni wspominali o tym że działa to jak rezystor.
Cobretti 20-05-2009, 22:33 a co mieli mówić ?? :D
jedni wspominali o tym że działa to jak rezystor.
czyli ??
matias18 20-05-2009, 22:39 czyli pewnie cos w stylu placebo. Załóż sobie sportowa galke zmiany biegów i poczuj jak na kazdym biegu samochod rozwija ponad przecietna moc.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:03 czyli pewnie cos w stylu placebo. Załóż sobie sportowa galke zmiany biegów i poczuj jak na kazdym biegu samochod rozwija ponad przecietna moc.
"...że działa jak zwykły chip rezystor ktory wpina sie rownolegle do czujnika temperatury (wtrysk).
dzieki niemu zostaje oszukany komputer, ktory "mowi" wtryskiwaczom lub monowtryskowi, ze silnik jest zimny i trzeba "dolac" wiecej wachy.
Osiagi w sumie wzrosna, przy dwukrotnym zuzyciu paliwa. Mozna to zalozyc i wlaczac przelacznikiem. zalozylem to kolesiowi do Poloneza i niepowiem... nawet dobrze sie zbieral ale "wciagal" 20 L / 100 km.." Jednak nie rozumiem w takim razie skąd spadek spalania? a rezystor to nie jest placebo bo jednak coś daje nie wiele ale daje i kosztuje 2zł!
Dla mnie to cos z cyklu "Czego to ludzie jeszcze nie wymysla".
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:14 Dla mnie to cos z cyklu "Czego to ludzie jeszcze nie wymysla".
Wiesz... dla nie których liczy się każdy koń mechaniczny;) +2 albo +5 ale zawsze idzie do sumy;) Jednak w tym wypadku to może to być jako kosmetyka na wyścigi bo nie wiele daje(ale zawsze coś...) a spala znacznie więcej paliwa. Jednak nie chce mi się wierzyć aby dziura w przepływomierzu dawała efekt rezystora.
A idac tym tropem mozna jeszcze by duzo rzeczy przedziurawic.
Jak miałem dzure w przewodzie filtr-turbo to palił mi 0,5 mniej, co wcale nie znaczy ze to jest takie dobre.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:25 A idac tym tropem mozna jeszcze by duzo rzeczy przedziurawic.
Np to:
http://www.wak-tt.com/mods/ramair/Dscn3166.jpg
albo http://www.wak-tt.com/mods/ramair/DSCN8472.JPG
ewentualnie http://www.wak-tt.com/mods/ramair/Dscn4422.jpg
To się zwie WAK BOX
http://www.wak-tt.com/mods/ramair/cheapinduction.htm
Brawo teraz całe cieplutkie powietrze leci ładnie do filterka, przeciez nie mozemy pozwolic aby fordzik był zmarzniety, wszak to takie pocieszne autko.
To juz lepiej było cały spod obciac zostawiajac tylko tyle zeby filtr nie wypadł.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:31 O ja :!:
Pod linkiem koleś to robi w nowym TT więc albo jest nienormalny albo to faktycznie coś daje.
witam wszystkich panowie mam problem moze bedziecie umieli mi pomoc zapalila mi sie sprezynka w mondeo i jak jest zimny silnik to strasznie dymi
Prosze Was koledzy nakierujcie kolege ktory pyta w tym temacie o sprezynke na wlasciwa droge :!:
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:34 witam wszystkich panowie mam problem moze bedziecie umieli mi pomoc zapalila mi sie sprezynka w mondeo i jak jest zimny silnik to strasznie dymi
Jak na moje 99% wtryski... jak pierwszy raz, to jedź niech skasują błąd w najlepszym wypadku pojeździsz jeszcze z 2 miesiące ale na DOBREJ ROPIE i potem regeneracja albo nowe.
Pisze bo ja tak miałem.
tomiscorpio 20-05-2009, 23:35 Trzeba byc kpl idiotą albo zupelnie nie miec bladego pojecia o dzialaniu czujnikow jak i silnika spalinowego.
Robienie tej dziury w przeplywomierzy psu na bude , efekt placebo ze to cos dalo.
Nawet jak przez 0.0000000001s poda 0.1111111111111 gram paliwa to i tak to sonda skoryguje!!!
Po to filtr wklada sie w obudowe , szczelną doprowadza sie solidna rure gdzie lapie swieze powietrze , wiec robienie dziur w obudowie filtra powietrza , to jest debilizm.
A te chip rezystory to kolejna rzecz dla debili .
Wydling 4000000 miliony tematow o tym masz , myslimy szukamy.
Własnie nei wiem czy to prowokacj jakas czy jak? ale w razie czego prosze http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=34693
Kolo od filtra moj tok rozumowania TT->Audi->WV->VAG->tłumok. Jezeli w kazda dzure idzie jakas rura doprowadzajaca powietrze z zewnatrz to cofam to co napisałem/powiedziałem.
Kolego wydling wpisz w szukajke haslo ---> migająca sprężynka
Wyskoczy Ci mnostwo tematow na ten temat. Powodow moze byc mnostwo ale na 100% co musisz pierwsze zrobic to zczytac bledy z komputera.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:37 Trzeba byc kpl idiotą albo zupelnie nie miec bladego pojecia o dzialaniu czujnikow jak i silnika spalinowego.
Robienie tej dziury w przeplywomierzy psu na bude , efekt placebo ze to cos dalo.
Nawet jak przez 0.0000000001s poda 0.1111111111111 gram paliwa to i tak to sonda skoryguje!!!
Po to filtr wklada sie w obudowe , szczelną doprowadza sie solidna rure gdzie lapie swieze powietrze , wiec robienie dziur w obudowie filtra powietrza , to jest debilizm.
A te chip rezystory to kolejna rzecz dla debili .
Wydling 4000000 miliony tematow o tym masz , myslimy szukamy.
Tomi Rezystor daje mało ale te 1-5 konia daje udowodnione nie jednokrotnie na hamowni. Odnośnie filtra to był żart, na stwierdzenie kolegi.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:39 Własnie nei wiem czy to prowokacj jakas czy jak? ale w razie czego prosze http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=34693
Kolo od filtra moj tok rozumowania TT->Audi->WV->VAG->tłumok. Jezeli w kazda dzure idzie jakas rura doprowadzajaca powietrze z zewnatrz to cofam to co napisałem/powiedziałem.
hmm to by było trochę idiotyczne aby do każdej dziury doprowadzić rurkę z zimnym powietrzem, jakby nie można było jednej dużej...
Zobacz jaki mam tok myslenia dla mnie to było dosyc prawdopodobne, uwielbiam tuning rodem z "co to ja mam w komórce czego mozna by było uzyc?"
Poprawianie fabryki własnymi metodami i potem destowanie ich na dupohamowni pozostawiam bez komentaza.
SrebnaStrzała 20-05-2009, 23:54 Zobacz jaki mam tok myslenia dla mnie to było dosyc prawdopodobne, uwielbiam tuning rodem z "co to ja mam w komórce czego mozna by było uzyc?"
Poprawianie fabryki własnymi metodami i potem destowanie ich na dupohamowni pozostawiam bez komentaza.
Nie zapominaj że fabryka zostawiła spory nie wykorzystany zapas. Według mnie po to aby w razie wypadku nie okazało się że zawinił silnik.
Tak samo czy można powiedzieć że fabryka jest najlepsza? skoro padają koła dwumasowe, pasowe, wtryski, klosze, elektryka itd.
Oj wszystko predzej czy pozniej pada ale ja nie widze sensu zeby ten proces przyspieszac dziurawiac dane podzespoly.
Nie zapominaj że fabryka zostawiła spory nie wykorzystany zapas. Według mnie po to aby w razie wypadku nie okazało się że zawinił silnik.
Tak samo czy można powiedzieć że fabryka jest najlepsza? skoro padają koła dwumasowe, pasowe, wtryski, klosze, elektryka itd.
Samochod to tylko maszyna i ma prawo sie zepsuc jak wszystko, człowiek tez niby taki doskonały, a to katar złapie, a to noge złamie, ale sa spece co za dobra kase ładnie podbite oko zretuszuja lub bez najmniejszego trudu spadnie nam 20 kg.
Chesz wieksze turbo? OK
Chcesz załozyc chipa? OK
Chcesz zrobic przelotowy wydech? OK
Checsz rozpierdzielic oryginalny filtr? Źle
Chcesz wywalic uszczelke pod głowica bo bedzie wieksze cisnienie? Źle
Chcesz naklejki na maske "fireball" +25KM kazda? Źle
O takie zeczy mi chodzi nikomu nie bronie robic z auta choinki lub dowalic sobie 700KM ale niestety zeby to miało rece i nogi trzeba, a nawet nalezy wydac na to adekwatne pieniadze , a nie wstawiac sobie grabie w zdezak z tyłu i mowic ze to dyfuzor.
tomiscorpio 21-05-2009, 12:05 Kretynizm jak cholera , mi teraz sie zepsul czujnik IAT to jest ten pod ktorego ie te chip rezystory podlacza , pokazywal mi ze w dolocie mam -70 stopni.
Efekt zaden tylko tyle ze jak zimny to capilo bardziej z rury , ale za 1 minute sonda zacznie dzialac i tak skoryguje mieszanke, wiec mozna sobie takie wynalazki wsadzic w dupe.
Nie siejmy bzdurnych teorii ze 5 koni jakies gowno daje ktore oszukuje jeden czujnik bo to nie ma logicznego uzasadnienia ani tym bardziej fizycznej mozliwosci.
Tak samo strumienica zamiast katalizatora oohh oaahh ile koni daje , po hamowniach wyszlo ze potrafi zabrac 15 koni nawet w seicento.
Karlito amen , wszystko na ten temat. Dobrze napisales.
Mozna pokombinowac cos w usprawnieniach , z przepustnica pokombinowac , dac wieksza , dolot wypolerowac , rozne rzeczy ktore nie wymagaja milionow ale usprawnia chociaz troche silnik.
Ale jak widze chip rezystor 2 w cenie jednego 9.99 + 45 KM to trzeba byc tłumokiem zeby to kupic.
ja polecam wyczysczenie przepływki i efekt będzie odczuwalny jak był brudny a robienie taki trików z obudową to nei polecam może poprstu sobie stożek wstawić
SrebnaStrzała 21-05-2009, 13:16 ja polecam wyczysczenie przepływki i efekt będzie odczuwalny jak był brudny a robienie taki trików z obudową to nei polecam może poprstu sobie stożek wstawić
Swego czasu chciałem stożek to na tym forum mi odradzono bo stracę moment obrotowy, bo to diesel.
|