marcin74
23-05-2009, 21:03
jak w temacie . mam pytanie dotyczące radia , samochód sprowadzony z Francji , nie zbiera stacji , po przejechaniu kilku kilometrów za miasto uciekają stacje , co trzeba zrobić żeby wszystko działało wporządku
Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Radio nie zbiera stacji przyczyny ? marcin74 23-05-2009, 21:03 jak w temacie . mam pytanie dotyczące radia , samochód sprowadzony z Francji , nie zbiera stacji , po przejechaniu kilku kilometrów za miasto uciekają stacje , co trzeba zrobić żeby wszystko działało wporządku sterowiec68 23-05-2009, 21:18 Może zacząć od anteny ? Podłączenie i takie tam ? bolilol 24-05-2009, 16:24 Mam podobny problem z francuzem...;) dar66 24-05-2009, 16:52 A czy nie powinno się tak zaprogramowac radia aby samo dostrajało się do danej stacji (która nadaje RDS oczywiście)? marcin74 24-05-2009, 19:51 Mam podobny problem z francuzem...;) i powiedz kolego czy robiłes coś w tym kierunku , moja żona pojedzie jakieś 15 km dalej i zaczynaja sie szumy , bo moja żona jeździ tym samochodem , wkurza mnie to cholernie , dajcie jakąś radę , może trzeba antenę na jakąś lepszą zmienić kocio66 25-05-2009, 08:03 Myślę, że skoro w innych c-maxach radio gra na fabrycznej antenie, to nie ma sensu jej wymieniać (no chyba,że jest uszkodzona). Najprościej i najtaniej będzie sprawdzić czy antena nie "zgubiła" masy. Jeśli jest montowana z przodu dachu, po wymontowaniu lampki oświetlenia kabiny dostaniesz się do mocowania anteny. Jeśli okaże się, że antena jest O.K. no to zostaje tylko serwis- prawdopodobne uszkodzenie radioodtwarzacza. marcin74 25-05-2009, 10:58 a może zamontować wzmacniacz do anteny? Koyot. 25-05-2009, 12:26 ja mam seryjne radio i antene i jest wszystko ok AC_62 25-05-2009, 13:31 Też mam C-maxa z Francji i miałem podobny problem. W efekcie okazało się że nie ma połączenia stopki anteny z kostką od dołu. Aby to sprawdzić w prosty sposób należy radio ustawić na stacji o słabym sygnale po odkręceniu stopki anteny do styku który wychodzi ze wzmacniacza przyłóż metalowy element. Jeżeli słyszalność się poprawi to oznacza że albo jest uszkodzona stopka anteny albo po prostu nie ma z nią połączenia. Najczęściej to drugie spowodowane wilgocią która się tam dostaje. marcin74 25-05-2009, 20:44 antena z kostką czyli chodzi tutaj o bat antenowy czy tak? i mówimy tutaj o rzeczach przy dachu , a nie przy radiu bo nie mam tych kluczyków do wyciągania radia , proszę daj odpowiedż czy dobrze rozumuję AC_62 26-05-2009, 07:27 Tak pisałem o górnej części układu antenowego. Zazwyczaj wtyczka przy radiu jeżeli nie było wymontowywane jest poprawnie zamocowana i na dodatek nie jest narażona na wilgoć. Poziom sygnału przy słabej stacji będzie już zauważalny przy samym odkręceniu bata anteny. A jeżeli zmiany nie następują to wówczas należy szukać usterek w układzie antenowym. Przewód przebiega od dachu podsufitką przez lewy słupek i wchodzi w deskę. Jest on koloru zielonego. W pojazdach z nawigacją towarzyszy mu przewód czarny od nawigacji. Pamiętać należy że przy demontażu stopki z dachu należy sprawdzić stan uszczelki stopki. W innym przypadku poprzez otwór w dachu może przedostawać się woda. Najczęściej woda dostaje się przy myciu pojazdu myjkami wysokociśnieniowymi, dlatego też omijaj ten element przy myciu. marcin74 26-05-2009, 09:42 dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź SMUTNYINDYK 08-09-2009, 19:35 A jak dobrać się do anteny-tzn. jak zdemontować to światełko w suficie??? Radio chwilowo podłapuje mi inne stacje. Koyot. 09-09-2009, 08:13 nie jestem pewny ale chyba musisz wymontowac swiatelko lub to co masz tam i wtedy powinny pojawic sie nakretki od mocowania anteny. Mishot 10-02-2014, 12:48 Chciałem zapytać, czy występują wzmacniacze antenowe w naszych maksiach? U mnie (też francuz), mocne stacje przełączają się z "rozszerzonego stereo" w stereo, albo mono, także źle nie jest, ale bywa uciążliwe(pogarsza się odbiór). No i RDS Text często źle wyświetla napisy. |