Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] czyszczenie klimy ozonem?
Barracuda 24-05-2009, 00:17 Witam,
w serwisie nieopodal domu proponują mi czyszczenie klimatyzacji ozonem ale jakoś nie wiem czy to działa jak należy, w sensie czy faktycznie zdezynfekuje przewody i skraplacz i czy zabije niemiły zapaszek???
kolega ma znajomego kóry pracuje w Klima Thermie i jak zapytał go o oznon, to powiedział że owszem wyczyści, ale ze smarów i innych zabrudzeń, a bakterie i smrodek zostaną... sam już nie wiem co myśleć?
co polecacie na czyszczenie/odświerzanie/odgrzybianie klimy i co sądzicie o tym ozonie??
koszt pełnego serwisu klimy (czyszczenie, wymiana czynnika, sprawdzenie szczelności) to 150zł, niby nie dużo, ale wolę jak już to wydać 250zł ale wiedzieć że dobrze wydałem.
Co ten twoj znajomy gada przeca ozon to gaz to jak on ma wyczyscic te przewody ze smarów niby, przeca on nie jest podawany pod zadnym cisnieniem. Z grzybków ci oczysci bo jest gazem silnie trujacym. Mi z nawiewu waliło sam nie wiem czym chyba jakas starą woda, pojechałem na full opcja klima własnie z ozonkiem głownie dlatego ze kolezka miał uczulenie na to co z klimy leciało, przy samym nawiewie było ok gdy odpalałem a/c to wodospad z oczu. Troche po tym jeszcze waliło ale tylko do czasu az cały zapach wyleciał oknem bo zostało w przewodach. Zapodałem jeszcze taki odświezacz za 30 zł co sie stawia w samochodzie na 10 min przy wlaczonym obiegu wewnetrznym to teraz jeszcze mam ładny zapaszek. Ogolnie po tym jak sie rozpisałem to polecam tylko ze czasem trzeba ozonowac 2 lub 3 razy zalezy jak kto ma, wiekszosc zakładów robi to za darmo do skutku.
MAXIMUS_00 24-05-2009, 06:58 Ozonowanie jest prawdopodobnie najskuteczniejszą metodą dezynfekcji czegokolwiek Działanie bakteriobójcze jest około 50 razy większe niż chloru i około 3000 razy szybsze - to dane encyklopedyczne.
Ozon jest gazem i odpowiednio podany dociera wszędzie nawet tam gdzie nie dotrą pianki. Jest to trzecia cząsteczka tlenu która bardzo szybko uwalnia się i w reakcji utlenia środowisko bakteryjne.
Więc jeżeli wybierać to albo to albo ultradźwięki (działa to nie tylko na kanały ale i na cały zapach z wnętrza samochodu, fotele tapicerka itp.)- pianki chyba dobrze stosować jako dodatkowy zapachowo-czyszczący bonus.
MAXIMUS_00 24-05-2009, 07:05 Jeszcze o jednej ważnej sprawie zapomniałem - gdzieś czytałem, że jeśli parownik jest zasyfiony to trzeba go z samochodu wymontować i wyczyścić myjką wysokociśnieniową, potraktować środkiem do czyszczenia wymienników i wypłukać dokładnie wodą i wtedy jest dopiero dobrze oczyszczone. Reasumując dobrze jest klimę gruntownie czyścić co roku i w tedy nie ma problemu. Pozdrawiam
Wymontowanie parownika to masakra. Ozonowanie to bardzo dobra metoda, i jest tak z nim jak napisal MAXIMUS a nie Karlito. Ozon utlenia i wszystko jak leci. W kabinie tez odswieza chcoc ultradzwieki robia to lepiej i tu jest lekka przewaga moim zdaniem. Ja w zeszlym roku zrobilem najpierw ozonowanie a nastepnego dnia ultradzwieki i w aucie bylo jak w nowce idealna czystosc powietrza i swiezosc wnetrza.
A ja właśnie wróciłem z ozonowania i dupa dalej śmierdzi. Ozonował mi 15min i ja uważam, że nie pomogło. Chyba powinno przestać śmierdzieć od razu?
A jak wyglądają koszty takiego zabiegu?
A ja właśnie wróciłem z ozonowania i dupa dalej śmierdzi. Ozonował mi 15min i ja uważam, że nie pomogło. Chyba powinno przestać śmierdzieć od razu?
Pierwszy zabieg to 45 min i jesli trzeba to kolejne 45 min nastepnego dnia. 15 min to zdecydowanie za malo. Dodam ze najlepiej go dokonac po uzywaniu klimy zeby wlasnie jechalo a nie na sucho.
A jak wyglądają koszty takiego zabiegu?
60zl
kemot678 25-05-2009, 20:18 Mi kolega klimę potraktował ozonem (ma takie urządzenie w domu) dwa razy po jakieś 40 minut na włączonej klimie, obiegu wewnętrznym i na 2 biegu. Jestem mile zaskoczony bo niema odorku z nawiewu. Moim zdaniem myślę, że 15 minut to zdecydowanie za krótko. Gdzieś czytałem, że minimum to 30 minut i jak dalej "capi" to powtórka zabiegu.
Na wlaczonej klimie ci to robil??? heheeee
A jak powinno się ozonować?
Na włączonej klimie czy na wyłączonej?
Mi ozonował na włączonej.
Na wylaczonej, w zamknientym obiegu z malym ciagiem wentylatora.
A to oszust :(
Ozonował mi na włączonej klimatyzacji i do tego tylko 15 min.
Dlatego nic nie pomogło.
Hokus focus 25-06-2009, 22:20 Witam! Planuję przeprowadzić czyszczenie klimy ozonem. Byłem w najbliższym warsztacie i mechanik powiedział że ozonują od 30 do 60 minut z załączoną klimatyzacją. Kiedy ozonowanie jest bardziej skuteczne z załączoną klimą czy wyłączoną?
Robie sie to z wylaczona klima i najlepiej 2 x po 45 min w 1 dniowym odstepie z uzyciem klimy. Filtr kabinowy takze trzeba koniecznie wymienic i sprawdzic droznosc odplywu z klimy. Przy ozonowaniu wyjmij wycieraczki z samochodu aby odkazic cala powierzchnie wykladziny przy okazji.
Ja w zeszłym roku po zakupie ozonowałem i z tego co pamiętam było to chyba na włączonej klimie i obiegu wewnętrznym. Póki co nie narzekam, żadnych smrodków itp. Niedługo trzeba będzie powtórzyć zabieg profilaktycznie :)
gulik1978 28-06-2009, 11:43 Ja robiłem ozonowanie chyba w kwietniu i też robili na obiegu wewnętrznym przy włączonej klimie i prawie godzinę auto tak stało... I potwierdzam skutecznośc. Gościu mówił, że jeśli auto jest dobrze zapuszczone, np przez palacza to taki zabieg trzeba nawet ze dwa razy jeszcze powtórzyc.
pintonek 28-06-2009, 11:49 u mnie standartem jest 30min.... jezeli smród sie utrzymuje daje jeszcze na 15min , koszt 60zł.
Barracuda 28-06-2009, 11:57 Ozonowanie to bardzo dobra metoda, i jest tak z nim jak napisal MAXIMUS a nie Karlito.
dzięki ACE2 i MAXIMUS 00,
w takim razie pojadę na ozonowanie z zastrzeżeniem że jak nie pomoże to mają powtarzać do skutku :)
napiszę jak efekty.
Witam, sam zajmuje sie sprzedaza narzedzi do klimy miedzy innymi ozonatorów i na poczatku nie przekonywalo mnie ze ozonem da sie cos zdzialac, ale faktycznie efekt zaskakuje, choc niespodziewajcie sie ze bedzie to dlugowieczne, maks 2-3miesiace a pozniej zapach znow wroci, mozna dodatkowo wpuscic jakas pianke ale tego i tak jak mechanicznie nie doczyscisz to efekt bedzie podobny jak ozonoatora, grzybki i bakterie lubia wilgoc i beda regularnie sie mnozyc, zamiast przeplacac serwisa najlepiej samemu zainwestowac w ozonator, taki podstawowy to juz od 319zł http://brasner.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=77
Witam,
w serwisie nieopodal domu proponują mi czyszczenie klimatyzacji ozonem ale jakoś nie wiem czy to działa jak należy, w sensie czy faktycznie zdezynfekuje przewody i skraplacz i czy zabije niemiły zapaszek???
kolega ma znajomego kóry pracuje w Klima Thermie i jak zapytał go o oznon, to powiedział że owszem wyczyści, ale ze smarów i innych zabrudzeń, a bakterie i smrodek zostaną... sam już nie wiem co myśleć?
co polecacie na czyszczenie/odświerzanie/odgrzybianie klimy i co sądzicie o tym ozonie??
koszt pełnego serwisu klimy (czyszczenie, wymiana czynnika, sprawdzenie szczelności) to 150zł, niby nie dużo, ale wolę jak już to wydać 250zł ale wiedzieć że dobrze wydałem.
kolego czyściłem jeszcze focusa ozonem waliło jak niewiem na rotmance koło pruszcza gdańskiego super nic nie wali
MAXIMUS_00 24-10-2009, 17:24 Witam, sam zajmuje sie sprzedaza narzedzi do klimy miedzy innymi ozonatorów i na poczatku nie przekonywalo mnie ze ozonem da sie cos zdzialac, ale faktycznie efekt zaskakuje, choc niespodziewajcie sie ze bedzie to dlugowieczne, maks 2-3miesiace a pozniej zapach znow wroci, mozna dodatkowo wpuscic jakas pianke ale tego i tak jak mechanicznie nie doczyscisz to efekt bedzie podobny jak ozonoatora, grzybki i bakterie lubia wilgoc i beda regularnie sie mnozyc, zamiast przeplacac serwisa najlepiej samemu zainwestowac w ozonator, taki podstawowy to juz od 319zł http://brasner.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=77
Mam takie pytanie czy coś jeszcze do tego urządzenia za 319 zł jest jeszcze potrzebne - czy tylko włączam to urządzenie sukcesywnie co parę miesięcy i cieszę się neutralnym zapachem w samochodzie ????? Naprawdę jest ono skuteczne ?????????????
pintonek 27-10-2009, 19:31 Mam takiego sprzęta u siebie firmy Delphi i starcza on na około 2000 użyć przy założeniu sesji 30 minut. Kosztował jakoś 1600zł, później należy wymienić jakieś ceramiczne ustrojstwo znajdujące sie wewnatrz. Zazwyczaj zapuszczam go na 45 minut i jest pierwsza klasa :)
werewolf 17-02-2010, 06:33 klimatyzacja musi być zalączączona i ustawiona na najmniejsze obroty nawiewu,czas ozonowania zalezy w głownej mierze od sprzetu tz. wydajnosci ozonatora jeśli jest to sprzęt profesjonalny to wystarczy 30 min.
http://www.ozonowanie.yoyo.pl/
niucha13 22-02-2010, 10:44 Witam! Proponuję swoje usługi na terenie woj.lubelskiego. Pracuję na profesjonalnym sprzęcie (wydajnosc ozonu do 100g/h, a nie 0,2g/h...) Ozonuję wszystkie pomieszczenia i samochody. GWARANCJA USŁUG!!! tel.0-888-833-443. Zapraszam. Mariusz Brzozowski. ozonlublin@onet.pl
Snajper_881 22-02-2010, 12:48 klimatyzacja musi być zalączączona i ustawiona na najmniejsze obroty nawiewu,czas ozonowania zalezy w głownej mierze od sprzetu tz. wydajnosci ozonatora jeśli jest to sprzęt profesjonalny to wystarczy 30 min.
http://www.ozonowanie.yoyo.pl/
Nie prawda, klimatyzacja ma być WYŁĄCZONA, załączona ma być zwykła dmuchawa ECO i obieg zamknięty.
ciborowski1 22-02-2010, 13:53 A ja zakupiłem w warsztacie oryginalny środek Toyoty wpsikałem 1/2 preparatu w/g metody opisywanej tu na forum. Było to w VI 2009 capiło nieźle do tej pory jest super a po drodze zaliczyłem podróż do Chorwacji i 4000 km w tamtejszym upale filterek też wtedy wymieniłem. Koszt preparatu to 50 zł a starcza na 2-3 razy. Przez kilka dni zajeżdża trochę nieprzyjemnie tym preparatem ale jak się przewietrzy to jest to środek bardzo skuteczny bo stosowałem inne i efekt był marny.A takie puszki stawiane w aucie na zamkniętym obiegu to w ogóle można sobie darować tylko zabrudziły kabinę w promieniu 0,5m efekt żaden. Pozdrawiam
kowal2799 22-02-2010, 16:23 Witam! Proponuję swoje usługi na terenie woj.lubelskiego. Pracuję na profesjonalnym sprzęcie (wydajnosc ozonu do 100g/h, a nie 0,2g/h...) Ozonuję wszystkie pomieszczenia i samochody. GWARANCJA USŁUG!!! tel.0-888-833-443. Zapraszam. Mariusz Brzozowski. ozonlublin@onet.pl
A ile u Ciebie kosztuje taka przyjemność?
Pytam bo też mam problem z nieprzyjemnym zapachem z nawiewu.
niucha13 08-03-2010, 15:25 80zł z gwarancją. Pracujemy na profesjonalnym sprzęcie(żadna chińszczyzna). W serwisach klimatyzacji generatory mają wydajnośc do 2g/h. Ten na którym ja pracuję do 100g/h. Ozonujemy również budynki. Pozdrawiam
Witam. Też przymierzam się do oczyszczenia klimy w moim Mondku. Czy ktoś może polecić mi jakiś dobry serwis, który się tym zajmuje na terenie Łodzi lub okolic? Pozdrawiam.
Witam. Też przymierzam się do oczyszczenia klimy w moim Mondku. Czy ktoś może polecić mi jakiś dobry serwis, który się tym zajmuje na terenie Łodzi lub okolic? Pozdrawiam.
Też przyłączam się do prośby o podanie adresu serwisu/warsztatu, który zrobi taką usługę w promieniu 45 km od Łodzi ;-).
Z góry dzięki.
Piotr.
80zł z gwarancją. Pracujemy na profesjonalnym sprzęcie(żadna chińszczyzna). W serwisach klimatyzacji generatory mają wydajnośc do 2g/h. Ten na którym ja pracuję do 100g/h. Ozonujemy również budynki. Pozdrawiam
Możesz podać adres?
cos koledzy nie macie pojecia na czym polega układ klimatyzacji ,czynnik w klimatyzacji przy wpuszczaniu do układu ma konsystencje płynna i gazowa a nie tylko sam gaz
Co do czyszczenia klimy ozonem to powiem tyle, że co roku robię takie czyszczenie razem z wymianą filtra kabinowego i wydaje mi się, że zdaje to egzamin.
Witajcie,
podaję link do kilku informacji o ozonie http://www.ozonowanie.info.pl
Polecam sprawę z racji tego, że tą samą metodą odkaża się w szpitalach.
potem należy przewietrzyć auto i cieszyć się przyjemnym zapachem.
Wszystkie zabiegi ozonowania wykonane ww. urządzeniami z chin za 300 - 500 pln nie mogą odkazić z racji nie osiągnięcia stężenia progowego do dezynfekcji w wymaganym czasie.
Polecam kontakt mailowy w Krakowie :
ozon_krakow@o2.pl
Profesjonalne urządzenie wykonane na zamówienie (opatentowana technologia)
Cena dla forumowiczów obniżona o 15%
Istnieje możliwość dojazdu do Kielc Katowic Radomia
Jednak wówczas należy zebrać kika aut :) jednocześnie.
kasper1982 23-01-2011, 13:56 Witam,
zapraszam na ozonowanie do nas okilice Rudy Śląskiej
www.ozonowanie24.com.pl
Cena akceptowalna choc tanio nie jest. Za 1h najczescie placi sie 60-70zl.
W Warszawie ...roboczogodzina to często 150zl ;/ ...
Warszawa to inna planeta i dobrze niech koszą warszawiaków.
maestro06 24-01-2011, 10:41 Witam,
zapraszam na ozonowanie do nas okilice Rudy Śląskiej
www.ozonowanie24.com.pl
Kolego nie ten dział, w ogłoszeniach....
Pawlikos 13-02-2011, 23:13 heh, to ja teraz napiszę coś niezwykłego w temacie ;) Otóż, po godzinnym czyszczeniu ozonem (zamknięte auto, włączona klima na max-chłód (nie pamiętam czy mocny czy lekki nawiew)) auto w środku dziwnie pachniało.. Po jakimś tygodniu w środku zaczęło pachnieć jakby kwiatami, przyjemny organiczny zapach, pomyślałem, może tak ma być. Po kilku dniach na fotelu pasażera (zagłówek i oparcie) zauważyłem pełno białych, lekko eliptycznych kropek, które przy ścieraniu pachniały jak pyłek kwiatowy, tyle, że dało się na ręce poczuć wilgoć.. Okazało się przy bliższej obserwacji, że to jakieś mikroskopijne owady, które z powodzeniem łażą po fotelu i przy ścieraniu są miażdżone wydzielając miła woń.. Oczywiście to nic miłego dla podróżujących!! Pojechałem do serwisu klimy i po opowiedzeniu ww. historii właściciel zrobił wielkie oczy i powiedział, że: "pierwsze słyszy, że to nie może być przez ozonowanie"...
Porządne wietrzenie auta, pozostawianie go na wiele godzin na Słońcu dało rezultat - robaki zniknęły - ale czy na zawsze..
Pamiętajmy, że ozon niszczy grzyby bakterie itd.. Niestety śmierć pewnych gatunków istot sprawia świetne warunki do życia dla innych - w tym przypadku dużo mniej przyjemnych od niewidocznych bakterii..
Czy ktoś z was miał podobny problem?
Ja robiłem ozonowanie prawie godzinę, koszt 80,00 zł i po tygodniu jeżdżenia jak wyłączam klimę czuć ten sam na pewno delikatniejszy zapach stęchlizny.Naturalnie jest wyczuwalny tylko przez pierwsze minuty potem ustępuje
kasper1982 16-02-2011, 18:40 Widzę ze co niektórzy maja super ozonatory 100g\h chyba 100mg\h proszę o kontakt gdzie takie mozna kupic.
Co do ozonowanie samochodu robiłem teściowi (nałogowy palacz w samochodzie jak w popielniczce) po 30 min ozonowanie 15g\h zero smrodu.
Witam
To jest najskuteczniejsza metoda m.in odgrzybiania układów klimatyzacji.
To, że po ozonowaniu pozostaje nadal nieprzyjemny zapach z klimatyzacji wynika z tego, że zabieg ten wykonywany jest generatorami o za słabej wydajności (brak możliwości osiągnięcia skutecznego stężenia ozonu, które zabija bakterie, grzyby, wirus, itp)
Jeśli ktoś jest chętny polecam profesjonalne ozonowanie ze zniżką dla forumowiczów 5%
KOSZT ODGRZYBIANIA KLIMATYZACJI SAMOCHODOWEJ TO 50ZŁ
WYDAJNOŚĆ GENERATORA - 8,5g/h
CZAS ZABIEGU - 30 MIN
PRZY WIĘKSZYM ZLECENIU ATRAKCYJNE RABATY !!!
E-MAIL: BIURO@O3-OZON.PL
Opis oferowanej usługi:
Wykorzystujemy wytwornicę ozonu polskiej produkcji o bardzo dużej wydajności - 8,5g/h (konkurencja posiada wytwornice o wydajności 0,8g/h, które nie są w stanie wytworzyć odpowiedniego stężenia aby skutecznie przeprowadzić taki zabieg).Wytwornicę umieszczamy w środku samochodu. Uruchamiamy układ nawiewu i przez okres 30 min OZON krąży z powietrzem we wszystkich kanałach jak i też we wnętrzu kabiny. Cząsteczki 1-atomowego tlenu wnikają w tapicerkę i tam niszczą mikroorganizmy i zapachy. Warto dodać, że ozon występuje naturalnie w środowisku, to nie jest środek chemiczny !!! Dodatkową zaletą ozonu jest trwałe i szybkie usuwanie zapachów a nie ich maskowanie.
Dla porównania, działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru
Ozonowanie jest także nie zastąpione w takich przypadkach jak np.:
* samochód zakupiony od nałogowego palacza - smółki pogazowe - główne źródło zapachu - osadzają się we wszystkich zakamarkach -, wnikają głęboko do siedzeń ze wszystkich stron. "Pranie" tapicerki usuwa zanieczyszczenia i zapachy tylko z powierzchni tapicerki - jest zabiegiem kosmetycznym poprawia wygląd ale nie usuwa źródła zapachu jakim są przesiąknięte gąbki w siedzeniach. OZON wnika na głębokość 2-4 mm i tam niszczy mikroorganizmy i zapachy. Dla usunięcia zapachu tytoniu konieczne jest przeprowadzenie kilku sesji ozonowania
* odkażenie pojazdu po przewozie psów i kotów. Pozostająca na siedzeniu sierść jest siedliskiem riteksji (pałeczki)- bezwzględnych pasożytów wewnątrzkomórkowych, które nie tylko działają alergennie ale też mogą wywołać wiele chorób u zwierząt i ludzi.
BibiDrift 06-05-2011, 09:28 wojtusp jako,że jesteś z Poznania gdzie można podjechać na czyszczenie ?
O jaka reklama, wszyscy mają złe aparaty tylko My jedyni na świecie mamy najlepszy hahahahaha brednie.
Dobrze, że choć tanio mają. Ale 30min to i tak krótko. Ja sam sobie robie 2 x45 min.
ace2 nie powiedziałem, że posiadam najlepszy generator na świecie... po prostu nasz generator posiada wydajność 8500mg/h, a większość osób które proponuje taką usługę posiada pseudo generatory o wydajności 800mg/h które nawet do aut się nie nadają. O skuteczności zabiegu takimi generatorami nie będę się wypowiadał.
Naszym przemysłowym generatorem odgrzybiamy i usuwamy zapachy z kubatur do 100m3. Do odgrzybienia i zdezynfekowania klimatyzacji i całego auta w zupełności wystarcza 30min, co innego przy usuwaniu zapachów - to za każdym razem indywidualny dobór ilości sesji ozonowań.
To już nie brednie tylko fakty.
BibiDrift jestem z poza Poznania, ale nie ma problemu żeby podjechać do POZ zwłaszcza przy kilku autach atrakcyjne rabaty.
Proszę o kontakt: wojtusp@tlen.pl
Proponuję Wam zadbać o swoje zdrowie i zdrowie Waszych bliskich...sezon klimatyzacji już się zaczął!
Pozdrawiam
wojtusp
SrebnaStrzała 14-05-2011, 15:25 Jeśli ktoś potwierdzi że ta wydajność generatora na prawdę jest większa niż u konkurencji to się skuszę a potem podzielę się wrażeniami z zabiegu.
Jeśli ktoś potwierdzi że ta wydajność generatora na prawdę jest większa niż u konkurencji to się skuszę a potem podzielę się wrażeniami z zabiegu.
Jak najbardziej.
Wszelkich informacji na temat wydajności sprzętu na, którym pracujemy (generator ozonu Korona 01/05 AUTO-HOTEL) może udzielić Cywilna Spółka Inżynierska „Ekotech”
Niedowiarków zaparaszam do lektury :)
www.korona.webpages.pl
Pozdrawiam
o3-ozon
pchlistosc 08-06-2011, 15:10 Witam
zgadzam się z przedmówcą że ozonowanie samochodu należy wykonywać generatorem o dużej wydajności. Sam usługowo we Wrocławiu oferuję ozonowanie generatorem o wydajności 7 000 mg/h.
Niestety wielu oferuje ozonowanie zabawkami o wydajności 300 - 400 mg/h.
U mnie koszt ozonowania samochodu to 50 PLN
www.czyszczenie.zafriko.pl
Witam! Planuję przeprowadzić czyszczenie klimy ozonem. Byłem w najbliższym warsztacie i mechanik powiedział że ozonują od 30 do 60 minut z załączoną klimatyzacją. Kiedy ozonowanie jest bardziej skuteczne z załączoną klimą czy wyłączoną?
Ja ozonowałem przez 30 minut przy włączonej klimie w profesjonalnym zakładzie. Pomogło.
pchlistosc 11-06-2011, 18:45 Witam
czas ozonowania ma oczywiście znaczenie, ale po katem wielkości nasycenia ozonem. Czas jest bezpośrednio związany z mocą ozonatora. Starajcie się sprawdzać jaką ilość ozonu wytwarza generator. Wg mnie absolutne min. to 2 g/h
Proszę o podpowiedź (foto mile widziane) gdzie w TDDI 2001 mondeo znajduje się filtr przeciw-pyłkowy (kabinowhttp://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=fusion&type=43y) według tego linku powinien być przy prawej nodze kierowcy .Lecz u mnie nie ma dzielonej obudowy i miejsca w którym mogę zdemontować tapicerkę i wymienić filtr .Dopiero poznaję ten samochodzik więc proszę o wyrozumiałość .
SrebnaStrzała 11-06-2011, 21:55 To dobre pytanie, bo ten filtr to był przedmiotem nie jednego tematu i wsumie nie wiadomo czy on jest czy nie.
JERZY BOCIAN 11-06-2011, 22:00 Filtr przeciw pylkowy w mondeo mk3 znajduje sie na podszybiu z prawej strony bardzo podobnie jak w mk1 i mk2.
Proszę o podpowiedź (foto mile widziane) gdzie w TDDI 2001 mondeo znajduje się filtr przeciw-pyłkowy (kabinowhttp://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=fusion&type=43y) według tego linku powinien być przy prawej nodze kierowcy .Lecz u mnie nie ma dzielonej obudowy i miejsca w którym mogę zdemontować tapicerkę i wymienić filtr .Dopiero poznaję ten samochodzik więc proszę o wyrozumiałość .
Kolego , otwórz maskę i po swojej lewej stronie praktycznie pod sama szybą będziesz miał owy filtr.
Obecnie dysponuję generatorem ozonu o wydajności 30g/h
POLECAM
kontakt tel: 695 357 526
Rafał A.(antek) 19-06-2011, 11:56 A jak ma sie ozonowanie, do trwalości i wpływu na tapicerke i inne elementy wnetrza samochodu? to dość silne utlenianie jednak
pchlistosc 19-06-2011, 17:29 A jak ma sie ozonowanie, do trwalości i wpływu na tapicerke i inne elementy wnetrza samochodu? to dość silne utlenianie jednak
silnie utlenia to fakt ale krótko, więc wpływu na tapicerkę nie ma.
Swoje auto ozonuje raz na kwartał (jestem palacz :P), nie widzę oznak pogorszenia tapicerki.
Ozon ma duży wpływ na organizmy żywe, ale zakładam że nikt nie ozonuje samochodu z kotem lub psem :shock:
Ja ozonuje raz na rok i zawsze karzą wyciągać jedzenie, zawsze zostawiam gumy do żucia i żyje już tak od 3 lat :)
Kiedyś kazali też ściągać zapachy ale w tym jakoś nie.
Z różnic jakie widzę za każdym razem to świeże powietrze i lepsza atmosfera w aucie :)
Rafał A.(antek) 23-06-2011, 00:50 no nie wiem :) ja wypróbuje jednak jonizator u siebie
|