Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiana kluczyka na scyzoryk (?)
Witam.
Zastanawiam się czy to mozliwe i czy ogólnie warto wymienić kluczyk na tzw. "scyzoryk"
Aktuaklnie posiadam taki kluczyk: (załacznik)
i nie mam w nim alarmu... tylko centralny jest... chce dorobić teraz alarm (ale niechcę dodatkowo pilota miec) i chciałbym to wszystko wcisnac w kluczyk i przy tym wymienić na ten "scyzoryk" w którym cjhciałbym by było to co w tym plus alarm...
Czy ktoś robił takie cos juz?
Czy ktoś przerabiał?
Kodował?
Wiec co z czym i gdzie to robią? (najlepiej Wrocław)
Zna ew. ceny itp.?
Kluczyk do FFII zakodujesz do auta tylko w serwisie (immobiliser) - wymaga to podłączenia komputera. Co do podłączenia alarmu to w FFII wpina się go w szynę CAN (np COBRA) i wtedy alarm załącza/wyłącza się przy zamykaniu/otwieraniu autka pilotem (przyciskami na kluczyku). Rodzaj kluczyka - czy scyzoryk, czy taki jak na foto - nie ma tu nic do rzeczy.
Mnie osobiście "scyzoryk" się nie podoba (ma taki wynalazek moja Małżonka), a ponadto po pół roku użytkowania folia na przyciskach jest mocno sfatygowana. No i scyzoryk jest trochę cięższy. Wg mnie nie warto.
Klucz surowy w moim przypadku kosztował 185 zł. Nacięcie 50, kodowanie w serwisie 130. Centralny powinieneś bez problemu zestroić sam. Jeśli chodzi o alarm to się nie wypowiadam, bo nie wiem.
foka2006 06-02-2010, 00:09 Witam,
W jaki sposób mogę się dowiedzieć, czy w mojej Foce jest odbiornik sygnały z pilota w klamkach?
Kupiłem wersję GHIA, ale kluczyk manualny. Chciałbym to zmienić dla wygody, ale nie wiem czy warto ryzykować i kupić scyzoryk "na próbę".
Piszecie, że kodowanie kluczyka w serwisie kosztuje. A co powiecie o tym, co znalazłem w instrukcji Focusa nt, kodowania kluczyka:
PROGRAMOWANIE PILOTA ZDALNEGO STEROWANIA
Możesz zaprogramować maksymalnie osiem pilotów zdalnego sterowania dla Twojego pojazdu (łącznie z tymi, które były dostarczone z pojazdem). Podczas procedury programowania nadajniki zdalnego sterowania
muszą pozostawać wewnątrz pojazdu. Zapnij pasy bezpieczeństwa przednich siedzeń i zamknij wszystkie drzwi, aby sprzeczne brzęczyki sygnalizacyjne nie rozbrzmiewały podczas programowania
• Aby zaprogramować nowe nadajniki zdalnego sterowania, obróć kluczyk
zapłonowy w położenie II cztery razy w ciągu sześciu sekund.
• Ustaw kluczyk zapłonowy w położeniu 0. Sygnał akustyczny potwierdzi możliwość zaprogramowania nadajników zdalnego sterowania w ciągu 10 sekund.
• Naciśnij dowolny przycisk na nowym nadajniku zdalnego sterowania.
Potwierdzeniem będzie sygnał akustyczny. Powtórz ten ostatni krok ze wszystkimi nadajnikami zdalnego sterowania, włącznie z oryginalnym. Nie wyjmuj kluczyka z włącznika zapłonu podczas naciskania przycisku na tym nadajniku zdalnego sterowania.
• Ponownie włącz zapłon (kluczyk w położeniu II) lub odczekaj 10 sekund nie
programując kolejnego nadajnika zdalnego sterowania, aby wyjść z trybu
programowania kluczyków. Do otwierania i zamykania pojazdu możesz teraz użyć tylko nadajników zdalnego sterowania, które właśnie zaprogramowałeś.
Próbował ktoś (np. na surowym kluczu), czy to działa?
Nie kluczyka tylko pilota do centralnego. W bardziej wypasionej wersji kluczyka masz dwie rzeczy do kodowania immo i pilot do centralnego zamka.
Pozdrawiam
foka2006 06-02-2010, 22:57 Witam ponownie,
Jak ma się sprawa otwierania klapy bagażnika z 3-go przycisku pilota?
Czy będzie działać ta funkcja jak już dokupię ten zaawansowany "scyzoryk", czy jest to zarezerwowane jedynie dla fabrycznie montowanych egzemplarzy?
Z tego co znalazłem do tej pory na forum, to zakup fordowskiego "scyzoryka", zaprogramowanie immo (serwis) i ustawienie wireless c.z. oraz dorobienie wyżłobień na grocie to koszt ~350zł /szt. Coś droga ta zabawa :(
Są jakieś alternatywne (tańsze) sposoby zaprogramowania immo?
Pytanie do tych co go mają. Czy to jest taki klucz jaki powinien być czy ściema?
http://allegro.pl/item900345095_kluczyk_pilot_ford_c_max_s_max_focus _ii_galaxy.html
Pozdrawiam
da się - ja tak zrobiłem :)
Kupujesz na allegro kluczyk, docisnasz go (niewiele zakłądków potrafi dociąć kluczyc z wewnętrznym ząbkowaniem), a potem jedziesz do ASO na programowanie (drogo - koło 150 - 200zł).
Podobno jesli kluczyk jesy używany to mozna sobie samemu go zaprogramowac. Nie da siętego zrobić jak jest nowy.
używany czy nowy klucz przy programowaniu alarmu to tylko na necie poszukac procedury i samemu da sie zrobic jesli chodzi o programowanie kluczy pod immo to tylko aso zrobi lub ewentualnie nieautoryzowany da rade jezeli ma oprogramowanie i dostep do programu fordowskiego
foka2006 28-05-2010, 12:00 witam,
Po zakupieniu na Allegro kluczyka za 200zł wygrawerowałem go za 40zł (obustronny bagnet) a następnie w ASO kolejne 180zł za zaprogramowanie. To zaprogramowanie to tylko w ASO, ponieważ Ford ma tylko jedno centrum kodów w RSA, z którym się muszą połaczyć. Przeprogramowali także wcześniej używane manualne kluczyki Forda.
Pół godziny później wszystko ładnie działało włącznie z klapą bagażnika.
Także w moim przypadku chęć posiadania kluczyka na pilota zamknęła się kwotą 420zł.
Pozdrawiam
Czy taki kluczyk będzie działał w Focusie II Combi z 2007?
http://allegro.pl/item1097507496_nowy_oryginalny_kluczyk_ford_scyzor yk_promocja.html
W ASO powiedzieli mi że scyzoryki nie działają :( (ale jakoś im mało wierzę). Usłyszałem że tylko kluczyk oddzielnie i pilot do centralnego oddzielnie
Aktualnie mam taki kluczyk 2 w 1 jak podał Z&A oraz zwykły kluczyk bez pilota. A chciałbym mieć w scyzoryku. Czy ewentualnie programowanie immobilizera i centralnego to tylko w ASO ?
1.Kluczyk będzie działał (po zaprogramowaniu)
2.Programowanie zamka - zrobisz sam (patrz instrukcja)
3.Programowanie immo - ASO.
Mogę poinformować że wszystko ładnie działa.
A koszty:
a) kluczyk: 160 - Allegro
b) docięcie: 50 - Alvarokey (Białystok)
c) programowanie centralnego: gratis - Alvarokey (Białystok)
d) programowanie immobilizera: 50 - ASO Forda Auto Hobby (Białystok) [chodź miało być 30 wg. rozmowy telefonicznej]
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że w ASO nie byli pewni czy w kluczyku będzie działał centralny :(
A ja mam pytanie - a nie będzie działał sposób na programowanie immo z mondeo? Próbował ktoś?
Na YT jest rosyjski film jak to zrobić samemu.
Nie da rady.
Film pokazuje programowanie "starego" klucza do "starej" wersji immo.
No to jeszcze jedno pytanko - programowanie immo tylko od nowa w ASO, czy wystarczy sklonować z ori klucza? Pytam się, bo do ASO mam daleko, a klona immo mógłbym zrobić na miejscu.
No to jeszcze jedno pytanko - programowanie immo tylko od nowa w ASO, czy wystarczy sklonować z ori klucza? Pytam się, bo do ASO mam daleko, a klona immo mógłbym zrobić na miejscu.
Tego to niem. W miejscu w którym "docinałem" klucz, za zaprogramowanie immo chcieli 100 w ASO 30 ( skończyło się na 50 ), więc pojechałem do ASO (taniej), a mam blisko
marcin_jaros2 24-08-2010, 16:38 http://allegro.pl/kluczyk-jaguar-mondeo-ford-etc-i1239038606.html
.................................................. .............
Szejk.Ahmed 18-09-2010, 11:12 witam
jeśli chodzi o scyzoryk to zapłaciłem w ASO docięcie 50zł i zakodowanie 150zł
langolier 29-01-2014, 14:03 Odkurzę trochę temat:
na dziś oprogramowanie (jak rozumiem: immobilizer, alarm, centralny) nowego kluczyka w ASO 267zł brutto. Bez docinania.
alarmu oddzielnie nie programuje się, centralny programuje się samemu, więc tak na prawdę jest to cena za immobilizer ... u mnie kilka razy mniej :D
arielzet 29-01-2014, 22:20 No właśnie chłopaki nie rozumiem Was. Są tu na forum goście jak np. Mayak czy Tedi i oni to zrobią o wiele taniej. Jeśli daleko mieszkacie to zawsze sie idzie dogadać. Kiedyś taka sprawę zalatwialen na odległość z klubu a4. Zgubilem transponder z kluczyka (spadł mi klucz i sie otworzył) i nie mogłem odpalic auta bo immo blokował mi zaplon. Dogadalem sie z szpecem z forum Powiedział mi co i jak (gdzie jest skrzynka immo i jak ja wymontowac) i poslalem mu nowy kluczyk i ta skrzynkę poleconym. Gość se zczytal z immo kod itp zaprogramowal mi nowy kluczyk i odesłał. 3 dni w sumie to zajęło i auto bez problemu odpalalo. Operacja wyszła o wiele taniej niż w ASO. Tylko trzeba zaufać bo wiadomo gość ma Twoje dane (gdzie auto stoi) Nowy kluczyk z immo i istnieje ryzyko kradzieży. He he więc wybór należy do Was
==============
Wysłane z iPhone'a
w ff2 immo jest zrobione inaczej - nie ma 'skrzynki immo'
arielzet 29-01-2014, 22:32 No chyba że tak. No to chłopaki maja do wyboru ASO albo wycieczka do Ciebie. Pozdro
==============
Wysłane z iPhone'a
w ff2 immo jest zrobione inaczej - nie ma 'skrzynki immo'
Ale doprogramowanie dodatkowego kluczyka da się zrobić podobną metodą - wystarczy przysłać licznik (zegary) i kluczyk.
Oczywiście jeśli w końcu poskładał bym to stanowisko testowe liczników z podpiętym odbiornikiem PATS... :619:
arielzet 29-01-2014, 22:41 No proszę. Jest wyjście :)
==============
Wysłane z iPhone'a
Ewentualnie podeslac tez stacyjkę :D
A tak serio, to ze stacyjka to trochę za dużo roboty
Ewentualnie podeslac tez stacyjkę :D
A tak serio, to ze stacyjka to trochę za dużo roboty
Stacyjka do niczego nie jest potrzebna. Sam pierścień odbiornika PATS, w środek pierścienia wypełnienie klejem z klejarki dla zrobienia "stabilizacji" kluczyka w odpowiednim położeniu względem pierścienia odbiornika a stacyjka "symulowana" na zwykłych przełącznikach.
Mówię cały czas o "nastolnym" stanowisku do programowania zegarów i ewentualnie dodawania kluczyka.
Witam!
Mam mały problem. W Focusie 2 mojej dziewczyny był tylko jeden kluczyk (normalny - nie scyzoryk). Sprzedający (od którego kupiliśmy samochód) zobowiązał się że dorobi nam drugi. Zamówił kluczyk scyzoryk, grot został docięty, immo zaprogramowane. Samochód można odpalić.
Niestety jest problem z zaprogramowaniem centralnego. Podczas wykonywania opisanej wyżej procedury udaje sie zakodować tylko ten kluczyk który był. Po wciśnięciu na nowym jakiegokolwiek przycisku nic się nie dzieję.
I teraz pytanie - czy możliwe że jest nie taki kluczyk (że były różne) czy jakoś inaczej należy go zaprogramować ?
http://fotoo.pl//out.php?i=870215_wp-20140903-004.jpg
http://fotoo.pl//out.php?i=870216_wp-20140903-005.jpg
kubaw20055 03-09-2014, 19:39 Wszystkie piloty trzeba zakodować jednocześnie, inaczej będzie działał tylko jeden. Trzeba sprawdzić czy bateria jest dobrze zamontowana i blaszki nie są ułamane lub płytka pilota jest uszkodzona skoro kompletnie nic się nie dzieje. Instrukcja poprawnego programowania poniżej:
http://i29.photobucket.com/albums/c289/kubaw20055/Programowaniepilotafocus2Fiesta7KugaGalaxymk3S-maxC-max_zpsf531d7c0.png
no właśnie, wkładam stary kluczyk, przekręcam 4 razy i słysze pisk i gdy naciskam przycisk na starym kluczyku to słyszę sygnał dźwiękowy, a gdy naciskam na tym (obojętnei czy najpierw na nowym czy dopiero w drugiej kolejności) to nie ma dźwięku. Tylko ten stary udaje sie zaprogramować :/ I nie wiem własnie co jest grane...
edit:
teraz własnie patrz na pkt 4 "Naciśnij dowolny przycisk na każdym dodatkowym pilocie zdalengo sterowania w ciągu 10 sekund jeden od drugiego" czyli mam wcisnąć na pierwszym usłyszeć sygnał i po 10 sekundach dopiero na drugim ? :|. Bo wciskałłem jeden po drugim to taj jak wyżęj, tylko na tym starym był sygnałdźwiękowy i się programował
kubaw20055 03-09-2014, 19:50 " czyli mam wcisnąć na pierwszym usłyszeć sygnał i po 10 sekundach dopiero na drugim ? :|. Bo wciskałłem jeden po drugim to taj jak wyżęj, tylko na tym starym był sygnałdźwiękowy i się programował
Należy nacisnąć przycisk na pierwszym pilocie, usłyszymy piip i od razu klikamy dowolny przycisk na drugim pilocie i powinno pojawić się drugie pip (klikamy tak aż do wyczerpania zapasu kluczyków) ;) Jeśli bateria jest dobra i poprawnie zmontowana to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nowy pilot jest "martwy"
no to mnie zmartwiłeś :/ Włożę na wszelki wypadek nową baterię i spróbuje jeszcze raz ale coś czarno to widzę. Ale z drugiej strony kluczyk jest nowy i to możliwe że zepsuty ?
kubaw20055 03-09-2014, 20:02 Elektronika ma to do siebie, że potrafi odmówić posłuszeństwa jeszcze w pudełku :? Najlepiej będzie sprawdzić samą baterię (musi być zamontowana tak jak na zdjęciu poniżej - stroną bez napisów do góry):
http://i29.photobucket.com/albums/c289/kubaw20055/090320091288_zps2662faa3.jpg
no to wymienie baterię i sprawdzę, ale to dopiero w weekend.
A powiedź mi jeszcze jeżeli się okażę że pilot jest "martwy" to czy moge kupić inny i przełożyć tylko grot i immobiliser i zaprogramować ? Da się przełożyć te rzeczy do nowego ?
kubaw20055 03-09-2014, 20:14 no to wymienie baterię i sprawdzę, ale to dopiero w weekend.
A powiedź mi jeszcze jeżeli się okażę że pilot jest "martwy" to czy moge kupić inny i przełożyć tylko grot i immobiliser i zaprogramować ? Da się przełożyć te rzeczy do nowego ?
Grot można przełożyć, ale w tym wypadku nie trzeba zupełnie niczego ruszać. Jeśli uszkodzona jest płytka to wystarczy jedynie otworzyć obudowę pilota i wymienić tę płytkę i to wszystko, oczywiście trzeba zakodować pilota ;)
vilanova 06-11-2014, 17:28 też mam problem ze scyzorykiem dorobionym nie w ASO. stary zwykły niestety utopiłem w morzu. ale, ok. problemu niby nie ma póki jest ciepło. gdy temp powietrza spadnie poniżej 7 stopni to po przekręceniu kluczyka w stacyjce, mruga immo i nie da sie odpalić. w lato nigdy nic się nie dzieje. a zimą musze nosić dwa kluczyki. scyzoryk z pilotem, a serwisowy do odpalania.
jak to naprawić??
|