Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Co ogólnie sądzicie o tym modelu
Co ogólnie sądzicie o Fordzie Kuga zastanawiam się nad kupnem raczej disla jak tym się jezdzi jak się sprawuje silnik czy starcza mocy bo nie jest za mocny i jak ze spalanie ile pali , pozdrawiam i zgóry dzięki za wszystkie podpowiedzi.:wink:
umów się na jazdę próbną , nie powinno być z tym problemu, ja brałem z multexima, ale nic mnie nie zdziwiło bo mam c-maxa a to prawie to samo (mówię o środku i silniku )
silnik 136 koni jest ok więcej nie trzeba w mieście, a na trasie 170km|h to wystarczy
ja odbieram kugę w sierpniu to wtedy zabiorę głos o opiniach
Ok to czekam na opis pierwszych wrażen ja zamierzam kupić dopiereo w Listopadzie i czekam na jakieś wiadomości jak autko się sprawuje i wogóle...
A wiec tak, teatowliśmy Kuge na zlocie w Biskupinie. Jeden z przejazdów http://www.youtube.com/watch?v=DklVFcJHdS4, fajne autko, lepiej latało bokiem bez ESP :D, a i na krótkich odcinkach asfaltowych w miare fajnie się zbierała Kuga, bujało troszke na boki. No ale jak kierowca jest wysoki to za nim może cupnąc sobie dziecko bo dorosła osoba moze zapomniec. To tak w wielkim skrócie
Wesoly_krk 08-06-2009, 16:11 Niestety nie miałem okazji jeździć, ale muszę powiedzieć że to autko bardzo bardzo mi się podoba:D
ja co prawda za dużo nim nie jeździłem (test drive i mały drifcik na zlocie), ale wg mnie aż się prosi o chip. podkręcić go do ok. 160-170 kucy i będzie git.
No ba chip to wogóle fajna sprawa :D, te 160 lub 170 kucy to by dopiero ganiało :D
radzio_s 10-06-2009, 11:36 Auto tak naprawdę nie wiem do czego się nadaje
Rodzinne nie jest (mały bagażnik)
Komfortowe nie jest (twarde z racji wysokiego środka ciężkości aby się prowdziło jako tako )
Szybkie też nie
Terenowe też
Do Lansowania tak bo ładne i nietuzinkowe
Więc wg mnie tylko lans pozostaje.
Auto tak naprawdę nie wiem do czego się nadaje
dla laski albo singla. z tyłu też mało miejsca
a wogóle co to za temat?
co ogólnie sądzicie - ja ogólnie sądze, że ładniejsza jest czerwona od zielonej.
jak temat dotyczy zakupu to go tam przeniose, ale właśnie nie wiem czego dotyczy
franczesko 10-06-2009, 19:54 oj Pinki przesadzasz :)
temat mi się wydaje stworzony do luźnej dyskusji o Kudze :)
dokładnie, Pinki za bardzo przejąłeś się swoją zieloną rolą :-)
Ja osobiście miałem już zamówioną Kugę.W ostatniej chwili zmieniłem jednak zamówienie na S-Maxa.
I powiem szczerze,że nie żałuje.Tak jak jagrall napisał to auto jest dla singla lub dla bardzo małej rodzinki.
Kuga jest bardzo ładna,ale niestety mało praktyczna.
bzdura, chyba dla hipopotama jest kuga mała!
mam jeszcze jednego c-maxa i dla rodziny jest ok, a kuga jest taka sama.
jeszcze ponad miesiąc muszę czekać na odbiór kugi ale nawet przez myśl mi nie przeszło zamienić na inny model forda
C-Max a S-Max to troche jak by inne auta
normalnie czuję się urażony :)
ja mam 196cm wzrostu. jak cofnąłem fotel do moich potrzeb, za mną miejsca było naprawdę mało. bagażnik, chyba z racji napędzanego tyłu wygląda na mniejszy niż w focusie
mam jeszcze jednego c-maxa i dla rodziny jest ok, a kuga jest taka sama.
jeszcze ponad miesiąc muszę czekać na odbiór kugi ale nawet przez myśl mi nie przeszło zamienić na inny model forda
Jaka bzdura,chyba nie siedziałeś nigdy w S-Maxie !
C-Max i S-Max kolego to dwa inne wozy :577:
Kuga rozmiarami wewnętrznymi jest zbliżona do C-Maxa,natomiast S-Max jest sporo większy.
Dla żony Kuga jest po prostu za ciasna,zwłaszcza z tyłu, nie wspominając o małym bagażniku,a uwierz mi,że nie jest ona gabarytów hipopotama :D
Mamy sporą rodzinkę,większe wymagania,dlatego zdecydowliśy się na esia,który bije na łeb Kuge pod względem przestrzeni.
Apropos wzrostu,to ja mam 199 cm :)
Jaka bzdura,chyba nie siedziałeś nigdy w S-Maxie !
C-Max i S-Max kolego to dwa inne wozy :577:
Kuga rozmiarami wewnętrznymi jest zbliżona do C-Maxa,natomiast S-Max jest sporo większy.
Dla żony Kuga jest po prostu za ciasna,zwłaszcza z tyłu, nie wspominając o małym bagażniku,a uwierz mi,że nie jest ona gabarytów hipopotama :D
Mamy sporą rodzinkę,większe wymagania,dlatego zdecydowliśy się na esia,który bije na łeb Kuge pod względem przestrzeni.
Apropos wzrostu,to ja mam 199 cm :)
czy ja porównuję c-maxa do s-maxa , poczytaj a dopiero pisz swoje sugestie
nikogo nie chciałem urazić zwłaszcza o wzroście powyżej 190cm, ja ważę ponad 100kg i c-max jest super większy mnie i mojej rodzinie nie potrzebny, jak by tak każdy podchodził do zakupu że tylko s-max i mondeo jest ok to ford by miał w ofercie tylko te modele, a co z użytkownikami foczki, czy fiesty?
moim zdaniem kuga jest ok, taka jak ma być , a jak się komuś nie podoba to jego sprawa,
kolega pisze, że zmienił zamówienie z Kugi na S-Maxa bo jest większy
a Ty mu odpisałeś, że c-max jest taki sam jak kuga.
więc jest to dosyć oczywiste gdzie pojawiła się literówka
W dalszej części proszę skupić się merytorycznie na modelu Kuga
Ja napisałem,że zamiast Kugi kupiłem S-maxa i słowa nie wspomniałem o C-maxie!!!
Czytam kolego uważnie posty i z twojego wynika jednoznacznie,że porównujesz Kuge do C-maxa,a ja do S-maxa,a to chyba zasadnicza różnica !!
I nie napisałem również nic takiego,że Kuga mi się nie podoba,wręcz przeciwnie -napisałem,że jest bardzo ładna.
To ty powinienes zacząć czytać uważnie posty,bo raczej tego dokładnie nie robisz!!!
I wcale nie uwazam,że "tylko s-max i mondeo jest ok " .
Mając dużą rodzine zdecydowałem się na auto sporo większe niż Kuga za mniej więcej podobne pieniądze (o foczce i fiescie nie myślałem :) )
A jak ktoś woli coś mniejszego to przecież wolny wybór :)
a ja wam napiszę że mam to w [...] co piszecie
bonusy rozdane więc proszę trzymać się tematu!
a ja wam napiszę że mam to w [...] co piszecie
no i po co te nerwy, ta agresja
pytanie brzmi: co sądzicie o Fordzie Kuga, to mówimy. Nikt nie odkrył ameryki, to że jest ciasna z tyłu i mam mały bagażnik można stwierdzić w salonie, poza tym nikt nie neguje twojego wyboru, dla żony też bym coś takiego kupił, ale wg mnie jako auto rodzinne się nie nadaje. To właśnie sądzę o Fordzie Kuga.
angel303 16-06-2009, 10:00 Ford Kuga jest pieknym autem, nie tylko w mojej ocenie jako kobiety. Zamówiłam i czekam ale oczywiście bardzo się niecierpliwię. Odbieram dopiero w w sierpniu bo tej wersji niestety nigdzie nie mieli a to będzie taki full wypasik w kolorze ice white. Kolor ku niezadowoleniu mojego męża. Długo się zastanawiałam, nie chcieliśmy czarnego bo tych jeździ najwięcej, poza tym brałam pod uwagę kwestie praktyczne, i wizualne czarny kolor + czarne wnętrze +przyciemniane szyby to lekka przesada. Mąż chciał srebrny ale stanęło na białym, fajnie wygląda z dachem panoramicznym i jest to auto dla mnie.
Gratulujemy wyboru i życzymy szerokiej drogi koleżanko :)
Co do reszty to no comment :)
full wypasik w kolorze ice white.
do tego czarna szybka, srebrny felunek i mamy dubai style :-) wrzuć zdjęcia jak odbierzesz
Biała perła wygląda pięknie. Widziałem w Warszawie na Toruńskiej. Jeżeli chodzi o wnętrze to na kolana nie powala, zarówno jakość jak i stylistyka - ale z gustem jak z pewną częścią ciała ;) Bagażnik porównywalny do rywali w klasie, tylko miejsca na tylnej kanapie malutko, do tego widok do tyłu mam chyba lepszy w Rangerze. Ogólnie taka bulwarówka wyszła.
zarówno jakość jak i stylistyka
jakość?? wg mnie jest naprawdę nieźle
Bagażnik porównywalny do rywali w klasie
360 litrów to chyba jeden z mniejszych
Ogólnie taka bulwarówka wyszła.
o to przecież chodziło :)
...a hekowa chciała czarną zamówić...z jasną skórą...i dowiedziała się że występuje tylko z czarnym wnętrzem :( ...więc kupi chyba bmw X3 :((
czarną zamówić...z jasną skórą...i dowiedziała się że występuje tylko z czarnym wnętrzem
jest kuga individual z jasnym, na stronce forda jest prospekt, ściągnij i oblukaj.
angel303 17-06-2009, 11:12 jak tylko odbiorę to oczywiście wrzucę fotki. Mam nadzieję że będzie fajnie wyglądac. Przyjdzie mi nim pewnie trochę pojeździc z racji wydanej na niego kasy. A jeszcze do niedawna zarzekałam się że nigdy nie kupię nowego samochodu :)
Pracowałam 6 lat w salonie samochodowym konkurencyjnej marki jako handlowiec i włos mi się na głowie jeżył jak analizowałam EUROTAX, jak auta nowe traca na wartości......
Autko (diesel) w miare zrywne, ale wiadomo nie poszalejesz.. 170-180 na niemieckiej autostradzie było juz nie lada wysiłkiem a i spalanie wzrosło do 9.2.. co jest dziwne bo w mieście zeszło mi do 7.9 ?
...a hekowa chciała czarną zamówić...z jasną skórą...i dowiedziała się że występuje tylko z czarnym wnętrzem :( ...więc kupi chyba bmw X3 :((
http://www.bemo-motors.pl/strony/3/firma.php?id=23&st=0
No i odebrałem.
Trend, Tdci
Metalik Chill
FWD
Tempomat
Grzany siedzeń.
Składane lusterka.
Alarm.
Kratka.
Plusy :
- ładny design,
- elastyczny silnik
- brak turbodziury
- spokojnie daje radę pomimo tylko 136 KM
- wygodne siedzenie
- dobra regulacja kierownicy
Minusy :
- brak bagażnika (w wersji z kratką)
- po zdjęciu kratki - prawie brak bagażnika (nadaje się jedynie na wypad na kilka dni do Zakopca lub nad morze w dwie osoby (bez dziecka)).
- mało miejsca z tyłu (ale co mnie to w końcu - nie jeżdżę z tyłu).
- dziwnie działający klimatronik - przy nastawieniu na 21 C jest dosyć ciepło (muszę nastawiać na 17C)
- brak automatycznego ryglowania drzwi po ruszeniu.
- idiotyczny tempomat (regulacja z prawej strony kierownicy).
- butelka napoju 1.5 litra mieści się jedynie w podłokietniku - wolałbym w drzwiach;
Jednak ogólnie poza drobnymi pierdołam jestem zadowolony.
Autko jest kupione w celu ładnego wyglądania oraz "jeżdżenia na zakupy do marketu" - w związku z tym swoje zadanie pewnie spełni :)
FWD
why?????!!!!!
Autko jest kupione w celu ładnego wyglądania oraz "jeżdżenia na zakupy do marketu" -
już wiem czemu...
Witam. Właśnie zmieniłam foczkę na kugunię. Icy White w wersji titanium z silnikiem 2,5 T 200 KM. Przetestowałam ja własnie na autobahnach i idzie 200km/ godz, a pewnie by poszła i więcej, ale troche miałam cykora rozpędzać ją bardziej. Generalnie na 6 -tce przy 160 km/godz ma koło 3- 4 tysiecy obrotow, pewnie trzyma sie drogi i ładnie reaguje na ruchy kierownicą. No i wzbudza zainteresowanie połączone z pewnym niedowierzaniem. Ma tylko jedna wadę - ból przy dystrybutorze. Niestety jest to żarłoczne turbozwierzę.
Ina - gratuluje autka.
Bardzo Ci zazdroszczę tej benzynki.
Napisz proszę ile pali - tak na pocieszenie :)
Pali od 10 do nawet 14 l / 100. To cena za radość z jazdy.
Ina - gratuluje autka.
Bardzo Ci zazdroszczę tej benzynki.
Napisz proszę ile pali - tak na pocieszenie :)
Pali od 10 do nawet 14 l / 100km. To cena za radość z jazdy
10 litrów na 100 to mi pali 2.0 tdci w mieście,
Dzięki Ina ;
Jak 14 po mieście to nie jest to jakaś tragedia - myślałem, że będzie to jakieś 17-20.
Swoją drogą wydawało mi się, że TDCI też będzie palić więcej a wychodzi 8,5 do 9 po mieście.
Trzeba mi było brać benzynę.:)
silnik jak dla mnie wystarcza można go wzmocnić do 167 koników ale uważam ze nie ma potrzeby spalanie na trasie udało mi sie osiągnąć 5.5 ale cieszko :)
robert.j 21-08-2009, 09:30 Ładny samochod dla pięknej kobiety ( którą jest na przyklad moża żona .... ) i z tą myślą kupiliśmy kugę (tylko czarny kolor .. .) . Ladne wnętrze , ale średnio spasowane plastiki ( raczej kiepsa niż średnia jakość plastików). Samochod do jazdy na krotkich odcinkach ( mało wygodne siedzenia ). Na pewno nie dla rodziny na wakacje (dużo za maly bagażnik).Tak jak ktoś napisał wcześniej samochod do małego lansu ( raczej dla kobiety ... ) na zakupy do marketu , dobry również jesli ktoś mieszka poza miastem -na zimowe drogi. Cena wg mnie zdecydowanie za wysoka ( jesli chodzi o samochód nowy bo na rynku wtórnym ceny ciągle wysokie z uwagi na to że auto jest nowością na rynku). Jesli wychodzi w wersji titanium wersja full za około 125 tyś to wg mnie zdecydowanie za dużo na tej klasy auto. Kupowalem to auto koniec roku 2008 wiec dosyć dobrze rozmawialo sie o cenie ... . Podsumowując auto dla mnie ocena -4 .
Ładny samochod dla pięknej kobiety ( którą jest na przyklad moża żona .... ) i z tą myślą kupiliśmy kugę (tylko czarny kolor .. .) . Ladne wnętrze , ale średnio spasowane plastiki ( raczej kiepsa niż średnia jakość plastików). Samochod do jazdy na krotkich odcinkach ( mało wygodne siedzenia ). Na pewno nie dla rodziny na wakacje (dużo za maly bagażnik).Tak jak ktoś napisał wcześniej samochod do małego lansu ( raczej dla kobiety ... ) na zakupy do marketu , dobry również jesli ktoś mieszka poza miastem -na zimowe drogi. Cena wg mnie zdecydowanie za wysoka ( jesli chodzi o samochód nowy bo na rynku wtórnym ceny ciągle wysokie z uwagi na to że auto jest nowością na rynku). Jesli wychodzi w wersji titanium wersja full za około 125 tyś to wg mnie zdecydowanie za dużo na tej klasy auto. Kupowalem to auto koniec roku 2008 wiec dosyć dobrze rozmawialo sie o cenie ... . Podsumowując auto dla mnie ocena -4 .
To wg ciebie co cie zaspokoi??? Q7??? za 250-350tys?
ja mam zone i 2 dzieci i mi wystarcza, do lansu??? haha a Q5,Q7,X6,CX7 jest do czego???? Przed nim mialem A6 z ponad 200 konnym silnikiem i pewnie wg ciebie do lansu sie nie nadaje??? Mowisz dla kobiety ok a X6 nie moze byc dla kobiety?? napiszemy dalej --- plastiki srednio spasowane nie zgadzam sie a mam 8 roznych aut w swojej firmie ale oczywiscie jak ktos porownuje do Q7 to niech sobie kupi 2 kugi bo tyle kosztuje Q7 i wtedy plasiki beda ok. Uwazam ze za ta kwote nie ma konkurencji i kropka. Powiem szczerze kupilem kuge ze wzgledu na cene i zeby pojezdzic troszke takim tak zwanym suw-em (bo do suw mu duzo brakuje) docelowo planuje kupic Q5 ale wtedy rozmawiajmy w przedziale 190-250 tys. Prosze nie porownywac nowej kugi do uzywanego i wyklepanego 4-5 latka klasy wyzszej bo to mniej wiecej taki przedzial cenowy. Albo ktos kupuje nowe i porownuje z nowymi albo uzywane i porownuje z uzywanymi.
robert.j 21-08-2009, 20:42 To wg ciebie co cie zaspokoi??? Q7??? za 250-350tys?
ja mam zone i 2 dzieci i mi wystarcza, do lansu??? haha a Q5,Q7,X6,CX7 jest do czego???? Przed nim mialem A6 z ponad 200 konnym silnikiem i pewnie wg ciebie do lansu sie nie nadaje??? Mowisz dla kobiety ok a X6 nie moze byc dla kobiety?? napiszemy dalej --- plastiki srednio spasowane nie zgadzam sie a mam 8 roznych aut w swojej firmie ale oczywiscie jak ktos porownuje do Q7 to niech sobie kupi 2 kugi bo tyle kosztuje Q7 i wtedy plasiki beda ok. Uwazam ze za ta kwote nie ma konkurencji i kropka. Powiem szczerze kupilem kuge ze wzgledu na cene i zeby pojezdzic troszke takim tak zwanym suw-em (bo do suw mu duzo brakuje) docelowo planuje kupic Q5 ale wtedy rozmawiajmy w przedziale 190-250 tys. Prosze nie porownywac nowej kugi do uzywanego i wyklepanego 4-5 latka klasy wyzszej bo to mniej wiecej taki przedzial cenowy. Albo ktos kupuje nowe i porownuje z nowymi albo uzywane i porownuje z uzywanymi.
Myślę , że niepotrzebnie się unosisz .... po co ? Ja mam swoje zdanie Ty swoje i finał . Kuga to taki gadżet . Jeśli porównac właściwości terenowe Kugi do samochodów w jej segmencie wypada niestety najgorzej . Caly Twoj tekst o q7 itd nie wiem o co Ci chodzi .... w jaki sposób on sie odnosi do tego co ja napisałem ? Pozdro i wiecej luzu.
w tej klasie nie ma ładniejszego !, w dodatku z logo FORD
Ja i moja żona jesteśmy bardzo zadowoleni z kugi , mogliśmy kupić s-maxa w tej samej cenie ale miniwany się już znudziły teraz jest moda na suwy
Myślę , że niepotrzebnie się unosisz .... po co ? Ja mam swoje zdanie Ty swoje i finał . Kuga to taki gadżet . Jeśli porównac właściwości terenowe Kugi do samochodów w jej segmencie wypada niestety najgorzej . Caly Twoj tekst o q7 itd nie wiem o co Ci chodzi .... w jaki sposób on sie odnosi do tego co ja napisałem ? Pozdro i wiecej luzu.
Nie Spoko nie unosze sie tylko ludzie porownuja kuge za 110 tys do np. audi Q5 lub Q6 za ok 250-350tys( nie wiem moze sobie sprawy nie zdaja ze to klasa premium) albo porownuja do uzywanych marek klasy premium (3-4 letnich wyklepanych przez kowala z przebiegami cofnietymi do 150tys km zeby miec lepsze samopoczucie) Tez uwazam ze dopracowanie pewnych elementow mogloby byc lepsze ale widzialem co kupuje( jak pewnie kazndy z nas)
A z tym lansem to jakas paranoja. Jak jade mercem clk to co?? lans czy nie?
Pletujac powiem tak autko takie sobie ogolnie sie podoba ja jestem zadowolony i musz nim jezdzic 4 latka leasingu.
ja też akurat uważam, że kuga średnio nadaje się na auto rodzinne. fajne auto do lansu i tyle. na zlocie w biskupinie pojeździłem taką i jak ustawiłem fotel pod siebie, to za mną zrobiło się ciasno (mam 196cm). bagażnik też mikry. oczywiście nie neguję niczyjego wyboru, tylko wyrażam swoją opinię
w tej klasie nie ma ładniejszego !, w dodatku z logo FORD
Ja i moja żona jesteśmy bardzo zadowoleni z kugi , mogliśmy kupić s-maxa w tej samej cenie ale miniwany się już znudziły teraz jest moda na suwy
Minivany sie znudziły ??
Kolej na "suwy " ??
To dobre,ale się uśmiałem :)
Zależy co komu potrzebne.Też sie przymierzałem do Kugi,ale wkońcu małżonka wybrała jednak s-maxa.
Z przodu jeszcze da sie przeżyć(mam 198 cm),pomimo,że fotele są mniej wygodne niż w esiu,ale z tyłu to dla mnie porażka,nie mówiąc o mikroskopijnym bagażniku.
My szukaliśmy auta pojemnego i rodzinnego ,a taki właśnie jest ford s-max.
Dla mnie to nie jest ani terenówka,ani tymbardziej "suw" jak kolega napisał ,tylko po prostu bardzo ładna bulwaróweczka ,
idealna na wypad weekendowy w dwie osoby do Zakopca :)
jutro wybieram się na letni piknik z fordem, i zastanawiam się czy nie obciach będzie jak pojadę kugą?:(
a tak do rzeczy to prawda, bardzo mało miejsca z tyłu, bagażnik tragedia, zwłaszcza z kratą , cała reszta rewelacja,
jutro wybieram się na letni piknik z fordem, i zastanawiam się czy nie obciach będzie jak pojadę kugą?:(
Jaki obciach,lansik :)
jaki obciach, nikt przecież nie napisał że te auto jest złe, wręcz przeciwnie, bardzo mi się podoba, tylko poprostu wnętrze ma maławe
Ja w kudze siedze z przodu i jest mi wygodnie mam 178cm, na wakacje jezdze 1 do roku wiec autobusu przez ok 350 dni w roku nie potrzebuje. Wielkiego auta bym juz nie kupil bo jazda po miescie takim to udreka.
Ja w kudze siedze z przodu i jest mi wygodnie mam 178cm,
mi też jest wygodnie, ale córka w foteliku już by mi zmasakrowała oparcie :)
nie ma co debatować, koń jaki jest, każdy widzi. jednemu to odpowiada, innemu nie.
Jak dla mnie idealem jest Audi Q5 z 2,0 TFSI jak bedziecie mieli okazje zasiadcie za stery w salonie. Mi sie wysiadac z niego nie chcialo i wszystko dopracowane PERFEKT ale musialbym czekac do grudnia na niego i nie wiadomo bylo czy jest kratka czy nie. Polecam pod wzgledem wielkosci srodka, bagaznika , samopoczucia no i LANSU
Mleczkins 21-08-2009, 21:52 A dla mnie Kuga wygląda wręcz rewelacyjnie, najładniejsza w klasie, Q5 się jak dla mnie chowa na żywo...
Kuga = genialny wygląd (w dobrej wersji), świetne audio, fajne funkcjonalności i oszczędny TDCI, tego wlasnie chciałem.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich dyskutujących w tym temacie.
Kilka dni temu stałem przed dylematem zakupu Forda Kuga Titanium 2.0 FWD czy Mondeo Titanuim delikatnie doposażone. Moim poprzednim samochodem był c-max kupiony jako nowy (zamówiony do produkcji) w polskim salonie. Wsiadając do Kugi czułem sie "jak w domu" - ta sama kierownica, to samo sterowanie radiem w kolumnie kierownicy, troszke inne audio sony ale w rezultacie to i tak to samo. Kuga w wyposazeniu titanium ma prawie wszystko na pokładzie (np. dodatkowo ford power, siedzenia półskórzane itp), podczas gdy mondek w titanium to przyzwoicie wyposażony samochód klasy D bez "bajerów".
Wspólnie z rodziną (2+2) wybralismy przepastne mondeo kosztem wspaniale wyposażonej ale bardzo małej Kugi. Moje zdanie jest takie - Kuga jest wspaniałym samochodem ale nie jest na pewno samochodem rodzinnym i gdybym posiadał dodatkowe 100k to na 100% kupiłbym go jako drugi.
Pozdrawiam
Nie wymagajcie od KUGI rewelacji jeśli jest na płycie podłogowej od FOKUSA.Jest łady , ale dla rodziny 3 os , lub dla właściciela firmy dojeżdżającego do pracy.
A w garażu stoi drugie auto Q7.
OK. Może faktycznie nie nadaje się dla rodziny, a co jeśli ma na dachu tzw. "trumienkę". Też nie da rady się spakować na wakacje z dwójką dzieci (5 i 1- latkiem)?
Rozważamy Kugę z homologacją, a teraz mamy MK3 TDCi. Doradźcie czy warto kupować Kugę, jeśli zostaje z nami Mondi...
Jeśli Mondeo zostaje, to Kuga jako drugi samochód w rodzinie jest super - taki wóz do miasta, na zakupy, naprawdę fajny :wink:
A Kuga nie nadaje się na auto rodzinne nawet z trumną, ponieważ z tyłu jest bardzo mało miejsca i jak już ktoś słusznie zauważył dzieci zmasakrują oparcia przednich foteli. Poza tym kupowanie ładnego auta po to, żeby później przez cały czas wozić trumnę moim zdaniem mija się z celem. No i pakowanie dużej ilości rzeczy do boxu dachowego przy tej wysokości auta też będzie średnio ciekawe.
kuga jest na podwoziu focusa, to znaczy ze fokus tez nie jest rodzinnym autem?,
na wakacje spokojnie starcza, 2 doroslych i dziecko, bageznik z modyfikowana krata jest ok, ( homologacja ciezarowy ) co niektorzy zapomnieli jak z rodzicami maluchem sie jechalo na wakacje
proponuje zeby wypowiadaly sie osoby posiadajace kuge, na temat co sadzicie o kudze a nie ludzie ktorzy kilka razy widzieli kuge na drodze
...proponuje zeby wypowiadaly sie osoby posiadajace kuge, na temat co sadzicie o kudze a nie ludzie ktorzy kilka razy widzieli kuge na drodze
Nie posiadam Kugi ,ale miałem ją na weekend (też rozważałem kupno) i podobnie jak przedmówca twierdze,że jako auto rodzinne się nie nadaje.
Jasne,że i focus i kuga to mogą być auta rodzinne oraz ,że nie mamy co narzekać ,bo kiedys się w 5 osób z bagażami jeździło maluszkiem nad morze,
ale biorąc pod uwagę fakt,że ktoś ma do wydania ponad 100 tysięcy i może wybierać w czym innym ,zastanowił bym się dwa razy.
Kuga urzekła moją żonę wyglądem i na nią zachorowała,ale jak pojeździła przez 2 dni i przemyślała dobrze sprawę to jednak wybrała s-maxa.
Zaznaczam,że to moja prywatna opinia,każdy ma inne wymagania i może dla innych kuga to wielki wóz :)
...Kuga urzekła moją żonę wyglądem i na nią zachorowała,ale jak pojeździła przez 2 dni i przemyślała dobrze sprawę to jednak wybrała s-maxa.
Dokadnie taka sama stuacja była u mnie (za wyjątkiem s-maxa). Zastanawiające jest to, że KUGA robi olbrzymie wrażenie własnie u kobiet. Tak się zastanawiam czy właśnie o to przypadkiem fordowi chodziło....
f_i_r_e_k 02-09-2009, 09:08 Ja jeżdżę Kugą 4x4 od maja 2009. Nie zamieniłbym go jak na razie na inny. Sprawdza się znakomicie. Przyspieszenie jak dla mnie jest ok. Spalanie w trasie 6,6 w mieście w zależności od natężenia ruchu ale 9 nie przekracza. Nie jest to typowa terenówka ale napęd na 4 sprawdza się na nierównościach i w terenie. Jak dla mnie wygodny i przestronny. Nie byłem zwolennikiem Forda ale po zakupie tego autka zmieniłem zdanie. Poza tym ma doskonały design zarówno zewnętrzny jak i wewnętrzny i wymiata w tym konkurentów. Przed zakupem oglądałem RAV4, CRV i Qashqaia +2. Niby w tym przedziale cenowym jest w czym wybierać, ale jak przyjdzie co do czego to okazuje się że nie bardzo jest co wybrać. W ostateczności zdecydowałem się na Kugę. Na prawdę autko warte polecenia. Ja zdecydowanie twierdzę (moje zdanie), że spokojnie nadaje się na auto rodzinne i bez "trumny" na dachu. 2 dorosłych + 2 dzieci + bagaże - bez problemu wakacje nad morzem. Kwestia co się ze sobą zabiera. Luz w środku był i to dość spory, oczywiście nie taki jak w limuzynie czy kombi ale spokojnie się mieścimy. A żeby dzieci nie zniszczyły siedzeń przednich zakupiłem sobie osłony na oparcia i ma spokój. Oczywiście bagażnik mógłby w nim być troszkę większy ale tak jak mówiłem dla mnie wystarcza. Spokojnie weszły 3 walizki 1 duża + 2 średnie, torba podręczna i lodówka turystyczna. Jakieś małe graty typu zabawki dzieciaki trzymały w środku. Więc bez najmniejszego problemu. Słyszałem natomiast, że ma wejść wersja 7-mio osobowa więc przestrzeń zdecydowanie się zwiększy.
... Słyszałem natomiast, że ma wejść wersja 7-mio osobowa więc przestrzeń zdecydowanie się zwiększy.
I wtedy będzie prawdziwy mini suv familijny ,bo do auta terenowego troszke Kudze brakuje.
Ciesze się ,że dla Ciebie Kuga jest wystarczająca,każdy ma inne wymagania.
Życzę udanej eksploatacji :wink:
Po dziewięciu miesiącach dość rzadkiego używania Kugi,
Stwierdzam!!!
Nie wiadomo do czego się nadaje !
Rodzinne ?
Mało komfortowe (twarde, jazda po dołkach i odrazu na masaż kręgosłupa)
Tylko do lansowania
Ktoś napisał,że dla laski albo singla, mi znajomy powiedział, że taki pedals.. wozik.
Dojżałem do decyzji oddać go żonie !
Diesel w miarę zrywny, ale miałem lepszego diesla 4x4 i tylko 130 KM, ale latał lepiej.
Średnie spalanie niekasowane od nowości 8.1 i nic nmiej.
Dobra regulacja kierownicy i siedzenia (SUV japońce i koreańce beznadzieja do dziś bolą plecy na samą myśl)
Mały bagażnik ale dla 3 osób starcza.
Mało miejsca z tyłu i czekam kiedy stoliki pójdą w ...
Klimatronik działa dobrze miałem Fokusa, a tam to były jaja niewiedział czy grzać czy chłodzić tylko wysiadać i iść na spacer.
Wniosek jeden i pół: 1 na codzień Kuga w garażu, a ja w Mondeo MK3 - 2.0 benzin.
1/2 na dzień dzisiejszy bym kupił Mondeo MK4 - 2.5 benzin.
Ale to tylko moje sugestie i przemyślenia WYBÓR i OPINIA należy do CIEBIE.
Ps. Ale najbardziej w Kudze podoba mi się, że przy ruszaniu sama dodaje gazu do 1200 obr/min.
angel303 05-09-2009, 09:44 Już od paru dni jestem posiadaczką Kugi, tak jak pisałam wcześniej, ice white, titanium, 4X4, ksenony, dach panorama, skórzana tapicerka. Auto piękne, wpasowałam się i mam wrażenie jakbym jeździła w nim od zawsze. W wolnej chwili wrzucę fotki. Ktoś tu pisał wcześniej o niegasnącym komputerze po zamknięciu auta. Zauważyłam, że cały czas świeci się wskaźnik km, czy to normalne?????? Czytałam tez wątek o braku stolików z tyłu przednich foteli. Mam titanium i mam stoliki. Myślę też o delikatnym orurowaniu tego auta a zwłaszcza o takich metalowych progach, no i obowiązkowo listwy boczne. A cenę też uzyskałam dobrą.
Już od paru dni jestem posiadaczką Kugi, tak jak pisałam wcześniej, ice white, titanium, 4X4, ksenony, dach panorama, skórzana tapicerka. Auto piękne, wpasowałam się i mam wrażenie jakbym jeździła w nim od zawsze. W wolnej chwili wrzucę fotki. Ktoś tu pisał wcześniej o niegasnącym komputerze po zamknięciu auta. Zauważyłam, że cały czas świeci się wskaźnik km, czy to normalne?????? Czytałam tez wątek o braku stolików z tyłu przednich foteli. Mam titanium i mam stoliki. Myślę też o delikatnym orurowaniu tego auta a zwłaszcza o takich metalowych progach, no i obowiązkowo listwy boczne. A cenę też uzyskałam dobrą.
dokładnie taki sam mam, na 18" + przyciemniane szyby, i jeszcze nigdzie takiego nie widziałem na drodze.
a tak do rzeczy to prawda, bardzo mało miejsca z tyłu, bagażnik tragedia, zwłaszcza z kratą , cała reszta rewelacja,
Bagażnik mały ? Tak , ale można dopiąć bagażnik na hak Thule Easy Base i wygląda zajefajnie. Bardzo rasowo i to mu pasuje. Kiedyś zamieszczę fotkę. Na wakacjach zrobilem 3000km i nie mogę powiedzieć że coś mnie zmęczyła a dach panoramiczny dodaje przestrzeni-bajka dla oczu pasażera i to rekompensuje niewielki brak miejsca z tyłu. Prowadzenie samo przez się rewelka. Te inne Toyoty, Hondy, Kiee, VW-eje w tej klasie to na zakrętach zostają daleko daleko z tyłu i tylko mogą pomarzyć o czymś takim co potrafi KUGA. Nieosiągalny WZOR dla nich. Nie chcę ich obrazić o nie ale tak jest. Nawet Mietki nie zawsze dają radę ! Ona po prostu zakrętów sie nie boi. Mam, chwalę i doceniam to co mam. Nie mam zamiaru zmieniać tylko ulepszać a tym którzy zaryzykowali i też kupili GRATULUJĘ. Bedzie JAZDA. Pozdrawiam.
Fajne porównanie prowadzenia
http://www.youtube.com/watch?v=Twzq9kI_QIs
http://www.youtube.com/watch?v=Q6J_CcY3a_M&feature=related
Poślizgi:
http://www.youtube.com/watch?v=FW61T7nEQn4&feature=related
Fajne porównanie prowadzenia
http://www.youtube.com/watch?v=Q6J_CcY3a_M&feature=related
Poślizgi:
http://www.youtube.com/watch?v=FW61T7nEQn4&feature=related
Odnośnie pierwszego link'a to dziwnych kierowców mają konkurenci Toyoty , gdyż od samego początku bardzo oddalają się od pachołków conajmniej jakby ktoś im tak kazał . A może azjaci mają cud gumy a konkurencja badziewie. Dziwny dla mnie ten test no ale w nim Toyota miała dobrze wypaść i to zamierzenie zostało osiągnięte.Brawo
Co do pozostałych nie mam zastrzeżeń a jak ktoś się przypatrzy to w Fokusie lekko odrywa się kółeczko a w Kudze nie. I o to mi chodziło. Pozdrawiam i do napisania !
wczoraj miałem okazję przejechać się sprowadzoną kugą z 2.5t (przebieg 65.000km:shock: ) średnie spalanie to 16/100, na trasie poniżej 11/100 się nie da, ale jak wkręci się na obroty to banan na twarzy,
ps w mieście nie miałem problemów (v-tech chip ) żeby go dogonić , nadal obstawiam za dieslem w kuga
Hejka.
Moja ma wprawdzie dopiero 6000 km, ale średnia w kompie mi sie waha 12-13,8.
A nogę mam ciężką.
Ale banan to mało powiedziane - jak ją wyrywa do przodu, to gościom szczęki wypadają !
Hejka.
Ale banan to mało powiedziane - jak ją wyrywa do przodu, to gościom szczęki wypadają !
Znam to z Mondziaka mojego męża:)
A teraz przyszedł czas na mnie i chyba wybiorę Kugę.
Fajnie wyglada, nie jest za wielka, w sam raz do miasta.
Córcia spokojnie się zmiesci z tyłu. Bagażnik na codzienne zakupy wystarczy.
Jednak na wakacje zdecydowanie lepiej bedzie jechac Mondkiem.
Za tydzień zabieram Kugę na weekend i trochę potestuję.
Cały czas zastanawiam się nad wyborem silnika i nie wiem co wybrać :(
Zastanawiam się nad wersją Indywidual.
Zastanawiam się nad wersją Indywidual.
co jest w tej wersji ciekawego czego nie ma w seryjnej?
co jest w tej wersji ciekawego czego nie ma w seryjnej?
wnętrze ?
Diabeł tkwi w szczegółach !
znalazłem w necie tylko info o białej skórze, ale to raczej minus dla mnie a nie super zamówienie, zwłaszcza że tapicerka na drzwiach szara jak w seryjnej kudze
Trochę zmian jest. Trzy rodzaje kolorów tapicerki. obniżone zawieszenie, inne progi i zderzaki. koła 20' i pewnie lepszej jakości plastiki.
dumdum1988 15-11-2009, 22:40 Wracaj do glownego watku w temacie. Auto posiadam dopiero miesiac. Pierwsze wrazenia ogolnie pozytywne. Na plus:
+ design Kugi, zarowno zewnatrz jak i wnetrze
+ hamulce
+ mozliwosc regulacji czulosci kierownicy na komputerze
+ zawieszenie, ktore jest moim zdaniem bardzo dobrze ustawione (nie buja za bardzo,ale polyka nierownosci)
+ spalanie
+ skrzynia biegow
+ schowek na okulary
+ radio w wersji titanium
Na minus:
- pojemnosc bagaznika i przestrzen
- krotkie biegi
- brak mozliwosci wymiany na krotszy bat anteny lub pletwy (miesiac szukam bata krotszego, ktory odbiera dobrze radio ... )
Zastanawia mnie brak uszczelki nad przednia szyba. Zaluje ze zapomnialem przy negocjacji o chlapaczach i zestawu dla palaczy (przydaje sie na drobne monety). Na dana chwile jestem zadowolony. Wiecej plusow i minusow za jakis czas ;)
Pitspeed 03-12-2009, 18:48 Witam wszystkich! jestem nowym użytkownikiem mam tylko 25 l. , niedawno zakupiłem kuge titanium full opcja (kamera,navi,skóra itp.) w kolorze ice white autko z 2009 r. pezebieg 2100 km. kupiłem go za 31 tyś. zł (absolutnie bezwypadkowa, po gradobiciu ) oddałem do jednego z najlepszych zakładów lakierniczych zajmujących sie 'custom painting' malowany jest w dwóch kolorach czarnej perle (CELESTIAL BLACK z limitowanej edycjii Jaguara XKL tylko 50 autek na cały świat wyszło 6 warstwowy lakier-pomalowane bedzie nim maska,przedni gril ,dach i tylna klapa) i cała reszta włącznie z progami i nakładkami w białej perle (BIANCO FUJI używanej limitowanych edycjach Ferrari 455 i Maseratii MC12) a i plastiki te co idą przy tunelu i na rączkach od drzwi teżbiała perła przepiekny efekt!!!!!!!!!(wczoraj skończyli malowac!!!) samo malowanie bedzie mnie kosztowało około 15 tyś zł. do tego zakupiłem cały zestaw tuningowy niemieckiej Wolf Racing (niższe sprężny , alu felgi 20'' ,i zestaw zwiększający moc 167 KM!!!) bede także zmieniał tapicerke na biało czarną oczywiście skóra tak żeby pasowała do auta i na koniec chce wstawić dobre nagłośnienie nie tracąc na przestrzeni wszystko licząc wyniesie mnie około 79 tyś. jest to mój własny projekt widziałem kuge individual i bardzo chciałem miec cos takiego tylko myśle ze jak śkończe moją to ich wersja individual nie bedzie stała przy mojej a i podkreślam jaka cena , prace zakończą sie pod koniec grudnia będe miał prezęt na gwiazdke , jeżeli jest taka możliwość to z chęcią bym zapisał sie do jakiegoś klubu forda itp. kuge kupiłem jako drugie autko do normalnej jazdy,myśle że starczy na jakiś mały wypadzik nad morze? z dziewczyną, jak myślicie? wsumie tylko poto go kupiłem do takiej codziennej jazdy, bo mam jeszcze Renault Megane Sport F1 (270 KM z limitowanej edycjii ) potwór jako drugi do poświrowania? myśle że to ito razem sie zgrywa i wystarczy!!! POZDRO!!!
Witam wszystkich! jestem nowym użytkownikiem mam tylko 25 l. , niedawno zakupiłem kuge titanium full opcja (kamera,navi,skóra itp.) w kolorze ice white autko z 2009 r. pezebieg 2100 km. kupiłem go za 31 tyś. zł (absolutnie bezwypadkowa, po gradobiciu ) oddałem do jednego z najlepszych zakładów lakierniczych zajmujących sie 'custom painting' malowany jest w dwóch kolorach czarnej perle (CELESTIAL BLACK z limitowanej edycjii Jaguara XKL tylko 50 autek na cały świat wyszło 6 warstwowy lakier-pomalowane bedzie nim maska,przedni gril ,dach i tylna klapa) i cała reszta włącznie z progami i nakładkami w białej perle (BIANCO FUJI używanej limitowanych edycjach Ferrari 455 i Maseratii MC12) a i plastiki te co idą przy tunelu i na rączkach od drzwi teżbiała perła przepiekny efekt!!!!!!!!!(wczoraj skończyli malowac!!!) samo malowanie bedzie mnie kosztowało około 15 tyś zł. do tego zakupiłem cały zestaw tuningowy niemieckiej Wolf Racing (niższe sprężny , alu felgi 20'' ,i zestaw zwiększający moc 167 KM!!!) bede także zmieniał tapicerke na biało czarną oczywiście skóra tak żeby pasowała do auta i na koniec chce wstawić dobre nagłośnienie nie tracąc na przestrzeni wszystko licząc wyniesie mnie około 79 tyś. jest to mój własny projekt widziałem kuge individual i bardzo chciałem miec cos takiego tylko myśle ze jak śkończe moją to ich wersja individual nie bedzie stała przy mojej a i podkreślam jaka cena , prace zakończą sie pod koniec grudnia będe miał prezęt na gwiazdke , jeżeli jest taka możliwość to z chęcią bym zapisał sie do jakiegoś klubu forda itp. kuge kupiłem jako drugie autko do normalnej jazdy,myśle że starczy na jakiś mały wypadzik nad morze? z dziewczyną, jak myślicie? wsumie tylko poto go kupiłem do takiej codziennej jazdy, bo mam jeszcze Renault Megane Sport F1 (270 KM z limitowanej edycjii ) potwór jako drugi do poświrowania? myśle że to ito razem sie zgrywa i wystarczy!!! POZDRO!!!
marzenia ?
Z rozmachem podoba mi się...............ale coś mi to przypomina, może ?Młode wilki III?
Pitspeed 04-12-2009, 08:01 Z rozmachem podoba mi się...............ale coś mi to przypomina, może ?Młode wilki III?
niewiem co tobie to przypomina i nie oglądałem tej cześci :P wiem tylko że ten projekt narodził sie w mojej głowie :568:,jeżeli chodzi o marzenie to mi sie spełni juz za dwa tygodnie!!!:mrgreen: jak bedzie skończona chetnie pokaże foty, pozdrawiam cie serdecznie! :lol: ps. mam pytanie jak kuga radzi sobie na naszych Polskich dziurawych drogach? bo moja meganka to typowy sport twarda szybka i niewygodna, dlatego chciałem jako drugi coś bardziej normalnego do codziennej jazdy? POZDRO!
No to nie montuj w niej 20" felg. Jest to gruba przesada cenowa, dostępności i kosztu opon oraz niedostatków komfortu. 18 cali już jest mało komfortowe {wiem bo mam 18" Forda + letnie conti oraz 17 AEZ + zimowe nokiany}.
Zwiększona moc to bardzo dobry pomysł, ale nad sprężynami bym się zastanowił... Już seryjnie auto przeciętnie wybiera nierówności...
Byłem bardzo napalony na Kugę. Postanowiłem dokonać osobiście jazd testowych różnymi autami tego typu. I wybrałem RAV 4 jako auto, którym będę poruszał się po mieście. Kuga wykończenie detali kiepskie, a wykończenie podsufitki przy przedniej szybie jest karygodne - badziew jakiego mało, przekonajcie się sami. Najlepsze auto do lansu. Radio Sony badziewie. Jak ktoś szuka auta w tym segmencie kładąc nacisk na napęd 4x4 to gorąco polecam SUZUKI VITARĘ - testowałem na błocie sięgającym do połowy kół i nawet auto nie odczuło tego - rewelacja. Na trasie niestety jest głośne masakrycznie.
Tak dla ciekawości:
Pitspeed 05-12-2009, 08:22 No to nie montuj w niej 20" felg. Jest to gruba przesada cenowa, dostępności i kosztu opon oraz niedostatków komfortu. 18 cali już jest mało komfortowe {wiem bo mam 18" Forda + letnie conti oraz 17 AEZ + zimowe nokiany}.
Zwiększona moc to bardzo dobry pomysł, ale nad sprężynami bym się zastanowił... Już seryjnie auto przeciętnie wybiera nierówności...
ok dzieki za podpowiedż:706: chyba zbastuje i zostane przy 18'' (lato) i 16'' (zima) no i zaoszczedze kupe pieniędzy bo te 20'' wychodzą ok 2700 euro(z oponami) ale chip napewno wstawie. mam nadzieje ze w silniku nic sie przez to nie bedzie działo i nie padnie:lol: Pozdro!:mrgreen:
Pitspeed 05-12-2009, 08:46 Byłem bardzo napalony na Kugę. Postanowiłem dokonać osobiście jazd testowych różnymi autami tego typu. I wybrałem RAV 4 jako auto, którym będę poruszał się po mieście. Kuga wykończenie detali kiepskie, a wykończenie podsufitki przy przedniej szybie jest karygodne - badziew jakiego mało, przekonajcie się sami. Najlepsze auto do lansu. Radio Sony badziewie. Jak ktoś szuka auta w tym segmencie kładąc nacisk na napęd 4x4 to gorąco polecam SUZUKI VITARĘ - testowałem na błocie sięgającym do połowy kół i nawet auto nie odczuło tego - rewelacja. Na trasie niestety jest głośne masakrycznie.
Tak dla ciekawości:
Fajny teścik, ale dla Mnie kuga jako drugie auto np. do tego sporta co mam to wydaje mi sie ze starczy , bo to auto nie do szaleństw tylko do spokojnej ułożonej jazdy, i takie zwroty jak w teście żadko kiedy bedą miały miejsce to moja opinia ,każdy ma swoją, plastiki nie są rewelacyjne, ale o wiele wiele lepsze niż w starszych generacjach fordów, a wyglądem to konkurencja zostaje daleko w tyle dlatego dla mnie KUGA. Pozdro :lol:
Byłem bardzo napalony na Kugę. Postanowiłem dokonać osobiście jazd testowych różnymi autami tego typu. I wybrałem RAV 4 jako auto, którym będę poruszał się po mieście. Kuga wykończenie detali kiepskie, a wykończenie podsufitki przy przedniej szybie jest karygodne - badziew jakiego mało, przekonajcie się sami. Najlepsze auto do lansu. Radio Sony badziewie. Jak ktoś szuka auta w tym segmencie kładąc nacisk na napęd 4x4 to gorąco polecam SUZUKI VITARĘ - testowałem na błocie sięgającym do połowy kół i nawet auto nie odczuło tego - rewelacja. Na trasie niestety jest głośne masakrycznie.
Tak dla ciekawości:
Wszystko kwestia gustu. A teścik był już omawiany. Tak miało wyglądać, że rav-ka jest najlepsza. Nie dziwi Cię, że wszystkie carsy oprócz toyki szeroko biorą słupki...?
A co do wykończenia podsufitki fakt - porażka, ale jak siedzisz na tzw. wiewiórę to dopiero widać. Mi nie przeszkadza. Ravką jeździłem - z kratką (zresztą nie tylko) i wybrałem z 6 różnych SUVów Kugę. Ravka wg mnie mniej przestronna (bagażnik za to na PLUS), brak choćby ksenonów i szklanego dachu, a dla brzdąców to wielka radość, zwłaszcza w górach. Co do lansu, to chyba po równo, jeżeli chodzi o wygląd. Kiedyś lansowano się Ravką dziś może i Kugą, ale to kwestia gustu. Jak kupowałem nie kierowałem się lansem, tylko praktycznością, wyposażeniem i ceną. Wygrała Kuga (testowałem jeszcze Mit. Outlander., Rav 4, Nissan Q., X-trail, Suz. Grand Vitara). Mam nadzieję, że nie będę żałować (przynajmniej od 3 miesęcy na razie tak jest, no może poza kilkoma drobiazgami :mikolaj:).
Ogólnie fajne auto, w białej perle wygląda pięknie. Niestety ma jedną wadę - jest fordem. Ja wybieram Tiguana 2.0 TDI 170 HP - ze względu na łatwość odsprzedaży i niską utratę wartości.
Ogólnie fajne auto, w białej perle wygląda pięknie. Niestety ma jedną wadę - jest fordem. Ja wybieram Tiguana 2.0 TDI 170 HP - ze względu na łatwość odsprzedaży i niską utratę wartości.
No to ciekawe ile zapłacisz za wyposażenie zbliżone do Kugi np. w wersji Titanium + pakiety dodatkowe np. 22, 36 Jak liczyłem to "ładnie"... Tym sposobem myśląc wolałbym audi Q5 lu BMW X1, X3. Ale może masz rację to tylko Ford, - mój... pierwszy, choć też miałem duże wątpliwości zanim kupiłem. Ale poczytałem tu i tam, popytałem i potestowałe. W końcu kupiłem Kugę.
Poczytaj fora VW to wcale tak bajkowo nie ma. Sam jeździłem Paskiem B6 blisko rok i wiem co mówię. Mimo wszystko życzę powodzenia i szerokości.:razz:
Passata B6 ma mój Tata, także 170 HP i złego słowa powiedzieć nie może. W VW akurat o rabat bardzo łatwo, do tego są fajne pakiety.
PS Forda mam jednego - już wystarczy.
Czy bycie Fordem to taka wada- mam coraz większe wątpliwości. Średnia usterek Forda raczej nie przewyższa innych marek. A nowe TDI koncernu VW (140 i 170 koni) to dopiero zabawne silniki - poczytaj sobie na jakimkolwiek forum passata lub vw g;)
Znam silniki VW, Tata ma takiego i przez 2 lata zero usterek (przepraszam, złamał się zaczep tylnej roletki przeciwsłonecznej dla pasażera). Ford - to nie wada - to cecha ;) Dla mnie wartość rezydualna jest bardzo ważna.
PS wracając do Kugi - może się podobać. Mi się podoba, ale tylko w białej perle :)
Passata B6 ma mój Tata, także 170 HP i złego słowa powiedzieć nie może. W VW akurat o rabat bardzo łatwo, do tego są fajne pakiety.
PS Forda mam jednego - już wystarczy.
Dzięki za info z tymi rabatami. Bo jak się kiedyś do VW Caddy przymierzałem to mi wychodził 30% drożej niż Kangoo, Partner czy Berlingo w tym samym wyposażeniu . Jak się od cen VW odejmie 30% to się można moim zdaniem zastanawiać nad zastanawianiem nad zakupem. Nie sądzę, że te auta są 30% mniej awaryjne i lepsze niż reszta "towarzystwa".
Poza tym pakiety są bardzo fajne, ale cennik wyposażenia dodatkowego czasami powala - tempomat w CADDY - dopłata 1800 pln, w Kangoo 600. kontrola trakcji w Kangoo 1200 pln, w Caddy jakieś 2900 pln. - przynajmniej 1.5 roku temu jak kupowaliśmy nowe Kangoo 1.5 dci 105 KM.
Wydaje mi się, że czy Ford czy VW czy Mercedes (ostatnio niestety też) to zależy jak się trafi i jak Albańczyk czy Turek podokręca śrubki na montowni. :lol:
no tak się przyjęło , że ford h.. wart !!!
nawet w tvn turbo tylko wychwalają wszystko co nie na F, kiedyś Adam Kornacki zachwalał tylko prowadzenie i wygląd focusa w zakupie kontrolowanym, a jak była kuga w zakupie kontrolowanym to gość nawet nie chciał się prze jechać :mad:
wśród moich znajomych też jest ta opinia że tylko audi, vw, skoda z silnikami 1.9tdi co pala 4.5 l/100 :lol: ( tata mój ma a4 1.9tdi i chwali, mimo ze naprawia go co kilka tygodni, małe ciasne ale audi)
Nikt nie powiedział, że TVN Turbo to obiektywna telewizja mająca łamać stereotypy :619: A że w ZK ktoś nie chciał przejechać się Kugą, to już jego problem - nie wie, co stracił.
Jeśli chodzi o silniki TDI, to IMO skończyły się one wraz z wprowadzeniem dwumasówek, bajerów itd. Kiedyś były może mało ekonomiczne, ale raczej trwałe. Obecnie nie wyróżniają się niczym na tle konkurencji, więc po co przepłacać.
Mleczkins 08-12-2009, 14:18 Najlepsze auto do lansu. Radio Sony badziewie.
Jak ktoś słucha tylko RMF FM to rzeczywiście, jakość kiepska...
Byłem bardzo napalony na Kugę. Postanowiłem dokonać osobiście jazd testowych różnymi autami tego typu. I wybrałem RAV 4 jako auto, którym będę poruszał się po mieście. Kuga wykończenie detali kiepskie, a wykończenie podsufitki przy przedniej szybie jest karygodne - badziew jakiego mało, przekonajcie się sami. Najlepsze auto do lansu.
Tak dla ciekawości:
Ten test to kicha, nieobiektywny bo kugę prowadzili już z błędem na początku slalomu. Rav4 zły nie jest, napewno ma bardziej komfortowe zawieszenie. Ale Kuga daje radę sportowo pośmigać.
Bardziej obiektywny test byłby na jakimś 2-3km torze z identycznymi oponami na obu samochodach i kierowcą z sportowym doświadczeniem. Niedługo wyjdą jakieś teorie, że Tuscon / Sportage albo Jeep Commander lepiej się od niej prowadzą :lol:
Przez dwa lata użytkowałem Qashai'a 1.5DCi. Zrobiłem nim prawie 70 tys km. Kugę mam od miesiąca i mam następujące uwagi. porównując z poprzednikiem:
Na plus:
- wygląd, szczególnie przodu (Qashqai wyglada jak żaba z wybałuszonymi gałami)
- układ jezdny (fakt że twardszy, ale przynajmniej nie buja mnie w trakcie wchodzenia w zakręty)
- deska rozdzielcza (liczniki)
- mocniejszy silnik w standardzie (niestety nie mam porównania z 2.0 Dci)
- lepsze umiejscowienie dźwigni do zmiany biegów
- pół skóry w Titanium
- wyloty powietrza (dużo ładniejsze)
- jakość wykonania relingów dachowych
- mam nadzieję że zawieszenie (napiszę po 50 tys. km)
- mam nadzieję że plastiki nie będą pracowały jak w Nissanie (zobaczymy po 5tys)
Na minus :
- praca skrzyni biegów (za krótka 1-ka i 2-ka, zmiana pomiędzy 4 i 5 oraz 5 i 6)
- beznadziejne rozmieszczenie schowków, szczególnie na napoje (co na plus to schowek na telefon)
- deska rozdzielcza (radio + klimatyzacja, za plastikowe i futurystyczne, trochę jak w statku kosmicznym)
- bagaznik, o kratce nie wspominając
Mi się Kuga podoba i byłem świadomy powyzszych wad kupując ją. W cenie ok 90 tys za nowego SUVa, Kuga i Qashqai nie za bardzo mają konkurencję. No chyba że ktoś ma ochotę na YETI, ale mi się kompletnie to auto nie podoba, pomimo pozytywnych opinii...
Witam Kolegę mam pytanie odnośnie chipa ile to kosztowało w V-Techu i ile teraz masz KM? pozdrawiam
Witam wszystkich! jestem nowym użytkownikiem mam tylko 25 l. , niedawno zakupiłem kuge titanium full opcja (kamera,navi,skóra itp.) w kolorze ice white autko z 2009 r. pezebieg 2100 km. kupiłem go za 31 tyś. zł (absolutnie bezwypadkowa, po gradobiciu ) oddałem do jednego z najlepszych zakładów lakierniczych zajmujących sie 'custom painting' malowany jest w dwóch kolorach czarnej perle (CELESTIAL BLACK z limitowanej edycjii Jaguara XKL tylko 50 autek na cały świat wyszło 6 warstwowy lakier-pomalowane bedzie nim maska,przedni gril ,dach i tylna klapa) i cała reszta włącznie z progami i nakładkami w białej perle (BIANCO FUJI używanej limitowanych edycjach Ferrari 455 i Maseratii MC12) a i plastiki te co idą przy tunelu i na rączkach od drzwi teżbiała perła przepiekny efekt!!!!!!!!!(wczoraj skończyli malowac!!!) samo malowanie bedzie mnie kosztowało około 15 tyś zł. do tego zakupiłem cały zestaw tuningowy niemieckiej Wolf Racing (niższe sprężny , alu felgi 20'' ,i zestaw zwiększający moc 167 KM!!!) bede także zmieniał tapicerke na biało czarną oczywiście skóra tak żeby pasowała do auta i na koniec chce wstawić dobre nagłośnienie nie tracąc na przestrzeni wszystko licząc wyniesie mnie około 79 tyś. jest to mój własny projekt widziałem kuge individual i bardzo chciałem miec cos takiego tylko myśle ze jak śkończe moją to ich wersja individual nie bedzie stała przy mojej a i podkreślam jaka cena , prace zakończą sie pod koniec grudnia będe miał prezęt na gwiazdke , jeżeli jest taka możliwość to z chęcią bym zapisał sie do jakiegoś klubu forda itp. kuge kupiłem jako drugie autko do normalnej jazdy,myśle że starczy na jakiś mały wypadzik nad morze? z dziewczyną, jak myślicie? wsumie tylko poto go kupiłem do takiej codziennej jazdy, bo mam jeszcze Renault Megane Sport F1 (270 KM z limitowanej edycjii ) potwór jako drugi do poświrowania? myśle że to ito razem sie zgrywa i wystarczy!!! POZDRO!!!
Witam,
piszesz w innym poście że już jeździsz - jak możesz to zapodaj fotki jak wyszło to malowanie.
Witam,
piszesz w innym poście że już jeździsz - jak możesz to zapodaj fotki jak wyszło to malowanie.
No ja też bym te fotki z przyjemnością zobaczył.:razz:
Witam! Odebrałem Kuge 24.12.09 (taki prezencik:)) , Jest to wersja 2.0 Tdci Titanum plus pakiety (skóra, dach, key free, czujniki). Jest super. Poprzednio jeździłem VW Golf V 2.0 Tdi. W środku mniej więcej tak samo, ale lepiej mi sie jeździ Kugą... Hmm, ale mam dopiero 190 km przejechane :) Moja Kuga jest już po malym liftingu tj. większy wyświetlacz miedzy zegarami, inne oprogramowanie, inny przycisk Ford Power no i ogolnie lepiej wykończona (znajomy ma ze stycznia i mam gdzie porównać). Ford zlikwidował usterki i jest oki. Potwierdzam jednak, że ilość miejsca jest bardzo mała. To właściwie jedyna wada tego samochodu (na obecny przebieg).
Witam! Odebrałem Kuge 24.12.09 (taki prezencik:)) , Jest to wersja 2.0 Tdci Titanum plus pakiety (skóra, dach, key free, czujniki). Jest super. Poprzednio jeździłem VW Golf V 2.0 Tdi. W środku mniej więcej tak samo, ale lepiej mi sie jeździ Kugą... Hmm, ale mam dopiero 190 km przejechane :) Moja Kuga jest już po malym liftingu tj. większy wyświetlacz miedzy zegarami, inne oprogramowanie, inny przycisk Ford Power no i ogolnie lepiej wykończona (znajomy ma ze stycznia i mam gdzie porównać). Ford zlikwidował usterki i jest oki. Potwierdzam jednak, że ilość miejsca jest bardzo mała. To właściwie jedyna wada tego samochodu (na obecny przebieg).
to kolega ma chyba prototyp. bo w kudze nie było jeszcze liftingu
Zapodaj prosze fotki wnętrza i wersje softu
to kolega ma chyba prototyp. bo w kudze nie było jeszcze liftingu
Kolego napisałem "malym liftingu", wręcz delikatnym. Chodziło mi o to że Ford poprawia błędy "młodości". Tak jak napisałem mam znajomego, który ma Kuge ze stycznia '09 i w porównaniu z moją jego auto prezentuje sie słabiej. Wykończenie jak i detale typu przycisk Ford Power, podłokietnik itd. są poprawione.
Kolego napisałem "malym liftingu", wręcz delikatnym. Chodziło mi o to że Ford poprawia błędy "młodości". Tak jak napisałem mam znajomego, który ma Kuge ze stycznia '09 i w porównaniu z moją jego auto prezentuje sie słabiej. Wykończenie jak i detale typu przycisk Ford Power, podłokietnik itd. są poprawione.
ok, dawaj fotki to porównamy:razz:
dumdum1988 27-12-2009, 19:06 Ja mam Kuge z pazdziernika, wyprodukowana we wrzesniu i zadnego liftingu nie ma. Glupoty gada i tyle
Ja mam Kuge z pazdziernika, wyprodukowana we wrzesniu i zadnego liftingu nie ma. Glupoty gada i tyle
Hmm, jak dojde jak wstawić fotki to dodam kilka. Ale nie rozumiem dlaczego piszesz, coś takiego. :) Po co miałbym coś takiego wymyślać?? Bez sensu, kolego. Może Twoja Kuga nie miała jeszcze tych zmian? albo sie nie znasz i nie zauważyłeś delikatnych!! zmian. Pozdrawiam :D
Hmm, jak dojde jak wstawić fotki to dodam kilka. Ale nie rozumiem dlaczego piszesz, coś takiego. :) Po co miałbym coś takiego wymyślać?? Bez sensu, kolego. Może Twoja Kuga nie miała jeszcze tych zmian? albo sie nie znasz i nie zauważyłeś delikatnych!! zmian. Pozdrawiam :D
wejdź w opcje zaawansowane tam jest opcja
popatrz na zdjęcie co wstawiłem
Oki. jutro myjnia i kilka fotek dla niedowiarków :))
Oki. jutro myjnia i kilka fotek dla niedowiarków :))
ja wiem że są dwa rodzaje wyświetlaczy ale to nie znaczy że to nowy model, jest bogatsza wersja i biedniejsza
popatrz na zdjęcia poniżej znalezione na allegro
( wersja z nawigacją ma większy wyświetlacz między zegarami , tak samo jest w fordzie c-maxie )
Oki. Tylko że u mnie nie ma navi;). Jutro postaram sie zrobic taką fotke jak ta pierwsza dla porównia. Jeszcze pytanko a propo fotek : jaki rozmiar żeby wskoczylo?
Oki. Tylko że u mnie nie ma navi;). Jutro postaram sie zrobic taką fotke jak ta pierwsza dla porównia. Jeszcze pytanko a propo fotek : jaki rozmiar żeby wskoczylo?
tam jest podane w specyfikacji , jaki format i jaka max wielkość pliku
Ja mam Kuge z pazdziernika, wyprodukowana we wrzesniu i zadnego liftingu nie ma. Glupoty gada i tyle
Też nie widziałem "pseudo lifta" Kugi, ale jak dzwoniłem do serwisu, po nakrętki pływające do kół (2 zepsuli przy zmianie lato-zima), gość się zapytał czy do najnowszej. Więc mnie trochę zdziwko wzięło, więc podałem datę prod.
10 litrów na 100 to mi pali 2.0 tdci w mieście,
jak kupiles w multeximie to i bedzie palic 10 i wiecej :) przeklnalem ten salon
moj fusion palil 12 jak od nich odebralem hyhy
co do kugi to fajne auto z wygladu ale po doswiadczeniach z fusionem boje sie kupowac
na razie mam dylemat bo niewiele aut sie kwalifikuje do moich oczekiwan..byc moze yeti :)
Moja Kuga po przejechaniu 350 km (od zera :) ma średnie spalanie 8,4l. Ciekawe czy spadnie jak zrobie więcej :razz: Fotek jeszcze nie robilem bo rano na myjni, a popołudniu autko znowu ble. Pytałem sie w salonie i jest to jednak malutki lifting lub jak kto woli poprawienie niektórych elementów.
jak kupiles w multeximie to i bedzie palic 10 i wiecej :) przeklnalem ten salon
moj fusion palil 12 jak od nich odebralem hyhy
co do kugi to fajne auto z wygladu ale po doswiadczeniach z fusionem boje sie kupowac
na razie mam dylemat bo niewiele aut sie kwalifikuje do moich oczekiwan..byc moze yeti :)
SZUMILAS AT w Sosnowcu przy castoramie kupiłem. a fusiiona zastępczego kiedyś miałem na kilka dni , więc nie dziwię się że masz uraz do fordów, a skodą yeti wstydził bym się jeździć, jest ohydna i wstrętna z wyglądu:569: bez urazy ale to moja opinia
Moja Kuga po przejechaniu 350 km (od zera :) ma średnie spalanie 8,4l. Ciekawe czy spadnie jak zrobie więcej :razz: Fotek jeszcze nie robilem bo rano na myjni, a popołudniu autko znowu ble. Pytałem sie w salonie i jest to jednak malutki lifting lub jak kto woli poprawienie niektórych elementów.
jak będę blisko salonu to podjadę zobaczyć z ciekawości , bo moją żonę nawet to zainteresowało
Potwierdzam. Przed zakupem Kugi zrobiłem sobie rekonesans. No i Yeti ...masakra, większa fabia. Ale jak jeździłem Koleosem ...to bylo hardcore, trafiłem na wersje w automacie. Muł straszny, a w środku koreanski plastik :) jak powiedziałem sprzedawcy , że mysle o Kudze to powiedział że Kuga to jest konkurencja:)) Miał racje Kuga jest o klase wyżej !!. Miałem Golfa V także Tiguan nie wchodzil w gre.
jak będę blisko salonu to podjadę zobaczyć z ciekawości , bo moją żonę nawet to zainteresowało
pozdrowienia dla żony :) Moja Kuga to wersja Titanum. Zwróć uwage na wyświetlacz, przycisk Ford Power, galka zmiany biegów.
Zrób zdjęcia wnętrza skoro tam się różni. Brudne czy czyste (nawet z zewnątrz) nie ma znaczenia - ciekawy jestem różnic
Fotki mojej Kugi. Pozdrawiam
Fotki mojej Kugi. Pozdrawiam
wyświetlacz większy jak w opcji z nawigacją, ale wklej jeszcze foto konsoli środkowej,. włącznik power, bo pisałeś że jest nowy
wyświetlacz większy jak w opcji z nawigacją, ale wklej jeszcze foto konsoli środkowej,. włącznik power, bo pisałeś że jest nowy
wklej swoja biala :) nawet nie wiedzialem ze dwa rodzaje wyswietlacza sa ..widzialem tylko ten duzy
a czy przy drazku zmiany biegow w trendzie jest guma czy skora?
wklej swoja biala :) nawet nie wiedzialem ze dwa rodzaje wyswietlacza sa ..widzialem tylko ten duzy
a czy przy drazku zmiany biegow w trendzie jest guma czy skora?
w każdej wersji jest skóra
fajna bryka..ja mialem 3 biale i wszystkie pechowe tak wiec nigdy wiecej
a czy drzwi na dole nie obijaja sie? bo nie ma chyba tam zadnej listwy ochronnej
fajna bryka..ja mialem 3 biale i wszystkie pechowe tak wiec nigdy wiecej
a czy drzwi na dole nie obijaja sie? bo nie ma chyba tam zadnej listwy ochronnej
nie ma listew, a czy sie poobija to nie mój problem , to zony auto:D
nie ma listew, a czy sie poobija to nie mój problem , to zony auto:D
a na tym co ci poslalem linka ma jakies listwy..czy to sa dodatkowo? czy jak? i antena z przodu a w naszych kugach jest z tylu
... i antena z przodu a w naszych kugach jest z tylu
Antena z przodu jest gdy nie ma szklanego dachu. Ja tak mam. Dzieki temu jest bardziej nachylona, ale i tak musialem zamienic na krotsza od Opla Zafiry, zeby do garazu sie miescila. ;)
Antena z przodu jest gdy nie ma szklanego dachu. Ja tak mam. Dzieki temu jest bardziej nachylona, ale i tak musialem zamienic na krotsza od Opla Zafiry, zeby do garazu sie miescila. ;)
to ile ma ta antena cm?
bo z tego co widze to baty od zafiry maja 40 cm a do tego gwint zewnetrzny 5 mm ;) a nie wewn. 6
to ile ma ta antena cm?
Nie mierzylem, ale tak na oko jest o polowe krotsza. Brak efektow ubocznych podczas sluchania radia, a tyle wystarczylo dla mnie do osiagniecia celu. :D
Jeszcze zauważyłem że poprawili podłokietnik- ma dwie pozycje juz sie sam nie chowa :)
BIG szacun za ICE WHITE , no i chyba czarne Alu? Rewelka. Też o tym myslałem, ale jednak zostałem przy czarnym lakierze. Mam nadzieje że spotkamy sie na jakimś spocie?
BIG szacun za ICE WHITE , no i chyba czarne Alu? Rewelka. Też o tym myslałem, ale jednak zostałem przy czarnym lakierze. Mam nadzieje że spotkamy sie na jakimś spocie?
na lato mam oryginalne 18" ;) już nie czarne, te są firmy CMA i opony pirelli , z przodu wymieniłem od razu tarcze wentylowane i nawiercane, i jakieś firmowe klocki
na lato mam oryginalne 18" ;) już nie czarne, te są firmy CMA i opony pirelli , z przodu wymieniłem od razu tarcze wentylowane i nawiercane, i jakieś firmowe klocki
Mógłbys podać jakieś namiary na te Alu? oraz jaki był koszt nowych hamulców i jaka poprawa? Dzięki :)
czy robiłeś jeszcze jakieś zmiany? Ja zastanawiam sie nad dodaniem rur ze stali KO polerowanej, wzdluż progów.
Mógłbys podać jakieś namiary na te Alu? oraz jaki był koszt nowych hamulców i jaka poprawa? Dzięki :)
czy robiłeś jeszcze jakieś zmiany? Ja zastanawiam sie nad dodaniem rur ze stali KO polerowanej, wzdluż progów.
O cenie nie napiszę bo za koła + opony można kupić sobie samochód , jak to mój teść mówi , co do hamulców to nie wiem jak jest z oryginalnymi , ja jak odbierałem kugę to już w salonie miałem zmienione na moje, koszt to 1200zł z klockami.
co do o rurowania to już się z tego wyleczyłem, jest to brzydkie i jak ktoś napisał nie pasuje do kugi bulwarówki
Witam wszystkich , dopiero co się zarejestrowalem.Mam pytanie .Moja kuga titanium pali około 11l disla czy to normalne.Mam też S-maxa o tym samym silniku 2.0 , który spala około 7 l,skąd ta różnica.
Witam wszystkich , dopiero co się zarejestrowalem.Mam pytanie .Moja kuga titanium pali około 11l disla czy to normalne.Mam też S-maxa o tym samym silniku 2.0 , który spala około 7 l,skąd ta różnica.
Nie za bardzo jestem tutaj fachowcem w tej sprawie wiec moja wypowiedz nie bedzie zbyt wiarygodna ale wydaje mi sie ze wiekszosc kug pali w okolicach 10 litrow na krokich trasach i szczegolnie teraz zima. Spalanie na poziomie 7,5 i wiecej to na trasie w dobrych warunkach. Niestety zawsze ford nie nalezal do oszczednych a rozbieznosci spalania sa rozne. Z drugiej strony co to jest 11 ropy przy moich 9 benzyny na taki maly silnik :))))
Myślę, że wiele zależy od "ciężaru nogi" na gazie i warunków drogowych. Mój egzemplarz pali około 9l - wczoraj tankowałem (wg wyliczeń z tankowania - 60 l na 680 km - głównie w mieście - na kompie mam 9,2). Obecnie jeździ się w miarę powoli, ale większe zużycie powoduje kopny śnieg i czasem szaleństwa na śniegu:580: (typu jazda bokami, czy robienie za odśnieżarkę - przynajmniej w moim przypadku).
Ale 11 l. to chyba sporo.
pozdrawiam:D
Witam
Dzięki za odpowiedzi. Na kompie też mam 9,2 ale rzeczywistość jest inna .Duże spalanie miałem jeszcze przed śniegiem na ulicach.Kupiłem ten samochód w niemieckim salonie forda ( był demo) (ful opcja).Myślałem , że pod klijęta może być jakoś podreserowana.
Pojechałem do forda ale tam nic nie zwojowałem, zasugerowano mi zmianę oprogramowania na nowszą , może to coć pomoże (może!!).Pytałem innego właściciela podobnej kugi , stwierdził ,że miał podobny problem i pojechał do forda.Coć pogrzebali w silniku i teraz pali 8 l .A jak ja pojechałem to mieli kwadratowe oczy.
Nie upieram się i rozumię coś z czegoś wynika , ale jak pisałem mam jeszcze S-maxa też z niemiec , który jest większy o tym samym siliku i kołach a pali o wiele mniej.Przed tymi samochdami miałem przez pięć lat C-maxa 1,6 disel który palił max 6-7 przy ekstremalnej jeżdzie i dlatego te spalanie jest dla mne zaskoczeniem. Atak ogólne jestem bardzo zadowolony z forda , jest dla mne bezawaryjnym samochodem.Nie zgadzam się z powiedzeniem "ford gu..... wort" powiem dalej "ale jezdzi się jak lord"
Witam
Dzięki za odpowiedzi. Na kompie też mam 9,2 ale rzeczywistość jest inna .Duże spalanie miałem jeszcze przed śniegiem na ulicach.Kupiłem ten samochód w niemieckim salonie forda ( był demo) (ful opcja).Myślałem , że pod klijęta może być jakoś podreserowana.
Pojechałem do forda ale tam nic nie zwojowałem, zasugerowano mi zmianę oprogramowania na nowszą , może to coć pomoże (może!!).Pytałem innego właściciela podobnej kugi , stwierdził ,że miał podobny problem i pojechał do forda.Coć pogrzebali w silniku i teraz pali 8 l .A jak ja pojechałem to mieli kwadratowe oczy.
Nie upieram się i rozumię coś z czegoś wynika , ale jak pisałem mam jeszcze S-maxa też z niemiec , który jest większy o tym samym siliku i kołach a pali o wiele mniej.Przed tymi samochdami miałem przez pięć lat C-maxa 1,6 disel który palił max 6-7 przy ekstremalnej jeżdzie i dlatego te spalanie jest dla mne zaskoczeniem. Atak ogólne jestem bardzo zadowolony z forda , jest dla mne bezawaryjnym samochodem.Nie zgadzam się z powiedzeniem "ford gu..... wort" powiem dalej "ale jezdzi się jak lord"
zmianę oprogramowania na nowszą
Czy jak się poprosi w serwisie to wgrają najnowszą wersję gratisowo, czy trzeba coś zapłacić ?. Mi średnia wychodzi od początku tj. koniec listopada (3 tys. przebieg) 8,4l, czzy taki wynik jest akceptowany, czy też zbyt wiele ?
Moja Kuga ma 3 tygodnie , przebieg 1000 km i spalanie pokazuje 8,8 l/100. Jeżdże głównie po mieście no i teraz te zaspy..... Znajomy ma Kuge z marca'09 i mu pali teraz ok 7 l/100.
Moja Kuga ma 3 tygodnie , przebieg 1000 km i spalanie pokazuje 8,8 l/100. Jeżdże głównie po mieście no i teraz te zaspy..... Znajomy ma Kuge z marca'09 i mu pali teraz ok 7 l/100.
a ty masz FWD czy AWD, bo mysle bedzie niewielka roznica w spalaniu
co do zmiany lub aktualizacji oprogramowania to zalecam gnebienie serwisow trzeba znalezc dobrego fachowca od ustawien i bedzie ok..z moim sie 2 serwisy meczyly i nic nie dalo w trzecim gosc ustawil super i spalanie spadlo wiec warto
a co za różnica 7 cz 10 /100 ?
np. ktoś kit pociśnie że mu 6/100 pali to co? do serwisu na zmianę softu trzeba jechać?
miałem focusa i c-maxa 2.0tdci i w lato 10/100 palił na trasie katowice - wrocław ( 140-190) innym na forum palił 5/100
uważam że między 9-11 na 100 to ok nic nie trzeba kombinować , dodam że kolega ma 2.5benzyne i mu pali 10/100 ale ze mną jak jechał to pełen bak na trasie starcza na 350km ( bak 60l) chyba ma dziurę w baku bo gdzieś to paliwo bokiem ubywa, albo podaje mi spalanie takie jak by on sobie życzył :D
wiekszosc na AC podaje maksymalne spalanie 8 litrow..wiec albo n ie potrafia liczyc albo cos jest nie tak..dziwna sprawa a jeden chyba podal realne :)
Minimalne średnie spalanie:9.0 l/100km
Maksymalne średnie spalanie:10.4 l/100km
Minimalne spalanie przy oszczędnej jeździe na długiej trasie:7.5 l/100km
Średnie spalanie9.0 l/100km
Oczywiście parametry spalania są zawsze interesujące.
Naturalnie, jak już wspomniano zależą raczej od "nogi".
U mnie "miasto" teraz 8/100 (wawa).
Trasa - tu troche fatygi aby zlapać minimum - trzymać się 6ki, <=2K obrotów osiągnąłem 5,9 ale bez wjazdu do W-wy w niedziele można osiągnąć mniej.
Prędkość średnia przejazdowa i tak nie przekracza 75km/h, czy to z Gdańska czy z Katowic. Na wlotówkach witam zawsze tych co gnali, stoimy na tych samych światłach a w mieście przecież kto zna skróty ten będzie szybciej. Skończyły się czasy Zakopane - wawa 4 h lub wawa - władysławowo 4,5.
Kuga to nie "gnacz"... PZDR
Witajcie
co do spalania widzę , że nie jestem sam.
Ale co do obrotów oszczędnych silnika to mam swoje niemiłe doświadczenie.Oczywiscie można jeżdzić 75 na godzinę na 2tyś obrotach ale do czasu!!!.Wydaje sie ekonomicznie tylko pomiętajcie w kotalizatorze znajduje się filtr cząstek stałych i przy małych obrotach sie zamula.Taką awarie miałem w swoimm nowym S-maxsie po 25000 samochód wylądował na lawecie , nie dało sie jechać komp pokazywal awarię silnika i czerwony trujkąt.Miałem szczęscie wymiana na gwarancji.Wymiana takiego czujnika bardzo boli finansowo i cała ekonomika bierze w łeb.Kuga potrzebuje wyższych obrotów, i co za tym idzie średnia szybkość 110/120.
pozdr.
Witajcie
co do spalania widzę , że nie jestem sam.
Ale co do obrotów oszczędnych silnika to mam swoje niemiłe doświadczenie.Oczywiscie można jeżdzić 75 na godzinę na 2tyś obrotach ale do czasu!!!.Wydaje sie ekonomicznie tylko pomiętajcie w kotalizatorze znajduje się filtr cząstek stałych i przy małych obrotach sie zamula.Taką awarie miałem w swoimm nowym S-maxsie po 25000 samochód wylądował na lawecie , nie dało sie jechać komp pokazywal awarię silnika i czerwony trujkąt.Miałem szczęscie wymiana na gwarancji.Wymiana takiego czujnika bardzo boli finansowo i cała ekonomika bierze w łeb.Kuga potrzebuje wyższych obrotów, i co za tym idzie średnia szybkość 110/120.
pozdr.
a czy w ogole czyszcza filtr czasteczek stalych na gwarancji? watpie zeby w ramach gwarancji ta usterka zostala naprawiona..w serwisie japonca uslyszalem ze usluga jest platna
serwis forda BEMO MOTORS ul.Pomorska Szczecin (ja nic nie płaciłem)
pozdr
Ja także nic nie płaciłam . Miałam podobna sytuację. Na wyświetlaczu komunikat „awaria silnika” i czerwony trójkąt . W serwisie powiedzieli, ze musze jeździć na wyższych obrotach – samochód miał przejechane tylko 1800 km – i tylko po miescie.
Mam pytanie dotyczace startu. W silniku benzynowym gdy sie zaleje bądz z innych powodów można kilka razy krecic rozrusznikiem i dodawac gazu. Jak to jest w Kudze? Bo własciwie wszystko robi za nas komp. Czy podczas startu również mozna przygazowywac jakby nie chcial odpalic? Tyle ze jak nie zastartuje w kilka sekund to nawet pokrecic dluzej rozrusznikiem sie nie da. Moze ktos wytlumaczyc?
Mam pytanie dotyczace startu. W silniku benzynowym gdy sie zaleje bądz z innych powodów można kilka razy krecic rozrusznikiem i dodawac gazu. Jak to jest w Kudze? Bo własciwie wszystko robi za nas komp. Czy podczas startu również mozna przygazowywac jakby nie chcial odpalic? Tyle ze jak nie zastartuje w kilka sekund to nawet pokrecic dluzej rozrusznikiem sie nie da. Moze ktos wytlumaczyc?
nic się nie gazuje, odpala zawsze za pierwszym razem, nawet po całej nocy:one:
nic się nie gazuje, odpala zawsze za pierwszym razem, nawet po całej nocy:one:
chyba ze sie parafina wytrąci :)))
takitam lejesz depresator?
chyba ze sie parafina wytrąci :)))
takitam lejesz depresator?
nic nie leję , to nowy silnik, jak będzie miał 150,000km to wtedy może zaczną się problemy ( to mój trzeci silnik 2.0tdci 136hp i wiem z własnego doświadczenia że to bezawaryjny silnik do 150.000 km a co dalej to już nie wiem pozbywam się:619:)
nic nie leję , to nowy silnik, jak będzie miał 150,000km to wtedy może zaczną się problemy ( to mój trzeci silnik 2.0tdci 136hp i wiem z własnego doświadczenia że to bezawaryjny silnik do 150.000 km a co dalej to już nie wiem pozbywam się:619:)
nie chodzi o to ze nowy tylko o mozliwosc wytracenia parafiny
dziwie, ze nie dodajesz dodatkow..myslisz ze te paliwa sa odporne na mroz? watpie ...kumpel ma nowa Tate safari i leje a mial juz pare diesli
nie chodzi o to ze nowy tylko o mozliwosc wytracenia parafiny
dziwie, ze nie dodajesz dodatkow..myslisz ze te paliwa sa odporne na mroz? watpie ...kumpel ma nowa Tate safari i leje a mial juz pare diesli
leję na BP od 2005 roku ulti..... ( nie wiem jak się pisze ) i jest zawsze ok, na dodatki mnie nie stać, to pic na wodę, nawet na forum o tym piszą
leję na BP od 2005 roku ulti..... ( nie wiem jak się pisze ) i jest zawsze ok, na dodatki mnie nie stać, to pic na wodę, nawet na forum o tym piszą
koszt chyba nie duzy 50 zeta za butelke na mnostwo tankowan
jesli rzeczywiscie nie stwierdzono pozytywow to ja sie nie znam..najlepiej jak samemu sie przetestuje, ale jest tego duzo na rynku i w fachowych pismach zalecaja
"Jest to specjalny preparat, który obniża temperaturę krzepnięcia parafiny. Porcję takiego preparatu należy wlać do baku przed każdym tankowaniem. Trzeba go stosować przed nastaniem mrozów."
Witam .
Ja też nic nie leję .U nas w Szczecinie nie ma tak niskich temperatur.Jakieś 20 lat temu jak mialem opla omegę 2,5 disel to sie w to bawiłem.Pamiętam wtedy mrozy były -20 stopni i lepiej a .paliwa były niskiej jakości.Teraz chyba nikt już tego nie robi, a na stacjach nie ma już tzw zimowego paliwa jak kiedyś.Mój teść kiedyś dolewał do benzyny denaturat ...........ale to już historia
pozdrawiam
Własnie zamówilem zonie Kugę. Wprawdzie nie byłem do końca pewny czy sobie poradzi z dośc duzym wutem, ale po kilku jazdach próbnych okazało się, autko jej świetnie przypasowało.
Co mi się w Kudze podoba? Bardzo ładne wykończenie w wersji Indyvidual, doskonały silnik benzynowy, który znam z Mondeo oraz świetny wygląd zarówno z zewnatrz, jak i w środku. Kilka wad znalazłem, ale nie będe ich opisywał w tym wątku.
Autko zamówione, będzie pod koniec kwietnia już pod domem. Jest to wersja 2,5T Indyvidual + trochę bajerów + krata (leasing). Koła 19 cali, co mnie nieco wkurza, bo żona będzie miała większe od moich :P Dach panoramiczny to rzecz, której nie znam. Liczę, że mi się spodoba. Auto pójdzie do czipowania jak tylko zrobimy nim pierwsze 2000 km.
Własnie zamówilem zonie Kugę. Wprawdzie nie byłem do końca pewny czy sobie poradzi z dośc duzym wutem, ale po kilku jazdach próbnych okazało się, autko jej świetnie przypasowało.
Co mi się w Kudze podoba? Bardzo ładne wykończenie w wersji Indyvidual, doskonały silnik benzynowy, który znam z Mondeo oraz świetny wygląd zarówno z zewnatrz, jak i w środku. Kilka wad znalazłem, ale nie będe ich opisywał w tym wątku.
Autko zamówione, będzie pod koniec kwietnia już pod domem. Jest to wersja 2,5T Indyvidual + trochę bajerów + krata (leasing). Koła 19 cali, co mnie nieco wkurza, bo żona będzie miała większe od moich :P Dach panoramiczny to rzecz, której nie znam. Liczę, że mi się spodoba. Auto pójdzie do czipowania jak tylko zrobimy nim pierwsze 2000 km.
nie będzie to pierwszy indywidual kugi w polsce , jest już z rejestracją PO ...., jak byś widział na żywo to nie wiem czy byś ją zamówił, odbiega bardzo od oryginału a przypomina tuningowane auto przez małolata
nie będzie to pierwszy indywidual kugi w polsce , jest już z rejestracją PO ...., jak byś widział na żywo to nie wiem czy byś ją zamówił, odbiega bardzo od oryginału a przypomina tuningowane auto przez małolata
a jakby poczytal watki o sprzegle i inne to w ogole moze byc indywidual hahah nie ma jak szpan...:) byla taka piosenka
To nie tak. Żony Indywidual nie będzie tunningowany zewnętrznie. Będzie miał tylko i wyłacznie większe koła, natomiast w środku będzie zmieniony. Zewnętrzne dodatki kosztuja 20 tysięcy, a wyglądaja bardzo kiepsko. Kuga będzie z zewnatrz różniła ise tylko tym, że będzie miała koła 235x45/R19. Za to w środku ... cudo :) Biała tapicerka Indyvidual - kolor auta czarny.
To nie tak. Żony Indywidual nie będzie tunningowany zewnętrznie. Będzie miał tylko i wyłacznie większe koła, natomiast w środku będzie zmieniony. Zewnętrzne dodatki kosztuja 20 tysięcy, a wyglądaja bardzo kiepsko. Kuga będzie z zewnatrz różniła ise tylko tym, że będzie miała koła 235x45/R19. Za to w środku ... cudo :) Biała tapicerka Indyvidual - kolor auta czarny.
biała tapicerka?? uuu bardzo praktyczna ....tylko do slubu :)
ja mam pytanie takie..czy znaczek logo, który trzeba odsunąć zeby dostac sie do silnika nie sprawia problemów?
Widzialem dwa mondeo (chyba to byly mondki, bo jechalem szybko ale im stało) :) na parkingu gdzie ten znaczek byl w pozycji pionowej :)) więc jesli to jest tylko na jakas tam wsuwke czy lekki zatrzask to lipa do kwadratu a do tego chyba łatwa zdobycz dla lepkich rąk :) chyba troche wkurzajace jak sie co chwila odpina
biała tapicerka?? uuu bardzo praktyczna ....tylko do slubu :)
Gdybym chciał praktyczne auto dla zony, to bym kupił toyotę Yaris w dizlu, ew, gdyby miała firmę to forda Transita. Auto kupuję dlatego, że taki jej się podoba i nie ma to nic wspólnego z praktycznością. Zresztą mam sąsiada, który ma jasną skórę i mówi, że wbrew pozorom jest utrzymać ją bardzo łatwo. Ryzykuja stwierdzenie, że jasną skórę jest utrzymać łatwiej niz czarną. W moim Mondeo Tit-S mam czarną i kilka plam usuwałem z problemami, gdyż mam alcantarę. W Kudze będzie to pełna skóra biała, więc zmycie tego to żaden problem.
ja mam pytanie takie..czy znaczek logo, który trzeba odsunąć zeby dostac sie do silnika nie sprawia problemów?
W kudze jest przekręcany znaczek? Raczej wątpię. W moim Mondeo nie ma, był w starszych wersjach z tego co wiem, teraz nie jest juz stosowany, bo często były z nimi problemy.
Gdybym chciał praktyczne auto dla zony, to bym kupił toyotę Yaris w dizlu, ew, gdyby miała firmę to forda Transita. Auto kupuję dlatego, że taki jej się podoba i nie ma to nic wspólnego z praktycznością. Zresztą mam sąsiada, który ma jasną skórę i mówi, że wbrew pozorom jest utrzymać ją bardzo łatwo. Ryzykuja stwierdzenie, że jasną skórę jest utrzymać łatwiej niz czarną. W moim Mondeo Tit-S mam czarną i kilka plam usuwałem z problemami, gdyż mam alcantarę. W Kudze będzie to pełna skóra biała, więc zmycie tego to żaden problem.
W kudze jest przekręcany znaczek? Raczej wątpię. W moim Mondeo nie ma, był w starszych wersjach z tego co wiem, teraz nie jest juz stosowany, bo często były z nimi problemy.
W kudze jest przesuwany znaczek..otwieranie maski z kluczyka.
No to moze stare mondeo bylo, ale mieli przesuniete w pozycje pion do gory. Lipa
Podziwiam hobby. Tez kiedys walczylem nad wodą. Z braku czasu przeszlo.
20,000 zł to przesada :619: ale za biały środek bym wiele dopłacił, na fotkach w necie ładnie wygląda ta tapicerka i wykończenia , może kiedyś na jakimś zlocie się spotkamy to pochwalisz się zakupem dla żony ( może się przesiądziesz z mondka na kugę jak kilka dni pojeździsz , o ile żonkę przekonasz:one:)
20,000 zł to przesada :619: ale za biały środek bym wiele dopłacił, na fotkach w necie ładnie wygląda ta tapicerka i wykończenia , może kiedyś na jakimś zlocie się spotkamy to pochwalisz się zakupem dla żony ( może się przesiądziesz z mondka na kugę jak kilka dni pojeździsz , o ile żonkę przekonasz:one:)
wlasnie pojezdzilem tigu i niestety dyskwalfikacja wiec na 100procent zostaje przy kudze a jak ktos chce posluchac opinii to wysle na PW :) a jest co opowiadac hahah
Moze ktos mi wytlumaczy jak to z tą jazdą po sliskim jest? Bo wyprzedzalem na drodzle glownie pokrytej lodem kuge z predkoscia 70 km a ona jakby sie bala jazdy po takiej drodze. Po testowej jezdze na tigu to mam mieszane odczucia czy faktycznie te wszystkie bajery poprawiaja jazde. Tigu tanczyl jak baletnica na lodzie..i nic nie pomagalo esp i naped na 4. Przednie wpadly w poslizg to tyl napedzal tyl wpadal w poslizg wiec auto zglupialo calkowicie. Z napedem na przod ratowalem sie przodem, bo tyl nie istnial ale auto nie latalo jak zyd po pustym sklepie.
Po paru set kilometrach na śniegu zaczęło mnie denerwować ESP. Nie pozwala choćby na gram frajdy. reaguję bardzo szybko i zdecydowanie. Wyłączenie ESP nic nie daję ponieważ jak samochód stwierdzi że jest niebezpiecznie to i tak go załączy. Brakuję mi także podświetlenia przycisków od tempomatu w nocy działam na czuja :) . W porównaniu do innych diesli długo się nagrzewa (trzeba przejechać z 15km aby wskazówka się ruszyła przy -20) ale ogrzewanie foteli działa szybko. W my10 Titanium zrezygnowano ze stolików na przednich siedzeniach - a przydałyby się. Podłokietnik jak już poprzednicy wspomnieli cofa się. A tak poza tym bajka, mi pali 7,5 litra/100km, dobrze wybiera dziury i ma masę schowków (pod siedzeniem z tyłu, pod nogami i w bagażniku). nie żałuje ani jednej złotówy wydanej na ten dupowozik.
Po paru set kilometrach na śniegu zaczęło mnie denerwować ESP. Nie pozwala choćby na gram frajdy. reaguję bardzo szybko i zdecydowanie. Wyłączenie ESP nic nie daję ponieważ jak samochód stwierdzi że jest niebezpiecznie to i tak go załączy. Brakuję mi także podświetlenia przycisków od tempomatu w nocy działam na czuja :) . W porównaniu do innych diesli długo się nagrzewa (trzeba przejechać z 15km aby wskazówka się ruszyła przy -20) ale ogrzewanie foteli działa szybko. W my10 Titanium zrezygnowano ze stolików na przednich siedzeniach - a przydałyby się. Podłokietnik jak już poprzednicy wspomnieli cofa się. A tak poza tym bajka, mi pali 7,5 litra/100km, dobrze wybiera dziury i ma masę schowków (pod siedzeniem z tyłu, pod nogami i w bagażniku). nie żałuje ani jednej złotówy wydanej na ten dupowozik.
gdzie są schowki pod tylnymi siedzeniami ?? mam tylko pod nogami z tyłu :!::!::!::!::!::!::!::!:
co nagrzewania silnika to max 2-3 km ( mam nagrzewnicę opcja za 750zł przy zamawianiu)
Jak podniesiesz fotele (siedziska tylne masz wgłębienia (schowki). Idealnie pasują do padów i słuchawek bezprzewodowyh do LCD-ków dla brzdąców. Jak jadę sam w dłuższą podróż to mi się nie walają po tyle. W razie potrzeby maluchy wyciągają sobie przed jazdą "skarby" spod siedzenia i maja radochę. Patent jest OK.
gdzie są schowki pod tylnymi siedzeniami ?? mam tylko pod nogami z tyłu :!::!::!::!::!::!::!::!:
co nagrzewania silnika to max 2-3 km ( mam nagrzewnicę opcja za 750zł przy zamawianiu)
jaka jest regulacja nagrzewnicy? chyba tylko doplyw pow. bo chyba nie ma mozliwosci wylaczenia, gdyz podlaczona jest do ukladu chlodzenia na stale i praktycznie goraca ciecz przeplywa caly czas..ciekawe czy to taka rewelacja latem
jesli zas jest to nagrzewnica dodatkowo z grzalka a tak chyba jest, bo jesli temp cieczy jest niska i wymaga zalaczenia grzalki to nastepuje znaczne obciazenie instalacji elektrycznej
pytanie: czy warto obciazac auto? a dodatkowo jest to slaby punkt instalacji, awarie, wycieki cieczy..itd
jaka jest regulacja nagrzewnicy? chyba tylko doplyw pow. bo chyba nie ma mozliwosci wylaczenia, gdyz podlaczona jest do ukladu chlodzenia na stale i praktycznie goraca ciecz przeplywa caly czas..ciekawe czy to taka rewelacja latem
jesli zas jest to nagrzewnica dodatkowo z grzalka a tak chyba jest, bo jesli temp cieczy jest niska i wymaga zalaczenia grzalki to nastepuje znaczne obciazenie instalacji elektrycznej
pytanie: czy warto obciazac auto? a dodatkowo jest to slaby punkt instalacji, awarie, wycieki cieczy..itd
co ty piszesz ?????? nagrzewnica to super sprawa ( przeciwnego zdania są ci którzy jej zapomnieli zamówić albo nie mieli takiej opcji w zamówieniu ) cała Skandynawia ma to zamontowane i to nie tylko rozwiązania w fordzie są ale i większości marek
co do obciążenia instalacji to chyba przednia szyba ciągnie więcej prądu.W poprzednim c-maxie miałem tez nagrzewnice, grzane fotele i szyby i nigdy nic nie nawaliło wiec kuga ma wszystko juz sprawdzone i przetestowane
co ty piszesz ?????? nagrzewnica to super sprawa ( przeciwnego zdania są ci którzy jej zapomnieli zamówić albo nie mieli takiej opcji w zamówieniu ) cała Skandynawia ma to zamontowane i to nie tylko rozwiązania w fordzie są ale i większości marek
co do obciążenia instalacji to chyba przednia szyba ciągnie więcej prądu.W poprzednim c-maxie miałem tez nagrzewnice, grzane fotele i szyby i nigdy nic nie nawaliło wiec kuga ma wszystko juz sprawdzone i przetestowane
to nie sa moje doswiadczenia tylko ogolny opis jaki znalazlem dlatego chcialem sie zpaytac jak to wlasciwie jest
a wiec czy wlacza sie manulanie czy jest to automat? nie jestesmy w skandynawii a zima trwa nie tak dlugo..po czym przychodzi upalne lato i nagrzewnice trafia szlag
szczegolnie przetestowane ma sprzeglo haldexa, ktore sie przypala (według opinii, no chyba ze bujdy pisza)..ja tam fordowi nie wierze do konca
to nie sa moje doswiadczenia tylko ogolny opis jaki znalazlem dlatego chcialem sie zpaytac jak to wlasciwie jest
a wiec czy wlacza sie manulanie czy jest to automat? nie jestesmy w skandynawii a zima trwa nie tak dlugo..po czym przychodzi upalne lato i nagrzewnice trafia szlag
szczegolnie przetestowane ma sprzeglo haldexa, ktore sie przypala (według opinii, no chyba ze bujdy pisza)..ja tam fordowi nie wierze do konca
ta nagrzewnica załącza sie poniżej jakiejś tam temperatury i grzeje do iluś tam , nie wiem dokładnie
co do sprzęgła to nie wiem , wiesz dobrze że u mnie na ulicy nie ma śniegu i nie sprawdzałem tego , dzwoniłem do wawy do serwisu i do bosa w bielsku, i o niczym nie słyszeli a maja chyba największy przemiał aut w serwisie
a nawet jak cos śmierdzi to nie znaczy że sie zepsuje od razu, ja temat olałem bo nic nie czuję, nie mieszkam z mieście tak zasypanych żebym miał problem z wyjazdem z śniegu
kupuj kugę a nie analizuj problemy z forum , jak cos padnie to wtedy będziesz sie martwił :619::619::619::619::619::619::619::619::619:
ta nagrzewnica załącza sie poniżej jakiejś tam temperatury i grzeje do iluś tam , nie wiem dokładnie
co do sprzęgła to nie wiem , wiesz dobrze że u mnie na ulicy nie ma śniegu i nie sprawdzałem tego , dzwoniłem do wawy do serwisu i do bosa w bielsku, i o niczym nie słyszeli a maja chyba największy przemiał aut w serwisie
a nawet jak cos śmierdzi to nie znaczy że sie zepsuje od razu, ja temat olałem bo nic nie czuję, nie mieszkam z mieście tak zasypanych żebym miał problem z wyjazdem z śniegu
kupuj kugę a nie analizuj problemy z forum , jak cos padnie to wtedy będziesz sie martwił :619::619::619::619::619::619::619::619::619:
taaak..kupie zloma i bede sie martwil wlasnie jestem tutaj zeby analizowac co sie dzieje
jest to nowe auto i boje sie znow wtopić
juz nie mow ze nie masz gdzie testowac..dalej jest ulica poprzeczna i mozesz na lodzie do tylu smignac.a jak nie to zapraszam do siebie..na myslowickiej jest lodowisko haha.to zobaczysz czy smrodek ci pojdzie ze sprzegla haha ja juz tiguanem karuzele odwalilem a mial miec stablizacje toru jazdy..szkoda ze bagaznik za waski buuu, bo spodobal mi sie ten samochod..ma w sobie cos takiego co przyciaga..ale znajoma ze stacji aso mi tu napisala wlasnie ze vw maja mase z usterkami haha
na lodzie tez chyba da sie wyczuc czy sie pali czy nie
byc moze sa to pojedyncze przypadki..za bardzo uwierzyli we wlasciwosci terenowe tego auta
poki nie kupuje to czytam..jak kupie to bede pisal o usterkach :P
Ja tam się martwił będę jak kupię. Może byc tak, ze usterki przez 5 lat nie doświadczę.
ma ktos kuge 2wd? to prosze o kontakt na pw
Ja mam pytanie z innej beczki.
Czy można jakoś z zewnątrz rozróżnić Kugę 2wd od 4x4??
ja mam kuge fwd i jestem zadowolony
Nie jezdzic Kuga po lodzie :) a swoja droga jak sie przywali to pol auta odpada hahaha http://video.raid.ru/pages/video/76488/
U mnie srednie spalanie 7.8l/100km, trzeszcza boczki lewy przedni, prawy tylny reszta ok, zimowki poprawily trakcje o 70%.
Schowki pokazane sa w tym poscie.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1079648#post1079648
Nie jezdzic Kuga po lodzie :) a swoja droga jak sie przywali to pol auta odpada hahaha http://video.raid.ru/pages/video/76488/
Ciekawe jaki musi być spadek, żeby tak auto się ślizgało. Dziś stałem pod sporą górkę i bez problemu ruszyłem, a był lód.
dumdum1988 16-02-2010, 09:41 Wczoraj znajomy chcial przetestowac rav 4 w sniegu no i tak sie zakopal ze zawisl, nawet staly naped nie pomogl. Podjechalem kuga zaczepilem line i cofajac bez problemu wyciagnelem go. Naprawde zaskoczyla mnie kuga bardzo pozytywnie.
dużo zależy od opon, my wszyscy mamy nowe lub prawie nowe opony zimowe, i nie mamy problemów z wyjazdem z śniegu, a było by jeszcze lepiej jak by opony były węższe np 205 a nie jak teraz mamy 235
na pocieszenie dla tych co sie zakopują dobra wiadomość, idzie wiosna :569:
Idzie wiosna i dojść nie może..chyba predzej moja fura dojedzie jak wiosna :PPP
Idzie wiosna i dojść nie może..chyba predzej moja fura dojedzie jak wiosna :PPP
No Kolega widze zamówił? Jaka wersja?
No Kolega widze zamówił? Jaka wersja?
zamowilem trend black fwd z malymi dodatkami
cena rocznika 2010 nizsza jak wyprzedazowa 2009
Jeździłeś dwoma wersjami i świadomie wybrałeś FWD? Tylko cena miała tu znaczenie?
Dla mnie największą zaletą tych wszystkich bulwarówek udających terenówki (Kuga, Rav4, Tiguan, etc.) jest właśnie troszkę wyższy prześwit i 4x4, które w zimie bardzo się przydaje.
Jeździłeś dwoma wersjami i świadomie wybrałeś FWD? Tylko cena miała tu znaczenie?
Dla mnie największą zaletą tych wszystkich bulwarówek udających terenówki (Kuga, Rav4, Tiguan, etc.) jest właśnie troszkę wyższy prześwit i 4x4, które w zimie bardzo się przydaje.
swiadomie wybralem fwd poniewaz:
jest tansze o 8 tys
opony sa tansze
mniej ewentualnych usterek zwiazanych z przeniesieniem napedu
jezdze 90 proc miasto trasa
jezdzilem 4x4 wiec dolaczany naped mnie nie przekonuje..nie daje poczucia panowania nad autem
niewiele jest takich sytuacji ze sie czlowiek zakopie
wystarczy mi wiekszy przeswit, wysoka pozycja za kierownica i szeroki otwor bagaznika (ma 120 cm) gdzie tig ma 1 m i glosniejszy silnik wiec odpadl
zima po gorach nie jezdze
Popieram Emare. Taką zimę jak w tym roku to już długo nie będzie i zamiast AWD lepiej zainwestować w wyposażenie.
Popieram Emare. Taką zimę jak w tym roku to0 już długo nie będzie i zamiast AWD lepiej zainwestować w wyposażenie.
to najstarsi górale nie wiedzą jaka będzie następna zima a ty już wiesz :569:
co do drugiego to po co mi kuga z napędem tylko na przód, super frajda na zaśnieżonych parkingach, gdzie można zaparkować tam gdzie przednio napędowe nie mogą.
jak kupować to prawie ful wszystko, szkoda że tak późno wprowadzają nową paletę silników bo będzie 2.0 turbo benzyniak ( akcyza 3% a nie jak 2.5T z 18% akcyzą) trochę mi szkoda że kilka miesięcy temu takiego nie było.
oj Takitam..mozliwosc parkowania na zasniezonych parkingach to chyba nie najwazniejszy priorytet :) poza tym auto jest wysokie i przy dobrych oponach tez sobie poradzi
fakt, ze i moze dobra benzynka by sie przydala ale takie auto w benzynie bedzie wciagac sporo paliwka..no chyba ze sie tankuje na firme to wsiorawno
okazja !! hahah http://www.iguana.egiptwakacje.org.pl/pojazd/7
Ja już innego auta jak z 4x4 nie kupię. To nie tylko frajda w zimie, na mokrym też lepiej "klei", pewniejsze prowadzenie w zakręcie etc.
W kopnym śniegu stosunkowo ciężki diesel z napędem na ośkę to hmmmm.... no nożna się zdziwić.
PS niech Ci dobrze służy i nigdy nie zabrakło Ci tego 4x4 :)
Ja już innego auta jak z 4x4 nie kupię. To nie tylko frajda w zimie, na mokrym też lepiej "klei", pewniejsze prowadzenie w zakręcie etc.
W kopnym śniegu stosunkowo ciężki diesel z napędem na ośkę to hmmmm.... no nożna się zdziwić.
PS niech Ci dobrze służy i nigdy nie zabrakło Ci tego 4x4 :)
mysle, ze na 4x4 (pomimo swoich zalet) zrobiła sie moda
oczywiscie jak najbardziej dla ludzi mieszkajacych w gorach czy niedaleko duzych miast gdzie maja dojazd polna lub lesna droga z pewnoscia jest to zaleta i takiego auta potrzebuja ale w miescie i odsniezone trasy to tego 4x4 sie nie zauwazy
kazdy samochod znajdzie swojego amatora..wszystko zalezy od finansow i potrzeb..sporo ludzi wybiera mondeo czy focusa i wcale nie daza do tego zeby miec tzw. bulwarowke, bo te auta maja swoje zalety
gdybym znalazl cos podwyzszonego tanszego to pewnie bym sie zdecydowal, ale nie ma..trzebabylo szukac wsrod suvow
kiedys nie bylo 4x4 tak popularne i ludzie sobie radzili..obecnie auta maja tyle systemow roznego typu ze i tak naped na jedna os ma zabezpieczenia ebd-automatycznie reguluje sile hamowania kazdego z kol, tcs-aktywnie zabezpiecza przeciw poslizgowi, abs-system zapobiegajacy blokowaniu kol podczas hamowania, esp-system stabilizacji toru jazdy :)
kiedys nie bylo 4x4 tak popularne i ludzie sobie radzili..obecnie auta maja tyle systemow roznego typu ze i tak naped na jedna os ma zabezpieczenia ebd-automatycznie reguluje sile hamowania kazdego z kol, tcs-aktywnie zabezpiecza przeciw poślizgowi, abs-system zapobiegający blokowaniu kol podczas hamowania, esp-system stabilizacji toru jazdy :)
Po 3ch miesiącach jazdy doszedłem do takich wniosków:
- hamowanie i skręcanie -> 4x4 nic nie daje, wręcz przy skrętach na śniegu czasami zarzuca tył, "auto samo jedzie", nic się nie da "wyciągnąć", bo napęd jest nieprzewidywalny. Bez ESP jeszcze gorzej. Pewnie stały 4x4 byłby rozwiązaniem, ale generalnie tutaj ze względu na masę i dołączany napęd uważam, że auto sprawuje sie gorzej niż fwd.
- ruszanie i jazda wprost (czy chociaż proste wyprzedzanie), to 4x4 się sprawdza idealnie. W fwd jeżeli jedno koło złapie poślizg, to 2gie nie ciągnie tylko stoi w miejscu, a tutaj ciągną jeszcze 3. Wyprzedzanie na śniegu to też idealna sprawa. Dzisiaj pod kościołem, wyjazd - mała górka, 95% aut musiało robić spory odstęp i się wiele razy rozpędzać aby wyjechać - ja nawet o tym już nie myślę.
Ale najfajniejsze jest to, że jest wybór i każdy może może wybrać co mu pasuje
z nowych aut to chyba Yeti ma odpowiedni napęd 4x4 i w testach jak na razie wszystkich zostawia w tyle
mam pytanie..czy wlew paliwa bez korka jest na tyle szczelny ze w lato nie smierdzi ropą wokół auta?
Emare,
Oczywiscie juz bylo napisane nie raz, ze jest wybor i kazdy bierze co chce.
Co do mnie, wybor 4x4 byl podyktowany wzgledami bezpieczenstwa. Mimo, ze mieszkam kilka kilomentrow od wawy i pracuje w niej, niby korzystam tylko z utwardzonych drog (95% asfalt) to wydalem te dodatkowe tysie wlasnie dlatego, ze w okresie wiosna i jesien, przy nawet niewielkich opadach deszczu na drodze pojawia sie bloto nanoszone przez pojazdy rolnikow dojezdzajacych do swoich pol.
A poniewaz przez najblizsze kilka lat dolozyc nalezy roznego rodzaju roboty drogowe wiazane z Euro i nie tylko oraz tak zwany efekt cieplarniany (wedlug mnie ilosc opadow deszczu w roku bedzie sie u nas zwiekszac) mysle, ze nie wyrzucilem tych pieniedzy w bloto doslownie.
A tak na marginesie, autko jest dla mojej Pani, ktora czesto wozi nasza pocieche do i z szkoly, wiec generalnie jest to inwestycja w bezpieczenstwo.
Zima to tylko dodatek to powyzszego. Choc nie da sie porownac zachowania Kugi 4x4 z FWD (w moim przypadku Zafira) na przestrzeni ostatnich kilkunastu tygodni.
co sądzicie? http://www.youtube.com/watch?v=VVLXQOXmdVA :)))))
tu jest link jak super działa awd
w kudze
http://www.youtube.com/watch?v=t8a2ehj8TKI
a tu wcale sobie nie radzi http://www.youtube.com/watch?v=gFa6wKmPR8U
http://www.youtube.com/watch?v=uc8eaeAP9ts A tutaj sobie radzi... bokiem :P
Szczerze mówiąc to nawprost na śniegu w kudze przyszpiesza się bdb , gorzej z skręconymi kołami albo na zakręcie - ale są to prawa fizyki i autu nie ujmują :D
http://www.youtube.com/watch?v=uc8eaeAP9ts A tutaj sobie radzi... bokiem :P
Szczerze mówiąc to nawprost na śniegu w kudze przyszpiesza się bdb , gorzej z skręconymi kołami albo na zakręcie - ale są to prawa fizyki i autu nie ujmują :D
boczkiem boczkiem małym kroczkiem hihihi ale tego drugiego jakos nie rzucało i jeszcze filma nakręcił :))))
co sądzicie? http://www.youtube.com/watch?v=VVLXQOXmdVA ))))
dla mnie to jakas paranoja..i dziwne zachowanie awd..kreci sie tylko przod i auto stoi w miejscu..wcale nie widac napedu na 4..typowe zachowanie FWD..pomijam ze gosc pewnie na letnich rzeźbił ten snieg..a jesli na zimowych? to katastrofa
filmik pokazje ulomnosc napedu dolaczanego..gdyby to byl staly to inna bajka, bo wtedy 4 kola kreca jednoczesnie
jakby był stały to by się podobnie zachowywał, bo by ESP odcinało moc na koła. tu akurat forma rozwiązania napędu nie ma nic do gadania. a wystarczyło tylko ESP wyłączyć. pozdrawiam
jakby był stały to by się podobnie zachowywał, bo by ESP odcinało moc na koła. tu akurat forma rozwiązania napędu nie ma nic do gadania. a wystarczyło tylko ESP wyłączyć. pozdrawiam
Ten film to pokazuje chyba ułomność kierowcy :) Kuga jest AWD, bo to widać. Ale na takim śniegu to każde auto powinno sobie poradzić.
A ja znalazłem ciekawy film i niech mi ktoś powie, że nasi kierowcy tirów szaleją ;)
http://www.youtube.com/watch?v=QRLEodhcIS8&feature=related
sorry za offtop
Smierdziec u mnie nic nie smierdzi, ale sprobujcie nalac paliwa przy uzyciu magicznego lejka forda, do dzis smierdzi w garazu.
Ps jestem zwolennikem starej szkoly - korek jest korek i nic go nie zastapi, ciekawe czy juz mlodociani nafciarze lataja po parkingach i spuszczaja paliwko ?, a moze jest jakies sitko i rurki nie wlozy.
malina wozik :P http://newvideo.boon.hu/video/13219/ford-kuga-teszt-1
malina wozik :P http://newvideo.boon.hu/video/13219/ford-kuga-teszt-1
co w tym wozie jest " malina" :?::?::?::?::?:
alusy i kolor czarny :)
jednemu podoba sie biale drugiemu czarne..a ty powinienes wiedziec dlaczego malina skoro kupiles a nie zadajesz prowokacyjne pytanie :0
pokazal sie ix35 cenowo i parametrowo zblizony do k
jednak naped 4w jakos inaczej rozwiazali..dziala tylko do 40km/h
dumdum1988 28-02-2010, 11:31 Chodzi o blokade 4x4, pozniej zalacza sie automatyczny sytem jak w Kudze, chyba ze sie myle
Blokada 4WD
50:50 po załączeniu, aktywna do prędkosci 30 km/h, automatycznie wyłączana po przekroczeniu 40 km/h.
Automatycznie uaktywniana po spadku prędkości do 40 km/h w pełni aktywna po zwolnieniu do 30 km/h.
to jak to rozumiec ze 4x4 nie dziala w ogole powyzej 40 km/h?
dumdum1988 28-02-2010, 12:07 System napędu 4WD
Typ Elektroniczne sterowanie napędem 4WD
Rozdział momentu obrotowego przód : tył 100 : 0 ~ 50 : 50
Blokada 4WD 50:50 po załączeniu, aktywna do prędkosci 30 km/h, automatycznie wyłączana po przekroczeniu 40 km/h.
Automatycznie uaktywniana po spadku prędkości do 40 km/h w pełni aktywna po zwolnieniu do 30 km/h
Blokada stalego napedu wylacza sie powyzej 40, takie same systemy sa w rav 4 i chyba outlanderze ale nie jestem do konca pewien czy tak jest w ix35
alusy i kolor czarny :)
jednemu podoba sie biale drugiemu czarne..a ty powinienes wiedziec dlaczego malina skoro kupiles a nie zadajesz prowokacyjne pytanie :0
po przeczytaniu "wóz malina" myślałem że w linku zobaczę fure nie tuzinkową , np kuga individual a ty dałeś linka do filmiku z kugą w standardzie czarny kolor z 17" felgami , nic tam więcej nie pokazali.:!:
A ty to byś chciał od razu bajery..skrzydła iluminacje i inne wariacje..dałem linka, bo filmik z fajna muzyczka i co z tego, że auto w standardzie..ale ładnie się prezentuje i tyle. Nie uznaje przerostu formy nad treścią jak co niektórzy. Nie wiadomo co by chcieli..może odrzutowiec od razu z samochodu. Wszystko dla szpanu. Nie rozumiem twojego sarkazmu..sorry. Jednak pierwsze wrażenie jest zawsze słuszne.
W pierwszym poście witam wszystkich użytkowników samochodów Ford Kuga. :)
Niebanalny wygląd i ciekawa stylistyka tego auta skłaniają mnie do rozważenia ewentualności jego zakupu. Sporo już czytałem na temat Kugi i mam świadomość zalet i wad tego samochodu. Jednak po wizycie w miejscowym salonie i obejrzeniu wnętrza auta mój początkowy entuzjazm nieco opadł. Nie oczekiwałem cudów ale wnętrze jest po prostu ciasne. O ile z przodu jest w miarę przestronnie to ilość miejsca z tyłu jest tragicznie mała. Krótkie twarde siedzenia o małej wysokości oparć i do tego miniaturowy bagażnik. Bardzo mnie to zaskoczyło bo z wyglądu zewnętrznego Kuga prezentuje się okazale.
Mam w związku z tym pytanie do użytkowników. Jak przedstawia się komfort jazdy na trasach liczących kilkaset km. (200-500) Co z wyprofilowaniem foteli. Czy pasażerowie tylnej kanapy nie narzekają (mam na myśli osoby dorosłe).
axo to nie jest bagazowka jak chcesz bagazowke kup partnera itp wiekszosc suvow ma ciasno w srodku..taka ich konstrukcja, bo za tym idzie bezpieczenstwo
kumpel ma tate safari wielkie auto z zewnatrz a w srodku maluch
W pierwszym poście witam wszystkich użytkowników samochodów Ford Kuga. :)
Niebanalny wygląd i ciekawa stylistyka tego auta skłaniają mnie do rozważenia ewentualności jego zakupu. Sporo już czytałem na temat Kugi i mam świadomość zalet i wad tego samochodu. Jednak po wizycie w miejscowym salonie i obejrzeniu wnętrza auta mój początkowy entuzjazm nieco opadł. Nie oczekiwałem cudów ale wnętrze jest po prostu ciasne. O ile z przodu jest w miarę przestronnie to ilość miejsca z tyłu jest tragicznie mała. Krótkie twarde siedzenia o małej wysokości oparć i do tego miniaturowy bagażnik. Bardzo mnie to zaskoczyło bo z wyglądu zewnętrznego Kuga prezentuje się okazale.
Mam w związku z tym pytanie do użytkowników. Jak przedstawia się komfort jazdy na trasach liczących kilkaset km. (200-500) Co z wyprofilowaniem foteli. Czy pasażerowie tylnej kanapy nie narzekają (mam na myśli osoby dorosłe).
AXO, co do pojemnosci bagaznika to kwestia priorytetow. Ja z pelna premedytacja wybralem autko z malym bagaznikiem. Na dluzsze trasy (kilka razy w roku) zainwestowalem w platforme Thule'a (mozna zobaczyc na zdjeciu u TomiGP).
Co do miejsca z tylu to jedynie moge powiedziec, ze corka 15lat 170 cm wzrostu nie zglaszala zastrzezen podczas jazdy W-wa <-> Zakopane jechala z tylu razem z psem.
AXO, co do pojemnosci bagaznika to kwestia priorytetow. Ja z pelna premedytacja wybralem autko z malym bagaznikiem. Na dluzsze trasy (kilka razy w roku) zainwestowalem w platforme Thule'a (mozna zobaczyc na zdjeciu u TomiGP).
Co do miejsca z tylu to jedynie moge powiedziec, ze corka 15lat 170 cm wzrostu nie zglaszala zastrzezen podczas jazdy W-wa <-> Zakopane jechala z tylu razem z psem.
a jakiej wielkosci jest pies ? 8)
Sznaucer wyrosnieta miniatura.;)
[QUOTE=emare37;1399458]axo to nie jest bagazowka jak chcesz bagazowke kup partnera itp wiekszosc suvow ma ciasno w srodku..taka ich konstrukcja, bo za tym idzie bezpieczenstwo
Gdyby Partner swoim wyglądem wzbudzał szybsze bicie serca tak jak to się ma w przypadku Kugi to nie byłoby sprawy. A i po zakupie trochę grosiwa by się jeszcze zostało. Niestety tak nie jest i trzeba iść na kompromis.
Kompaktowy Focus kombi, nie mówiąc już o Mondeo mają bardziej praktyczne i większe wnętrza ale nie mają tego czegoś co każe je śledzić wzrokiem w czasie jazdy ulicą. Podobnie wygląda to w przypadku takich aut jak VW Tiguan, Koleos oraz Nissan Q - niezależnie od koloru one są wizualnie takie proste i szare. A dodatkowo te dwa ostatnie mają nazwy niestrawne dla sporej grupy odbiorców.
Na placu pozostaje jeszcze koreańska nowość w postaci Ix 35. Kusi lepszym rozplanowaniem i opinią niskiej awaryjności wspartej na 5-o letniej gwarancji. Wnętrze ma ciekawe a sylwetkę nie banalną.
Jednak wyborem samochodu nie zawsze kieruje racjonalność i dla tego Kuga dalej pozostaje liderem mojego rankingu. 8)
Mysle, ze wiekszosc osob, ktore tutaj siedza mialy podobne dylematy ale Kuga urzekla wygladem i dlatego ja kupili. Ja tez testowalem rozne suvy i jednak postawilem na Kuge. Poniewaz wiele rzeczy mi odpowiada co u konkurencji jest po prostu jest skopane. IX35 jest nowoscia i dopiero sie okaze ile usterek wyskoczy, bo musi. Kuga jest na rynku trzeci rok. Sporo usterek zlikwidowano. Kupno nowosci to ryzyko. Poza tym nie wiem czy ix35 jest cenowo atrakcyjniejszy. Mysle, ze kuga cie zauroczyla i tak naprawde kazdy samochod i tak bedzie beee :)) Ja swoja odbieram po swietach.
adriansz01 29-03-2010, 20:31 Moze nie bede zbyt obiektywny, bo nabylem ten samochod rok temu. Zrobilem to dlatego, ze poprzedni (Ford Fiesta) nie zawiodl mnie ani razu. Uzywalem go 6 lat. Z ciekawostek nie spalila mi sie zadna zarowka :)
A co do Kugi poki co rowniez bezawaryjnie.
Na plus:
- dobrze zestrojone zawieszenie
- ergonomiczne wnetrze (wszystko co trzeba pod reka, tak jak we Fiescie)
- elastyczny silnik + 6 biegowa skrzynia
- komfort psychiczny na parkingu, bo Fordow nie kradną :)
Na minus:
- w zimie dlugo sie rozgrzewa (Fordy ponoc tak mają)
- od 140 do 170 przyspieszenie praktycznie nie istnieje, ale po co to komu w Polsce.
Moze nie bede zbyt obiektywny, bo nabylem ten samochod rok temu. Zrobilem to dlatego, ze poprzedni (Ford Fiesta) nie zawiodl mnie ani razu. Uzywalem go 6 lat. Z ciekawostek nie spalila mi sie zadna zarowka :)
To ile Ty km przejechałeś? Ja w swojej 5 letniej (85kkm) już 2 komplet z tyłu wymieniam, nawet cofania mi się spaliła. Sorrki za lekki OT.
A Kugę to się kocha za wygląd, mimo wad :D
Ja to może najwcześniej w 2011...
adriansz01 29-03-2010, 21:21 To ile Ty km przejechałeś? Ja w swojej 5 letniej (85kkm) już 2 komplet z tyłu wymieniam, nawet cofania mi się spaliła. Sorrki za lekki OT.
A Kugę to się kocha za wygląd, mimo wad :D
Ja to może najwcześniej w 2011...
70 tyś zrobilem. Ale znam ludkow co potrafili po 30 tys tarcze wymieniać z klockami. Zalezy jak jezdzisz. Poszla do zyda i do dzis tego zaluje :( bo drugiego takiego autka juz raczej nie trafie.
Co do Kugi to "na dwoje babka wie pan..." Zdania są podzielone. Jedni nienawidzą, drudzy kochają :)
w zimie dlugo sie rozgrzewa (Fordy ponoc tak mają)
masz diesla... jako rozwiązanie - zamawianie przy zakupie auta dostępnej w opcji nagrzewnicy, ewentualnie domontowanie Webasto ;)
... Podobnie wygląda to w przypadku takich aut jak VW Tiguan, Koleos oraz Nissan Q - niezależnie od koloru one są wizualnie takie proste i szare. A dodatkowo te dwa ostatnie mają nazwy niestrawne dla sporej grupy odbiorców.
Na placu pozostaje jeszcze koreańska nowość w postaci Ix 35. Kusi lepszym rozplanowaniem i opinią niskiej awaryjności wspartej na 5-o letniej gwarancji. Wnętrze ma ciekawe a sylwetkę nie banalną...
... tu moge cos dodac
- tiguan - kwestia gustu, mnie sie podoba - poza zasiegiem - cena,
- koleos - tak jak mowisz ze wzgledu na sama nazwe juz mi sie nie podoba, nawet nie bralem pod uwage i nie ogladalem,
- nissan - nie taki zly, fakt mniejszy, opatrzyl sie juz, ale silnik 150 KM robi wrazenie, dosc ciekawie sie zbiera, nie mam co prawda porownania bo swoja jeszcze nie mialem okazji "poszalec", ale w kolorze bialym robi wrazenie, i cenowo mozna wyjac najbogatsza wersje taniej niz Kuge
- koreanczyk - nie jezdzilem, ale ogladalem, o ile z zewnatrz mi sie podoba to juz jednak w srodku nie, plastik i jakby projektowal to ktos calekiem inny niz karoserie, zero polotu, ale to moje zdanie, no i dochodzi cena, wcale tez nie mala, a jak dobrze pamietam to za wszystko trzeba doplacici (ale moge sie mylic)
... co do Kugi, to auto powalilo mnie w dniu premiery, tak jak mowicie, nie da sie przejsc obok nie ogladajac sie, a jezdzi sie ... dla mnie fantastycznie, wczoraj zrobilem 1000 km i fakt padlem ze zmeczenia, ale do tego dochodzi wstawanie o 5 rano i rewelacyjna pogoda (jak tropikalne deszcze), chodzi mi o to ze jazda nie bylem zmeczony, a moza smialo powiedziec ze delektowalem sie, to auto caly czas zaskakuje mnie wyciszeniem wnetrza...
Sznaucer wyrosnieta miniatura.
to ja tez bym nie narzekal, z boki laptok, kanapki, cola i jadymy ... :D
tak wracajac do tematu, siadlem i nie uwazam zeby bylo malo miejsca, ale nie wiem co bym powiedzial po przejechaniu 300 km ...
(za niecale 2 tygodnie dam znac jak wrazenia 3 pasazerow po przejechaniu 250 km)
kopernikus 03-04-2010, 21:51 Autko przefajne ale już się martwię gdzie to serwisować, żeby nie zepsuli.
Poczytajcie:
Kupiłem nową Kugę i już mam dość nowego auta. Zamówiłem i odebrałem moją Kugę w salonie Ford AGF Wróbel w Mysłowicach. Dealer dotrzymał terminu odbioru. Samochód wyposażony był w inny alarm niż zamówiłem, nie było stoliczków dla pasażerów tylnych siedzeń ale za to były dwa komplety dywaników. Przed zamówieniem samochodu długo wahałem się przy wyborze koloru, ale w końcu zdecydowałem się na samochód czarny, bo ten model w tym kolorze wygląda najkorzystniej choć czarny jest najcięższym kolorem w utrzymaniu.. Założyłem, że odbierając auto z nowym, błyszczącym lakierem zadbam od nowości o tyle, żeby zawsze wyglądał dobrze. Niestety odebrano mi tą szansę. Na skutek niekompetencji i głupoty pracowników salonu i serwisu lakier za pomocą ręczników papierowych został porysowany i zmatowiony. Sprzedawca zobowiązał się do wypolerowania samochodu i uzupełnienia alarmu o brakujące elementy. Uspokojony obietnicami wyjechałem z salonu aby po trzech godzinach do niego wrócić celem naprawy spryskiwaczy, które nie działały. Przegląd zerowy? Co to jet?
Kolejny dzień urozmaiciło mi szukanie tablicy rejestracyjnej, która podczas jazdy odpadła z samochodu. Mechanikowi nie chciało się szukać śrubek pasujących do fabrycznych otworów w klapie i przykręcił ramkę rejestracji blachowkrętami, uszkadzając blachę i powłokę lakierniczą. Zrobił to tak bezmyślnie, że tablica wraz z ramką odpadła. Odnalezienie tablicy zajęło mi kilka godzin.
W ramach umowy oddałem samochód dealerowi celem uzupełnienia wyposażenia alarmu o czujnik pojemnościowy i wypolerowania lakieru. Po godzinie otrzymałem telefon, z informacją że serwis nie potrafi dołączyć do fabrycznego alarmu czujnika pojemnościowego i proponuje założenie dodatkowego zabezpieczenia. Pełen obaw o jakość montażu zgodziłem się. Po kilku godzinach otrzymałem kolejny telefon, z informacją że w dniu dzisiejszym auta nie odbiorę bo lakiernik dzisiaj nie miał czasu (?). O samochodzie zastępczym nie było mowy.
Następnego dnia o czasie przybyłem do salonu po odbiór auta, po czym spędziłem dwie godziny bo oczywiście nie był gotowy.
A teraz finał. Auto zostało mi zwrócone wypastowane ale nie wypolerowane. Wszystkie rysy wykonane przy wydawaniu samochodu pozostały a wszystkie czarne elementy plastikowe były zabrudzone białą pastą. Jest coraz gorzej – pomyślałem i odjechałem szybko w obawie o kolejne pogorszenie stanu mojego, jakby nie było, nowego auta.
3majcie się z dala od tego ASO i salonu sprzedaży.
Kolego mysle ze nie ma co dramatyzowac.
Wszedzie trafiaja sie takie rodzynki, na miejscu tej osoby walczyl bym o swoje, mowa jest o powaznych niedociagnieciach i glupocie, nie puszcza sie takich rzeczy plazem, tym bardziej kupujac auto za ok. 100 tys.
Co do serwisu, hmmm... na dzien dzisiejszy jest na szczescie kilka serwisow ktore sa w wiekszej lub mniejszej odleglosci od Ciebie i ktorys na pewno Ci podpasuje, a forum w tym pomoze ...
Ja osobiscie mam 2 serwisy w odleglosci do 60 km, a korzystam z odleglego o 110 km, akurat mi to nie przeszkadza, w dodatku bylem w jednym, podraznili mi i byl to moj pierwszy i jedyny tam serwis...
... wiec glowa do gory, nie ma co sie martwic na zapas ...
ps. chyba bede reklamowal zamontowany zestaw glosnomowiacy... - odradzam elektryka w City Car w Gliwicach... az sie sprzedawcy zdziwili ... ;)
adriansz01 04-04-2010, 19:16 ...AGF Wróbel w Mysłowicach....
Jakże bliska mi ta filozofia. Też nabylem tam moja KUGĘ. Na szczescie nie mialem takich imprez w serwisie, bo po odbiorze samochodu, drugi raz mnie tam nie widzieli. Ale dobrze wiedzieć.
Witam wszystkich użytkowników
No wreszcie przyszedł czas i w moje rece wpadły kluczyki od nowiuśkiej Kugi w jedynie słusznym kolorze.
Autko marzenie.
Po paru godzinach sie patrzę na tapicerkę drzwi przednich a tu wszystko odstaje, rękę można było włożycpomiędzy szybęa tapicerkę. Powiedzmy że sie wkurzyłem no i spowrotem do salonu. Grzecznie wzieli i naprawili, podobno w zaczepy nie weszło. (Gdzie był przegląd zerowy????) Ale kurde dalej wg mnie to jeszcze odstaje, nieznacznie ale jadnak.
Bede ich odwiedzał aż co do minimetra bedzie ładnie przylegała.
Ale i tak powiem że autko the best
Drug sprawa to mam pytanie do was.
Jak to jest? Naciskam przycisk POWER (króciutko) i zapalają się światła, świece nagrzewają...... . silnik stoi. I w tym momencie chcemy opuścić samochód. przyciskając drugi raz POWER silnik startuje. A ja chcę zamknać samochód - kluczyk nie chce zamknąć samochodu, wszystko sie pali. Czy jedynym wyjściem jest start silnika i wyłączenie go? troche bezsensu.
Drug sprawa to mam pytanie do was.
Jak to jest? Naciskam przycisk POWER (króciutko) i zapalają się światła, świece nagrzewają...... . silnik stoi. I w tym momencie chcemy opuścić samochód. przyciskając drugi raz POWER silnik startuje. A ja chcę zamknać samochód - kluczyk nie chce zamknąć samochodu, wszystko sie pali. Czy jedynym wyjściem jest start silnika i wyłączenie go? troche bezsensu.
Silnik odpala się tylko przy naciśniętym sprzęgle. Drugie naciśnięcie Power bez sprzęgła powinno wszystko wyłączyć.
|
|