Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Osłona pod silnik do 1.6 benzyna?
Zastanawiam się nad montażem osłony pod silnik do mojej foki.
Wiem, że normalnie montowane osłony są do diesli, a czy do benzyny też?
U mnie oczywiście nie ma, chciałbym założyć dla ochrony przed wodą, błotem itd... w poprzednim aucie miałem osłonę i sprawdzała się rewelacyjnie, silnik był czyściutki a tu jednak od spodu wpada sporo syfu.
Pytanie 1:
czy jeśli nie ma u mnie osłony to znaczy ze producent nie zaleca takiej to tego silnika (moze się silnik np. przegrzewać albo cuś?) czy też mogę bezpiecznie ją założyć?
Pytanie 2:
nie bardzo mogę znaleźć na allegro jakieś zamienniki, ale czy macie doświadczenie z zamiennikami takich osłon (moze namiary), czy warto zamienniki, czy też szukać czegoś z rozbiórki i jakie ceny wydają się wam rozsądne?
pzdr.
tomiscorpio 04-06-2009, 08:53 Wedlug mnie takich oslon nie montuja w benzynach ze wzgledu na oszczednosci , tak samo jak wygluszen pod maska , kiedys byly zawsze teraz juz nie.
W dieslach montuja tylko zeby jakos ten halas zabic.
Zdecydowanie warto założyć. Jak kupiłem swojego też nie miał i przez to przy wymianie rozrządu wymienili mi też pasek alternatora - pokazali mi go i miał powbijane małe kamyczki... Jest to dobra osłona przed całym tym syfem, a w zimie szybciej się rozgrzewa silnik. W lato się nie przegrzeje - ma takie 3 spore otwory wentylacyjne. Kupiłem jakąś z tworzywa za coś koło 100 zł i sprawuje się bardzo dobrze. Nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że te z tworzywa to shit i zaraz Ci pękną bo to nieprawda ... no chyba, że nie wiadomo po jak wysokich krawężnikach jeżdzisz i niewiadomo co na nich robisz... Ogólnie - polecam.
Pytanie 1:
czy jeśli nie ma u mnie osłony to znaczy ze producent nie zaleca takiej to tego silnika (moze się silnik np. przegrzewać albo cuś?) czy też mogę bezpiecznie ją założyć?
Pytanie 2:
nie bardzo mogę znaleźć na allegro jakieś zamienniki, ale czy macie doświadczenie z zamiennikami takich osłon (moze namiary), czy warto zamienniki, czy też szukać czegoś z rozbiórki i jakie ceny wydają się wam rozsądne?
pzdr.
Osłonę posiadam - założyłem sobie sam właśnie do 1.6 :) I nie mam absolutnie żadnych problemów z przegrzewaniem :) tylko mniej sie silnik brudzi i to znacznie mniej.
Co do zamienników to zdecydowanie nie polecam - macałem kilka i jest to po prostu kawał chamskiego taniego plastiku, ktory na dodatek wcale dobrze nie pasuje. Już lepiej poszukaj po szrotach rozbitka diesla, albosprawdź czy ktos nie sprzedaje oryginalnej - jest z porządnego grubego, plastiku, od wewnątrz wyłożona warstwą dźwiękochlonną - bardzo fajnie wycisza szumy podczas jazdy :)
Ja kupisz osłonę to następnie musisz podreptać do ASO i kupić te kołki które ją trzymają od spodu - koszt chyba 3zł za komplet.
Witam,
również posiadam taką osłonę, polecam jak najbardziej, silnik czysty, nic nie chlapie spod kół, co do przegrzewania, nie zauważyłem a osłonę mam od prawie od roku.
Osłonę kupiłem na allegro coś około 80 zł, do Focusa II chyba 100.
Ogólnie polecam.
Znalazłem nawet link:
http://allegro.pl/search.php?string=ford+focus&us_id=4059401&country=1
Pozdrawiam
Tylko nie kupuj tanich podróbek, najczęściej szybko pękają albo odkształcają (robią się plastyczne) się pod wpływem temperatury (lato)
porzeczkowiec 04-06-2009, 21:35 Ja kiedyś kupiłem osłone za 100zł i nie pasowała :/ i od tamtej pory olałem ten temat.... z jednej strony macie racje o tym chlapaniu itd itp.... ale z drugiej strony oryginalna chyba kosztuje 250zł :/ troche dużo :/
Ja kiedyś kupiłem osłone za 100zł i nie pasowała :/ i od tamtej pory olałem ten temat.... z jednej strony macie racje o tym chlapaniu itd itp.... ale z drugiej strony oryginalna chyba kosztuje 250zł :/ troche dużo :/
jak się potrafi zaopatrzyć tylko w ASO to dużo ;) i pewnie 100zł montaż. wystarczy zobaczeć kto akurat rozbiera fokę na allegro, podzwonic i zalatwione
1szejker 05-06-2009, 13:57 Sprzedam nową oryginalną osłonę chłodnicy pod zderzak.
Pasuje do Forda Focusa II i Forda C-maxa (2003-2007).
Osłona jest oryginalna więc będzie idealnie pasowała !!!
W razie pytań proszę dzwonić 784 055 765 lub na maila szejk.er@poczta.fm
adres aukcji:
http://www.allegro.pl/item653300998_...ax_orygin.html
Dla forumowiczów cena z wysyłkę to 75 zł !!!
ciekawa sprawa a bardzo widoczne jest wyciszenie po zainstalowaniu tej osłony ?
Od wyciszania jest mata pod maską. Osłona dolna chroni głównie turbosprężarkę przed zachlapaniem. Turbo bardzo się grzeje i ochlapanie mogłoby doprowadzić do pęknięcia korpusu.
no właśnie ale chodzi mi bardziej o zastosowanie tego w mk1 benzyna ?
Janeczek1975 06-06-2009, 19:51 Jak najbardziej polecam założenie takiej oslony . Silnikowi to na pewno nie zaszkodzi . Sam sobie taką sprawiłem i zamontowałem za 100 zł ,osłona z allegro a kołeczki w zwykłym sklepie motoryzacyjnym 4-5 szt . Nic nie trzeba przerabiać ,ani wiercić każdy benzynowy focus ma takie same otwory do mocowania tej osłony jak diesel .
Ze względu do zamiłowania naszych drogowców do sypania po drogach drobnego żwiru i soli osłona jest jak najbardziej wskazana .
piotrek 74 07-06-2009, 10:13 polecam w 100% osłonę .Na swoim przypadku dwa tygodnie temu zdjąłem i:612: teraz mam pasek od wspomagania do wymiany :( (piszczy) silnik jest głośniejszy
alex2006 07-06-2009, 18:11 Janeczek1975-na Allegro widzę tylko zamienniki-czy warto taki kupić?80-90zł.
Widzę,że jest tam wycięty jakiś otwór(czyba na miskę olejową)czy do benzynki pasuje to dobrze?
Znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/item646672362_oslona_silnika_ford_focus_2_ii_c_max _c_max_od_ss.html
http://moto.allegro.pl/item651101682_oslona_silnika_ford_focus_2_c_max_di esel_benz.html
Od wyciszania jest mata pod maską. Osłona dolna chroni głównie turbosprężarkę przed zachlapaniem. Turbo bardzo się grzeje i ochlapanie mogłoby doprowadzić do pęknięcia korpusu.
jedanak mimo to wycisza - nie sam silnik, ale szum powietrza ktory slychac od dołu auta. po montażu jest znacznie ciszej :)
właśnie sobie zamówiłem taką oslone , ale widzę że sa dostępne jeszcze wyciszenia do drzwi http://moto.allegro.pl/item642609648_wygluszenie_tapicerka_pod_konsole_pr awa_pp_focus.html
oraz WYGŁUSZENIE SILNIKA ,MATA http://moto.allegro.pl/item633419369_ford_focus_wygluszenie_silnika_mata. html
opłaca sie coś takiego kupować czy lepiej zakupić jakieś filcowe maty i samemu to zrobić ?
Wygłuszenie pod maskę polecam jeśli zależy ci na ciszy. Jeśli tylko na czystości silnika to osłona dolna wystarczy.
konfuzja 09-06-2009, 22:08 Zadzwoniłem z ciekawości do ASO w sprawie cen oryginalnej maty i osłony. Mata ze spinkami -175 zł brutto. Osłona z zaczepami - 270 zł brutto. Jak mi powiedział uczony z ASO z matą nie ma żadnego problemos, kupię i sam założę. Ale w przypadku osłony... Osłony (oryginalne) są wyłącznie do klekotów! Owszem, rozstaw śrub mocujących się będzie zgadzał, ale wycięcie pod misę olejową i inne pierdoły już nie. |Jeżeli chciałbym zatem założyć oryginalną osłonę w mojej benzynowej foce (rocznik 2008 - po FL), to musiałbym przerabiać osłonę.
Zadzwoniłem z ciekawości do ASO w sprawie cen oryginalnej maty i osłony. Mata ze spinkami -175 zł brutto. Osłona z zaczepami - 270 zł brutto. Jak mi powiedział uczony z ASO z matą nie ma żadnego problemos, kupię i sam założę. Ale w przypadku osłony... Osłony (oryginalne) są wyłącznie do klekotów! Owszem, rozstaw śrub mocujących się będzie zgadzał, ale wycięcie pod misę olejową i inne pierdoły już nie. |Jeżeli chciałbym zatem założyć oryginalną osłonę w mojej benzynowej foce (rocznik 2008 - po FL), to musiałbym przerabiać osłonę.
taaa. a jakos mi weszła i nic nie przerabialem ;)a uwierz mi silniki mamy te same i mocowania też :)
Czyli trzeba będzie ją ściągać do wymiany oleju. Z jakiego materiału jest ta oryginalna za 270 zł ?
no ja sie z chęcią połaszę na tą matę , tylko wolałbym taniej kupic :P a widziałem tylko 1 aukcje na allegro ;/
konfuzja 10-06-2009, 11:58 taaa. a jakos mi weszła i nic nie przerabialem ;)a uwierz mi silniki mamy te same i mocowania też :)
Toć piszę, że zamocować można bez problemu. Mocowanie osłony pod silnik w dieslu i benzynie jest w tych samych punktach. Natomiast gdy trzeba olej spuścić, to co Kolego robisz? ;>
Pozdrawiam także! :)
konfuzja 10-06-2009, 12:11 Z jakiego materiału jest ta oryginalna
Nie dopytałem dokładnie. Ktoś tutaj pisał, że oryginał ma masywny plastik, a od wewnątrz jakąś warstwę dźwiękochłonną. Różnica w kasie spora - ok. 170 zł. Jeżeli ktoś chce tylko osłony przed syfem z drogi, to chyba weźmie podróbkę. Jak ktoś chce jeszcze trochę wyciszyć auto, to kupi oryginał.
konfuzja 24-06-2009, 21:23 Panowie, co Wy byście zrobili? Chcę kupić matę pod maskę i osłonę pod silnik.
Mój samochód ma teraz rok i jest na gwarancji. Gdy zadzwoniłem do serwisu i poprosiłem o zamówienie dla mnie osłony pod silnik (cena 270 zł brutto) usłyszałem, że do benzyny nie są przewidziane osłony, ponieważ misa olejowa jest chłodzona również powietrzem i taka osłona może spowodować przegrzanie. Wiem doskonale, że to farmazon, ale... jeżeli samochód (odpukać!) rozkraczy mi się na drodze, wezwę FordPomoc i zawiozą mi go do ASO, a tam (jeżeli to np. będzie usterka silnika) stwierdzą, że do awarii przyczyniło się przegrzanie spowodowane tą osłoną??? I zakwestionują naprawę na gwarancji? Co byście zrobili?
Ps. Z matą nie ma takich problemów.
Zakładaj nieorginalną za 100 zł i nie kombinuj. A FP olej ciepłym moczem;) Tak serio to ich zapytaj jak to wpłynie na na taką sytuację jezeli zależy ci na FP.
konfuzja 25-06-2009, 06:42 Ja nie muszę pytać FP jak się zapatruje na taką sytuację. To jasne jak słońce, że w przypadku problemów z silnikiem założona osłona będzie głównym "sprawcą" :) Gdyby auto było po gwarancji, to nie miałbym takich rozterek.
Ps. Chcę kupic jednak osłonę oryginalną, gdyż prócz zabezpieczenia przed syfem z drogi interesuje mnie obniżenie poziomu hałasu w kabinie.
piotrek 74 25-06-2009, 06:48 interesuje mnie obniżenie poziomu hałasu w kabinie.
w Kabinie nie ma różnicy,przynajmniej u Mnie
ta osłona ma ewentualnie wygłuszyć samochód na zewnątrz , tak wogóle to czym one sie różnią ta oryginalna jest jakąś mata wyłożona dodatkowo od środka ?
piotrek 74 27-06-2009, 08:00 Sephot tak oryginał ma naklejone od strony silnika jakieś badziewie
Ja nie muszę pytać FP jak się zapatruje na taką sytuację. To jasne jak słońce, że w przypadku problemów z silnikiem założona osłona będzie głównym "sprawcą" :) Gdyby auto było po gwarancji, to nie miałbym takich rozterek.
Ps. Chcę kupic jednak osłonę oryginalną, gdyż prócz zabezpieczenia przed syfem z drogi interesuje mnie obniżenie poziomu hałasu w kabinie.
To zdejmiesz przed oddaniem do serwisu :D
właśnie sobie zamówiłem taką oslone , ale widzę że sa dostępne jeszcze wyciszenia do drzwi http://moto.allegro.pl/item642609648_wygluszenie_tapicerka_pod_konsole_pr awa_pp_focus.html
oraz WYGŁUSZENIE SILNIKA ,MATA http://moto.allegro.pl/item633419369_ford_focus_wygluszenie_silnika_mata. html
opłaca sie coś takiego kupować czy lepiej zakupić jakieś filcowe maty i samemu to zrobić ?
Witam,
zakupiłem taką mate pod klapę silnika za 20 zł na szrocie, zdjąłem z foki Diesla. Wszystko idealnie pasuje, nawet wszystkie spinki były. Samemu robić z filcu, chyba gra nie warta świeczki, trzeba poszukać tam gdzie rozkręcają rozbitki.
Pozdrawiam
właśnie o tym samym myślałem tylko ciężko to znaleźć ;) tak poza tym jest widoczny efekt wyciszenia ?
właśnie o tym samym myślałem tylko ciężko to znaleźć ;) tak poza tym jest widoczny efekt wyciszenia ?
Szczerze powiem to ciężko powiedzieć w środku nie czuje różnicy, na zewnątrz może jakby trochę ciszej, nie oczekiwałem cudów, przypadkiem byłem na szrocie, akurat stała rozpołowiona Foka więc, zobaczyłem, zapytałem i zakupiłem. 20 zł dla jednych dużo dla innych nie, ja kupiłem i nie żałuje.
Pozdrawiam
konfuzja 01-07-2009, 11:45 To zdejmiesz przed oddaniem do serwisu :D
Tiaaa... Jak wizyta w ASO planowa, to ja wiem, że problemu większego nie ma. Tzn. trochę jest, bo trzeba jakiś kanał do ściągnięcia osłony znaleźć. Ale to raczej pikuś. Tymczasem ja się Panie Kolego pytałem o sytuację, jak auto szlag trafi gdzień w trasie i zawezwę assistance (wszak foka na gwarancji) a tutaj osłona założona. Masz jakieś kolejne "złote mysli" w tym temacie?
konfuzja 01-07-2009, 12:04 Acha i jeszcze prosba do tych, którzy maja osłony POD silnik. Macie załozone osłony do jakiego silnika diesla? 1.6, 1.8 czy 2.0? Kwota za osłonę jaką usłyszałem w ASO (270 zł brutto) dotyczyła osłony do silnika diesla 1.6, ale człowiek z działu części powiedział mi, że są inne osłony (mają inny kształt przetłoczeń i rozmieszczenie otworów) do silników 1.8 i 2.0. W zwiazku z tym jest też inna do nich przypisana cena.
PIOTRGAN 22-07-2009, 20:17 Witam i ja, Nie moja Foczka ale ją Dogladam :) i szukam i szukam podajcie namiary na sprawdzonego sprzedawcę na allegro. Potrzebuje do 2004 benzyna :) Nie chce kupić w ciemno bo bedzie narzekania w rodzinie.
Tiaaa... Jak wizyta w ASO planowa, to ja wiem, że problemu większego nie ma. Tzn. trochę jest, bo trzeba jakiś kanał do ściągnięcia osłony znaleźć. Ale to raczej pikuś. Tymczasem ja się Panie Kolego pytałem o sytuację, jak auto szlag trafi gdzień w trasie i zawezwę assistance (wszak foka na gwarancji) a tutaj osłona założona. Masz jakieś kolejne "złote mysli" w tym temacie?
Nie masz diesla takze nie boj sie, nie padnie auto tak zeby Cie cholowac musieli raczej :) Zreszta oni sami maja w sprzedazy te oslony, jest to rzecz dodatkowa-opcjonalna nie sadze zeby jej zalozenie u kogos innego powodowalo utrate gwarancji... Jak zalozysz inne dodatkowe rzeczy (zakladajac , ze ich brak w aucie) np. halogeny, hak itp. - cokolwiek to co tracisz gwarancje?... Jak sie tak boisz to ich zapytaj dzwoniac tam i /lub zaloz oslone u nich oryginalna...
konfuzja 23-07-2009, 00:08 Łukasz! Do wersji benzynowych NIE MA w ASO osłon pod silnik. Nie jest to dodatkowe akcesorium jak hak czy bagażnik dachowy. Producet (Ford) nie przewiduje po prostu osłony pod silnik w benzynie!!! W trzech krakowskich ASO powiedziano mi jednogłośnie, że montaż takiej osłony - nawet oryginanej, dedykowanej dla diesla - tylko na własną odpowiedzialność. Twierdzą, że chłodzenie misy olejowej w silniku benzynowym jest również realizowane przez powietrze. Po założeniu takiej osłony chłodzenie misy powietrzem będzie zakłucone. Jeżeli coś się stanie z silnikiem, przegrzeje się itp., to mogą mi nie uznać gwarancji. Ja wiem, że to FARMAZONY bo ludzie z foczkami w benzynie jeżdzą z osłonami i nic się im nie grzeje, ale staram się być ostrożny i nie dawać ASO powodu do tego, aby - gdy odpukać!, coś się z silnikem w moim aucie złego stanie - odmówili mi naprawy na gwarancji. Pozdrawiam!
No to zrób jak chcesz. Jak się boisz to nie zakładaj ale ja bym zakładał i w razie czego zdjął ją przed serwisem.
Po tym co napisałeś tym bardziej cieszę się , że nie kupiłem auta nowego - widzę, że to nieporozumienie ta ich "gwarancja" cokolwiek wymyślą żeby nie uznać. Tak samo nie uznali mi gw. na perforacje mimo, że mam pieczątke z przeglądu w lutym to twierdzą, że tyle rdzy nie mogło wyjść w tak krótkim czasie, a za przegląd zapłaciłem... Każą mi jechać do Częstochowy (a na diagnozie ostatnio byłem w Germaz Wrocław) żeby tam spec z Forda Warszawa zobaczył auto - paranoja, naprawdę robią wszystko żeby nie uznać.
Andrzej. 15-05-2010, 15:58 Czy ktoś już wie jak to jest z tymi osłonami? Czy w benzynach są montowane czy nie? kupiłem osłonę myśląc że mam połamaną ale okazuje się że chyba jej wcale nie było.
do benzyny nie ma osłon pod silnik.
ja załozyłem osłone pod silnik od diesla, nie wiem jakiej pojemności, ale na lato razem ze zmianą opon na letnie zdjąłem osłone i załozyłem spowrotem tylko te mała osłonke na paski... bo przed montazem duzej osłony te mała na paski zdjąłem.
Na lato faktycznie moze byc za ciepło a zelezalo mi przede wszystkim zeby sie ta sól z drogi nie lała na cały osprzęt silnika.
jarek1904 16-05-2010, 14:03 Ja kupiłem osłonę pod silnik na Allegro, w serwisie zamówiłem śruby i jakieś spinki do mocowania i przy pierwszej wymianie oleju ( 3000 km) serwis zamontował mi osłone bezpłatnie. Lecz w fakturze od wymiany oleju i filtra oleju jest zznaczony montaż osłony przez serwis, czyli ponoszą pełna odpowiedzialność za jej montaż i ewentualne skutki przegrzania silnika czy misy olejowej. Jeżdżę z ta osłoną już dwa lata (prawie) i jest ok
Polecam montaż, wszystko jest bardziej czyste, a zimą mniej soli na silnik.
konieczko5 05-02-2019, 17:26 ...
Grzegorz MX 05-02-2019, 17:38 do benzyny nie ma osłon pod silnik.
Mam FF w benzynie i mam fabryczną osłonę. Tak naprawdę to są dwie - duża i mała pod zderzakiem.
Mam FF w benzynie i mam fabryczną osłonę.
Bo ty masz Focusa mk2 z 2010 roku, kiedy Ford się zorientował jaką wtopę zaliczył z brakiem montażu tych osłon w 1.6 benzynie i zaczął montować je ponownie dla tej wersji silnikowej od 2010 roku, chyba jakoś od września 2010 r. jak dobrze pamiętam.
Sekcja archeo posłusznie melduje, że mamy kolejny przypadek.
Czyli u mnie tak samo - 1.6 z września 2010 i fabrycznie osłona dolna oraz wygłuszenie maski. Niefabrycznie to tylko osłona pokrywy zaworów od Volvo, którą niedawno dołożyłem.
Kończąc archeo, trzymając się postu z dzisiaj, to nie mam pojęcia, czy jest kapka w kapkę tak samo przed / po lifcie. Przypuszczam że tak, bo lift to jednak kosmetyka i wnętrze, ale pod spodem raczej bez zmian konstrukcyjnych i wszystko powinno być nadal na swoim miejscu.
TheDriver 06-02-2019, 18:35 Też mam auto z sierpnia 2010. Posiada dolną osłonę i górne wyciszenie. To FFII FL z końca produkcji - chyba się pozbywali zapasów :) Nic się nie przegrzewa.
|
|