Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Fotel kierowcy - elektryczna regulacja wysokości
Witam forumowiczów.
Mam problem z elektryczną regulacją fotela (kierowcy), tzn. parę dni temu poprostu przestał działać. Po wciśnięciu guziczka (od regulacji góra/dół silniczek słychać jak chodzi no ale fotel się już nie podnosi ani nie obniża, został w pozycji max do góry (co przy moim wzroście jest dosyć niewygodną pozycją).
Pytanie co to może być ?? I czy ktoś zna jakiś ekspertów od takich rzeczy z okolic Wodzisławia Śl., Rybnika, Żor, Jastrzębia, Raciborza. byłem jak narazie w 3 miejscach w swojej okolicy i nikt nie chciał się podjąć tematu.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Witam
Poszły zębatki.
Trzeba nowe:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=651117770
pozdrawiam
Arturek
Witam
Poszły zębatki.
Trzeba nowe:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=651117770
pozdrawiam
Arturek
Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź.
I jeszcze jedno pytanie, jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o takie sprawy, czy "chwytać" się samemu takiej naprawy? tzn. jeśli jest to naprawa typu, odkręcić parę śrubek itp. to myślę że dam radę.
Przy takiej wymianie nie ma jakiś niespodzianek ???
Hmm.. polecam inny sposób naprawy - zakup fotela z pełną elektryką (8 funkcji) ceny są w granicah 250/300zł.
A jak sie ma kwestia podlaczenia takiego fotela :?: Czy to jest taka sam wtyczka jak do fotela z regulacja elektryczna gora-dol. Czy moze trzeba cos przerabiac :?:
I jeszcze jedno pytanie, jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o takie sprawy, czy "chwytać" się samemu takiej naprawy? tzn. jeśli jest to naprawa typu, odkręcić parę śrubek itp. to myślę że dam radę.Powinieneś dać rade gość wysyła bardzo szczegółową instrukcję ze zdjęciami, niedawno też kupowałem.
czy "chwytać" się samemu takiej naprawy?
Ja podszedłem do sprawy nieco inaczej. Jeżdżę tym autem jako jedyny kierowca, więc ustawiłem sobie pożądaną wysokość kręcąc ręcznie "śrubą". Po odkręceniu śrub mocujących fotel do podłogi możeg go odchylić i bez problemu ręką przekręcić śrubą regulującą wysokość. Oczywiście jest to prowizoryczne rozwiązanie, jednak w przypadku gdy nie musisz zmieniać wysokości sprawdza się to doskonale.
Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź.
I jeszcze jedno pytanie, jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o takie sprawy, czy "chwytać" się samemu takiej naprawy? tzn. jeśli jest to naprawa typu, odkręcić parę śrubek itp. to myślę że dam radę.
Przy takiej wymianie nie ma jakiś niespodzianek ???
Poczytaj instrukcję dotyczącą Mondeo, tam znajdziesz odpowiedni dział:
http://focus.korona-pl.com/TIS/index.html#top
A jak sie ma kwestia podlaczenia takiego fotela :?: Czy to jest taka sam wtyczka jak do fotela z regulacja elektryczna gora-dol. Czy moze trzeba cos przerabiac :?:
Czy fotel ma jedną czy kilka funkcji położenia to wtyczka (ilość kształt) jest identyczna. Jedna zębatka kosztuje z przesyłką za pobraniem ok 80zł, lepiej pomyśleć o zmianie/dokładce fotela - inny kolor tapicerki? Można ją przełożyć, kłopot żaden.
Poczytaj instrukcję dotyczącą Mondeo, tam znajdziesz odpowiedni dział:
http://focus.korona-pl.com/TIS/index.html#top
Dzięki Arturek za linka.
Wczoraj na Allegro kupiłem zestaw naprawczy. Tak więc jak tylko otrzymam części biorę się za robotę.
RECONDO. Pytanie, a te 8 funkcji to jakie oprócz góra/dół?
Fotel przód-tył, przód siedziska gra-dół, tył siedziska góra-dół pochylenie oparcia. Tyle przynajmniej jest w moim. No i ręczna regulacja wypchnięcia oparcia pod lędźwie.
bez dojścia do tokarki i wiertarki (najlepiej stacjonarnej) trudno jest wymienić tą zębatkę.
gdyby ktos chcial to mam na sprzedaz caly stelaz z pelna elektryka ;) fotel pasazera
gdyby ktoś nie chciał babrać się z wymianą zębatki, mam na sprzedaż nowy silniczek.
cena jest okazyjna :) więcej na prv
bez dojścia do tokarki i wiertarki (najlepiej stacjonarnej) trudno jest wymienić tą zębatkę.
Dokładnie tak jak kolega mówi, demontaż jeszcze jakoś sprawnie mi poszedł. No ale jak tą zębatke rozebrałem to się okazało że trzeba "użyć" tokarki. Na szczęście mam znajomego, który to zrobił, potem poskładać wszystko do kupy i tyle.
Z tym, że ten co to sprzedaje mógłby zamieścić taką informację (ja kupując te części zamienne na allegro byłem przekonany, że sam to wymienie rach-ciach, no ale najważniejsze regulacja fotela znów działa).
Tokarka jest zbędna - zawsze można zastosować szlifierkę kątową.
jarekmoszk 22-09-2009, 16:20 Witam! Przy odrobinie cierpliwości i nie koniecznie dużej wiedzy mechanicznej można tę czynność wykonać bez używania "specjalistycznych" narzędzi typu tokarka lub wiertarka kolumnowa. Wystarczy mlotek, dobry pilnik (szlifierka kątowa usprawni dzałania), punktak i wiertarka mechaniczna ręczna. Wymieniałem ten element w dwóch fotelach a mając duże doświadczenie mechaniczne z całą pewnością mogę stwierdzić, że nie jest to skomplikowane. Gość sprzedający na allegro zębatki mosiężne z tulejami dodaje do kompletu plik z instrukcją obsługi. Całość zajmuje z wymianą w fotelu nie więcej niż godzinkę. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Rafał R. 10-02-2010, 15:12 Witam. Ja mam problem z pochylaniem oparcia. (ręcznie). Otóż gdy ustawie sobie żądaną wysokosc to po jakimś czasie oparcie cofa się. Czy macie jakieś sugestie co do tego problemu?
koledzy właśnie wróciłem z urlopu,auto stało 2 tyg na parkingu pod blokiem, i okazało się ze w czasie moje urlopu postanowiła się popsuc elektryczna regulacja wysokości fotela kierowcy...dziwne ale tak się stało...
czytałem wasze poprzednie wypowiedzi i ..trochę przeraża mnie ta wizja szlifierki, młotka wiertarki, bo mieszkam w bloku i nie bardzo mam to gdzie podłączyć...
wymiana całego fotela taz wydaje mi sie wyrzuceniem ok 300 zł w błoto bo tapicerke mam czysta i bez przetrać...
najrozsądniejsza wydaje mi sie wizja ustawienia wysokości w jednej pozycji- po zaówno ja jak i spradycznie prowadząca moje auto zona, nie musimy regulować tej wysokośći -wystarczy ze ustawie fotel w połozeniu max góra.i tu mojer pytanie:czym i jak mam pokręcić zeby sie ta śruba w położeniu max ustawiło bo ta "długa sruba z mega gwintem" jest cała tłusta i nie wiem czy moge ja złapac jakimiś kombinerkami czy czymś zeby sie na maxa podniosło?
a druga prośba do osób które wykonały ta wymianę zębatki na mosiężną:poproszę zanim zakupił bym ją - o opisanie w kilku zdaniach procedury wymiany-ile czynności trzeba wykonać zeby ja wymienić łaąznie z tym jak dostać się do tego silniczka bo nawet za bardzo nie widziałem jak zdjąc ta boczną osłonę z guzikiem z boku fotela...
serdecznie dziekuję, pozdrawiam
jarekmoszk 12-07-2010, 10:20 Obawiam się Adi, że po wyjęciu mechanizmu nie będziesz mógł ustawić żadnej wysokości, fotel opadnie na sam dół. Być może przed wyjęciem, jeśli zębatka jest jeszcze w jakimś stanie i ma kilka zębów, po ustawieniu fotela w żądanej pozycji przy pomocy regulacji el. i ręcznego podnoszenia bez obciążania fotela pozostanie w miejscu.
Szczerze mówiąc wymiana jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wymieniałem w trzech różnych napędach i jeżeli nie masz specjalistycznych narzędzi też sobie poradzisz. Młotek i pilnik będzie jednak niezbędny. Instrukcja montażu dołączona do zębatki jest dokladna ale w domowych warunkach można pominąć kilka punktów. Przećwiczylem. Kupuj zębatkę i po godzinie będziesz miał sprawny fotel. Powodzenia!
Fotele można kupić już a 150zł - czasami nawet z pełną regulacją - czy warto być cierpliwym i szukać? Niech każdy robi jak chce, wymieniałem 3 zębatki w swoich dawnych fotelach.... dało radę ale bez osprzętu będą nici.
gotowork 04-05-2011, 15:43 Fotele można kupić już a 150zł - czasami nawet z pełną regulacją - czy warto być cierpliwym i szukać? Niech każdy robi jak chce, wymieniałem 3 zębatki w swoich dawnych fotelach.... dało radę ale bez osprzętu będą nici.
No właśnie mam pytanie o ten osprzęt :-).
Kupiłem zestaw naprawczy i wszystko wygląda fajnie rozkręciłem fotel ale widzę jeden problem. Silniczek czy ten ślimak jest "przymocowany" do podstawy fotela bolcem (rusza się względem podstawy fotela na takim czarnym bolcu wyglądającym po prostu jak kawałek rurki) który po dokładnym obejrzeniu okazuje się zrolowana blachą i ciężko go wyjąć. Czy do tego potrzebny jest właśnie jakiś osprzęt czy można wybić go na siłę i potem czymś innym zastąpić ? Próbowałem wyjąć to obcążkami albo wybić lekko młotkiem i nie idzie :-( Nie chciałbym tego zniszczyć.
jarekmoszk 05-05-2011, 15:34 To co widzisz to rurka która jest sprężynująca i ma za zadanie nie wysunąć się z otworu. Trzeba użyć młoteczka i dopasowanego przebijaka który można sobie zrobić np. ze złamanego wiertła. Powodzenia
jarekmoszk 05-05-2011, 15:36 Zapomniałem dodać, że jak go wyjmiesz to z jednej strony jest on zatemperowany podobnie do kredki, łatwo go wtedy wsadzić z powrotem i wbić.
Teraz zamiast samej zebatki mozna takze kupic zebatke ze slimakiem (juz zmontowane) koszt odrobine wyzszy ale dzieki temu cala operacja troche sie upraszcza. Jutro bede to montowal u siebie.
Pozdrawiam
I podnoszenie jest juz sprawne. Operacja zajęła mi 2,5h (nie spieszylem sie). Najwięcej problemu miałem z przelozeniam ogranicznika gornego (tego ktory zabezpiecza przed zbytnim podniesieniem fotela), sprzedajacy nie dostarcza instrukcji. Trzeba na tym zasmarowanym slimaku dostrzec ze ww. ogranicznik blokowany jest przez sprezysty pierscien.
gotowork 07-05-2011, 15:40 Dzięki za informację, teraz wszystko poszło ładnie. U mnie popsuły się dwa fotele (siłowniki odpowiedzialne za jazdę kolan do góry w obydwu fotelach) więc zrobiłem dwa a że zapomniałem przy pierwszym zamontować ogranicznika to sobie potrenowałem drugi raz demontaż i montaż i drugi fotel naprawiłem już o niebo sprawniej. Dzięki za informację.
Witam. A mi uszkodził się taki bolec kwadratowy skręcony z drutów stalowych, który przenosi napęd z silniczka do slimaka. Czy ktoś ma pomysł czym to zastąpić? Ewentualnie gdzie coś takiego kupić?
dawidekjack12 30-07-2011, 14:24 Witam !
Mam następujący problem:
Niedawno zakupiłem używane Mondeo MkIII 2003 r., i nie działa w nim elektryczna regulacja fotela kierowcy. A ponieważ moja małżonka jest dość niskiego wzrostu, to musi mieć podniesiony fotel, bo inaczej nie może prowadzić . Fotel ma automatyczną regulację tylko wysokościową, ustawiania oparcia i przesuwanie fotela są już manualne . Po naciśnięciu przycisku nie słychać kompletnie nic żadnej reakcji , żadnych(dźwięków, zupełnie jakby to w ogóle nie istniało) . Sprawdziłem bezpiecznik, ale jest dobry . Czy ktoś miał może podobny problem, albo wie jak go rozwiązać, kto ewentualnie w okolicach Poznania zna warsztat , który mógłby mi to naprawić? Co moze być uszkodzone ? Z góry dziękuję za pomoc :wink:
P.S. Poprzedni właściciel twierdzi że tego w ogóle nie używał i nie wie co moze być , zasugerował bezpiecznik, ale jak się okazało bezpiecznik jest ok .
Przenoszę do tego tematu.Na przyszłość proszę używać opcji "szukaj".
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum.
Od razu przejdę do rzeczy. Mam problem z fotelem kierowcy regulowanym w jednej płaszczyźnie w samochodzie po Lifcie z 2004 roku. Po naciśnięciu przycisku góra/dół słychać tylko stuk. Prawdopodobnie jest to stuk przekaźnika. Niestety wszystko wskazuje na to, że to nie słynna zębatka dokonała żywota, tylko silnik. Tu mam dwa pytania:
Czy ten silnik jest szczotkowy? Możliwe że wystarczy tylko szczotki wymienić, lub przeczyścić ich prowadnice. Miał ktoś podobny przypadek? Rozkręcał ten silnik?
Druga sprawa. Co kręcić by podnieść/opuścić fotel? Da się to "wymacać" bez odkręcania fotela? Jest z boku taka rurka od strony pasażera z zagnieconym końcem. Czy ona jest do regulacji manualnej siedzenia?
Witam
Tam nie ma przekaznika. Co do zebatki to bym tak ostatecznie nie przesadzal, wydaje mi sie ze istnieje mozliwosc iz pokruszona zebatka zablokuje sie w przekladni i tym samym zablokuje silnik (choc bylby to chyba bardzo specyficzny uklad). Co do naprawy to wydaje mi ze raczej nie ma to sensu - poszukac uzywanego a sprawnego fotela i zorbic przekladke (za fotel nie powinienes zaplacic wiecej niz 80PLN).
Z tego co pamietam to wlasnie w ta rurke z zagniecionym koncem wchodzi slimak/dluga sruba ktora obracana jest przez silnik (tylko pytanie czy uda Ci sie tym pokrecic - jesli zebatka jest cała to raczej nie masz na to szans).
Pozdrawiam
Przemektyka 16-08-2011, 18:37 Cześć.
Może nie uwierzycie, ale operację wymianay zębatki można przeprowadzić bez:
1. Wyciągania całego fotela
2. Bez tokarki (pilnikiem można się troszkę napiłować, ale daje radę ew.szlifierka kątowa)
3. Bez ściągania bocznego plastiku.
Co prawda utrudnia to troszkę cała operację, ale bez przesady.
Pozdrawiam :)
Zgadzam się z poprzednim postem kolegi Przemektyka, do wymiany zębatki nie potrzeba demontować fotela, boczny plastik trzeba chyba ściągnąć bo utrudnione jest wybicie bolca który przytrzymuje silnik z ramą fotela.
A namawiane na kupno używanego fotela ze sprawną regulacją to totalna bzdura
W swoim mondziaku wymieniłem wadliwą zębatkę bez większych problemów i bez demontażu fotela.
Jak się zdejmuje ten plastik? Odkręcę silnik i sprawdzę czy się kręci. Może faktycznie coś go blokuje. Zdejmujecie klamry akumulatora w obawie o poduszki?
A namawiane na kupno używanego fotela ze sprawną regulacją to totalna bzdura
Tylko chyba nie doczytales ze kolega ktory ma problem z podnoszeniem raczej obstawia silnik a nie zebatke, po drugie sam zestaw naprawczy z allegro kosztuje chyba z 70-80PLN. Po trzecie pytanie na ile osiowo uda ci sie osadzić nową zembatkę. Wedlug mnie lepiej kupic caly element (tez dostepny na allegro) i nie bawic sie w pilowanie bo zwyczajnie sie to nie oplaca. Po czwarte odkrecenie 6 srob fotela nie jest wielkim dokonaniem a dostep bedzie bezsprzecznie lepszy.
Pozdrawiam
Szukałem na allegro tego zestawu naprawczego ale nie mogłem go znaleźć, czy ktoś mógłby zapodać link do aukcji ? Jest jakis tutorial do tego jak to zmienić bez demontażu fotela ?
darmodziej 19-08-2011, 10:03 Koledzy Keram-1 i Midwor, nie ma się o co kłócić. Jeden woli sobie popracować i mieć satysfakcję, że sam coś potrafi zrobić, a drugi woli wydać pieniądze, a czas przeznaczyć np. na opróżnienie kilku kufli. Ja osobiście wybrałbym to pierwsze rozwiązanie, ale to sprawa indywidualna. Pozdrawiam.
Link do aukcji:
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk2-mk3-elektryczna-regulacja-fotela-i1759719901.html
Pozdrawiam
matosu wpisz w Allegro elektryczna regulacja fotela wyskoczy ci wszystko
darmodziej masz rację nie chodzi o kłótnię i każdy może naprawiać na swój sposób,moim celem było podpowiedzieć że naprawa nie musi polegać na demontażu fotela
midwor to ty chyba nie poczytałeś bo to było przypuszczenie a nie diagnoza o silniku regulacji fotela
SRB osłonę plastikową ściągniesz jeśli zdemontujesz pokrętło oparcia pociągając mocno w kierunku drzwi kierowcy następnie od strony pasażera wykręć wkręt torx i całość przesuwasz w kierunku kierownicy ( dobre oświetlenie Ci pomoże ) powodzenia klemy akumulatora nie ściągałem .
Zdemontowałem oszlifowałem założyłem i gra
Jednak obyło się bez ściągania obudowy i grzebania w silniku. Fotel któregoś dnia zaczął działać sam z siebie. Prawdopodobnie coś go blokowało.
Więc, jak ktoś słyszy przy naciśnięciu przycisku stuk, to jest szansa, że silnik i zębatka jest jeszcze ok. :)
Dlugo była tu cisza widze, ale postaram się ją zburzyć, szukam zestawu naprawczego regulacji elektrycznej fotela kierowcy w MK3 FL, znalazłem jeden link tj.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Napraw-swoj-fotel-zestaw-naprawczy-zebatki-Mondeo-Mk2-Mk3/2092
na allegro niestety nie moge znaleśc... ale wydaje mi sie stasznie droga ta zębatka... takie małe ,,gówienko'' prawie 100 zł????
Szok!!!
Może ktoś z was ma jakiś lin z niższą cena???
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk2-mk3-elektryczna-regulacja-fotela-i1953138309.html
coś słabo kolega szukał na allegro ;)
i kolejny link:
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk2-mk3-elektryczna-regulacja-fotela-i1954453462.html
[...]. ale wydaje mi sie stasznie droga ta zębatka... takie małe ,,gówienko'' prawie 100 zł????
Szok!!!
Może ktoś z was ma jakiś lin z niższą cena???
To zapytaj w ASO ile będzie kosztowała naprawa uszkodzonej zębatki
pozdrawiam
Arturek
w ASO to nawet nie chce wiedzieć ile by to kosztowało:)
Ale i tak mi się wydaje dużo za taką małą zębatkę, no ale zamówiłem z allegro, dzieki za linki
No to jestem po zabiegu:
czas: prawie 3 godziny (nie śpiesząc się)....
Witam!
U mnie jest problem z elektrycznym podnoszeniem oparcia fotela kierowcy, działa tylko w jednym kierunku czyli rozkłada się, ale nie chce się złożyć. Kiedy wciskam nic nie słychać silniczka. Może ktoś miał podobny problem, nie wiem czy to może nie łączy gdzieś jakiś styk w tej kostce przy przełączniku czy jednak zębatka?
mati11161 16-10-2012, 18:25 witam jestem nowy na forum i od razu zapytam wymieniłem te zębatki w silniczkach przód i tył przedni silniczek działa dobrze ale tylni na sucho działa bez zarzutów ale jak siadnę to już ma ciężko podnieś moja masa wynosi nie cale 70 kg i tu pytanie do ilu kilogramów powinien podnieś ten fotel czy może trza wymienić na nowy silniczek ?
darmodziej 17-10-2012, 15:22 Powinien Cię podnieść bez problemu.
mati11161 17-10-2012, 15:42 ale właśnie nie podnosi muszę się lekko podnieś zęby fotel poszedł do góry i co z tym zrobić silniczka coś blokuje czy pora na nowy?
Prawdopodobnie masz zbyt pasownie złożony ten mechanizm i silniczek nie wyrabia. Ja też tak mam po naprawie, ale nie chciało mi się drugi raz tego rozbierać.
mati11161 18-10-2012, 17:22 czyli ze trza by nasmarować w środku zębatki czy poluzować czy co
No właśnie już nie pamiętam, bo ze 2 lata temu to robiłem.
Tomcio242 19-10-2012, 12:15 Witam, zębatki te oczywiście muszą być poprawnie zamontowane, (nie mogą mieć bicia), muszą też być nasmarowane, wystarczy smar typu STP (towot), smar do przegubów też dobrze się sprawdzi, a nawet lepiej, po nasmarowaniu przekładni można kilka razy podnieść i opuścić fotel bez obciążenia.
Czy macie do polecenia jakiś warsztat w Warszawie, który coś takiego już naprawiał (uszkodzona zębatka)? Sam nie chcę grzebać, bo zrobię pewnie gorzej niż jest teraz... ;)
jarekmoszk 11-07-2014, 09:58 Czy macie do polecenia jakiś warsztat w Warszawie, który coś takiego już naprawiał (uszkodzona zębatka)? Sam nie chcę grzebać, bo zrobię pewnie gorzej niż jest teraz... ;)
Tam nie ma co popsuć bardziej niż jest. Jeżeli trzymałeś w ręku śrubokręt i młotek choć raz to z pewnością sobie poradzisz. Kupując zestaw dostajesz instrukcje krok po kroku.
silwer07 12-02-2015, 21:43 Witam. Mam tan sam problem tzn. połamane zębatki w focusie c-max r.2004. Podpowie ktoś czy ten zestaw będzie pasował?
pablolinda 13-02-2015, 02:28 Zrób zdjęcie od spodu fotela to ocenimy czy może pasować zestaw od mondeo.
Witam, temacik już dość stary ale mam pytanko.
Ogólnie to mam podobny problem, otóż przy próbie podniesienia fotela słychać tylko dźwięk silniczka, a podnosić się nic nie podnosi :/ prawdopodobnie sprawka zębatki i tym się zajmę.
Pytanie do was, czy można jakoś podnieść manualnie te siedzenie póki tego nie naprawię?
|