Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana radia 6000CD --> Sony

Strony : [1] 2

Pastoo
10-06-2009, 16:59
W związku z przymiarką do Mondeo zrobiłem ze sprzedawcą mały układ, że obecnie wsadzone radio 6000CD zostanie zamienione na Sony 1CD.
Tutaj pojawia się moje pytanie - czy do wymiany radia konieczny jest demontaż deski rozdzielczej? Nie widziałem w żadnym salonowym samochodzie szpar na wyjmaki do radia, tak, jak to miało miejsce np. w Foce mk I. Nie ukrywam, że pomysł z rozpruwaniem nowego samochodu mało mi się uśmiecha, szczególnie biorąc pod uwagę dokładność mechaników w ASO. :?

Pozdrawiam, Pastoo

TOMAS
10-06-2009, 17:03
Czasy "wyjmaków" odeszły i chyba dobrze. Bo dziś każdy małolat miał takie wyjmaki i bardzo szybko mu szło wyciąganie radia, co do zamiany kolego to tylko się cieszyć ze poszli na ugodę z podmianką bo któryś z kolegów pisał ze nie chcieli o tym słyszeć. No cóż trzeba zaryzykować i poźniej dobrze obejrzeć robote panów z ASO.

Pozdrawiam

Pastoo
10-06-2009, 17:18
TOMGOL, dzięki za błyskawiczną odpowiedź, co do małolatów z kawałkami drutu w łapie zgadzam się całkowicie.

to tylko się cieszyć ze poszli na ugodę z podmianką bo któryś z kolegów pisał ze nie chcieli o tym słyszeć

Czytałem i tym bardziej doceniam dobrą wolę salonu, bo Mondziak ma właśnie pakiet GoldX. Na razie nie miałem co prawda telefonu od sprzedawcy, że ma odpowiedniego dawcę na stanie, ale szansa na podmianę została określona jako duża.

Naturalnie ewentualne rysy na desce będę w stanie wyłapać, to żaden problem, jednak zdecydowanie bardziej martwią mnie świerszcze, które potrafią się odzywać nawet w nietykanych egzemplarzach. Wiadomo - trochę śrub do odkręcenia jest.

jvc
10-06-2009, 17:20
Z tego co wiem ściąga się tylko tą srebrną ramkę dookoła radia i później wyciąga radio, kiedyś pytałem w ASO o wymianę radia rzucili cenę chyba 50 zł wiec musi to być banalnie proste ;)

TOMAS
10-06-2009, 17:47
Z tego co wiem ściąga się tylko ;)

JVC dla nas tylko, dla ASO aż :D, kiedyś jak mi wymieniali w Essi przednią szybe na gwarancji bo się rozwarstwiała (ogrzewana) to mi zniszczyli zaślepki na desce rozdzielczej wydłubując je. Było avanti i zaczeli zamawiać nowe aby wymienić, moja wersja ghia była robiona w niemczech i czekałem 3 miesiace, montownia w płońsku mogła pomarzyc o składaniu tak wersji, wiesz że byłem u nich z 4 albo 5 razy i zawsze zaślepki przychodziły w innych odcieniach niz deskach - dramat, pozostało na tych wydłubanych a za to dali rabat 10% na robocizne a ASO

Pastoo
10-06-2009, 18:15
Jeśli biorą za wymianę radia 50 zł, to jest to mniej więcej tyle, ile kosztowała wymiana w Focusie. Gdyby wymiana obejmowała zdjęcie kokpitu pewnie by wołali 10 razy tyle.

zdzislaw22
10-06-2009, 21:31
Z tego co wiem ściąga się tylko tą srebrną ramkę dookoła radia i później wyciąga radio, kiedyś pytałem w ASO o wymianę radia rzucili cenę chyba 50 zł wiec musi to być banalnie proste ;)

No niestety, ale trzeba rozebrać całą konsolę środkową i trochę z tym roboty jest.
Najbardziej newralgiczny punkt to wyjęcie tych małych trójkącików. Należy je podważyć czymś cienkim i w miarę miękkim. Ja do tego używałem starej karty kredytowej. W każdym bądź razie, ewentualnych zadrapań należy szukać w ich otoczeniu, bo to newralgiczny punkt.

Polecam http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=62.

Z.

Pastoo
11-06-2009, 10:37
W takim razie temat skończony, niestety podmiana radia odpada :(

zdzislaw22, dzięki za bardzo dokładną informację.

keisim
11-06-2009, 10:56
Pastoo, decyzja należy do Ciebie ale zastanów się jeszcze - Soniak daje Ci większe możliwości regulacji (barwa regulowana oddzielnie dla każdego źródła) i odczyt MP3 z CD. Też wymieniałem 6000CD na Sony 1CD i podmiana w ASO przebiegła bez problemów. Jeżeli chodzi o sprzęt - na prawdę warto. Odbierasz nowy samochód więc jeżeli zauważysz porysowaną maskownicę czy inne uszkodzenia w rejonie radia to automatycznie żądasz wymiany... ;)

mark54
12-06-2009, 20:55
W takim razie temat skończony, niestety podmiana radia odpada :(

zdzislaw22, dzięki za bardzo dokładną informację.

Kolego .... nie dramatyzuj....:P
Wyjmowalem samodzielnie radio w MK4 nie majac wczesniej o tym bladego pojecia i spokojnie dalem sobie rade.
Na poczatek, tak jak pisali poprzednicy, trzeba podwarzyc te trojkaciki po bokach u gory nad radiem.
Potem trzeba odkrecic jeszcze troche specjalnych srubek, do ktorych potrzebny jest srubokret z gwiadka na koncu (nie krzyzak).
Trzeba zdemontowac "konsole srodkowa", ale tak naprawde ta "konsola" to jest to tylko pastikowa ramka w kolorze zaleznym od wersji.

Pastoo
13-06-2009, 13:28
Keisim, cały czas rozważam, jednak w tej chwili jest to bardziej kwestia łaski salonu, niż moja.

Mark54, z opisów faktycznie wynika, że nie ma tragedii, jednak człowiek nie jest nieomylny i wiele rzeczy (nawet prostych) potrafi położyć. W sumie najbardziej mnie boli, żeby przy wymianie w serwisie podpięli z powrotem porządnie przyciski na konsoli, oraz by wszystkie plastiki zostały spasowane jak trzeba, bo świerszcze w nowym aucie to żadna radość.

zdzislaw22
13-06-2009, 21:35
...W sumie najbardziej mnie boli, żeby przy wymianie w serwisie podpięli z powrotem porządnie przyciski na konsoli, oraz by wszystkie plastiki zostały spasowane jak trzeba, bo świerszcze w nowym aucie to żadna radość.

Przycisków raczej nie da się połączyć nieporządnie. Wtyczki mają zabezpieczenia przed wysunięciem, które zaskakują w momencie włożenia ich w gniazdka.
Spasowanie na pewno się pogorszy, choć u mnie po 3 krotnym zdejmowaniu panelu nic nie trzeszczy. W każdym bądź razie przy pierwszym zdejmowaniu konsola strasznie trzeszczała wyskakując z zaczepów. Teraz schodzi łagodniej.

Strzeszku
13-06-2009, 23:19
Przy powtórnym montażu konsolę trzeba spryskać silikonem do uszczelek. Za pierwszym razem tego nie zrobiłem i strasznie trzeszczała. Za drugim zrobiłem i kilka miesięcy jeździlem bez skrzypienia konsoli.

mark54
14-06-2009, 09:46
Keisim, cały czas rozważam, jednak w tej chwili jest to bardziej kwestia łaski salonu, niż moja.

Mark54, z opisów faktycznie wynika, że nie ma tragedii, jednak człowiek nie jest nieomylny i wiele rzeczy (nawet prostych) potrafi położyć. W sumie najbardziej mnie boli, żeby przy wymianie w serwisie podpięli z powrotem porządnie przyciski na konsoli, oraz by wszystkie plastiki zostały spasowane jak trzeba, bo świerszcze w nowym aucie to żadna radość.

U mnie konsola byla zdejmowana juz dwukrotnie i nic jej nie dolega, nic a nic nie trzeszczy.
Przyciski o ktorych piszesz sa zamocowane na stale do atrapy konsoli i podlacza lub odlacza sie od nich tylko przewody elektryczne poprzez fabryczne kostki.

Pastoo
19-06-2009, 21:52
Żeby dokończyć temat i zachęcić niezdecydowanych - zdecydowałem się na wymianę na Sony, zrobiono to bez żadnej dopłaty (brawa dla sprzedawcy!) Różnica między 6000CD a Sony jest zauważalna. Faktycznie więcej możliwości ustawienia barwy dźwięku (dochodzi ustawianie tonów średnich i ustawienia wstępne), lepszy wygląd, no i odczyt MP3. Dodatkowo mam wrażenie, że tuner radiowy jest bardziej czuły - w 6000CD nie złapał sam RMF Maxxx, w Sony bez żadnego cyrku wychwytuje wszystkie stacje radiowe.

Za wszelkie porady i słowa otuchy naprawdę wielkie dzięki :one:

antyrama
20-06-2009, 08:20
Wszystko OK, Sony lepsze, ale ładniejsze???????
Mam poważne wątpliwości. Poważne.

Pastoo
20-06-2009, 09:55
Czy ładniejsze - kwestia gustu. Mnie się bardziej podoba.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę podatność na zarysowania i na wszechobecne odciski palców, z drugiej strony szmatkę do czyszczenia okularów mam praktycznie zawsze przy sobie, jak się zrobi nieprzyjemnie, to po prostu przetrę.

mark54
21-06-2009, 08:41
Żeby dokończyć temat i zachęcić niezdecydowanych - zdecydowałem się na wymianę na Sony, zrobiono to bez żadnej dopłaty (brawa dla sprzedawcy!) Różnica między 6000CD a Sony jest zauważalna. Faktycznie więcej możliwości ustawienia barwy dźwięku (dochodzi ustawianie tonów średnich i ustawienia wstępne), lepszy wygląd, no i odczyt MP3. Dodatkowo mam wrażenie, że tuner radiowy jest bardziej czuły - w 6000CD nie złapał sam RMF Maxxx, w Sony bez żadnego cyrku wychwytuje wszystkie stacje radiowe.

Za wszelkie porady i słowa otuchy naprawdę wielkie dzięki :one:

No to brawo za odwage..... g:P

Pastoo
21-06-2009, 19:02
I tak serwis rozbierał deskę do montażu alarmu. Poza tym czy wypada odrzucić darmową podmianę?

Leonzaw
23-06-2009, 23:56
trzeba wziąć pod uwagę podatność na zarysowania i na wszechobecne odciski palców, z drugiej strony szmatkę do czyszczenia okularów mam praktycznie zawsze przy sobie, jak się zrobi nieprzyjemnie, to po prostu przetrę.

nooo znam to bardzo dobrze ... mam Navi które jest całe w "piano black" łącznie ze sterowaniem climą ... a do tego ciągłe "palcowanie" po wyświetlaczu dotykowym ... ale szmatka i znowu wygląda pięknie ;)

konkordat
07-08-2009, 13:18
Panowie,

dwa pytania,

1. czy radio wystarczy tylko wymienić, i już nic więcej nie trzeba robić? wszytko działa porwanie? np. sterowanie z kierownicy?

2. gdzie zaopatrywaliście się w radio SONY i za ile, człowiek w serwisie powiedział, że jeśli kupię używane to mogą być problemy z konfiguracją.

Pozdrawiam
Konrad

mark54
20-08-2009, 07:52
Panowie,

dwa pytania,

1. czy radio wystarczy tylko wymienić, i już nic więcej nie trzeba robić? wszytko działa porwanie? np. sterowanie z kierownicy?

2. gdzie zaopatrywaliście się w radio SONY i za ile, człowiek w serwisie powiedział, że jeśli kupię używane to mogą być problemy z konfiguracją.

Pozdrawiam
Konrad

Trzeba przedewszystkim uwazac na wersje radia, bo jest wersja do Focusa i do Mondeo.
Obie wygladaja dokladnie tak samo i fizycznie pasuja w to samo miejsce, ale w ich symbolu jest drobna roznica ze wzgledu na inna instalacje CAN w Mondeo i Focusie co powoduje ze nie mozna ich stsosowac zamiennie.

keisim
20-08-2009, 08:54
Konkordat, tu znajdziesz szczegóły odnośnie oznaczenia modelu : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=49081&highlight=kw2000 :)

Kipa
14-09-2009, 21:50
Jak to jest z odtwarzaniem MP3 z CD w modelu 6000CD.
W instrukcji nic nie jest napisane, że to funkcja tylko SONY, jest to rozdział ogólny bez wyjątków. Dlaczego więc 6000CD nie odtwarza MP3, to nie jest zgodne z otrzymaną instrukcją i ma zamiar to reklamować.

Strzeszku
14-09-2009, 22:20
Z mojej intrukcji jasno wynika, że 6000cd nie odtwarza mp3.

keisim
14-09-2009, 22:26
W 6000CD brak dekodera MP3.

Nie wiem, którą instrukcję masz na myśli ale w 'Audio System' rozdziały dot. MP3 tuż pod tytułem mają dopisek "Sony 6CD Generation 2 and all Sony CD"... więc generalnie nie ma się do czego przyczepić ;)

radzio_s
12-11-2009, 18:34
Udało się komuś ustalić co zrobić i jak, aby uruchomić w mondeo radio z focusa.
Dziś dostałem przesyłkę i niestety radio jest od focusa.
Jutro włożę i zobaczę czy zadziała.
Te problemy objawiały się działaniem tylko conversa czy ogólnie problemami z działaniem samego radia?
Conversa u mnie brak więc to nie byłoby bolesne.
Mógłby ktoś podać linka do instrukcji do tego radia na stronie forda jakoś nie mogę znaleść.

radzio_s
14-11-2009, 12:44
Odpowiem sobie sam na pytanie czy można do mondeo bez conversa zainstalować radio sony z focusa.
Odpowiedź brzmi tak, te radia są wymienne i wszystko działa.
Dzisiaj zamontowałem.
Poprawa brzmienia znaczna, teraz moje focale A1 naprawdę dają czadu.
Na razie kończę z caraudio .Po gwarancji wzmacniacz, instalacja i wygłuszenie.

mascom
14-11-2009, 20:58
Panowie, a ja tak się spytam trochę na marginesie. Wszyscy wiemy jak brzmią odtwarzacze fabrycznie montowane. Wybór modelu radia to wybór mniejszego zła z tego co producent proponuje. Do tego jeszcze dochodzi duży koszt dopłaty radia przy zamawianiu auta. Nie lepiej czasem kupić normalne radio 1DIN razem z ramką-przejściówką? W cenie 600zł można dostać np radio Sony z obsługą mp3, DVD lub np Bluetofa? Czy warto dopłacać tyle za fabryczne radio czy może lepiej trochę sobie odpuscic z walorów estetycznych i za mniejsze pieniądze wybrać produkt o lepszych walorach użytkowych i jakości?

antyrama
14-11-2009, 21:07
Zdaję się, że dopłata do Mp3 Sony wynosi 700 zł dla wersji Ghia i Titanium więc dramatu chyba nie ma, a gra ponoć dobrze. Na tyle by nie szukać lepszego.
Innym problemem jest Converse, sporo ludzi to wzieło i nie godzą się dzis by w momencie podłączenia czegoś niekompatybilnego Converse wyświetlał krzaki.

Pastoo
14-11-2009, 23:10
mascom, seryjne radio nie posiada wyjmowanego panelu zabezpieczającego, nie kusi złodzieja itp. Trzeba by naprawdę być desperatem, żeby dla wyjęcia radia rozwalić szybę i rozebrać deskę rozdzielczą - to jest właśnie zasadnicza przewaga firmowych odtwarzaczy nad zwykłymi 1DIN.

radzio_s
15-11-2009, 10:30
Przerabiałem temat przejściówki.
Te przejściówki na 1 din są bardzo badziewne i kolory nie pasują do pozostałej części panela.Strasznie widać że to nie oryginał.A przy tej cenie auta to trochę nie wypada mieć taki badziewny plastik w centralnej części kabiny.

januszstom
03-11-2010, 14:41
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak ściągnąć konsolę środkową w miejscu gdzie znajduje się przednia zapalniczka- tył konsoli łatwo uwalnia się z zaczepów tak samo łatwo poddają się zaczepy na wysokości lewarka , ale te powyżej niego(strefa wokół zapalniczki) ani drgnął....co zrobić? czy to miejsce jest monolitem z całą konsolą środkową?....czytałem co prawda opis demontażu ze strony ale w tym momencie pracy nie potrafię właściwie zinterpretować opisu....a chodzi mi o stworzenie dostępu do śrubek mocujących od dołu konsolę obejmującą radio.Pomocy.....

jvc
03-11-2010, 15:19
hmm ja dolnej nie ściągałem nigdy, za to radio wyciągałem z 5 razy, robię to tak że otwieram popielniczkę i po bokach palcami , lub jeśli jest ciężko to podważając czymś z lewej strony i prawej (tam gdzie jest miękki boczek) w ten sposób wyskakuje z zaczepów , na tyle że odchylając te boczki widzę wkręt trzymający radio , plastik po chamsku odchylam (jest trochę strach że się złamie :D ) i trochę pod skosem wsadzam imbusa , można pod niego podłożyć na przykład pieluszkę żeby nie porysować sobie konsoli przy odkręcaniu i później przy wyciąganiu ;). Nie wiem czy coś z tego zrozumiałeś, trochę to amatorka , ale doszedłem do wprawy w ten sposób wyciągając radio

andy-w
03-11-2010, 21:16
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak ściągnąć konsolę środkową w miejscu gdzie znajduje się przednia zapalniczka
Konsola środkowa w dolnej części jest przykręcona dwoma śrubkami. Aby dobrać się do nich należy koniecznie zdjąć plastik który jest przedłużeniem konsoli w kierunku podłokietnika (przykrywa tunel środkowy). Plastik ten należy "wyszarpać" zaczynając od strony podłokietnika, a kończąc przy lewarku.

januszstom
04-11-2010, 07:38
Operacja zerwania plastiku zakończona sukcesem-Dzięki za rady i sugestie....płyty z radia usunięte....Tak mnie wpienił serwis Nova odwołując moją wizytę z 5.11.20010, umawianą przed 3 tyg., tłumacząc urlopem na żądanie elektryka ,że sam rozebrałem konsolę środkową i pomajstrowałem w radyjku- udało się usunąć zblokowane płyty, ale CD raz bierze płyty a raz od razu je wysuwa , więc pewnie i tak się nie obędzie bez serwisu
A może ktoś dobierał się do tylnej zapalniczki, u mnie zdaje się jest jakieś zwarcie na niej, jak się do niej dobrać???

kolonez
12-11-2010, 08:34
Rozumiem, że chodzi o gniazdo w tunelu za podłokietnikiem.

Robiłem to kilka miesięcy temu.
Trzeba wyciągnąc popieliczkę - nieco mocniejsze pociągnięcie i wychodzi.
Za popielniczką znajdziesz wkręt, który trzeba wykręcić.
Po wykręceniu wkręta panel z gniazdem zapalniczki i wnęką na popielniczkę trzeba delikatnie wyszarpnąć - mocowany jest na plastikowych zatrzaskach.

Potem pozostaje już tylko odłaczenie kostki od gniazda.

Pozdrawiam

januszstom
12-11-2010, 10:22
Dzięki za info.... pomajstrujemy przy sobocie

wrzoch
12-11-2010, 22:06
Panowie, a ja tak się spytam trochę na marginesie. Wszyscy wiemy jak brzmią odtwarzacze fabrycznie montowane. Wybór modelu radia to wybór mniejszego zła z tego co producent proponuje. Do tego jeszcze dochodzi duży koszt dopłaty radia przy zamawianiu auta. Nie lepiej czasem kupić normalne radio 1DIN razem z ramką-przejściówką? W cenie 600zł można dostać np radio Sony z obsługą mp3, DVD lub np Bluetofa? Czy warto dopłacać tyle za fabryczne radio czy może lepiej trochę sobie odpuscic z walorów estetycznych i za mniejsze pieniądze wybrać produkt o lepszych walorach użytkowych i jakości?

Mylisz się kolego. Zapewniam, że Fordowski Soniak będzie grał tak samo jak nie lepiej niż Soniak za 600PLN (chyba, że doinwestujesz jeszcze w porządny wzmacniacz, ale to już zupełnie inna bajka jest, no i cena). Poza tym masz AVC, sterowanie z kierownicy, regulację podświetlenia razem z podświetleniem deski i radoi, które wyglądem bardzo dobrze komponuje się z deską samochodu. Sony obsługuje również MP3, są wersje z wbudowaną zmieniarką na 6 płyt.

Zvirek
13-11-2010, 09:38
.... Zapewniam, że Fordowski Soniak będzie grał tak samo jak nie lepiej niż Soniak za 600PLN ....

No zgadza się, będzie grał tak samo kiblowato jak każdy Sony. Jeśli komuś zależy na chociażby namiastce dobrego grania, to seryjne radio jest do wywalenia. A za 600PLN można kupić Alpine i mieć spokój.
PS. Nie wiem kto wymyślił ten kult Sony'ego w fordach, ale musiał być głuchy jak pień.

grafmarr
15-11-2010, 13:57
Zabawne, jak o jakości dźwięku fabrycznego Sony w Mondeo MK4 wypowiadają się osoby nimi nie jeżdżące, a co za tym idzie nie mające okazji posłuchać jak brzmi dobrze ustawiony dźwięk.

andy-w
17-11-2010, 17:55
Może kogoś zainteresuje.
W związku ze sprzedażą Mondeo (MK4) odsprzedam konsolę środkową z prostokątnym otworem i prostokątną ramką na radio 1DIN. Obie te części są oryginalne fordowskie.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1313177023

januszstom
18-11-2010, 09:50
A tak z ciekawości jak odłączyć przewody od radia Sony 6-CD ??? z tyłu jest taka kwadratowa jakby wtyczka w którą wchodzi wiele małych przewodzików, czy da się ją odpiąć jako kwadratową całość czy też trzeba każdy z tych małych kabelków wymontowywać osobno???ewentualnie jak to zrobić nieinwazyjnie i jak najmniej jatrogenie??

jvc
18-11-2010, 09:56
Ja miałem chyba inne radyjko oryginalnie, ale zapewne da się odpiąć całą kostkę

grafmarr
18-11-2010, 12:57
Ja miałem Sony 1-CD i oczywiście odpinana była cała kostka. W Sony 6-CD nie może być inaczej, mało tego są to na pewno takie same kostki. Oczywiście mam na myśli "owalne" Sony z Mondeo MK4.

januszstom
18-11-2010, 15:59
Ja miałem Sony 1-CD i oczywiście odpinana była cała kostka. W Sony 6-CD nie może być inaczej, mało tego są to na pewno takie same kostki. Oczywiście mam na myśli "owalne" Sony z Mondeo MK4.
No dobra ale jak ją się wypina- ciągnąc z całej siły za ów kwadratowy element czy jest jakiś myk przed pociągnięciem?

jvc
18-11-2010, 16:24
Myślę że może być albo po bokach coś do wciśnięcia po obu stronach , lub od góry lub dołu jakiś zaczep , raczej nie na siłę...;)

jendrekmak
18-11-2010, 17:12
No dobra ale jak ją się wypina- ciągnąc z całej siły za ów kwadratowy element czy jest jakiś myk przed pociągnięciem? od dolnej strony tej kostki jest zatrzask od ramki/dźwigni (sam zatrzask odchyla się w dół), którą się odchyla do tyłu jednocześnie wyciągając kostkę. teoretycznie odchylenie tej ramki powinno spowodować wysunięcie się kostki ale chyba coś źle zaprojektowali bo za kostkę też trzeba trochę pociągnąć. nigdy nie udało mi się wyjąć tego draństwa na raz tylko na początku wolno, wolno i za 3-4 razem wychodzi.
na siłę nie ma co wyciągać bo po bokach są dwa krótkie bolce i w pozycji zamkniętej się je zniszczy. znalazłem taki obrazek

januszstom
19-11-2010, 09:02
Dzięki Panowie za sugestie i wskazówki które idealnie dopełnił jedrekmak- dzięki za fotosa - bardzo pomocny

antoine
23-11-2010, 19:09
witam

w listopadzie zamówiłem do produkcji S-maxa w wersji Titanium, z modułem Bluetooth, ale zostałem (nie wiedząc czemu) przy standardowym radiu 6000 CD. Teraz chciałbym wymienić/zamontować Sony 1 CD. Teraz wiem, że przez moje gapiostwo straciłem i na dźwięku i wizualnym efekcie.
W salonie powiedziano mi, że wymiana będzie mnie kosztować ok 2300 PLN, ale na allegro widziałem dokładnie takie same radia, z przeznaczeniem do Focusa, Mondeo, S-maxa, Kuga. Sprzedawca powiedział mi, że nie każde radio będzie pasowało do S-maxa po lifitngu.
Szukając radia Sony CD na allegro czym mam się kierować, o co pytać sprzedawcy aby nie popełnić błędu i nie kupić nie nadającego się do S-maxa?

jendrekmak
23-11-2010, 20:24
trzeba poczekać i wybadać sprawę dokładnie. przecież zdążysz

mark54
24-11-2010, 17:11
... na allegro widziałem dokładnie takie same radia, z przeznaczeniem do Focusa, Mondeo, S-maxa, Kuga. Sprzedawca powiedział mi, że nie każde radio będzie pasowało do S-maxa po lifitngu.

Mondeo i Focus maja inna instalacje CAN i miedzy tymi modelami nie da sie zamienic radia. Nie wiem jak reszta modeli, ale radze zachowac ostroznosc. Radia wygladaja dokladnie tak samo, ale roznia sie np. jedna literka w oznaczeniu typu.

antoine
24-11-2010, 17:27
dzięki, to samo powiedział dealer, że prawdopodobnie radio od Mondeo będzie pasowało do S-maxa, ale od Focusa, Kugi już raczej nie...więc teraz pytanie: jakiego dokładnie radia powinienem szukać, z jakimi oznaczeniami?

Kacper85
24-11-2010, 18:11
mondeo ma symbol GDDS, focus FK2000 (jak pamiętam).
nie wiem który pasuje do s-maxa.

jendrekmak
24-11-2010, 18:23
tu masz ofertę na nowe GGDS z gwarancją http://allegro.pl/ford-sony-6cd-mp3-dab-mondeo-mk4-s-max-nowe-kod-i1334529076.html

BlackJack
26-11-2010, 17:27
Prawdopodobnie w ciągu 2 tygodni bede robił własnie taką wymianę w moim Gold X. Mój dealer bedzie miał dla mnie radio Sony z podmiany (ktoś wymienia na navi) w mega-super śmiesznej cenie, więc grzech nei skorzystać:027:
Co prawda obawiam się trochę ewentulanych trzasków konsoli potem, ale to co piszecie trochę mnie uspokoiło.

Ale czy oprócz zmiany radia 6000 na Sony jest możliwość wymiany głośników, najlepiej tak, by nie stracić gwarancji? Czy jedyna opcja to ASO?
I jakie ewentualnie głośniki polecacie?

Pastoo
27-11-2010, 15:05
W przypadku głośników innych niż fordowskie papierówki lub Sony konieczne są dystanse, na forum ten temat był na etapie rozpoznania i testów, ale ucichło o tym. W ASO zamontują na pewno głośniki inne niż fordowskie (widziałem, że ludzie przyjeżdżali z pudełkami różnych firm), ale jak jest to wykonywane, to już inna para kaloszy. Wydaje mi się, że z rozbudową instalacją audio lepiej poczekać do końca gwarancji lub olać ją i udać się do profesjonalistów. Same głośniki niewiele bowiem zmienią. Dochodzi wygłuszanie drzwi, sensownie byłoby dołożyć zewnętrzny wzmacniacz, wrzucić solidne kable itd. W ASO wymienią głośniki, ale to potrafi nawet tresowana małpa. Z doświadczeń forumowiczów pierwszym etapem powinna być wymiana tweeterów - najmniejsza ingerencja i (podobno) bardzo dobry efekt. Dalsze kroki to już poważna zabawa, bo ruszając jeden element, wymiany wymagają kolejne.
A trzaski z konsoli to niewiadoma - w aucie moich rodziców Sony założono przed odbiorem auta, więc nie potrafię powiedzieć, czy świerszcze nie zalęgłyby się, gdyby go nie zamontowano. Jedno jest pewne - na chwilę obecną skrzypienia występują, o dziwo nasilają się w zimie po rozgrzaniu wnętrza. I dokuczają. Co gorsza, w ASO nie potrafią nic z tym zrobić (próbowali 4 razy, więcej już im auta nie dam), a wręcz za każdym razem mam wrażenie, że jeszcze bardziej naruszają zaczepy deski tak, że potrafi piszczeć jeszcze mocniej. Ingerencja pomaga na tydzień, potem objawy wracają wzmocnione.

BlackJack
17-02-2011, 19:42
Jak mówiłem, tak zrobiłem, czyli wymieniłem 6000CD na Sony. Poprawa dźwięku faktycznie jest, a i opróćz tego wg mnie cała środkowa konsola zyskała na tym wizualnie:D

Jeśli chodzi o kolejne modyfikacje, to dopóki mam gwarancję raczej sobie daruję...

Radio zostało wymienione pod koniec grudnia. Do tej pory wszystko było OK, jednak niedawno pojawiły się nieznaczne trzaski w okolicach popielniczki przy ruszaniu. Czytałem o tym mankamencie w innym topicu, wiem, że sie zdarza, więc nie jestem pewien czy ten trzask jest spowodowany właśnie wymianą radia. W każdym razie jutro mam zamiar podjechać do ASO, żeby się tym zajęli.

gerwek
17-02-2011, 21:35
Mi to ostatnio robili i znów troche trzeszczy ale dzis mi powiedzili że maja nową metode zobaczymy:)

Maverick.mt
08-05-2011, 15:46
witam panowie może ktoś z was wie jakie są szanse aby kupić gałę do radia sony do mondeo mk4 , mam możliwość kupienia takiego radia za nie duże pieniądze lecz jest wytarte , porysowane pokrętło .

jendrekmak
08-05-2011, 17:45
może w serwisach sony coś można dostać bo w aso forda to zapomnij

szyru
08-05-2011, 20:45
Skoro tylko wytarte to po co wymieniać? Nie lepiej pomalować? Zdemontuj, kup farbę w sprayu (gotowca lub domieszaną), zmatuj drobnym papierkiem psiknij kilka razy i będzie jak nowe.

kinetiq
19-05-2011, 08:00
dzięki, to samo powiedział dealer, że prawdopodobnie radio od Mondeo będzie pasowało do S-maxa, ale od Focusa, Kugi już raczej nie...więc teraz pytanie: jakiego dokładnie radia powinienem szukać, z jakimi oznaczeniami?

Witam, mam możliwość zakupu sony z forda Kuga, czy orientujecie się, czy będzie pasować do C-Maxa?

miszelos
08-02-2012, 08:23
Czy demontując radio Forda 6000CD i wkładając SONY wszystko potem zagra? Czy coś trzeba przeprogramować w Conversie? Zakładam, że wtyczka zasilająca będzie pasować?

Woytas
21-06-2012, 10:42
Czy demontując radio Forda 6000CD i wkładając SONY wszystko potem zagra? Czy coś trzeba przeprogramować w Conversie? Zakładam, że wtyczka zasilająca będzie pasować?

Panowie w ogłoszeniach też jest nowy /stary typ anteny - o co chodzi ?

są też gołe radia do wkręcenia i takie z ramką na około ( ona jest ściągalna czy takie sa tylko np. do kugi )

wrzoch
21-06-2012, 12:57
Panowie w ogłoszeniach też jest nowy /stary typ anteny - o co chodzi ?

są też gołe radia do wkręcenia i takie z ramką na około ( ona jest ściągalna czy takie sa tylko np. do kugi )

Typ anteny to chyba o wtyczkę chodziło, bo z tego co pamiętam, to były różne.
gołe radia do wkręcenia idą do C-Maxa i Focuca po lifcie. Tam nakładka konsoli siedzi na zatrzaski tylko, a radio jest przykręcane na śrubach.
W starszych Maxach i Focusach Mk2 przedliftowych radio MA RAMKĘ i tylko takie będzie Ci pasować. O ile dobrze się temu przyglądałem, to ramki na bezramkowy się nie da założyć/dostać. Więc jeżeli masz kwadratową dziurę po wyjęciu radia, to musisz kupić z ramką.

miszelos
21-06-2012, 14:07
Witam,
Radio wymienione! W razie pytań służę pomocą.
W każdym razie polecam wymianę wszystkim wątpiącym. Jest ogromna róznica nawet na tej chińszczyźnie fabrycznej.
Jednak nie do końca jest to o co chodziło więc zamówiłem głośniki Gladen RS i Kicx STQ6.2v2 na tył.
Na dniach będę montował i zdam relację z efektu.

Olek
30-08-2012, 09:15
Witam,
Radio wymienione! W razie pytań służę pomocą.

Zamierzam się dzisiaj zmierzyć z demontażem konsoli i wymienić radio w swoim mk4. W związku z powyższym mam pytanie, czy do wymiany radia należy odłączyć akumulator? Jeżeli tak to czy w celu sprawdzenia poprawności działania zamontowanego radia można podłączyć aku bez podłanczania przycisków (szyba, esp, grzane fotele itp.)? Boję się, że może się pojawić niespodziewany komunikat o błędzie ;(

arturek
30-08-2012, 11:46
Witam

W mondeo mk4 wymieniałem radio Ford 6000 na Sony
Nie odpinałem akumulatora ani nie wyjmowałem bezpiecznika
Zero problemu

pozdrawiam
Arturek
P.S. Kupiłem radio zbliżone rocznikowo do rocznika auta - podobno po 08.2008 była zmiana w elektryce więc nie chciałem eksperymentować

Olek
31-08-2012, 07:08
Witam.
Radio wymienione. Różnica w dźwięku ogromna :). Tylne głośniki jednak trzeba będzie wymienić by uzyskać lepszy efekt.

Miszelos, wymieniłeś już te głośniki? Jak grają i czy dużo jest z tym roboty?

PS. W starym radiu pozostała mi płyta. Jak ją najprościej wyciągnąć? Myślałem o podłączeniu zasilania ale nie wiem do których pinów.

jvc
31-08-2012, 08:14
Olek na jakie radio wymieniłeś ?

Olek
31-08-2012, 13:19
Wymieniłem na SONY MP3 1 CD.

rafalembi
15-09-2012, 18:50
Witam ,a wie ktoś może czy do radia 6000cd w mk4 można podłączyć wzmacniacz , czy są w tym radiu wejścia ,dzięki za odpowiedz i pozdro !!!!!

bibi717
16-09-2012, 12:21
Nie ma

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Woytas
17-09-2012, 14:57
a ja kto jest z tymi wtykami antenowymi stary/nowy . bo chciałbym się przygotować jest jakaś przejściówka ?

Olek
20-09-2012, 08:51
Gdzieś wyczytałem, ale nie pamiętam teraz dokładnie gdzie, że nowy wtyk antenowy mają radia w samochodach po FL.

bury22
20-09-2012, 09:50
wie ktoś może czy do radia 6000cd w mk4 można podłączyć wzmacniacz

Można przez konwerter Hi- low signal który przerobi sygnał z wyjścia głośnikowego na stabilny sygnal dla wzmacniacza

wojtekkol
21-06-2013, 14:30
Witam. Posiadam Mondeo MKIV z 2007 roku. Zainstalowane 6000CD chcę wymienić na Sony:
1. Sony Part no: 7M5T-18C939-FF, Model: CD307-CD6-ISLAND-KW2000, Sony Item Number: CDX-FC307FF
lub
2. Sony Part no: AM2T-18C939-AB, Model: CD-MCA SONY, Sony Item Number: HCD340AB.
lub
3. Sony Part no: 8S7T-18C939-LD, Model: CD3XX-CDI-ISLAND-GGDS, Sony Item Number: CDX-FS34XLD
Które z nich będzie pasowało aby działało sterowanie z kierownicy i wyświetlanie na zegarach.

Dziękuje

pankrakus
21-06-2013, 15:53
Witam

1) Temat już był
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=71895

2) Sterowanie z kierownicy jest Plug&Play, są inne kwestie

W mondeo mk4, wprowadzono zmiany w elektryce w 08.2008.

3)
Pierwsze radio jest od focusa - w kodzie ma KN2000

Oznaczenia drugiego radia nie znam

Trzecie radio na pewno pasuje do mondeo po 08.2008

4)
Inna sprawa - starsze Sony nie obsługują BT z funkcją USB, a nowsze tak (po 08.2008 )
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=100326

pozdrawiam

wojtekkol
21-06-2013, 18:38
Czyli jeżeli dobrze się wczytałem w podany przez Ciebie link jeżeli nie mam Converse+ każde radio powinno spasować? A co z tym radiem z Mondeo powyżej 2008? Nie będzie działało?

pankrakus
23-06-2013, 07:08
Witam

1) Jak nie masz Conversa, to nie masz problemów
2) Na zwykłych zegarach, w menu zegarów możesz ustawić aby informacje wyświetlane na radiu, wyświetlały się między zegarami
3) Na szybko nie mogę znaleźć - ktoś na forum pisał, że nowsze Sony pasuje do starszego mondeo

pozdrawiam

chase1
10-07-2013, 13:24
"Troszkę" odkopię;

Czy przy wymianie 6000cd z Mondeo (maj 2008) na Sony 6cd z 2007 lub 2012 roku (mam 2 do wyboru - oba pochodzą z Mondeo) mogą wystąpić jakieś problemy? (-czytałem o braku dźwięku, problemach z conversem, sterowaniem z kierownicy, ... )

6cd z 2012 ma 2 złącza antenowe (chyba fakra ?). Jaką przejściówkę należy dokupić ? Jakie złącze antenowe ma 6000cd ?
Czy takie coś załatwi sprawę ? http://allegro.pl/adaptor-antenowy-fakra-din-iso-najtaniej-hit-i3349751347.html

Z góry dzięki za info.

wrzoch
10-07-2013, 15:09
Można przez konwerter Hi- low signal który przerobi sygnał z wyjścia głośnikowego na stabilny sygnal dla wzmacniacza

są wersje Audiophile Soniaka, który ma wyjście na wzmacniacz. Takie z czarnym pokrętłem. Były ostatnio na Alledrogo w dobrej cenie. Miał co prawda uwaloną końcówkę mocy, ale jak ktoś chce i tak wzmacniacz podłączyć to mu to nie powinno przeszkadzać.

Jeśli chodzi o problemy, to raczej wynikają z tego, że radio do Kugi / Focusa / C -Maxa ktoś chciał włożyć do Mondeo / Galaxy / S -Maxa albo na odwrót. Starsze radia, sprzed 2008 roku mogą mieć problem z obsługą BT sterowanie z kiery powinno działać zawsze jeśli radio jest do tego typu auta.

chase1
10-07-2013, 21:10
Jeśli chodzi o problemy, to raczej wynikają z tego, że radio do Kugi / Focusa / C -Maxa ktoś chciał włożyć do Mondeo / Galaxy / S -Maxa albo na odwrót. Starsze radia, sprzed 2008 roku mogą mieć problem z obsługą BT sterowanie z kiery powinno działać zawsze jeśli radio jest do tego typu auta.

pierwsze (2007r) jest ggds; 2'gie (2010r) am2t-18c939-ab cd-mca sony .
to nowsze ma czarne pokretlo...
na BT mi nie zalezy.
ktore lepiej brac ? no i co z podlaczeniem anteny ?
6000cd ma gniazdo din ?

miki6236
24-10-2013, 12:04
Szanowni,

mam krótkie pytanie - w moim mk4 jest nieco inna konsola niż ta prezentowana powyżej
http://www.fordclubpolska.org/pliki/demontaz_konsoli_srodkowej_mondeo_mk4.pdf

Udało mi się ściągnąć skóre ze srzyni biegów, lecz nie chciałbym połamać innych bolców. Czy macie może jakąś radę?

http://www.ford.pl/Samochody_osobowe/Mondeo
Zdjęcie po prawej stronie

TOMAS
24-10-2013, 12:06
Szukanie nie gryzie http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=159238

miki6236
24-10-2013, 13:40
Szukanie nie gryzie http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=159238

to chylę czoła i obiecuję poprawę :) i oczywiście dziękuję za pomoc

miki6236
05-11-2013, 09:59
To w końcu zakupiłęm Sony DAB i wymieniłem i przyznam, że moje odczucia są mieszane....

Po pierwsze mam wrażenie, że Ford dobrze dobiera głośniki do radia, bo firmowe Radio (data produkcji 08.2013) z obecnymi głośnikami grało lepiej (przynajmniej Radio). Odtwarzacz lepiej w Sony, ale:
1. Sony ma znacznie więcej basów, co oznacza, że przy ustawieniach firmowego Fordowskiego (treble +7, Medium 0, Bass +6), w Sony musiałem zmienić ustawienia na (Treble +7, Medium -3, Bass + 1), w innym przypadku było straszne dudnienie i dźwięk był przytłoczony.

Zostawiam sobie drugie radio i chyba sprawdzę z głośnikami....

CERES
03-12-2013, 17:43
Witajcie!
Dziś dokonałem upgrade mojego audio z 6000CD na Sony.
Mam 2 pytanka:
- czy te radia występowały w wersji na 1 cd i 6cd ? Widzę piktogramy 6 płyt ale nie mam możliwości wrzucenia następnej. Podejrzewam że mam Sony 1CD
- podświetlanie działa ogólnie, jednak podświetlanie na zewnątrz (np przycik CD lub wysuw płyty) nie świeci, czy tak ma być czy coś jest "skopcone"

kogut22
03-12-2013, 17:59
wymiana plug&play? lepiej gra bez zmiany głośników?
co do podświetlania może radio trefne?

misiekxyz
03-12-2013, 18:25
Tak, występują 1 lub 6 cd

CERES
03-12-2013, 18:28
Gra lepiej niz Visteon
A co z tym podświetlaniem ?

pankrakus
03-12-2013, 20:19
Witam

1) O rodzajach owalnych radii Ford-Sony jest wtym wątku - ze zdjęciami

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=155008

2) Jeśli na radiu jest napis "6cd changer" to ma zmieniarkę

3) Aby załadować 6 płyt
- przeczytaj instrukcję radia
- naciśnij i przytrzymaj przycisk LOAD

4) Wszystko ma się podświetlać i z taką samą jasnością jak reszta kokpitu - był wątek na ten temat
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2094555

https://i.imgur.com/JfZppCM.jpg

https://i.imgur.com/AbAwFC1.jpg

5) Kolejna kwestia odnośnie podświetlenia - róznie się zachowuje, zależnie od tego czy przekręcony kluczyk czy nie

a) włącz radio bez kluczyka - powinno się wszystko podświetlać (przyciski radia)
b) uruchom silnik
- przyciski radia mogą nie być podświetlone
- przełącznikem świateł, włącz światła np. mijania => wtedy powinno się włączyć podświetlenie przycisków radia

6) Odnośnie radia Sony - potrafi wyświetlić informacje których nie wyświetla radio Ford 6000
- nazwa pliku MP3
- tytuł utwou
- wykonawcę
- nazwę albumu
- nazwę katalogu (jeśli masz katalogi na płycie z utworami MP3)

dla płyt audio, wyświetla tytuł utworu, nazwę albumu i tytuł płyty

pozdrawiam
pankrakus

kr.bi
03-12-2013, 23:25
...
6) Odnośnie radia Sony - potrafi wyświetlić informacje których nie wyświetla radio Ford 6000
- nazwa pliku MP3
- tytuł utwou
- wykonawcę
- nazwę albumu
- nazwę katalogu (jeśli masz katalogi na płycie z utworami MP3)

potrafi również wyświetlać zmienne kody parowania urządzeń Bluetooth (kiedy ktoś dokłada fabryczny moduł BT/VC)

CERES
04-12-2013, 06:55
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
U mnie nie świeci sekcja, którą zaznaczyłem na zdjęciu.

kr.bi
04-12-2013, 17:46
może trochę off topic ...
mimo, że zdjęcie "trochę" niewyraźne to mimo wszystko oddaje współgranie i kompleksowość podświetlania na czerwono deski rozdzielczej, panelu radia i panelu klimatyzacji :)

snoopdogg_tg
06-12-2013, 17:35
Takie pytanko z mojej strony - gdzie najlepiej kupić radio Sony do Mondka mk4 (wystarczy mi 1CD)? Allegro czy może macie jakieś lepsze źródło?

snoopdogg_tg
09-12-2013, 16:07
Przymierzam się do wymiany radia na Sony, w związku z tym takie pytanie czy muszę szukać jakiegoś konkretnego oznaczenia czy po prostu każde będzie działać?

gomez.pl
09-12-2013, 18:04
przeczytaj cały temat kolego gdyż wszystkie informacje są tutaj zawarte...

CERES
09-12-2013, 18:21
Ja kupiłem na tkz. "pałę" na allegro.
Radio jest spoko, gra, tyko to podświetlanie.
Dzwoniłem do sprzedawcy, bardzo konkretny gość, kazał odesłać i
albo wymieni albo odda kasę.

wrzoch
09-12-2013, 23:31
Radio jest spoko, gra, tyko to podświetlanie.
Dzwoniłem do sprzedawcy, bardzo konkretny gość, kazał odesłać i
albo wymieni albo odda kasę.

Taka wymiana należy Ci się jak psu buda w świetle polskiego prawa i nie ma w tym zachowaniu nic nadzwyczajnego.
I tak jesteś w plecy przesyłkę, chyba, że sprzedawca zgadza się na odesłanie na swój koszt, ale to znowu twój stracony czas, czyli koszt. Gdyby sprzedawca był naprawdę konkretny, to sprawdziłby towar dwa razy przed wysłaniem i rzetelnie go opisał wystawiając na sprzedaż. Zaoszczędziłby kłopotu sobie i tobie.

CERES
10-12-2013, 07:11
ja wychodzę z założenia, że każdemu może się zdarzyć niedopatrzenie.
Ogólnie opisał aukcję dokładnie, co jak, że ryska na panelu itp.

rocky1817
12-12-2013, 22:22
Jak koledzy odczuli różnice w jakości muzyki na Sony, a wcześniejszym CD6000? Chodzi mi tutaj głownie o niskie tony. Raz już kupiłem na allegro owalne sony kw2000 do swojego Focusa z 2007r i byłem bardzo niemiło zaskoczony, niskich tonów tak jak by prawie nie było mimo że były ustawione na +7, w ogólne muzyka na nim była jakaś dziwna, odesłałem je gościowi na drugi dzień. Trochę się zraziłem do Sony. Ale myślę że to była wina wadliwego radia? Nie oczekiwałem jakiejś powalającej różnicy, zależało mi głownie na mp3

Lechugr
13-12-2013, 18:42
Jak koledzy odczuli różnice w jakości muzyki na Sony, a wcześniejszym CD6000?

Może nie powinienem pisać bo było wiele razy wystarczy poczytać - różnica jest kolosalna.
Jak ktoś twierdzi że nie to nie ma słuchu. Warunkiem jest oczywiście że musi to mieć czym zagrać.
W przypadku głośników "papierzaków" to różnica może być faktycznie mała.
Ja miałem te polipropylenowe czy jak zwał i dół pasma zdecydowanie się uaktywnił.
Natomiast faktyczną porażką są fabryczne "gwizdki" - to po prostu w ogóle niczego nie przenosi - ani tonów średnich ani wysokich.
Mój dysonans rozwiązała dopiero wymiana na dobre głośniki wysokotonowe.
Żeby nie było to Sony ma daleko do HiEnd ale gra poprawnie - w przeciwieńtwie do 6000CD

kr.bi
13-12-2013, 19:05
Może nie powinienem pisać bo było wiele razy wystarczy poczytać - różnica jest kolosalna.
Jak ktoś twierdzi że nie to nie ma słuchu.
...
Żeby nie było to Sony ma daleko do HiEnd ale gra poprawnie - w przeciwieńtwie do 6000CD

a ja dodam od siebie (i wierzę, że słoń na ucho mi nie "nadepnął"), że Sony w "barwie" dźwięku jest jednak bogatsze od NX-a, przynajmniej na ustawieniach default'owych. Może w NX można doregulować sobie korektorem, ale czytałem już (i na formum) opinie takie, że Sony naprawdę gra dobrze, jeśli nie najlepiej z tego co Ford oferuje do zamontowania fabrycznie. Jestem po takiej przesiadce (było Sony jest NX) więc pamiętając jeszcze brzmienie soniaka mogę na gorąco własne subiektywne spostrzeżenia opisać.

pozdrófka

Lechugr
13-12-2013, 19:30
Sony w "barwie" dźwięku jest jednak bogatsze od NX-a, przynajmniej na ustawieniach default'owych.

Co niekoniecznie świadczy o przewadze, gdyż Sony już default'owo nieco koloryzuje
czyli gra tak jakby było podciągnięte na Equalizerze (to się ludziom po prostu podoba).
Nie słyszałem NX'a - może być po prostu bardziej naturalny.

tedi_k
13-12-2013, 20:18
...Nie słyszałem NX'a - może być po prostu bardziej naturalny.

Blaupunkty, jak to blaupunkty - grają na prawdę całkiem przyzwoicie. Oczywiście jak na stan "fabrycznego" wygłuszenia auta i zamontowane głośniki. Ja mam "premium" (z niebieska membraną) i dla mnie jest całkiem dobrze.

snoopdogg_tg
16-01-2014, 14:14
Powiedzcie mi czy da się jakoś zrobić żeby wyświetlane tytuły mp3 się przesuwały czy zawsze będą tak dziwnie ucięte?

arturek
16-01-2014, 15:04
Witam

1) Nie da się => piszą o tym w instrukcji obsługi radia - tak to działa i trzeba z tym zyć

2) Radio potrafi wyświetlić
a) nazwę pliku
b) tytuł utworu
c) nazwę albumu (z którego pochodzi utwór)

Aby zmienić (skrócić) dany wpis lub pozbyć się "robaków" (zamiast polskich liter) używam programu: Mp3tag

wgrywasz na hdd pliki mp3, uruchamiasz program, w prawym oknie wybierasz utwór, a w lewym edytujesz wszystkie wpisy => ja tak obrabiam utwory przed nagraniem

do pobrania
http://www.mp3tag.de/en/download.html

pozdrawiam
Arturek

Smutu
24-03-2014, 15:01
Jutro przyjeżdża do mnie Sony 1CD, więc jutro wymiana radia.
Ale nurtuje mnie jedno tendencyjne pytanie tak dla formalności - płyty obsługiwane to tylko CD, nie obsługuje płyt DVD? Oczywiście z wypaloną/nagraną muzyką/MP3 - nie mam na myśli filmów :)

dekoder
24-03-2014, 16:45
Niestety tylko cd

wrzoch
24-03-2014, 18:57
Jak juz Sony masz, to nic tylko moduł BT dołożyć i możesz mieć A2DP i USB. Zapomnisz wtedy o płytach.

arturek
25-03-2014, 05:37
Jutro przyjeżdża do mnie Sony 1CD, więc jutro wymiana radia.
Ale nurtuje mnie jedno tendencyjne pytanie tak dla formalności - płyty obsługiwane to tylko CD, nie obsługuje płyt DVD? Oczywiście z wypaloną/nagraną muzyką/MP3 - nie mam na myśli filmów :)

Witam

Jeśli wymieniasz 6000 -> Sony, to trzeba było poszukaś Sony w wersji MP3 + 6CD => 6 płyt z muzyką w formacie MP3 to dość duża ilość godzin słuchania

Powiem, że rok obserwowałem Allegro aby znaleźć Sony owalne w wersji z wbudowaną zmieniarką

pozdrawiam
Arturek

Smutu
25-03-2014, 08:57
Myślałem o tym modelu ze zmieniarką ale jak to zmieniarki mają większą tendencję do ulegania awarii.
Ja zakupiłem Sony 1CD za 300 pln z wysyłką.
Za 6CD to min 500/600 pln
A docelowo i tak chyba zakupią nową dedykowaną stację do Forda od GMS - nowe modele mają się pojawić w połowie kwietnia. Więc najmniejszym nakładem finansowym chciałem dokonać zmian na okres przejściowy.
Czekam na kuriera i idę montować :)

Przyszło, i idę montować :)

I słabo - radio podłączone i cisza w głośnikach...
Kod wpisany, menu działa, obsługa z kierownicy i współpraca z Converse+ OK.
Nie ma gdzie podłączyć anteny. Kostki/wejścia też inne.
Wymontowane radio 6000CD posiada z tyłu tylko wtyk do podłączenia anteny w prawym dolnym rogu oraz wspólne gniazdo - kostkę w lewym dolnym rogu patrząc od tyłu radyjka.
Radio które do mnie przyszło i ponoć pracowało w MK4 ma z tyłu również wspólne gniazdo w lewym dolnym rogu ale ma ono w jednej części więcej pinów oraz nie ma w prawym dolnym rogu wejścia na antenę tylko dwa wąskie wejścia/gniazda jedno w białym kolorze drugie w czarnym a mniej więcej po środku na dole tylnej ściany jest jeszcze jedno wejście na kostkę z pinami.
Da się takie radio podłączyć do mojego MK4 z 2008r w benzynie?
Oznaczenia z radia: Sony number HCD340JB, Part No AM2T-18V939-JB, Model CD-MCA Sony Audiophile, SOCD1X

dekoder
25-03-2014, 17:02
Sony Mp3 1cd z tyłu wygląda tak

zwy
25-03-2014, 19:13
I słabo - radio podłączone i cisza w głośnikach...

Było najpierw poczytać trochę o rodzajach sony do mondeo, albo zapytać na forum. Kupiłeś radio z wyjściem na wzmacniacz zewnętrzny, takie jak na tej przykładowej aukcji http://allegro.pl/radio-ford-mondeo-sony-mp3-bluetooth-aux-premium-i3987071645.html
Poza tym masz złącze antenowe fakra i potrzebujesz takiej przejściówki http://allegro.pl/adaptor-redukcja-antenowa-iso-fakra-radio-i4048263551.html

Smutu
25-03-2014, 20:44
Teraz już wiem, tylko w opisie przy sprzedaży nie było wzmianki, że to radyjko wymaga zew wzmaka - jak by taka informacja była to bym go nie zakupił.
A że zakup od os fizycznej to koleś się wykręca i nie chce słyszeć o zwrocie.
Ponieważ za radio zapłaciłem kredytową karta jutro składam w banku uruchomienie procedury Chargeback. Liczę że się uda. Jak bank mnie oleje to założę jeszcze spór na Alledrogo a jak tam by się nie udało to postaram się sprzedać...
Może ktoś reflektuje - jest zainteresowany takim radiem to proszę na PW :)

dekoder
25-03-2014, 20:47
Zapomnij
Tego radia do niczego nie podłączysz i sprzedający doskonale o tym wiedział,bo śledziłem wątek
Stąd ta atrakcyjna cena
Jeśli chcesz sprawdzone sony mp3,to sprawdź dział ogłoszenia na tym forum

Smutu
25-03-2014, 21:08
To tym bardziej jutro walczę w banku o odzyskanie pieniędzy. Thx za info ale poczekam już na nowego GMS-a i dopiero wtedy zrobię podmianę z 6000CD

arttk
25-03-2014, 21:38
Nieuznany chargeback to standardowo $35, pytanie czy jest sens, szczególnie, że kupowałeś od osoby fizycznej, więc nie będzie z automatu.

Smutu
25-03-2014, 21:56
Robi się trochę off topic ale wg info z mBanku jest to dla Klienta usługa bezpłatna. Niestety doczytałem że nie obejmuje mTranferów więc kupa. Najczęściej kosztami obsługi obciążany jest sprzedawca.

butel
26-03-2014, 06:17
Smutu można by było zacytować słynnego wieszcza "mądry polak po szkodzie....", byłem w tej samej sytuacji co Ty ;) tzn. kupiłem zadowolony, w opisie było premium audiofile i git. Sprzedawca też nie chciał słyszeć o zwrocie - "powinienem wiedzieć co kupuje i czytać".

pankrakus
26-03-2014, 13:27
Myślałem o tym modelu ze zmieniarką ale jak to zmieniarki mają większą tendencję do ulegania awarii.
Ja zakupiłem Sony 1CD za 300 pln z wysyłką.
Za 6CD to min 500/600 pln
[...]

[...]
Kupiłeś radio z wyjściem na wzmacniacz zewnętrzny, [...]
Poza tym masz złącze antenowe fakra i potrzebujesz takiej przejściówki [...]

Witam

To już wiesz dlaczego było taniej

pozdrawiam
pankrakus

wrzoch
26-03-2014, 16:21
Nic tylko dokupić resztę gratów (wzmacniacz i co tam jeszcze potrzebne).

Smutu
01-04-2014, 14:29
Sprzedane...

dekoder
01-04-2014, 15:41
Niech teraz kto inny wyrywa sobie włosy z głowy;)

marcopolo83
18-09-2014, 10:36
czesc, czy da sie określić czy to radio to wersja ze wzmacniaczem czy bez ?
http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/45/53/65/06/4553650609

dzieki

wrzoch
18-09-2014, 11:46
Wygląda na bez,

Audiophile miał czarno białe pokrętło prawie zawsze, gdzieś tam na nalepkach pojawiała się informacja, że to Audiophile i miał chyba dwa złącza typu quadlock z tyłu, a nie jedno jak zwykłe.
Pytanie z którego roku to radio i czy do Focusa/Kugi czy do S-Maxa/Galaxy/Mondeo.

marcopolo83
18-09-2014, 11:55
jestem zielony w temacie wersja Audiophile to ta wersja z wzmacniaczem ? :)

ilb
12-10-2014, 16:00
Panowie, tak od paru dni przeglądam różne tematy i powoli robi mi się mętlik w głowie. Jeśli coś napiszę niezgodnego z prawdą, dajcie znać. Chciałem zmienić swoje CD6000 w Mondeo IV z czerwca 2008 i wnioski moje są takie:

Radia muszą mieć w nazwie GGDS, nie KW2000. Te drugie podchodzą do Foki II, nie do Mondeo IV.

1)
Sony 1CD + MP3 bez wzmacniacza podchodzi do modelu przed liftem, niezależnie czy jest po lifcie czy przed. Radio po lifcie będzie potrzebowało przejściówki z fakra, ale chodzić będzie (tutaj proszę o potwierdzenie).

Radio przed liftem wygląda tak:
https://lh6.googleusercontent.com/-IE_Lhte9QLw/VDqVa733vHI/AAAAAAAADbg/VJ_vlibiPHE/w769-h529-no/1CD_mp3_1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-RNG02s8qI4o/VDqVa1JodSI/AAAAAAAADbk/liHerFa-KHI/w705-h529-no/1CD_mp3_2.jpg

Radio po lifcie wygląda tak:

https://lh6.googleusercontent.com/-gXrmt8g6YGo/VDqVavgomqI/AAAAAAAADbo/ZbcB3XbUm-w/w538-h305-no/1CD_mp3_lift_1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-uWI0VayhSRY/VDqVbaBhK2I/AAAAAAAADbc/5xUUUE9LkzQ/w538-h317-no/1CD_mp3_lift_2.jpg

2)
Sony 6CD + MP3 bez wzmacniacza, wersja DAB lub bez (radio cyfrowe). Powinno chodzić niezależnie od tego, czy ma radio cyfrowe, czy jest przed liftem czy po. Nie ma różnicy z tyłu między DAB lub nie-DAB z tego co się zorientowałem. Wygląda to tak:

https://lh3.googleusercontent.com/-3h8gN_8lPhM/VDqVcPxbKwI/AAAAAAAADbM/cVQl1_DeWwc/w705-h529-no/6CD_mp3_bez_DUB_1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-HUV6hzYp9Qo/VDqVbrA6PuI/AAAAAAAADbY/GOKvi_N99Hw/w697-h523-no/6CD_mp3_DUB_1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-tBg0-I87TQg/VDqVb4Fp2kI/AAAAAAAADbU/9rEggVLXg9k/w918-h343-no/6CD_mp3_DUB_2.jpg

3)
Sony 1/6CD + MP3 + konieczność dodatkowego wzmacniacza. Z tego co widziałem, to kilka stron wcześniej ktoś takie próbował podłączyć i się zdziwił, ale zdjęcia żadnego nie było. Widać z tyłu dodatkowe złącze do wzmacniacza i oznaczenie w nazwie "Audiophile". Wygląd:

https://lh4.googleusercontent.com/-uEsqmRrtuFs/VDqVcUF51lI/AAAAAAAADbA/ah_cme9NREM/w896-h506-no/wzmacniacz1.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-RG4mfPs78Jg/VDqVckGv8uI/AAAAAAAADbI/161N-SsjV0w/w896-h506-no/wzmacniacz2.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-dnGUqE7gZSc/VDqVcyrHDTI/AAAAAAAADbQ/ez4qUaPc2kg/w301-h529-no/wzmacniacz3.jpg

Poprawcie mnie, jeśli coś jest nie tak. Najbardziej zależy mi na potwierdzeniu informacji, że radio po lifcie, 1CD mp3 bez wzmacniacza potrzebuje tylko przejściówki do radia, oprócz tego wszystko będzie śmigało. Nie mam tutaj na myśli BT, USB, posiadam tylko aux w schowku i tylko o aux pytam. Domyślam się, że USB jest powiązane z BT i to grubsza sprawa, czytałem inne tematy.

Zdjęcia pożyczone z aukcji (również kolegów z forum), ale wrzucone na mój dysk, żeby nie zniknęły. Jeśli ktoś sobie nie życzy, niech da znać, to usunę.

[dodano]
poprawiłem literówkę DUB => DAB (Digital Audio Broadcasting)
Arturek

arturek
13-10-2014, 05:34
Witam

Nie bardzo wiem jaką przejściówkę masz na myśli

W mondeo mk4, po lifcie elektryki (auto z 2009) => wymieniałem 6000 na Sony MP3+6CD i było Plug&Play

Nie potrzebowałem przejściówki => złącze anteny DAB mam nie podpięte

AUX oczywiście działa

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
13-10-2014, 09:32
...Nie bardzo wiem jaką przejściówkę masz na myśli
...

Koledze chodziło o przejściówkę antenową zapewne. Poliftowe radia mają antenę na złączkach miniFakra, natomiast przedliftowe samochody mają antenę ze złaczką ISO. Potrzebna jest wtedy przejściówka antenowa jak na fotce (ISO -> FAKRA)

ilb
13-10-2014, 10:05
Chodzilo wlasnie o taka przejsciowke jak Tedi wkleil. Dzieki.

arturek
13-10-2014, 10:17
Witam

Odnośnie liftu (w moim aucie) - może się wyraziłem nie precyzyjnie

Mam mondeo z 2009 => pisząc "lift" miałem na myśli zmiany w elektryce z 08.2008

Oczywiście to auto jest przed liftem jeśli chodzi o wygląd
(nie mam lamp diodowych)

pozdrawiam
Arturek

krisow
13-10-2014, 14:14
Witam, a ja zmagam się teraz z sytuacją odwrotnej. Mam Mondeo mk4 po lifcie (2011r.) i zamierzam wymienić radio ford 600cd MP3 na sony cd6 (produkcja 2009r.). Z tego co się orientuję to model po lifcie ma poza samym złączem fakra dwa gniazda antenowe. Jeśli dobrze zgaduję to ma to związek z tym, że tam anteny po lifcie są umieszczone w szybach i jest ich dwie i stąd te dwa złącza (funckja clearwave). Czy mógłby ktoś potwierdzić czy starsze radio z jednym złączem ISO będzie działać poprawnie po zastosowaniu takiej oto przejściówki:
http://allegro.pl/adapter-antenowy-fakra-x2-double-iso-din-k-i4618480461.html
Z góry dzięki

tedi_k
13-10-2014, 17:57
Przejściówka jest do VW. W fordzie jest inny rozstaw złącz antenowych i nie ma tego typu przejściówki do radii fordowskich. Podłącza się antenę tylko do złącza białego i to wystarczy. Jest wtedy błąd (obwód anteny 2 otwarty...), ale nie ma to większego znaczenia dla odbioru (jeśli ta podstawowa antena, na dachu) jest OK.

ilb
13-10-2014, 21:40
Widziałem na stronie głównej pdf z opisem jak zdemontować konsolę i wymienić radio (już na pierwszej stronie przewija się link http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=62 ).
Przy okazji poszukiwania dodatkowych informacji natrafiłem na filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Iedsrdoz8kM
Przez pierwsze 12 minut gość demontuje radio, może komuś się przyda.

Ewentualnie inny film:
http://www.youtube.com/watch?v=fpToMqNMipc

krisow
13-10-2014, 22:36
Przejściówka jest do VW. W fordzie jest inny rozstaw złącz antenowych i nie ma tego typu przejściówki do radii fordowskich. Podłącza się antenę tylko do złącza białego i to wystarczy. Jest wtedy błąd (obwód anteny 2 otwarty...), ale nie ma to większego znaczenia dla odbioru (jeśli ta podstawowa antena, na dachu) jest OK.

Wielkie dzięki za odpowiedz. Moja głowna antena też jest w szybie (to jest mk4 po lifcie i nie ma anteny dachowej). Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego błędu (obwód anteny 2 otwarty) - czy jest on w jakis sposób irytujący, np. jest cały czas widoczmy ma wyświetlaczu (convers+) lub pokazuje się za kązdym razem po uruchomieniu radia lub też słychać jakiś dźwięk, itp, itd.?
Raz jeszcze dzięki.

tedi_k
14-10-2014, 07:38
Błędu nigdzie (poza diagnostycznym odczytem komputerem) nie widać. Jak podstawowa antena jest dobra, to błąd jest bez widocznego wpływu na odbiór.

ilb
15-10-2014, 20:29
https://lh6.googleusercontent.com/-yjwaqVvEbwY/VD7I9o37tEI/AAAAAAAADdE/MPsWT5AF08Y/w940-h529-no/20141015_172809.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-YoZMsIUnKDM/VD7LicPc3AI/AAAAAAAADdg/rFPMeDJUXG8/w940-h529-no/20141015_172857.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-VY1uKMSnPJA/VD7I9mG-aPI/AAAAAAAADco/ShIWiPIxcQs/w940-h529-no/20141015_195117.jpg

Sony 6CD + MP3, 400 zł :). Zmienione dzięki temu tematowi lub przez ten temat ;).

arturek
15-10-2014, 20:48
Witam

No to witamy w gronie tych co wymienili 6000, na Sony

https://i.imgur.com/XCfcSr3.jpg

https://i.imgur.com/WOhksB2.jpg

pozdrawiam
Arturek

KKK76
26-10-2014, 14:42
Witam

jestem nowy na forum. Przeczytałem ten wątek dość dokładnie ale chciałbym się jeszcze upewnić w kilku kwestiach. Mam Mondeo MK4 z maja 2009. Obecnie mam radio 6000 CD ale od kilku miesięcy mam z nim problem. Mianowicie co jakiś czas (nieregularnie np. kilka razy dziennie lub raz na kilka dni) radio przerywa pracę i wyświetla się napis "phone". W ASO powiedzieli że to awaria elektroniki i nie bardzo opłaca się tego naprawiać (taniej kupić radio używane). W związku z tym chcę wymienić 6000 CD na Sony. Przeglądam forum oraz Allegro. Jak wiadomo są różne rodzaje tego radia i nie wiem które będą pasować. Wczoraj zdemontowałem radio 6000 CD i mam pojedynczy wtyk antenowy oraz oczywiście wtyk od elektryki (zdjęcia mojego 6000 CD w załączniku). Znalazłem radio które mnie interesuje ale ma 2 wtyki antenowe (zdjęcia w załączniku). Dodatkowo zauważyłem że we wtyku do elektryki w prawym dolnym rogu mam 4 piny a w Sony jest 6 pinów. Proszę o informację czy to radio będzie ok. Czy potrzebne są jakieś przeróbki czy lepiej szukać na pojedynczy wtyk antenowy? Jeśli mam szukać innego to na co zwrócić uwagę żeby wszystko było kompatybilne (wyczytałem na forum że np. radio Sony z Focusa nie pasuje do Mondeo, chociaż niektórzy sprzedawcy na Allegro twierdzą że będzie działać)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

arturek
26-10-2014, 20:54
Witam

W mondeo 2009, wymieniałem 6000 <-> Sony

Moje Sony MP3+6CD, ma złącza jak poniżej i działa bez problemu

https://i.imgur.com/zhhvcSg.jpg

https://i.imgur.com/FJSrPzz.jpg

pozdrawiam
Arturek

KKK76
26-10-2014, 21:52
Arturek a Twoje radio Sony jaki ma rok produkcji bo widzę że masz jeszcze inne złącza antenowe (chodzi mi o to czarne u góry po prawej stronie) ?
Czyli w sumie nie wiadomo czy to radio z mojego zdjęcia z dwoma wtykami antenowymi (czarnym i białym) będzie pracować prawidłowo ?

arturek
27-10-2014, 05:24
Witam

Moje Sony ma dodatkowo funkcję DAB = radio cyfrowe
W radiu mam dwa gniazda antenowe
- "zwykłe"
- cyfrowe - u mnie nie podpięte

a taki jest model mojego radia

https://i.imgur.com/CplqPDP.jpg

pozdrawiam
Arturek

wmleg11
02-03-2015, 22:49
Witam
Czy mogę wymienić radio 6000cd na sony 6cd. Moje auto Ford Focus 1.8L Duratorq-DI HPCR (115PS), posiadam fabryczne radio 6000 cd, a mam okazję kupić radio sony.
Czy będzie pasować do mojego Forda.
Nowe radio:
Model CD3XX - CD6 - ISLAND - GGDS
Part Number 7S7T-18C939-DA
Serial Number V014934
Sony Item Number CDX - FC34XDA
Proszę o odpowiedż , aukcja ucieka.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich

chase1
03-03-2015, 05:53
"ggds" jest min. do mondeo - focus ma "kw2000"

Jokers21
10-03-2015, 09:16
Panowie podepnę się pod temat w związku że u siebie w FF2 wymieniłem sony na NX to chciałbym sony założyć do żony do c-maxa i tu pytanie o ramkę.
Czy w ogóle występuje taka :
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/910/zqK7Se.jpg

Czy całe radio trzeba takie kupić ?

Pozdr.

tedi_k
10-03-2015, 14:02
Niestety do C-maxa są inne radia niż do Focusa... To prostokątne co widzisz jest to po prostu inne radio (ma inne mocowania) niż to co Ci zostało z Focusa.

Jokers21
10-03-2015, 14:18
Niestety do C-maxa są inne radia niż do Focusa... To prostokątne co widzisz jest to po prostu inne radio (ma inne mocowania) niż to co Ci zostało z Focusa.

OK , dzięki w takim razie to idzie do sprzedania a trzeba kupić inne :)

smietan
13-03-2015, 16:45
Witam,
potrzebuje zmienić radio w moim c-maxiu z 600cd na radio które ma bluetooth może mieć też nawigacje(nie bede sobie szyby zagracał) autko jest z 2007 już po lifcie co moge tam zamontować ??

weuek
13-03-2015, 20:53
Wszystko. Na przykład dowolny sprzęt 2-DIN.

wkg
13-04-2015, 13:08
Hej !

Czy radio: http://allegro.pl/radio-ford-sony-cd-mp3-zmieniarka-6cd-gratis-i5254124811.html będzie pasować do mojego Mondeo ?

Pozdrawiam
Witek

chase1
13-04-2015, 13:16
ja pier... jakie drogie!

Nie - nie będzie.

wkg
13-04-2015, 17:37
http://allegro.pl/show_item.php?item=5253401672

A to ?
Przeczytalem wiekszosc watkow ale dalej mam metlik ; ((

W

wip
13-04-2015, 17:48
http://allegro.pl/show_item.php?item=5253401672

A to ?
Przeczytalem wiekszosc watkow ale dalej mam metlik ; ((

W

To jest takie radio jak masz tyko chyba starsze.
Według mojej wiedzy potrzebujesz radia z końcówką GGDS. Mam takie Sony 1CD do sprzedania (tanio :) ) W pełni sprawne wymontowane z S-Maxa z 2008 roku.
Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać na PW to prześlę Tobie zdjęcia na emaila.

wkg
13-04-2015, 20:15
Ano to jest wlasnie nowsze : )
Ma "akumulatorki" przyciskach i obsluguje mp3.

chase1
14-04-2015, 05:44
radio montowane np. w poliftowym mondeo.

wkg
14-04-2015, 08:14
Ale pasuje ? : )

tedi_k
14-04-2015, 09:11
Fizycznie pasuje. Z kolorystyką w przedlifcie będzie trochę dysonansu...

arturek
14-04-2015, 09:25
Witam

Jak dla mnie - wymiana radia 6000 przed liftowego na 6000 po liftowe, jest mało celowe
Jeśli wymieniać 6000 to na Sony

przed liftowe 6000
https://i.imgur.com/BmDTI0z.jpg

po liftowe 6000 + MP3
https://i.imgur.com/icBHcVk.jpg

Sony - jedna z odmian (wszystkie Sony obsługują MP3)
https://i.imgur.com/xIboN5S.jpg

pozdrawiam
Arturek

chase1
14-04-2015, 10:11
6000cd po lifcie ma mp3 i trochę ładniejsze brzmienie.
Jednym to wystarcza, innym nie.

wkg
14-04-2015, 12:50
Arturek, ja się zupełnie zgadzam : )
Tyle, że nie mogę znaleźć Sony 6CD do mk4 przed liftem.
Obrazki które wkleiłeś znam, ale - jak zrozumiałem - jedne mogą pasować albo do Focusa albo do Mondeo - stąd moje pytania ;)

Witek

chase1
14-04-2015, 19:31
Obrazki które wkleiłeś znam, ale - jak zrozumiałem - jedne mogą pasować albo do Focusa albo do Mondeo - stąd moje pytania
Przeczytaj temat od początku - będziesz wiedział, jakie ma być oznaczenie na radiu.
Tyle, że nie mogę znaleźć Sony 6CD do mk4 przed liftem.
Ymm - że co ???

Podpowiem tylko żebyś nie kupił sony z czarnym pokrętłem. Dlaczego ? Poczytaj.

wkg
14-04-2015, 19:36
Lepiej powiedz co i gdzie mam kupic bo mnie to powoli przerasta : ))

lukins82
13-08-2015, 15:47
Witam mam Mondeo MK4 z 2008r. chciałbym wymienić w nim radio 6000 CD na Sony i moje pytanie jest takie czy można to zrobić bez żadnych problemów, czy będzie wszystko działało jak np. Bluetooth, który jest w radiu Sony. Jakie radio Sony kupić czy ma to znaczenie czy mogę zamontować pierwsze lepsze kupione.

arturek
13-08-2015, 19:38
Witam

1) Przypomnijmy podstawową kwestię => w ŻADNYM fordowskim radiu nie ma bluetooth
Jeśli planujesz, że kupując radio Sony, będziesz miał bluetooth, to muszę kolegę rozczarować = nie będzie kolega miał bluetooth po wymianie radia na Sony
2) Polecam lekturę tego działu => jest opisane wszystko o wymianie radia w mondeo mk4
a) musi być radio Sony od Mondeo
b) zalecane jest aby było rocznikowo zgodne z rocznikiem auta (od 08.2008 były zmiany w elektryce)
3) Wymiana jest Plug&Play
Opis demontażu konsoli środkowej - też jest na forum

https://i.imgur.com/odGslvg.jpg

https://i.imgur.com/HOq1zIj.jpg

https://i.imgur.com/CplqPDP.jpg

pozdrawiam
Arturek

P.S. Wybaczamy koledze nie używanie SZUKAJ ponieważ kolega jest nowy na forum
P.S. 2 Na przyszłość polecam podwieszony wątek FAQ
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176347

gutierez69
05-10-2015, 12:32
Witam,nie zakladam nowego tematu tylko sie podepne.Chce wymienic radio w mondeo przedliftowym 2010 rok na sony mp3.Wiem ze powinno byc z koncowka kodu GGDS,ale co jak nie ma takiego(KW2000)tez nie.Chodzi konkretnie o radio 7M5T-18C939-EF.Podejdzie do mondeo czy szukac dalej?

arturek
05-10-2015, 12:42
Witam
Tu wyjaśnione ze zdjęciami
(w innym miejscu jest GGDS, a w innym 7xxxx)

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/143389-Jak-nagra%C4%87-p%C5%82yt%C4%99-MP3-CD-do-Ford-6000CD/page2

oraz w tym wątku
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=71895

pozdrawiam
Arturek

gutierez69
05-10-2015, 13:34
Jesli dobrze rozumiem chodzi o boczna naklejke?Pisalem juz kilka razy do sprzedajacego i ciagle nie chce mi wyslac zdjecia bocznej naklejki.

p.saw
05-10-2015, 15:29
Sprzedający często nie mają pojęcia do jakiego samochodu radio tak na prawdę się nadaje. Wpisują w opisie do: Focus mk2 fl oraz mondeo mk4. Chociaż wyglądają tak samo to te z kodem GGDS i KW2000 nie mogą być stosowane zamiennie. Żądaj od sprzedawcy podania tego kodu. Bez tego bym nie ryzykował.

arturek
07-10-2015, 14:08
Jesli dobrze rozumiem chodzi o boczna naklejke?Pisalem juz kilka razy do sprzedajacego i ciagle nie chce mi wyslac zdjecia bocznej naklejki.

Witam

Ew. zadaj sprzedawcy pytanie
- czy w oznaczeniu modelu jest GGDS
- czy Part No zaczyna się od 8S75

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
07-10-2015, 14:22
...czy Part No zaczyna się od 8S75
...

Literówka. Początek PN powinien być 8S7T-...

gutierez69
17-10-2015, 17:44
''b) zalecane jest aby było rocznikowo zgodne z rocznikiem auta (od 08.2008 były zmiany w elektryce)''
Czy to znaczy ze starszy model radia zaczynajacy sie cyfra 7 nie bedzie dzialac tam gdzie bylo wczesniej radio z cyfra 8 na przodzie?Mam to drugie i jestem umowiony na wtorek na zakup,tyle ze tamto ma wlasnie 7 z przodu.Co moze nie dzialac,na co zwrocic uwage przy sprawdzaniu?Rozkrecilem dzis konsole i wyjalem swoje i tak wlasnie wyszlo.

weuek
17-10-2015, 18:22
''b) zalecane jest aby było rocznikowo zgodne z rocznikiem auta (od 08.2008 były zmiany w elektryce)''
Czy to znaczy ze starszy model radia zaczynajacy sie cyfra 7 nie bedzie dzialac tam gdzie bylo wczesniej radio z cyfra 8 na przodzie?

Chyba nie ma takiej zależności, bo mam auto z 10.2008 i wymieniłem w nim fabryczne 6000Cd na sony takie:
https://lh3.googleusercontent.com/-5o3IyDKQACI/VGpL2e_srJI/AAAAAAAAV_s/FhxeaXnx38Y/s720-Ic42/qk756_20140815_182942-%252528Copy%252529.jpg
I działa znakomicie. Potem podmieniłem moduł BT na taki z 2010 i tez działa - nic nie trzeba było kodować ani cudować - tzw. "plug & play".

gutierez69
17-10-2015, 18:32
weuek
A jakie miales wczesniej,moze tez z 7?

weuek
17-10-2015, 18:36
Tego nie pamiętam, szybko się pozbyłem tego bubla.

gutierez69
20-10-2015, 18:33
Potwierdzam ze mozna zamienic radio o modelu rozpoczynajacym sie cyfra 8 na 7.Dzis to zrobilem i jestem zadowolony.

Misio1979
12-01-2016, 21:45
witam,

ktory z ponizszych bedzie pasował do Mondeo MK4 2009.

1. http://allegro.pl/radio-ford-mondeo-mk-4-sony-po-lifcie-s-max-i5516111049.html
2. http://allegro.pl/radio-cd-mp3-ford-focus-mondeo-kuga-galaxy-sony-i5910245727.html
3. http://allegro.pl/radio-sony-mp3-oryginalne-ford-s-max-mondeo-galaxy-i5864291403.html#imglayer
4. http://allegro.pl/radio-cd-mp3-sony-ford-s-max-mondeo-mk4-galaxy-kod-i5911235192.html
5. http://allegro.pl/radio-cd-mp3-sony-ford-s-max-mondeo-mk4-galaxy-kod-i5911235192.html

Dzieki

p.saw
13-01-2016, 17:58
Należy zadać pytanie sprzedającemu - jaki ma kod: GGDS czy KW-2000.
Jeśli GGDS to będzie do Mondeo. Jeśli KW-2000 to miedzy innymi do Focusa MK2 FL. Nie wiem jak z S-Max-em.
Czyli jeśli pasuje do Focusa to nie pasuje do Mondeo i odwrotnie.

BTW; Większość sprzedających nie rozróżnia tych modeli i piszą, że pasują do wszystkiego. A to nieprawda. Może to celowy zabieg?

chase1
14-01-2016, 06:34
Nie wiem jak z S-Max-em.
s-max=mondeo

KSX
21-01-2016, 08:43
Podpinam się pod wątek.
Planuję wymienić 6000cd na Sony. Moje mondeo jest chyba z czerwca 2008. Znalazłem takie radio z poliftowego mondeo:
https://drive.google.com/file/d/0ByeBVKNXRPbkeURlejBWSlg0Qnc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0ByeBVKNXRPbkeURlejBWSlg0Qnc/view?usp=sharing
http://images.tinypic.pl/i/00747/9fk431jzqpjq_t.jpg (http://www.tinypic.pl/9fk431jzqpjq)

Nie jest GGDS, bo nowe mondeo mają chyba inne oznaczenia. Nie jest pod wzmacniacz, nie ma dodatkowego gniazda na środku. Ma nowy typ anteny, będzie potrzebna przejściówka.
Czy ono zagra w przedliftowym MK4 i czy sterowanie z kierownicy, podświetlenie będzie działać?

PabloWPR
09-02-2016, 13:43
A ja mam takie pytanko :)
Mam mondeo polift - 2013r. Zakupiłem SONY z polifta 2012r. Są na nim 2 małe złącza antenowe.
Pytania - czy w moim 6000 są takie same złącza antenowe (bo polift) czy jednak muszę kupić przejściówkę?

PS zakup nie problem chodzi mi tylko aby oszczędzić czas na rozbiórce konsoli i nie zdziwić się, że przejściówka jest potrzebna :P

S-MAX88
09-02-2016, 18:59
PabloWPR - masz te same wtyczki.

PabloWPR
11-02-2016, 10:34
Dziekuje :)
Bardzo pomogles.

No i dzis zmienilem. Jest poprawa w dźwięku ale to jeszcze nie to...
Kolejny etap zmiana głośnikow.

http://images.tapatalk-cdn.com/16/02/11/6336917fa43ee12ebb27f882d2a6ad73.jpg

wyImprezowano z S5

KSX
11-02-2016, 12:04
Przerabiam ten sam temat.
Wymieniłem 6000 na sony - bez satysfakcjonującego efektu.
Wymieniłem głośniki fabryczne na zestaw gms1968, wytlumiłem drzwi - bez satysfakcji.
Tzn cd i mp3 gra nieźle, natomiast radio/tuner... Słabo. A radia słucham najczęściej.
Następny etap to rozebranie lampki wew i spr połączeń anteny.
Później chyba zmiana radia na niefabryczne. Chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do pioneera w poprzednim mk3...

Dodam dla potomnych, że sony mp3 1cd z poliftowegi mk4 pasuje do przedliftowego mk4 po zastosowaniu adaptera antenowego fakra. Działa sterowanie z kierownicy, convers nie mam, więc nie wiem czy są jakieś konflikty.

Mediana
11-02-2016, 16:23
A co ma się zmienić, jak głośniki słabe.
M...

KSX
12-02-2016, 10:08
Na słabszych głośnikach fabrycznych w mk3 radio pioneer grało przyjemniej.

Pytanie:
Czy ktoś wymienił fabryczne sony na radio niefabryczne (pioneer, kenwood, alpine?) i może porównać? Czy jest znaczna poprawa?

kogut22
04-04-2016, 19:52
Panowie mam radio CD6000, i teraz lepiej wymieniać głośniki czy radio?
Jaka jest różnica mocy między sony a 6000CD?
Mam wersję titanium ale czy mam niebieskie membrany muszę sprawdzić.

artur1970
04-04-2016, 20:01
Radio

Smutu
04-04-2016, 20:10
Również uważam że radio. A później wg potrzeby ewentualnie głośniki

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

KSX
04-04-2016, 20:27
Wymieniłem 6000 na sony mp3. Nastąpiła poprawa jeśli chodzi o dźwięk z CD i mp3 (ale niewielka), ale tuner nadal grał słaaabo.
Wymiana na podstawowy model pioneera (MVH-160UI) dała znaaaczacą różnicę i tunerze i w mp3 (to model bez CD).
Radio sony sprzedałem, nie żałuję. Zostaję przy pioneerze, mimo, że nie komponuje się pięknie na desce. Polecam inne radio niż fabryczne 6000 i sony. Alpine, kenwood, pioneer - wg upodobań.
Nie jestem audiofilem. Używam loudnes, korektora i mp3. Wszystkie radia sprawdzane na głośnikach GMS 1968.

Jeszcze jedno.
W pioneerze sa opcje ustawiania tunera - jakośc/stabilność: hi-fi, standard, stable (o ile dobrze pamiętam). Na hi-fi gra najbarwniej, na stable płasko. Radia (tunery) fabryczne grały jak pioneer na stable. Bez porównania gorzej niż pioneer na hi-fi i zauważalnie gorzej niż na standard.
Ogólnie brzmienie pioneera dużo lepsze.

(A kilka postów wyżej - podstrona 17 - pisałem, że po wymianie z głośników fabrycznych na GMS nie byłem zadowolony z poprawy jakości dzwięku - zmieniło się niewiele. Do kolegi, który pisał "co ma się zmienić jak głośniki słabe" - lepsze radio potrafi z tych głośników wycisnąć duuuzo więcej. Radio było przede wszystkim słabe. Przerabiałem już 3 radia i 3 komplety głośników w tym mondeo, wiec można powiedzieć, że jakiś pogląd mam :-P )

gunter2079
05-04-2016, 07:51
Ja wczoraj wymieniłem, radio 6000CD (prostokątne) na SONY do s-maxa. Po przełożeniu różnica ogromna. Szczególe jeżeli chodzi o barwę dźwięku i głębie.

Co do innych producentów, zawsze jest coś lepszego i nie wiadomo kiedy skończyć. Mnie to Sony w zupełności wystarczy. Ma MP3 i gra dobrze.

Mam natomiast pytanie o wyświetlanie nazw utworów z płyty. Na radiu się wyświetla natomiast na wyświetlaczu tylko MP3 CD01 itp. Radio mam KW2000 a nie GDDS. Pytanie czy na wszystkich wyświetlaczach mono tak się wyświetla czy może wina tego że nie mam dedykowanego do mondeo/smax ?

kogut22
05-04-2016, 09:03
Wczoraj sprawdziłem i głośniki niestety mam czarne :/
Czyli wypadało by zrobić obie sprawy?
A co dopasowania, gdzieś widziałem że to musi być radio z mondeo, nie innego modelu forda. Prawda to?

Smutu
05-04-2016, 12:00
Prawda. Uważaj na tzw audiophile bo to nie zagra jak nie będziesz miał wzmacniacza.

kogut22
05-04-2016, 13:31
Tak czy siak nie ma sensu zmieniać radia gdy mam standardowe pierdziki...
Warto kupić głośniki"niebieskie" czy kupować cos nowego?
I czy wszystkie 4glosniki są takie same?

mkriso
05-04-2016, 16:05
Wymieniłem 6000 na sony mp3. Nastąpiła poprawa jeśli chodzi o dźwięk z CD i mp3 (ale niewielka), ale tuner nadal grał słaaabo.
Wymiana na podstawowy model pioneera (MVH-160UI) dała znaaaczacą różnicę i tunerze i w mp3 (to model bez CD).
Radio sony sprzedałem, nie żałuję. Zostaję przy pioneerze, mimo, że nie komponuje się pięknie na desce. Polecam inne radio niż fabryczne 6000 i sony. Alpine, kenwood, pioneer - wg upodobań.
Nie jestem audiofilem. Używam loudnes, korektora i mp3. Wszystkie radia sprawdzane na głośnikach GMS 1968.

Jeszcze jedno.
W pioneerze sa opcje ustawiania tunera - jakośc/stabilność: hi-fi, standard, stable (o ile dobrze pamiętam). Na hi-fi gra najbarwniej, na stable płasko. Radia (tunery) fabryczne grały jak pioneer na stable. Bez porównania gorzej niż pioneer na hi-fi i zauważalnie gorzej niż na standard.
Ogólnie brzmienie pioneera dużo lepsze.

(A kilka postów wyżej - podstrona 17 - pisałem, że po wymianie z głośników fabrycznych na GMS nie byłem zadowolony z poprawy jakości dzwięku - zmieniło się niewiele. Do kolegi, który pisał "co ma się zmienić jak głośniki słabe" - lepsze radio potrafi z tych głośników wycisnąć duuuzo więcej. Radio było przede wszystkim słabe. Przerabiałem już 3 radia i 3 komplety głośników w tym mondeo, wiec można powiedzieć, że jakiś pogląd mam :-P )
Działa Ci sterowanie z kierownicy?
Pytam bo sam zastanawiam się nad zmianą sony na coś innego w moim mondku, ale nie wiem co trzeba dodatkowo dokupić aby wszystko działało jak należy

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Holy
12-04-2016, 10:21
Witam
Mam w MK4 z 2008r. radio ford 6000cd, które przestało działać i muszę je wymienić i zastanawiam się czy taki model będzie pasował?

http://allegro.pl/mondeo-mk4-sony-radio-cd-mp3-6cd-zmieniarka-dab-i6115055263.html

weuek
12-04-2016, 10:26
Będzie. I znacznie poprawi się jakość dźwięku. Tylko zapytaj czy nie ma napisane "audiophile" z tyłu na metce - bo wtedy ci nie zagra.

Holy
12-04-2016, 11:09
Właśnie takie audiophile też widziałem. Dlaczego nie zagra?
Czy będzie nim można normalnie z kierownicy sterować? Jeśli ma dab to trzeba będzie jakąś antenę do tego też montować?

p.saw
12-04-2016, 11:21
Do audiophile potrzeba zewnętrznego wzmacniacza, ponieważ to radio takowego nie posiada.
To z linka właśnie do sprawdzenia czy nie jest w wersji audiophile.

mkriso
12-04-2016, 13:25
Witam
Mam w MK4 z 2008r. radio ford 6000cd, które przestało działać i muszę je wymienić i zastanawiam się czy taki model będzie pasował?

http://allegro.pl/mondeo-mk4-sony-radio-cd-mp3-6cd-zmieniarka-dab-i6115055263.html

Kolego, po tym weekendzie będę miał na sprzedaż Sony 6cd, bez DAB.
Zmieniam na stację z nawigacją, więc obecne będzie na sprzedaż i to po niższej cenie niż to z Twojej aukcji, więc jeśli jesteś zainteresowany, zapraszam na PW ;)

rychu.zychu
12-04-2016, 17:56
Zmieniam na stację z nawigacją, ...
Jeśli można wiedzieć , to na jaką stacje kolega zamienia tego Soniaka ?

mkriso
13-04-2016, 06:07
Gms 6401

Smutu
13-04-2016, 06:18
Czyli Win CE. Ta firma GMS jest dziwna. Rok temu już do nich pisałem co z modelem do Mondeo MK4 który obiecują od dawna i cisza...

Holy
13-04-2016, 08:37
A jak bym chciał w miejsce fabrycznego wstawić ramkę 2 din i coś takiego
http://www.car-tronic.pl/pioneer-fh-x720bt-nowosc-2015-autoryzowany-dealer-zamow-185404292-montaz-gratis-p8023

albo takiego

http://www.car-tronic.pl/alpine-cde-w233r-autoryzowany-dealer-kurier-15-zl-zamow-516539609-p2726

to konieczne będą jakieś przeróbki? Czy będzie działało sterowanie z kierownicy?

arturek
13-04-2016, 12:06
Witam

Obawiam się, że będzie potrzebny dodatkowy moduł, aby działał joystick

Przykładowa aukcja
http://allegro.pl/adapter-do-kierownicy-ford-focus-2007-pioneer-i6081710282.html

http://allegro.pl/ford-sony-pioneer-cyfrowy-interfejs-adapter-i6120167673.html

pozdrawiam
Arturek

Winnie
19-05-2016, 22:43
Panowie, jak to jest z radiem Audiophile ? Jaki wzmacniacz musialbym dokupic, by podlaczyc go i cieszyc sie lepszą jakoscia dzwieku ? Czy gra warta swieczki czy moze po prostu kupic Sony Ford ?

Aktualnie mam S-Maxa 2007 z radiem 6000 i chce cos zrobic by poprawic w nim audio.

Smutu
20-05-2016, 06:04
Napiszę Ci tak. Ja miałem to radio zakupione przez zły opis tego radia na aukcji - sprzedawca zrobił to umyślnie żeby pozbyć się problemu.
Mając już to radio zrobiłem rozeznanie się sytuacji i trzeba wydać nie małe pieniądze żeby dobrać wzmacniacz, znaleźć kogoś kto by mi to zrobił, bo ja bym się tego nie podjął. Taniej i prościej było sprzedać mi to radio i zakupić dedykowane. Moja historia jest w tym poście z przed około 2 lat.
Moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy ale może masz wiedzę i lubisz wyzwania to działaj.

Winnie
20-05-2016, 22:02
Dzięki za klarowną informację, odpuszczę. Mam ciekawsze zajęcia :)

Winnie
24-05-2016, 17:47
Panowie, mam pewien problem. Znalazlem na OLX radio, które ponoc jezdzi w S-Maxie, faktycznie na zdjeciu jest jeszcze wlozone w deske S-maxa. Sam rowniez chce do S-maxa 2007). Poprosilem sprzedajacego o zdjecie nalepki bocznej i ma on koncowke KW2000 czyli z tego co wyczytalem na forum nieodpowiednia dla S-max'a.

Czy to w ogole mozliwe ? Czy faktycznie to jednoznaczne,ze radio z koncowka KW2000 nie będzie do mnie pasowalo ?

ko5a
26-05-2016, 09:19
Czy faktycznie jest jakas znaczna roznica w jakosci dzwieku miedzy 6000CD a SONY jesli obydwa te radia maja identyczna koncowke mocy (70072AB) oraz ten sam uklad zasilajacy (70966FB)?

CERES
26-05-2016, 11:09
Powiem tak; wymieniałem w moim byłym MK4 Visteona na Sony. Gra dokładnie tak samo. Jedynie co mnie skłoniło do wymiany to to, że czyta MP3

Jakub
26-05-2016, 22:04
Ford 6000 tez czyta w poliftach.

poszło z szyby

Winnie
13-06-2016, 20:18
Dla potowmnych dodam,ze radio Sony MP3 z koncowką KW2000 odpalilo bez problemu w S-Maxie 2007.

Pozdrawiam,
P.W.

chase1
14-06-2016, 06:06
Ford 6000 tez czyta w poliftach.

W przedliftach też - było przecież 6000cd z mp3 i bez

Jakub
16-06-2016, 20:58
W przedliftach się nie spotkałem, polift na pewno ma każdy.

rychu.zychu
17-06-2016, 00:09
W przedliftach też - było przecież 6000cd z mp3 i bez
Chyba takie srebrne Chińskie cudaki : http://car-solutions.com/en/oem-car-radio-for-ford-6000-cd-mp3-plus-usb.php

W przedliftach się nie spotkałem, polift na pewno ma każdy.

W poliftach były dwie odmiany czarnych 6000 CD jedne miały przyciski z ikonami folderów , a drugie miały przyciski jak przedlifty.

Kacper29
07-07-2016, 12:28
Witam, widzę, że temat niedawno odżył.
Wiem, że to forum mondeo, ale mam pytanie odnośnie zamontowania Sony w focusie.
Mam focusa 2008 FL i srebrne radio 2000KW. Przepaliły się styki mocy więc planuję wymianę. Czy mam szukać Sony 2000KW takie jak to:
http://allegro.pl/radio-cd-mp3-cdx-fs307je-sony-ford-focus-mk2-ii-i5961902950.html
czy będzie pasować GGDS?
Mówiąc pasować mam na myśli współpracę z kompterem (bo ktoś kiedyś o tym pisał) oraz obsługę z joysticka pod kierownica
Pozdrawiam Kacper

avisnet
07-07-2016, 13:00
Przepaliły się styki mocy więc planuję wymianę. Czy mam szukać Sony 2000KW takie jak to:
http://allegro.pl/radio-cd-mp3-cdx-f...961902950.html
czy będzie pasować GGDS?
Mówiąc pasować mam na myśli współpracę z kompterem (bo ktoś kiedyś o tym pisał) oraz obsługę z joysticka pod kierownica
Pozdrawiam Kacper

Ostatnio właśnie wymieniałem 6000CD w moim Focusie MK2 FL 2009 na Sony 6CD GDDS i wszystko działa mi jak w poprzednim radiu, problem mam tylko z modułem bluetooth bo mój moduł obsługuje już zmienne kody parowania a radio z uwagi na zbyt stary firmware nie. Teraz wymieniłem moduł na starszy i jest lepiej ale niewiele lepiej bo telefony się już parują z radiem ale nie słyszę rozmówcy ani rozmówca nie słyszy mnie. Mam nadzieje że jest to spowodowane ustawieniami w module komfortu auta i jak to zmienię to zacznie mi to hulać. Tak w skrócie jeżeli nie korzystasz z zestawu głośnomówiącego to nie powinieneś mieć żadnych problemów bo wszystko działa (włącznie z wyświetlaniem info z radia na zegarach) a jeżeli korzystasz z bluetooth to czeka cie sporo lektury i niewykluczone że rzeźbienia w kabelkologii.

Kacper29
07-07-2016, 13:38
Mam najbardziej podstawową wersję i nie ma w niej wyświetlania informacji z radia na zegarach. W takim razie dziękuję za odpowiedź, będę szukać czegoś w miarę taniego. Czy sony jest warte swojej ceny w porównaniu z 6000cd?

Pozdrawiam!

lozys
05-09-2016, 13:14
Witam, mam pytanie, czy jest taka możliwość żeby w miejsce od radia w moim przypadku 6000cd włożyć np taką nawigację http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-mk3-nawigacja-ramka-i6135776273.html

osobiście mam mondeo mk4 z 2007r w wersji ghia i środek wygląda tak http://www.tinypic.pl/a4885e05kuhi

Działać będzie klimatyzacja, czy są potrzebne jakieś przejściówki ? jak w sytuacji z radiem od Sony ? wystarczy wszystko rozkręcić i podmienić, czy coś jeszcze jest potrzebne ? jest zauważalna różnica w jakości dźwięku ? sam już wyjmowałem radio w swoim mondeo, także myślę że wymiana samemu nie sprawiłaby mi większego problemu.

rychu.zychu
07-09-2016, 15:57
Oczywiście że możesz podmienić na radio z nawigacją. Do podmianki będziesz musiał jeszcze kupić:
- ramkę do nawigacji http://static.nanodatex.com/media/6f63a93e639aafb5e06e07e63e59e86f.jpg
- kosz pod nawigacje NX http://allegro.pl/lift-mondeo-mk4-ramka-pod-navi-navigacje-i6407363935.html
- jakąś antenę GPS
- jeśli kupisz tą z linku to dopadnie ci zakup modułu klimatyzacji

Hahmalahma
21-09-2016, 17:25
Czy to radio będzie pasować do przedlifta mondeo?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160921/01da72bd53a97eaf3f6688c0aa92208d.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160921/9ffbdcecc1ce11fa432e4a93f9919dbc.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160921/9085a67ab4b67a04c98735dc98a35d9a.jpg

arpo
21-09-2016, 22:21
O, moje fotki pączkują ;) Cofnij się na 13-14 stronę tego wątku, np. tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2283508&postcount=128

A odnosząc się do poprzedniego wpisu i linku do kosza navi NX, gość z alledrogo nieźle poleciał z ceną. Za mniej niż połowę tej ceny widywałem je na tym samym portalu. Na forum chyba kolega artur1970 miał też coś takiego.

grzegorzd5
25-09-2016, 09:55
Cześć! Po lekturze tego postu i bolącej głowie od radia cd6000 wymieniłem na sony 1CD. Głośniki mam std. focomo fabryczne. Radio Sony wyciąga dużo więcej z tych głośników. Różnica jest duża oczywiście na plus SONY. To dla nie zdecydowanych. Radio o dziwo po wymianie nie wyświetliło monitu o kod który oczywiście posiadam.

Bump: Zdjęcia które pokazujesz Hahmalahma są do forda po-liftowego. Ja mam takie złącze anteny w mondeo z 12.2012

H P9
29-11-2016, 20:45
szukam kod do radia sony o nr seryjnym [...]

p.saw
30-11-2016, 16:56
szukam kod do radia sony o nr seryjnym [...]

Lepiej przeczytaj regulamin forum.

crashq
12-12-2016, 23:35
Od niedawna jestem posiadaczem Mondeo MK4 2013r. Radio mam 6000CD z mp3 i bluetooth. Głośniki papierowe.
Najbardziej brakuje mi tonów wysokich i niskich. W poprzednim aucie miałem skrzynkę pod fabrycznym radiem z wyciągniętymi wtyczkami RCA. Na radiu grało to lepiej sto razy niż tutaj.
Noszę sie z wymiana radia na Sony tylko jeszcze nie wiem czy 1CD czy 6CD.
Teraz moje pytanie. Ktos wcześniej pisał, że może w zależności od radia nie współpracować z modułem bluetooth. To prawda ?
Lepiej wymienić głośniki na niebieskie czy może te powerbassy s-60 albo hertz dsk165 ?
Fabryczne tweetery różnią się jakoś w wersji standardowej od wersji premium ?

arpo
13-12-2016, 06:48
Odnośnie modułu BT, to jest osobny wątek.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841

Tam się dowiesz wszystkiego. Zasadniczo Sony obsługuje BT/VC/USB od wersji softu bodaj 05-04, czyli produkcja ok. >2008. Zatem radio od polifta da sobie radę.

Najpierw zmień radio, posłuchaj i później zastanowisz się, czy robić coś z głośnikami. Wiele razy już na ten temat było - 6000 nie gra w ogóle, a Sony może nie jest sprzętem audiofilskim, ale z 6000 nie ma nawet co porównywać.

ko5a
13-12-2016, 23:33
6000CD i SONY są na takich samych końcówkach mocy, więc wielkiej różnicy nie może być. Moim zdaniem słyszalna różnica jest wyłącznie w regulacji basów i sopranów, tak jakby od innej częstotliwości działa ta regulacja.
Moim zdaniem podstawa to wymiana głośników + wyciszenie drzwi.
Głośniki "wysokotonowe" są identyczne w wersji podstawowej i premium, w skrócie: są b e z n a d z i e j n e.
Wymiary po oryginalnych wysokotonowcach:
średnica dziury w trójkątnej osłonce 46mm, średnica kołnierza 56mm, głębokość 35mm
Mieszczą się tam np Sinuslive NEO 28s

arpo
13-12-2016, 23:54
Jaka różnica w detalach by nie była, efekt dla przeciętnego słuchacza jest mniej więcej taki: 6000CD - jest dramat, Sony - nie ma dramatu ;) Tak czy inaczej, jak dla mnie sama wymiana głośników, bez wyrzucenia 6000CD to nie do końca trafiona inwestycja.

weuek
14-12-2016, 05:36
Może to kwestia samego efektu regulacji dźwięku sprawia, że sony to brak dramatu. Tak samo zrobiłem - nie mogłem uwierzyć, że auto z roku 2008 ma tak beznadziejne radio (6000CD). Dramat to był w porównaniu z najtańszymi sony, pioneer i alpine, które miałem w poprzednim aucie.

No ale teraz mamy zalew jeszcze gorszych - tych z zylionem zabawkowych apek na ekranie. ;-)

crashq
15-12-2016, 14:06
Dzieki za odpowiedzi:) No i teraz dylemat czy szukać najpierw radia czy najpierw glośniki. Chyba na początek zmienię radio i później pomyśle o głośnikach. Te hertze dsk165 podobno dobrze grają, ale pytanie czy mogą byc pod samo radio.
Radia patrzyłem na allegro, ale są same z data produkcji 2008r, więc przed lifty i tutaj pytanie czy to sie zgra z modułem BT polifta. Czy ktoś ma taką informację czy to wszystko będzie działac ? Wiem, ze jest ten temat o module BT, ale zanim przebrnę przez 359 stron to mnie wiosna zastanie :)

emte3
15-12-2016, 14:33
Dla mnie te fabryczne głośniki są równie beznadziejne jak i radia Sony,
Zmień głośniki a nie radio,
Słyszę ciągłe narzekania na CD6000, a to nie ono jest wąskim gardłem, a głośniki po 1 USD za szt.

ko5a
15-12-2016, 15:38
Popieram emte3, kilka postow temu pisalem (a nie lubie sie powtarzac) ze moim zdaniem roznica miedzy sony a cd6000 jest znikoma. Natomiast glosniki fabryczne to straszny bubel, woofery i twetery sa do wymiany od razu. Dobrze jest tez przy okazji wyciszyc drzwi. Dopiero pozniej mozna pomyslec nad zmiana cd6000 na cos innego (bo np dla kogos front sony jest ladniejszy)

crashq
15-12-2016, 17:38
Popieram @emte3 , kilka postow temu pisalem (a nie lubie sie powtarzac) ze moim zdaniem roznica miedzy sony a cd6000 jest znikoma.
No widzisz, a inni piszą, że odczuli poprawę. Jedni większą drudzy mniejszą.
Teraz nie wiem kogo sluchać :) Jedni piszą, że SONY wyciągnie z tych glośników więcej, a drudzy, że te glośniki to szajs.
Mam mętlik :) W sumie samochód po wzmocnieniu silnika, a z kiepskim zawieszeniem i łysymi oponami nie uzyska dobrych efektów. Tak rozumiem Wasze rady odnośnie zmiany głośników zamiast najpierw radia :D
Jeżeli bym wygłuszył drzwi to które maty wybrać ? W którymś temacie czytałem, że polecane są SilentCoat.
Głośniki jakie ? Hertz DSK 165, PowerBass S-60 ? Czy coś innego ? Tylko nie zaraz coś klasy Focali po 700zł :P

jendrekmak
16-12-2016, 19:55
łyszę ciągłe narzekania na CD6000, a to nie ono jest wąskim gardłemniestety głównie ono bo ma duży przester. posłuchaj go dłużej powyżej 25 a uszy ci spuchną. po wymianie na sony efekt znika i jest poprawa w scenie. nie twierdzę, ze to rewelacja ale różnica jest duża. wszyscy moi znajomi, którym doradziłem taką zamianę i to zrobili są zadowoleni.

osobiście sądzę, że jeśli ktoś twierdzi, że taka zamiana nie zrobi różnicy to chyba ma kiepski słuch i lepiej niech zostanie przy zwykłym radiu.

Głośniki jakie ? to radio słabo ci je wysteruje więc szkoda zachodu i pieniędzy

arpo
16-12-2016, 21:10
Ja też będę obstawał przy tym, że to 6000CD głównie kaleczy uszy i zmiana na Sony nawet przy zachowaniu fabrycznych głośników jest zdecydowanie dobrym posunięciem.

crashq
16-12-2016, 21:29
osobiście sądzę, że jeśli ktoś twierdzi, że taka zamiana nie zrobi różnicy to chyba ma kiepski słuch i lepiej niech zostanie przy zwykłym radiu.
No własnie skoro za to radio była dopłata w salonie to musi być jakaś różnica :) Może to samo sterowanie skoro końcówka mocy jest taka sama. W sumie koncówka odpowiada chyba tylko za moc sygnalu, a reszta radia za barwe dzwięku :) Chyba, ze źle to rozumiuje.

to radio słabo ci je wysteruje więc szkoda zachodu i pieniędzy
Myślę tez nad samym wygłuszeniem drzwi, gdzie przy okazji mógłbym wymienić głośniki. Jak słucham głośniej to słyszę brzęczące wszystkie elementy w drzwiach i brzęczący boczek co mnie troche drażni. Tweetery wymienie na pewno, bo ich moc jest tragiczna, dlatego pytam jakie głośniki bo odseparowany zestaw powerbassów kosztuje z dystansami 279zł, a juz jest komplet. Same tweetery tez kosztują ponad 100zł, a ktoś polecał nawet takie za 200 co juz chyba jest przesadą :)

Ja też będę obstawał przy tym, że to 6000CD głównie kaleczy uszy i zmiana na Sony nawet przy zachowaniu fabrycznych głośników jest zdecydowanie dobrym posunięciem.
Kolejny głos za wymiana radia. Zaczne chyba robic statystyki :P A tak poważnie to już nie wiem. Jeżeli bym kupił Sony to odrazu mu wyciągnę RCA, bo chyba przełożę skrzynkę z poprzedniego auta, bo może te głośniki maja lepszy bass niż 13cm piździki z renault, ale jednak ten bass jest taki płytki :)

krzysztofSJZ
16-12-2016, 21:31
Dla mnie te fabryczne głośniki są równie beznadziejne jak i radia Sony,
Zmień głośniki a nie radio,
Słyszę ciągłe narzekania na CD6000, a to nie ono jest wąskim gardłem, a głośniki po 1 USD za szt.

kolega ma rację ,wymień głośniki skoro są papierowe , zawsze to taniej ,a z drugiej strony kupisz lepsze radio to te papierowe i tak ci się zaraz rozlecą , nie tak dawno sam chciałem kupić do foczki sony w zamian za cd6000 ,ale jestem w dobrej sytuacji bo w mondeo mam sony z dość dobrym nagłośnieniem fabrycznym więc zrobiłem podmianę i tylko przekonałem się że cd 6000 wcale nie jest gorsze od sony , foczka która ma marnej jakości głośniki tzn.papierowe i przesilone (durnowatym basem) marnie zagrała na soniaku , a w mondeo cd 6000 zagrało na plus

Bump: bo może te głośniki maja lepszy bass niż 13cm piździki z renault, ale jednak ten bass jest taki płytki
akurat w lagunie nie miałem powodu do płaczu pełny zestaw cabasse był bardzo pozytywny a też głośniki były 13

arpo
16-12-2016, 21:40
foczka która ma marnej jakości głośniki tzn.papierowe i przesilone (durnowatym basem) marnie zagrała na soniaku
W poprzednim aucie, czyli właśnie FF2 FL wymieniałem właśnie 6000CD na Sony i mam zupełnie inną opinię. Papierowe czy nie (nie sprawdzałem nawet), po zmianie radia zaniechałem planu wymiany głośników.

crashq
16-12-2016, 21:47
akurat w lagunie nie miałem powodu do płaczu pełny zestaw cabasse był bardzo pozytywny a też głośniki były 13
No ja w lagunie miałem nagłosnienie zwykłe, ale radio cabasse tylko zalożylem :) Koncowka mocy byla inna bo w zwykłym bylo 4x25W a w cabasse 4x40W :) Rożnica byla, ale dopiero po zalożeniu skrzynki zagrało to jak chciałem :) I nie jestem tutaj bassofilem, ma tylko dopełniac niskie tony :) W lagunie tweetery graja o niebo lepiej :)

W poprzednim aucie, czyli właśnie FF2 FL wymieniałem właśnie 6000CD na Sony i mam zupełnie inną opinię. Papierowe czy nie (nie sprawdzałem nawet), po zmianie radia zaniechałem planu wymiany głośników.
Hmmm gdyby ktos mial w Łodzi na luzie radio Sony to mogłbym pozyczyc i już poświęcić czas na podmiane, żeby zoabczyc czy rzeczywiście wystarczy radio :)

arpo
16-12-2016, 22:03
gdyby ktos mial w Łodzi na luzie radio Sony
No trochę za późno, sprzedałem niedawno :)

emte3
16-12-2016, 22:13
osobiście sądzę, że jeśli ktoś twierdzi, że taka zamiana nie zrobi różnicy to chyba ma kiepski słuch i lepiej niech zostanie przy zwykłym radiu
Krótko i na temat...Sony to dziadostwo jakich mało i wcale nie jest lepsze od CD6000 porównuję ponieważ miałem i jedno i drugie, pozostałem przy Sony tylko z uwagi na mp3 używane tylko i wyłącznie do audiobooków
Obecnie Sony robi jedynie za transport + DAC+ wzmacniacz wprowadzone do Focali.
Koszt całej zabawy 2,5 kzł
Co przy wartości auta ok. 90 tyś stanowi zaledwie niewielki procent, a jak ktoś chce, to niech cuduje z wymianą radia na paździerz od Sony i pozostawia fabryczne głośniki wmawiajac sobie jak to jest lepiej i jak to ktoś nie słyszy różnicy...
Ja akurat ją słyszę dlatego taka instalacja, a nie inna.
Wykonana świadomie i na podstawie własnych doświadczeń z dobrym brzmieniem oraz dostosowana do auta jakim jest MK4 (wygłuszenie pozostawia wiele do życzenia, użytkownicy wiedzą w czym rzecz)

Ps. Pomimo dodatkowego wzmacniacze żadnych subòw nie montowałem, bo nie lubię, audiofilem nie jestem, bo określenie to ma dla mnie wydźwięk pejoratywny, po prostu lubię dobrą, dobrze nagraną muzykę i aby jej słuchać w samochodzie nie musiałem wydawać majątku....
Z mojej strony EOT.
Pozdrawiam i życzę znalezienienia satysfakcjonującego brzmienia.

weuek
17-12-2016, 00:22
Krótko i na temat...Sony to dziadostwo jakich mało i wcale nie jest lepsze od Sony, porównuję ponieważ miałem i jedno i drugie, pozostałem przy Sony tylko z uwagi na mp3 używane tylko i wyłącznie do audiobooków

Podsumowanie niebywale bystre...:568:

emte3
17-12-2016, 00:42
Oj czepiasz się piszę z telefonu, niestety wkradł się błąd... ;)
Rozumiem, że merytorycznie także masz coś do dodania :568:

weuek
17-12-2016, 00:51
O co kogo obchodzi, że z telefonu? Tak głupia wymówka teraz panuje, że z telefonu to może być bez sensu. To telefon pisze czy człowiek?

A merytorycznie mam do dodania to, że w swoim życiu bardziej nienadającego się do słuchania muzyki radia niż ford 6000CD nie zaznałem.

P.S. Twój ford z 2010 roku jest wart 90 tysięcy? W jakiej walucie?

crashq
17-12-2016, 22:05
Widzę zdania są podzielone :) Instalacji typu wzmacniacz robić nie będę bo szkoda mi kasy i troche mi sie nie chce aż takich modyfikacji prowadzić. Ma to grać przyzwoicie a nie dudnic, brzęczeć i buczeć :) Jak będę chciał posłuchać dobrej jakości dźwięku to założę w domu słuchawki :) Wiadomo, że w samochodzie nie osiągnie się nie wiadomo czego.

Chyba wygłuszę najpierw drzwi i podlecę głośnikami. Jest sens kupować te od wersji premium niebieskie czy gra nie warta świeczki ?
Najchętniej zmieniłbym jedno i drugie na raz :P

weuek
17-12-2016, 22:09
Jest sens kupować te od wersji premium niebieskie czy gra nie warta świeczki ?
Sensu brak.

A czego słuchasz podczas jazdy? Czy nie czasem radia bzdet albo emeref?