Zobacz pełną wersję : gaz zwykly czy sekwencja???
patipoznan 13-06-2009, 12:57 witam posiadam mondeo z 1994 roku z przebiegiem 290000km i silnikiem 1.6 chce zalozyc gaz do autka ale mam dylemat zwykly gaz czy sekwencje.zaznacze ze mam mozliwosc kupna zwyklej instalacji gazowej uzywanej z montazem butla w kole[legalizacja butli na 6 lat]i papierami wszystko legalnie za 1000 zla sekwencje uzywana za 2000 zl tez z butla w kole i tez legalizacja butli 6 lat.przejezdzam miesiecznie ok 1000 kmwiec gaz mi sie oplaca ale nie wiem jaki???? prosze o wasze sugestie pozdrawiam
Robert_Taki 13-06-2009, 13:42 Nie jestem ekspertem od gazu, ale sekwencyjna instalacja jest o niebo lepsza.
...Montuj dobrą sekwencje...jak tego strucla zajeździsz to gaz do następnego przełożysz....
krzysiekj1990 13-06-2009, 15:13 Te silniki zwykla instalke znosza tylko bedzie troche slabszy co odczujesz w 1.6 POZDRAWIAM
artur1234 13-06-2009, 15:51 A jednak przekonales sie co do gazu:) Ja mam u siebie zwykly na mikserze i tez nie moge narzekac... Fakt jak tu kolega zauwazyl jest troche slabszy ale to nie ja taki gaz wstawilem:/ Sekwencja jest duzo lepsza i przy twoim przebiegu bedzie najlepsza... I niech Ci dobrze ustawia!!!!
patipoznan 14-06-2009, 11:30 witam dziekuje za odpowiedzi jestem przekonany do wstawienia gazu ale chyba bedzie to gaz zwykly ze wzgledu na koszty instalacji gwarancje mam na 2 lata przy uzywanej instalacji wiec ryzyk fizyk alo bedzie ok ale w zyciu nikt nie namówi mnie juz na instalacje gazowa [raz juz sie przejechalem na gazie w astrze ]wiec jest ryzyko jak wstawie to sie odezwe pozdrawiam
witam dziekuje za odpowiedzi jestem przekonany do wstawienia gazu ale chyba bedzie to gaz zwykly ze wzgledu na koszty instalacji gwarancje mam na 2 lata przy uzywanej instalacji wiec ryzyk fizyk alo bedzie ok ale w zyciu nikt nie namówi mnie juz na instalacje gazowa [raz juz sie przejechalem na gazie w astrze ]wiec jest ryzyko jak wstawie to sie odezwe pozdrawiam
Jeśli w astrze miałeś też założoną instalację "ze względu na koszty" i miałeś z nią problemy, to z obecnego , podobnego i błędnego kroku lepiej zrezygnuj...szkoda miejsca na forum i naszych nerwów.:659:
patipoznan 14-06-2009, 15:29 tylko natym rzecz polega ze astra byla starsza i miala NOWA instalacje zalozona i bylo to 4 lata temu wiec róznica jest duza .....a szkda to jedynie umrzec....
patipoznan: mógłbyś wykazać różnice w instalacjach choćby II-giej generacji, takiej sprzed czterech lat i montowanej dzisiaj? Jaka to może być DUŻA różnica w tych samych składnikach, tworzących tę II-gą generację? Zgodzę się, że w sekwencjach mogą być różnice ze względu na stosowane nowsze wtryskiwacze, ale reszta? Może jedynie ci gazownicy, którzy zaczynali przed kilkoma laty - nabrali doświadczenia i wyeliminowali własne, popełniane błędy. Nadal twierdzę, co poprzednio: daruj sobie z używkami niewiadomego pochodzenia.
patipoznan 14-06-2009, 15:48 instalacja jest zakladanie przez firme zajmujaca sie instalowaniem gazu jest gwarancja 2 letnia na instalacje papiery legalne i butla na 6 lat legalizacji chodzi o to jak auto zareaguje na gaz????
patipoznan 14-06-2009, 19:56 DRESAT widze ze jestes z Poznania mozna wiedziec gdzie serwisujesz swoja instalacje gazowa
patipoznan: mojego Elpigaza serwisuję na ul. Bnińskiej, w pobliżu Ronda Śródka - ulica jest po prawej, jadąc ku Rondu. Serwis jest z boku budynku (nie od frontu!).
patipoznan 16-06-2009, 14:16 witam a wiec w koncu zapisalem sie na montaz gazu sekwencyjnego w moim mondku montaz nastapi we wtorek23 czerwca mam nadieje ze wszystko bedzie ok pozdrawiam
patipoznan 19-06-2009, 11:31 witam wszystkich jestem juz po montazu gazu sekwencyjnego w moim mondku wszystko ok jezdze juz na gazie ale jest male ale troszeczke mi szarpie przy zmianie biegów z 2 na 3 i z 3 na 4 nie dzwonilem do gazowników moze wy wiecie co to moze byc w koncu nowy gaz przebieg ok 40 km i juz problemy a mialo byc tak pieknie pozdrawiam ps ,montowalem gaz na jackowskiego w Poznaniu i nie polecam zakladu
Mieszkasz na Jeżycach?
Napisz, co masz (z dokumentów) zamontowane i czy regulacja instalacji była wykonywana podczas jazdy z laptopem, czy "stacjonarnie". Wygląda na niezgrane mapy gazu względem benzyny i zbyt długie czasy między kolejnymi wtryskami. Ale mogę się mylić...?:?
patipoznan 19-06-2009, 18:35 DRESAT mieszkam na Grunwaldzie dlatego montaz blisko domu a co do regulacji instalacji to byla robiona stacjonarnie i jade w poniedzialek na poprawke maja podlaczyc pod kompa go jeszcze raz i sprawdzic co zjeb.....a nie wiem co mam ci dokladnie napisac z dokumentów bo nie mam homologacji [ma byc za 2 tygodnie]podobno teraz tak robia ze jest do odbioru pozniej a na ksiazeczce gwarancyjnej pisze ze to jest firma AUTOGAZCENTRUM z radomia jak cos bede wiedzial to dam znac pozdrawiam
nie mam homologacji [ma byc za 2 tygodnie]podobno teraz tak robia ze jest do odbioru później To już w ogóle jest nie tak? Zawsze, gdy zakładałem instalkę - dostawałem od ręki komplet dokumentów: fakturę, certyfikat na butlę, wykaz użytych elementów...To już na Bukowskiej jest chyba lepszy warsztat (zobacz w Panoramie Firm).
patipoznan 20-06-2009, 19:52 dla mnie to tez jest dziwne ze nie dali homologacji ale dowiedzialem sie przy odbiorze jak mozesz to prosze napisz jakie dokumenty powinienem dostac od nich zeby wbic gaz w dowód rejestracujny a na bukowska dzwonilem przez pare dni i nikt nie odbieral pozdrawiam
Na pewno faktura zakupu i certyfikat na butlę. Zapytaj dla pewności w Wydz.Kom. na Gronowej, czy nie zmienili wymagań.
patipoznan 21-06-2009, 11:28 ok jak dostane papiery to dam znac a mam jeszcze pytanko czy po przejechaniu 10000 i kolejno 20000 itd czy musze serwisowc gaz tam gdzie zakupilem>??????
Po przejechaniu pierwszego tysiąca masz obowiązek podjechać do serwisu montującego na ewentualną korektę ustawień - pod warunkiem, że dali/dadzą Ci Kartę Gwarancyjną, która powinna być na 2 lata; tyle szanujący się serwis daje i wtedy może wyznaczyć kolejne przebiegi na przegląd.
patipoznan 22-06-2009, 15:06 DRESAT koljne pytanie zwiazane z gazem [mam juz go dosyc]bylem dzisiaj na ustawieniu i nici ustawiali stacjonarnie i podczas jazdy a na koncu stwierdzli ze to kable i swiece sa do wymiany.czy to prawda ze przy zakladaniu gazu wymienia sie odrazu kable i swiece?????pozdro
czy to prawda ze przy zakladaniu gazu wymienia sie odrazu kable i swiece?????pozdro To jest i prawda i podstawowy wymóg i o tym powinieneś być poinformowany przed montażem. Masz tu:
http://ford.sklep.pl/
Podjedź i kup Motorcrafty, właściwe dla Twojego silnika. Filtr powietrza też powinien być wymieniony, gdy instalacja startuje.
patipoznan 23-06-2009, 18:14 witam po raz kolejny a wiec dzisiaj wymienilem swiece ,kable i filter powietrza i mam nadzieje ze teraz bedzie ok bo jak nie to w tym warsztacie gdzie mi to zakladali beda mnie mieli dosyc po dziurki w nosie.......mam nadzieje ze teraz bede sie cieszyl z instalacji gazowej pozdrawiam
przed montażem nie pytali cię czy z autem wszystko w porządku? jeśli auto jest sprawne to niema żadnego problemu z regulacją
patipoznan 27-06-2009, 13:54 RAD99 auto przed instalacja chodzilo bez zarzutów i po instalacji gaz. tylko na gazie chodzil zle na paliwie bylo ok
Ja jeszcze tyle dodam od siebie ze u mnie w instalacji sekwencyjnej szarpało mi strasznie autem jak mialem za duze otwory w dyszach przy wtryskiwaczach gazu. Poza tym nie dało sie poprawnie dokonczyc autokalibracji. Niestety cięzko jest ustawić mapę gazu. Obecnie u mnie autko jeżdzi ok ale niestety spalanie po miescie do 13-14l gazu.
niestety ja również mam problem z szarpaniem, ale ja mam założoną instalacje jaka nie była montowana wcześniej w warsztacie w którym pracuję, ale powiem szczerze że mam już dość i najchętniej wyp...... bym ją w krzaki i zamontował zwykłą
czy to prawda ze przy zakladaniu gazu wymienia sie odrazu kable i swiece?nie prawda, wcale nie trzeba wymieniać. pod warunkiem, ze sa dobre.
Ja nie wymieniałem od razu, ale dopiero po 10 tysiacach km, ale tylko dlatego, ze swiece miały juz z 50 tys. km i były zniszczone przez kable które miały ok 170 tys. km.(tez je wymieniłem) w tej chwili mam przejechane ponad 13 tys. km i nie zamierzam wymieniać( no, moze za pare lat :) )
A jaka instalacje masz? że sekwencja to wiemy, ale jakie składniki?
rsztefek 30-06-2009, 18:07 No nie trzeba ale ja jednak polecałbym zmienić i to najlepiej na oryginał. Ja nie zmieniłem i też szarpało autkiem przy większych obciążeniach ale jakoś nie było czasu i kasy na zmiane. Aż w końcu wyłączył sie całkiem na trasie jeden cylinder. Po założeniu, w końcu, oryginalnych kabli i nowych świec autko chodzi jak nówka.
Więc polecam jednak założyć nowe i najlepiej oryginał.
jak stare kable i swiece, to trzeba, ale jak były nie dawno wymieniane, to nie trzeba.
ja nie wymieniłem kabli od nowości - 140 tyś.km, jakoś nie czuję potrzeby, świece wymienione co 60 tyś. czyli 2 raz :)
sławko dobrze napisał - po co zmieniać kable i świece, skoro ich czas eksploatacyjny nie minął ?
patipoznan 01-07-2009, 12:18 witam wszystkich teraz moge powiedziec ze wymiana kabli swiec i filtra powietrza pomogla autko jezdzi tak jak powinno czyli dobrze i pali 13 l na 100km po miescie czyli wedlug mnie tez dobrze pozdrawiam
ja nie wymieniłem kabli od nowości - 140 tyś.km, jakoś nie czuję potrzeby Ty może nie czujesz, ale silnik...? Rozumiem, że oleju bez potrzeby (bo dolewasz) też nie wymieniasz? Ale w kryzysie to jest godne zauważenia!
zdziwiłbys się jakbyś się dowiedział, ze taki olej po roku pracy jest lepszy niz ten nowy co wlewasz :D tak naprawde to wystarczy wymienic filtr i ewentualnie dolać oleju jesli jest za mało.
ja nie bardzo rozumiem co ma odczuwać silnik przy przewodach z przebiegiem 140 tyś skoro nic się nie dzieje i nie daje żadnych oznak zużycia ??
nie traktowałbym przewodów WN jako elementu eksploatacyjnego auta, który wymienia się przy przeglądach bo w ten sposób, to można tak samo traktować łożyska, przeguby itd. bo w końcu się zużywają
|