Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Tips & tricks

Strony : 1 [2] 3

mayak
13-02-2012, 20:50
pasują: http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/2548-beleuchtung-der-turen/page__view__findpost__p__52569

miszelos
13-02-2012, 21:11
Szkoda, że te skodowskie są na pół czerwone i białe. Jeszcze pytanie czy komputer nie wyrzuci błędu jeżeli podepnę się pod zasilanie lamp pod lusterkami?

krzkop
14-02-2012, 20:11
Szkoda, że te skodowskie są na pół czerwone i białe.

Jest to celowe gdyż lepiej doświetla glebę po otwarciu drzwi. Dzięki takiemu rozwiązaniu, o ile dobrze pamiętam (miałem takowe lampki w fabii), zbędne są lampki w lusterkach.
Generalnie ciekawy pomysł i chyba sobie coś takiego sprawię.

TOMAS
15-02-2012, 22:03
Panowie 12 postów to OT dotyczące radia. Jest dział audio i tam są takie tematy.
Nie róbcie śmietnika z tematu.

Jeśli dalej będzie śmietnik temat zamknę

Hyper
16-02-2012, 12:28
Jak zgasisz silnik, pociągnij do siebie manetkę od świateł (jakbyś zapalał długie), potem wyjdź z auta, zamknij, a snop światła "odprowadzi" Cię do domu.

Jakie to było proste... Dzięki, działa. :)

No ja to mam zawsze bez pociągania za manetkę. Jak się tego pozbyć ? :)

Ale mówisz o postojowych, czy mijania? Bo postojowe faktycznie się chwilę palą, ale mijania dopiero w sytuacji, jak opisał kolega powyżej.

gandolfinek
20-02-2012, 13:10
... ale fajny ten dział Tips & tricks, ile to (nie) można się z niego ciekawych rzeczy dowiedzieć, :( np. o wymianie świateł i innych przypadłościach ...
Myślałem że dowiem się tu czegoś fajnego, ale widzę że tylko pierwsze strony nawiązują do tematu a na pozostałych tak gdzieś co 4 lub 5 strona jest nawiązaniem do tematu... :( a reszta to dyskusja typu: a jak to wymienić albo zamontować jakiś element.
Eh, no nic trudno może rzeczywiście temat został wyczerpany i dla zabicia czasu dyskusja mija się z tematem.

jvc
20-02-2012, 13:45
a nie tak dawno Tomgol pisał:
Panowie 12 postów to OT dotyczące radia. Jest dział audio i tam są takie tematy. Nie róbcie śmietnika z tematu. Jeśli dalej będzie śmietnik temat zamknę
Panowie jako założyciel tematu mam prośbę ,trzymajmy się go bo kiedyś ktoś będzie wiedział coś ciekawego i nie będzie gdzie podzielić się tą wiedzą...
A moderatora proszę o posprzątanie... :)

TOMAS
20-02-2012, 17:38
A moderatora proszę o posprzątanie... :)

Proszę bardzo, kolejne 10 poleciało w kosmos.
Kolejne OT = Ostrzeżenie

TOMAS
20-02-2012, 20:36
JVC to że założyłeś ten temat to nie znaczy że nikt inny od ciebie nie może tu pisać. A TOMGOL po co ten twój post jak jest nie na temat. Dziwny zwyczaj tu panuje. Ci co sie znają to o ************** wie czym mogą pisać. A ci co nie niech **********

tak jak obiecałem, kaziofocus kariera rozpoczęta brawurowo, jak tak będzie długo nie zabawisz

Kolejne OT = Ostrzeżenie

Wojtek
20-02-2012, 21:04
Osmola vel kaziofocus , taki jesteś cwany i myślałeś , że jak założyłeś klona to możesz się tu panoszyć jak małpa w ZOO ????
Dlaczego nie napisałeś pod swoim nickiem ? Jesteś na Forum od 3 lat i co wstyd Ci było ? Bałeś się , że dostaniesz bana ?
Więc teraz Ci mogę napisać , że Twoje obawy były w pełni uzasadnione.

Przepraszam panowie , ale jak widzę takie tchórzostwo i dziecinadę , to mnie szlag trafia...

Pozdrawiam
Wojtek

Holy
12-03-2012, 07:41
Czy w każdym aucie z wszystkimi elektr. szybami działa domykanie szyb kluczykiem?
Dwa dni walczę z tym, ale bez efektów. Przy włączonej stacyjce w poz 2 otwieram okno później zamykam do oporu, słychać kliknięcie, trzymam 3 sek., później bez opuszczania szyby próbuje domknąć jeszcze dwa razy trzymając po 3 sek. i nic

jvc
12-03-2012, 07:57
Zrób tak jak tu pisze a zadziała ;)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72447

wesmond
24-03-2012, 16:45
Koledzy a jak zaprogramować kluczyki oba na raz?
Stosując procedurę standardową jest tak,że działa tylko ten,który został zaprogramowany. I tak zabawa na przemian w kotka i myszkę. ....

darmodziej
24-03-2012, 17:08
Spróbuj zaprogramować obydwa kluczyki podczas jednej procedury kodowania.

wesmond
24-03-2012, 17:25
Spróbuj zaprogramować obydwa kluczyki podczas jednej procedury kodowania.

Efekt jest taki,że ostatnio programowany jest aktywny a poprzedni jest już zdezaktywowany.... i tak na przemian,

darmodziej
24-03-2012, 17:50
A możesz opisać, jaka jest procedura programowania w MK4?

wesmond
24-03-2012, 18:15
Procedura wg instrukcji obsługi.

darmodziej
24-03-2012, 18:19
Dzięki, tylko że ja nie mam instrukcji obsługi do MK4.

wesmond
24-03-2012, 18:26
Programowanie nowego pilota
zdalnego sterowania
1. Włóż kluczyk do włącznika zapłonu.
2. Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a
następnie z powrotem do położenia 0
cztery razy, w krótkich odstępach czasu
(co około sekundę).
3. Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i
naciśnij dowolny przycisk na pilocie
zdalnego sterowania.
4. Ponownie włóż kluczyk i obróć do
położenia II, a następnie 0. Wyjmij kluczyk
i sprawdź działanie pilota zdalnego
sterowania, aby upewnić się, że
programowanie zostało ukończone
pomyślnie.

darmodziej
24-03-2012, 18:32
3. Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i
naciśnij dowolny przycisk na pilocie
zdalnego sterowania.

Próbowałeś w tym punkcie naciskać przyciski na obu pilotach jeden po drugim?

wesmond
24-03-2012, 18:37
tak nie działa.

darmodziej
24-03-2012, 18:41
Ja mam opis programowania z MK2 (w załączniku), jest bardzo podobny i właśnie tam jest napisane, że trzeba naciskać po kolei wszystkie, bo inaczej nie będą działały.

wesmond
24-03-2012, 19:04
hmm. Jutro sprawdzę...

Kefir
29-03-2012, 11:00
2. Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a
następnie z powrotem do położenia 0...

czyli z przyciskiem 'Power', bedzie to odpowiednio:
0 - II, jedno wcisniecie 'Power' (bez sprzegla),
II - 0, drugie wcisniecie 'Power' (bez sprzegla),

Pytam, poniewaz w instrukcji nie zauwazylem opisow dotyczacych kombinacji z 'Power', tylko na zwykly kluczyk.

RicoSky
30-03-2012, 10:46
Otwieranie tylko drzwi kierowcy:

Przy otwarciu auta naciśnij jednocześnie na kluczyku przycisk "OTWIERANIE" i przycisk "ZAMYKANIE". Przytrzymaj te guziki przyciśnięte przez kilka sekund.

Teraz po otwarciu (odryglowaniu) auta, otwierają się tylko drzwi kierowcy. Aby otworzyć resztę drzwi, dwukrotnie naciśnij na kluczyku przycisk "OTWIERANIE".

Ten sposób działa w moim Mondeo MK4 Titanium 2008.

miszelos
31-03-2012, 20:11
Czy ktoś z Was próbował tego sposobu na autoryglowanie?

Automatyczne ryglowanie drzwi
Sposób 1

1. Przekręcić klucz w pozycję II, zaczekać aż zgasną wszystkie kontrolki - nie zapalać silnika
2. Zablokować i odblokować drzwi - 3 razy
3. Przekręcić klucz w pozycję 0
4. Przekręcić klucz w pozycję I
5. Zablokować i odblokować drzwi - 3 razy
6. Przekręcić klucz w pozycję 0
7. Przekręcić klucz w pozycję II - będzie słychać krótkie beep
8. Zablokować i odblokować drzwi - 1 raz - znów będzie słychać krótkie beep
9. Po przekroczeniu prędkości 3 km/h drzwi mają sie ryglować...

Sposób 2

1. Zapłon włączyć
2. Zaryglować drzwi, odblokować ... powtórzyć 3 razy
3. Zapłon wyłączyć
4. Powtórzyć trzykrotnie zabawę z ryglowaniem
5. Ponownie zapłon - ma wydać dźwięk !!
6. Ponownie drzwi zaryglować i otworzyć RAZ!! - ponownie ma być dźwięk
7. Po przekroczeniu prędkości 3 km/h drzwi mają się ryglować...

Sposób 3 (znaleziony na zachodnim forum):

Wciskamy na pilocie jednocześnie przycisk zamykania i otwierania na około 5 sek. Wskaźniki (ale jakie? chyba na conversie) będą migać kiedy będzie aktywowane).

Kefir
31-03-2012, 23:51
Czy ktoś z Was próbował tego sposobu na autoryglowanie?
...
Sposób 3 (znaleziony na zachodnim forum):

Wciskamy na pilocie jednocześnie przycisk zamykania i otwierania na około 5 sek. Wskaźniki (ale jakie? chyba na conversie) będą migać kiedy będzie aktywowane).

to jest zdecydowanie czynnosc do zaprogramowanie pilota tak, aby przy pierwszym wcisnieciu 'otwierania', otworzyl tylko drzwi kierowcy i jest to zreszto opisane w instrukcji.

miszelos
01-04-2012, 00:12
Czyli jak dobrze rozumuję, należy podłączyć IDS i uaktywnić opcję autoblokady systemowo a nie przez kombinację ręczną?

berater
01-04-2012, 00:36
Z tego co czytałem, aktualne procedury nie pozwalają ASO uruchamiać tej funkcji.

RicoSky
01-04-2012, 19:34
Próbowałem na wiele sposobów procedury opisanej przez MISZELOSA i... nic.
Testowałem na Mondeo MK4, 2008, Titanium, 2.5T.

Na innych portalach (np. Elektroda) znalazłem info, że to działa dla MK3.

kopydleusz
01-04-2012, 22:51
W ASO odmówili włączenia autoblokady po ruszeniu, ich aplikacja nawet nie pozwala tego zrobić. W innych "serwisach" te ich chińskie IDSy nie potrafią komunikować się z moim MK4. Temat odpuściłem, bo nie widzę możliwości uruchomienia tej przydatnej funkcji.

RicoSky
02-04-2012, 07:45
no to d... blada!
funkcja bardzo ważna. Teraz muszę to każdorazowo robić ręcznie.

PAFFCIO
02-04-2012, 08:16
przyjedźcie do Kryspinowa na spot, wcześniej umawiając się z Heko lub Keisim'em... oni to potrafią ;D

jvc
02-04-2012, 08:21
Podobno kiedyś się dało a teraz już nie...funkcja nieaktywna.
I pomyśleć że w clio żony wystarczyło przytrzymać na konsoli przycisk z kłódką od centralnego na 5 sekund i się zamykanie uaktywniło....

berater
02-04-2012, 09:58
A może tym razem wujek Ford zadbał o nasze bezpieczeństwo. Może okazało się, że przy crash testach drzwi blokują się totalnie.
Nie widzę innego logicznego powodu.

kopydleusz
02-04-2012, 22:06
PAFFCIO: gdyby taki zlot miał się odbyć w okolicy Wrocławia, na pewno bym zagadał do kolegów. Jeśli mam jechać po to pod Kraków, nie bardzo mam czas.

Berater: nawet jeśli tak, to w czym mi pomoże fakt, że ręcznie zamykam za każdym razem centralny po ruszeniu? Czy przy wypadku zablokują się inaczej, niż gdy zostaną zamknięte nie przeze mnie, tylko przez automat? Lekka kpina ze strony Forda.

berater
02-04-2012, 23:53
Jeśli moje podejrzenia są słuszne, nie powinieneś zamykać w czasie jazdy. Ani ręcznie ani automatycznie.

miszelos
03-04-2012, 06:32
Pewnie, że bzdura. Renault coś takiego ma i jakoś nie boi się zablokowania się drzwi podczas wypadku. Przecież to nie jest jakiś mechanizm-cud techniki, żeby Ford nie umiał tego zastosować u siebie. A nie sądzę, żeby byli mniej inteligentni od innych producentów.

kicaj
03-04-2012, 07:20
opel też. u mnie w zafirce wystarczyło aktywować i teraz mogę sobie włączyć i wyłączyć kiedy chcę... ponoć przy awaryjnym hamowaniu czy wypadku ma się odblokować (nie sprawdzałem, no i nie mam ryglowania)

kopydleusz
03-04-2012, 07:26
Berater: otwieranie zamków przy wypadku jest, z tego co wiem, uruchamiane przed wysłaniem sygnału wystrzału poduszek - czyli całkiem wcześnie.

Jeśli miałbym nie zamykać drzwi podczas jazdy, to musiałbym zmienić auto - nie narażę się na kradzież auta czy rzeczy przewożonych. Jeśli Ford nie potrafi tego zabezpieczyć, to straszna bieda.

kicaj
03-04-2012, 09:37
Jeśli miałbym nie zamykać drzwi podczas jazdy, to musiałbym zmienić auto - nie narażę się na kradzież auta czy rzeczy przewożonych.
aż tak kradna we wrocku??
Jeśli Ford nie potrafi tego zabezpieczyć, to straszna bieda.
potrafi - było w mondeo MKIII...
pytanie tylko czemu zrezygnował z tego? może jakieś pismo do Ford PL i EU?

berater
03-04-2012, 10:47
Berater: otwieranie zamków przy wypadku jest, z tego co wiem, uruchamiane przed wysłaniem sygnału wystrzału poduszek - czyli całkiem wcześnie. Rozumiem, że sprawdzałeś to w Ford Polska lub co najmniej w ASO Jeśli miałbym nie zamykać drzwi podczas jazdy, to musiałbym zmienić auto - nie narażę się na kradzież auta czy rzeczy przewożonych. Nie przesadzasz ?:)

RicoSky
03-04-2012, 17:17
Byłem wczoraj w stacji Forda BIG Autohandel w Gdańsku i przy okazji zapytałem o możliwość włączenia funkcji autoblokady. Panowie odpowiedzieli mi, że:
- Unia Europejska tego zabroniła
- najnowszy soft na którym pracują w serwisach już w ogóle nie pozwala na aktywowanie tej funkcji.

Nie wiem czy to prawda, ja jedynie piszę to, co usłyszałem wczoraj.

kopydleusz
04-04-2012, 06:21
Berater: taką informację mam z ASO, w którym się dziwili, że Ford wyłączył tę opcję. Nie rozumieli, dlaczego firma ma taką politykę, skoro żadne przepisy tego nie zabraniają. W drugim ASO podpierali się rzekomym zakazem z Unii, ale jak wiemy, taki nie istnieje (reszta aut ma takie zamykanie zamków).

keisim
04-04-2012, 09:57
Temat opcji 'AUTOMATIC LOCKING BY SPEED' byl już wielokrotnie wałkowany na forum. Kilka lat temu można było bez problemu aktywować ją przy użyciu IDS/VCM. Niestety od dłuższego czasu opcja jest nieedytowalna... i w ASO prawdopodobnie nikt niczego więcej sie nie dowie.

Fakty są jednak takie, że jeżeli ktoś ma trochę czasu, chęci, podstawowej wiedzy z zakresu obsługi komputera i diagnostyki samochodów Forda... i dostęp do Ford OASIS (tylko partnerzy Forda?) to może sam dojść do sposobu jak zmienić tą i wiele innych opcji, których teoretycznie zmienić się nie da.

mayak
04-04-2012, 12:32
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021&page=2 - dla focusa2 są rosyjskie programy łączące się z samochodem przez ELMa 327, które umożliwiają zmianę konfiguracji w zegarach, GEMie oraz innych modułach, można też aktywować m.in. speed lock'a
niestety wersja na mk4 nie pojawi się szybko, ponieważ w mk4 jest inna zasada konfigurowania: wgrywa się do auta jeden plik konfiguracyjny, a nie modyfikuje poszczególne dane w poszczególnych modułach jak w FF2 - ale kiedyś taka wersja programu powstanie, ponieważ identyczna zasada konfiguracji jest w FF3

ps.
http://jusupoff.narod.ru/ - jest jeszcze jeden program, ADS (advance diagnostic system) - obsługuje ff2, mondeo/s-max/galaxy i fiestę, a wkrótce także ff3
umożliwia nawet korektę licznika, ale działa przez dedykowany adapter, nie przez elma

keisim
04-04-2012, 15:37
Mam orygnalnego ELMa i oryginalne programy do niego... niestety w MK4 za jego pomocą niczego skonfigurować sie nie da - jak ktos wie jak to piszę się na szkolenie.

w mk4 jest inna zasada konfigurowania: wgrywa się do auta jeden plik konfiguracyjny,
... i własnie ten plik jest polem do zabawy. Poświęcając trochę czasu można dojść do tego co, gdzie i jak zmodyfikować aby osiągnąc zamierzony efekt ;) Aaa... oczywiście najpierw trzeba zdobyć bazowy plik dla swojego pojazdu bo sposobu na ściągnięcie go z auta nie znam (choć zapewne istnieje).

jest jeszcze jeden program, ADS (advance diagnostic system)
... temu przyglądnę sie na spokojnie bo wygląda obiecująco.

miszelos
04-04-2012, 19:08
Czyli nikt z użytkowników MK4 w Polsce nie ma aktywnej tej opcji autoblokady??

TOMAS
04-04-2012, 19:11
ja mam aktywną ale za czasów gdy ASO jeszcze to programowało

miszelos
04-04-2012, 19:50
A ktoś w Polsce może mi to aktywować?

jvc
04-04-2012, 20:28
keisim napisał :
Temat opcji 'AUTOMATIC LOCKING BY SPEED' byl już wielokrotnie wałkowany na forum. Kilka lat temu można było bez problemu aktywować ją przy użyciu IDS/VCM. Niestety od dłuższego czasu opcja jest nieedytowalna... i w ASO prawdopodobnie nikt niczego więcej sie nie dowie.
Kolego czytaj ze zrozumieniem ;)

miszelos
04-04-2012, 21:06
keisim napisał :

Kolego czytaj ze zrozumieniem ;)

Nie wierzę :)

keisim
04-04-2012, 21:24
Nikt tego nie napisał... Na pewno jest nie jeden MK4, który ma ją aktywną... Tyle, że była aktywowana w 2007 czy 2008 roku... strzelam, że mniej więcej w 2009 "wyszarzyli" opcję w IDS. U mnie aktywowano ją w ASO bodajże w 2007 roku. Pod koniec zeszłego roku została jednak wyłączona bo zaistniała potrzeba wgrania konfiguracji fabrycznej. Zaraz po tym aktywowałem ją ponownie - jak? to sugerowałem już wcześniej...

A ktoś w Polsce może mi to aktywować?
Tą tematyka zajmuje się hobbystycznie, nie zarobkowo więc niestety nie mogę zaprosić Cię do warsztatu ;) Ale... jeżeli nic nie zdziałasz w najbliższych tygodniach a dojazd do Krakowa nie jest dla Ciebie problemem to kiedyś możemy spróbować wrócić do tematu... tylkojuż na PW i zaznaczam, że niczego nie mogę obiecać...

PAFFCIO
05-04-2012, 16:40
Ja też mam ;-D
Jeżeli się nie mylę to "możliwość" jest zaszyta w sofcie większości aut z centralnym zamkiem. Ford wykoncypował sobie jednak (może po doświadczeniach z naszymi specami w ASO), że matołkom zbyt wielu opcji się nie daje bo popsują ;-D i zwyczajnie wywalił tę opcję z panelu konfiguracyjnego w sofcie diagnostycznym. Więc prawdopodobne, że w warsztacie diagnostycznym ze starą lub legalną inaczej wersją softu diagnostycznego da się to wciąż zrobić.
Ale to tylko moja supozycja, tak jak wcześniej pisałem, najlepiej mi znany specjalist the magic keisim, jest właściwym adresatem do takich kwestii bo na moich oczach, w moim aucie konfigurował mi wszystko co chciałem...niestety nie chciałem tego co powinienem...no ale to inna historia.

miszelos
05-04-2012, 17:07
No to czeka mnie wycieczka do Krakowa :) Chętnie spotkam się z Kolega Keisimem i obgadam parę mondziakowych "kwestii" :)

keisim
05-04-2012, 20:46
miszelos, na co dzień urzęduję na Śląsku ale mam dużo wspólnego z Krakowem... będę też na spocie w Kryspinowe :)
Wspomniana wizyta w Krakowie odnosiła się do odwiedzenia heko, który dysponuje odpowiednim "zapleczem technicznym". Ja dosłałbym tylko "instrukcję"... ale jak napisałem, reszta na PW i nie niczego obiecuję ;)

P.S. W Wawie też często bywam na delegacjach ale bez "zaplecza" nie damy rady...

MH55
03-06-2012, 16:57
No ja to mam zawsze bez pociągania za manetkę. Jak się tego pozbyć ? :)

Pewnie Tobie chodzi o ledy ,ja to wyłączyłem (wyczytałem to na jakimś forum ,nie pamiętam na którym) teraz chcę włączyć i nie wiem jak.
Może ktoś wie.
Pozd Hiero.

nokitel
03-06-2012, 19:55
jakie opcje w GIM można włączyć samodzielnie a jakie w aso ? chodzi mi o to np: w mk3 po włączeniu wstecznego tylna wycieraczka robiła ruch w mk4 już nie itd. itp.

Pulse
03-06-2012, 20:13
Oczywiście że też robi. Tylko że wówczas kiedy przednie masz też włączone.

nokitel
03-06-2012, 20:21
Oczywiście że też robi. Tylko że wówczas kiedy przednie masz też włączone.

to to wiem ale w mk3 czy było czy nie zawsze robił :)
co można jeszcze włączyć wyłączyć ?
czy ktoś robił listę takich rzeczy ?

MH55
06-06-2012, 21:57
to to wiem ale w mk3 czy było czy nie zawsze robił :)
co można jeszcze włączyć wyłączyć ?
czy ktoś robił listę takich rzeczy ?

W mk3 też muszą być załączone z przodu.
Hiero.

agassii
07-06-2012, 20:23
W mk3 też muszą być załączone z przodu.
Hiero.
dokładnie, u mnie też tak nie robił. Po kilku miechach szyba byłaby do polerki.

miszelos
19-06-2012, 15:15
Koledzy, jestem gotowy do podłączenia tych lampek w moim mondeo.
Nie orientujecie się do jakich kabli mam się wpiąć z przewodami od lampki?
Z załączonej grafiki ciężko rozszyfrować kolorystykę.

Oczywiście chcę wpiąć się w zasilanie lampki pod luterkiem.

Pozdrawiam,
Michał

LwiaNerka
13-08-2012, 10:14
Witam
W moim Mundku jest tak, że jak ruszę to po chwili słychać, że centralny zamek się sam rygluje tak, że nie można drzwi otworzyć od zewnątrz. Fajna sprawa tylko jak zrobić, żeby to na chwilę wyłączyć, żeby ktoś mógł wsiąść? Wczoraj miałem taką sytuację, że podjechałem po żonę, ona chce drzwi otworzyć a ja nie wiem jak je odryglować. Dopiero klamką otworzyłem - ale np tylnych drzwi tak nie otworzę bo nie dosięgnę do klamki. Nigdzie nie ma żadnego przycisku do odryglowywania (w Clio taki mam)
W instrukcji nic nie ma a i na forum nic nie znalazłem.

jvras
13-08-2012, 11:03
Witam
W moim Mundku jest tak, że jak ruszę to po chwili słychać, że centralny zamek się sam rygluje tak, że nie można drzwi otworzyć od zewnątrz. Fajna sprawa tylko jak zrobić, żeby to na chwilę wyłączyć, żeby ktoś mógł wsiąść? Wczoraj miałem taką sytuację, że podjechałem po żonę, ona chce drzwi otworzyć a ja nie wiem jak je odryglować. Dopiero klamką otworzyłem - ale np tylnych drzwi tak nie otworzę bo nie dosięgnę do klamki. Nigdzie nie ma żadnego przycisku do odryglowywania (w Clio taki mam)
W instrukcji nic nie ma a i na forum nic nie znalazłem.
Pod klamką kierowcy masz drugą małą krótką klamkę która rygluje/odrygluje wszystkie drzwi w aucie.

keisim
14-08-2012, 11:35
...jak zrobić, żeby to na chwilę wyłączyć, żeby ktoś mógł wsiąść?

Tak jak napisał jvras, należy pociągnąć za mały rygielek przy klamce... tyle, że u mnie znajduje się on zdecydowanie nad klamką ;) Pociągnięcie rygielka w drzwiach przednich (zarówno kierowcy jak i pasażera) powoduje odryglowanie wszystkich drzwi. Pociągnięcie rygielka w drzwiach tylnych odryglowuje tylko jedne drzwi.

W niektórych wersjach przy klamce kierowcy jest klawisz z symbolem kłódki ale z tego co pamiętam chyba tylko rygluje drzwi.

jvras
14-08-2012, 12:49
Tak jak napisał jvras, należy pociągnąć za mały rygielek przy klamce... tyle, że u mnie znajduje się on zdecydowanie nad klamką ;)
Racja - nad klamką :D
W poprzednim Fordzie miałem pod :)

TOMAS
14-08-2012, 15:39
W niektórych wersjach przy klamce kierowcy jest klawisz z symbolem kłódki ale z tego co pamiętam chyba tylko rygluje drzwi.

Michał mówisz o taki przycisku który ja mam??

Jeśli tak to również odryglowuje

BTW

2012 Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI - zamówiony

Coś Ty najlepszego narobił :D:D:D:D:D

witek77
14-08-2012, 18:02

Ja mam ten przycisk z kłódką, ale nie mogę nim ani zaryglować, ani odryglować drzwi:(

keisim
14-08-2012, 20:07

Tomek, dzięki za sprostowanie - chodziło właśnie o TEN pstryczek ;)

Coś Ty najlepszego narobił
Ano, już chyba nie zdążę założyć pstryczka :) Ford uparł się i nadal nie włożył 4x4 do Mondziaka a ja uparłem się na 4x4... musiałem więc zdradzić :p :) Pojeździłem BMW 3, BMW 5, nawet Jagiem XF (to bardziej z ciekawości bo ośka i sedan, kombi dopiero wchodzi i raczej nie będzie na niego promocji)... Ostatecznie, z pewnych względów (nie tylko budżetu) wyszło jak wyszło i będzie Pasek ale "na bogato" ;) Sorki za OT.

Ja mam ten przycisk z kłódką, ale nie mogę nim ani zaryglować, ani odryglować drzwi:(
Pstryczek wpięty jest do modułu, który znajduje się w bagażniku. Masz auto od nowości? Podejrzewam, że nie... Ktoś mógł uszkodzić instalację, włożyć moduł, który nie obsługuje ryglowania z klawisza, może to być też kwestia błędnie ustawionej opcji w konfiguracji pojazdu (CCC)... choć w tej chwili nie przypominam sobie żebym widział podobną opcję w IDS. Czy ikonka kłódki świeci Ci się w nocy? Może pstryczek nie jest wpięty w wiązkę? Może jest uszkodzony?

arkmyl12
14-08-2012, 23:14
Temat naprawdę szacowny, przeglądałem go na długo przed zakupem swego mondka. dowiedziałem się co nieco ale wątpie czy ilość informacji była proporcjonalna do ilości stron które musiałem wertować

Bump: temat na kilka wieczorów a tak naprawdę dowiedziałem się jak wejść w menu serwisowe w convers+, skasować wymianę oleju programować kluczyk aby zamykał wszystkie szyby (co zresztą jest w instrukcji) i kilku innych nie tak bardzo istotnych spraw.
naprawdę szkoda że nikt władny nie zrobi troszkę porządku

witek77
15-08-2012, 14:08
Pstryczek wpięty jest do modułu, który znajduje się w bagażniku. Masz auto od nowości? Podejrzewam, że nie... Ktoś mógł uszkodzić instalację, włożyć moduł, który nie obsługuje ryglowania z klawisza, może to być też kwestia błędnie ustawionej opcji w konfiguracji pojazdu (CCC)... choć w tej chwili nie przypominam sobie żebym widział podobną opcję w IDS. Czy ikonka kłódki świeci Ci się w nocy? Może pstryczek nie jest wpięty w wiązkę? Może jest uszkodzony?
Sorki za drobne zamieszanie z mojej strony, ikonka świeci w nocy (foto1) i można nim odryglowywać, jak ręcznie zarygluje tym dzyndzlem nad klamką (foto2). Z automatu się nie rygluje jak w MKIII, po przekroczeniu odpowiedniej prędkości (no ale o tym już było).
http://imageshack.us/g/37/podwietlenie.jpg/

TOMAS
15-08-2012, 15:55
Dokładnie, pstryczek dodatkowy tylko odryglowuje, dziś nastąpiła drobna jazda po 1,5 miesięcznej przerwie i sprawdziłem :D:D:D:D

BTW oj będę miał problem przy sprzedaży kiedyś samochodu, prawie 5 lat i tylko 68600km

Hyper
16-08-2012, 09:36
Skąd ten pstryczek do odryglowania i automatycznego ryglowania po ruszeniu? U mnie czegoś takiego w ogóle nie ma i zawsze sam dźwigienką rygluję po odpaleniu auta.

TOMAS
16-08-2012, 20:54
Dawid jest a właściwie była to funkcja aktywowana przez ASO, obecnie już nie wykonują tej usługi.

A pstryczek znajduje się na drzwiach kierowcy zaraz obok klamki wewnętrznej, u mnie od nowości.

mrk26
16-08-2012, 21:02
U mnie tego guzika z kłódką nie ma, zamykam i otwieram tylko tym szarym nad klamką.

LwiaNerka
17-08-2012, 11:09
Dzięki za odpowiedzi ws ryglowania. Tak jakby nie mogli narysować na tej małej klamce jakiejś kłódki. W każdym razie działa i odryglowuje drzwi.

slazdu
07-09-2012, 13:05
Od niedawna mam MK IV i pomimo wielkiej satysfakcji z zamiany MK III na MK IV, chcę kilka rzeczy doprowadzić do stanu jaki miałem w poprzednim Mondku. Piszecie o ryglowaniu drzwi. W poprzednim mój mech wsiadł do środka i po kilku sekundach powiedział, że mam w prezencie automatyczne ryglowanie. Tzn. po odpaleniu samochodu i rozpędzeniu go do 4km/h wszystkie drzwi się ryglowały. Tak było do otwarcia drzwi od wew., lub do zgaszenia silnika.
W tym tak nie mam, a trick był moim zdaniem ok. Czy w MK IV można samemu uruchomić taką funkcję ?
Jeżeli tak, będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdr.
slazdu

jvc
07-09-2012, 13:31
Nie, już się nie da, zablokowane w IDS....

mrk26
07-09-2012, 19:26
A czy da się w czymś innym oprócz IDS? bo mam możliwość pobawić się profesjonalnym skanerem diagnostycznym, i chętnie bym sprawdził czy da się to włączyć, tylko gdzie szukać tej opcji? i w jakim module?

torg3
01-11-2012, 12:08
Idzie uruchomić funkcję automatycznego ryglowania podczas ruszania.

edeks
01-11-2012, 12:38
Idzie uruchomić funkcję automatycznego ryglowania podczas ruszania.

Jeśli w MkIV to dać się da, tyle że nie w ASO, bo tam już im procedury nie pozwalają...

torg3
01-11-2012, 13:01
Oczywiście że w MK4, MK3 mógł to sobie zrobić każdy sam.

XV 1900
01-11-2012, 13:20
w MkIV to dać się da
Więc jak to zrobić?

arkmyl12
01-11-2012, 19:32
Tez chętnie bym to uruchomił u siebie, jeśli ktoś zna jakiś sposób to chętnie skorzystam

mrk26
01-11-2012, 20:13
Jeśli w MkIV to dać się da, tyle że nie w ASO, bo tam już im procedury nie pozwalają...
a po dwa to już było ze sto razy :P , ale jak widać nikomu nie chce się czytać :P tak więc ogólnie się da jak ktoś ma dosatęp do IDS-a

jvc
01-11-2012, 21:06
No nie wiem czy się da... ponoć nowe oprogramowanie do IDSa nie pozwala na taką zmianę.

torg3
01-11-2012, 21:10
No nie wiem czy się da... ponoć nowe oprogramowanie do IDSa nie pozwala na taką zmianę.
Da się na pewno, tylko trzeba trochę się namęczyć i pokombinować. Wersja IDS-a nie ma nic tu do tego, tak samo zrobisz to na v68 jak i na v80.

kopydleusz
01-11-2012, 21:12
Właśnie tak mi się wydaje, że torg3 przecenia swoje możliwości. W IDSie sprzed kilku miesięcy nie było pliku XML o którym wspominają magicy, w żadnym pliku nie było też odpowiedniej frazy (oprócz jednego binarnego z opisem interfejsu, ale bez parametrów). Tak więc wątpię, żeby torg3 umiał zrobić to, o czym pisze :)

torg3
01-11-2012, 21:15
Właśnie tak mi się wydaje, że torg3 przecenia swoje możliwości. W IDSie sprzed kilku miesięcy nie było pliku XML o którym wspominają magicy, w żadnym pliku nie było też odpowiedniej frazy (oprócz jednego binarnego z opisem interfejsu, ale bez parametrów). Tak więc wątpię, żeby torg3 umiał zrobić to, o czym pisze :)
Kartuzy, Kościerska 11 9-17 zapraszam.:)

kopydleusz
01-11-2012, 21:49
Ok, mój żart był krzywdzący i proszę nie bierz go do siebie.

Niestety, tak jak wiesz, mieszkam troszkę za daleko na wycieczki w takim celu.
Jeśli jednak będę jechał za jakiś czas do Gdańska, na pewno zahaczę o Kartuzy.

torg3
01-11-2012, 21:50
Tylko daj mi szybciej znać.

Kipa
01-11-2012, 22:23
Zapewne przestanie działać po wizycie w ASO, jak wgrają nowy soft.

torg3
01-11-2012, 22:43
Wgranie nowego softu nie powoduje zmiany zadanych parametrów.

mayak
02-11-2012, 09:55
Da się na pewno, tylko trzeba trochę się namęczyć i pokombinować. Wersja IDS-a nie ma nic tu do tego, tak samo zrobisz to na v68 jak i na v80.
masz na myśli ręczne edytowanie AsBuild'a i potem wgranie go IDSem?

petrus1
02-11-2012, 10:36
Oczywiście że w MK4, MK3 mógł to sobie zrobić każdy sam.

Jeśli można to zrobić samemu (w MK4) bez wizyty w serwisie, to jeśli jest to możliwe proszę podaj w jaki sposób.

torg3
02-11-2012, 19:52
Przecież napisałem że w MK3 można sobie tą funkcję ustawić samemu.

petrus1
02-11-2012, 21:18
Dzięki za sprecyzowanie. Z toku wypowiedzi (wpisów) zrozumiałem, że również w Mk4 jest to możliwe bez ingerencji serwisu. Być może w twoim poście zabrakło po przecinku literki "w" ;-)

torg3
03-11-2012, 07:33
No faktycznie, literka "w" dużo wnosi do tego zdania. Gdzieś uciekła. :)

keisim
03-11-2012, 12:03
masz na myśli ręczne edytowanie AsBuild'a i potem wgranie go IDSem?

mayak, przez edycje as-bulit (o ile sie go ma) da sie na pewno... zreszta chyba o tym wiesz bo Twoj as-built lezy u Tadeusza, wraz z odpowiednim tool'em do edycji CCC ;)

Oprocz tego jest jeszcze mozliwosc przelaczenia IDS w tryb deweloperski/testowy (nie wiem jak dokladnie sie nazywa), w ktorym wszystkie opcje konfiguracyjne CCC sa dostepne do edycji. Nie wiem jak sie to robi, pewien kolega z Rumunii na innym forum oferowal mi instrukcje ale odplatnie. Nie zdecydowalem sie bo VCM/IDS uzywalem jedynie do celow hobbystycznych a nie zarobkowych.

Crazygus
26-11-2012, 18:38
Witam

Parę miesięcy temu spotkałem się gdzieś na forum z trickiem regulacji zawieszenia z kierownicy: comfort, normal, sport. Czy ktoś może to już testował?

tocamartin
02-01-2013, 10:17
Temat bardzo mi pomógł, znalazłem wiele ciekawych rozwiązań w moim mondeo o których nie wiedziałem (i cały czas odkrywam cos nowego :D ). za jakiś czas sprawdze autoryglowanie, czy działa u mnie i czy da sie uruchomić z postu 276.

2. Test tablicy wskaźników: trzymając OK na kierownicy włączyć zapłon i trzymać aż włączy się test. Poruszanie po teście - również za pomocą OK. Wyjście z testu - wyłączyć zapłon.
Bardzo fajna rzecz dużo ciekawych informacji

chciałbym coś zapytać... a propo tego menu. miałem problem z moim aku, zakupiłem fure i po jakimś czasie wywaliło mi komunikat, ze aku pada. Nie myśląc długo pod prostownik i po 6H prostownik pokazał ze aku full. Teraz przeglądając to menu serwisowe/testowe przy "battery" pokazuje mi cyfry 11,7 - 11,8. nie jestem specem więc prosze mi wyjaśnijcie czy to fuul czy puste. Jak odczytać to wskazanie.

leszek.tpp
02-01-2013, 16:06
W moim samochodzie przy napieciu na poziomie 11,8V (wyświetlanym w trybie serwisowym wyswietlacza Convers+) zaczyna się pokazywać komunikat "akumulator rozladowany" (na postoju z wyłączonym silnikiem), natomiast podczas pracy silnika napięcie wynosi do 14,5V zależnie od obrotów silnika.
Rozładowywanie się akumulatora wynika z:
1. dużej liczby odbiorników elektrycznych w naszych samochodach,
2. pokonywania krótkich dystansów, na których jeździmy,
3. usterki układu elektrycznego samochodu tj. uszkodzenie akumulatora, alternatora, duzy pobór prądu przez jakiś odbiornik.
Jeśli mało jeżdzisz to musisz co jakiś czas niestety podładować akumulator.:)

tocamartin
02-01-2013, 16:30
no z tym sie zgodzę, ze jak sie jeździ dużo to nie ma problemów z aku, natomiast auto nieruszane to juz gorzej. Sam moge sprawdzić czy aku jest jeszcze sprawne czy tylko gdzieś do serwisu musze jechac? nie jestem fachowcem wiec pytam.

leszek.tpp
02-01-2013, 16:48
Najlepiej jechać do elektryka samochodowego, który sprawdzi akumulator pod obciążeniem i wtedy będzie wiadomo na 100%, że jest dobry lub niestety do wymiany. Pomiar taki trwa chwilę i niewiele kosztuje.

tocamartin
02-01-2013, 16:54
no spoko spoko, tak trzeba będzie zrobić. dzieki za info.

Olek
03-01-2013, 06:33
W moim samochodzie przy napieciu na poziomie 11,8V (wyświetlanym w trybie serwisowym wyswietlacza Convers+) zaczyna się pokazywać komunikat "akumulator rozladowany"

U mnie komunikat się nie pojawił (może napięcie było wyższe tego nie wiem bo nie sprawdzałem) a samochodu nie dało rady uruchomić - ledwo kręcił. Niestety aku do wymiany

tocamartin
03-01-2013, 12:32
cały czas mam informację 11,7 - 11,8. Jeżdżę i narazie jest ok. i z rana pali bez problemów.
Umówiłem sie na ogólną inspekcje auta w przyszłym tyg. i m. in. wspomniałem o problemach z aku. Licze się z wymianą na nowe. zobacze co mi powiedzą.

po wizycie u mechanika juz jestem spokojniejszy. sprawdzili całą fure i werdykt: jeździć i jeździć :D
Aku jest ok.

GranQN
29-01-2013, 18:44
powiem tak temat ciągle o dwóch tych samych rzeczach wałkowanych przez 36 stron, nic ciekawego się dowiedzieć nie można (nic więcej niż z instrukcji), a zapowiadało się ładnie i ciekawie... powinno być wypunktowane 1. 2. 3. itd. i opisane co jak zrobić ale cóż

jvc
29-01-2013, 19:12
To może to zrobisz a ja wkleję na pierwszą stronę?

GranQN
29-01-2013, 20:48
powoli do celu, robie jak zrobie to wrzuce wszystko jednocześnie

Trimix
29-01-2013, 21:09
W moim samochodzie przy napieciu na poziomie 11,8V (wyświetlanym w trybie serwisowym wyswietlacza Convers+) zaczyna się pokazywać komunikat "akumulator rozladowany" (na postoju z wyłączonym silnikiem), natomiast podczas pracy silnika napięcie wynosi do 14,5V zależnie od obrotów silnika.
Rozładowywanie się akumulatora wynika z:
1. dużej liczby odbiorników elektrycznych w naszych samochodach,
2. pokonywania krótkich dystansów, na których jeździmy,
3. usterki układu elektrycznego samochodu tj. uszkodzenie akumulatora, alternatora, duzy pobór prądu przez jakiś odbiornik.
Jeśli mało jeżdzisz to musisz co jakiś czas niestety podładować akumulator.:)

U mnie na C+ wykazuje 12,4 bez rozruchu ;)

GranQN
29-01-2013, 21:53
1. Można tak zmienić funkcję odryglowywania, że naciśnięcie przycisku odryglowywania raz spowoduje wyłączenie zamka centralnego lub układu podwójnego ryglowania drzwi, rozbrojenie alarmu oraz odryglowanie tylko drzwi kierowcy. Naciśnięcie przycisku odryglowywania dwa razy w ciągu trzech sekund spowoduje również odryglowanie drzwi pasażerów. Aby zmienić tę funkcję, naciśnij jednocześnie i przytrzymaj przyciski odryglowywania i ryglowania przez co najmniej 4 sekundy przy wyłączonym zapłonie. Kierunkowskazy migną raz, sygnalizując pomyślną zmianę programu funkcji odryglowywania. Ponowne naciśnięcie i przytrzymanie przycisków przez co najmniej 4 sekundy przywróci poprzednią funkcję.
2. Test tablicy wskaźników: trzymając OK na kierownicy włączyć zapłon i trzymać aż włączy się test. Poruszanie po teście - również za pomocą OK. Wyjście z testu - wyłączyć zapłon.
3. Test audio (dziala u mnie w mkIV na Sony, dziala tez na Sony w poprzednim focusie wiec raczej to stary patent): Majac wlaczone radio nalezy nacisnac i przytrzymac "3" i "6" przez kilka sekund.
4. W MK4 odpalanych przyciskiem a nie kluczykiem po naciśnięciu przycisku OK naciskając tylko raz przycisk power można odczytać dane lecz wyglądają one trochę inaczej niż na odpalonym aucie. Mianowicie np: auto nie pokazuje ładowania przez alternator akumulatora(bo jak?) ale pokazuje nam za to stan naładowania i wiemy jak wygląda stan baterii . Chcąc mieć test na odpalonym aucie musimy nacisnąć przycisk OK i przycisk POWER dwa razy wtedy test jest na odpalonym samochodzie no i info troszkę mamy inne) Wyjście z testu - nie trzeba wyłączać zapłonu po prostu przytrzymać przycisk OK i wróci nam wszystko do stanu normalnego.
5. Działanie doświetlaczy zakrętów przy ksenonach zależy od ustawienia dźwigni wyboru świateł (z lewej). Gdy są włączone światła automatyczne (tak jak ja, same się zapalają przy odpaleniu auta) to:
Ustawienie dźwigni na 0 - ksenony odpalają się - ale nie działa doświetlanie zakrętów
Ustawienie dźwigni na światła mijania - ksenony odpalają się - działa doświetlanie zakrętów.
6. Zamykasz autko, przytrzymujesz guzik od zamykania, i szyby jadą do góry.
Przy otwieraniu też tak jest - przytrzymujesz przycisk i szyby jadą w dół.
7. Jednokrotne naciśniecie na otwarcie bagażnika – bagażnik otwiera się
dwukrotne – bagażnik otwiera się i lekko podskakuje
8. Wciskając MENU i nie puszczając go naciskamy NAVI pojawia się wtedy menu serwisowe systemu nawigacji a tam pożemy sporo różnych fajnych rzeczy zobaczyć i zrobić ... np:
1) test systemu klimatyzacji
2) zobaczyć raport błędów oraz kolejne etapy działania sprzętu
3) poziomy sygnału i jakości RDS
4) możemy ustawiać sobie bardziej szczegółowo działanie radia ... np zwiększość czułość wyszukiwania kanałów
5) test LCD
6) sprawdzić wersję softu, urządzenia, itd
7) test radia
aaa wyjście z tego po wciśnięciu jakiegokolwiek innego przycisku
9. Do menu servisowego wchodzi sie wciskajac jednoczesnie CD/AUX+Climate+Home w menu tym miedzy innymi mozna zdowngradowac system do poprzednich wersji odczytac predkosc z GPS i wiele innych.
10. Gdy telefon nie zaloguje się automatycznie przez Bluetooth do radia SONY 6CD MP3 to:
- nie trzeba gmerać w telefonie ani wyłączać radia, wystarczą 3 kliknięcia na panelu SONY i telefon znów będzie w systemie.

1) Naciskamy przycisk PHONE (nie ikonkę tylko przycisk na panelu)
2) Naciskamy przycisk MENU
3) Naciskamy środkowy przycisk na kole sterującym radiem (to duże na środku)
4) Wyświetli się Searching... i po chwili telefon działa
11. Jak wyłączyć ekran convers+ gdy siedzimy w aucie wieczorkiem i nie chcemy być oświetlani przez ten wspaniały gadżet Forda?
-zamknąć centralny zamek i convers+ zniknie
12. Zerowanie kontrolki wymiany oleju (znalazłem na zagranicznym forum)
- zamknij wszystkie drzwi
- przełącz stacyjkę na poz. II
- równocześnie naciśnij pedał hamulca i gazu i przytrzymaj przez 15 sek.
13. Procedura wyłączania sygnalizacji dźwiękowej niezapięcia pasów.
- zamknięte drzwi, stacyjka w poz. 0, odpięte pasy, zaciągnięty ręczny
- zapinamy i odpinamy pasy 9-cio krotnie (zakańczając odpiętymi pasami)
14. Przed wyjściem wieczorem z samochodu można pociągnąć dźwignię kierunkowskazów w stronę kierownicy - zapalą się reflektory i zgasną automatycznie po 3 minutach lub po 30 sekundach od zamknięcia drzwi.
15. Programowanie nowego pilota zdalnego sterowania:
1) Włóż kluczyk do włącznika zapłonu.
2) Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a następnie z powrotem do położenia 0 cztery razy, w krótkich odstępach czasu (co około sekundę).
3) Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i naciśnij dowolny przycisk na pilocie zdalnego sterowania.
4) Ponownie włóż kluczyk i obróć dopołożenia II, a następnie 0. Wyjmij kluczyk i sprawdź działanie pilota zdalnego sterowania, aby upewnić się, że programowanie zostało ukończone pomyślnie.

Oczywiście wszystko zależy od wersji naszych aut. Należy sprawdzić wszystko doświadczalnie na sobie, bo auta się różnią. Jeśli o czymś zapomniałem proszę o dodanie w formie np. 16. .... itd. Pozdrawiam

jvc
30-01-2013, 07:23
Dobra robota, skopiowane do pierwszego postu :)

eclipse
30-01-2013, 07:41
1. Można tak zmienić funkcję odryglowywania, że naciśnięcie przycisku odryglowywania raz spowoduje wyłączenie zamka centralnego lub układu podwójnego ryglowania drzwi, rozbrojenie alarmu oraz odryglowanie tylko drzwi kierowcy. Naciśnięcie przycisku odryglowywania dwa razy w ciągu trzech sekund spowoduje również odryglowanie drzwi pasażerów. Aby zmienić tę funkcję, naciśnij jednocześnie i przytrzymaj przyciski odryglowywania i ryglowania przez co najmniej 4 sekundy przy wyłączonym zapłonie. Kierunkowskazy migną raz, sygnalizując pomyślną zmianę programu funkcji odryglowywania. Ponowne naciśnięcie i przytrzymanie przycisków przez co najmniej 4 sekundy przywróci poprzednią funkcję.
3. Test audio (dziala u mnie w mkIV na Sony, dziala tez na Sony w poprzednim focusie wiec raczej to stary patent): Majac wlaczone radio nalezy nacisnac i przytrzymac "3" i "6" przez kilka sekund.
4. W MK4 odpalanych przyciskiem a nie kluczykiem po naciśnięciu przycisku OK naciskając tylko raz przycisk power można odczytać dane lecz wyglądają one trochę inaczej niż na odpalonym aucie. Mianowicie np: auto nie pokazuje ładowania przez alternator akumulatora(bo jak?) ale pokazuje nam za to stan naładowania i wiemy jak wygląda stan baterii . Chcąc mieć test na odpalonym aucie musimy nacisnąć przycisk OK i przycisk POWER dwa razy wtedy test jest na odpalonym samochodzie no i info troszkę mamy inne) Wyjście z testu - nie trzeba wyłączać zapłonu po prostu przytrzymać przycisk OK i wróci nam wszystko do stanu normalnego.
5. Działanie doświetlaczy zakrętów przy ksenonach zależy od ustawienia pozycjipokretła wyboru świateł (z lewej). Gdy są włączone światła automatyczne (tak jak ja, same się zapalają przy odpaleniu auta) to:
Ustawienie dźwigni na 0 - ksenony odpalają się - ale nie działa doświetlanie zakrętów
Ustawienie dźwigni na światła mijania - ksenony odpalają się - działa doświetlanie zakrętów.
6. Zamykasz autko, przytrzymujesz guzik od zamykania, i szyby jadą do góry.
Przy otwieraniu też tak jest - przytrzymujesz przycisk i szyby jadą w dół.
7. Jednokrotne naciśniecie na otwarcie bagażnika – bagażnik otwiera się
dwukrotne – bagażnik otwiera się i lekko podskakuje
8. Wciskając MENU i nie puszczając go naciskamy NAVI o jakim modelu mowa ?pojawia się wtedy menu serwisowe systemu nawigacji a tam (,,,,pożemy ,,,)sporo różnych fajnych rzeczy zobaczyć i zrobić ... np:
2) zobaczyć raport błędów oraz kolejne etapy działania sprzętu
3) poziomy sygnału i jakości RDS
4) możemy ustawiać sobie bardziej szczegółowo działanie radia ... np zwiększość czułość wyszukiwania kanałów
5) test LCD
6) sprawdzić wersję softu, urządzenia, itd
7) test radia
aaa wyjście z tego po wciśnięciu jakiegokolwiek innego przycisku
9. Do menu servisowego wchodzi sie wciskajac jednoczesnie CD/AUX+Climate+Home w menu tym miedzy innymi mozna zdowngradowac system do poprzednich wersji odczytac predkosc z GPS i wiele innych.
10. Gdy telefon nie zaloguje się automatycznie przez Bluetooth do radia SONY 6CD MP3 to:
- nie trzeba gmerać w telefonie ani wyłączać radia, wystarczą 3 kliknięcia na panelu SONY i telefon znów będzie w systemie.

1) Naciskamy przycisk PHONE (nie ikonkę tylko przycisk na panelu)
2) Naciskamy przycisk MENU
3) Naciskamy środkowy przycisk na kole sterującym radiem (to duże na środku)
4) Wyświetli się Searching... i po chwili telefon działa
11. Jak wyłączyć ekran convers+ gdy siedzimy w aucie wieczorkiem i nie chcemy być oświetlani przez ten wspaniały gadżet Forda?
-zamknąć centralny zamek i convers+ zniknie
12. Zerowanie kontrolki wymiany oleju (znalazłem na zagranicznym forum)
- zamknij wszystkie drzwi
- przełącz stacyjkę na poz. II
- równocześnie naciśnij pedał hamulca i gazu i przytrzymaj przez 15 sek.
13. Procedura wyłączania sygnalizacji dźwiękowej niezapięcia pasów.
- zamknięte drzwi, stacyjka w poz. 0, odpięte pasy, zaciągnięty ręczny
- zapinamy i odpinamy pasy 9-cio krotnie (zakańczając odpiętymi pasami)w jakim modelu to działa
14. DOŚWIETLANIE DROGI PRZED SAMOCHODEMPrzed wyjściem wieczorem z samochodu można pociągnąć dźwignię kierunkowskazów w stronę kierownicy - zapalą się reflektory i zgasną automatycznie po 3 minutach lub po 30 sekundach od zamknięcia drzwi.
15. Programowanie nowego pilota zdalnego sterowania:JAKIE MODELE KLUCZYKA)
1) Włóż kluczyk do włącznika zapłonu.
2) Przełącz kluczyk z położenia 0 do II, a następnie z powrotem do położenia 0 cztery razy, w krótkich odstępach czasu (co około sekundę).
3) Wyjmij kluczyk z włącznika zapłonu i naciśnij dowolny przycisk na pilocie zdalnego sterowania.
4) Ponownie włóż kluczyk i obróć dopołożenia II, a następnie 0. Wyjmij kluczyk i sprawdź działanie pilota zdalnego sterowania, aby upewnić się, że programowanie zostało ukończone pomyślnie.

Oczywiście wszystko zależy od wersji naszych aut. Należy sprawdzić wszystko doświadczalnie na sobie, bo auta się różnią. Jeśli o czymś zapomniałem proszę o dodanie w formie np. 16. .... itd. Pozdrawiam

I ładnie - prawie zgrabnie wszystko opisane choć niedosytem pozostaje brak zdjęć lub szkic choćby z instrukcji obsługi poszczególnych pozycji by się nikt nie pogubił o jakim modelu/ wersji jest opisane . 8)

mayak
30-01-2013, 08:15
ładne, ale trochę można uzupełnić:
naciskając jednocześnie 1 i 6 wyświetla się wersja oprogramowania radia (6000cd i Sony)

bez dotykowej navi też można testować i odczytywać kody błedów klimy (było to już na forum MND, ale poniższe przekopiowałem z tesgo postu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1945532&postcount=14)

Self-test :
1) Nacisnąć przyciski "OFF i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "Auto" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"
2) System zacznie self-test i ZAPISZE ewentualne kody błędów DTC (Diagnostic Trouble Codes).
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów i wyjście z self-testu.
4) Naciśnięcie jakiegokolwiek innego przycisku spowoduje wyjście z self-testu bez wymazania kodów błędów DTC

Odczyt błędów DTC
1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "headroom" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"
2) Kody błędów DTC (sporadyczne) zostaną wyświetlone.
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów

Odczyt wersji softu
1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "AC" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"

Gdy telefon nie zaloguje się automatycznie przez Bluetooth do radia SONY 6CD MP3 to:
nie dotyczy tylko Sony 6cd, bo to zwykłe wybieranie aktywnego telefonu w menu bluetooth'a - działa z 6000cd i Sony (nie wiem jak z navi) wyposażonym w fordowski moduł BT (z/bez usb)

slav-kiler
13-05-2013, 18:25
Witam , znalazłem po niemiecku opis jak wyłączyć ostrzeżenie o nie zapiętych pasach w mk4 ale po niemiecku. Może ktoś by przetłumaczył i wkleił?
`` Janz wichtig: Gurtwarner abstellen!

In der Beschreibung ist die Anleitung zum Aktivierung / Deaktivierung des Gurtwarner beim MK IV. Funktioniert auch.

Vorbereitung

1. Feststellbremse betätigen

2. Getriebe in Parkstellung (Fahrzeuge mit Automatikgetriebe) bzw. in Leerlaufstellung beim Schaltgetriebe.

3. Zündschalter in Stellung 0 drehen

4. Alle Türen vom Fahrzeuginnenraum aus schließen

Aktivierung / Deaktivierung

1. Zündschalter in Stellung II bringen (Motor nicht starten)

2. Die Warnleuchte - Sicherheitsgurt erlischt innerhalb von 10 Sekunden

3. Schritt 6 muss innerhalb von 60 Sekunden abgeschlossen sein, andernfalls muss der Vorgang wiederholt werden.

4. Gurtschloss 9 mal schließen und wieder öffnen, dann geöffnet lassen.

5. Die Warnleuchte - Sicherheitsgurt blinkt 3 mal zur Bestätigung der Statusänderung - Sicherheitsgurt - Überwachung.

6. Zur Aktivierung der Sicherheitsgurt - Überwachung Schritte 1 bis 7 wiederholen.

7. Nach Bestätigung ist der Vorgang zur Aktivierung / Deaktivierung abgeschlossen.

Manchmal klappt es nicht gleich beim ersten mal, dann einfach wiederholen. ``

jvc
13-05-2013, 18:41
Ja Ci to przetłumaczę w jednym zdaniu...a z resztą wystarczyło poszukać :)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1216865&postcount=20

slav-kiler
13-05-2013, 18:56
Ok , myślałem że coś nowego znalazłem ;p

kryzys
22-06-2013, 02:33
14. Przed wyjściem wieczorem z samochodu można pociągnąć dźwignię kierunkowskazów w stronę kierownicy - zapalą się reflektory i zgasną automatycznie po 3 minutach lub po 30 sekundach od zamknięcia drzwi.

a ja się pytam po co jest taka funkcja, po wyłączeniu zapłonu pociągnięcie dźwigni kierunkowskazu na dół lub do góry powoduje odpowiednio włączenie świateł pozycyjnych przednich i tylnych tylko z lewej lub prawej strony samochodu, czy świecą nadal (i jak długo) po zamknięciu auta pilotem to jeszcze nie sprawdzałem - może ktoś zerknie u siebie

Kolbi35
22-06-2013, 03:36
Kolego funkcja taka jest po to, żeby w sytuacji kiedy stoisz na poboczu i w zależności od strony zatrzymania pojazdu, pokazać obrys samochodu. Celem jest widoczność dla innych kierowców ( sytuacje awaryjne a w szczególności w nocy).

tocamartin
22-06-2013, 07:17
Ja ci powiem kolego. Jak parkujesz fure w ciemnej uliczce czy coś i to w zależności po której stronie. Wychodząc z auta włączasz kierunek prawo bądź w lewo i zapala ci się zadana strona auta i jesteś widoczny. Nie musisz włączać wszystkich postojowych w tym momencie. A swieca się do momentu wyłączenia przez kieroiwcę.

Mój przedmowca dobrze to opisał pierwszy. Strona nie załadowała mi się cala :)

kryzys
22-06-2013, 15:44
a czy jest taka opcja że jak się spali żarówka kierunkowskazu w przednim reflektorze to jej funkcję przejmuje halogen przeciwmgielny (mruga)

darmodziej
22-06-2013, 15:57
Nawet, jeżeli byłaby taka opcja, to jest to niezgodne z przepisami, bo kierunkowskaz musi mieć kolor żółty selektywny.

tocamartin
22-06-2013, 16:50
a ja mam takie pytanie. mam blaupunkta nx. przeważnie w radiach jest guzik "mute/pauza" tak jak w moim starym sony. Czy jest jakas gdzies możliwość wyciszenia szybko muzy/radia?? (nie chodzi mi o ściszenie gałką czy wyłączenie navi)
Telefon mam sparowany z navi i w chwili przychodzącego połączenia załącza sie głośnomówiący.

kosalki
17-07-2013, 15:30
Witam!! :)
Jestem nowym forumowiczem i mam takie pytanie odnośnie ryglowania drzwi. Mam Mondeo mk3 2.0 TDci.Zakodowałem tak jak jest w opisie żeby po ruszeniu wszystkie drzwi się zamykały.I tak jest , po przekroczeniu około 3km/h zamykają się drzwi. Ale pojawił się problem ponieważ kiedy np. zatrzymam się i chce wyjść z auta otworzyć bramę to muszę wyjąć kluczyk ze stacyjki i w nim nacisnąć "otwartą kłódkę" , ponieważ inaczej drzwi kierowcy się nie otworzą od środka,są zaryglowane.Pozostałe drzwi otwiera się bez problemu po przez zwykłe pociągnięcie klamki od środka. Jak można to przekodować żeby dalej było samoczynne zamykanie wszystkich drzwi ale żeby każde można było otworzyć od środka łącznie z drzwiami kierowcy?? Teraz kiedy chcę jeszcze raz np. zakodować zamykanie drzwi to nie mogę, ponieważ kiedy włożę kluczyk do stacyjki i ustawie na pozycje 2 (zapłon) i chcę zamknąć i otworzyć ręką centralny w drzwiach kierowcy to jak zamknę to już nie mogę otworzyć.Znowu muszę wyjąć kluczyk ze stacyjki i nacisnąć "otwartą kłódkę" :( Bardzo proszę o pomoc :( :(

darmodziej
17-07-2013, 15:40
jak zamknę to już nie mogę otworzyć.Znowu muszę wyjąć kluczyk ze stacyjki i nacisnąć "otwartą kłódkę" A nie masz drugiego kluczyka?

MaXyM
17-07-2013, 15:54
darmodziej, a co sugerujesz? aby wozil ze soba 2 kluczyki?

Swoja droga to dziwne ze przy automatycznym zamykaniu zamkow nastepuje ryglowanie, i to jeszcze tylko jednych drzwi

darmodziej
17-07-2013, 16:09
MaXyM, przeczytaj dokładnie, co napisał kosalki.Teraz kiedy chcę jeszcze raz np. zakodować zamykanie drzwi to nie mogę, ponieważ kiedy włożę kluczyk do stacyjki i ustawie na pozycje 2 (zapłon) i chcę zamknąć i otworzyć ręką centralny w drzwiach kierowcy to jak zamknę to już nie mogę otworzyć.Znowu muszę wyjąć kluczyk ze stacyjki i nacisnąć "otwartą kłódkę" Jak z tego wynika, miał problem przy próbie programowania, bo musiał w trakcie wyjąć kluczyk ze stacyjki. Dla mnie rozwiązanie jest proste, jeden kluczyk w stacyjce, drugi w ręce. Teraz rozumiesz?

jvc
17-07-2013, 16:51
Wątek dotyczy mk4

kosalki
17-07-2013, 22:42
czyli nie ma na to rady? :(

foni
17-07-2013, 23:05
Ja Ci to przetłumaczę w jednym zdaniu...a z resztą wystarczyło poszukać :)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1216865&postcount=20

Mondeo z 2013 roku i.... nie działa ta procedura... :(
w poprzednim (z 2008r.) bez problemu działało

kosalki
18-07-2013, 15:35
Znalazłem sposób na odkodowanie mojego problemu (kiedy przekraczam predkość 3km/h wszystkie drzwi się zamykają ale nie da się otworzyć drzwi kierowcy, ponieważ się ryglowały-pozostałe się poprawnie tylko zamykały i trzeba otwierać z kluczyka od zewnątrz lub po przez wciśnięcie "otwartej kłódki")
Poprosiłem drugą osobę żeby (drugim kluczykiem) z zewnątrz auta otwierała z kluczyka kiedy ja zamykałem od środka (procedura 3 razy itd.) i udało się. Pozbyłem się tego problemu :)
Ale.... powstał kolejny... :(
Kiedy od środka zamknę drzwi kierowcy (wciskając zamykanie przy klamce) to one od razu się ryglują. Nie mają podwójnej opcji jak pozostałe drzwi , że najpierw się zamkną , a dopiero drugim razem się ryglują. Czy ktoś może mi powiedzieć czy tak jest we wszystkich mk3? Czy da się to przestawić?? Jeśli by mi się udało zrobić, że po zamknięciu drzwi kierowcy od środka mogę je klamką otworzyć to podejrzewam ,że automatyczna blokada drzwi po przekroczeniu 3km/h będzie działać poprawnie.

rednaxelA
18-07-2013, 15:47
Masz uszkodzony zamek kierowcy - zawilgocone, zasniedziale mikrolaczniki, trzeba rozebrac zamek i sprobowac oczyscic styki.

Bump: A teraz spojrzalem ze masz mk3 - to jest temat o mk4...

kosalki
18-07-2013, 15:51
Dziękuje :) Może uda mi się to jakoś zrobić.. chociaż dziwne, bo jest upał.. Chyba,że wcześniej to się stało i zdążyło zaśniedzieć :/ Dziękuję jeszcze raz :)

MaXyM
18-07-2013, 16:08
Nie wiem czy juz pytalem, czy istnieje mozliwosc uruchomienia HillAssist przez zaznaczenie opcji w ELM/IDS, czy wymagane sa jakies przerobki sprzetowe?

MaXyM
20-08-2013, 10:10
Nie znalazlem odpowiedniejszego watku.
Przedwczoraj mialem okazje po raz pierwszy wykorzystac funkcje follow home. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy swiatla nie zgasly po 30 sek. Okazalo sie ze swiatla sie swieca tak dlugo dopoki breloczek (mam system Key Free) jest w poblizu auta. Po tym jak oddalilem sie od niego swiatla faktycznie zgasly po 30 sek.

Rob^
11-09-2013, 14:41
Czy może ktoś zna już jakiś trick aby w Mondeo MK4 podobnie jak w MK3 automatycznie zamykały się drzwi po ruszeniu samochodu ?
Czy trzeba molestować o to ASO.
:D

mayak
11-09-2013, 15:08
ASO tego nie zrobi (IDS ma to zablokowane od jakiegoś czasu), ale ELMConfigiem można to aktywować :)

Rob^
11-09-2013, 15:21
Czyli potwierdzasz to co wiem :(
W takim razie kto mi to uaktywni ? ... najlepiej <200km od Krosna :D

bartoszek
11-09-2013, 15:27
ROB, pewnie ktoś w Klukach będzie miał kabelek, wybierasz sie?

Rob^
11-09-2013, 16:01
ja na 99% będę ... ale z moją A$ką jest pewien problem :(

Zuber
11-09-2013, 18:02
Czyli potwierdzasz to co wiem :(
W takim razie kto mi to uaktywni ? ... najlepiej <200km od Krosna :D

Jak będziesz w Rzeszowie, to możemy spróbować. Sam mam ochotę to zrobić, ale dopiero po przeglądzie.

luksw
12-09-2013, 09:10
Witam Podłączę się pod ostatnie pytanie odnośnie zamykania drzwi po ruszeniu. Szukam kogoś z Lubina lub okolic kto pomoże lub jakiegoś dokładnego tutoriala co gdzie zmienić w ustawieniach.
Drugie pytanie trochę inne. Czy jest możliwość ustawienia automatycznego składania lusterek po ryglowaniu drzwi z pilota (po 2x wciśnięciu przycisku) lub po uruchomieniu funkcji domykania szyb a po ponownym otwarciu samochodu żeby się rozkładały

bartoszek
12-09-2013, 09:57
A ja się zastanawiam, jak realizowane jest otwieranie tych drzwi. A mianowicie, wsiadam do auta, rusza, drzwi się zamykają. Staję na światłach i znajomy chce się dosiąść. Jak otworzyć drzwi? Przyciskiem do blokowania szyb czy po prostu ciągnąc za "przycisk" nad klamką?

kuba1961
12-09-2013, 10:08
Przyciskiem nad klamką.

mayak
12-09-2013, 10:10
Witam Podłączę się pod ostatnie pytanie odnośnie zamykania drzwi po ruszeniu. Szukam kogoś z Lubina lub okolic kto pomoże lub jakiegoś dokładnego tutoriala co gdzie zmienić w ustawieniach.
było , polecam wątki o elmconfigu
Drugie pytanie trochę inne. Czy jest możliwość ustawienia automatycznego składania lusterek po ryglowaniu drzwi z pilota (po 2x wciśnięciu przycisku) lub po uruchomieniu funkcji domykania szyb a po ponownym otwarciu samochodu żeby się rozkładały
też 'było' - takie zachowanie byłoby idealne, ale tak nie da się, można tylko wymienić moduły drzwiowe na poliftowe i wtedy chyba zawsze będą składały się lusterka (co też nie jest dobre)
A ja się zastanawiam, jak realizowane jest otwieranie tych drzwi. A mianowicie, wsiadam do auta, rusza, drzwi się zamykają. Staję na światłach i znajomy chce się dosiąść. Jak otworzyć drzwi? Przyciskiem do blokowania szyb czy po prostu ciągnąc za "przycisk" nad klamką?
dokładanie tak samo jakbyś sam, osobiście zaryglował drzwi od środka przed lub po ruszeniu :D :D :D

bartoszek
12-09-2013, 10:17
Cytat:
Napisał bartoszek_pl
dokładanie tak samo jakbyś sam, osobiście zaryglował drzwi od środka przed lub po ruszeniu

Pytam bo np w pasacie jest dodatkowy przycisk do otwierania i zamykania drzwi.

A zapytam się jeszcze, jak ktoś ma ustawione otwieranie tylko drzwi kierowcy, to po ruszeniu nie ma już możliwości otworzenia pozostałych drzwi. Chyba tylko wyjęcie kluczyka ze stacyjki i naciśnięcie przycisku na nim. No chyba, że działa również poprzez zamknięcie ręczne drzwi kierowcy i ponowne otworzenie.

MaXyM
12-09-2013, 11:56
janw mdo mam oprocz dzwigienki w klamce, takze przycisk nad/przed klamka ktorym mozna otworzyc wszystkie drzwi. przypuszczam ze sluzy wlasnie do otwarcia pozostalych drzwi w przypadku gdy pilotem otwieradz tylko drzwi kierowcy

bartoszek
12-09-2013, 12:17
A możesz wrzucić fotkę jak to wygląda? Masz polifta. Szukałem boczków j klamek na allegrogo ale nic podobnego nie znalazłem.

piotrali
12-09-2013, 15:40
, takze przycisk nad/przed klamka ktorym mozna
Ten przycisk masz ponieważ masz w wyposażeniu keyless entry (bezkluczykowe otwieranie i zamykanie)

MaXyM
12-09-2013, 16:39
a widzisz. tyle ze jaki ma z tym zwiazek keyless entry? w momencie pociagniecia za klamke otwiera sie cale auto. porzytek z tego buttonu bylby taki sam w wersji bez keyless.
w kazdym razie, ci ktorzy nie maja przycisku, aby otworzyc pozostale drzwi musza zamek zamknac a nastepnie otworzyc. tak to chyba dziala w ff2 wiec pewnie i w mdo

PAFFCIO
13-09-2013, 11:31
...
A zapytam się jeszcze, jak ktoś ma ustawione otwieranie tylko drzwi kierowcy, to po ruszeniu nie ma już możliwości otworzenia pozostałych drzwi. ...
Eeee chyba nie. Mam system bezkluczykowy, jednakże, bez względu na to czy otworzę wyłącznie drzwi kierowcy (jedno przyciśnięcie na pilocie), czy wszystkie drzwi (podwójne przyciśniecie na pilocie), po ruszeniu i tak blokują się wszystkie drzwi i bagażnik (słychać zamki w drzwiach). Jeżeli chcę komuś otworzyć drzwi (wsiadającemu z zewnątrz) to zwyczajnie odblokowuję drzwi poprzez odciągnięcia rygla, tego przycisku nad klamką drzwi kierowcy.
Oczywiście w takiej sytuacji odryglowują się wszystkie drzwi i bagażnik. Jak ruszę, znów się zamykają.
Nie bardzo więc rozumiem w czym problem, a już na pewno nie ma potrzeby otwierania drzwi kierowcy czy wyłączania całego samochodu...wprawdzie nie mam kluczyka ale to chyba bez znaczenia.

w kazdym razie, ci ktorzy nie maja przycisku, aby otworzyc pozostale drzwi musza zamek zamknac a nastepnie otworzyc. tak to chyba dziala w ff2 wiec pewnie i w mdo
jak to nie mają przycisku??? Przecież w mondeo nie ma chyba słupków / rygielków do drzwi przy oknach tylko są one zawsze i bez względu na wersję, zespolone przy klamkach

MaXyM
13-09-2013, 14:00
ja, oprocz rygielkow w klamkach ma. przycisk z obrazkiem otwartej klodki i nim moge otworzyc wszystkie drzwi.

Chefalumpy
25-09-2013, 18:20
witam. mam pytanie. kiedyś miałem taka funkcję, że drzwi zamykały się same po wyjściu z samochodu gdzieś po około 30 sekundach. po wywaleniu softu w panelu dotykowym i wgraniu nowego funkcja ta ( dobra dla zapominalskich ) nie działa. Posiadam Mondeo MK4 2008 r. Jeżeli ktoś zna odpowiedź będę wdzięczny.

Bump:

gregor75
25-09-2013, 19:11
Ta funkcja nie działa tak jak opisujesz.
Drzwi automatycznie zamykają się po 30s , jeżeli otworzysz centralny zamek z pilota ,a nie otworzysz drzwi.
Ma to na celu uniknięcie przypadkowych otwarć cz.

pandox
26-11-2013, 15:30
A jak wygląda procedura wyłączania sygnalizacji niezapięcia pasów w wersjach z przyciskiem Power?

kopydleusz
26-11-2013, 15:54
procedura wyłączania sygnalizacji niezapięcia pasów w wersjach z przyciskiem Power?

Identycznie - stacyjkę włączasz wciskając przycisk bez wciskania sprzęgła.

lesiux
27-11-2013, 17:42
A jak wygląda procedura wyłączania sygnalizacji niezapięcia pasów w wersjach z przyciskiem Power?

dokładnie jak pisze kolega wyżej, wciskasz przycisk bez sprzęgła i 9 razy zapinasz-odpinasz pasy. Wczoraj sprawdziłem i działa :)

Mnie zastanawia za to inna rzecz. Wszedłem dziś do trybu testowego i zaobserowałem, że wskazówka temperatury za szybko się dźwiga w stosunku do wskazań komputera. Wskazówka pokazywała normalną temperaturę w połowie skali ~80 stopni w momencie kiedy komputer pokazywał dopiero 49.
Może ktoś to sprawdzić u siebie czy to normalne? Może cyfrowy komputer przekłamuje, choć skłaniałbym się ku wskazówce bo mimo pokazywania normalnej temp. z nawiewów nie leci gorące powietrze, więc raczej silnik nie jest jeszcze nagrzany do tej temperatury.

kamildts
27-11-2013, 19:03
Wydaje mi się że to normalne, u mnie w Mondziaku i Focusie MK2 jest tak samo. Dodam że obydwa benzyniaki.

kryzys
27-11-2013, 20:15
Czy jest jakaś opcja aby radio się wyciszało automatycznie jak się załączy parktronik? Radio i parktronik (przód+tył) są fabryczne. I czy nie da się ustawić tych głośniczków z parktronika aby rozróżniały przy bibczeniu prawą i lewą stronę z przeszkodą? Na szczęście przynajmniej przód i tył mają inny ton. W pozostałych samochodach tak mam tylko we fordzie ni chu chu...

kopydleusz
27-11-2013, 21:49
Może ktoś to sprawdzić u siebie czy to normalne?
U mnie wskazówka odrywa się od lewej krawędzi jak tryb testowy pokaże 60 stopni, jednak ja mam Duratorq, a to całkiem co innego. Wskazówka wiernie pokazuje to, co tryb testowy.

tedi_k
27-11-2013, 23:29
Czy jest jakaś opcja aby radio się wyciszało automatycznie jak się załączy parktronik? ...

Sony oraz poliftowy sterownik parktronica przód-tył tak robią.

...I czy nie da się ustawić tych głośniczków z parktronika aby rozróżniały przy bibczeniu prawą i lewą stronę z przeszkodą? ...

A tego nie zrobili. Na fabrycznej kamerze cofania widać, że sterownik parktronica dla każdego czujnika osobno wysyła po CAN informację o odległości od przeszkody, dzięki czemu sterownik fabrycznej kamery cofania na obrazie koloruje dla każdego czujnika osobno strefę zieloną-żółtą-czerwoną. Nie ma to jednak żadnego wpływu na ton w głośnikach czy to po lifcie (gdzie parktonic dla Sony nadaje przez głośniki radia) czy przed liftem, kiedy ma swoje własne dwa głośniczki.

Pejotwroc
28-11-2013, 06:41
U mnie w benzynę wskazówka temperatury silnika odrywa się od zera jak w komputerze pojawia się mniej więcej 60 stopni.

MaXyM
28-11-2013, 12:35
Kontynuujac temat temperatury, w moim FFII, temp w trybie testowym pokazuje 130* kiedy wskazowka jest na 90* (czy jakos tak). Ale tak ma byc.

lesiux
28-11-2013, 17:06
Ktoś z duratec 2.0 może sprawdzić, będę wdzięczny bo nie wiem czy robić z tego problem czy nie. Co będzie jak silnik się zacznie przegrzewać? Czy wskazówka zareaguje?

kamildts
28-11-2013, 17:23
Tak jak wspominałem wyżej, w moim Duratec HE 2.0 jest tak samo

kryzys
28-11-2013, 18:58
Sony oraz poliftowy sterownik parktronica przód-tył tak robią.
Drążąc temat... zakładam że radio poliftowe nie specjalnie jest zmienione, a moje posiada moduł BT (Sony z BT, 1 CD - "SONY CD") który wycisza radio podczas rozmowy to czy da się jakoś podpiąc sygnał z włączającego się parktronika do tegoż modułu lub radia aby się wyciszało?

Ewentualnie czy wystarczy sama podmiana sterownika parktronika na poliftowy - i tu czy może być z innych modeli forda (przy założeniu że oznaczenia się będą zgadzać), i czy wystrczy taki sterwonik zamienić czy trzeba jeszcze coś programować przy okazji?
Może ktoś ma oznaczenia sterowników parktoronika (przód+tył) przed i po liftowych?

lesiux
30-11-2013, 15:31
Tak jak wspominałem wyżej, w moim Duratec HE 2.0 jest tak samo

Ok, dzięki, faktycznie gdzieś mi to umknęło.

tedi_k
30-11-2013, 17:10
...czy da się jakoś podpiąc sygnał z włączającego się parktronika do tegoż modułu lub radia aby się wyciszało?

Ewentualnie czy wystarczy sama podmiana sterownika parktronika na poliftowy - i tu czy może być z innych modeli forda (przy założeniu że oznaczenia się będą zgadzać), i czy wystrczy taki sterwonik zamienić czy trzeba jeszcze coś programować przy okazji?
...

Trzeba wymienić sterownik parktronica na taki zaczynający się od BS... (czyli rok modelowy 2011 - o tym świadczy ta pierwsza litera B). Na przykład taki (choć ten jest bardzo drogi...) http://allegro.pl/sterownik-modul-parkowania-pdc-ford-s-max-mondeo-i3751397533.html
Trzeba pamiętać, że przedostatnia litera oznacza czy jest to moduł na przód-tył czy na sam tył. Ten -AD jest na przód-tył. Sam tył ma przedostatnią literę -B.

Czy trzeba będzie coś inicjować komputerem zależy od konfiguracji samochodu-dawcy. Jest duże prawdopodobieństwo, że zadziała samo (oczywiście jeśli radio sony to obsłuży). Moduł poliftowy nie ma głośniczka, więc jest kwestia jak będzie z odpowiedniością instalacji w samochodzie...

kryzys
01-12-2013, 09:22
Moduł poliftowy nie ma głośniczka, więc jest kwestia jak będzie z odpowiedniością instalacji w samochodzie...

Więc poliftowe moduły wykorzystują głośniki z instalacji radiowej?

Mam jeszcze pytanko o Radio "SONY CD" - czy jest jakaś różnica w modelach poliftowych? (pod kątem parktronika oczywiście - połączenia pinów, oznaczenia...)

Dzięki wielkie Tadeuszu za pomoc w tym zagadnieniu, porozglądam się za odpowiednim modułem w rozsdądnej cenie.

tedi_k
01-12-2013, 20:07
Na własne oczy widziałem i uszy słyszałem u kolegi, u którego nie chciała z tym modułem poliftowym zagrać nawigacja NX. Po powrocie do radia Sony z głośników w tylnych drzwiach było słychać tylne czujniki a z głośników przednich - przednie czujniki. Oczywiście tak dobrze, żeby jeszcze właściwa strona "piszczała" to nie ma...:p
Komunikacja pomiędzy modułem a radiem odbywa się po CAN (który jest podpięty do modułów przedliftowych oraz także do radia przedliftowego), więc z instalacją raczej problemów nie powinno być. Jedyne co może stanowić barierę, to być może potrzebna jest jakaś specjalna wersja (a dokładnie firmware) radia Sony. Tego wtedy z owym kolegą nie sprawdziłem - za długo nam zeszło na walce z nawigacją NX...

pandox
19-01-2014, 14:01
Jak wyłączyć sygnalizację niezapiętych pasów to wiadomo. Czy żeby ją włączyć to też jakoś podobnie?

jvc
19-01-2014, 14:11
Robisz tak samo jak przy dezaktywacji.

michalo1979
19-01-2014, 18:54
Witam wszystkich forumowiczów.
Od września jestem posiadaczem Mondeo MK4 z 2010 roku. No i pierwszą rzeczą która zaczęła mnie wkurzać to właśnie brzęczyk przypominający o nie zapiętych pasach. W ten właśnie sposób trafiłem na to forum. Czy ktoś zna sposób na skuteczne wyłączenie sygnalizacji pasów bo dziewięciokrotne zapinanie i odpinanie w moim przypadku nie działa.

pozdrawiam Michał

foni
19-01-2014, 19:47
Witam wszystkich forumowiczów.
Od września jestem posiadaczem Mondeo MK4 z 2010 roku. No i pierwszą rzeczą która zaczęła mnie wkurzać to właśnie brzęczyk przypominający o nie zapiętych pasach. W ten właśnie sposób trafiłem na to forum. Czy ktoś zna sposób na skuteczne wyłączenie sygnalizacji pasów bo dziewięciokrotne zapinanie i odpinanie w moim przypadku nie działa.

pozdrawiam Michał

Spróbuj raz więcej powtórzyć tę czynność ;-)
Dziewięć to w tym przypadku wciąż za mało.

michalo1979
19-01-2014, 21:18
Spróbuję aczkolwiek zauważyłem coś innego.
Mianowicie, przy próbie "dziewięciokrotnej" zapinania po czwartym zapięciu i odpięciu kontrolka pasów miga trzy czy cztery razy i brzęczyk jest zdeaktywowany. Problem polega na tym że po każdym uruchomieniu samochodu trzeba by tę czynność ponawiać bo znowu brzęczy i brzęczy . Mam co prawda inny sposób, zakupiłem za pięć złotych polskich na szrocie samo zapięcie do pasa, ale wolałbym na stałe mieć to z głowy.

Kipa
19-01-2014, 21:47
Nie kombinuj chłopie, załóż sobie to zapięcie z Allegro i będziesz miał spokój raz na zawsze.
Po co czytać forum i mieć kłopoty.

michalo1979
19-01-2014, 22:13
Na razie tak mam zapięte i mi tylko czasem pika jak wsiądzie pasażer. Natomiast zastanawia mnie tylko czy jest jakiś inny sposób aby to wyłączyć, wcześniej miałem Toledo z 2007 roku z równie upierdliwym brzęczykiem, tylko tam wystarczyła jedna wizyta u magika z podłączeniem pod komputer i nastała cisza ...

Rob^
20-01-2014, 05:40
michalo1979 a ja uważam że przypomnienie o nie zapięciu pasów to bardzo fajna funkcja.
Szkoda tylko że nie działa na tylnych siedzeniach.
Z racji jeżdżenia od ładnych paru lat autami z taką sygnalizacją mam już wyrobiony odruch zapinania pasów zaraz po wejściu do auta ;)
Czy masz jakiś inny powód poza "bo tak" aby wyłączyć tą sygnalizację ?

gozdi
20-01-2014, 06:01
Dokładnie Rob - ja z premedytacją nie wyłączyłem brzęczyka - na początku oczywiście mnie denerwował, ale teraz ja i moja połówka odruchowo zapinamy pasy - więc działanie prewencyjne osiągnięte- o bezpieczeństwie nie wspominam.

Lukaszko
20-01-2014, 07:39
Trochę OT się robi o konieczności zapinania pasów. Ja brzęczek wyłączyłem bo jak otwieram bramę i wjeżdżam na posesję to nie muszę zapinać pasów. W innym wypadku bym je zostawił bo pasażerom nie musiałbym sam o tym przypominać. Ja osobiście nikogo nie przewiozę autem bez pasów. Ale każdy ma swój rozsądek, niektórych nic nie przekona.

bartoszek
20-01-2014, 08:16
ja uważam że przypomnienie o nie zapięciu pasów to bardzo fajna funkcja.
Szkoda tylko że nie działa na tylnych siedzeniach.

no z tymi tylnymi siedzeniami to przegiąłeś Rob. Ja również uważam, że funkcja jest rewelacyjna. W renault pika przez minutę, a później tylko lampka się pali. U nas w mondkach piszczy non stop - i to jest super. Można wyłączyć jak komuś się nie podoba, albo ma przeciwwskazania medyczne.
W kwestii tylnych siedzeń. Czasami chcą nie chcąc czasami się coś przewozi z tyłu na kanapie i nie ma jak tego zapić pasami :)
Ja ostatnio przewoziłem kociaste w kontenerze na przednim fotelu - sztuk małych 4 w dużym kontenerze, i co chwila jak kociaste się w środku przemieściło to mi brzęczało - i dobrze, bo szczerze powiedziawszy zapomniałem ich przypiąć :)

tocamartin
20-01-2014, 08:20
Pasy trzeba zapinac, krótko!!! Sygnalizacja dźwiękowa to dobra sprawa.

Sent from my HTC One using Tapatalk

foni
20-01-2014, 09:28
Spróbuję aczkolwiek zauważyłem coś innego.
Mianowicie, przy próbie "dziewięciokrotnej" zapinania po czwartym zapięciu i odpięciu kontrolka pasów miga trzy czy cztery razy i brzęczyk jest zdeaktywowany. Problem polega na tym że po każdym uruchomieniu samochodu trzeba by tę czynność ponawiać bo znowu brzęczy i brzęczy . Mam co prawda inny sposób, zakupiłem za pięć złotych polskich na szrocie samo zapięcie do pasa, ale wolałbym na stałe mieć to z głowy.

No to skoro masz tak, to poprzestań na 4 razach!
W moim obecnym - poliftowym - modelu wyłącza się po 5 razach. Poprzednio po 10.

michalo1979
21-01-2014, 12:01
foni, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jak już wcześniej napisałem czterokrotne zapięcie powoduje wyłączenie brzęczenia tylko do zgaszenia samochodu. Po ponownym uruchomieniu trzeba by znowu deaktywować. Nie jestem przeciwnikiem zapinania pasów tylko przy naprawdę krótkich odcinkach jest to denerwujące. Dla mnie idealna by była możliwość żeby na przykład w Conversie można było sobie ustawić takie rzeczy jak przypominanie o pasach, składanie lusterek, podwójne ryglowanie. Ale widać mam za duże wymagania ...

lesiux
21-01-2014, 18:33
zapnij - odepnij 10 razy, u mnie zadziałało.

misiekxyz
21-01-2014, 20:20
Jak w mk3 miałem sygnalizacje to zapinałem za każdym razem. Teraz mam mk4 z wyłączoną sygnalizacją i zdarza mi się nie zapiąć(przy krótkim przejeździe) ale to raczej z niechcenia:/

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

porez
27-01-2014, 12:53
Witam, zaciekawił mnie poruszony wcześniej temat automatycznego podgrzewania obydwu szyb. Sam chciałem wcześniej właśnie o to zapytać na tym forum. Zaobserwowałem mianowicie, że kiedy szyba przednia jest zaparowana od środka, to po odpaleniu silnika następuje jej samoistne oczyszczanie. Pozostają charakterystyczne paski w okolicy słupków (tam gdzie nie ma drucików od ogrzewania). Także tylna szyba zaczyna "odtajać" przy ścieżkach. Na oko wygląda jakby podgrzewanie szyb się włączyło, ale u mnie NIE PALĄ SIĘ WTEDY DIODY NA PRZYCISKACH! Mam wersję goldX z 2010 roku.

A co do automatycznego ryglowania drzwi po odpaleniu, to dziwię się takiemu zainteresowaniu tym tematem. Miałem ten "wynalazek" w poprzednim modelu mondka i wielokrotnie go przeklinałem. Szczególnie zimą, kiedy po odpaleniu silnika wysiadałem żeby odśnieżyć auto. Po nieopatrznym zamknięciu drzwi za każdym razem musiałem zasuwać do domu po drugi kluczyk, żeby je otworzyć. Później nauczyłem się, że trzeba po odpaleniu pozwolić się drzwiom zaryglować i wtedy otworzyć je od środka. Niestety na dużym mrozie i ten patent raz mnie zawiódł, bo po wyjściu drzwi się zaryglowały "na amen" i nawet drugi kluczyk nie pomógł. Auto stało tak zamknięte z włączonym silnikiem. Na szczęście w mk3 można było otworzyć maskę z kluczyka. Zdjęcie klemy z akumulatora jednak nie pomogło, silnik dalej pracował (benzyna), a centralny trzymał drzwi zamknięte. Dopiero po rozpięciu kostki na cewce zapłonowej motor zamilkł, a po chwili namysłu rygle "puściły". Od tamtej przygody serdecznie odradzam wszystkim takie "patenty" w samochodach i cieszę się, że w mk4 tego już nie mam!

Mediana
27-01-2014, 13:29
"Zdjęcie klemy z akumulatora jednak nie pomogło, silnik dalej pracował (benzyna)" ?? - nic się nie popaliło ??

M.

porez
27-01-2014, 13:41
No jakoś nie... A powinno?

markus 158
27-01-2014, 15:47
Witam
Mam mondka z 2009 gold X i u mnie diody zapalają się automatycznie po uruchomieniu silnika w mroźniejsze dni.Szyby dość szybko odtajają.

porez
27-01-2014, 15:53
No właśnie, wygląda że u mnie też. Tylko wtedy nie mam odpowiedniej sygnalizacji!

Mediana
27-01-2014, 17:43
U mnie włącza się z automatu ogrzewanie tylej szyby, ale nie mam żadnego infa o włączeniu przedmiotowego ogrzewania.

M.

arttk
27-01-2014, 18:45
A co do automatycznego ryglowania drzwi po odpaleniu
Nie po odpaleniu, ale po przekroczeniu prędkości 7 km/h ;)
Ot taka mała różnica ...

maximondi
28-01-2014, 00:30
@arttk racja tez się dziwiłem tym co napisał @porez może to przez slaby aku albo jakiąś usterke w zamkach, zamykać się powinny dopiero podczas jazdy .

porez
28-01-2014, 08:10
Proszę zwrócić uwagę, że piszę o ryglowaniu drzwi w poprzednim modelu mondeo (rocznik 2003 przed liftem). Tam miało to miejsce już na postoju, po domknięciu wszystkich drzwi i odpaleniu silnika! Wiem co piszę, przerabiałem to 10 lat!

PS. O ile pamiętam, to wystarczyło nawet przekręcić kluczyk do pozycji zapłonu nie uruchamiając silnika i drzwi też się wtedy ryglowały!

jvc
28-01-2014, 08:25
To jest temat o mk4 i proszę się go trzymać.

lesiux
28-01-2014, 22:23
Dałoby się ustawic convers-a tak żeby przy włączaniu zapłonu zawsze robił test zegarów taki jak w trybie testowym? Było by z tego fajne opening ceremony jak to ma miejsce w lepszych furkach :-)

bobanr
29-01-2014, 06:09
Dałoby się ustawic convers-a tak żeby przy włączaniu zapłonu zawsze robił test zegarów taki jak w trybie testowym? Było by z tego fajne opening ceremony jak to ma miejsce w lepszych furkach :-)

Za dużo "Za szybcy, za wściekli".

lesiux
30-01-2014, 18:53
Miałem wczoraj odłączany akumulator i convers przestał działać tak jak wcześniej, mianowicie podczas przełączania się między opcjami komputera pokładoweho, kiedy grało radio lub płyta to po chwili menu ustawień znikało i pojawiał się ekran z info jakie gra radio lub utwór z płyty. Teraz menu ustawień pozostaje cały czas otwarte. Da się to jakoś przeklikać, żeby działało jak wcześniej?

jvc
30-01-2014, 19:57
Może odepnij jeszcze raz na chwilę akumulator. Czasami najprostsze sposoby są najlepsze.

tedi_k
30-01-2014, 22:30
...Da się to jakoś przeklikać, żeby działało jak wcześniej?

W razie czego podjedź do mnie w sobotę, to się zerknie (będzie parę osób:wink: - w tym m.in. kolega JVC...). Kolejny samochód nie zrobi mi już różnicy:619:

jvc
30-01-2014, 22:36
będzie parę osób
To wszystkich umówiłeś na jedną godzinę? :027:

Fajnie, będzie mały zlocik...:p

tedi_k
30-01-2014, 23:30
To wszystkich umówiłeś na jedną godzinę? :027:
...

Nie, no bez przesady :p Interwał jest 1,5 h dla zachowania incognito:diabelek:
To był tylko taki mały żarcik :wink:

lesiux
31-01-2014, 08:20
Nie wiem czy dam radę bo plan na jutro jest już dość napięty, ale może się uda, tylko gdzie i o ktorej ten spot ;-)

tedi_k
31-01-2014, 08:34
Na PW.

jvc
31-01-2014, 08:40
Interwał jest 1,5 h dla zachowania incognito
No mnie już wsypałeś :D

Ps. usunę później posty nie na temat.

Krzysztoff
31-01-2014, 08:49
Witam Kolegów,

Przeszukałem nasze forum i nie znalazłem rozwiązania problemu z alarmem jaki pojawił się w moim autku. Mam wersję z przyciskiem Ford Power, bez funkcji Hand free (czy jak się tam ona nazywa).
Zamykając samochód pilotem zawsze równocześnie włączał mi się alarm. Natychmiast po zamknięciu wygaszał się też ekran Conversa. Od kilku dni po zamknięciu samochodu (centralny zamek rygluje drzwi) i po upływie jakiś 40-50 sekund aktywuje się alarm "wyjąc" i sygnalizując próbę włamania.
Zauważyłem wtedy, że nie wygasza się - tak jak był dotychczas - ekran Conversa. Wyciągnąłem z pilota kluczyk (bagnet) i "ręcznie" zamknąłem drzwi. Centralny zamek zamknął samochód. Convers natychmiast się wygasił. Uruchomiłem alarm pilotem i wtedy było OK. Chciałbym "przywrócić" poprzedni sposób działania zamka i alarmu. Proszę o jakieś sugestie.

Mediana
01-02-2014, 13:43
Dotyczy testu wskaźników/zegarów.
Może ktoś uzupełnić/poprawić (znalezione w sieci):

"Test Wyświetlany komunikat Testowany wskaźnik/kontrolka/wyświetlacz/sygnały/układ Opis
1, GAGE Tachometr, prędkościomierz, wskaźnik temperatury i poziomu paliwa Wszystkie wskaźniki wykonują test pełnego ruchu wskazówek, który trwa około 5 sekund
2.Cały wyświetlacz LCD się świeci 8888 Wyświetlacze LCD wbudowane w prędkościomierz i obrotomierz Wypełnia wszystkie segmenty wyświetlacza LCD, co pozwala stwierdzić, czy wyświetlacz działa prawidłowo
3, Żarówka Zestaw wskaźników zaświeca lampki kontrolne i ostrzegawcze Zapala następujące lampki ostrzegawcze, sterowane przez zestaw wskaźników - ABS, układu hamulcowego, świec żarowych (jeśli jest), ostrzeżenia o oblodzeniu (pomarańczowa), ostrzeżenia o mrozie (czerwona), niskiego poziomu paliwa, MIL, układu TCS (jeśli jest)
4, rXXXX Pamięć tylko do odczytu (ROM) zestawu wskaźników Pokazuje wersję pamięci ROM zestawu wskaźników
5, Poziom pamięci NVM (ROM) ErXXXX Pamięć trwała zestawu wskaźników (NVM) Pokazuje wersję pamięci trwałej (NVM) zestawu wskaźników
6, Poziom pamięci EEPROM E XX Poziom pamięci EEPROM zestawu wskaźników Pokazuje wersję pamięci EEPROM zestawu wskaźników
7, DTC lub NONE Kody DTC Wyświetlane są zapamiętane kody DTC. Jeśli jest więcej niż jeden kod DTC, będą one pojawiać się po kolei. PATRZ Zestawienie kodów usterek DTC zestawu wskaźników, w celu uzyskania szczegółów.
8, Prędkość pojazdu (mile/godz.) SPXXXX Prędkościomierz Pokazuje sygnał aktualnej prędkości pojazdu w milach na godz.
9, SPXXXX Prędkościomierz Pokazuje sygnał aktualnej prędkości pojazdu w km/h
10, tAXXXX Obrotomierz Pokazuje sygnał aktualnej prędkości obrotowej silnika do obrotomierza (obr/min)
11, FXXX Czujnik poziomu paliwa Pokazuje sygnał poziomu paliwa (0 = pusty, 255 = pełny)
12.ECT/CHT XXXC ECT/CHT Pokazuje sygnał temperatury w stopniach C
13, btXXX Napięcie akumulatora Pokazuje sygnał napięcia akumulatora."

M

matee3
01-02-2014, 20:25
Witam, piszę w tym temacie bo nie za bardzo wiem gdzie tego szukać:D.

Chodzi mi o ryglowanie drzwi podczas jazdy, tudzież postoju np na skrzyzowaniu z włączonym silnikiem. Takie zabezpieczenie zeby ktos nie otworzyl mi drzwi tylnych gdy jestem sam w samochodzie. Posiadam MK4 Mondeo z 2009r. wersja Trend.

Jest takie coś możliwe czy może mój system zabezpieczeniowy jest zbyt prosty?

W MK1 wystarczylo klamke do srodka wcisnac a tu nie mam pojecia co zrobic.

Kacmar
01-02-2014, 21:25
W MK1 wystarczylo klamke do srodka wcisnac a tu nie mam pojecia co zrobic.

A tu przycisk nad klamką :P

Mediana
01-02-2014, 22:31
Test zegarów cd.

Po 2 km jazdy miałem temp. cieczy prawie 90 st - a w teście zegarów 67 stopni - ile czujników temperatury jest w duratecu ?

M....

lesiux
02-02-2014, 17:31
U mnie też wskazówka pokazuje 90 stopni gdy tryb testu zaledwie niecałe 50 stopni. Ten model chyba tak ma. Jeden kolega z duratec-iem też pisał, że tak ma więc raczej norma.

mayak
02-02-2014, 19:48
Praktycznie wszystkie samochody teraz pokazują na zegarach temperaturę symulowaną a nie rzeczywistą, tak to już jest

Mediana
02-02-2014, 20:32
Pytanie ile duratec ma czujników temp. >>
Znalezione w sieci ( dotyczyło Focusa, ale...):
"Temperatura płynu chłodzącego silnik (ECT)/ temperatura głowicy silnika (CHT) XXXC Temperatura płynu chłodzącego silnik (ECT)/ temperatura głowicy silnika (CHT) Pokazuje sygnał temperatury w stopniach. "

U mnie jest napis "Engine temp". - ciekawe z którego czujnika zbiera dane.

Ktoś wie co oznaczają poniższe liczby:
"ECO Cold engine 2.11.011"

Na ECO w normalnym trybie mam, aż 60% czasu zimny silnik - to by mogło odpowiadać czasie 2h11min, ale może to wersja oprogramowania?

dugi20
05-02-2014, 12:25
witam ,a ja mam inny problem gdy za pomocą ELMComfig aktywowałem alarm przy wczytaniu danych z BCM okazało się że mam w zakładce engine 2.0L PSA 130PS diesel CS

http://zapodaj.net/16efc13c33af8.jpg.html

a sprawdzając vin w Fordetis ma 115PS czy ktoś mógłby to wyjaśnić , czy ktoś spotkał się a czymś takim

http://zapodaj.net/f904f8cc5c84a.jpg.html

bartoszek
05-02-2014, 13:02
To za względów podatkowych w Niemczech, Belgii etc.
Tak naprawdę, rzadko który 115PS ma ich tyle, zawsze mają więcej nawet do 145PS. Poczytaj wątek o chipie na tym silniku.
Jest to dokładnie ten sam silnik co 140PS, te same wałki rozrządu, dolot, turbina etc - tylko inny program.
Ja generalnie nie znam się na hamowaniu samochodów, ale koledzy którzy zajmują się tym zawodowo wyjaśnili coś na ten tema, że niby na certyfikacji jakoś specjalnie inaczej jest samochód hamowany, żeby wyszła niższa moc, a co za tym idzie niższe podatki w ww. krajach. - heko opisał to dokładnie w jednym z wątków.

zombisly
18-02-2014, 23:20
Mam pytanie odnośnie wyłączenia sygnalizacji pasów w aucie z przyciskiem ford power. Czy ktoś wie jak o zrobić ?

jvc
19-02-2014, 07:12
Tak samo jak w wersji z kluczykiem

zombisly
19-02-2014, 21:48
Tak samo jak w wersji z kluczykiem

Zasadę kapuję. Lecz nie wiem w jakim ustawieniu ford power. Próbowałem na on i na off. Sygnał się nie wyłącza. Opis czynności :
1.wsiadam
2. power on (silnik off)
3. ręczny
4. 10 razy zapinam pasy (kończę odpiętymi )
5. power off
Próbowałem też bez włączania zapłonu.
Co robię źle?:(

jvc
19-02-2014, 22:02
Spróbuj 9 razy, ręcznego chyba nie trzeba zaciągać.

zombisly
19-02-2014, 22:11
Dodam tylko jeszcze, że skrzynia automat i ustawiona na P.Spróbuję 9 choć mam wrażenie ,że za duża ilość wpięć nie powinna szkodzić . Niemniej dzięki za pomoc.

foni
19-02-2014, 22:16
Zasadę kapuję. Lecz nie wiem w jakim ustawieniu ford power. Próbowałem na on i na off. Sygnał się nie wyłącza. Opis czynności :
1.wsiadam
2. power on (silnik off)
3. ręczny
4. 10 razy zapinam pasy (kończę odpiętymi )
5. power off
Próbowałem też bez włączania zapłonu.
Co robię źle?:(

na moje to:
1. otwieram auto z pilota
2. wsiadam
3. zamykam drzwi za sobą
4. zapłon on (bez włączania silnika i bez dotykania pedałów)
5. 10 razy pasy (po lifcie w moim działało 5 razy)
6. powinna kontrolka zamrugać
7. power off

jvc
19-02-2014, 22:17
Trzeba popróbować kilka razy ,czasem może coś nie wyjść.

polaff
20-02-2014, 07:07
Nie mam !
Nie wiem od czego to zależy ,ale nie wszyscy mają
To była dodatkowo płatna opcja, którą trzeba było dokupić przy konfigurowaniu auta.

jvc
20-02-2014, 07:18
To już dawno wiemy. Cytujesz post z 2009 roku :)

mrdominik
20-02-2014, 09:56
Koledzy, kiedy wprowadzono zmianę dotyczącą odpalania przyciskiem POWER?
Tzn w Kudze mojego Taty wystarczy kliknąć i się zapala. W moim mondeo potrzeba przytrzymać aż się zapali. Jest na to jakiś trick?

zombisly
20-02-2014, 16:42
na moje to:
1. otwieram auto z pilota
2. wsiadam
3. zamykam drzwi za sobą
4. zapłon on (bez włączania silnika i bez dotykania pedałów)
5. 10 razy pasy (po lifcie w moim działało 5 razy)
6. powinna kontrolka zamrugać
7. power off

Trzeba popróbować kilka razy ,czasem może coś nie wyjść.

Dzięki za pomoc. Zrobiłem tak jak radził Foni . Po dziewiątym rozpięciu zadziałał.:p

Bump: Koledzy, kiedy wprowadzono zmianę dotyczącą odpalania przyciskiem POWER?
Tzn w Kudze mojego Taty wystarczy kliknąć i się zapala. W moim mondeo potrzeba przytrzymać aż się zapali. Jest na to jakiś trick?

Pogratulować tacie egzemplarza.:wink:

lesiux
20-02-2014, 18:33
Koledzy, kiedy wprowadzono zmianę dotyczącą odpalania przyciskiem POWER?

Z tego co wiem to MND po lifcie też tak mają. Nie wiem czy przedliftowe też tak da się przerobić.

maximondi
20-02-2014, 20:49
Mają mają moje właśnie tak ma :-) raz naciśniesz i samo się włączy albo wyłączy.

polaff
21-02-2014, 07:36
To już dawno wiemy. Cytujesz post z 2009 roku nie zauważyłem :P

mrdominik
21-02-2014, 09:22
Z tego co wiem to MND po lifcie też tak mają. Nie wiem czy przedliftowe też tak da się przerobić.

No właśnie Koledzy, da się to jakoś programowo uruchomić? Czy to jest kwestia gdzieś w podzespołach?

MaXyM
21-02-2014, 11:52
gdzies mi sie obilo o oczy ze mozna w elmconfigu. ale wczoraj patrzylem tam i nie znalazlem takiej opcji.

adam1700
09-03-2014, 11:34
Witam wszystkich na forum
Mam Forda Galaxy mk3 i wiem że istnieje możliwość wyłączenia "ekranu powitalnego" w zegarach Convers+. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Mirek01
09-03-2014, 11:47
Wchodzisz ustawienia-konfiguracja-wyświetlacz-konfiguracja-ekran pomocniczy ,odznaczasz i teraz ekran odpala bez ekranu powitalnego.

Asawka
22-04-2014, 17:09
Nigdzie nie mogę znaleźć jak zrobić selftest klimatyzacji na panelu Blaupunkta Nx. Tam nie ma przycisków np. off tylko funkcje na ekranie dotykowym. Bardzo priszę o podpowiedz. Galaxy 2009. Dziękuję.

lesiux
22-04-2014, 22:14
bitte

8. Wciskając MENU i nie puszczając go naciskamy NAVI pojawia się wtedy menu serwisowe systemu nawigacji a tam pożemy sporo różnych fajnych rzeczy zobaczyć i zrobić ... np:

Asawka
23-04-2014, 06:59
Wielkie danke.

Mam jeszcze inne pytanie. Czy można (np. w selfteście lub przez elm'a) sprawdzić ciśnienie czynnika chłodzącego klimatyzacji?

Pzdr.

kuskos
23-04-2014, 19:22
witajcie, wiecie może jak wyłączyć ryglowanie drzwi bez podłączenia do komputera?

leszcz
23-04-2014, 19:36
witajcie, wiecie może jak wyłączyć ryglowanie drzwi bez podłączenia do komputera?
nie da się

JHB
23-04-2014, 20:07
A czy jest taka możliwość zeby odblokować tylko drzwi? Zeby przy odblokowywaniu drzwi, nie odblokowywal sie bagażnik? Albo chociaz cos takiego jak jest ze po przekroczeniu jakiejs prędkości blokują sie drzwi, tylko ze zamiast drzwi, zeby blokował sie sam bagażnik...

arttk
23-04-2014, 20:35
cytując klasyka :p
nie da się

mrk26
24-04-2014, 11:05
Można za to przestawić fabryczny alarm/centralny żeby się odblokowywały tylko drzwi kierowcy ;) i teoretycznie cała reszta jest zablokowana ;)

wip
24-04-2014, 11:35
A uzyskuje się to poprzez jednoczesne naciśnięcie na pilocie guzików otwierania i zamykania. i otwierają się tylko drzwi kierowcy, a po dwukrotnym kliknięciu przycisku wszystkie pozostałe.

JHB
24-04-2014, 15:37
A to akurat znam i wiem... Ale i tak zazwyczaj musiał bym i tak odblokowywac wszystki drzwi. Wiec nie ma to sensu, tylko bym sie pilotem naklikal... A opcja z bagażnikiem była by fajna.... Przynajmniej dla mnie

lolo3315
08-06-2014, 12:16
Witam mam pytanie kupilem mondeo 2009 r titanium x i nie moge skonfigurowac tel z radiem, i kontroler mowy jest po Niemiecku czy mozna go zmienic lub wgrac na Polski jezyk?

badboy610
08-06-2014, 14:04
Napisz jakim radiem, język można zmienić, jednak wymieniając moduł ale nie w radiach nx

lolo3315
09-06-2014, 05:24
Sony

lolo3315
09-06-2014, 17:51
chodzi mi o sterowanie glosem np radia klimatyzacij ale jest po Niemiecku i mozna zmienic na Polski jezyk?