Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] Objawy pękniętej sprężyny

wonski.pl
02-07-2009, 06:30
Witam serdecznie

Jakiś czas temu wymieniłem przeguby.
Stukanie podczas skręcania nieco zmalało.
Ostatnio jednak przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający (jeden na ok. 7 przejazdów, chociaż czasem częściej czasem rzadziej) słyszę stuk dochodzący z prawego koła.
Dodatkowo przy ruszaniu na skręconych kołach (wyjazd z miejsca parkingowego) czasami słychać metaliczny zgrzyt.
Dodatkowo podczas jazdy czasami jak puszczę kierownicę ściąga na lewą stronę.
Czy to są objawy pękniętej sprężyny?
Jak jeszcze można to sprawdzić? Patrzyłem ale nic nie widać.
Ewentualnie ile może kosztować wymiana przy założeniu że przyjadę ze sprężyną? :)

uro2
02-07-2009, 08:13
Postaw auto na równej powierzchni,jak będzie pęknięta sprężyna to auto powinno stać krzywo.Jedyny objaw to przy kręceniu kierą zdarza się słyszeć w pewnym momencie stuknięcie,tak jakby naciągnął sprężynę,puścił i tak jakby końcówka tej sprężyny w coś puknęła.Jak będzie pęknięta u góry to niue zobaczysz dopóki nie zdemontujesz,jak na dole to najczęściej w czasie jazdy się wykręca(wyłazi z kielicha) i może rozwalić oponę.Twoje objawy bardziej wskazują na uszkodzony sworzeń zwrotki lub tuleję wahacza.W najgorszym przypadku łożysko,ale ściąganie wskazuje na brak zbieżności.

gmmarcin
06-07-2009, 22:42
mi kiedys w aucie pekla sprezyna przy samym dole, auto stalo rowno ale jak skrecalem kolami, albo jak zjezdzalem/wjezdzalem na kraweznik to mialem wrazenie ze kolo wisi na ostatniej nitce jak mleczny ząb u dziecka. najechanie na jakakolwiek dziure objawialo sie nie stukiem, a grzmotem jak by ci ktos na maske zrzucil pilke lekarska z 4 pietra. Zjawisko raczej samotlumaczace sie. mysle ze gdybys mial peknieta sprezyne to bys nie musial pytac co to jest bo bys sie bal jezdzic.

ekokk
07-07-2009, 09:28
witam
pozwolę się nie zgodzić z przedmówcą ........
osobiście miałem pękniętą sprężynę i dopiero przy wymianie piasty z łożyskiem (z powodów ciągłych problemów z tarczami) fachowiec wykrył pęknięta sprężynę......... może nie pękniętą ale po prostu kawałek - ok.2cm.- ukruszył się w dolnej misce
z powodu problemów z tarczami w zawieszeniu wymieniłem wszystko chyba ze trzy razy a i tak czasami podczas przejeżdżania przez policjanta lub jakiejś nierówności słyszałem stuk zwłaszcza przy skręconej kierownicy
po wymianie piasty łożyska i sprężyny wszystko było oki........
pozdrawiam...........

gmmarcin
08-07-2009, 00:17
witam
pozwolę się nie zgodzić z przedmówcą ........
osobiście miałem pękniętą sprężynę i dopiero przy wymianie piasty z łożyskiem (z powodów ciągłych problemów z tarczami) fachowiec wykrył pęknięta sprężynę......... może nie pękniętą ale po prostu kawałek - ok.2cm.- ukruszył się w dolnej misce
z powodu problemów z tarczami w zawieszeniu wymieniłem wszystko chyba ze trzy razy a i tak czasami podczas przejeżdżania przez policjanta lub jakiejś nierówności słyszałem stuk zwłaszcza przy skręconej kierownicy
po wymianie piasty łożyska i sprężyny wszystko było oki........
pozdrawiam...........

hmmm..no dobra nie musisz się zgadzac :) pewnie kazda sprezyna sobie inaczej peka. mi pekla przy samym dole tz caly jeden zwój no i efekty byly tego takie jakie byly...