Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Migająca kontrolka świec żarowych
hary19701 09-07-2009, 22:29 Witam , mam problem z migającą kontrolką świec żarowych, po odpaleniu silnika gaśnie tak jak powinna ale po kilku chwilach zapala się, i cały czas pulsuje.Jest to galaxy 1,9 td. 1999r. Morze ktoś miał podobny problem, byłbym wdzięczny za pomoc. Dodam że auto odpala bez problemu za pierwszym razem. Za każdą opinie z góry dziękuje.
Sprawdz czy swiecą swiatła stop. Jesli nie, to padł włącznik nad pedałem hamulca, po wymianie na nowy kontrolka zgasnie
KRISSGALAXY 09-07-2009, 23:13 Dokladnie tak jak pisze ''KOWALU'' ostatnio przerabialem to w GALU 2001 tdi -identyczne objawy jak u ciebie -vag wykryl blad 16955 czyli wlacznik swiatel stop,o dziwo swiatla raz byly raz nie ,po wymianie wlacznika nad pedalem stop nic nie mruga.
hary19701 10-07-2009, 14:54 Witam szanownych panów,i odazu dziękuje za szybką odpowiedz. Jutro się wezmę za wymiane (teraz wiem czego) po naprawie postaram się napisać czy objawy ustąpiły. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
mario2003 10-07-2009, 20:28 Witam. U mnie jest to samo. Jak miga kontrolka swiec zarowych to nie ma stopu. Poruszam czujnikiem i jest dobrze. Chcialem wymontowac ten czujnik zeby go przejrzec, ale nie wiem jak. Moze mi opiszecie jak go wyjac. Z gory dziekuje.
trzeba go przekręcic w którąś strone, a o ile pamiętam to tylko w jedną sie da, tak ćwierc obrotu i wyjdzie, nic trudnego. Ale powiem ci ze naprawa jego nic nie da bo tam styki sa napewno powypalane, ja u siebie przeczysciłem i działało ale kontrolka dalej migała, dopiero po wymianie na nowy kontrolka zgasła
hary19701 11-07-2009, 19:52 Tak jak piszę kowalu naprawa niema sęsu, najlepiej kupić nowy, ja dzisiaj z tym walczyłem można powiedzieć że straciłem tylko czas. Kontrolka miga nadal i stopu brak.
hary19701 11-07-2009, 19:58 Acha jeszcze jedno? zauważyłem że nad pedałem sprzęgła jest podobny włącznik , może ktoś wie do czego on służy, pytam z czystej ciekawosci.
...ja dzisiaj z tym walczyłem można powiedzieć że straciłem tylko czas. Kontrolka miga nadal i stopu brak.
To ja Ci powiem ze po mojej walce z tym ustrojstwem stop swiecił...ale kontrolka tez migała, tego dopiero nie mogłem zrozumiec, w końcu sie wkurzyłem i kupiłem nowy włącznik, wtedy dopiero sie w 100% wyleczył:)
Acha jeszcze jedno? zauważyłem że nad pedałem sprzęgła jest podobny włącznik , może ktoś wie do czego on służy, pytam z czystej ciekawosci.
Wyłącza tempomat co by silnik nie wchodził na obroty jak wysprzęglasz
Bart
hary19701 11-07-2009, 21:41 Ok. bart07 dzięki za szybką odpowiedz, lubię sam naprawiać auta a jeśli czegoś niewiem staram się jak najwięcej dowiedzieć. Dobrze że istnieje takie forum.
Jeżeli ktoś rozebrał ten wyłącznik to powinien zrozumieć. Ma on DWIE PARY styków. Jedne większe które włączają stopy i drugie mniejsze które wyłączają tempomat. Jeżeli którakolwiek para nie kontaktuje to kontrolka miga. Czyli stopy mogą być ale kontrolka może migać. Częściej wypalają się te duże bo mają większe obciążenie.
Jak kupisz nowy wyłacznik to nie przejmuj się że ma dłuższy "naduśnik", załóż go przy wciśniętym pedale - sam się odpowiednio wyreguluje.
KRISSGALAXY 11-07-2009, 22:05 owszem kolego '' stomat '' ale piszesz chyba o skrzyni automatycznej bo w manualu wlacznik nad hamulcem jest od swiatel stop - a wlacznik nad sprzeglem od tempomatu ,to sa wlaczniki ktore nie maja nic wspolnego ze soba, w automacie jeden wlacznik jest odpowiedzialny za stop i tempomat-link do wymiany wlacznika stop (manual),bo temat sie powtorzyl pozdrawiam
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=74039
hary19701 12-07-2009, 12:06 Witam, wymieniłem dzisiaj ten włącznik ,nie było z tym większych problemów. Wszystko działa ,lampka już nie świeci.Dzięki wszystkim za pomoc,sam pewnie tak szybko do tego bym nie doszedł. Pozdrowienia dla wszystkich!
subratri 12-07-2009, 18:35 sam pewnie tak szybko do tego bym nie doszedł. gdybyś użył szukajki to byś doszedł :D temat przewala się co kilka tygodni :)
:564:
Kolego Kriss, piszę o manualu. Są osobne wyłączniki nad pedałem sprzęgła i hamulca. Ten nad sprzęgłem ma jedną parę styków a ten nad hamulcem dwie pary. Tempomat wyłącza się po wciśnięciu hamulca nieprawdaż ? Tak samo jak po wciśnięciu sprzęgła.
KRISSGALAXY 12-07-2009, 23:00 a to dzieki za sprostowanie to wzbogacilo moje informacje ....:)
A ja zapytam czy owe czujniki (od tempomatu) nad pedalami sprzegla i hamulca moga byc przyczyna niewlaczania sie tempomatu.Tak samp sie je wymienia??
Tak może to być przyczyna niwłączania się tempomatu. Sprawdź vag - iem czy działają.
dzisiaj zauważyłem że kontrolka na postoju po odpaleniu silnika mrugneła trzy razy co może to oznaczac. I dodam że tylko raz mi sie to zdarzyło. pozdrawiam
przemo300191 11-10-2009, 12:59 Problem: Migająca kontrolka świec żarowych + napis: MOTORSTORG WERKSTATT podczas jazdy.
Skutek: Najczęściej brak stopu ale może być również inna przyczyna.
Rozwiązanie: Rozebrać czujnik, przeczyścić blaszki lub kupić nowy ;P
Znam to ze swojego Galaxy MK2 1.9 TDI 116 kM
Grzybkins 15-10-2009, 01:54 a ja mam podobny problem z tym że czujnik wymieniony stopy świecą a kontrolka pulsuje po wymianie czujnika podłączyłęm sie vagiem skasowałem błąd po czym po upływie kilku minut kontrolka pojawiła się na nowo i błąd w vagu też :P dodam że samochód caly stał więc nie używałem pedału hamulca co mogłoby spowodować nawrocenie choroby :P powie mi ktoś o co cho bo ja nie mam pomysłu :( jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia przy wciskaniu pedału hamulca z tyłu samochodu jakby w prawej tylnej lampie słychać pstrykanie przekaźnika ??? czy jest to możliwe ?? no i w sumie jak już o tych hamulcach to mam jeszcze problem z ABS system nie działa a kontrolka nie świeci :P nie mam ABS-u czy coś jest nie teges z moim pojazdem ??
Kinematick 18-10-2009, 09:04 Bazując na moim doświadczeniu z VW (byc może tu jest inaczej ale nie sądzę) to z kontrolka świec żarowych mozna świra dostać. Mi mrygała w passatach i sharanach jak zatankowałem kiepskie paliwo, jak nie świeciły stopy, jak byly błedy silnika etc. Więc jak już słyszysz stukania przekaźników (jak to nazywasz, chociaz nie wiem jaki masz na mysli przekaznik w lampie ;p ) to ja bym się dobrał do lampy z tylu, rozebral/poskładał (oczywiscie w międzyczasie posprawdzał stan kabelków, suchość, zakonserwował itd. )... Może coś Ci świruje przez przebicia albo kiepską masę na którejs instalacji? Bo jesli blad ci sie pojawia bez uzycia pedalu hamulca to raczej oczywiste jest ze to nie mechaniczne uszkodzenie czujnika (co sie raczej zadko zdarza).
@abs - ja bym najpierw sprawdził na wlepce wersje auta i czy jest w nim ABS. Uszkodzenie czujnika halla powinien widziec komputer na 100%, być moze masz załozone przeguby z jakiegos innego samochodu które były bez ABS (nie mam pojęcia czy wtedy komputer zauważy błąd, i co sie stanie, nigdy nie wkładałem przegubów z wersji bez abs do wersji auta z abs). wszelkie inne błędy WYDAJE MI SIĘ, że komputer powinien widzieć.
Generalnie kontrolka świec żarowych moze migac z powodu dziesiątków kuriozalnych powodów, i jesli w jednym czasie zaczely sie problemy z absem i kontrolką, to ja bym raczej skierował się w strone przednich kół niz tylnych lamp...
msankowski 24-10-2009, 23:55 U mnie kontrolka migała z powodu światła stopu. Problem nie leżał jednak we włączniku ale przyczyną były przełamane przewody w przepuście do tylnej klapy.
Trzeba było rozebrać plastiki w tylnej klapie, przeciągnąć wiązkę aby uzyskać dostęp do uszkodzeń w okolicach gumy-izolacji przepustu. Po wycięciu uszkodzonych fragmentów i dosztukowaniu nowymi przewodami światło znów działa.
A kontrolka nie mruga.
marotorun 20-11-2009, 18:58 witam.dołączę sie do tematu gdyz mialem problem z migajaca kontrolka swiec zarowych i brakiem stopu.doszedlem w koncu do czujnika,rozebralem i przeczyscilem.swiatla stopu dzialaja bez zarzutu ale kontrolka wciaz swieci.(po odpaleniu silnika po chwili sie zapala,mruga cala droge i gasnie wraz z wylaczeniem silnika)pytanie moje dotyczy;czy po naprawie tegoz czujnika powinienem skasowac vagiem blad sprzed kilku dni by nie mrugala czy miganie kontrolki to juz nowa bajka?pozdrawiam
Zrobiłem, dokladnie tak samo jak ty. Musisz wymienic czujnik na nowy, dopiero wtedy kontrolka zgasnie, ten juz jest szrot, tylko go doraznie podleczyles to wszystko
marotorun 21-11-2009, 23:55 czesc.pytanie dreczace mnie to;czy na pewno po wlozeniu sprawnego nowego czujnika kontrolka zgasnie czy MUSZE ja wykasowac vagiem?.pozdrawiam
devaluator 22-11-2009, 02:33 sa wlaczniki ktore nie maja nic wspolnego ze soba mam tempomat i manual. Wciśnięcie pedału sprzęgła lub hamulca wyłącza tempomat. Mają wiele wspólnego jeśli o tempomat chodzi...
czesc.pytanie dreczace mnie to;czy na pewno po wlozeniu sprawnego nowego czujnika kontrolka zgasnie czy MUSZE ja wykasowac vagiem?.pozdrawiam
Nic nie trzeba kasowac. Jak włożysz nowy włącznik kontrolka sama zgaśnie
taxidriver 07-03-2010, 19:12 Odświeżam ale tylko po to aby zadać kłam o wywalaniu czujnika. Niestety dopadło i mnie to ustrojstwo, po wymontowaniu i przeczyszczeniu pojawiły się stopy ale kontrolka nadal mruga. Nie poddałem się w końcu to tylko 4 styczniki i plastik;) . Rozebrałem jeszcze raz prze polerowałem styki pastą "auto max" i potraktowałem całość smarem miedziowym w sprayu. Jeszcze jedna rzecz to pozamieniałem zestyki miejscami czyli podpalony z niepodpalonym w parze i JEST ok nie miga jest ok. Działa 2 tydzień polecam oszczędność rzędu ok 50 zeta roboty 15-20 minut.
camel1313 07-07-2010, 22:20 Witam.
Niestety dopadł mnie włącznik świateł stop. Został przeczyszczony ale mam zamier i tak kupić nowy i tu pytanie który wybrać?
camel1313 07-07-2010, 22:26 http://moto.allegro.pl/item1092293420_wlacznik_swiatel_stop_skoda_audi_vw _1j0945511a.html
http://moto.allegro.pl/item1090388422_wlacznik_czujnik_stop_vw_golf_skoda _orginalny.html
http://moto.allegro.pl/item1078693425_wlacznik_swiatel_stop_audi_a2_skoda _octavia.html
taxidriver 08-07-2010, 07:50 Dziwne te ceny jakieś małe weź w serwisie powinno kosztować ok 80-85 zeta jak zaśpiewają więcej sprawdź w VW. Ja jakiś czas temu reanimowałem swój włącznik stopu polerką i śmiga jak ta lala. Na dokładkę przy składaniu potraktowałem całość smarem miedziowym do styczników.
falcon226 08-07-2010, 08:49 http://moto.allegro.pl/item1092293420_wlacznik_swiatel_stop_skoda_audi_vw _1j0945511a.html
http://moto.allegro.pl/item1090388422_wlacznik_czujnik_stop_vw_golf_skoda _orginalny.html
http://moto.allegro.pl/item1078693425_wlacznik_swiatel_stop_audi_a2_skoda _octavia.html
U nas w miescie kosztują te same 35zł,49zł,wiec spokojnie zamawiaj taki jak masz stary i hula.Nawet nie ma sie co zastanawiac.Ja miałem ten z pierwszego linku,kupiłem załozyłem i gra.Serwisy mają ceny wygrówane.Pozdrawiam.
bruby2209 11-09-2015, 14:27 witam mam problem ze swiatlami stopu przed wymian wlacznika nad pedalem swiecil mi tylko gorny stop i migala lampka swiec zarowych kupilem nowy wymienilem i nie dzialaja mi zadne ani dolne ani gorny na szybie kontrolka miga dalej prad dochodzi do kostki od wlacznika ale nie wiem czy puszcza dalej swiatla wsteczne dzialaja i wycieraczka tez prosze o pomoc
sprawdź bezpieczniki, żarówki.... potem przelotkę klapy bagażnika.
fordeczki 11-09-2015, 22:25 sprawdź bezpieczniki, żarówki.... potem przelotkę klapy bagażnika.
jesteś pewny ?
bruby2209 12-09-2015, 03:08 Bezpieczniki sprawdzone żarówki nowki jutro sprawdzę te kable w klapie
Dominik-S 12-09-2015, 17:08 Kable w przelotce klapy mozna sprawdzić ale kabel do świateł stopu temtendy nie przechodzi (w klapie wsteczne i przeciwmgielne)
ups sorki tam jest trzecie światło stopu
chłopaki, zapominacie ze w silniku wysokoprężnym, migająca kontrola świec żarowych to "check engine"
dowolna poważna niesprawność będzie objawiać się migającą kontrolą.
rafal1968 11-12-2015, 14:37 Witam od paru dni zaczęła mi migać kontrolka świec żarowych jakieś 30 sek. po zapaleniu silnika
https://www.youtube.com/watch?v=y5rvdO_vKYY
Ogólnie nic się nie dzieje niema utraty mocy nie kopci tylko mruga do mnie spiralka przy zegarach
falcon226 12-12-2015, 07:07 Sprawdz,czy masz światła stop,mógł polecieć wyłącznik pod pedałem,migająca sprężynka w dieslu ,to coś jak check w benzyniaku,on informuje o wielu rzeczach.Pozdrawiam.
to może być nie tylko wspominany wyżej czujnik ,ale niegroźny błąd w osprzęcie. np. nastawnik pompy wtryskowej.
rafal1968 25-01-2016, 13:23 Dzięki po wymianie wyłącznika stopu ( koszt ok 40 zł z allegro) wszystko działa elegancko
ale przepłaciłeś ja w samochodowym 24zł dałem :) tydzień jeżdziłem bez stopu zanim się skapnąłem o co w tym aucie biega.
|