Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Wymiana modułu immobilisera. Gdzie Go szukać ?
Artur Kowalczyk 10-07-2009, 01:20 Witam
Chciałbym wymienić moduł imobilajzera.
Gdzie go szukać?
Czy wymiana imobilajzera wiąże się z dodatkowymi zabiegami?
Czy imobilajzer ma wpływ na mrygającą czerwoną diode w drzwiach po przekręceniu kluczyka?
Pozdrawiam
Ataman101 10-07-2009, 07:27 Imo znajduję się w komputerze sterowania silnikiem:)
Wymienisz jedno to wymienisz drugie. Da się go dezaktywować VAG'iem
Da się go dezaktywować VAG'iem
A może jakaś instrukcja?.
Ataman101 10-07-2009, 14:11 Nie mam pojęcia, wiem że już było na forum, pewnie w przyklejonym wątku o diagnostyce VAG
Immobilizer znajduje się w liczniku lub jest osobna puszka .
Immo trzeba chyba dopasować do komputera .
Ataman101 10-07-2009, 18:56 Znaczy tak: kolega ma rację, Imo z kompa musi się" rozumieć" z immo w aucie( może licznik a może coś innego)
Da się to ustawić napewno Vagiem warsztatowym czyli taki wielki kombajn boscha, czy zwykłym amatorskim kabelkiem się da to już nie mam pojęcia, trzeba się pytać w " diagnostyce Vag"
Dopasowywanie immo z komputerem robi się tak :
adaptacja i kanał 00 i zapisz.
Wyłącz i włącz zapłon - powinno być ok
No i trzeba jeszcze klucze dodać do immo , do tego potrzebujesz PIN
Immo nie mozna zdezaktywowac vagiem :) , mozna jedynie zamiast immo wstawic emulator (tansze rozwiazanie ) albo przeprogramowac sterownik silnika (drogie i malo jest takich co robia to dobrze z uwagi na brak wersji galaxy bez immo)Fizycznie immobilizer znajduje sie pod sterownikiem silnika albo patrzac z drugiej strony nad pedalami.
Pozwolę się podpiać pod temat. Powiedzcie mi jak zczytać PIN. Muszę ojcu (MKII) kluczyk podpasować. Poprzedni właściciel "zgubił" pestkę z klucza. Teraz mam nową, ale jeszcze muszę go zaprogramować.
Jeśli nie masz nigdzie zapisanego PINu to musisz albo jechać do ASO i po numerze VIN odczytają go ,albo do fachowca który zgra zawartość pamięci i go odkoduje .
Jeśli masz programator do pamięci i pojecie o elektronice to możesz się bawić ,jeśli nie to lepiej zostawić to komuś kto się zna na tym.
dami17 dzięki bardzo, jednak tyle to ja tez wiem. W ASO nie bardzo (DROGO)
Mam nadzieję, że znajde jakiś sposób (chociaż jednocześnie wątpię).
Ja nie lubię jeździć do fachowców, wolę sam pogrzebać. Jednak pewnie tu się nie obędzie.
Szczerze watpie abys to zrobil - programator pamieci ci raczej nie pomoze , w module immobilzera siedzi mikrokontroler motoroli i to wlasnie w tym procku jest zapisany pin, nie ma tam zadnej 8 nozkowej pamieci ktora latwo wylutowac i odczytac (przynajmniej w modelach sprzed modernizacji elektryki w 98 czy 99 kiedy zamiast immo1 wstawili immo2- tych nowszych nie rozbieralem) .Tak jak pisalem najprosciej poszukac emulatora , montuje sie go wewnatrz sterownika silnika a montaz polega na podlutowaniu kilku przewodow . Oooo doczytalem cos o mk2 - jesli to mk2 z immo3 to paradoksalnie moze byc latwiej - tam odczyt pinu jest mozliwy przez
zlacze diagnostyczne, wystarczy znalezc odpowiedni soft :pierwszy lepszy wynik z googla:
http://www.codecard.lt/immo/audi-vw/audi-vw-immobiliser-login-code-secret-key-code-reader-and-key-learning-by-diagnostic/prod_20.html
mam pytanie czy po wymianie sterownika silnika będą problemy z immo jestem na etapie wymiany silnika z 2,0 na 2,3 i chcę założyć sterownik od 2,3 ale nie wiem czy da się to zgrać z immo czy wystarczy zrobić adaptację immo vagiem?
kaszalot74 01-06-2010, 15:11 W przypadku benzynowych silników fordowskich (2.0 i 2.3) vagiem nic nie zrobisz - silnik i immo są Forda i potrzeba innego oprogramowania. Nie spotkałem się również z programem na PC, który ma możliwość komunikacji z immobiliserem w Fordzie. Jedyne wyjście to wizyta w serwisie gdzie mają programatory serwisowe.
z immobilizerem to vagiem się łącze bez problemów tylko do silnika mam launch x431 tylko jak zrobić adaptację nowego sterownika vagiem w immo ?
kaszalot74 01-06-2010, 20:15 Mnie ze schematów elektrycznych auta wynika że immo w silniku 2.0 jest podpięte pod piny 2 i 10 złącza obd czyli tak samo jak sterownik silnika. U mnie vag nie komunikuje się z immo, jeszcze to sprawdzę w wolnej chwili. Łączy się ze wszystkim oprócz silnika i właśnie immobilisera. Piny 2 i 10 złącza obd to jest protokół PWM forda i żaden vag tego nie ugryzie, ani immo ani sterownika silnika. Podejrzewam że w Galaxy z silnikiem 2.3 jest tak samo jak w 2.0, silnik tez jest forda i sterownik prawie taki sam (EEC V). Może masz jakąś inną wersję samochodu niż ja. W autach z sinikami diesla wszystko chodzi pod vagiem, łącznie z immobiliserem, być może u ciebie jest jakaś krzyżówka (albo składak:?:).
bogdantd 16-01-2011, 20:10 witam a ja mam dziwny odczyt z Vaga imobilajzera patrzcie foto czy to normalny odczyt. Dodam że mam kłopoty z odpalaniem zimnego silnika.Proszę o pomoc świece żarowe grzeją.
Pietrrras 17-01-2011, 10:02 miałem taki problem w zeszłym roku... zgubiłem kluczyk i został mi "surowy" nie zaprogramowany. nie mogłem odpalić auta. przyjechało 2 gości, wyciągnęli immo przez skrzynkę bezpieczników i zabrali kluczyk. po godzinie immo było zaprogramowane. przyjemnosc taka kosztowala mnie prawie 600zł, a w ASO wołali 1800;]
jak sam dostarczysz immo do takich gości, którzy dorabiają kluczyki itd to usługa będzie tańsza o jakieś 200zł (powiedziano mi to po wymianie:])
Rafał A.(antek) 17-01-2011, 23:52 Sa rożne wersje immo, raz w zegarach innym razem osobna puszka. Teoretycznie wymieniajac sterownik, jesli immo jest w osobnej puszcze powinno działać.
Przeprogramowanie immo w galaxy to tez nie problem czy dopisanie kluczykow, wystarczy warsztat dysponujacy np WDS i zrobi ci wszystko. I napewno nie w cenach ASO
|