Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Opadająca klapa bagażnika

DarekU
12-07-2009, 20:30
Mam zapytowkę czy (amortyzatory, siłowniki, teleskopy) tyle nazw znalazłem klapy pokrywy bagażnika FF II Hatchback wymienić na?
Czy oryginał wszyscy wiedzą za ile
Czy wymienić na zamiennik oryginału około 120zł szt. ze sklepy Forda?
Czy z Krosna 50zł szt. dedykowane do tego modelu?
Czy ktoś przerabiał ten temat, ma jakie doświadczenia, Ew. opis montażu co?

mizi_dr
13-07-2009, 07:06
czy (amortyzatory, siłowniki, teleskopy) tyle nazw znalazłem
ja bym jeszcze do tego dodał "sprężyna gazowa" ;)

Nie musiałem jeszcze wprawdzie wymieniać tego elementu w swoim FF ale ja bym założył Krosno. Powinno być równie dobre jak oryginał czy też oryginalny zamiennik a na pewno sporo tańsze. Poza tym kto wie czy oryginalny zamiennik albo oryginał nie jest z Krosna ;).

lucash
13-07-2009, 08:35
Ja w swojej foczce wymieniałem bo mi klapa na głowę spadała :)
Nie kupiłem oryginału. Kupiłem zamiennik 50% tańszy i jakoś daje rade przez ostatni rok - nie zapowiada się żeby miał przestać działać/rozlecieć się. Nie widzę różnicy ;)
Bierz zamiennik.

Walut
13-07-2009, 10:01
myślę że zamiennik , to akurat można sprawdzić bez ryzyka, montaż prosty. : dopasować listwę do wysokości otwartej klapy i zablokować ją w górnym położeniu. odkręcić stare i założyć tak samo nowe, wyjąć kij i zamknąć klapę :))))

DarekU
17-07-2009, 08:24
Kupiłem „sprężynę gazową” z Krosna 50 zł sztuka.
Pasują jak ulał.
Klapa otwiera i zamyka się prawidłowo

lotnik11
18-07-2009, 11:28
witam
Czy można kupić to gdzieś w internecie ? Chodzi mi oczywiście o te amortyzatory z Krosna.

sulim
04-02-2010, 10:08
Jeśli teraz mam sprężyny o sile 700N to mogę założyć 650N? Planuję dać te z Krosna.

mizi_dr
04-02-2010, 10:53
Wydaje mi się że 650N może być przy mało w związku z tym może być problem aby klapa się sama podniosła położeniach kiedy kąt sprężyny względem klapy jest mały/duży (w sensie że 90 stopni to optymalny kąt pracy). Czyli problemy mogą wystąpić w okolicach położenia skrajnego górnego i dolnego klapy. Ale tu już koledzy zakładali krosno i nie widać żeby się skarżyli

Walut
04-02-2010, 17:28
z Krosna pomiary pokazały że idealnie pasują , założone i spokój

sulim
04-02-2010, 18:53
Walut kupiłeś Krosno o sile 700N czy 650N?

mario591
05-02-2010, 08:56
hmm a gdzie można je kupić w miarę tanio powiedzmy te 700N. szukałem wczoraj na allegro ale do foki nie było. Na stronce sklepu internetowego forda są po ok 77zł za szt. Hmm a może coś tańszego bo 77złtrochę sdrogo jak za taki mały siłowniczek do klapy ;p

grzemo
06-02-2010, 21:24
Ja kupowałem odpowiedniki z Krosna w firmie Motobest za pośrednictwem Allegro. Jeżeli nie ma na allegro twojego modelu, może sprawdź np. bezpośrednio w motobest.com.pl
Jak na razie po dwóch zimach siłowniki pracują bez zarzutu, a przy oryginałach drugiej zimy dostałem klapą w łeb (powoli ale konsekwentnie słabły a im zimniej tym były słabsze). Dlatego przy zakupie zamiennika, jeśli nie ma dokładnie tej samej siły, sugeruję wybór mocniejszego. Lepiej "pomagać" klapie przy zamykaniu niż ryzykować guzem na głowie...

mario591
07-02-2010, 10:56
grzemo jestem tego samego zdania dlatego wole te 700N. Dzięki za info. Poszukam na tej stronce.
Pozdro

gervee
27-04-2010, 21:07
Ja kupowałem odpowiedniki z Krosna w firmie Motobest za pośrednictwem Allegro. Jeżeli nie ma na allegro twojego modelu, może sprawdź np. bezpośrednio w motobest.com.pl
Jak na razie po dwóch zimach siłowniki pracują bez zarzutu, a przy oryginałach drugiej zimy dostałem klapą w łeb (powoli ale konsekwentnie słabły a im zimniej tym były słabsze). Dlatego przy zakupie zamiennika, jeśli nie ma dokładnie tej samej siły, sugeruję wybór mocniejszego. Lepiej "pomagać" klapie przy zamykaniu niż ryzykować guzem na głowie...

Z tego co widzę to siłowniki do FFII powinny mieć 530Nm (takie podają na stronie użytkownika motobest na alle, podobnie widziałem w katalogu InterCars firmy Febi Bilstein - nr febi 27768 )

Jaqus
27-04-2010, 23:29
Po zimie też musiałem wymienić sprężyny gazowe w moim kombi, kupiłem FebiBilstein (27767) 420Nm i już 2 miesiące działają bez zarzutu. Kupiłem w motoneo.pl.

geronimo
06-10-2011, 21:59
Witam,

u mnie padł tylko jeden siłownik. Zastanawiam się czy należałoby wymienić oba na takie same, czy można tylko ten uszkodzony?

pozdrawiam,

RobekK4
07-10-2011, 11:04
u mnie padł tylko jeden siłownik. Zastanawiam się czy należałoby wymienić oba na takie same, czy można tylko ten uszkodzony?

To nie klocki hamulcowe, czy amortyzatory, więc nie ma konieczności wymiany kompletu.
Tyle, że koszt jest relatywnie niski, więc dla "świętego spokoju" wymieniłbym oba.

dab1978
15-01-2012, 15:17
A ja kupiłem siłowniki firmy polcar, 35 zł. szt. i działają już całe 3 dni...;)

Matych
15-01-2012, 15:39
To nie klocki hamulcowe, czy amortyzatory, więc nie ma konieczności wymiany kompletu.
Tyle, że koszt jest relatywnie niski, więc dla "świętego spokoju" wymieniłbym oba.

No nie to tylko amortyzatory-wymiana jednego spowoduje nierówną pracę co może spowodować różne nieciekawe następstwa,od padniecia starszego do pogięcia punktów mocowań a nawet zawiasów.

RobekK4
17-01-2012, 17:01
To raczej sprężyny gazowe.
Zaś co do przypadków wygięcia zawiasów czy punktów mocowania z tytułu niespranego jednego siłownika - nigdy o takowoch nie słyszałem.

Matych
17-01-2012, 17:23
Ta sprężyna gazowa jest zbudowana dokładnie w taki sam sposób jak amortyzator gazowy.W czasie eksploatacji zużywa się mniej wiecej równomiernie węic aby klapa ładnie się podnosiła warto wymienić oba,jeśli jeden padnie.Do uszkodzeń dochodzi najczęściej jeśli dobierze się za dużą siłę amortyzatów.

maureliusz
17-01-2012, 19:11
Matych takiej sprężynie gazowej to amortyzatora to jeszcze daleka droga. Sprężyna gazowa bagażnika to tylko kawał tłoka, tłoczyska, rury i gazu. Różnica powierzchni powoduje wypychanie tłoka z tłoczyskiem. Ile dasz gazu to takie będzie siła takiej sprężyny ewentulanie można trochą pograć średnicami, ale jak wiadomo nie zawiele, bo miejsca dużo w klapie nie ma.

Z tym pokrzywieniem klapy to nie wiem, nie chcę się wypowiadać. No 700N to już trochę jest - 70 kilogramów + poprawka na dźwignie. W tej sytuacji, jeżeli drugi będzie kompletne dno, to faktycznie podczas zamykania będzie dochodziło to lekkiego krzywienia klapy. Czy to w dłuższym terminie może ją uszkodzić - nie wiem.

Matych
17-01-2012, 20:07
Moim zadaniem to te dwa urządzenia mają taką samą budowę tylko ine ciśnienie gazu i charakterystykę tłumika -ale może się mylę co do uszkodzeń to kolega założył sobie w Vectrze sporo mocniejsze i cieszył się że klapa tak leciutko chodziła ,z tydzień aż mocowanie się nie urwało.:wink:

maureliusz
17-01-2012, 20:14
Budowa jest zbliżona...:-)) To takie mega wybrakowane amortyzatory, ale charakterystyka to raczej nie jest w nich zbyt wyrafinowana i napewnie nie zależy od prędkości otwierania klapy :-))) Mniejsza z tym zresztą.

RobekK4
17-01-2012, 21:40
Taki siłownik tylko z zewnątrz przypomina amortyzator, ale konstrukcyjnie to zupełnie co innego bo i ma inną funkcję - nie tłumi drgań, tylko pełni rolę sprężyny (stąd spotykana nazwa - sprężyna gazowa).

Z dotychczasowych moich doświadczeń wynika, że pojedynczy siłownik, nawet nowy, nie jest w stanie utrzymać ciężaru pokrywy (przynajmniej w kombi i hatchbacku; w sedanie może dać rade - otwarta klapa często "stoi pionowo" --> w tej pozycji prawie nie obciąża sprężyn).
W przypadku "padnięcia" jednego siłownika, siły działające na mocowanie drugiego, sprawnego siłownika są bardzo chwilowe, bo klapa samoczynnie zamyka się. A jak ją przytrzymamy - to z automatu odciążamy to zagrożone mocowanie - po mojemu nie powinno czasnąć. :)
A jak ktoś da czadu i zamontuje dużo za silne sprężyny - to jak najbardziej, coś pierdyknąć może. Jak to Kobuszewski mówił: "praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb" :wink:

Matych
17-01-2012, 21:57
ale konstrukcyjnie to zupełnie co innego bo i ma inną funkcję - nie tłumi drgań

konstrukcyjnie to to samo a drgań nie tłumi bo klapa nie drży

Paweł5
12-02-2014, 14:35
Temat stary, aż strach pisać :-)
ale z osobistego doświadczenia na mojej foczce mk1 hatchback:
po zamontowaniu dwóch amortyzatorów Lesjofors tych końcówką ...57 za 50zł od sztuki 700N wyrzutu okazuje się, że:
1. są o 4-5 mm za długie w stosunku do oryginałów
2. nie wyhamowują przy maksymalnym rozwarciu klapy
3. mam wrażenie, że są za mocne i klapa zapindala w górę z pełną prędkością, trzeba trzymać żeby nie porwało :-)
4. żona zapomniała przytrzymać i mam ładny delikatny "odcisk" rantu dachu na klapie, po prostu poleciała jej klapa do góry i odcisnęła lekko paseczek na 30cm na klapie :-(
5. patrz pkt4. lekko się zdenerowałem na producenta zamiennika (nie na żonę cóż kobieta winna że dziadostwo produkują) i ostatecznie z lewej strony został oryginalny 12letni amortyzator już nieco słabszy a na prawą stronę poszedł nowy Lesjofors 700N.
6. w związku z pkt5 klapy nie rwie do góry, otwiera się lekko i zamyka lekko, nie ma specjalnych oporów, nie ma ryzyka uszkadzania powierzchni klapy o rant dachu
7. mam świadomość że jest róznica pewnie już kilkudziesięciu niutonów wyrzutu na tym starym i nowym, ale nie zauważyłem żadnych dziwnych naprężeń na zawiasach czy na zamku, klapa zamyka się idealnie w stosunku do obu starych oryginałów, nie ma żadnych przesunięć klapy w stosunku do reszty karoserii więc tak zostawiam... jeden stary i drugi nowy.

Nie wiem jak Krosno czy inne zamienniki, może są lepiej dopasowane do oryginału, ale nie będe inwestował w 12letnie auto :-) tymbardziej że nie stanowi to częsci krytycznej dla bezpieczeństwa poruszania się

pozdrawiam potencjalnych zmieniaczy

MaXyM
18-01-2015, 20:48
Szukalem zamiennikow do swojego FF2. Wczesniej kupilem jakis szit tu gdzie mieszkam (CZ). Malo co mi nie urwalo zawiasow tak rwalo do gory.
Teraz kupilem w PL, podnosniki z Krosna. dokladnie to: http://autoczescikrosno.sklep.pl/produkty/szczegoly/sprezyna-gazowa-23511
Wydaje mi sie ze sa tez na alledrogo

Dzis zainstalowalem. Sila odpowiednia, jest wyhamowanie pod koniec ruchu.
Czyli jednak ktos robi porzadne czesci zamienne

dmarek92
09-04-2015, 01:04
dopiero co kupilem foke 2005 1.6 Ti-Vct i mam pytanie, czy otwierajac bagażnik z pilota, klapa powinna sie sama podniesc ? bo u mnie odblokowuje sie zamek ale klapa nie podnosi się, podczas opuszczania tez musze ją trzymac bo strasznie 'chlapie'. Aczkolwiek jak juz podniose to na głowe nie opada ;p
a jesli powinna to trzeba wymienic silowniki ?

twistery
29-01-2016, 22:19
Witam,
mam problem z klapa bagażnika otóż otwierając klapę muszę podnieść ją minimum do połowy, aby mi nie spadał na głowę. i teraz pytanie czy Wy też tak macie? czy ta klapa jest tak ciężka, że te siłowniki nie dają rade tego podnieść czy tez siłowniki już są padnięte. dodam, że jak podniosę klapę do samej góry to nie opada. wydaje mi się, że powinna sama lekko chodzić. proszę, o pomoc.....

krzys1968
29-01-2016, 22:22
Silowmniki do wymiany

tomi002
30-01-2016, 09:29
Też tak mniej więcej mam. Nie wiem jak było od nowości. Czy była znaczna różnica. W golfie miałem podobnie. Siłownik nie podniesie sam klapy od dołu.
Zależy po ile są nowe siłowniki.

twistery
30-01-2016, 09:40
Pytanie czy nowe silowniki poprawia otwieranie.

szkodnik85
30-01-2016, 09:41
Napewno siłowniki do wymiany, u mnie wystarczy delikatnie klapę otworzyć i juz jedzie sama do góry.

twistery
30-01-2016, 10:27
A masz oryginaly?? Czy juz wymieniales na inne?

monetix
30-01-2016, 16:32
Mam podobnie - właśnie odebrałem nowe (Krosno) - jutro założę to dam znać :)

tomi002
30-01-2016, 17:43
Sprawdziłem jeszcze raz jak jest u mnie w Focusie. Nie podnosi się samo nawet jak już podniosę klapę do połowy.
Ceny amortyzatorów to Ford 225 zł, Febi 77 zł, Krosno 30zł
Daj znać jak się sprawuje ten Krosna bo cena siłownika Forda to kosmos.

mawof
31-01-2016, 08:33
Hej, macie jakas mini instrukcje co gdzie przekrecic, wcisnąć, itp. żeby wymienić siłowniki? u mnie jest tak samo. w Pon. maja przyjść nowe wiec chciałbym się tez z teorii wymiany podszkolić zanim się tym zajme?

krzys1968
31-01-2016, 08:47
Na silowniku masz zabezpieczenie z blaszki podwarzasz je srubokretem plaskim

mawof
31-01-2016, 09:06
ot i tyle? :D dzięki :D. TO chyba sobie poradzę.

szkodnik85
31-01-2016, 09:21
A masz oryginaly?? Czy juz wymieniales na inne?

Oryginalne nigdy nie wymieniane :)

monetix
31-01-2016, 13:15
Wymienione na Krosno i jest O.K. - klapa po lekkim podniesieniu sama unosi się do góry i ładnie wyhamowuje, zamykanie też jest jakby delikatniejsze.
Wymiana banalnie prosta - wchodzi na wcisk (można nałożyć troszkę smaru na łączeniach, u mnie był jeszcze fabryczny) przydaje się druga osoba do przytrzymania klapy.

tomi002
02-02-2016, 12:21
To jeszcze mam pytanie do kogoś kto użytkuje siłowniki Krosna od dłuższego czasu. Jak one się sprawują po czasie? Ile wytrzymują?

szydel87
02-02-2016, 12:25
Mam już je prawie rok i jak na razie dają radę :) także można je brać bez obaw

tomi002
02-02-2016, 15:56
Dzięki. Widzę, że KROSNO daje gwarancję 24 miesiące.

mawof
08-02-2016, 08:26
Heja,
i u mnie też już założone.

Siłowniki przyszły firmy Polcar. działają super. W końcu nie dostaję klapą po plerach.