Zobacz pełną wersję : [Ford Aspire] Części zamienne / zamienniki
Bart_007 31-08-2005, 17:16 Jak wiadomo ten model nie jest zbyt popularny (nie tylko w PL ale i w Europie), tak więc z częściami zamiennymi różnie bywa.
Dobrze by było aby temat zawierał informacje o częściach (nie tylko) zamiennych, które działają w waszych Aspire-ach.
Mam nadzieję, że ułatwi to pozostałym życie - w myśl zasady uczenia się na doświadczeniach innych :)
Starajcie się proszę podawać jedynie informacje mające związek z tematem aby wątek jak najdłużej pozostał przejrzysty.
Z uwagi na pochodzenie samego modelu (Mazda 121 -> Kia Pride / Avella -> Ford Aspire... i zaczynam się powoli gubić...) znaczna ilość części pasuje właśnie od Mazdy.
Tak to już jest, że na każdym zebraniu ktoś musi zacząć...
Z informacji od poprzedniego właściciela (nie mam 100% pewności):
- Końcówka drążka kierowniczego: Mazda 323
- Łożyska koło przednie 1 komplet (2 szt.) : JL69310 (2 szt.)
- Łożyska koło tylne 1 komplet (2 szt.): KL44610 (1 szt.), KLM11710 (1 szt.)
Zamontowane podczas mojego użytkowania pojazdu:
- Łożyska koło tylne 1 komplet (2 szt.): Mazda 323, producent Bearings, Oznaczenia: LM11749/10 (1 szt.), L44649/10 (1 szt.)
Pozdrawiam
Bart(ek)
[ Dodano: 2005-11-03, 10:55 ]
Kolejny "zamiennik". Tym razem poduszki pod silnik / skrzynię biegów.
Niestety nie udało się odnaleźć niczego co idealnie pasowało (bynajmniej wg. mechanika który to robił).
Poduszka silnika (przód) / poduszka skrzyni biegów (tył): zamiennik (sama poduszka, bez mocowania) od VW Golf 1, ostatni rocznik, poduszka centralna (?).
Uwaga! Niestety konieczna drobna modyfikacja mocowania poduszki (zwiększenie średnicy / obwodu).
[ Dodano: 2005-12-19, 22:09 ]
Kable WN, firma JC. Mazda 323; 1,3 benzyna; rocznik 94. Stara wersja karoserii.
Sam jeszcze nie zmieniałem, ale spotykając znowu problem z zakupem poszperałem w gratach od poprzedniego właściciela i znalazłem pudełko po filtrze powietrza. Poszperałem w internecie i mam na niego aż 3 oznaczenia :
CA7755
Zamiennik Forda F4B2-9601-A
i Mazda BJ01-13-Z40
Pozdrawiam
Wymieniałem niedawno kilka części zawieszenia w moim Fordzie Apire.
Poniżej podaję zamienniki
Amortyzatory tylne - Kia Pride
Odboje amortyzatorów - Mazda 626
Klocki hamulcowe - Mazda 323
Szczęki hamulcowe - Mazda Domio
Wszystko jest dostępne od ręki
Sam za tym nie jeżdziłem, zleciłem to warsztatowi - koszt naprawy całości to 1200 zł
Tyle na dzisiaj
Bart_007 06-03-2006, 11:37 Filtr oleju: zamiennik JC B13013 (13 zł) - muszę przyznac, że wygląda to śmiesznie :D
KLOCKI HAMULCOWE : Zamienniki firmy OPTIMAL nr. katalogowy: 9661
Ja wymieniłem i pasuja do mojego ASPIRKA. :fcp1 Pozdrawiam i życze udanych napraw.
[ Dodano: 2006-04-26, 15:03 ]
Wymieniałem tez PRZEKAZNIK ŚWIATEŁ i przez przypadek dopasowałem z Hundaia Pony. Ma troszke inne oznaczemnia ale działa bez zarzutu.
[ Dodano: 2006-05-09, 11:25 ]
PRZEDNI WACHACZ-Zamiennik MAZDA 121 rok 96 i wzwyż. Ja kupiłem w firmie J-C AUTO BIELSKO BIAŁA ich numer katalogowy tego wachacza to J33020. Przepraszam za wczesniejsza pomyłke numeru katalogowego.Dokładny adres firmy to Bielsko Biała ul. Hałcnowska 194 tel. 033 821 44 04 lub 033 821 44 05. Cena to 140 zł Czas zamówienia 24 godziny. Orginał na zamówienie kosztuje 250$ plus koszty przesyłki i czas oczekiwania około 2 tyg. Wiec nie ma raczej co porównywać.
[ Dodano: 2006-10-25, 15:58 ]
PASEK ROZRZADU - Zamiennik firmy GATES nr. katalogowy 5274XS
ROLKA NAPINACZA PASKA ROZRZĄDU - Zaminnik firmy SAKURA nr. katalogowy SAK 122-30-3500
FILTR POWIETRZA - zaminnik firmy SAKURA nr. katalogowy SAK 171-30-3642
TERMOSTAT - Zamiennik firmy VERNET nr. katalogowy 5075.88
ŚWIECE - Polecam świece firmy BERU wersja świecy Ultra-X Sa to bardzo dobre świece cztero elektrodowe dosyć tanie bo zapłaciłem za komplet 80 zł nr. katalogowy UXF79
KABLE WN - Zamiennik firmy SAKURA nr. katalogowy SAK 912-30-3500 SW Sa to dobre kabelki tylko ze w komplecie jest ich 5 wiec jeden bedziemy musieli wyrzucić i sa troszeczke za dłógie ale ja założyłem i pasuja wyśmienicie.
Dodam jeszcze zamienniki powyższych rzeczy :
PASEK ROZRZĄDU - CONTI CT1024
ROLKA NAPINAJĄCA - GMB GT20040
PASEK KLINOWY - BOSCH 4PK875
[ Dodano: 2006-11-25, 14:34 ]
Kilka następnych rzeczy :
Filtr powietrza - do mojego spasował FILTRON AP 071/1
Kopułka (Aspire 1994) - Firma EPS - w firmie Inter Cars pod numerem katalogowym 1 331 150
Palec do powyższej kopułki - EPS - w firmie Inter Cars pod numerem 1 431 132
Korek wlewu paliwa z zamkiem !!! - 4max - w Inter Cars pod numerem 6904-01-0002E
[ Dodano: 2006-11-28, 19:42 ]
Pompa Wody - GMB - w katalogu Inter Cars pod symbolem : GWMZ-31A (ewentualnie firma JC D13010JC)
TARCZE HAMULCOWE BREMBO -09.5869.20 LUCAS -DF 2719 4MAX 5201-01-0667P Ja założyłem te 4MAX bo były najtańsze 120 zł za 2 szt. sa to tarcze do Mazdy 323 89-
jakubboruta 04-04-2007, 13:28 Mozecie mi doradzic mam zamiar kupic te autko bo mi sie podoba ale gdzie moge dostac do niego czesci :)?????
Kolego - pytanie powinno brzmieć nie gdzie, tylko jakie :-) Jak już dojdziesz do tego co pasuje, kupisz to praktycznie w każdym lepszym sklepie z częściami.
Generalnie można traktować to autko jako "japońca" jeżeli chodzi o częsci zamienne.
a niewie ktoś może jaki jest zamiennik odpowiadający przedniej sprężynie do Aspire bo mam problem - pękła mi sprężyna i nie moge znaleźć nigdzie nawet oryginalnej.
chmielgrzegorz 03-06-2007, 20:29 Ja ostatnio wymieniłem:
wahacz dolny czyli: kod J33020 (mam 3 drzwiową wersje Aspire) to jest od mazdy 121
pasek rozrządu kod E33020JC
napinacz paska rozrządu kod E43020
a niewie ktoś może jaki jest zamiennik odpowiadający przedniej sprężynie do Aspire bo mam problem - pękła mi sprężyna i nie moge znaleźć nigdzie nawet oryginalnej.
Witam, tak się akurat składa że mam Aspire'a na części, sprężyny mam, jeżeli potrzebujesz, to pisz na maila. A swoją drogą to sprężyny raczej parami się wymienia, no nie?
dziex juz nie trzeba sprowadziłem ze stanów sprężyny a niewiesz jakie fele by pasowały do aspire najlepiej jakieś german style?
cieszanowski 07-07-2007, 07:27 witam : szukam bocznej szyby od strony kierowcy do Aspaiera z 94 roku może mi ktoś pomóc ?
[ Dodano: 2007-07-07, 08:28 ]
witam czy wachacze były od jakiegoś innego modelu czy zamawiałeś ogyginał ? chmielgrzegorz,
[ Dodano: 2007-07-07, 08:34 ]
Będe sprzedawał Aspaiera z 94 roku zainteresowanych zapraszam na e:maila
Jeżdziła nim kobieta
pozdrawiam
tk_kulek 06-09-2007, 07:49 Hej Panowie,
Szukam aparatu zapłonowego do mojego Aspire'a jest to rocznik 95, czterodrzwiowy (oczywiscei 1,3i). Jesli by ktos wiedzial o takim lub mog poradzic czy jest jakis zamiennik to bylbym barzdo wdzieczny za info.
Widzialem ze mazda 323f ma podobny ale nie wiem czy mozna go uzyc. W moim prawdopodobnie uszkodzony jest moduł.
Pozdrawiam
Tomek[/list]
pppuchal 05-11-2007, 21:09 Mam lampy przednie do Aspirki 95` SZKLANE !!!!!!!!!
sĄ BEZ KIERUNKÓW
SAM POSZUKUJĘ KIERUNKU LEWEGO !!!!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!!
Jak coś to 602 422 072
lub : pppuchal@o2.pl : fcp27
tk_kulek 05-11-2007, 21:18 Sprezyny tyl - KIA Pride
Amortyzatory tyl - Kia Pride
dziex juz nie trzeba sprowadziłem ze stanów sprężyny a niewiesz jakie fele by pasowały do aspire najlepiej jakieś german style?
Co do felg to 13x4,5J z tego co zmierzyłem rozstaw 4 x 100, średnica otworu centralnego 54mm, i chyba ET 45
Od naszego głównego guru - Karola - wiem, że takowe produkuje podobno firma KRONPRINZ. Ja szukam i szukam używek i znaleźć nie mogę :-(
wara2000 12-11-2007, 20:35 Witam widzę że forum już się nie rozwija mam nadzieje że jednak ktoś mi pomoże :fcp1
A więc czy może ktoś wie z jakiego samochodu mogę dopasować pompę wody do mojego Aspire??
nie wiem czy masz ten sam silnik ale moj aspire 94 - pompa wody opisana powyżej - pasuje idealnie. Zobacz wyżej masz oznaczenie kodu w firmie Inter Cars.
Pompa Wody - GMB - w katalogu Inter Cars pod symbolem : GWMZ-31A (ewentualnie firma JC D13010JC)
[ Dodano: 20-11-2007, 18:51 ]
Miałem dosyć duży kłopot z filterm paliwa do mojego Aspire. Po podaniu wszędzie oryginalnego oznaczenia B3H7 20490 oczywiście podawano mi wiele odpowiedników. Jeden nawet kupiłem ale co się okazało ... odpowiedniki mają kroćce zakrzywione o 45 stopni a oryginał ma o 90 stopni. Niby nic ale przewód paliwowy biegłby łukiem pod górkę i dotykał maski.
Ale udało mi się - po długich poszukiwaniach nawet w firmie Filtron - zostałem skierowany do http://www.motofan.pl i kupiłem odpowiednik firmy WIX - model 33510.
Polecam sklep internetowy http://www.motofan.pl - dla forumowiczów możliwy rabat !!!
hitfromthebong 13-06-2008, 12:00 Mam do sprzedania takiego Forda.
Tylko nie wiem ile ten dylizans jest wart.
Czekam na jakas podpowiedz.
Witam.
Jaki przegub napedowy moge zamontowac do tego modelu?
Pozdrawiam :fcp1
Bart_007 21-07-2008, 07:22 Witam.
Jaki przegub napedowy moge zamontowac do tego modelu?
Pozdrawiam :fcp1
Przeguby wymieniałem u siebie - oba od mazdy 323, model (zwykły nie F) z silnikiem 1,3; produkowane przed 1994r.
Pomocy !!!
Pilnie poszukuję chłodnicy do Aspire 1.3 lub będę wdzięczny za wszelkie informacje od jakiego auta mogła by pasować.
Pozdrawiam Sibis
Bart_007 24-08-2008, 21:16 Pomocy !
Pilnie poszukuję chłodnicy do Aspire 1.3 lub będę wdzięczny za wszelkie informacje od jakiego auta mogła by pasować.
Pozdrawiam Sibis
Standardowo - zacznij od sprawdzenia mazdy 323 z silnikiem 1,3 model sprzed 1994r. Jak na razie jedyne co nie pasowało z silnika i jego osprzętu (generalnie mechaniki z przodu, z tyłem jest już niestety różnie) to filtr powietrza, cała reszta (a trochę tego już było) - to było to.
Kolejna naprawa :-)
Łożyska koła przedniego:
SKF - VKBA 949
Ruville - EVR7009
Optimal - OPT941636A lub OPT941636
Kanaco - H13001
JC Auto - H13001JC
4MAX - 4703-03-7009P
Herth+Buss Jakoparts - J4703001
Dzięki niezmorodwanemu w poszukiwaniu zamienników do Aspirki - koledze Karolowi (dzięki Karol)
podaję dwa modele pasujących sprężyn:
LESJOFORS - LS4044200 (ponad 140zł)
MAGNUM TECHNOLOGY - S00301MT (ok. 70zł)
Karol sprawdził również uszczelkę pod pokrywę zaworów - ELRING - EL597473
Poszukuję piasty prawy przód - może ma ktoś na zbyciu albo dopasowaliście z czegoś ?
OK - nieaktualne - znalazłem całą zwrotnicę na szrocie. Ale jakby ktoś wiedział to napiszcie z czego pasuje.
Witam.
To chyba jedyna tego typu strona w Polsce - dziękuje pomysłodawcy i wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że mój złom jest na chodzie ;)
Niestety, nie dorzucę niczego nowego od siebie, mam natomiast pytanie: przednia szyba. Dzwoniłem po hurtowniach, szukałem, szperałem, czytałem - nic. Jakieś pomysły? są "zamienniki"? ;-) Może da się zrobić na zamówienie taką szybę? gdzie szukać?
Pozdrawiam
Paweł
Po długim poszukiwaniu i pomocy nieocenionego kolegi Karola :-) - kable WN firmy SENTECH 8543. Są tak mniej więcej o 5cm za długie ale niczemu to nie przeszkadza.
Koszt około 60zł.
witam.
To chyba jedyna tego typu strona w polsce - dziękuje pomysłodawcy i wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że mój złom jest na chodzie ;)
niestety, nie dorzucę niczego nowego od siebie, mam natomiast pytanie: Przednia szyba. Dzwoniłem po hurtowniach, szukałem, szperałem, czytałem - nic. Jakieś pomysły? Są "zamienniki"? ;-) może da się zrobić na zamówienie taką szybę? Gdzie szukać?
Pozdrawiam
paweł
witam kolegę. Ja już 2 razy wymieniałem szybę w moim bolidzie,zawsze w firmie auto glass jan cena ok.1300 zł. Możesz ją zakupić też w autofeniksie ale cena ok.1800zł.oczywiście podaję ceny z montażem. Trzeba czekać na zamówienie 2 tygodnie.
witam kolegę. Ja już 2 razy wymieniałem szybę w moim bolidzie,zawsze w firmie auto glass jan cena ok.1300 zł. Możesz ją zakupić też w autofeniksie ale cena ok.1800zł.oczywiście podaję ceny z montażem. Trzeba czekać na zamówienie 2 tygodnie.
witam
a tak, dzwoniłem do nich. Po miesiącu oddzwonili, że mają taką za 200 euro + montaż. Podziękowałem.
Kupiłem na allegro za 200 zł + podróż z wawy do Kielc i z powrotem. Montaż dwóch szyb (przednia + tylna boczna stała, bo wstawione było jakieś dziadostwo z krzywej pleksi ;-)) zapłaciłem 160 zł w jaan glassie.
Mam parę pytania:
Proszę założyć oddzielne wątki,jeden problem jeden wątek,
EDIT: z chęcią bym to zrobił, tylko szkoda, że szanowny moderator wykasował tekst i nie pamiętam o co pytałem. Wielkie dzięki ;p
Pozdrawiam
P.
Witam,
Czy ktoś wie jakie amortyzatory pasują na przód :)?
Witam, od niedawna jestem posiadaczką Forda Aspire 1,6 z 94r
i niestety mam problem, ale może tutaj ktoś mi pomoże??
Otóż szukam układu wydechowego, końcówek kierowniczych,
drążków kierowniczych oraz przegubu koła prawego....
Czy wie ktos czy części z Aspirki 1,3 będą pasowały do 1,6??
Albo moze są jakies zamienniki??
Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam
w razie gdyby ktoś potrzebował mam silnik na czesci lub w całości ,poduszki Air-bag ,szyby ,duzo pierdolek i czesci blacharskie do tego modelu :)
Witam,
Czy ktoś wie jakie amortyzatory pasują na przód :)?
KOLEGO PASUJĄ OD MAZDY 121 DO ROKU 96{MOCOWANIE DÓŁ 2 ŚRUBY}.http://www.4cars.pl/c/auto_czesci/amortyzatory/mazda/121/1279.php TO TE 6 OD GÓRY.
Na forum nie KRZYCZYMY,proszę edytować post :!:
Alexander25 01-03-2012, 14:30 http://www.rockauto.com/catalog/x,carcode,1105232
nauczcie sie ludzie ze w PL wszystko jest drozej. Tu do fordow sa oryginalne czesci i tanio nawet jak trzeba zaplacic za transport i clo to wychodzi taniej niz w PL
Witam,
Czy ktoś ma może informacje z jakiego innego samochodu może pasować tłumik środkowy do aspirki ?:)
Gdyby ktoś poszukiwał skrzyni biegów do Aspirka to pasuje od KIA PRIDE z silnikiem 1,3 jedyna rzecz którą sie różni to brak możliwości podpięcia czujnika od tej pomarańczowej strzałeczki która jest na desce rozdzielczej ale to niczemu nie przeszkadza, jedynie sie nie zapala. Sprzęgło również komplet z KIA PRIDE pasuje. Skrzynia około 300zł używka a sprzęgło od 160-350 za komplet. Pozdrawiam.
chmiel2010 25-03-2013, 15:01 Witam! od czego pasują felgi?
A co ze STACYJKĄ? Jakiś forumowicz ma info na ten temat?
Pozdrawiam
glifiarz 30-05-2015, 10:34 witam, forumowiczów.
Pytanie moje dotyczy zacisków hamulcowych, klocki pasują od mazdy 323, ale średnica tłoczka jest inna w aspire i w maździe, aspire 51 a mazda 54.
Może ma ktoś konkretne info na temat zacisków, z jakiego samochodu i z którego roku ten samochód jest. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
|
|