Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Lusterka składane elektrycznie - da się dołożyć?
Dwa razy widziałem moduły z serii 9 bodajże bez pinów do lampek dżwiowych,ale roku produkcji nie pamiętam.Sam chciałem zrobic podmiankę w moim,ale trochę się narobiłem przy lampkach,a tu zonk z modułem.Mam składane ręcznie,to ciśnienia nie było na składane z pilota.
To po czym poznać że obsługuje lub nie ?
Schemat w garść i po kilku godzinach szukania wiesz wszystko :)
Bump: Dwa razy widziałem moduły z serii 9 bodajże bez pinów do lampek dżwiowych,ale roku produkcji nie pamiętam
Moduły tak jak i samochody są z różną(bardziej bogatą lub bardziej biedną )opcją "wyposażenia" i na dodatek dotyczy to modułów przedliftowych i poliftowych.Sam widziałem nawet tutaj na forum jak kolega zamieścił zdjęcie swojego przedliftowego modułu i nie miał pinów od lampek,o składanych lustrach już nie wspomnę ... Miał po prostu bardzo biedny moduł :(
Sam widziałem nawet tutaj na forum jak kolega zamieścił zdjęcie swojego przedliftowego modułu i nie miał pinów od lampek,o składanych lustrach już nie wspomnę ... Miał po prostu bardzo biedny moduł :(
Napisałeś to zanim zobaczyłeś symbol mojego modułu :-)
W "niby" bogatym Titanium mam moduł biedny jak mysz kościelna za to całe kompletne okablowanie...
Dziwny ten FORD...
Dzięki UPRZEJMOŚCI I CIERPLIWOŚCI kolegi mm32 jestem bogatszy o dużą porcję wiedzy i być możę już wkrótce stanę się posiadaczem składanych lusterek.
Dziękuję.
Acha-ktoś z lubuskiego może mi włączyć składanie w centralnej konfiguracji?
Acha-ktoś z lubuskiego może mi włączyć składanie w centralnej konfiguracji?
speedo ?
Od dziś wjazd do garażu to bajka. Bez stresu i ciśnienia. Jeden przycisk i lustereczka się składają.
Wielkie dzięki dla wszystkich którzy coś skrobneli w tym wątku z którego czerpałem wiedzę oraz dla kolegi MM32 za garść dobrych informacji oraz dla Speedo za uruchomienie całościu.
Szkoda tylko że nie udało się uruchomić funkcji składania z pilota (mimo tego że mam dość dobre moduły)
Szkoda tylko że nie udało się uruchomić funkcji składania z pilota (mimo tego że mam dość dobre moduły)
Jak się nie udało ?
Jakie masz moduły u siebie zainstalowane ?
Jak się nie udało ?
Jakie masz moduły u siebie zainstalowane ?
Te które mi podałeś:
9G9T-14B533-CC
9G9T-14B533-HC
O szczegóły nieudanej akcji raczej należałoby zapytać Speedo- z przycisku działają, z pilota-nie.
Z tego co podejrzałem kombinował coś z oprogramowaniem modułów, włączeniem funkcji foteli z pamięcia i ...coś tam jeszcze- no ale lipa .
Chyba że się jakoś kluczyk dodatowo programuje-no ale speedo chyba by o tym wiedział.
artur1970 31-01-2015, 19:06 np.
9G9T 14B533 CC
9G9T 14B533 HC
Tych modułów to ja osobiście bym nie podjął ryzyka montażu,bo nie "wchodzą" mi w ECAT,więc ich pochodzenie może być różne(mogą pochodzić np z Volvo).
Czyli jednak są ok ?
Tak ale kupiłem je jako moduły od Galaxy więc...sam nie wiem-tak jak pisałem wyżej- z przycisku lusterka na nich działają.
Tak ale kupiłem je jako moduły od Galaxy więc...sam nie wiem-tak jak pisałem wyżej- z przycisku lusterka na nich działają.
Dokładnie,jeśli sprzedawca da 100% gwarancji,że to ford to wtedy dopiero można brać.
Co do twoich modułów to jeśli składanie działa z guzika to i z pilota musi działać,łaski nie robi,sprawdzone organoleptycznie przeze mnie w kilku mondkach i przez kolegów z tego forum.
W centralnej konfiguracji do składania lusterek jest tylko jeden parametr: Outer rear view mirrors i należy go ustawić na :With Retractable Mirrors.
Nic nie należało zmieniać w oprogramowaniu modułów,nie było potrzeby.Moduły są p&p.
W centralnej konfiguracji do składania lusterek jest tylko jeden parametr: Outer rear view mirrors i należy go ustawić na :With Retractable Mirrors. Nic nie należało zmieniać w oprogramowaniu modułów,nie było potrzeby.Moduły są p&p.
no i tak ma ustawione, z pilota nie dziala
poza tym calkiem niedawno zescie chorem twierdzili calkiem co innego http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2062807&postcount=34
w oprogramowaniu modulow nic nie zmienilem, bo mialy najnowsza dostepna wersje softu
dodatkowo u mnie lusterka skladaly sie bez problemu z guzika a z pilota nie, dopiero nowsza kalibracja i wlaczenie "with memory function" je ozywilo, o czym pisalem, wiec jednak robi tte łaskę ;)
Jakim chórem ?Tak napisał Tadeusz i chodziło mu o to ,że bez wymiany modułów nie da rady uruchomić składanych lusterek(a np. autoryglowanie drzwi po ruszeniu da radę uaktywnić bez wymiany czegokolwiek).
no to wymysl, dlaczego u kolegi Szym0n po zaznaczeniu opcji "With Retractable Mirrors" zaczely dzialac z guzika a z pilota nie ;) i zakladam, ze spora grupa ludzi z tego forum tez tak ma...
Chętnie bym to naprawił,ale dzieli nas kilka km.
Były jakieś błędy ?
byly tradycyjne z modulow: niezgodnosc oprogramowania wewnetrznego
Dobrze to nazwałeś tradycyjne,nie wpływające na prawidłową pracę modułów,wyzbyłem się ich dopiero po wymianie tylnych modułów drzwiowych na poliftowe.
no ja tez mam te bledy, u mnie sie pojawily po wlaczeniu elmconfigiem lampek w drzwiach i juz zostaly :)
Chętnie bym to naprawił,ale dzieli nas kilka km.
23-24/02 jestem w Chojniacach- nie kręcisz się w tym czasie gdzieś po
okolicy?
Trudno powiedzieć,gdzie będę za 3 tygodnie.
artur1970 08-03-2015, 08:03 Te które mi podałeś:
9G9T-14B533-CC
9G9T-14B533-HC
Dokładnie,jeśli sprzedawca da 100% gwarancji,że to ford to wtedy dopiero można brać.
Co do twoich modułów to jeśli składanie działa z guzika to i z pilota musi działać,łaski nie robi,sprawdzone organoleptycznie przeze mnie w kilku mondkach i przez kolegów z tego forum.
W centralnej konfiguracji do składania lusterek jest tylko jeden parametr: Outer rear view mirrors i należy go ustawić na :With Retractable Mirrors.
Nic nie należało zmieniać w oprogramowaniu modułów,nie było potrzeby.Moduły są p&p.
Oznaczenie modułów sugeruje polifta - 9G9T
Jednak na moich data produkcji jest z 2009 r.
Może to wyjaśnia brak składania lusterek z pilota?
W instrukcji obsługi do mondeo mk4 z 2007 roku jest wspomniane ,że lusterka składaja się i rozkładają po wciśnięciu guzika na pilocie,a jak powszechnie wiadomo opcja ta była dostępna dopiero od końca 2009roku(dokładnie od 28-09-2009).Moje moduły z przednich drzwi są ze stycznia 2010 roku,czyli tak na prawdę nie są jeszcze poliftowe tylko międzyliftowe i składanie działa.
Przestałem to ogarniać-kilka razy przy otwieraniu z pilota lusterka się rozłożyły, brak zmiennej która wprowadza je w taki stan-próbowałem już na milion razy- zacząłem się zastanawiać nad uszkodzeniem któregoś z modułów które kupiłem...
a jak powszechnie wiadomo opcja ta była dostępna dopiero od końca 2009roku(dokładnie od 28-09-2009)
może w PL.. u mnie z 10.2008 oryginalnie się składają z pilota (Titatium)
A u mnie z 09.2008 nie było :(
Czy ktoś z Was może mnie oświecić czy w mondku z 2007 wersja titanium x da rade zamontować automatyczne składane lusterka z pilota bez wymiany modułów?? lusterka posiadają podświetlenie i opcje składania z przycisku. Auto wersja UK . Przeczytałem cały wątek i trochę się pogubiłem
wieslaw280758 13-03-2015, 12:06 Jak zrobić aby lusterka składały się wraz z zamykaniem drzwi z pilota. Obecnie mogę je złożyć i rozłożyć tylko przyciskiem na drzwiach. Mondeo mk4 z 2008 r odpalane przyciskiem
Jedyne co można zrobić to zmienić moduł/moduły drzwi.Szczegóły znajdziesz w tym wątku.
Witam
Padło i na mnie - zakupiłem MKIV i nagle okazało się że bez złożenia lusterek nie da rady wjechać do garażu do którego spokojnie wchodziło MKIII. Zostaje mi po 2cm z każdej strony toteż stres jest Muszę zatem zapodać ich składanie - i tutaj proszę kolegów o weryfikację.
Przejrzałem cały wątek i mam mały mętlik. Czy aby w MK4 Trend Gold-x z 2011 (po lifcie)wymienić lusterka regulowane/podgrzewane na regulowane/podgrzewane/oświetlajce podłoże/SKLADANE ELEKRYCZNIE potrzebuję:
- 2 szt lusterk jw z MK4 pol lifcie (8 pinów, 9 kabli)
- 2 moduły do drzwi przednich -czy takie będą dobre ?? - oba pochodzą z tego samego autka
Lewy Przód: 9G9T-14B533-AC z 01.11.2011
Prawy Przód: 9G9T-14B533-FC z 10.11.2011
- moduł z dodatkowym guzikiem na drzwi kierowcy
Czy to wystarczy ?? czy trzeba wymienić jakieś kable/wiązkę w drzwiach ??
Czy też wymieniamy to co napisałem i działa ??
Rozumiem że jeżeli chciałbym mieć automatyczne skadanie przy zamykaniu to potrzebuję jeszcze fotele z "pamięcią" ?? Czy jescze coś dodatkowego ??
Przepraszam, jesli pytam o rzeczy dla Was oczywiste czy dla Was do znalezienia w ciągu minuty. Ja nie umiem tego poskładać do kupy od kilku dni i dlatego proszę o pomoc
Nowe moduły muszą obsługiwać składane lusterka i nie mogą być biedniejsze niż masz do tej pory.
Musisz sprawdzić jaka masz instalację w drzwiach-być może ona także będzie do wymiany/przerobienia(trzeba dodać dwa kabelki od modułu do lusterka).
Moduły serii 9.... obsługują już składanie/rozkładanie luster po zamknięciu/otwarciu auta z pilota.
Bump: Dodatkowo moduły które podałeś:
Lewy Przód: 9G9T-14B533-AC z 01.11.2011
Prawy Przód: 9G9T-14B533-FC z 10.11.2011
Mogą pochodzić z Volvo i w mondeo nie da rady ich zainstalować.Chcąc je kupić musisz mieć 100% pewności że są od Forda.
Czy po nr vin da sie sprawdzić jaki mam moduł w drzwiach? Mam s-maxa po lifcie i tak sie zastanawiam czy muszę te moduły zmieniać skoro w MDO po lifcie były takie jak trzeba.
Przemol1974 02-05-2015, 09:59 http://images70.fotosik.pl/851/aa4c6d94c45510dcmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images67.fotosik.pl/853/4dfa91494c00d751med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Co to za Wtyczka przy lusterku?
rychu.zychu 02-05-2015, 11:04 Co to za Wtyczka przy lusterku?
Może asystent pasa.
w lusterku bocznym? Nie sadze.
Raczej Bliss
Przemol1974 02-05-2015, 11:16 Ta wtyczka jest w wiązce prawego lusterka, co to jest Bliss?
Bliss to ostrzeganie o aucie w martwym polu
Tapnięte z Szajsunga MkIV
Czy po nr vin da sie sprawdzić jaki mam moduł w drzwiach? Mam s-maxa po lifcie i tak sie zastanawiam czy muszę te moduły zmieniać skoro w MDO po lifcie były takie jak trzeba.
Co kolega chce uzyskać,można troszkę jaśniej ?
Przemol1974 02-05-2015, 11:24 Na lusterku nie ma tej pomarańczowej kropki, tego oznaczenia.
Ta wtyczka jest w wiązce prawego lusterka, co to jest Bliss?
W instalacji drzwi ,czy w instalacji lusterka ?
Jeśli w instalacji lusterka to powinieneś mieć szkło z diodą i symbolem dwóch samochodzików .
Przemol1974 02-05-2015, 11:40 W instalacji drzwi ,czy w instalacji lusterka ?
Jeśli w instalacji lusterka to powinieneś mieć szkło z diodą i symbolem dwóch samochodzików .
Wtyczka była w instalacji prawego lusterka, ale szkło jest zwykłe bez kontrolki. Może poprzedni właściciel coś zakombinował?
Poprzedni właściciel pewnie wymienił lusterko ...
Co kolega chce uzyskać,można troszkę jaśniej ?
Chce mieć składane lusterka elektrycznie ( nie koniecznie z pilota) poprostu mk4 sie mieściło do garazu a s-Max juz nie :(
Skoro moduły z 9 były po lifcie w mdo to może w s-Max tez takie sa i nie muszę kupować w sumie 4szt żeby było domykanie szyb.
Z którego roku jest s-max kolegi ? Bo jak powyżej 2009 to będzie w pakiecie składanie lusterek z pilota i z guzika.
O co chodzi z tymi domykanymi szybami ?
slawek-kali 02-05-2015, 22:09 Chodzi oto, ze gdy wychodzisz z auta i je zamykasz to zamykaja sie rowniez szyby.
Wystarczy dluzej przytrzymac guzik na pilocie. Tak samo dziala otwieranie auta + opuszczanie szyb i szyberdachu.
Ale to ma każde auto i nic nie trzeba zmieniać,wystarczy do instrukcji obsługi zerknąć ;).
artur1970 11-05-2015, 14:30 Czy taki komplet pozwoli na zamykanie lusterek z pilota oraz pozwoli uniknąć pojawiania się błędów ?
9G9T 14B533 KC
9G9T 14B533 EC
9G9T 14B534 CC
9G9T 14B534 CC
czy taki komplet pozwoli na zamykanie lusterek z pilota oraz pozwoli uniknąć pojawiania się błędów ?
tak :)
artur1970 11-05-2015, 14:47 Dziękuję za potwierdzenie,:one:
czyli poprzednie moduły 9G9T 14B533 CC i 9G9T 14B533 HC mogę teraz spokojnie sprzedać.
Z ciekawosci gdzie namierzyles ten komplet i za ile?
Ja szukam EC/KC
artur1970 11-05-2015, 16:47 Ceny jednostkowej za moduł nie mogę podać ponieważ był to zakup kilkunastu rzeczy a cena za całość. Zaprzyjaźniony szrot informuje o pojawieniu się Forda na placu. :619:
Bilboford 24-05-2015, 07:28 Witajcie!
Usiłuję złożyć informacje do kupy ale słabo mi idzie.
Pacjent: Mondeo MK IV 2011 lift z Niemiec 2.0 TDCI 140 KM
Teraz zaczyna się pod górkę: wersja wyposażenia Titanium, a która odmiana nie mam pojęcia- ewentualnie poproszę o pomoc w diagnozie. Converse+ odpalany klasycznym kluczykiem.
Czy w takim pacjencie lusterka w standardzie nie powinny być składane elektrycznie? Chcę stwierdzić czy poprzedni właściciel coś nie kombinował przy drzwiach/lusterkach, czy nie było wymiany modułów lub innej przekładki.
Na obecną chwilę wychodzi, że lusterka są składane tylko manualnie. Brak przycisku do składania czy samoczynnego składania za pomocą kluczyka.
Będę wdzięczny za pomoc w stwierdzeniu czy to taka biedna "bogata" wersja czy ktoś już coś modyfikował przy tym. Czego się minimalnie spodziewać po takim wyposażeniu w przypadku lusterek?
Ford namieszał w wersjach wyposażenia, że ciężko ogarnąć, co musi być w danym modelu a co jest wypasem za dopłatą ;)
A VINu ten egzemplarz nie posiada? Bo on zawiera w sobie wszystko, co zamontowała w tym pojeździe fabryka. Nikt nie wie tego lepiej niż właśnie VIN.
Bilboford 24-05-2015, 08:31 Oczywiście ma VIN. Po sprawdzeniu na etis.ford.com mam info: Elektr.Regulowane Lusterko Wsteczne
Podw.lus.ster.el/ogrz/z kier/o.pr.
Czyli elektrycznie sterowane, ogrzewane i tyle wyczytałem z ich skrótów. Reszty nie ogarniam.
Bardziej chodziło mi o to, czy w MKIV po lifcie titanium elektryczne składanie lusterek w obojętnie jakim wydaniu (pilot, przycisk w drzwiach) to powinien być standard. Czy standardem były ręcznie składane a elektryczny bajer składania na przycisk w drzwiach albo przy zamykaniu to była opcja za dopłatą.
VIN WF0GXXGBBGBE04433
Po VIN'ie wychodzi,że nie ma składanych lusterek.
Nie mógł to być standard w wersji titanium skoro auto wyjechało z fabryki bez składanych lusterek :)
A czy ktoś przerabiał sprzężenie elektrycznie składanych lusterek z centralnym zamkiem, tak żeby przy zamknięciu auta z pilota lusterka sie składały, a przy otwarciu otwierały?
Pozdr
Odświeżam pytanie. Mam u siebie lusterka składane tylko przyciskiem i chętnie bym spiął to z centralnym.. ASO krótko ucięło temat, że "niedasie".. Ewentualnie może ktoś ma wiedzę co trzeba by zmodyfikować?
A nie lepiej wymienić moduły drzwiowe? Wystarczy kierowcy, tylko wtedy będą z różną prędkością się składać.
Odświeżam pytanie. Mam u siebie lusterka składane tylko przyciskiem i chętnie bym spiął to z centralnym.. ASO krótko ucięło temat, że "niedasie".. Ewentualnie może ktoś ma wiedzę co trzeba by zmodyfikować?
tu masz więcej, poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=123556
ooo.. dzięki:) szukałem i nie znalazłem. przeskakuje do tamtego wątku.
Witajcie,
Ja mam Mondka kombi z 2009 bez składanych lusterek ale niestety jakiś mily użytkownik dróg stwierdził, ze się nie miesci na swoim pasie i trochę skorzystal z mojego. W wyniku czego mam do wymiany lusterko. Jak już mam kupic to pomyslalem, ze kupie z podświetleniem i ze składaniem oba lusterka. Czy jest zatem możliwe założenie lusterek dodatkowo z podświetleniem jak poprzednie nie miało na wyjściu z fabryki ? Podczepilem pod ten temat bo nie znalazłem na forum nic o wymianie lusterek na takie żeby miało podświetlenie :).
pozdrawiam
Jak już mam kupic to pomyslalem, ze kupie z podświetleniem i ze składaniem oba lusterka. Czy jest zatem możliwe założenie lusterek dodatkowo z podświetleniem jak poprzednie nie miało na wyjściu z fabryki ?
Pewnie,że jest.Kwestia tylko modułów drzwiowych,czy obsłużą lampkę i składanie.Ściągnij tapicerkę i zrób zdjęcie jednego z modułów przednich.Zdjęcie umieść tu na forum i dowiesz sie co i jak ;).
moduly mozna wymienic, funkcje uaktywnic. ale czy wiazki zawieraja potrzebne kable?
moduly mozna wymienic, funkcje uaktywnic. ale czy wiazki zawieraja potrzebne kable?
Z tym także różnie bywa,czasem jest coś dane na wyrost,ale nawet jak nie ma instalacji to i tak nie stanowi to problemu bo są to połączenia wewnątrz drzwi-między modułem a lusterkiem-prościzna ;).
Dobra mam numery modułów:
9G9T 14B533 AC
9GT9 14B533 FC
czy te moduły obsługują składanie elektryczne lusterek?
(lusterka mam, panel już też - podobno może brakować kabli - jakich? ;)
obsluguje. Mam takie (nawet na sprzedaz).
Niestety nie obsluguja lampek w drzwiach - jakbys chcial dokladac.
patrz tabelka: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1AGwP0-MBIsbbEUI1dWU6CSEH1JZL3ZbrVvXsvo_lfXc/edit#gid=0
obsluguje. Mam takie (nawet na sprzedaz).
Niestety nie obsluguja lampek w drzwiach - jakbys chcial dokladac.
patrz tabelka: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1AGwP0-MBIsbbEUI1dWU6CSEH1JZL3ZbrVvXsvo_lfXc/edit#gid=0
dziękuje za info
takie moduły mam oryginalnie - lusterko z lampką - no cóź przeżyje :)
mogę prosić jeszcze jakieś informacje (schemat?) z kablami?
piszac lampki w drzwiach mialem na mysli te czerwone-ostrzegawcze (ford ich nie instaluje, daje czerwone odblyski).
Powyzsze moduly obsluguja puddle-lamps czyli lampki w bocznym lusterku
wildthink 19-07-2015, 10:25 Trochę odbiegnę od tematu, ale niewiele.
W polifcie mam lusterka składane elektrycznie, z pamięcią ustawień, podświetlane. Chciałem dołożyć kontrolę martwego pola. Czy do Blis są jeszcze "wyższe" moduły, czy te które posiadam powinny tę funkcję obsłużyć?
Co jeszcze należy dołożyć/wymienić żeby posiadać BLIS? Lusterka wiadomo, ale co jeszcze?
Czy nie jest tak, że do lusterka dochodzi 2-pinową złączką z systemu BLIS tylko napięcie do zapalenia lampki w lusterku, bo wtedy odpadło by kupowanie lusterek z blisem, a trzeba by tylko sprytnie dołożyć gdzieś kontrolkę w samym lusterku?
Czy nie jest tak, że do lusterka dochodzi 2-pinową złączką z systemu BLIS tylko napięcie do zapalenia lampki w lusterku, bo wtedy odpadło by kupowanie lusterek z blisem, a trzeba by tylko sprytnie dołożyć gdzieś kontrolkę w samym lusterku?
Dokładnie tak jest.Czy do Blis są jeszcze "wyższe" moduły, czy te które posiadam powinny tę funkcję obsłużyć?
Trzeba to sprawdzić,najlepiej organoleptycznie po przez ściągnięcie tapicerki drzwi ;).
wildthink 19-07-2015, 11:00 Czy BLIS korzysta z z czujników parkowania, czy jest to coś dodatkowego?
Czy BLIS korzysta z z czujników parkowania, czy jest to coś dodatkowego?
Są z tyłu lewa/prawa strona radary montowane pod zderzakiem.
spokolos 20-07-2015, 17:29 Witam
Z racji tego ze jestem tutaj nowy chcialbym sie serdecznie przywitac ze wszystkimi bywalcami Klubu Mondka a jednoczesnie przeprosic z pewnoscia za blache i powtarzajace sie problemy.
1
A mianowicie mam problem z kupieniem prawego lusterka zew.
Elektrycznie skladane, podgrzewane, regulowane, podswietlane z dolu
Sprawa ma sie tak, lusterko zostalo urwane i pozostaly kable na zew. jest ich 9
2 - czarny + czarnoczerwony - do podgrzewania ...?
2 - bialy + fioletowy - do podswietlenia /lampki ...?
2 - czerwony + zielony- chyba do elektr.regulacji ...?
3 - zolty + niebieski + pomaranczowy - chyba do skladania lusterka lub na odwrot z ww. ...?
Po rozebraniu tapicerki doszedlem do glownej kostki,przed ktora jest juz 8 kabelkow (zapewne zmostkowane w otulinie) ale 2wa wchodza jakby w jeden "pin" ?
Czyli liczac juz miejsce zajete w kostce jest ich 7. I teraz jak mam liczyc same te piny?
Bylem na gieldzie,pytalem u znajomych, itp. i kazdy inaczej to liczy...
9 to raczej nie,bo to sama ilosc kabelkow
8 to ilosc kabelkow wychodzaca jakby z otuliny gdzie 2wa wchodza w jeden hmm pin...?
7 to ilosc zajetych pinow w kostce? Dobrze rozumuje to?
Podaje VIN gdyby mialby sie przydac WF0GXXGBBG7Y31294 i numery z wnetrza plastikow lusterka 7S71 17682EG
prawe lusterko
7S71-17682-ME - Od: 19-02-2007 Do: 21-08-2009 Podw.lus.ele/ogrz/skła/lamp.oś.prog
a to numery zamienne
7S71-17682-MD
7S71-17682-MC
7S71-17682-MB
7S71-17682-MA
7S71-17682-EK
7S71-17682-FJ
7S71-17682-NJ
7S71-17682-SJ
artur1970 20-07-2015, 17:45 7 pinów lusterko składane elektrycznie - 8 kabelków i takiego szukaj
11 pinów lusterko składane elektrycznie + pamięć - 12 kabelków
spokolos 20-07-2015, 18:16 Artur1970 ,7 pinow jest zajetych przez kabelki ktorych jest 8szt zaraz przed wejsciem do kostki,a jeszczena drugim koncu przed otulina jest ich 9szt.
Piszac 8 kabelkow masz na mysli juz te przed sama kostka ? Dobrze rozumuje? Nie chce walnac gafy jak juz gdzies takowe uzywane znajde,bo ciezko jest jak cholera,albo nie opisuja wogole,albo zle rozumuja nazwe ilosc pinow. Ehh...
SRS dzieki za numerki moze cos z nich wykombinuje ;)
rapidziory 29-07-2015, 21:31 Hej,
według Vinu mam lusterka: Podw.lust.zewn.-el./podg./pam./skł.
Mondeo z listopada 2008. Lusterka składane z przycisku. Nie znam dokładnie oznaczeń modułów.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi na podstawie tych danych czy można włączyć opcję składania lusterek przy zamykaniu? Czy trzeba wymieniać moduły?
artur1970 29-08-2015, 12:05 Lusterka składane z podświetleniem założone :p
Stare moduły bardzo ubogie 7G9T 14B533 AD, FD wymienione na poliftowe
9G9T 14B533 KC , 9G9T 14B533 EC , 9G9T 14B534 CC , 9G9T 14B534 CC. Po wymianie centralny, szyby, domykanie z pilota działało bez problemów.
Instalacja do lusterka tylko 5 kabli więc konieczność dołożenia dwóch kabelków łączących piny 4 lusterka z 17 modułu i 8 lusterka z 12 modułu.
Aktywacja u Kolegi wrzoch i temat zamknięty.
Z rozpędu dołożyłem również lampki podświetlane w drzwiach przód.
Ciekawostka:
do lampek włożyłem ledy
http://allegro.pl/zarowka-led-c5w-1-5w-39mm-cob-nowosc-rurkowa-fv-i5304477277.html
a w lusterka
http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-t10-w5w-2-x-cob-led-mega-mocna-i5033426044.html
i tu niespodzianka - działają naprzemian - jak świeci lusterko to brak oświetlenia drzwi, jak świeci lampa drzwi to nie świeci luterko. :oops:
Po wymianie w lusterku na zwykłą żarówkę - wszystko działa ok.
Co to za choroba?
Słaby akumulator i auto oszczędza prąd ?
a jak to zrobiłeś że działa Ci podświetlenie "ziemi" z lampek pod obudową lusterek? jakieś kable do tego też muszą być czy to w kompie się zmienia?
Mi po dołożeniu lusterek (moduły obsługują również lampki) oraz okablowania nie działa podświetlenie (nie wiem czy do tego trzeba dodatkowe kable?)
Zmienia się to w kompie i kable także są potrzebne.
Zmienia się to w kompie i kable także są potrzebne.
a mogę poprosić o informacje o połączeniach kabli
artur1970 31-08-2015, 13:05 puddle lamps - musisz zaznaczyć w centralnej konfiguracji. Oczywiście kabelki z modułu do kostki lusterka też muszą być.
Bump: odpowiednio w moim przypadku
pin lusterka - pin modułu
1 - 8
2 - 9
3 -24
4 - 17
5 - 10
6 - 23
8 - 12
Dawid849 05-12-2015, 14:11 Panowie , przewertowałem temat i nic nie znalazłem na temat lusterek które mają kierunki w polifcie , czy do auta przed liftem będą pasowały lusterka poliftowe ?? Chciał bym zamontować składane lusterka z kierunkami , teraz mam nie składane ale z lampkami.
Dawid849 05-12-2015, 14:47 Pewnie,że można
Czy wystarczy tylko zmiana modułu w drzwiach na poliftowy aby działały kierunki czy to wyższa szkoła jazdy ?
Na 90 % nawet modułu nie trzeba zmieniać,jesli chodzi o sam kierunkowskaz,bo te same moduły banglają w smax/galaxy mk3 a tam jak pewnie wiesz od zawsze były kierunki w lustrach ;) .Pozostaje kwestia aktywacji kierunków w BCM.
Dawid849 05-12-2015, 15:02 Dzięki za objaśnienie :)
Dołożenie bliss do przedlifta ogarnia ktoś temat ?
imo bliss dopiero w polifcie byl. Ale moge sie mylic
Witam wszystkich na forum,
zdecydowałem się w końcu, aby kupić Forda Mondeo, z tym że najważniejszą dla mnie sprawą jest składanie lusterek za pomocą przycisku w kabinie (ułatwiony wjazd do garażu).
Dużo z oferowanych samochodów ma elektryczne składanie lusterek, ale podczas zamykania samochodu, a nie mają na panelu przycisku, który do tego służy.
I tu mam dwa pytania do forumowiczów:
1) Rozumiem, że we wszystkich wersjach z tych lat jest to taki okrągły przycisk nad regulacją lusterek i inaczej nie jestem w stanie ich zamknąć "ręcznie"?
2) Jeżeli samochód posiada elektrycznie składane lusterka przy zamykaniu samochodu, a nie posiada przycisku na panelu, to czy wymieniając ten panel (plus jakieś dodatkowe czynności) w miarę niedrogi sposób jestem w stanie dodać taką funkcję do autka?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Ad1. kiedyś siłowałem się ze swoim lusterkiem,a mam składane elektrycznie i stało jak wryte.
Ad2. Jeżeli samochód posiada elektrycznie składane lusterka przy zamykaniu samochodu, a nie posiada przycisku na panelu,Nie możliwe w fordzie,każdy jeden posiada włacznik/przycisk składania lusterek,jeśli oczywiście posiada składane lusterka.
fordzie,każdy jeden posiada włacznik/przycisk składania lusterek,jeśli oczywiście posiada składane lusterka.
potwierdzam tak mam
Jednocześnie funkcja składanych lusterek nie jest gwarantowana z kluczyka :)
Jednocześnie funkcja składanych lusterek nie jest gwarantowana z kluczyka
Tak,nawet w mondeo mk4 przedlift nie było fabrycznie takiej opcji.
mondeo mk4 przedlift nie było fabrycznie takiej opcji
ja mam szczęście bo mam polifta i dwie opcje dostępne
A ja sobie to szczęście dołożyłem do mojego przedlifta i także mam 2 opcje dostępne :)
a ja mam pytanie . Czy wszystkie lusterka poliftowe są z kierunkiem czy trafiały się też bez kierunku?
W Polsce wszystkie były sprzedawane z kierunkiem,chociaż raz na ulicy widziałem polifta bez kierunków w lusterkach,ale nie wiem,czy to była rzeźba,czy auto z obcego rynku.
czyli z tego wniosek że lusterko przedliftowe było już przygotowane do składania z pilota
Dla lusterka nie ma znaczenia z czego bedzie składane z guzika,czy z pilota bo to moduł drzwiowy realizuje ;).On przekazuje informację do lusterka "składamy się" albo "rozkładamy się".Lusterko nie ma pojecia co wysterowuje moduł drzwiowy ;).
Czyli rozumiem, że wszystkie oferty zawierajace "elektrycznie skladane lusterka", a bez przycisku do skladania na panelu wkladac miedzy bajki, tak?
Może być jakaś rzeźba jeszcze.W oryginale tak na pewno żaden Ford nie wyjechał.
Ok, dziekuje wszystkim za pomoc, no i ... spokojnych Swiat :)
Witam
Na forum pojawiają się sprzeczne informacje. Mógłby mi ktoś napisać ile pinów ma lewe lusterko z podgrzewaniem, elektrycznym składaniem(bez pamięci i tylko przyciskiem w samochodzie), podświetlane od spodu i elektrycznie ustawiane? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin
artur1970 06-01-2016, 20:00 przeszukaj wątek :one:
7 pinów lusterko składane elektrycznie - 8 kabelków
11 pinów lusterko składane elektrycznie + pamięć - 12 kabelków
Na pewno będzie mi wszystko działało jeśli kupie lusterko 7 pinów ? na allegro są dostępne tez z 8 pinami.
http://allegro.pl/mondeo-mk4-2007-2010r-skladane-8p-i5863625446.html
tutaj jest lusterko 8 pinów a nie ma oświetlenia od spodu, wiec bym kupil takie i dupa :)
artur1970 07-01-2016, 18:43 Będę niegrzeczny :619:
Jaką drogą dedukcji doszedłeś, że w ogłoszeniu jest mowa o 8 pinach. Jak byk jest napisane 8 przewodów a w tytule jest 8 P nie od 8 pinów tylko od 8 przewodów.
Zauważyłeś subtelną różnicę :one:
Bump:
tutaj jest lusterko 8 pinów a nie ma oświetlenia od spodu, wiec bym kupil takie i dupa :)
A dlaczego nie ma oświetlenia od spodu ? Bo brak fotki?
Zadzwoń, potwierdź, kup i zakładaj. :one:
Przecież kolega Artur1970 Ci napisał ile pinów jakie lusterko posiada. A On ten temat z lusterkami już przerabiał i orientuje się które lusterko ile pinów posiada. W ogłoszeniu masz napisane ,że lusterko posiada 8 przewodów tak ,że wszystko jest ok
Wszystko sie zgadza poza tym, zze dzwonilem tam i nie ma podswietlenia od spodu. Wiec skad tam 8 kabli. Skoro 8 kabli jest w takim lusterku to drogą dedukcji wychodzi na to ze w moim przypadku musi byc ich wiecej :)
Jeszcze jedno pytanko, czy jest roznica miedzy lusterkiem sedan kombi itp ?
Jeszcze jedno pytanko, czy jest roznica miedzy lusterkiem sedan kombi itp ?
Nie ma różnicy.
daniel66 12-02-2016, 00:02 Rozwiń swoją myśl bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
Ostatnio miałem podłączony moduł z końca 2013 roku w moim aucie i działało wszystko,tzn. składane lustra z pilota,światełko w tapicerce drzwi,pamięć lusterek itp. itd.
Czyli mając zmienione moduły na 2013 a nie mając pamięci foteli lusterko ma pamięć wstecznego biegu i potem wraca do ustalonej pozycji wcześniejszej?
artur1970 12-02-2016, 08:51 Nie. musisz mieć komplet. Lusterko pomimo posiadania 13 kabli nie będzie działać
daniel66 12-02-2016, 09:20 artur1970 dzięki za info ;)
Koledzy które moduły brać do składanych,kierunki,podgrzewane,lampka z dołu
9G9T14B533DC
9G9T14B533JC
9G9T14B533UC
9G9T14B533RC
Czy mogę prosić instrukcję aktywacji składanych lusterek z pilota
Zakupiłeś już odpowiednie lusterka i moduły do nich ?
Moduły z pinami jadą już od kolegi artur1970 a jutro jadę na szrot odebrać lustra.
Po zamontowaniu wszystkiego odpalasz ELMConfiga i zmieniasz w centralnej konfiguracji swojego auta: stona 3, prawa kolumna,pozycja 5 od dołu zmienasz z "Without Retractable Mirrors" na "With Retractable Mirrors".Zapisujesz konfigurację do BCM'a i to wszystko.
artur1970 15-02-2016, 20:36 Pudlle :lol:
Pudlle
Puddle kolega także będzie miał w nowych zwierciadłach ?
daniel66 16-02-2016, 14:07 To znaczy ?
Też się zastanawiałem ale głupio mi było zapytać :diabel2:
ale głupio mi było zapytać Puddle Lamps, ..
a teraz już wiecie :D
Bump: podświetlenie podłoża w lusterkach
artur1970 16-02-2016, 14:16 Lampka w lusterku do podświetlania
Przecież napisałem to kilka postów temu ;)
Mam taką nadzieję.:lol:
A co do luster szrotowe poszły na szrot .Teraz zastanawiam się nad nówkami z TYC. I nie wiem czy ori używka czy nowe ale zamiennik?
artur1970 16-02-2016, 18:00 Kupiłeś i wyrzuciłeś. To co kupiłeś, że teraz szukasz zamienników? Zamienniki składane z lampką? Gdzie takie sprzedają?
Nie kupiłem,jak pojechałem na ten szrot i zobaczyłem te parchy to podziękowałem.Problem że znalazłem tylko lewe.http://www.nanodatex.pl/lusterko-lewe-mondeo-mk4-skladanie-o774613.html
A co zrobiliście po modzie z kierunkowskazem błotnika?
To zależy,czy pojawia się błąd ,czy nie.Jaj nie ma błędu to obetnij oprawkę i ładnie zaizoluj przewody,ewentualnie zaizoluj całość.Jeśli się pojawia błąd to trzeba wstawić rezystor.
Mam pytanie pod jaką pozycją w elmconfig można wł/wył składanie lusterka przy ryglowaniu drzwi ?
"Outer rear view mirrors"
Mam pytanie pod jaką pozycją w elmconfig można wł/wył składanie lusterka przy ryglowaniu drzwi ?
pod żadną - w konfiguracji aktywuje się lub dezaktywuje składanie lusterek, ale w zależności od softu w modułach drzwiowych to lusterka składają się lub przy ryglowaniu drzwi
to szkoda bo liczyłem ze uda mi się na chwile wyłączyć tą opcje za pomocą elmconfig
to szkoda bo liczyłem ze uda mi się na chwile wyłączyć tą opcje za pomocą elmconfig
Napisałem Ci jakiej zakładki w ELMConfigu w centralnej konfiguracji masz szukać.Tam sobie wyłączysz lusterka składane.
Tak Ale wtedy przestanie mi działać składanie z guzika.
A ja chciałem tylko wyłączyc składanie przy zamykaniu samochodu
Bump:
A ja chciałem tylko wyłączyc składanie przy zamykaniu samochodu
tak właśnie myślałem, dlatego napisałem to co napisałem w poście #362
czyli z tego wniosek że lusterko przedliftowe było już przygotowane do składania z pilota
Jeśli ktoś zainteresowany kolega Speedo i "ja" leszcz mamy soft którym ogrywamy moduły drzwiowe aby realizowały składanie z pilota ( warunkiem oczywiście składanie z przycisku obecne w aucie) .
Przetestowane na 2 autach i zadziałało :)
Zapraszamy :) na testy
dziś ograne moduły bez składania z pilota zrobiły się z tą funkcją :one: . Banan na twarzy właściciela bezcenny :D
A jakie błędy zostały i nie dają sie skasować?
A jakie błędy zostały
daj chwilkę czasu ...... trzeba sprawdzić :) ale nie wydaje mi się bo autko zostało "pokasowanie" po ograniu
bump:
U0300 - Internal Control Module Software Incompatibility
Status: 4A - Incorrect Component Installed
Ext.Status: 2F - No Communication Or Incorrectly Connected.(DTC) Present at Time of Request.
trza ograć jeszcze pewnie tylne moduły :D . Się sprawdza :P
W obu modułach jest ten sam moduł,bo rozumiem,że 2 moduły przednie ogrywasz ?
A ja mam problem z kierunkowskazem po mimo aktywacji w ELM. nie świecą. Zauważyłem że od żarówki kierunku idą dwa przewody i jeden (szary ) jest wolny to znaczy w wiązce między modułem a lusterkiem brakuje kabelka który łączył by moduł z lusterkiem. Znalazłem schemat lusterek ale przedlifta .Ale wyczytałem z niego że pin A7 (lusterko) łączymy z pinem B11 moduł. Poprawcie mnie o ile się mylę.
Tak ma być A7 z lustra łączysz na B11 modułu.Dobrze odczytałeś numerki ze złącza modułu ? Zresetowałeś moduły po zmianie w centralnej konfiguracji ?
U mnie działało bez resetowania, dołożyłem po jednym przewodzie na stronę i zmieniłem w config,
jak coś mam piny niezbędne do działania kierunkowskazów
Zauważ kolego ,że można zrobić odwrotnie, zmienić w ELMConfig'u,a później dopiero dołożyć przewód .Dlatego wspomniałem o resecie.
,bo rozumiem,że 2 moduły przednie ogrywasz
tak owszem . Nawet tylne były ograne.
Acha no i był tez pacjent z KeyLess no i tez przeżyły moduły tyle ,że te błędy zostały .
pozdrawiam Tomek
To coś nie teges, bo jak tylne moduły ogrywasz to automatycznie nie powinno być ,żadnych błędów (tak samo jak w przedlifcie wymieniasz komplet 4 modułów na poliftowe = ZERO błędów).
Sprawdzaliście ,czy szyby domykają się z pilota ?
Tak ma być A7 z lustra łączysz na B11 modułu.Dobrze odczytałeś numerki ze złącza modułu ? Zresetowałeś moduły po zmianie w centralnej konfiguracji ?
A jak się resetuje moduły ?
W ELMConfugu masz opcję,albo odłączasz od nich zasilanie.
Moduły wymieniałem na odpiętym aku. Marcin , a co do przełącznika biorę dlatego że mój raz działa a raz nie (pobrany z topielca)składanie z pilota. Jak nie trzaśniesz to nie zadziała.:wink:
Znalazłem schemat lusterek ale przedlifta
tu masz do polifta http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=235032
nie do konca do polifta - schematy sa do jakiegos miedzy lifta
W tym wypadku jest to samo połączenie A7->B11,więc schemat nie ma znaczenia polift,przedlift.
Sprawdzaliście ,czy szyby domykają się z pilota ?
sprawdzone przed chwilką :D po doprogramowaniu zamykają się z pilota :P
błędy zostają :D
Myślę, że i tych błędów dało by się pozbyć, trzeba tylko wiedzieć co i jak.
No i zrobione . Dzięki kolegom mm32 , speedo i Artur1970 projekt ogarnięty i skończony.
Podziękowania koledzy.
Mam taki problem otóż składanie z pilota raz działa a raz nie. Czy możliwe że winowajcami mogą być luźne piny w przewodzie bo jak je zginam na boki to czasami zadziała. Dodam że z guziora składają się bez problemu.
Masz jakieś błędy w modułach drzwiowych ?
Żadnych.Może faktycznie w Elnmie zrobić jak napisałeś reset modułów.
A wiesz o tym,że jak je złożysz z guziola to tylko i wyłącznie z guziola je rozłożysz ?
Wiem
Bump: Może być że moduły coś nie teges ?
Tak sobie myślę,że może być kłopot z instalacją,sprawdź wtyczkę, czy nie zaśniedziała,miedzy drzwiami a budą,choć wtedy sypało błędami komunikacji.
Jest tak. Działają z pilota ALE dopiero jak zrobię myk , zamykam, otwieram i zamykam to dopiero wtedy lustra się składają.Macie jakieś pomysły.
Jakie miałeś moduły i na jakie wymieniłeś ?
Moje pasożyta to 7G9T 14B533 HF kierownika w tej chwili nie pamiętam leży w pudle u kumpla ,a założyłem
9G9T 14B533 SC
9G9T 14B533 VC
9G9T 14B534 CC
9G9T 14B534 CC
Bump: A dzisiaj wyczaiłem że a guziora składają się dopiero po drugim wciśnięciu guzika?
Patrząc po module pasażera to nie miałeś składanych lusterek,w ELMConfigu uruchomiłeś opcję składania jak rozumiem,nią włączyłeś czegoś więcej przez przypadek ?
Tak w ELMConfigu aktywowałem składane lusterka i kierunkowskazy i CCD zapisane do BCM i IPC.
Wszystko zgodnie ze sztuką.Trzeba podmienić moduł w drzwiach kierowcy i sprawdzić,czy będzie dobrze.
Jakbyś był przejazdem w trójmieście to mam taki na podmiankę.
Najpierw chyba muszę sprawdzić z oryginalnymi lusterkami bo moje to nówki ale zamiennik.
Nie ma kłopotu, lusterka także mam na podmiankę :one:
Czyli jak się wgra nowsze oprogramowanie do modułów to nie powinno być żadnych błędów i powinno działać składanie z pilota tak?
To trzeba by obadać bo każdy moduł ma SW i HW,więc jeśli będzie inna wersja HW to niekoniecznie uda się w ten moduł "wcisnąć" SW od nowszego modułu,albo się da ale będą błędy i niekoniecznie stabilna praca modułu.
Na chwilę obecną moim zdanie moduły drzwiowe poliftowe nie są drogie i są ogólnodostępne,więc warto przemyśleć ewentualny zakup :).
wgra nowsze oprogramowanie do modułów to nie powinno być żadnych błędów i powinno działać składanie z pilota tak
Wgrywamy do starszych modułów i działa OK .... jakieś błędy zostają ale moduły działają normalnie :D
Wgrywamy do starszych modułów i działa OK .... jakieś błędy zostają ale moduły działają normalnie
Z tego co naliczyłem to jest około 6 rodzajów modułów,różniacych się zarówno SW jak i HW.Wgrywając nowe SW do modułów powinieneś mieć 6 różnych softów,masz ? Czy po prostu wgrywasz/wgrywacie na pałę jak leci jeden soft ?
Czy po prostu wgrywasz/wgrywacie na pałę jak leci jeden soft
no tak to się nie da, ostatnio był jeden klient i miał moduły 9... i nie chciały się ograć softem 7..., inny SBL, w dodatku pliki do jego modułów 9... niedostępne na serwerze fordowym więc... fiasko
był kiedyś też jeden klient co miał moduły poliftowe - fiasko, był jeden z modułami od volvo - fiasko, zasadniczo moja metoda składania lusterek funkcjonuje tylko w autach z okolic 07-08 roku, które posiadają składanie z guzika po fabryce, bo jak klient sam sobie dołoży na modułach z allegro to nie wiadomo, na co się trafi :)
Ja pisałem tylko o modułach przedliftowych. Po co ogrywać moduły poliftowe innym softem,tego doprawdy nie wiem.
Moduły ze względu na swoja prostotę są dość odpornymi na uszkodzenia,pewnie czasem się coś zdarzy,inaczej pisząc to raz na rok to i wąż pierdnie ...
no to jak pisałeś o przedliftowych to ogrywają się "na pałę jednym softem" z wyjątkiem tego wspomnianego mondeo 2010 z modułami na 9..., które ogólnie jest dla mnie wielką zagadką zaprzeczającą regułom wszelakim ;)
no to jak pisałeś o przedliftowych to ogrywają się "na pałę jednym softem"
Pewnie dla tego wywala błędy.Tego ,że da się ograć moduły przedliftowe odpowiednim softem od modułów 9...,jestem prawie pewny,bo kiedyś orientowałem się w temacie (pisałem nawet o tym na forum) u kolesia z Kartuz bodajże co się w takie klocki bawi i pytał jakie mam moduły w drzwiach,jak zapytałem po co mu to wiedzieć to odparł po to by dobrać soft ,aby błędów nie było.Podałem mu oznaczenie modułów i mówił ,że do nich ma soft.Chodziło o przeprogramowanie moich modułów by lusterka z pilota się składały/rozkładały.Temat odpuściłem bo koleś wołał sobie 300zł za komplet.
Pewnie dla tego wywala błędy
no ale te błedy to nie jakieś dramaty tylko "nieprawidlowa konfiguracja modulu" takie tam slabiaki, ja juz sie przyzwyczailem ze mam 2 z drzwi i dwa z ipc aha i jeden z anteny :)
Jedni patrzą na takie duperele inni nie.W przypadku IPC dużo trudniej o "zlikwidowanie" tych 2 błędów niż w przypadku modułów(zakup poliftowych modułów skutecznie załatwia sprawę,a za upgrade modułów i tak trzeba zapłacić).
Wracając do mojego problemu dzisiaj odpaliłem FORSCAN i wyszły błędy
===PDM DTC B11F7:15-6C===
Kod: B11F7 - Silniczek lusterka składanego po stronie pasażera
Dodatkowe symptomy usterki:
- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty
Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2399813 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 235872.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 12.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU
===END PDM DTC B11F7:15-6C===
===DDM DTC B11F6:15-6C===
Kod: B11F6 - Silniczek lusterka składanego po stronie kierowcy
Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Test nie został ukończony
Moduł: Modu drzwi kierowcy
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2398493 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 235843.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 12.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
===END DDM DTC B11F6:15-6C===
Czyli jednak kłopot z zamiennikami lusterek. Jeśli chcesz to pomierzę rezystancję silniczka składanych lusterek i sprawdzisz sobie ze swoimi.
A teraz po teście w FORSCAN wyszedł tylko ten.
===DDM DTC B11F6:15-2F===
Kod: B11F6 - Silniczek lusterka składanego po stronie kierowcy
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
Moduł: Modu drzwi kierowcy
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2401366 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 235970.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 12.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
===END DDM DTC B11F6:15-2F===
artur1970 16-03-2016, 18:34 Czyżby kabelki w lusterku były w innych miejscach niż fabryczne ???
Tylko które? Nic tylko jutro schemat w łapę boczek w duł i sprawdzanie . Ale z tego co pamiętam to nowe lustro ma chyba inne kolory kabelków. Jak ma ktoś fotkę z ori wtyczką z wszystkimi kabelkami to niech podrzuci
Proszę bardzo.
Nie wiem jakie masz więc wrzucam 7 i 11 pinowe
Moje akurat z 13:diabel2:
Podaiękował
artur1970 16-03-2016, 22:36 Jeżeli dokładałeś kable pomiedzy modułem drzwi a kostką lusterka to musisz sprawdzić czy odpowiednie piny połaczyłeś
Przecież koledze składają się lusterka ,ale za drugim razem,więc kabelki raczej dobrze połączył.Jedyna możliwość to zamiana składania z rozkładaniem.
Dokładany był tylko jeden od kierunków reszta już była.
A to moje wtyczki.Na zdjęciu pomarańczowy jest sam ale dalej w otulinie jest do niego dodany zielony który z czerwony idą do silniczka(chyba)następnie czarny i czarno-fioletowy grzanie lusterka ,szary i brązowy kierunek reszty nie rozkminiłem.
Ściągnij z lusterka osłonę lakierowana
Zobaczysz wtyczkę od silniczka składania lusterka
Zobacz tam jak są połączone
Ściągnij z lusterka osłonę lakierowana
Zobaczysz wtyczkę od silniczka składania lusterka
Zobacz tam jak są połączone
Ta mała wtyczka dobrze podłączona choć za nią inne kolory kabelków
Tak u mnie było oryginalne i wszystko działa.
Foto wtyczki
htc32,przyłuż ucho do lusterka i zamknij auto z pilota,zobacz,czy przez przypadek lusterko będąc rozłożone nie chce dalej się rozkładać-usłyszysz pracę silniczka.
Bingo. Przez ułamek sekundy lusterko chce się jeszcze otwierać robi nawet minimalny ruch do przodu.
No to zamień kabelki miejscami i jesteś w domu :)
No to zamień kabelki miejscami i jesteś w domu :)
Te dwa od zasilania składania?
Te dwa od silniczka składania,w kostce obok silniczka.
Jednak to nie to. Po zamianie kabelków auto zamknięte lustra rozłożone otwarte ,lustra złożone i problem ze składaniem pozostał(za drugim razem). Na razie mam patent otwieram auto rozkładają się ,siadam wciskam guziora a jak już wysiadam i zamykam to się normalnie składają. Nie wiem czy reklamować i czy da radę reklamować ""przecież składają się.
Chciałem dołożyć kontrolę martwego pola
dołożyłeś? czy ktoś w ogóle dołożył BLISa?
czy ktoś w ogóle dołożył BLISa? mechanicy daniel66 sa w trakcie dokładania powinno już byc gotowe pytaj jego
heh - podejrzewam, że tych mechaników, to ja znam ;)
solidgarage?
daniel66 23-03-2016, 18:36 heh - podejrzewam, że tych mechaników, to ja znam ;)
solidgarage?
Czołem Marcin! Trafiłeś w punkt :)
Gadałem z Grześkiem i chwilowo temat odpuszczamy na Wielkanoc.
Ale za to reszta działa bez zarzutu ;)
Ok, podesłałem mu coś jeszcze w tym temacie
Jak już ruszy u Ciebie to założę w swoim :)
Wymieniales slizgi tylnego zderzaka przy zakładaniu radarów?
daniel66 23-03-2016, 20:21 Nie. Miałem idealnie przygotowane śruby pod kosze. Miałem lekki problem z wsadzeniem kosza za tłumik ale pogimnastyowalem się i wlazł. A czemu pytasz o ślizgi?
wildthink 31-03-2016, 16:40 dołożyłeś? czy ktoś w ogóle dołożył BLISa?
Temat na razie odłożony. Permanentny brak czasu.
MasterBurn 08-04-2016, 19:10 może ktoś z kolegów wie co u mnie nie gra :)
Od nowości - lusterka składały się automatycznie przy zamykaniu z kluczyka
Padl mi silniczek w lewym lusterku - wymiana całego lustra wraz z obudowa koszt (350zl), bo majster od elektryki stwierdził ze się nie opłaca naprawiać.
Problem mam taki: lusterka zamykają się z kluczyka ale dopiero w momencie gdy nacisnę by otworzyć samochód i odrazu zamknąć.
Nie jest chyba to wina wymienionej lampy, bo jak padlo lewe lusterko to prawe chodziło normalnie może 1tydzien, i później objawy z domykaniem jak pisałem wyżej - otworzyć / zamknąć i lusterka się składają
Lusterko ori czy zamiennik ?
MasterBurn 08-04-2016, 19:54 zamiennik, ale oryginał mam leżeć w razie w :)
No to już mam potwierdzenie że zamiennikiem jest coś nie tak. Ja też mam zamiennik i te same dolegliwości.
Bump: Są błędy po wymianie lusterka ?
MasterBurn 08-04-2016, 20:09 zero błędów,
na początku myślałem ze je trzeba jak szyby zaprogramować ( bo przy wymianie był odpięty akku) nom ale wiele prób klikania od wewnątrz w ten przycisk nic nie dało
ciekawa sprawa, bo irrytuje mnie to ze one się domykają przy tej kombinacji otwórz / zamknij
Jam mam inny patent tak jak pisałem .Otwieram auto rozkładają się ,wsiadam cisnę guziora a jak już wysiadam to się normalnie składają 8)
Nic tylko szukać połamanych ori lusterek bo problem leży chyba w silniczkach.
MasterBurn 08-04-2016, 21:42 hahaahhahaha xD patenty dobre :P jutro testuje :)
Witam kolegów
pomóżcie bo już ręce mi opadły :-). Przeczytałem cały wątek (mam nadzieję że ze zrozumieniem ;-) i dalej nie wiem ile kabli powinno mieć lusterko z podświetleniem podłoża i elektrycznym składaniem do POLIFTA. Wszędzie pisze że 7 kabli wystarczy, w sobotę takie kupiłem i mam pewnego rodzaju uzasadnione wątpliwości jak zacząłem analizować w sumie banalny schemat ...
I doszedłem do wniosku że w przypadku lusterek poliftowych wygląda to tak:
6 kabli - wersja podstawowa, elektryczna regulacja, podgrzewanie i kierunkowskaz
7 kabli - wersja podstawowa + oświetlenie podłoża
9 kabli - wersja podstawowa + oświetlenie podłoża + składanie elektryczne
13 kabli - wersja podstawowa + oświetlenie podłoża + składanie elektryczne + pamięć
dodatkowe 2 extra kabelki na osobnej złączce to BLIS
poprawcie mnie proszę jeżeli się mylę, bo chyba niestety mam do sprzedania wersję z 7-mioma kablami
Panowie, czy jest jakaś lista, które moduły poliftowe obsługują automatycznie składane lusterka? Obecnie najprościej trafić na 9G9T-14B533-FC/JC/UC?
Istotne jest jaki moduł jest w drzwiach prawych/lewych czy też można zamontować dwa identyczne do przednich drzwi? Domyślam się, że moduł pasażera ma mniej pinów...
Po co komu lista ? Bierzesz schemat w dłoń,dowiadujesz się który pin odpowiada za składanie lusterek i patrzysz na zdjęcia w portalach aukcyjnych.
Muszą być dwa różne moduły w przednich drzwiach.
Kiedyś pisałem o braku pinów do podświetlania drzwi w modułach poliftowych.Różne moduły od strony pasażera w Brexitlandii.
mariausz12 27-07-2016, 18:59 Witam czy jest możliwość dołożenia lusterek składanych przy pomocy guzika i automatycznie po zamknięciu drzwi. Moja wersja nie ma składanych lusterek a chciałbym takie posiadać. Może ktoś wie ile by to mogło kosztować i co jest potrzebne poza pewnie innymi lusterkiami i panelem z guziki. Szukałem na forum tego ale nie wiem co się dzieje lecz ani nie mogę niczego znaleźć ani napisać. Nawet zdjęć nie mogę przeglądać mimo rejestracji i zniknęła cała poczta. Nie wiem czy coś z forum nie tak czy z moja przeglądarka aczkolwiek na 2 sprawdzałem
stingerA6 27-07-2016, 19:01 Nowe moduły dodatkowo do drzwi lub przeprograwowanie obecnych.
Vercynogetorix 28-07-2016, 08:32 Nowe moduły dodatkowo do drzwi lub przeprograwowanie obecnych.
A wiela taka łoperacja kosztuje?
mariausz12 28-07-2016, 09:34 A co z instalacją? Nic nie trzeba przerabiac? Kostki i kable będą ok?
Norbidragon 30-07-2016, 20:49 Panowie mam troszkę inną sytuację. Może ktoś podpowie. Mam dwa S-maxy, przedlift (2008) Titanium i polift (2010) Tytanium. Chce przełożyć składane lusterka ze starego do nowszego. Czy to do ogarnięcia.
Tak,tylko może się okazać,że oprócz lusterek także trzeba zmienić moduły i instalację drzwi.Dodatkowo trzeba to aktywować w centralnej konfiguracji auta.
Norbidragon 30-07-2016, 21:43 Właśnie o to chodzi, mam wszystko dostępne ale nie wiem co przełożyć i gdzie umiejscowione są moduły.
Moduły sa na drzwiach pod tapicerką,o tak wyglądają:
http://allegro.pl/modul-drzwi-9g9t14b533ac-ford-mondeo-mk4-09r-i6232066054.html
chwileulotne85 01-08-2016, 10:32 Panowie w poście 313 i 314 pada info o możliwości przełożenia lusterek z polifta do przedlifta.
Później nikt już nie porusza tego tematu w wątku. To jak to w końcu jest?
Modułu ruszać nie muszę? Zmieniam same lusterka na polift +konfiguracja?
Teraz mam opcję składania lusterek fabrycznie. Vin WF0GXXGBBG9U42210
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
mariausz12 01-08-2016, 17:11 Czy ktoś się orientuje w temacie lusterek? Mianowicie chodzi mi o 1 funkcje tj automatyczne obniżanie się lusterka przy parkowania tyłem gdy dojeżdża się np. do krawężnika tak jak to piszą w instrukcji. Zastanawiam się czy wszystkie elektrycznie składane lusterka mają ten bajer czy tylko nowe modele? I czy da się coś takiego założyć do 2007r?
Zmieniam same lusterka na polift +konfiguracja?
Trzeba jeszcze jeden kabel dodać od modułu do kierunkowskazu w lusterku.
Moduły możesz wymienić na odpowiednie polifty (ok. 200 zł)albo ograć softem u któregoś z kolegów z forum )cena ?).Tylko nie kupuj nowych zamienników lusterek.No i kabelek kierunku jak pisze mm32
chwileulotne85 01-08-2016, 17:47 Podsumowując, potrzebuję wersję lusterek z 7 lub 11 pin.
Jeśli chodzi o kabelek do kierunkowskazu, to wyjścia są dwa :
A) dorobienie. Czyli zostawiam obecny moduł z przedlifta i po dorobieniu powinno działać. Można prosić o więcej szczegółów. Jaki najlepiej użyć /kupić.
B) zakup modułu z polifta.
Wolalbym opcję nr 1, jeśli da się wykorzystać to co mam teraz
Jeśli chodzi o kabel to ,albo go dorobisz,albo zakupisz całą wiązkę drzwi od polifta i ją wymienisz.
Bylo milion razy. Potrzeba foteli z pamiecia. Mozna to dolozyc/wymienic.
Zanim zadasz kolejne pytanie uzyj szukajki. Googlem sie wyszukuje jeszcze lepiej.
chwileulotne85 01-08-2016, 18:26 No to elegancko, że nie trzeba kupować modułu z polifta.
Mam Jeszce jedno pytanie. Czy będzie problemem jeśli jedno lusterko będzie mieć 7 pin, a drugie 11?
chwileulotne85 03-08-2016, 05:49 Panowie, dajcie znać czy śmiało można dokładać 13 pionowe (oba) do przedlifta Mondeo, który obsługuje składanie (pamięci brak) bo mam już metlik. W nowych lusterkach chcę samo składanie no i oczywiście kierunkowskazy
Czy moduły przedliftowe mają gdzieś pin do kierunku, czy trzeba ciągnąc np z lampki z błotnika?
To teraz się trochę pogubiłem:) Skoro moduły przedlift mają pin, a z lusterka wychodzi gotowa wtyczka, to po co dorabiać ten kabel nie wystarczy wpiąć wtyczki w moduł?
Teraz to ja się pogubiłem.
Wcześniej pisałeś, że żeby dołożyć lusterka z polifta do przedlifta, należy dołożyć kabelek do kierunkowskazu lub wymienić wiązkę z polifta. Zapytałem czy moduły przedliftowe mają pin do kierunkowskazu odpowiedziałeś, że tak. To po co tam coś dokładać skoro wszystko jest?
Nie ma połączenia od pinu w module do gniazdka lusterka.
Zapytałem czy moduły przedliftowe mają pin do kierunkowskazu odpowiedziałeś, że tak. To po co tam coś dokładać skoro wszystko jest?
Moduły są uniwersalne do Mondeo i Smax. Wszystko jest w Smaxie natomiast do Mondeo trzeba dołożyć tak jak wcześniej pisał mm32
chwileulotne85 04-08-2016, 22:38 Co dokładnie zmienia się w konfiguracji samochodu po założeniu poliftowych lusterek do przedlifta?
Czy robiąc najpierw przełożenie lusterek bez konfiguracji, będą działać cały czas "stare" kierunki?
Pytam bo po montażu chcę dopiero jechać zmienić konfigurację
chwileulotne85 05-08-2016, 15:21 Panowie to jak?
Najpierw dokładać lusterka, czy najpierw zmienić konfigurację?
chwileulotne85 06-08-2016, 11:39 Ok, tak zrobię
Witam,
Widzialem na yt jak w mk4 skladaja sie luserka zdalnie. U siebie mam taką opcję, tyle ze musze wcisnąć przycisk obok ustawianie polozenia lusterek.
Czy jest mozliwosc zlozenia ich zdalnie z pilota?
qrczakos 29-08-2016, 09:49 albo wymieniasz moduł drzwi kierowcy na poliftowy z opcją składania z pilota, albo jedziesz do któregoś z kolegów który ma kabel UCDS i programuje Ci moduły drzwiowe tak że będą się składać:)
druga opcja tańsza, ale zależy skąd jestes;)
maniunio 29-08-2016, 10:07 Czyli jednak programowanie modułów jest dostępne i da się zrobić składanie lusterek? Jak wyglądają ceny takiego programowania?
artur1970 29-08-2016, 10:34 mm32 - masz go w Gdańsku :one:
Czy jest mozliwosc zlozenia ich zdalnie z pilota?
No jest :)
Nie ma problemu :D
|