Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] problemy z EPB

Patrickkwidzio
28-07-2009, 22:40
posiadam c-max z 2004 ghia 1.6 tdci i mam problem z hamulcem epb . podczas jazdy cos trzymalo kolo i jednoczesnie nagrzewalo tarcze oraz felge. gdy oblalem kolo woda buchnelo para . mechanik powiedzial ze linka hamulca przy kole jest zapiekla po czym ja odciol . teraz gdy zaciagam hamulec to slysze pisk i trzeszczenie . pomaga tylko hamulec awaryjny ktory znajduje sie w schowku .dzisiaj natomiast wyswietlil sie komunikat CALKOWITA AWARIA HAMULCA EPB . co to moze byc ? w serwisie linka hamulca wraz z modulem kosztuje 2500 . pierwszy raz spotykaja sie z czyms takim . fachowiec twierdzi ze potrzebna jest tylko linka od kola do modulu lecz takiej czesci nie sprzedaja osobno . czy mieliscie moze w swoich c-maxach cos takiego ? jesli tak to prosze o pomoc bo jakby nie patrzac jest to droga sprawa nigdzie tej czesci nie moge znalezc .pozdrawiam

kocio66
29-07-2009, 06:31
A może dorobienie linki?

http://www.grupa-poludnie.info/viewtopic.php?t=2860

dar66
29-07-2009, 09:24
Miałem również problem z modułem a własciwie później okazało się ,ze chodzi o cos zupełnie innego. Dlatego kupiłem urzywany moduł który okazał sie później niepotrzebny.Leży teraz w garażu i niepotrzebny i częściowo niekompletny. Linka o której
pisze Patrickkwidzio jest kompletna i mogę ją odstapić. Jeśli chcesz to pisz na :
dar180@wp.pl
PS 03 sierpnia wyjeżdżam na jakiś czas

Gabrycha
29-07-2009, 09:47
Normalnie bym temu tam łapy poprzetrącał - Qr....
jeszcze się nie spotkałem z takim mechnikiem co by mnie na drogę wypuścił z warsztatu niesprawnym autem a tym bardziej z takim co to zamiast naprawić (o ile wie co i jak) to popsuje jeszcze bardziej.

a tak co do wypowiedzi: piszesz że tylko pomaga hamulec ze schowka.... ja myślałem że to tylko zwalnia uścisk jak elektryka zawiedzie. Czy to działa też w drugą stronę - zaciska w razie awarii. No i jak sobie radzisz z wyjęciem klucza bez zaciągania elektryka - czy ten "myk" z wciśniętym guzikiem ci nie działa?

Patrickkwidzio
29-07-2009, 09:55
Tak masz rację awaryjny hamulec działa tylko gdy chcesz zwolnić hamulec. Przy wyciąganiu kluczyka trzymam przycisk EPB i się ręczny nie zaciąga. Teraz to i tak dupa bo pisze Całkowita Awaria więc już nie działa kompletnie.

Gabrycha
29-07-2009, 10:40
pewno ta franca odcięta zapoplątała się w zwijarce i możliwe że jeszcze coś w niej poblokowała. nadciągają chyba ciemne chmury nad twoją kieszeń.

Looknij no an allegro - user recco z krakowa ma dużo linek właoskich - zadzwoń pogadaj

marcinus99
02-08-2009, 21:50
Witam!

Ja mam ten sam problem z EPB. Tzn. zapieczona jest linka od kola prawego.
A co do całkowitej awarii hamulca to radzę sobie w ten sposób, że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki czekam ok 1h po czym włączam zapłon i przy wciśniętym pedale sprzęgła "zwalniam" hamulec postojowy. A póki co to staram się pamiętać aby nie zaciągać ręcznego przy wysiadaniu z auta.

Pozdr.
Marcin

Gabrycha
03-08-2009, 06:16
poczytałem troszkę po necie zagramanicznym i patentem na ciągłe pamiętanie o trzymaniu guziora EPB przy wyciąganiu kluczyka jest ODŁACZENIE kabla od modułu EPB.
Awaria sie świeci - ale nie ma niebezpieczeństwa że coś się sknoci i nie ruszysz z miejsca - tak czy siak EPB ma awarię i nie działa - więc mniejszym złem jest go odłączyć do czasu wizyty na kanale.

Koyot.
03-08-2009, 10:21
współczuje takiego mechanika co obcina linke. wymień linke i powinno pomoc o ile to bylo to

DrGum
27-06-2010, 18:33
Witam

Co prawda temat już dawno nie był eksploatowany, ale może ktoś pomoże.
Od niedawna jestem właścicielem i użytkownikiem C-Max 1,6 TDCi z 2005 r. Dziś po zaparkowaniu auta, kiedy kluczyk jeszcze tkwił w stacyjce, a przycisku EPB nikt nie tykał, zapadł straszliwy zgrzyt z tyłu auta. Efekt - "Całkowita awaria hamulca postojowego" oraz brak reakcji na próbę ręcznego odblokowania.
Auto stoi :<
Co można by zrobić, żeby chociaż samochód do serwisu bujnąć?