magval
04-08-2009, 14:18
czy ktoś wie gdzie moge dostać (oprócz ASO) czujniki ciśnienia w oponach, jaka jest srednia cena 1 szt, przy braku koła zapasowego jest to chyba wskazane mieć
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czujniki ciśnienia w oponach magval 04-08-2009, 14:18 czy ktoś wie gdzie moge dostać (oprócz ASO) czujniki ciśnienia w oponach, jaka jest srednia cena 1 szt, przy braku koła zapasowego jest to chyba wskazane mieć arczi_75 04-08-2009, 15:19 Czujniki ciśnienia w oponach to koszt razem z zaprogramowaniem ok. 250 zeta/szt. czyli komplet ok 1000 zł. Do tego raczej wskazane jest założenie czujników i nie zdejmowanie ich, aby przełożyć do innego kompletu kół. Ja to zrobiłem raz i więcej nie uczynię mimo, że w serwisie. Chodzi o bardzo prawdopodobne ich uszkodzenie przy demontażu i ponownym montażu. loop_77 04-08-2009, 20:09 I jak sie dołoży czujniki,to działaja one razem z conversem ? Potrafia to dobrze zaprogramowac w serwisie ? foxtrot 04-08-2009, 21:14 loop_77 z tego co czytam - w serwisie nic nie potrafią ... :/ arczi_75 04-08-2009, 22:49 Ja przekładałem z jednego zimowego kompletu do drugiego letniego. A czujniki były zamawiane fabrycznie, ale zaprogramowanie nowych nie jest problemem przy Conversie. U mnie nie było problemu technicznego przy przeprogramowywaniu, chociaż Convers zaczął pokazywać prawidłowe ciśnienie na nowym czujniku, po jego założeniu zamiast uszkodzonego przez serwis wcześniej dopiero po przejechaniu ok. 100 km ale jest ok. tygrysex 05-08-2009, 06:32 Czyli nie posiadajac tej opcji, mozna ja spokojnie potem dolozyc? Bo zamawiajac wystraszylem sie, ze moga nie bardzo grac na lackach 18" i, ze latwo bedzie je uszkodzic bez opony do jazdy po przebiciu :( Jak zamawialem byl taki pakiet: czujniki parkowania P/T, czujniki cisnienia, reczny na guzik... Zrezygnowalem, bo: - czujniki jak juz wczesniej pisalem, chociaz naprawde nadal mam ochote - reczny na guzik: opisywal kiedys na forum kolega przykre zdazenie jak mu sie zablokowal i smigal pare rund na promie, az wkoncu puscil - a czujniki parkowania P/T zamowilem jako pojedyncza opcje i jesli dobrze pamietam wyszla pare stow drozej niz ten pakiet :( To jak z tymi czujniczkami cisnienia, bo to swietna sprawa jest :D mozna dolozyc? foxtrot 05-08-2009, 06:48 tygrysex; u mnie są czujniki na 18'' i wsio bangla :-) btw - na el. ręczny też nie narzekam, a wręcz odwrotnie - super sprawa :D tygrysex 05-08-2009, 07:44 Ale widzisz jak to jest, czasami sie czegos wystraszysz i nie potrzebnie :( Dzwonilem do ASO, zaden problem dolozyc czujniki cisnienia, trzeba tylko podjechac i sprawdzic ktore z trzech rodzajow podejda pod kompa i tyle... koszt okolo 1200zl... Ja po urlopie jade zakladac :D foxtrot 05-08-2009, 07:45 tygrysex; endżoj :one: loop_77 06-08-2009, 07:19 ...Ja po urlopie jade zakladac :D Ja też chyba się skuszę,jak chłopaki w ASO sobie z tym poradzą :) jvc 06-08-2009, 07:44 Hmm, no ciekawy temat , w ASO 1000-1200 zł za całość z montażem i zaprogramowaniem? coś nie bardzo mi się chcę wierzyć ,ja znalazłem gdzieś w necie za około 800zł ,ale z dodatkowym wyświetlaczem bezprzewodowym ,więc jeśli ASO robi oryginał za 1000-1200zł to nawet nie najgorzej. Ja nie mam conversa ,ale chyba na małym wyświetlaczu też jest taka opcja. Z tym że fachmanów z ASO nie dopuścił bym do swoich felg, sam bym sobie założył a u nich tylko programowanie ;) esco 06-08-2009, 08:47 W temacie czujników, wczoraj zamawiałem swojego S-MAX'a i gość w salonie mówiąc krótko, odradził mi te czujniki. Potwierdził oczywiście że system działa ale problem polega na tym, że ten system działa prawidłowo jak opony zmienia się w ASO albo takim serwisie który potrafi prawidłowo zmienić opony. A tak jak nie podłączą wszystkiego tak jak trzeba to system piszczy i informuje o nieprawidłowościach, mówiąc krótko, więcej z tym kłopotów niż pożytku. To jest opinia, którą przekazał mi sprzedawca samochodu a którą podzielili się z nim jego klienci, którzy mają takie urządzenia zainstalowane u siebie. Czekam na opinie, samochód zamówiony ale mogę jeszcze dorzucić w razie w. Czujniki ciśnienia w oponach to koszt razem z zaprogramowaniem ok. 250 zeta/szt. czyli komplet ok 1000 zł. Do tego raczej wskazane jest założenie czujników i nie zdejmowanie ich, aby przełożyć do innego kompletu kół. Ja to zrobiłem raz i więcej nie uczynię mimo, że w serwisie. Chodzi o bardzo prawdopodobne ich uszkodzenie przy demontażu i ponownym montażu. To znowu ja, czyli mówiąc krótko żeby czujniki ciśnienia miały sens trzeba mieć 2 komplety, do letnich i do zimówek? Na zimę mam stalowe felgi + opony więc musiałbym dokupić drugi komplet mówiąc krótko? jvc 06-08-2009, 09:13 W temacie czujników, wczoraj zamawiałem swojego S-MAX'a i gość w salonie mówiąc krótko, odradził mi te czujniki. Potwierdził oczywiście że system działa ale problem polega na tym, że ten system działa prawidłowo jak opony zmienia się w ASO albo takim serwisie który potrafi prawidłowo zmienić opony. Problem polega tylko na tym żeby czujnika nie uszkodzić przy demontażu i montażu, akurat w s-maxie jest bardzo fajnie to rozwiązane bo czujnik dolega do felgi więc ciężko go popsuć :) natomiast nic się tam nie podłącza przy przekładce opon, brednie gościu opowiada i tyle. Natomiast jeśli mamy dwa komplety kół no to trudno ,zwykle zimówki są dużo tańsze i mają większy profil na mniejszych felgach,jeśli sie chce to można mieć dwa komplety czujników, lecz wtedy może być opcja że trzeba je konfigurowac w ASO za każdym razem po zmianie kół esco 06-08-2009, 10:16 Jeśli koszt jest rzeczywiście taki jak piszecie to nie opłaca zamawiać się do nowego samochodu tych czujników -1500zł arczi_75 06-08-2009, 20:29 Jvc i tu się mylisz. Owszem można zepsuć i to bardzo łatwo. I co z tego, ze fajnie dolegają - tu też nie jest to regułą a zależy to od rodzaju i kształtu felgi od środka. Ja przekładałem z oryginalnych felg alu fordowskich do Dotz Hanzo i wcale tak idealnie nie dolegają. Mało tego w serwisie uszkodzili mi czujnik co zauważyłem na drugi dzień jak zeszło z koła powietrze. Wróciłem do ASO i gość próbował mi wmówić, ze ja uszkodziłem czujnik pokazując uszkodzenie gwintu. I tu dochodzimy do początku - wystarczy, ze krzywo mechanik założy na czujnik klucz nasadowy o zrobi próbę jego obrotu wtedy uszkadza gwint i niestety ta część łatwo pęka. I po imprezie czyli ch... bombki strzelił. Sorki za wulgaryzmy :-) A co do kosztów to info potwierdzone w dwóch niezależnych ASO i rzeczywiście żeby miało to ręce i nogi to potrzeba 2 kompletów czujników. A soją drogą to rewelacyjna sprawa. ph71 06-08-2009, 20:45 Potwierdzam zainteresowanym Kolegom, że to bardzo przydatny gadżet, szczególnie przy wyświatlaczu Convers + (bo ładniej wygląda :D). Dokładność wskazań bardzo duża. Weryfikuję ją okresowo przy pomocy certyfikowanego manometru ręcznego i nie mam uwag. Przeglądając dotychczasowe posty martwi mnie tylko ewentualna zmiana kół na zimę. Tym bardziej, że mam już złe doświadczenia z podobnymi czujnikami z innego auta... No ale tam robił to warsztat poza ASO, więc i papier w ręku nie został aby swojego dochodzić... Mającym oraz chcącym mieć takie czujniki odradzam szukać oszczędności przy zamianie kół/opon w podrzędnych zakładach oponiarskich, bo potem ciężko dochodzić swoich racji. Dla własnego dobra - przed zamianą zima/lato warto PRZED oddaniem auta uzyskać potwierdzenie sprawności układu, żeby po odbiorze nie dać sobie wmówić, że spieprzył sprawę ktoś inny niż mechanik/oponiarz...g;) jvc 06-08-2009, 21:10 Jvc i tu się mylisz. Owszem można zepsuć i to bardzo łatwo. Mnie chodzi o uszkodzenie przy demontażu-montażu opony że trzeba chcieć ,albo mieć pecha,albo być nie douczonym ;) nie wypowiadam sie o montażu czujnika Potwierdzam że lepiej przekładać czujnik w ASO ich na to stać...:) foxtrot 06-08-2009, 21:43 ja mam 2 komplety kół, ale jeszcze nawet nie sprawdziłem czy na zimówkach też mam czujniki... acha - też nie mam Convers'a estor12 11-08-2009, 14:07 a nie można tę opcje dezaktywować dla osób które nie chce mieć drugiego kompletu czujników względnie nie chcą przekładać na zimę ? arczi_75 11-08-2009, 14:59 Nie ma potrzeby dezaktywacji, po prostu na Conversie nie pokazuje Ci ciśnienia w kołach i tyle. petero33 28-06-2010, 10:44 Ponawiam pytanie. Ostatnio jeden taki czujnik mi się połamał ;/ Wie ktoś czy można kupić go gdzieś w necie ? ph71 28-06-2010, 11:07 Ostatnio gwint mi się ułamał i powietrze zaczęło uchodzić. Skończyło się na wymianie kompletu z czujnikiem wraz z programowaniem. Szczęśliwie na gwarancji. Teraz już wiem dlaczego oryginalnie na wentyl dają nakrętki z plastiku. Bo ozdobne stalowe jak przywrą za mocno to wykręcasz je razem z gwintem na którym były nakręcone... Niestety to tylko badziewny stop nie mający nic wspólnego ze stalą. Klepniesz młotkiem i od razu pęka... Niestety na dzień dzisiejszy nie znalazłem na przyszłość alternatywnego źródła pozyskania takiego czujnika. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia zaprogramowania... arczi_75 28-06-2010, 19:32 Nie doradzam próby kupowania czujników na necie, allegro czy gdziekolwiek indziej niż w ASO. Ja chciałem dołożyć do drugiego kompletu kół, jeden z forumowiczów podesłał mi komplet czujników od swojego rozbitego Maksia i zonk. W dwóch niezależnych ASO kombinowali na wszelkie możliwe sposoby - zakładali komplet, pojedynczo i du..a Komputer ich po prostu nie widzi. Muszą być oryginały programowane dla jednego samochodu i tyle w tym temacie. EliEli 13-07-2010, 14:05 Ponawiam pytanie. Ostatnio jeden taki czujnik mi się połamał ;/ Wie ktoś czy można kupić go gdzieś w necie ? Jesli nadal szukasz to mam dwa takie czujniki z mojego S-Maxa. Koles, ktory sprzedal mi auto, dal mi niekompletny zestaw felg - wiec mam tylko 2 czujniki. Przy okazji ostatniej wizyty u wulkanizatora kazalem wymontowac je z felg i teraz leza u mnie na biurku. To model Siemens VDO - pradopodobnie z 2007 roku tak jak moj S-Max. Wiem ze dzialaja bo do testow zalozylem te kola i moj komputer "darł ryja" ze cisnienie jest za niskie. Planowalem je wystawic od złotowki na alledrogo :) ale jesli masz jakies propozycje to na pewno sie dogadamy. Niestety nie wiem czy bedziesz musial z nimi udac sie do ASO czy zadzialaja od razu po zalozeniu - moze ktos inny na forum podpowie. Slartibartfast 13-07-2010, 16:01 czy zadzialaja od razu po zalozeniu Może głupie pytanie: A nie można ich sprawdzić bez zakładania, tzn "zbliżeniowo"? Chyba, że włączają się/aktywują się przy wyższym ciśnieniu EliEli 13-07-2010, 19:53 Może głupie pytanie: A nie można ich sprawdzić bez zakładania, tzn "zbliżeniowo"? Chyba, że włączają się/aktywują się przy wyższym ciśnieniu Dobre pytanie - logika mowi ze powinien dzialac przy normalnym cisnieniu - no bo przeciez jesli przebijemy opone to bedzie informowal o spadku cisnienia. Az pozwolilem sobie sprawdzic ;) - polozylem czujniki na kolach - niestety bez efektu. Z tego co pamietam jak opowiadalo ASO to czujnik sie aktywuje i kalibruje po przejechaniu jakiegos odcinka drogi albo z jakas predkoscia minimalna. Co ciekawe - moj czujnik jezdzil przez chwile jako jedyny w kole i komputer go rozpoznal. Potem przelozylem kola, czujnik wyladowal w bagazniku a mimo to nadal komputer raportowal jego obecnosc :) arczi_75 13-07-2010, 23:54 Powtarzam Wam wszystkim po raz kolejny i ostatni - nic nie da zamontowanie tylko części kompletu czujników. Muszą być wszystkie 4 oryginały pod konkretny nr VIN i nic nie wskóracie posiłkując się kompletem od innego Maksia. Po prostu sam przez to przechodziłem i nie ma żadnej alternatywy. System ich najzupełniej (chociaż nie dla mnie) nie widzi!!! Nic nie daje ponowne programowanie i inne numery. jvc 14-07-2010, 07:49 Moim zdaniem nie jest to prawdą, że czujniki pasują pod konkretny nr VIN , było by to bez sensu, myślę że czujniki muszą być tej samej firmy co pozostałe i zwykle jest tak że należy je aktywować i zaprogramować w kompie. Generalnie czujnik jest nadajnikiem a w samochodzie mamy odbiornik ,który odbiera te sygnały, tyle że najpierw trzeba je razem sparować żeby się zobaczyły :) Ja mam czujniki dokładane i np . w moim przypadku trzeba było je zaprogramować z odbiornikiem właśnie żeby się nawzajem zobaczyły EliEli 14-07-2010, 16:01 Powtarzam Wam wszystkim po raz kolejny i ostatni - nic nie da zamontowanie tylko części kompletu czujników. Muszą być wszystkie 4 oryginały pod konkretny nr VIN i nic nie wskóracie posiłkując się kompletem od innego Maksia. Po prostu sam przez to przechodziłem i nie ma żadnej alternatywy. System ich najzupełniej (chociaż nie dla mnie) nie widzi!!! Nic nie daje ponowne programowanie i inne numery. Bez urazy, ale to by znaczylo ze po uszkodzeniu takiego czujnika (co latwo zrobic jesli wulkanizator nie uwaza przy wymianie opony) to juz kaplica - i jezdzimy na 3 czujnikach, potem dwoch itd... ? Nie twierdze ze jakies dodatkowe operacje nie sa konieczne - jak np. przeprogramowanie zeby komputer danego auta zobaczyl nowo zalozony czujnik - ale nie przesadzajmy z tym brakiem alternatywy :) Edit: Po sprawdzeniu usunalem bzdury, ktore napisalem o czestotliwosci nadajnika czujnika :) arczi_75 19-07-2010, 23:07 To jak kolego wyjaśnisz mi moją sytuację, skoro miałem komplet czujników z jednej serii i ASO w dwóch różnych miastach nie dało rady ich zaprogramować? Fakt były używane, jeśli są nowe (1,2,3 lub 4) i to z jednej serii to da się je aktywować inaczej nie ma szans. mm32 30-09-2013, 20:46 Witam,potrzebuję informacji od posiadaczy czujników ciśnienia w oponach,dokładnie chodzi mi o moduł BSI lub SJB jak zwał tą skrzynkę bezpiecznikową tak zwał,jakie macie numery na niej (np. ja mam 7G9T-14A073-DD).Jest ona umieszczona pod schowkiem obok nóg pasażera.Wystarczy zdemontować wygłuszenie i wyczepić tą właśnie skrzyneczkę i odczytać numer który jest na wierzchu,pomożecie ? cliner 30-09-2013, 22:08 Wystarczy podłączyć ElmConfiga,,,po co od razu rozbierać auto... mm32 30-09-2013, 22:18 Jak kto lubi,zanim kolego odpaliłbyś i podłączyłbyś kompa ja już dawno wiedziałbym jaki jest tam moduł :) . cliner 30-09-2013, 22:22 Sam BSI do obsługi sensorów to za mało...Numer modułu pewnie jest nieistotny do tego wyposażenia...Tak mi się wydaje. mm32 30-09-2013, 22:27 Na schemacie są 4 czujniki w kołach 4 anteny które wchodzą do BSI,z tego co udało mi się uzgodnić nie wszystkie moduły obsługują pomiar ciśnienia,mao tym świadczyć przedostatnia litera na tym module(ostatnia litera to rok). Po za tymi elementami to nic więcej nie ma. cliner 01-10-2013, 03:44 Mam modul BSM 7G9T-14A073-CB i sensory cisnienia. Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2 mm32 01-10-2013, 03:53 Dziękuję za info,może jeszcze ktoś się wypowie jaki ma moduł ? maciej 14-11-2013, 14:28 Moje czujniki mają następujące oznaczenia : VDO SIEMENS 6G92 1A 159 BB FoMoCo J38AA 433MHz oraz indywidualne ozn. numeryczne każdego sensora. Chcą zrobić renowację alufelg, musiałem zdjąć czujniki i oczywiście jeden ,,nie puścił", nakrętka się ukruszyła i musiał być wybijany z gniazda :( Myślę, że czujnik nie został naruszony i dlatego zamierzam wymienić tylko ,,wentyl". Znalazłem na A...o taki oto zestaw naprawczy (http://allegro.pl/czujnik-kola-siemens-vdo-ford-mazda-renault-i3680077931.html). Moje pytanie: czy ktoś już miał z taką sytuacją do czynienia, czy ciężko zmienia się sam ,,wentyl", blaszka do której jest przykręcony wygląda bardzo delikatnie-stąd moje obawy. mm32 14-11-2013, 15:17 Blaszka rzeczywiście jest delikatna tak na 2 może 3 wymiany aluminiowego kominka,ale spokojnie da się to zrobić.Jak masz już czujniki na wierzchu to sprawdź od razu jakie napięcie ma bateria w środku każdego z nich. Mruczus007 23-11-2013, 10:02 Dziękuję za info,może jeszcze ktoś się wypowie jaki ma moduł ? Witam Ja mam 7G9T-14A073-CD, tyle że w Mondeo, ale biorąc pod uwagę, że to ta sama platforma, to powinien pasować. Tutaj http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2112424&postcount=74 zamieściłem opis działania systemu w moim samochodzie. Pozdrawiam mm32 23-11-2013, 23:14 Dzięki,system mam już zamontowany i działa. bope 30-01-2014, 07:12 Ostatnio gwint mi się ułamał i powietrze zaczęło uchodzić. Skończyło się na wymianie kompletu z czujnikiem wraz z programowaniem. Szczęśliwie na gwarancji. Teraz już wiem dlaczego oryginalnie na wentyl dają nakrętki z plastiku. Bo ozdobne stalowe jak przywrą za mocno to wykręcasz je razem z gwintem na którym były nakręcone... Niestety to tylko badziewny stop nie mający nic wspólnego ze stalą. Klepniesz młotkiem i od razu pęka... Niestety na dzień dzisiejszy nie znalazłem na przyszłość alternatywnego źródła pozyskania takiego czujnika. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia zaprogramowania... Ostatnio miałem podobną sytuację. Mam dwa komplety felg - na zimę stalowe, a na lato alu. No i właśnie w tych zimowych podczas jazdy zauważyłem spadek ciśnienia w oponie. Zatrzymałem się i zauważyłem, że nie ma aluminiowej nakrętki od zewnątrz, co skutkowało spadkiem ciśnienia w momencie szybszej jazdy i dotknięcia czujnika. Gwint w tym czujniku był zjechany i widać było osad (prawdopodobnie zimowej soli). Dotarłem do serwisu opon i kazałem na szybko zamontować zwykły zawór bez czujki. W tym samym serwisie podczas kontroli ciśnienia w pozostałych kołach pracownik serwisu przy mnie odkręcał zaworek i wykręcił razem z kawałkiem gwintu czujnika. Więc powiedziałem, że mają również zmienić na zawór standardowy. Okazało się, że stan gwintu w tej czujce jest podobny (zjechany, wygląda na wyżarty i z białym nalotem). Zdecydowałem się na wymianę wszystkich czujników w zimówkach na tradycyjne, żeby podobna historia już nie miała w zimie miejsca. Z czterech czujników tylko jeden gwint był w bardzo dobrej kondycji, zatem uważam, że zima nie służy stopowi aluminium, z którego jest zrobiony. Oby inni nie mieli takich problemów. Ja nie mam zamiaru płacić za nowe czujki, jeżeli za jakiś czas historia ma się powtórzyć, a umiejscowienie tego ustrojstwa blisko solonej jezdni nie działa niestety na jego korzyść. Jarek G. 30-01-2014, 09:37 zima nie służy stopowi aluminium - dla mnie bomba. A tak na poważnie - dlatego w zimówkach nie mam już od dłuższego czasu czujników. A poza tym uważam, że i w letnich jest to nie potrzebny gadżet. Pozdro. :p _sobol_ 30-01-2014, 09:45 poza tym uważam, że i w letnich jest to nie potrzebny gadżetGdybyś nabył opony RunOnFlat - wiedziałbyś jaki to komfort :-) Jarek G. 31-01-2014, 21:34 Tzn? tedi_k 31-01-2014, 22:11 W RunOnFlat'ach nie widać na oko, że zeszło ciśnienie. Muszą być czujniki informujące, że jeździsz na "wypasionym kapciu" ...:wink: _sobol_ 01-02-2014, 01:48 Kiedy przebijesz oponę run on flat możesz nadal jechać, bez konieczności zmiany koła (z prędkością awaryjną, jak na dojazdówce). Świetne rozwiązanie, jednak wymaga czujników ciśnienia, abyś wiedział, że przebiłeś koło i musisz zwolnić i jechać do oponiarza... Lepsze to niż np. przymusowy postój w nocy w trasie ze zmianą koła... Jarek G. 01-02-2014, 17:47 A skąd wiesz, że ci zeszło powietrze? Cały czas jeździsz z wyświetlaczem ustawionym na pokazywanie ciśnienia? mm32 01-02-2014, 18:30 Jeśli trochę zejdzie ci powietrza to jest żółty komunikat,a jak brakuje dużo to czerwony.Oba komunikaty wyskakuja same nic nie trzeba szukać i przełączać. Jarek G. 01-02-2014, 18:50 No i znowu w moim wieku człowiek dowiedział się czegoś nowego. Obym nigdy nie musiał się przekonać jak ten system u mnie działa. Pozdro. g:DD mayak 07-03-2014, 09:06 na allegro są różne czujniki ciśnienia w oponach: na 315 MHz i 433 MHz - rozumiem, że w naszych autach jest 433? są z oznaczeniami: AH52-1A 159-CA , AH52-1A 189-AB, 4H23 1A159 CE - które wybrać? Bump: czy ktoś mógłby mi przysłać fotki jak są zamontowane fabryczne antenki do TPMS? http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-powietrza-w-oponach-ford-s-max-i3961059585.html - takie antenki mm32 07-03-2014, 15:27 http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-powietrza-w-oponach-ford-s-max-i3961059585.html - takie antenki Tak , to są te antenki.Cena w ASO około 48zł bez zniżek za sztukę. Częstotliwość czujników tylko i wyłącznie 433 bo 315 to USA.Co do samych numerów na czujnikach,ja wyszukiwałem je tylko i wyłącznie po numerach pasujących do mondeo mk4(z pomocą przyszedł ECAT) po to by w razie problemów z uruchomieniem całego układu mieć chociaż coś wyeliminowane. Moje czujniki maja oznaczenie 8G92-1A159-XX końcówka nie ważna,czy te podane przez Mayaka z jaguara podejdą tego nie wiem trzeba sprawdzić. mayak 10-03-2014, 09:30 dzięki czujniki ciśnienia już zamówione Będę zakładał uproszczony (połowę tańszy!) system TPMS - bez wymiany BCMa i bez anten w nadkolach (na 95% nie mam instalacji do nich). Wedle moich rozmów z Rosjanami, to taki uproszczony system ciągle będzie działał i wyświetlał ciśnienia na Conversie, tylko złe będzie przyporządkowania wskazań ciśnienia do poszczególnych kół, tzn. że np. to co będzie wyświetlało się jako lewy przód, to tak na prawdę będzie ciśnieniem prawej tylnej opony. Są na to trzy rozwiązania: - olać, bo monitorowanie ciśnienia jako takie i tak działa, a jak będzie jakikolwiek spadek ciśnienia, to i tak zatrzymam się i sprawdzę wszystkie koła - pozamieniać koła miejscami (upierdliwe) - custom soft do Conversa umożliwi pozamienianie wskazań (optymalne) Reasumując, w mojej wersji TPMSa wystarczy kupić i zamontować czujniki oraz aktywować system w BCMie, to wszystko :D orion512 10-03-2014, 11:40 No dobra ale co ci odbierze sygnał z czujników?? BARNEY 10-03-2014, 11:52 No dobra ale co ci odbierze sygnał z czujników?? The RF receiver is part of the central locking system and is located above the headliner in the vicinity of the overhead console. http://workshop-manuals.com/ford/s-max.galaxy_2006.5_03.2006/mechanical_repairs/2_chassis/204_suspension/204-04_wheels_and_tires/description_and_operation/tire_pressure_monitoring_system/ piotrali 10-03-2014, 11:53 No dobra ale co ci odbierze sygnał z czujników?? Antena RF umieszczona w podsufitce. Anteny w nadkolach służą tylko do identyfikacji kół. mayak 10-03-2014, 11:58 dokładnie tak! każdy sądzi że anteny w nadkolach są do odbierania sygnału z czujników w kołach, a tak nie jest To jest ten sam RF receiver, który odbiera sygnał z pilota centralnego zamka, więc ma go każdy! :D mayak 10-03-2014, 14:22 http://www.drive2.ru/cars/ford/mondeo/mondeo_iv/rav/journal/288230376152059812/ - fotostory pełnej wersji TPMS ps. na ebay czujniki są tańsze niż na allegro (pospieszyłem się z zakupem) mm32 10-03-2014, 14:34 każdy sądzi że anteny w nadkolach są do odbierania sygnału z czujników w kołach, a tak nie jest Tak na pewno nie jest,ale czy antenki nie są także przez przypadek do aktywowania nadawania czujników w kołach ? Bo przecież czujniki w kołach nie nadają na postoju,przechodzą w stan uśpienia i coś musi je wybudzić. mayak 10-03-2014, 14:37 to siedzi w samym czujniku: "The tire pressure monitoring system enters the park mode after the vehicle speed has been less than 20 km/h (12.5 mph) for 15 minutes. In park mode the tire low pressure sensors transmit a coded signal to the CJB once every 13 hours. If the tire pressure decreases by more than 0.06 bar (1 lbf/in²) within the 13 hours, the tire low pressure sensor will transmit more often as the tire pressure is lost." mm32 10-03-2014, 14:41 A skąd czujnik wie z jaka prędkością jedzie auto ?Sensownym wydawałoby się,że czujnik to wie bo spotyka się z antenką przy kole i częstotliwość spotkań zależy od prędkości tombalt 10-03-2014, 14:54 w jakim celu ma to wiedzieć? prędkość koła podaje wydaje mi się ESP. Czujnik tylko informuje o ciśnieniu ew o temperaturze koła ale nie o prędkości... ----------- podobna sprawa jest z czujnikami parkowania, te się wyłączają po przekroczeniu iluś tak km/h mm32 10-03-2014, 14:57 Czytałeś co wkleił Mayak,przy prędkości niższej niż 20km/h przez dłużej niż 15 minut przechodzi w stan uśpienia,wiec musi wiedzieć z jaką predkościa aktualnie auto jedzie,by nadawać sygnał częściej lub rzadziej(np.tak jak tam pisze co 13 godzin przy braku zmian ciśnienia). mayak 10-03-2014, 15:01 A skąd czujnik wie z jaka prędkością jedzie auto ?Sensownym wydawałoby się,że czujnik to wie bo spotyka się z antenką przy kole i częstotliwość spotkań zależy od prędkości czujnik może mieć w sobie jakieś prostego mems'a mm32 10-03-2014, 15:03 czujnik może mieć w sobie jakieś prostego mems'a Rozwiń swoja myśl proszę. Ok,już wiem o co chodzi: http://pl.wikipedia.org/wiki/Micro_Electro-Mechanical_Systems. Cholipa miałem rozebrany czujnik na części pierwsze i w końcu go wyrzuciłem ,przyjrzałbym mu się dokładnie... O i znalazłem jeszcze coś takiego,nie dotyczy to raczej Forda,ale pewnie u nas jest podobnie: "Na postoju lub poniżej 25 km/h nie są wysyłane żadne telegramy, chyba że system wykryje duży spadek ciśnienia. Czujnik przyspieszenia odśrodkowego został wprowadzony do tego układu z kilku powodów. Po pierwsze, aby wykrywać prędkość pojazdu (przyspieszenie 5g odpowiada prędkości pojazdu około 25 km/h), po drugie, aby leżące koło zapasowe z zainstalowanym w środku czujnikiem nie wysyłało sygnałów, po trzecie, dzięki porównaniu prędkości odśrodkowej z prędkością pojazdu unikamy odbiory sygnałów z innych pojazdów jako własnych. Jeżeli wymienione zostaną koła, elektroniczne układy kół wysyłają dane, gdy tylko prędkość nowych kół wyniesie powyżej 25 km/h. Numery identyfikacyjne nowych układów elektronicznych kół zostają automatycznie rozpoznane i wczytane do sterownika. Dodatkowo następuje sprawdzanie danych dotyczących przyspieszenia z prędkością samochodu. Ten proces trwa ok. 7 minut." mayak 15-03-2014, 17:13 TPMS mam i ja!! :) Kupiłem czujniki, aktywowałem system ELMConfigiem, wulkanizator założył czujniki i ... i już - działa! Nie wymieniałem BCMa ani nie instalowałem anten w nadkolach. Duże dzięki dla kol. Mortal za pomyśl takiej uproszczonej wersji TPMSa piotrali 15-03-2014, 18:20 Kupiłem czujniki, aktywowałem system ELMConfigiem, wulkanizator założył czujniki i ... i już - działa! Nie wymieniałem BCMa ani nie instalowałem anten w nadkolach. Duże dzięki dla kol. Mortal za pomyśl takiej uproszczonej wersji TPMSa Czy na Convers wyświetla sie Tobie jakiś błąd, czy może wgrałeś custom soft do Conversa ? Jakie czujniki kupiłeś ? Speedo 15-03-2014, 19:25 które czujniki kupiłeś? mayak 15-03-2014, 21:48 wyświetla się tak: http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/208/h3sh.jpg nie mam żadnego custom softu w zegarach, tylko fabryczny 1007 jak w wejdę w komunikaty, to jest tam (bywa) informacja, że czujniki nie rozpoznane, ale żaden wykrzyknik nie świeci się, więc nie jest źle http://allegro.pl/show_item.php?item=4030547112 - kupiłem na tej aukcji, ale na ebay'u widziałem 4 szt. za 60 funtów Speedo 16-03-2014, 07:46 dzięki mayak, będę polował na czujniczki, szkoda że juz letnie koła założyłem :/ jvc 16-03-2014, 08:11 Marcin a sprawdzałeś może czy dobrze działa powiadomienie o zaniżonym ciśnieniu? Co do połóżenia czujników to rozumiem że każdy jest przyporządkowany do danej strony tak? Czyli jest PP, PT, LP, LT ? Jeśli tak to gdy zamontujemy dobrze to będzie pokazywało prawidłowo a dopiero przy zamianie kół będzie problem? Jest kilka oznaczeń czujników , wiesz może czy każdy zadziała czy potrzeba dedykowany model? Czy mogę włączyć ELMconfigiem tą opcję zanim będę miał czujniki? Jeśli tak to convers będzie wywalał jakiś błąd jak się domyślam. mm32 16-03-2014, 08:41 A sprawdzałeś napięcie baterii każdego czujnika przed zamontowaniem na felgi ? mayak 18-03-2014, 09:47 Marcin a sprawdzałeś może czy dobrze działa powiadomienie o zaniżonym ciśnieniu? nie, nie miałem czasu bawić się w spuszczanie powietrza Co do połóżenia czujników to rozumiem że każdy jest przyporządkowany do danej strony tak? Czyli jest PP, PT, LP, LT ? Jeśli tak to gdy zamontujemy dobrze to będzie pokazywało prawidłowo a dopiero przy zamianie kół będzie problem? a jak chcesz "od razu" prawidłowo zamontować? nie znam algorytmu przyporządkowania przez BCM czujników w przypadku gdy nie ma anten w nadkolach nie da się zrobić tak, że po zamontowaniu czujnika do koła podtoczyć koło pod dowolne nadkole i zobaczyć w którym miejscu na conversie pojawi się wskazanie ciśnienia, ponieważ 1) czujniki wysyłają info powyżej 20km/h 2) po założeniu czujników przez kilka kilometrów system coś "uczy się" - musiałem przejechać ze 3km po założeniu czujników aby wskazania z nich pojawiły się na conversie Jest kilka oznaczeń czujników , wiesz może czy każdy zadziała czy potrzeba dedykowany model? nie, wybierałem te na 433MHz do s-max/mondeo4 w rosyjskim wątku są zdjęcia czujników starego i nowego typu (nowsze mają mniejszą stopkę), ale można je dowolnie mieszać Czy mogę włączyć ELMconfigiem tą opcję zanim będę miał czujniki? tak Jeśli tak to convers będzie wywalał jakiś błąd jak się domyślam. jeździłem z aktywnym TPMS przed założeniem czujników i nic nie pojawiało się za to dziś pojawiło się poniższe mimo, że ciśnienie nie zmieniło się http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/199/cc7f.jpg A sprawdzałeś napięcie baterii każdego czujnika przed zamontowaniem na felgi ? nie, kupiłem czujniki wyglądające jak nówki więc ich nie dziurawiłem BARNEY 18-03-2014, 10:24 a jak chcesz "od razu" prawidłowo zamontować? nie znam algorytmu przyporządkowania przez BCM czujników w przypadku gdy nie ma anten w nadkolach nie da się zrobić tak, że po zamontowaniu czujnika do koła podtoczyć koło pod dowolne nadkole i zobaczyć w którym miejscu na conversie pojawi się wskazanie ciśnienia, ponieważ 1) czujniki wysyłają info powyżej 20km/h a może podczas wyważania kola aktywować system i zakładać kola tak jak pokazuje Convers mayak 18-03-2014, 10:48 można próbować, dużo to nie kosztuje, ale wątpię z http://workshop-manuals.com/ford/s-max.galaxy_2006.5_03.2006/mechanical_repairs/2_chassis/204_suspension/204-04_wheels_and_tires/description_and_operation/tire_pressure_monitoring_system/ : "The RF transmission from the tire low pressure sensor contains a unique identification code in its transmission data so that the CJB can identify the tire on the vehicle. If a new tire low pressure sensor is installed on a road wheel, the new tire low pressure sensor identification will be learnt when the vehicle is first driven at a speed of more than 20 km/h (12.5 mph) for 15 minutes. " oraz "The CJB automatically detects, under normal conditions, the following: .... Signals from tire low pressure sensors that do not belong to the vehicle." jvc 18-03-2014, 11:59 Marcin dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) za to dziś pojawiło się poniższe mimo, że ciśnienie nie zmieniło się No to mnie trochę zmartwiłeś :( a może podczas wyważania kola aktywować system i zakładać kola tak jak pokazuje Convers No to wyważarka musiała by być dosyć blisko samochodu ;) Z racji tego co robię mam możliwości pobawienia się kołami itp.. mayak 18-03-2014, 12:25 spróbuj, może uda się (najlepiej byłoby postawić 4 wyważarki) jaką prędkość osiąga koło na wyważarce? jvc 18-03-2014, 12:39 Wiesz ręcznie mogę rozbujać ile mi sił starczy ;) Natomiast mam obawy czy chodzi o samą prędkość koła czy czasem też nie o wibracje. Wtedy na wyważarce tego nie osiągniemy. No i odległość samochodu od wyważarki...przecież nie będę jej przenosił :D mayak 18-03-2014, 12:54 prędkość odśrodkową, nie wibracje jvc 18-03-2014, 13:50 Miałem kiedyś czujniki ,ale nie oryginalne ,gdzie w zaworze coś brzęczało jak się postukało nim ( jakby jakaś kuleczka i ona wzbudzała czujniki) Natomiast nie wiadomo na jaką odległość można z czujnikiem (kołem) odejść od samochodu. Jeżeli działa to jak centralny zamek to u mnie trochę lipa , bo 3-4 metry i już drzwi nie otworzę. No i ciekawe czemu ten błąd ci wyłapało. piotrali 18-03-2014, 14:00 Ten błąd pojawił się ponieważ mayak nie ma założonych anten w nadkolach do poprawnej identyfikacji kół. Też niestety musi zmienić BSI na taki z końcówką Cx. W tej chwili ma Dx. Problem z tym błędem był opisany na rosyjskim forum. Kolega mortar bodajże wypuścił custom soft do conversa który poprawiał to. Wysłano z Nokia Lumia 920 za pomocą Tapatalk mayak 18-03-2014, 14:06 to szybko wymień baterie w kluczyku, bo u mnie działa z 15m spokojnie mayak 19-03-2014, 14:48 odczytałem błędy w BCMie - dotyczyły oczywiście rozpoznawania kół, skasowałem je i zresetowałem BCMa to komunikat zniknął rano przyjechałem do fabryki i komunikat o usterce nie pojawił się, ciekawe kiedy wróci? ;) wip 19-03-2014, 15:20 Witam kolegów, i mam pytanie czy można taką uproszczoną wersję (bez anten w nadkolach) uruchomić nie mając Conversa, a jedynie mały czerwony wyświetlacz pomiędzy zegarami? Czy będzie się wyświetlała jakaś informacja o ciśnieniu? Pozdrawiam jvc 19-03-2014, 15:35 odczytałem błędy w BCMie - dotyczyły oczywiście rozpoznawania kół, Czy ten błąd wyświetlał się stale ,czy ponowne np. uruchomienie samochodu kasowało go przynajmniej na conversie? No i czy odczytywane były dane z czujników? mayak 19-03-2014, 19:07 Dane są odczytywane cały czas, uruchomienie silnika nie kasuje go. Dzis wracajac błąd wrócił i wg autora custom softu do C+ to on wraca co jakiś czas. Rozwiązaniem jest patch. jvc 19-03-2014, 19:25 A skąd go wziąć? tedi_k 19-03-2014, 20:13 A skąd go wziąć? Nie da się na razie - to jest to, co Ci mówiłem w rozmowie telefonicznej o "zaszywaniu" porządku czujników w sofcie zegarów. pawellpr 20-03-2014, 09:38 Też niestety musi zmienić BSI na taki z końcówką Cx. W tej chwili ma Dx. Który moduł musi być serii "C" : 7G9T-14A073-CX czy 7S7T-19G481-CX ? mm32 20-03-2014, 14:28 7G9T-14A073-CX O ten musi być serii CX gdzie X bezpiecznie(te same lata produkcji) jeśli jest taka sama litera na twoim starym module jak i na nowym.Jeśli masz np DD to 100% zadziałania masz na module CD.Ja tak dobrałem nowy moduł i wszystko działa w aucie bez problemu. tedi_k 20-03-2014, 21:40 Sprawdzałem to na prośbę kolegi JVC - jak zweryfikować, czy jest okablowanie anten systemu TPMS. Oto opis: No więc w Mondeo MK4 wiązki anten (2 przewody na każdą antenę) idą wprost ze skrzynki bezpieczników aż do nadkola bez złącz pośrednich (w S-maxie wiązki tylnych anten idą przez złącze pośrednie - być może w okolicy centralki czujników cofania). Numeracja złącz skrzynki bezpieczników BCMi jest tu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2094481&postcount=68 Anteny przednie (4 przewody) są w złączu z ostatnią literką -A (zielona wtyczka) na pinach o numerach: 33 i 34 (lewa antena) i 21, 22 (prawa antena). Anteny tylne (4 przewody) są na złączu z ostatnią literą -B (brązowa wtyczka) na pinach o numerach 15, 16 (lewa) i 3,4 prawa. Numeracja pinów powinna być widoczna na wtyczkach. Wtyczki można wypinać, po wcześniejszym wypięciu tej wtyczki z dwoma grubymi przewodami (zasilanie z akumulatora). Po ewentualnym wypięciu potrzebny będzie kod do radia i ewentualnie kasowanie błędów. mm32 20-03-2014, 21:52 To ja zaproponuję alternatywę,trzeba zdemontować obojętnie który reflektor i pod reflektorem,w dziurze w której widzimy nadkole powinna być wtyczka z bardzo charakterystyczną żółtą osłonką. Sposób nr 2 szybszy i prostszy,ale nie czystszy.Kładziemy się pod tylny zderzak i z prawej strony auta na plastikowym wsporniku zaraz przy zderzaku jest złącze 12 pinowe między innymi od parktronika.Jeśli w złączu jest podłączone 10 przewodów to instalacja pod antenki jest na aucie,jeśli jest tylko 6 przewodów wtedy instalacji nie ma. Oba sposoby dotyczą mondeo mk4. tedi_k 20-03-2014, 21:55 Na pierwszym zdjęciu to ja bym prosił o jakąś strzałeczkę - bo nie widzę...:shock: Musieli też w Fordzie coś pokombinować z wiązkami, bo na schematach wyraźnie jest napisane: C340 - ze wskazanym złączem pośrednim, C345 bez tego złącza... mm32 20-03-2014, 21:58 I nie zobaczysz, bo jest już antenka i w tamtych okolicach należy szukać tej wtyczki.Przewód jest na tyle krótki(jest odnogą z dużej wiązki),że z trudem można go wsadzić w gniazdo antenki :) . Dodałem zdjęcie wtyczki z zaślepką :). tedi_k 20-03-2014, 22:01 OK - antenkę dostrzegłem...:wink: piotrali 21-03-2014, 12:02 Idąc za przykładem mayak'a też zakupiłem czujniki oraz aktywowałem TPMS w CCC. Czujniki kupiłem na angielskim ebay za 59 funtów za 4 szt + przesyłka. Ciekawostką jest że kupiłem czujniki wystawione jako czujniki do jaguara lub land rovera - mają one oznaczenie FoMoCo oraz część nr pokrywa się z oznaczeniem fordowskim 1A159. 50832 Niestety angielski sprzedawca podniósł ceny tych czujników, a chciałem kupić jeszcze jeden komplet do zimówek - chyba zauważył zwiększony popyt ponieważ koledzy z za wschodniej granicy też to wyczaili. http://www.ebay.co.uk/itm/JAGUAR-TPMS-valves-stalk-sensor-433mhz-UK-set-of-4-/370517084457?ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160 Po założeniu i krótkiej przejażdżce pojawiły się wskazania ciśnienia na Convers 50833 Oczywiście pojawił się błąd taki sam jak u mayak'a - czyli pozostaje albo uzupełnić system o BCI z serii C, anteny w nadkola i tylną wiązkę albo poczekać na dostępność softu Convers'a. Przy okazji mam pytanie - czy ktoś wię jaki nr ma wiązka tylnego zderzaka obsługująca partktonic oraz TPMS w Mondeo kombi ? Niestety znalazłem tylko nr do sedana. mm32 21-03-2014, 14:27 6G9T-15K868-NA,NB,NC,ND,NE. Jest to wiązka dok kombi, z czujnikami ciśnienia powietrza w oponach, z układem wspomagania przy parkowaniu tyłem. Na rosyjskim forum napisał ktoś,że działają wszystkie czujniki o częstotliwości 433MHz z napisem FoMoCo,warto to zweryfikować,powinien to zrobić ktoś kto pracuje/ma wulkanizację i trochę wolnego czasu na zabawę :) . jvc 21-03-2014, 18:02 ,powinien to zrobić ktoś kto pracuje/ma wulkanizację i trochę wolnego czasu na zabawę . Sugerujesz że co niby miałbym zrobić? :p mm32 21-03-2014, 19:37 Sugerujesz że co niby miałbym zrobić? Chodzi o to, że na rynku jest kilka rodzajów czujników,które firmuje FoMoCo no i przydałoby się sprawdzić dla siebie jak i dla innych,które współpracują z naszymi bolidami (s-max,mondeo mk4). Dajmy na to taki: http://allegro.pl/ford-focus-mk3-czujnik-cisnienia-powietrza-i4026594503.html Mi się on podoba z tego względu,że nie ma ani grama aluminium.Nie raz i nie dwa bywało i ludzie opisywali to na forum,ze po czasie standardowe(aluminiowe) czujniki po prostu zapiekały się na gwincie lub urywały przy próbie napompowania koła.Aluminium i zima w naszym Polskim wydaniu (dużo soli) nie jest to dobre powiązanie. jvc 21-03-2014, 20:18 Taki też po 3-4 latach jest do wymiany ;) Miałem go w nieoryginalnych czujnikach. A do tych aluminiowych są już zestawu naprawcze. mayak 21-03-2014, 20:27 Do czujników są zestawy naprawcze z alu kominkami na wymianę mm32 21-03-2014, 20:54 Taki też po 3-4 latach jest do wymiany No nie koniecznie bo mój letni zestaw jest z 2008 roku i bateria miała 3,02 V,także ma się dobrze. Co do zestawów naprawczych to oprócz zestawu dochodzi jeszcze koszt zdjęcia opony i założenia na felgę.Cała impreza zamknie się pewnie w 60/70 zł,więc wolę raz zakupić czujnik i uzytkować go aż do wymiany baterii,a nie patrzeć kiedy się rozleci ;) . jvc 22-03-2014, 14:33 Jestem w fazie kompletowania zestawu. Dzięki uprzejmości kolegi mm32 oraz tedi_k oraz pomyśle mayaka :) Czujniki FoMoCo - 500zł (nowe) Moduł BSI - 190 zł ( używany) Cztery antenki + dwa wsporniki - 190 zł ( ASO po znajomości) Wiązka z tyłu - 170 zł ( ASO po znajomości) Dochodzi adaptacja modułu - koszt nie znany :p ( u Tadeusza) Jak się nie uda to będzie do sprzedania :D pgrob 22-03-2014, 14:34 Anteny przednie (4 przewody) są w złączu z ostatnią literką -A (zielona wtyczka) na pinach o numerach: 33 i 34 (lewa antena) i 21, 22 (prawa antena). Anteny tylne (4 przewody) są na złączu z ostatnią literą -B (brązowa wtyczka) na pinach o numerach 15, 16 (lewa) i 3,4 prawa. Nie mam przewodów na pinach 33 i 34 - zielona wtyczka, a na pozostałych podanych pinach mam. Chyba mało prawdopodobne, żeby było okablowanie tylko do 3 anten. mm32 22-03-2014, 14:35 Chyba mało prawdopodobne, żeby było okablowanie tylko do 3 anten. Nie możliwe,albo wszystko albo nic . Kolory przewodów tych 3 antenek sie zgadzają ? pgrob 22-03-2014, 19:20 Kolory przewodów tych 3 antenek sie zgadzają ? Sprawdzałem tylko czy są na podanych pinach, nie zwracałem uwagi na kolory. Odkręciłem obydwie lampy i jedno nadkole i nie znalazłem żadnych kabli. Zgodnie z sugestią zajrzałem jeszcze pod tylny zderzak i na złączu 12 pinowym jest 10 przewodów więc teoretycznie powinno być okablowanie na tylne koła. Tylko w którym miejscu na tyle szukać przewodów? mm32 22-03-2014, 19:29 Tylna wiązka kończy się na tym właśnie 12 pinowym złączu,dalej trzeba sobie samemu dorobić/kupić wiązkę do czujników ciśnienia. mayak 25-03-2014, 10:07 Jestem w fazie kompletowania zestawu. wychodzi, że dołożenie anten kosztuje dużo więcej niż same czujniki ... chyba sobie daruję, poczekam na patch Bump: i mam pytanie czy można taką uproszczoną wersję (bez anten w nadkolach) uruchomić nie mając Conversa, a jedynie mały czerwony wyświetlacz pomiędzy zegarami? Czy będzie się wyświetlała jakaś informacja o ciśnieniu? na dużym czerwonym wyświetlaczu (tzw. level 2) można, na małym nie jako duży to mam na myśli taki: http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_s-max_2.0_tdci_titanium_2008_14_s.jpg piotrali 25-03-2014, 12:20 poczekam na patch Też doszedłem do takiego wniosku. Ciekawe czy rosyjski kolega udostępni taki soft do Conversa przedliftowego (może w paczce z wizualizacją czujników parkowania) ? mayak 25-03-2014, 12:22 gadałem z nim, że jeśli nie da rady zrobić wizualizacji czujników parkowania na przedliftowym Conversie, to żeby chociaż zrobił na niego patch do TPMSa Gramen 28-03-2014, 09:55 Po zimie wróciłem do alu z czujnikami a mam wyłączoną opcję czujników ciśnienia w oponach. Można to uruchomić samemu z poziomu auta czy tylko ELMConfig? Wyświetlacz zwykły + navi dotyk. mayak 28-03-2014, 10:09 a mam wyłączoną opcję czujników ciśnienia w oponach a jak była wyłączona? Można to uruchomić samemu z poziomu auta czy tylko ELMConfig? ELMConfig Wyświetlacz zwykły + navi dotyk. navi nie ma nic do tego, ale jeśli masz navi to pewno wyświetlacz zwykly ale duży, więc TPMS będzie działał Gramen 28-03-2014, 12:36 Nie wiem jak były wyłączone bo dopiero Mondeo kupiłem :wink: mayak dzięki szukam kogoś z ELMC jvc 01-04-2014, 07:03 Moduł podmieniony, czujniki w kołach założone, choć jest mały problem bo moje felgi mają trochę za grubą ściankę. Po aktywacji u Tadeusza zadziałało wszystko, ale po 5 minutach jazdy wywaliło błąd przez brak antenek. Za to dziś bez kasowania błędu na wyświetlaczu pokazywało ciśnienie więc nie trzeba kasować błędu za każdym razem. Czekam na zamówioną wiązkę bo ktoś mi w ASO ją sprzedał...:D pgrob 05-04-2014, 20:05 Anteny przednie (4 przewody) są w złączu z ostatnią literką -A (zielona wtyczka) na pinach o numerach: 33 i 34 (lewa antena) i 21, 22 (prawa antena). Anteny tylne (4 przewody) są na złączu z ostatnią literą -B (brązowa wtyczka) na pinach o numerach 15, 16 (lewa) i 3,4 prawa. Nie możliwe,albo wszystko albo nic . Poprzednio źle spojrzałem, wydawało mi się że mam okablowanie do 3 anten. W rzeczywistości mam okablowanie tylko na tylne anteny. W złączu A (zielonym) nie mam pinów pod anteny, a w złączu B (brązowym) piny są. Wg mnie troche to dziwne, bo tak jak pisał mm32 - albo wszystko albo nic, jaki jest sens robienia okablowania tylko na tył? Czy ktoś z pełnym okablowaniem jest w stanie zrobić zdjęcia wtyczek BCM i potwierdzic poprawność podanych numerów pinów. mm32 05-04-2014, 20:25 No normalnie nie pozostaje nic innego jak potwierdzić twoje obawy,instalacja pod tylne antenki jest przy bcm,a przedniej instalacji nie ma :( . pgrob 05-04-2014, 20:47 Jeżeli założę tylko anteny na tył to rozumiem, że tylne koła będą pokazywane poprawnie, a przednie mogą być ewentualnie zamienione stronami L/P mm32 05-04-2014, 20:51 Pewnie tak będzie,trzeba sprawdzić. pgrob 05-04-2014, 21:22 Pewnie tak będzie,trzeba sprawdzić. Możesz mi jeszcze powiedzieć, w którym miejscu montuje się anteny z tyłu? Z przodu wiem że na plastikowym nadkolu, ale z tyłu to nadkole chyba nie za bardzo nadaje się do montażu. mm32 05-04-2014, 21:30 Tak to z tyłu jest zamontowane : Trzeba specjalny wspornik dokupić w ASO. jvc 12-04-2014, 15:10 Zakończyłem etap zamontowania czujników, wszystko działa super :) Całość wyszła jakieś 1050 zł Dodam że w mk4 kombi jest dosyć trudny dostęp do podmiany wiązki z tyłu ( chodzi a dwa środkowe czujniki) http://images64.fotosik.pl/873/d43d3f2299a624dcmed.jpg (http://www.fotosik.pl) http://www.fotosik.pl/u/jvc74/album/1604686 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d43d3f2299a624dc.html misik1973 20-04-2014, 13:40 Witam Proszę potwierdzić czy dobrze zrozumiałem opis dołożenia czujników ciśnienia w wersji bez antenek. Dodam że jeszcze sam nie robiłem nic za pomocą ELMconfig. 1. Zamawiam czujniki o częstotliwości pracy zgodnej z odczytem z CCD 2. Montuje czujniki na felgach 3. Uruchamiam ELMconfig 4. Zmieniam ustawienia w CCD jak na załączonych zdjęciach 5. Cieszę się ze wskazań na wyświetlaczu :) Pozdrawiam Jacek mm32 20-04-2014, 19:08 Praktycznie wszystko się zgadza poza typem czujników,dla Europy maja być 433MHz z napisem FoMoCo nic nie odczytujesz z CCD. wip 20-04-2014, 19:12 No chyba musi odczytać ccd (czyli swoją aktualną konfigurację) zmienić na czujniki ciśnienia i wgrać ponownie. mm32 20-04-2014, 19:14 1. Zamawiam czujniki o częstotliwości pracy zgodnej z odczytem z CCD O ten fragment wypowiedzi mi chodziło jvc 20-04-2014, 20:33 U mnie dziś pokazało komunikat na czerwono zbyt niskie ciśnienie w lewym tylnym kole 1,3 bar. Zatrzymałem się szybko, bez gaszenia samochodu, sprawdzenie koła, ale wszystko było OK. Wsiadłem i komunikatu już nie było, wskazania na conversie prawidłowe. Mam nadzieję że takie fałszywe komunikaty nie będą pojawiały się zbyt często bo są dosyć stresujące, szczególnie na A4 :D Pocieszenie że wiem już jak to działa i co się pojawia. :) mm32 20-04-2014, 20:57 Oooo no to widzę,że błąd powrócił,a był na tym samym kole co poprzednio,czy innym ? jvc 20-04-2014, 21:04 Na tym samym, ale wcześniej przez chwile był komunikat monitor ciśnienia usterka , i na coversie było = w miejscu gdzie wyświetla lewy tył. mm32 20-04-2014, 21:11 Czyli kłopoty z instalacją,ewentualnie antenką. jvc 20-04-2014, 21:22 Być może ,ale wtedy raczej byłby jak za pierwszym razem błąd komunikacji a nie odczyt z czujnika 1,3 bara misik1973 26-04-2014, 16:17 Witam Zestaw zkupiony i zamontowany, niestety nie mogę się nim cieszyć :mad: Przed montażem czujników wymieniłem licznik na Converse+ (dawcą był Mondeo MK4). Wydaje mi się iż zrobiłem wszystko poprawnie. Uruchomiłem ELMconfig i postępowałem jak jak napisałem wyżej w poście #122 Po zapisaniu nowej konfiguracji CCD w BCM ponownie ją odczytałem i moje zmiany są zachowane. Niestety na liczniku jest bez zmian, z prawej strony nie mam wskazań ciśnienia. Wersja softu w moim liczniku to 1007. Co mam zrobić aby mieć wskazania?? Dodam jeszcze że tempomat dołożyłem i aktywowałem przed zmianą licznika i wciąż działa. mm32 26-04-2014, 16:20 Do odczytu ciśnienia na convers+ wchodziłeś w ustawienia następnie pomiar ciśnienia ? misik1973 26-04-2014, 16:33 :oops: tego się nie spodziewałem. Myślałem, że pokaże się dodatkowa ikona poniżej komputera i ustawień. Wszystko już ok i ładny samochodzik o prawej stronie jest :) Wielkie dzięki kolego mm32 mm32 26-04-2014, 16:39 Jak dla mnie ciśnienie powinno pokazywać się na samochodziku tym co jest z lewej strony i wtedy byłoby cały czas widoczne :). misik1973 26-04-2014, 16:46 Oczywiście że po lewej było by lepiej ale cóż jest jak jest kr.bi 26-04-2014, 17:13 Witam Zestaw zkupiony i zamontowany, niestety nie mogę się nim cieszyć :mad: Przed montażem czujników wymieniłem licznik na Converse+ (dawcą był Mondeo MK4). Wydaje mi się iż zrobiłem wszystko poprawnie. Uruchomiłem ELMconfig i postępowałem jak jak napisałem wyżej w poście #122 Po zapisaniu nowej konfiguracji CCD w BCM ponownie ją odczytałem i moje zmiany są zachowane. Niestety na liczniku jest bez zmian, z prawej strony nie mam wskazań ciśnienia. Wersja softu w moim liczniku to 1007. Co mam zrobić aby mieć wskazania?? Dodam jeszcze że tempomat dołożyłem i aktywowałem przed zmianą licznika i wciąż działa. Przy okazji omawiania dokladania alarmu http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2190850&postcount=191 kolega mayak wspominal o tym, ze nie kazdy BCM potrafi obsluzyc TPMS, dlatego aby miec pewnosc sprawdz oznaczenie swojego komputera. pozdrofka mm32 26-04-2014, 17:15 Kolega napisał ,że wszystko już działa ;). jvc 26-04-2014, 17:18 Jak dla mnie ciśnienie powinno pokazywać się na samochodziku tym co jest z lewej strony i wtedy byłoby cały czas widoczne . Z tego co pamiętam to jak jest usterka opony to pokazuje się samochód wraz z komunikatem . :) kr.bi 26-04-2014, 17:22 Kolega napisał ,że wszystko już działa ;). osz zesz jakos mi "umknela" ta odpowiedz :D no ale czasmi jak pisze z tableta to jakos nie odswieza mi :D pozdrofka MasterCogito 28-04-2014, 22:33 Ja po zmianie kapci na letnie (S-Maxa mam od połowy kwietnia) zauważyłem dziwną prawidłowość. Wszystkie koła na manometrach miały bez obciążenia 2,5 bara, a po założeniu Convers+ (soft 1304) pokazuje mi aż 2,9 na wszystkich. W poprzednich moich samochodach (ok. 1,35 tony) po założeniu ciśnienie "skakało" na manometrze o max. 0,1 bara. Czy masa samochodu aż tyle podbija ciśnienie w kołach, czy czujniki trzeba/można jakoś skalibrować, czy też należy trochę uiścić powietrza? Dopiero zaczynam czytać to forum (mój pierwszy post), więc może taki wątek już był - za odpowiedź lub przekierowanie dziękuję. Pozdrawiam: MC mm32 29-04-2014, 02:14 Prędzej spodziewałbym się uszkodzonego manometru niż uszkodzonych wszystkich 4 czujników(na 100% one wskazują dobre ciśnienie)możesz zweryfikować to sprawdzając je innym(np. pożyczonym od kolegi) manometrem samochodowym ;). _sobol_ 29-04-2014, 08:07 Prawidłowe ciśnienie masz zawsze podawane dla kół założonych na auto, nie dla kół leżących "luzem" obok samochodu. Wraz z masą auta tworzącą ciśnienie, etc. już po założeniu kół ciśnienie powinno być takie, jak na tabliczce znamionowej slick 30-04-2014, 15:47 Może masz pozamieniane czujniki i komputer nie łapie? Ja po zmianie opon w Renówce musiałem jechać do serwisu z dwoma czujnikami jvc 30-04-2014, 18:54 W mondeo nie ma to znaczenia który gdzie jest. kasztan 02-05-2014, 22:26 Witam. Pisałem o swoim problemie w dziale z Mondeo (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=92129), ale z racji, że to chyba to samo jeśli chodzi o czujniki jest w S-MAX, to może ktoś tu mi pomoże: Mam fabryczną instalację czujników ciśnienia w oponach. Brakło mi czujników w kołach. Niedawno dokupiłem i zamontowałem czujniki. Po paru kilometrach wszystko się zidentyfikowało i pokazywało poprawnie. Po parudziesięciu kilometrach na Converse pojawił się błąd: "Monitor opon usterka" (nadal ciśnienie pokazywało i aktualizowało się poprawnie). Problem dokładnie opisałem tu (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2202445&postcount=89). Po podłączeniu do kompa pokazało błędy: ===DTC C1A61:13-6C=== Kod: C1A61 - Lewa tylna antena Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia===END DTC C1A61:13-6C=== ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia===END DTC C1D18:00-6C=== Błąd zniknął dopiero po odłączeniu akumulatora (skasowanie błędu w forscan powodowało, że na Converse nadal był). Zgodnie z sugestią kolegi mm32 zamieniłem z tyłu anteny (lewa z prawą). Po parudziesięciu kilometrach znowu błąd na Converse "Monitor opon usterka". Po podłączeniu do kompa "tylko" jeden błąd: ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia===END DTC C1D18:00-6C=== Nie było już komunikatu: ===DTC C1A61:13-6C=== Kod: C1A61 - Lewa tylna antena Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Pytanie zatem - co ten błąd oznacza i jak się pozbyć przyczyny jego generowania? Wg ELMConfig jest to: mm32 02-05-2014, 22:31 Czy wszystkie 4 wskazania ciśnienia są obok samochodziku ? I były tam cały czas nawet podczas pokazania się błędu ? kasztan 02-05-2014, 23:08 Tak - sa caly czas 4. Bledu nie usuwalem od wczoraj, a dzisiaj podczas kolejnej trasy wielokrotnie wlaczalem na Converse monitorowanie cisnienia i wszystko dziala oraz sie aktualizuje (zmienia) - zauwazylem ze cisnienie skacze o 0,1 bara jaka sie dluzej pojedzie (pewnie kwestia rozgrzania opon i powietrza). mm32 02-05-2014, 23:35 Trzeba zobaczyć ,czy bezpośrednio po wystąpieniu błędu także są 4 wskazania,bo skoro jakaś tam lokalizacja nie powiodła się to nie powinno być wszystkich 4 tylko 3 wskazania.Skasuj błąd i czekaj na kolejne jego pojawienie się i wtedy szybciutko na wskazania pomiaru ciśnienia. piotrali 03-05-2014, 10:08 Po wystąpieniu błędu wskazania będą wszystkich 4 kół ponieważ czujniki w kołach działają prawidłowo a antena w podsufitce odbiera z nich sygnały. Błąd występuje ponieważ BSI nie może poprawnie zlokalizować położenia kół z powodu uszkodzenia obwodu lewej tylnej anteny. Należy sprawdzić wiązkę tylną lewej tylnej anteny czy nie ma przerwy. Naprawa powinna nie nastręczyć trudności i nie trzeba tutaj szukać dodatkowych przyczyn usterki - wystarczy tylko znajomość zasady działania TPMS i odczytane błędy które mówią same za siebie - "obwód otwarty" czyli przerwa wiązki lewej tylnej anteny. mm32 03-05-2014, 10:20 "obwód otwarty" czyli przerwa wiązki lewej tylnej anteny. Tak,ale tego błędu już dawno nie ma.Kolega to dokładnie opisał. Teraz jest tylko i wyłącznie : ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się A to już jednoznacznie nie świadczy o konkretnej antence,prawda ? Czytamy ze zrozumieniem. Bump: Następna sprawa skąd wiesz ,że problemem braku lokalizacji nie jest sam czujnik w kole ? piotrali 03-05-2014, 11:52 Tak,ale tego błędu już dawno nie ma.Kolega to dokładnie opisał. Teraz jest tylko i wyłącznie : ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się A to już jednoznacznie nie świadczy o konkretnej antence,prawda ? Czytamy ze zrozumieniem. A czy kolega sprawdził wiązkę ? Bo skasowanie samego błędu nie naprawia usterki, a błąd otwartego obwodu chyba o czymś świadczy. Kontrola układu TPMS działa z pewnym opóźnieniem po założeniu czujników w koła oraz uaktywnieniu TPMS'a w aucie bez anten przez jakiś czas jest wyświetlany poziom ciśnienia w kołach a żaden błąd na Convers nie widnieje. Dopiero po czasie wyświetla usterkę TPMS'a i wtedy masz błędy "lokalizacja nie powiodła się" i "obwód anteny otwarty". Sądzę że błąd przerwanego obwodu anteny tylnej lewej koledze za chwile się pojawi. mm32 03-05-2014, 13:01 Kolega napisał,że błąd : ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się pojawił się po parudziesięciu kilometrach a tyle to spokojnie wystarczy by układ stwierdził,że brakuje mu jednej anteny,a jakoś tego nie stwierdził. Także tak na prawdę to nie wiadomo do czego przypiąć ten błąd. Kolega zamienił także antenki miejscami,by wyeliminować ewentualną usterkę antenki. kasztan 03-05-2014, 19:57 Koledzy - dziękuję za dyskusję. Trzeba zobaczyć ,czy bezpośrednio po wystąpieniu błędu także są 4 wskazania,bo skoro jakaś tam lokalizacja nie powiodła się to nie powinno być wszystkich 4 tylko 3 wskazania.Skasuj błąd i czekaj na kolejne jego pojawienie się i wtedy szybciutko na wskazania pomiaru ciśnienia. Dzisiaj rano skasowałem błąd (odłączenie aku), po południu trasa i po kilkunastu kilometrach ponownie "Monitor opon usterka". Szybciutko na wskazanie pomiaru ciśnienia - i wszystko było ok - wszystkie wskazania były. Jutro podłączę kompa i zobaczę jakie są błędy - czy dalej tylko ten jeden z lokalizacją, czy w końcu coś bardziej konkretnego. kasztan 04-05-2014, 20:29 Kolejne wieści z frontu. Chyba sprawa zaczyna się klarować. Ale proszę oczywiście Was o opinie. Odczyt błędów. Są dwa: ===DTC C1A63:13-68=== Kod: C1A63 - Prawa tylna antena Dodatkowe symptomy usterki: - Otwarty obwód Status: - DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia===END DTC C1A63:13-68=== ===DTC C1D18:00-6C=== Kod: C1D18 - Lokalizacja nie powiodła się Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC - Test nie został ukończony Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia===END DTC C1D18:00-6C=== Przypomnę, że wcześniej pojawiał się błąd z otwartym obwodem lewej anteny. 4 dni temu zamieniłem miejscami z tyłu (lewa z prawą). Pojawił się kolejny błąd, ale tylko dotyczący lokalizacji (bez info o antenie). Czy zatem dobrze kombinuję, że padła jednak ta antena? Kupować w ciemno nową czy coś jeszcze proponujecie? Błędy odczytane ELMConfig raczej to samo: mm32 04-05-2014, 20:55 Kupować w ciemno antenkę,koszt nie wielki (aso bez zniżek 48zł),a spokoju dużo.Cieszę się,że mój pomysł ze zmiana antenek przydał Ci się. Można jeszcze organoleptycznie obadać antenkę,ale ja kupowałbym nową. kasztan 11-05-2014, 20:00 Wydaje mi się, że problem rozwiązany: Pojawiający się "Monitor opon usterka" - ustąpił po zdiagnozowaniu, że coś jest nie tak z jedną a anten przy kole (służącą do identyfikacji koła). Wielkie dzięki dla mm32 za podpowiedź, żeby zamienić antenki miejscami i zobaczyć czy coś się zmieni. To właśnie pozwoliło mi wykryć usterkę. Nowa antenka z ASO (po rabacie ok. 46 zł) załatwiła temat. Od paru dni cisza i brak komunikatu o usterce. mayak 12-05-2014, 10:01 a ja ostatnio aktywowałem TPMS w Smaxie ze stycznia 2007, BCM zaczynający się na 6 ,a el zegary wymienione na Conves i po aktywacji w ogólenie pojawiło się menu ciśnienie opon :( czyżby te stare BCMy nie obsługiwały TPMSa? czy ktoś ma SMaxa z 2006 lub początku 2007 z TPMSem? Slartibartfast 16-06-2014, 16:38 Pogrzebałem w swoim Eśku, mam: - BSI: AG9T-14A073-DE [zdjęcie 1] - wiązki z przodu są [zdjęcie 2] - gniazdo z tyłu ma 16 przewodów (AG9T-15K868SAC) [zdjęcie 3] - z tego gniazda wychodzą 4-przewodowe wiązki do BLIS (prawa AG9T-14F238DC) - zaraz za kołem jest wspornik [zdjęcie 4] Mam pytania do lepiejwiedzących :): 1. Czy na pewno muszę zmieniać BSI z DE na CE/CX? 2. Czy gniazdo ze zdjęcia 3 obsługuje przewody do TPMS? 3. Czy wiązki do BLIS obsługują też tylne czujniki czy muszę sztukować/kupować inne wiązki? 4. Czy pokazany na zdjęciu 4 wspornik jest do antenki TPMS? MAG 16-06-2014, 20:53 ... czy ktoś ma SMaxa z 2006 lub początku 2007 z TPMSem? Ja mam - produkcja styczeń 2007 http://i1373.photobucket.com/albums/ag383/mag-1410/zegary1_zps11fad7ae.jpg?t=1397482983 misik1973 18-06-2014, 15:01 Witam Post ten zamieszczę również w temacie : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203074 Właśnie skończyłem montaż kompletnego TMPS w moim S-maxie. Na początku zakupiłem na Ebay same zawory z czujnikami do kół, link poniżej http://www.ebay.co.uk/itm/JAGUAR-TPMS-Valves-433-MHZ-SET-OF-4-/360803085993?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Wheels_tyre _Trims_Trims_ET&hash=item54018a2ea9 Po zamontowaniu ich na felgach aktywowałem TMPS za pomocą Elmconfig i cieszyłem się ze wskazań na wyświetlaczu. Ze względu na montaż uproszczonej wersji (koledzy pisali o tym na forum) pojawił się komunikat o usterce systemu. Irytował mnie :mad: ten komunikat więc postanowiłem uzupełnić układ o brakujące elementy: 1. Wiązka tylna do podpięcia anten 2. Antena (x4) 3. Wspornik (x2) do zamontowania anten przy tylnych kołach. Będąc w domu w Polsce próbowałem zakupić w/w elementy u dealera Forda w Nowym Sączu lecz niestety poddałem się. Nikt nic nie wie, tej a tej części się da kupić bo tylko w komplecie albo że to nie jest potrzebne bo system działa inaczej. Po prostu jak dla mnie masakra :roll:. Ponieważ mieszkam w Belfaście udałem się do tutejszego dealera i miłe zaskoczenie. Pan na serwisie odpalił kompa, obrócił monitor tak bym widział i zaczął pokazywać mi które elementy wchodzą w skład zestawu i jakie części potrzebuję łącznie z ich numerami katalogowymi oraz cenami Forda :surprise:. Dowiedziałem się również iż tylna wiązka występuje w trzech wariantch tj: 1 tylko dla TMPS 2 tylko dla PDC 3 Dla TMPS i PDC Mając numery katalogowe i znając ceny Forda poszukałem na necie i znalazłem ten oto sklep http://www.allcarpartsfast.co.uk/ (nie sprawdzłem czy wysyłają do Polski i w jakiej cenie) Zakupiłem więc: 1574002(6G9T15K868FP) Wiązka tylna TMPS + PDC £43.59 (43.59x5=218pln) 1383584(4H231A166AA) Antea £8.37 (8.37x5=41.85pln 4szt=167.40pln) 1504515(6G921A170BB) Prawy tylny wspornik £3.07 (3.07x5=15.35pln) 1504514(6G921A170AB) Lewy wtylny wspornik £3.07 (3.07x5=15.35pln) Nietety nie sprawdziłem :oops: i podzczs montażu okazało się iż za tylnymi kołami są fabryczne wsporniki, więc posiadam dwa dodatkowe wsporniki (jak na zdjęciu) leżące sobie na półce. Całkowity koszt 416 pln plus czujniki do kół 317.5 = 733.50pln Wszystko zostało zamontowane, błędy DTC wykasowane i jak na razie działa bez komunikatów o usterce. mayak 18-06-2014, 15:05 piknie a jaki masz model BCMa? Slartibartfast 18-06-2014, 15:29 Gratulacje :) Dowiedziałem się również iż tylna wiązka występuje w trzech wariantch tj: 1 tylko dla TMPS 2 tylko dla PDC 3 Dla TMPS i PDC Hmmm, a co w przypadku jak mam BLIS i PDC? misik1973 18-06-2014, 15:49 Witam piknie a jaki masz model BCMa? 7G9T-14A073-DF Gratulacje :) Hmmm, a co w przypadku jak mam BLIS i PDC? Nie mam pojęcia, pan w serwisie powiedział tylko że są trzy rodzaje wiązki. Być może BLIS wykorzystuje czujniki parkowania do zbierania danych z otoczenia auta :?: jvc 18-06-2014, 16:45 Wszystko zostało zamontowane, błędy DTC wykasowane i jak na razie działa bez komunikatów o usterce. Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: Wsporniki.jpg Wyświetleń: 2 Rozmiar: 97.2 KB ID: 53222 Gratulacje :) Jak by ktoś potrzebował to mam takie same czujniki do sprzedania. misik1973 18-06-2014, 18:03 Witam Wsporniki, które mi zostały również mogę odsprzedać po cenie zakupu plus wysyłka. W lipcu będę w domu (małopolska) więc jak ktoś chętny kontakt na priv. szakal22 25-06-2014, 11:07 Witam. Właśnie przesiadłem sie z C-MAX'a na S-MAX'a. Kupiłem auto z urwanym kominkiem od czujnika ciśnienia. Rozumiem ze zestawem naprawczym mogę to sobie naprawić. Czy taki zestaw do mnie będzie odpowiedni? : http://allegro.pl/czujnik-kola-rurka-wentyl-ford-mk4-s-max-galaxy-i4339930775.html Czy szukać w ASO? Jak z cena w ASO? Po naprawie system będzie działał i nie będzie błędów - czy potrzeba jeszcze podłączać komputer? mm32 25-06-2014, 15:28 Czy taki zestaw do mnie będzie odpowiedni? : Wszystko zależy jakiego typu masz czujniki starsze,czy nowsze,najpierw trzeba to sprawdzić,po przez zdjęcie gumy z felgi.Po naprawie system będzie działał poprawnie,ale nie zaszkodzi wykasować błędy. Jarek G. 26-06-2014, 21:50 Koledzy fachowcy, mam komunikat: "Monitor opon - usterka". I pali się żółta ikona info. O co chodzi? Uprzedzę nasuwającą się od razu odpowiedź: wskazania ciśnienia opon - pokazuje wszystkie cztery prawidłowo. Pozdro. cliner 26-06-2014, 22:40 Pada czujnik w oponie...zaczyna... piotrali 27-06-2014, 07:09 Koledzy fachowcy, mam komunikat: "Monitor opon - usterka". I pali się żółta ikona info. O co chodzi? Uprzedzę nasuwającą się od razu odpowiedź: wskazania ciśnienia opon - pokazuje wszystkie cztery prawidłowo. Pozdro. Podłącz komputer i zaczytaj błędy. Raczej masz uszkodzoną antenę przy którymś z kół lub wiązkę idącą do anteny (ja również uprzedzam nasuwające się pytanie: Skoro widać wskazania ciśnienia kół to anteny są chyba sprawne ? - niestety anteny przy kołach nie służą do czytania ciśnienia z czujników tylko do wzbudzania tych czujników o dpowiedniej kolejności i czasie a odczyt następuje poprzez antenę umieszczoną w podsufitce.) Jarek G. 27-06-2014, 09:52 Komputer nie wykazał żadnego błędu. cliner 27-06-2014, 16:53 Mialem podobnie, po kilku tygodniach wymiana. Pokazywalo nawet ostrzezenie o minimalnej ilości powietrza w oponie. Jarek G. 27-06-2014, 21:05 To znaczy: wymieniać już teraz czy czekać? Na co? Czy wziąć wyłączyć w cholerę. Jarek G. 23-07-2014, 18:37 Koledzy, odświeżę. W dalszym ciągu pali mi się kontrolka info opon-awaria. Ciśnienie pokazuje prawidłowo. To co wymieniać. Czujnik, antena czy wiązka? Dodam, że jeszcze przed tą awarią na autostradzie zapaliła mi się kontrolka, sprawdziłem podczas jazdy ciśnienie - w lewym przednim nie pokazywał ciśnienie, ale po kilkudziesięciu minutach wszystko wróciło do normy. No i aż do teraz. Pomożecie? mm32 23-07-2014, 18:39 Trzeba odczytać błędy,nie wymieniaj/naprawiaj nic na ślepo,bo to strata czasu i pieniędzy. Jarek G. 24-07-2014, 19:51 No ale ostatnio (ze 3 tygodnie temu) był komunikat i żółte info się świeciło a komp nie pokazywał żadnej usterki. mm32 24-07-2014, 19:55 No to dziwna sprawa bo jest sygnalizacja jakiejś usterki systemu TPMS,a układ nie wywala błędu.Sam robiłeś odczyt błędów ? Do tego potrzebny jest ELM z przełącznikiem. Jarek G. 25-07-2014, 16:42 Nie znam się na tym. Kompa podłączał mechanik pracujący w ASO Forda. A dorabia po godzinach w domu. No nic. Po niedzieli znowu podjadę do niego. Może coś wreszcie pokaże. Hell 03-09-2014, 02:43 Chciałbym sie dowiedziec czy moduł GEM 7G9T-14A073-DC zadziała z TPMS? mayak 03-09-2014, 07:12 Nie, przedostatnia litera oznaczenia musi być C a nie D Hell 03-09-2014, 21:11 Nie, przedostatnia litera oznaczenia musi być C a nie D a nie jest tal ze nowszy soft ma lepsze oznaczenie literowe? Czyli oznacza to tylko tyle ze po aktywaci TPMS beda sie pojawiac bledy? nawet jak beda anteny w nadkolach? mayak 04-09-2014, 10:10 jestem leniwy i nie chce mi się przepisywać tego co już było w tym wątku napisane, więc Ty nie bądź leniwy i skocz w okolice 5 strony i poczytaj ;) ;) ;) Hell 04-09-2014, 20:31 jestem leniwy i nie chce mi się przepisywać tego co już było w tym wątku napisane, więc Ty nie bądź leniwy i skocz w okolice 5 strony i poczytaj ;) ;) ;) Czytalem wszysto również u Rosjan, chcialem tylko potwierdzic moje obawy. Aby nie bylo błędów muszę wymienic BCM a w to nie chce mi sie bawić (za wysokie koszta instalacji), ale wielkie dzieki za info radzik22 25-10-2014, 10:00 czy ten moj modul zadziala z TPMS? Z tylu nie mam wiazki do anten wiec bede musial dokupic, a z przodu mam kostki pod antenki:570: Ktos cos wie i pomoze? BARNEY 13-01-2015, 19:47 Jak To jest z tym BCM, kolega "misik1973" ma "7G9T-14A073-DF" a TPMS działa, a poniżej ?????? Bump: Nie, przedostatnia litera oznaczenia musi być C a nie D co jest grane???? mayak 13-01-2015, 19:56 Nie rozróżniasz BCMów przedliftiwych od poliftowych? BARNEY 13-01-2015, 20:04 Nie rozróżniasz BCMów przedliftiwych od poliftowych? ok ok nie tak nerwowo p.Marcinie mayak 13-01-2015, 22:13 To nie było nerwowo, było zdanie oznajmujące BARNEY 13-01-2015, 22:22 i wszystko w tym temacie jasne, Speedo 23-01-2015, 22:10 NA PEWNO dobre będą? bo lato idzie... ;) http://www.ebay.co.uk/itm/4-x-BRAND-NEW-JAGUAR-LAND-ROVER-TPMS-VALVE-FOR-JAG-XF-433MHZ-ALSO-FITS-FORDS-/201259379220?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Wheels_tyre _Trims_Trims_ET&hash=item2edbfe6a14 MAG 24-01-2015, 21:27 Panowie - pytanie z innej beczki - czy mozna zdeaktywować ten system? Mam go w aucie, ale zarówno w obecnych letnich jak i zimowych kółkach nie mam zainstalowanych czujników (i w najblizszej przyszłości tego nie planuję), a strasznie mnie drażni wyskakujacy po każdym odpaleniu auta komunikat, ze "Czujniki cisnienia nie zostały rozpoznane" :roll: mayak 24-01-2015, 21:45 tak, bez problemu - zrobiłem to na zimę oczywiście ELMConfigiem witekga 24-01-2015, 22:30 Ja w zimówkach czujników nie mam, a żaden komunikat mi nie wyskakuje Speedo 25-01-2015, 00:05 NA PEWNO dobre będą? bo lato idzie... ;) http://www.ebay.co.uk/itm/4-x-BRAND-NEW-JAGUAR-LAND-ROVER-TPMS-VALVE-FOR-JAG-XF-433MHZ-ALSO-FITS-FORDS-/201259379220?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Wheels_tyre _Trims_Trims_ET&hash=item2edbfe6a14 nikt nie podpowie??? wildthink 25-01-2015, 00:09 Nie, przedostatnia litera oznaczenia musi być C a nie D Mimo wszystko wolę zapytać, czy w poliftowym taki moduł zadziała: BG9T-14A073-BE mm32 25-01-2015, 07:53 Panowie - pytanie z innej beczki - czy mozna zdeaktywować ten system? Jak będziesz w Wolnym Mieście to podjedź do mnie to Ci to zrobię :) bartoszek 25-01-2015, 08:54 U mnie również w zimowych felgach nie ma czujników i żaden komunikat nie wyskakuje. Jedynie po wejsciu w menu C+ w zakładce komunikaty jest info o nierozpoznanych czujnikach - może zależy to od wersji softu C+? Ja mam 1007. MAG 25-01-2015, 09:10 Jak będziesz w Wolnym Mieście to podjedź do mnie to Ci to zrobię :) Będę w Trojmiescie od 14-tego do 21-ego. Odezwę się pare dni przed przyjazdem. EDIT - o luty mi oczywiscie chodziło ... mm32 25-01-2015, 09:10 OK. cliner 25-01-2015, 09:32 Cena promocyjna,calkiem niedawno(z 1.5 roku temu) tyle placilem za pojedynczy. misik1973 13-02-2015, 07:46 nikt nie podpowie??? Niestety nie są dobre :shock:, system ich nie rozpoznaje :mad: pgrob 14-02-2015, 22:26 Niestety nie są dobre :shock:, system ich nie rozpoznaje :mad: a założyłeś wszystkie czy tylko jeden? piotrali 15-02-2015, 15:48 U mnie po założeniu czujników i aktywacji TPMS w BCM trzeba było przejechać jakiś dystans ok 10 km aby czujniki wybudziły się z hibernacji. Wybudza je siła odśrodkowa. Gdy koła są nie używane jakiś czas to czujniki przechodzą w stan hibernacji. Czujniki założyłem od jaguara z aukcji na brytyjskim ebayu. misik1973 16-02-2015, 13:55 a założyłeś wszystkie czy tylko jeden? :shock: Czy jest tu ktoś kto założyłby jeden czujnik zamiast kompletu?? U mnie po założeniu czujników i aktywacji TPMS w BCM trzeba było przejechać jakiś dystans ok 10 km aby czujniki wybudziły się z hibernacji. Wybudza je siła odśrodkowa. Gdy koła są nie używane jakiś czas to czujniki przechodzą w stan hibernacji. Czujniki założyłem od jaguara z aukcji na brytyjskim ebayu. Kolego spójrz na mój post http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=75813&page=16 #160 w tym wątku Widząc cenę zakupiłem komplet czujników żeby założyć do zimówek. Nie sprawdziłem numerów na czujnikach i trochę mnie to kosztowało . Nie pamiętam teraz jakie numery czujników były w pierwszym komplecie do letnich kół, ale sprawdzę to przy wymianie opon. W każdym bądź razie czujniki zakupione na aukcji z linka podanego wyżej to S7HZAH 4H23-1A159-AE a powinny być J38AA 6G92-1A1859-BC lub J38AA 8G92-1A189-KB pgrob 16-02-2015, 21:00 :shock: Czy jest tu ktoś kto założyłby jeden czujnik zamiast kompletu?? Teoretycznie w celu przetestowania czy czujniki działają i w celu minimalizacji kosztów związanych z wymianą jeśliby nie działały (zdjęcie i założenie opon + wyważenie) można by założyć jeden czujnik. Niestety tylko teoretycznie, bo przy jednym czujniku, mimo że jest on sprawny, system TMPS się nie wzbudzi. Stąd było moje pytanie czy założyłeś jeden czy wszystkie. piotrali 16-02-2015, 21:46 U mnie te z jaguara mają oznaczenie AH52 1A159 AA - działają bezproblemowo 59559 misik1973 19-02-2015, 18:35 U mnie te z jaguara mają oznaczenie AH52 1A159 AA - działają bezproblemowo Kolego popatrz dokładnie na oznaczenie swoich czujników, na początku jest J38AA . Sprawdziłem czujnik z jednego koła z zestawu letniego (czujniki od Jaguara) i mam to samo oznaczenie tj : J38AA AH52 1A159 AA Sprzedawca wymienił mi S7HZAH 4H23-1A159-AE na J38AA 6G92-1A1859-BC i wszystko działa Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ale wydaje mi się iż znaczenie mają pierwsze znaki J38AA a mniej reszta oznaczenia Polarny 22-02-2015, 19:39 Przewertowałem cały temat i stanąłem z dylematem. Mowa jest, że BCM musi być z końcówką -Cx, natomiast nie jest nic napisane, czy dotyczy to przedlifta czy polifta. Mnie oczywiście interesuje jak to jest w polifcie. Musi być -Cx? Bo mam u siebie BG9T-14A073-DH. mm32 22-02-2015, 19:51 Dla polifta na pewno taki obsługuje TPMS : BG9T-14A073-CM Polarny 23-02-2015, 19:26 To mi nie pomaga, bo podałeś znowu z końcówką C. Ma ktoś polifta z końcwką D i działa mu w pełni TPMS (czyli z antenkami)? Beny244 25-02-2015, 19:07 Panowie pytanie za 100 punktów. jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w Smaxie. Na chwile obecna mam założone zimowki 17 i cały czas na conversie wyskakiwał mi błąd ze mam za malo wiatru w oponach :P dzisiaj nie wytrzymałem i dobiłem do 2,8 wszystkie kola i teraz jest spokój , zandnych błędów. czy jest to normalne ciśnienie w smaxie czy może wina czujników !!!!!!! mm32 25-02-2015, 19:55 Przy małym obciążeniu (takie musisz mieć zaznaczone w opcjach TPMS) powinno być przód 2,4,tył 2,2. Przy dużym obciążeniu przód 2,6 tył 3,1. latar 25-02-2015, 20:37 Nie masz naklejki we wnęce w drzwiach kierowcy? Poszukaj. mm32 15-03-2015, 17:18 Jest ktoś chętny do przetestowania czujników z volvo ? Tutaj są w dobrej cenie: http://allegro.pl/czujnik-czujniki-cisnienia-ford-c-max-s-max-focus-i5179442407.html Sprzedawca co prawda pisze,że są z forda,ale po numerze części widać,że są dedykowane do volvo.Ciekawe,czy będą działały w fordzie. Polarny 15-03-2015, 17:45 Jakby ktoś szukał, to mam do sprzedania NOWE oryginale czujniki do naszych Fordów. Link: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=221253 latar 15-03-2015, 18:58 Dzień spóźnienia:/ 9. kupiłem na ebaju. Pitsmax 15-03-2015, 20:41 ja ma 2 komplety tych: http://www.ebay.co.uk/itm/TPMS-sensor-ford-smax-mondeo-other-Jaguar-Rover-/271807364444? MAG 16-03-2015, 07:38 Czy te od Polarnego (J38AA AH52) beda pasowac do S-Maxa ze stycznia 2007? totek2 16-03-2015, 09:40 Jest ktoś chętny do przetestowania czujników z volvo ? Tutaj są w dobrej cenie: http://allegro.pl/czujnik-czujniki-cisnienia-ford-c-max-s-max-focus-i5179442407.html Sprzedawca co prawda pisze,że są z forda,ale po numerze części widać,że są dedykowane do volvo.Ciekawe,czy będą działały w fordzie. ja się nad nimi zastanawiam, tylko muszę najpierw sprawdzić jaki mam moduł. Speedo 16-03-2015, 15:02 ja się nad nimi zastanawiam to już nie musisz sobie łamać głowy ;) Sprzedawca co prawda pisze,że są z forda,ale po numerze części widać,że są dedykowane do volvo.Ciekawe,czy będą działały w fordzie. dam znać, jak sądzę wypruł je z jakiegoś forda, w którym wcześniejszy właściciel wstawił od volvo, ale to tylko taka teoria... totek2 16-03-2015, 15:49 A zastanawialem się czy nie brać w ciemno :( Wysłane z mojego XT1033 mm32 16-03-2015, 15:54 jak sądzę wypruł je z jakiegoś forda, w którym wcześniejszy właściciel wstawił od volvo, ale to tylko taka teoria... Stawiam na to,że ktoś do forda wstawił sobie koła od volvo razem z czujnikami(niektóre modele volvo maja ten sam rozstaw śrub co ford,taki sam otwór centralny a nawet ET identyczne). Na rosyjskim forum kiedyś wyczytałem,że działają z fordem wszystkie czujniki ,które mają oznaczenie FoMoCo.Ciekawe ... Speedo 16-03-2015, 16:07 no w tym temacie misik1973 napisał, że nie działają co mają na S kod czyli te http://www.ebay.co.uk/itm/4-x-BRAND-NEW-JAGUAR-LAND-ROVER-TPMS-VALVE-FOR-JAG-XF-433MHZ-FITS-OTHER-MAKES/201300524971?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20140107083358%26meid%3Ddc9bc3a4db4f4370861 b13ab49a6677f%26pid%3D100011%26rk%3D2%26rkt%3D5%26 sd%3D201259379220 że muszą być na J, a te na S też mają FoMoCo więc wychodzi, że nie wszystkie... ok, w czw zajade do gunmana spytać, ile mnie skroi za założenie tego :/ niby miałem zakładać dopiero jak letnie zjadę opony ale tu taka okazja za mniej niż 1/2 ceny.... szkoda żeby leżały w kącie i wytracały baterię ;) totek2 16-03-2015, 16:19 Panowie podpowiedzcie bo się juz pogubilem. Mam przedlifta i moduł jak na zdjęciu, będzie działać czy nie? 7g9t-14a073-dc60395 Wysłane z mojego XT1033 mm32 16-03-2015, 16:29 Panowie podpowiedzcie bo się juz pogubilem. Mam przedlifta i moduł jak na zdjęciu, będzie działać czy nie? 7g9t-14a073-dc Działać będzie,ale co jakiś czas będzie wyświetlał się błąd TPMS'u. totek2 16-03-2015, 16:31 Dzięki. Dokupie antenki tylko nie chce się bawić w zmianę modułu. Wysłane z mojego XT1033 Speedo 16-03-2015, 16:45 a nasz rosyjski przyjaciel M0tral to wystrugał w końcu ten pacz TPMS do przedlifta czy dla chytrodupnych polaczków nie ma i nie będzie, wie ktoś? mm32 16-03-2015, 16:54 chytrodupnych No mało mi d**a ze śmiechu nie odpadła,dobre :) Co do patcha to go nie ma. Speedo 16-03-2015, 16:56 :/ dramat łudziłem się, że może jest... http://www.s-maxclub.ru/forum/index.php?showtopic=19399 tedi_k 16-03-2015, 17:50 Wystrugać to wystrugał, ale jakoś nie idą im rozmowy z DarkLeo o umieszczeniu do użycia w UCDSie... Speedo 16-03-2015, 17:53 no nic, czujniki juz teoretycznie mam, moze dozyje tej szczesnej chwili, w ktorej sie dogadaja ;) mm32 16-03-2015, 17:53 Wystrugać to wystrugał Wystrugał do przedlifta? Słyszałem tylko o polifcie, o przedlifcie nie słyszałem. tedi_k 16-03-2015, 18:11 Na pewno też ma do międzylifta http://www.drive2.ru/l/2696510/ Nie ma więc przeszkód aby to miał i w przedlifcie - w ostateczności "pożeni" to z patchem międzylifta dla przedlifta... mm32 16-03-2015, 18:18 Ja jak dotąd nie spotkałem informacji o przedliftowym patchu TPMS.Na forum UCDS'a Marcin Mayak pytał Motrala o patcha do przedlifta bo jest mocno zainteresowany i odpisał kolega z Rosji ,że na razie nie ma.Było to jakiś czas temu co prawda. jvc 16-03-2015, 18:23 Mnie poprawnie zadziałały dopiero te http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-TPMS-ukladu-kontroli-cisnienia-opony-433-MHz-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/3948 Poprzednie z krótszym kominkiem niby działały ,ale wywalały błąd zbyt małego ciśnienia np. raz na tydzień lub dwa przez co stały się bezużyteczne. pgrob 17-03-2015, 12:45 Mam przedlifta i moduł jak na zdjęciu, będzie działać czy nie? 7g9t-14a073-dc60395 Dzięki. Dokupie antenki tylko nie chce się bawić w zmianę modułu. Przy tym module dokupienie antenek nic nie da. Nadal będzie wywalać błąd. Pomoże wymiana modułu na taki z końcówką -C... totek2 17-03-2015, 13:20 Przeczytałem wczoraj jeszcze raz cały wątek i faktycznie pgrob masz racje. Nie chce się bawić w zmiany modułów dlatego dam sobie spokuj z czujnikami. Wysłane z mojego XT1033 Speedo 31-03-2015, 18:16 Jest ktoś chętny do przetestowania czujników z volvo ? Tutaj są w dobrej cenie: http://allegro.pl/czujnik-czujniki-cisnienia-ford-c-max-s-max-focus-i5179442407.html Sprzedawca co prawda pisze,że są z forda,ale po numerze części widać,że są dedykowane do volvo.Ciekawe,czy będą działały w fordzie. wczoraj założone na felgi, dziś na auto, wszystko działa sprawnie, mam już rozpiskę, jutro tylko zamienię koła żeby pokazywało poprawnie, jak trochę tajfun sfolżeje koszta: czujniki 155 (dzięki koledze mm32) oponiarz 80 miny sąsiadów na widok gościa zakładającego letnie kapcie w ciężkiej śnieżycy - bezcenne ;) największe jaja były z oponiarzami bo nie chcieli tego zakładać, jeden renomowany serwis zrobił mi wykład, jak to trzeba sparować, zaadaptować, skonfigurować i aktywować, że moooooże serwis forda da radę ale to też nie na pewno i że oni nie zrobią bo będę potem miał do nich żale, nawet nie mówiłem, że serwis forda to może do mnie wpaść na doszkalanie, powiedziałem dowidzenia i wyszedłem, inny uparcie twierdził, że gumki na zaworach są jednorazowe i MUSZĘ kupić od niego zestawy naprawcze za 40pln/szt inaczej nie założy bo będzie uciekało, jako że zestawy te są na alledrogo po 19 to podziękowałem i wyszedłem, dopiero po znajomości u kolegi kolegi nie było problemu, gumki na zaworkach maznął tym szczeliwem co się smaruje ranty opon, powiedział że robił to milion razy i nikt nie reklamował i faktycznie zrobił sprawnie i bez problemów/wykładów/naciągania błąd czujników na razie mnie nie dopadł, ale co ja tam przejechałem, z 5km żeby pokazało tylko ciśnienie, pewnie później mnie dopadnie... czekamy aż kolega z Rosji skończy przeprowadzkę i zapoda pacz do tpms ;) aaa i jeszcze jutro to http://allegro.pl/metalowe-nakretki-na-wentyle-ford-brelok-klucz-i5145128575.html sobie zapodam na ukoronowanie operacji :) jvc 31-03-2015, 18:48 aaa i jeszcze jutro to http://allegro.pl/metalowe-nakretki-...145128575.html sobie zapodam na ukoronowanie operacji Nie ryzykował bym ;) Tylko plastik, inaczej jest duża szansa że zespawa się do zimy i przy próbie odkręcenia będzie po czujniku. :) Speedo 31-03-2015, 18:50 dzięki :/ też słyszałem taką opinię... cóż, powieszę sobie na ścianie :) aaa do Fusiona będą idealne, tam gumowe zwykłe kominki są, mała strata ;) jvc 31-03-2015, 18:59 Jak je raz w miesiącu odkręcisz i zakręcisz to może nie będzie tak źle. :) Speedo 31-03-2015, 19:14 no też o tym pomyślałem, że może po każdym myciu jakiś serwis odrdzewiaczem i szczyptą smaru im robić... jvc 31-03-2015, 19:20 Jak będziesz o tym pamiętał to nic się nie stanie. Dokręcamy też lekko a nie na "siłę" Karol9 31-03-2015, 21:37 Mam pytanie czy czujniki od kolegi Polarny będą pasowały do mojego Maxia??? Mam czujniki ale w kołach zimowych i bardzo chętnie zakupiłbym drugi zestaw do letnich ale nie chciałbym wyrzucać kasy niepotrzebnie. Jak to sprawdzić? Pozdrawiam :-) Polarny 01-04-2015, 05:49 Witaj, Ostatnio ktoś kto miał S-Maxa z 2008 roku zakupił takową sztukę i śmiga jak złoto. Więc powinno i u Ciebie śmigać. Jak coś pisz na PMa, to wymienimy się telefonami i zgadamy. Speedo 01-04-2015, 19:21 pozamieniałem dziś koła, teraz dobrze pokazuje, ciekawostka ze po przejechaniu jakiś 10km wzrosło o 1bar na wszystkich kołach, tak się nagrzały czy jak?założyłem korki na wentylki ;) nie wiem tylko czy miała jakiś sens ta robota bo chyba w piiip to wyłączę, drażni mnie straszebnie ten żółty wykrzyknik od błędu... mm32 01-04-2015, 19:25 Wymień BCM i komunikat zniknie. Speedo 01-04-2015, 19:32 bez anten? ten komunikat dość uciążliwy bo nawet kasacja bledow braku anten go nie pokonuje, dopiero elmconfig i "pjerezagruzić moduł" ma chwilę go poskramia :( jak da rade bez anten to widzę jeden za 230, daj znać i ja kupteraz ;) mm32 01-04-2015, 19:36 Nie potwierdzę Ci na 100% bo tego nie przechodziłem,ale tak mi sie wydaje,bo antenki są tylko do odnajdywania pozycji kół.Z antenkami zamontowanymi i BCM innym niż końcówka CX,wyskakiwał mi błąd monitor opon usterka,czy jakoś tak.Po wymianie BCM trzeba kluczyki zaprogramować do nowego BCM. jvc 01-04-2015, 19:38 ciekawostka ze po przejechaniu jakiś 10km wzrosło o 1bar Nie jest to możliwe. Jakiś błąd musi być. Max co mi się udało zagrzać to wzrost o 0,5 bara w upał 33 stopnie na azocie. |