Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] płyn wspomagania - jaki dolać? mieszanie płynów?
Mam pytanie, jaki płyn do wspomagania mogę dolac do obecnego w kolorze żółtym.W sklepie powiedzieli,że do żółtego raczej nie można dolac czerwonego lub zielonego.Czy ten żółty to tylko w serwisie można kupic? Dodam, że nic nie dzieje się ze wspomaganiem, tylko poprostu trzeba dolac do wymaganego stanu powyżej minimum.
Witam.
Wydaje mi się? że większość naszych fordzikow jest zalana czerwonym płynem! nawiasem mówiąc łatwo dostępnym w Polsce.
Ale słyszałem że np. we Francji czerwony płyn do wspomagania jest prawie niedostępny a fordy też tam jeżdżą? dlaczego tak jest niewiem.
Znajomemu w podrózy przez Francję padło wspomaganie tyle że w ,,vw passat,, dolewał tam plynu francuskiego/ nie czerwonego bo nigdzie na stacjach takiego nie było/ po przyjeżdzie do kraju/Niemiec/ musiał wymienic całe wspomaganie / koszta ogromne/. Trudno oczywiście powiedzieć czy to wina pomieszania płynu czy była to aż tak poważna awaria układu wspomagania, być może pana bryczka pochodzi z Francji dlatego taki nie standardowy na nasze warunki kolor płynu.
Czy u nas można kupić taki płyn niewiem? moze ktoś bardziej zorientowany się jeszcze wypowie w temacie.
no właśnie, w sklepie mówili,że pomieszanie płynów o różnych kolorach,czyli różnych parametrach rozumiem, grozi właśnie uszkodzeniem układu.Auto produkowane w Belgii, sprowadzone ok 2,5 roku temu z Holandii.Pozdrawiam
Było już na forum i z tego, co pamiętam, kolor nie ma większego znaczenia. Ktoś opisywał, że mieszał i nic złego nie stało się. Przeszukaj forum, niestety nie pamiętam, kto mieszał i kiedy. Jeżeli obawiasz się takiej mieszanki, to w łatwy sposób możesz wymienić cały płyn, Koszt nie jest aż tak bardzo wysoki.
Pozdrawiam
Jak kolega Emmm pisze byłbym za wymianą całego płynu.Da się to zrobić samemu i koszt to tylko zakup płynu,natomiast jak poleci wspomaganie to koszty nie małe.
juskowiak 15-08-2009, 10:27 Ja bym na Twoim miejscu nie mieszał,na warsztacie maja specjalny przyrząd do odsysania całego płynu,radze cały spuscic i wlac odpowiedni, tez kupowalem ostatnio i polecam olej firmy Panolin ATF Dexron III firmy szwajcarskiej koszt - 28 zł za 1 litr takze nie duzo. U mnei był taki kłopot - przy mocnym skręcaniu kierownica strasznie buczało cos, tak jakby łożysko w kole albo przeguby, wielu obstawiało na łozysko, ale po sprawdzeniu okazalo sie ze i lozysko i przeguby sa ok, wtedy sprawdzilem poziom płynu wspomagania i okazalo sie ze jest duzo ponizej minimum!poprostu nie bylo smarowania !dolałem płynu i jak reką odjąl,nic nie hałasuje juz!pozdrawiam
Da się to zrobić samemu i koszt to tylko zakup płynu
możesz napisać cos wiecej na temat wymiany płunu wspomagania ?
Sam bym z checia sie pądiął wymiany, ale nie wiem gdzie i od czego zacząć...
i ile wchodzi nowego płuny do wsp.
p.s ja mam kolor zielony i w ASO koles sie zemna kłócił że ma mieć czerwony e zielonych nie wlewali itp. leeko go zjeb@#$# i wyszedłem :)
TySiK, w ASO mają rację, ford zaleca czerwony, jednak w różnych krajach preferowane są różne kolory tego oleju. Najważniejsze aby był to olej ATF przeznaczony do przekładni automatycznych (i układów wspomagania), a kolor, czy żółty, zielony, czy też czerwony, to tylko szczegół, ważne aby nie był czarny, bo w takim stanie może już tylko zaszkodzić. Jeśli dobrze się orientuję, to zielony powszechny jest chyba w krajach beneluxu. Jeszcze jedna istotna dla nas cecha, to cena, która waha się od kilkunastu, do ok. 160zł za litr. Czerwony kosztuje około 16-26zł.
Pozdrawiam.
Płynu o ile dobrze pamiętam wchodzi ok.800 ml.Co do wymiany całości to poszukaj na forum,było kilka razy.Wyciągasz strzykawką ile się da,potem odkręcasz najniżej położony przewód wspomagania.Można na chwilę odpalić autko,żeby pompa wypompowała maksymalnie.Zalewasz świeżynką i odpowietrzasz.
Emmm ok zgodzę sie że w ASO ma racje, ale jego rozmowa i wywyższanie sie i stawanie na swoim ze ma byc czerwony to czerwony. Mowię mu ze autko sprowadzane itd. Że może tam lali taki, a on dalej swoje, wiec ile idzie słuchać tego samego non stop :)
uro2 no spox, bedzie trzeba w przyszłym tyg. wymienić :)
odpowietrzanie zatrzynamy od koła ktore jest najdalej od pompy czy najbliżej ?
pozdro
TySiK, Ty nic nie kombinuj z kołami i układem hamulcowym, bo sobie jeszcze biedy narobisz. Płyn we wspomaganiu nie ma nic wspólnego z układem hamulcowym i nie musisz go odpowietrzać. Odpowietrzenie układu wspomagania polega na maksymalnym skręceniu kierownicy w jedną a następnie w drugą stronę i tak kilka razy, oczywiście przy pracującym silniku.
Pozdrawiam
Emmm, o matko ale walnąłem gafe :| źle napisałem sorry !
pomieszały mi sie zbiorniczki ze wspomagania od hamulcowego... (jestem wczorajszy)
a jaki polecasz płyn ? bo teraz myśle jaki zakupić...
Do wspomagania polecam Valvoline, przystępny cenowo, doskonały jakościowo i w dodatku czerwony :) Sam na takim jeżdżę i nie mam powodów do narzekań. Chciałem Ci zamieścić link z fajnym opisem wymiany, ale nie działa. Ale wiesz co, wkleję ten link i jak Ci zależy, to napisz do moderatora, aby go uruchomił. Warto, bo sposób wymiany lekki łatwy i przyjemny. To tu: http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=22043&p=164351&hilit=wymiana+p%C5%82ynu+wspomagania#p164351
Pozdrawiam
O.K Bardzo Dziekuję :)
pozdro
Dzięki wszystkim, też chyba się skuszę na wymianę.Najrozsądniejsze wyjście, pozdrawiam. Płyn Mobil atf czerwony u mnie kosztuje 22 zł/litr
kolego Emmm, jak napisac do moderatora linku z wymianą płynu, bo również linki podane przez innych kolegów nie działają, szukałem.Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
Sarumka, przepraszam, napisałem tak "mądrze", że sam tego nie rozumiem :)
Wejdź na główną stronę Forum Ford Club Polska ---> Forum Ogólne ---> Administracja forum ---> Problemy z Forum, tam wklej link i poproś o pomoc w uruchomieniu.
Możesz spróbować też pod tym adresem: http://www.fordclubpolska.org/kontakt.php
Pozdrawiam
Witam.
Nie chciałem zaczynać nowego tematu więc piszę tutaj...
Ostatnio miałem małą stłuczkę przez co uszkodzeniu uległa chłodnica oleju wspomagania - zakładam więc (słusznie?), że cały płyn wyciekł. Teraz kiedy przychodzi uzupełnić brak nie wiem jakiego płynu mam dolać. Z tego co pamiętam to płyn był koloru zielonego (auto sprowadzone z Holandii). Kolejnym pytaniem jakie mi się nasuwa to czy nie powinienem jakoś 'przeczyścić' całego układu - znaczy się usunąć pozostałe w nim resztki płynu? Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy nowy płyn musi być zielony? - z postów niżej wnioskuję, że nie, ale proszę o potwierdzenie.
Jaki płyn polecacie? Na jakim jeździcie?
Auto to Mondek 1,8 16V B+LPG w sedanie.
Z góry dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
pawelszakal 29-01-2010, 18:23 Albo kup oryginalny albo mobil ATF 220 inaczej mowiac Dextron II. Cena pomiedzy nimi jest dwukrotnie wyzsza. Olej jest koloru malinowego.
hilly3077 29-01-2010, 18:44 Witam.
Nie chciałem zaczynać nowego tematu więc piszę tutaj...
Ostatnio miałem małą stłuczkę przez co uszkodzeniu uległa chłodnica oleju wspomagania - zakładam więc (słusznie?), że cały płyn wyciekł. Teraz kiedy przychodzi uzupełnić brak nie wiem jakiego płynu mam dolać. Z tego co pamiętam to płyn był koloru zielonego (auto sprowadzone z Holandii). Kolejnym pytaniem jakie mi się nasuwa to czy nie powinienem jakoś 'przeczyścić' całego układu - znaczy się usunąć pozostałe w nim resztki płynu? Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy nowy płyn musi być zielony? - z postów niżej wnioskuję, że nie, ale proszę o potwierdzenie.
Jaki płyn polecacie? Na jakim jeździcie?
Auto to Mondek 1,8 16V B+LPG w sedanie.
Z góry dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
witam!
w twoim samochodzie powinien byc czerwony plyn do ukl.wspomagania kierownicy, tak przewiduje FORD, jest dostepny takze zielony plyn specyfikacja: WSS-M2C204-A2
do układów z elektro-mechaniczną pompą wspomagania !!!
, ale ty takiej nie posiadasz niestety ;). Wiem ze firma Febi produkuje tez zielony plyn do wspomagania ale jest on raczej przeznaczony do samochodow marki VW AUDI GROUP (SKODA, SEAT). Radzilbym ci wymienic ten plyn na czerwony :http://ewcar.pl/pl,product,363808,olej,wspomagania,kierownicy,i,do ,skrzyni,automatycznej,axt,ctx,motorcraft,1565889. html
Ale przed wlaniem nowego musisz dokladnie przeplukac uklad. Ja kiedys przeplukiwalem uklad w Scorpio denaturatem, potem wlalem swiezego czerwonego plynu i do dzisiaj jest wszystko ok ;)
pozdrawiam...
Witam.
Po czasie ale na czasie- jak sądzę.
Jako uzupełnienie lub jako płyn do wspomagania - TANI A DOBRY
polecam Firmę "PRESTONE" w opcji z uszczelniaczem lub bez.
Co ciekawe: płyn jest BEZBARWNY i CAŁKOWICIE MIESZALNY ZE WSZYSTKIMI INNYMI - Sprawdziłem osobiście, bo jestem po wymianie głównego przewodu od wspomagania [regeneracja = 57 zł.(pozostały tylko końcówki i dławik -element gumowy nówka) + wymiana 120 zł, a "używka" na Allegro to 150,- + przesyłka i wymiana]. Jako podstawowy nie ryzykowałbym ale jako dolewka sprawdza się w 100%.
Ale wybór jest Wasz.
Pozdrawiam
Klocek7
Masz rację Klocek7, PRESTONE to całkiem przyzwoite produkty.
Pozdrawiam
piotr-1981 04-06-2010, 18:22 Witam panowie też niewiem jaki ja miałem płyn , autko pochodzi z Francji i jak strzykawka odsączyłem troche to był koloru nijakiego poprostu brudny:) więc strzykawka wyciągnełem ile się dalo i dolałem płynu koloru czerwonego Ford . No i pytanie czy czy aby dobrze zrobiłem ????? :) Bo ktoś tu wcześniej pisał że we Francji niestosowali czerwonego , więc czy ma znaczenie kolor ???
Sam kolor nie ma takiego znaczenia, jak przeznaczenie danego płynu (oleju), musi być to olej do układów hydraulicznych, jeśli w oznaczeniu jest "ATF", to śmiało można lać.
Pozdrawiam
makumbacb 28-06-2010, 16:35 Witam, dzisiaj wymieniałem pompę wspomagania i zalałem takim czymś kupionym w sklepie Forda "ciecz robocza do układów kierowniczych ze wspomaganiem" art nr 1590988. Pozostałe nr na butelce: 9U7JM2C195AA i jeszcze WSA-M2C195-A. Nigdzie nie ma "ATF" co mam z tym ustrojstwem zrobić: pozbyć się jak najszybciej, czy przepłukać układ (czyli ok 500km na tym) i poszukać czegoś z "ATF".
Pozdrawiam
Witam. A co sądzicie o płynie do wspomaganie STP. Na etykiecie z tyłu jest akceptacja między innymi Forda. Facet w sklepie (AutoPartner w Gdańsku) mówił, że sam ma Mondka i zalewał tym płynem i wszystko jest OK.
Koledzy, myślę, że nie ma większego znaczenia czy będzie to Valvoline, czy też STP lub Mobil, oby nie był to jakiś "no name" lub "firma krzak". Osobiście najwyżej cenię Valvoline ATF Type D - doskonała jakość, przystępna cena i świetnie sprawdza się w naszych mondkach. Niektórzy preferują Mobil ATF 220 Premium, ale tu jedna uwaga: jest rzadszy od Valvoline. Życzę wszystkim trafnego wyboru i bezawaryjnej eksploatacji.
Pozdrawiam
co mam z tym ustrojstwem zrobićMyślę, że w sklepie Forda chyba nie sprzedają czegoś, co jest nieodpowiednie do Forda... . Jaki kolor ma ta ciecz, jeśli malinowy i układ zachowuje się normalnie, to możesz spokojnie na tym jeździć.
Pozdrawiam
w sklepie Forda Pytanie czy jest to sklep firmowany przez forda,czy tylko sklep z częściami do fordów.:wink:
hilly3077 01-07-2010, 17:37 Witam, dzisiaj wymieniałem pompę wspomagania i zalałem takim czymś kupionym w sklepie Forda "ciecz robocza do układów kierowniczych ze wspomaganiem" art nr 1590988. Pozostałe nr na butelce: 9U7JM2C195AA i jeszcze WSA-M2C195-A. Nigdzie nie ma "ATF" co mam z tym ustrojstwem zrobić: pozbyć się jak najszybciej, czy przepłukać układ (czyli ok 500km na tym) i poszukać czegoś z "ATF".
Pozdrawiam
witam!
jest to wysokiej jakosci Fordowski olej do wspomagania ukladow kierowniczych przeznaczony m.in. do Mondeo , wiec nie panikuj i nie doszukuj sie oznaczenia ATF, wazne ze pisze DEXTRON II albo III ale z tego co widze to ten olej jest przeznaczony do mondeo od 09.99, albo wedlug Microcata od 98 do 99.
Jak przeplukales uklad przed wymiana to nie powinno byc problemow.
pozdrawiam...
makumbacb 02-07-2010, 14:35 Witam,
kolor tego jest malinowy i niby chodzi wszystko ok. Problem był taki, że coś mi "wyło" - było to najlepiej słychać w środku na postoju (nasilało się jak kręciło się kierownicą) - mechanik stwierdził, że to na pewno pompa - zdesperowany kupiłem regenerowaną przez LAUBER'a i zostało zalane tym olejem i nadal mi lekko buczy... Z tego co pisze hilly3077 wynika, że to raczej nie wina oleju, jedyne co to mój Mondi z nr VIN to 96 rocznik, a hilly3077 pisze że olej ten jest przeznaczony do modelu 98-99. Niestety na butelce nigdzie nie znalazłem napisu DEXTRON. Dodam, że jak włącze klime to buczenie ustaje do momentu wyłączenia klimy ;(
Trudno tak na odległość, ale coś mi się wtdaje, że to buczenie, to nie koniecznie pompa wspomagania.
Pozdrawiam
|
|