Witam.
Takie szybkie małe pytanko bo na forum tego nie znalazłem.
Kiedyś oglądałem na youtube filmik o zetec'u i pokazane było jak ładnie świecą ten drucik pomiarowy ("gorący drut").
Mój przepływomierz jest plastykowy a druciki w "osłonie". Dziś wyjąłem obudowę filtra i uruchomiłem silnik z otwartym wlotem bezpośrednio na przepływomierz i zdziwiłem się że tu drucik nie świeci. Przepływomierz niedawno był czyszczony i sprawdzany (niby działa), a jednak jakoś moje Mondi się muli.
SrebnaStrzała
19-08-2009, 22:20
Witam.
Takie szybkie małe pytanko bo na forum tego nie znalazłem.
Kiedyś oglądałem na youtube filmik o zetec'u i pokazane było jak ładnie świecą ten drucik pomiarowy ("gorący drut").
Mój przepływomierz jest plastykowy a druciki w "osłonie". Dziś wyjąłem obudowę filtra i uruchomiłem silnik z otwartym wlotem bezpośrednio na przepływomierz i zdziwiłem się że tu drucik nie świeci. Przepływomierz niedawno był czyszczony i sprawdzany (niby działa), a jednak jakoś moje Mondi się muli.
Ciekawe pytanie odnośnie tego świecenia, też się do niego przyłączam :)
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie tego czy świeci tych co mają przepływomierz w plastykowej obudowie...
pintonek
21-08-2009, 21:21
w moim mondku tarcie powietrza tak nagrzewa filtr ze również świeci :D
pintonek
21-08-2009, 21:23
.... oczywiście żartowałem, a drucik wcale nie musi być rozgrzany do czerwoności co nawet wydaje sie logiczne. Wyobraz sobie że kazda drobinka spala sie po dotknieciu tego żelastwa i na nim osadza. Zywotność przepływki była by znikoma :)
No tylko że na filmiku o zetec"u (jak dobrze pamiętam) to ten drucik świecił.
ryszinho
23-08-2009, 00:27
Z tego co ja wiem termistory nie świecą.......a powietrze je tym bardziej chłodzi (zasada działania przepływki z reszta).
Daj link do filmika się będzie rozkminiało. Może ktos dla zwały wsadził tam drut oporowyg:D
heh... z tego co ja wiem to elementem wykonawczym w przepływomierzu z "gorącym drutem" nie jest termistor tylko właśnie drut oporowy, który rozgrzewa się do 200 stopni C....
ryszinho
23-08-2009, 20:53
Oj to nie wiedziałem że tam są stosowane takie cuda z "gorącym drutem". Patrząc na to myslałem że to normalne termistory tylko w metalowej obudowie. :P
W każdym razie temperatura 200 stopni nie powoduje świecenia :wink: