Zobacz pełną wersję : Macie leasing?
Witam klubowiczów,
zdecydowałem się na tą formę finansowania zakupu samochodu, wymyśliłem sobie, że dobrze będzie podpisać umowę leasingową w tym samym miejscu, w którym kupuję samochód, ubezpieczenie czyli w salonie Forda. Kalkulacja, sposób obsługi w zasadzie bez zarzutu. Schody pojawiły się w momencie kiedy zacząłem czytać to co mi dają do podpisu... A tu:
1. opłata administracyjna - w jakiej wysokości i tak naprawdę za co? Brak jakichkolwiek wyjaśnień nawet w tabeli prowizji i opłat
2. kaucja zwrotna - w jakiej ewentualnej wysokości? Macie?
3. Pkt. 1, par. 7 ust. 1 - wg jakiego prawa korzystającemu nie przysługuje
odstąpienie od umowy pod żadnymi warunkami?
4. Pkt. 3, par. 12 ust. 2 - brak realizacji zamówienia przez dostawcę lub
jego opóźnienie skutkuje karą w wysokości 10%, którą jestem JA obciążany? A za co? Tak chyba nie można?
5. Pkt.3, par jw., ust. 4 - gdy nie dojdzie do sprzedaży po podpisaniu umowy
leasingu z winy dostawcy - karę ponosi korzystający w wysokości 10%????
Jakim prawem?
6. Pkt. 3, par. 13. - całkowita odpowiedzialność za przedmiot leasingu, jego
stan i ewentualna utrata spoczywa na Korzystającym bez względu na przyczynę zaistnienia zdarzeń? Czyli w przypadku kradzieży samochodu - sam jestem sobie tego winien?
8. Pkt. 7, par. 30, ust. 3 - wypłata odszkodowania następuje na rzecz
finansującego - czyli kto naprawia samochód przy szkodzie? Kto ją likwiduje?
I kto płaci VAT od naprawy?
9. Pkt. 7, par. 32, ust. 7, pdpkt c - w przypadku kradzieży, całkowitego
zniszczenia pojazdu - wnoszę odszkodowanie w wysokości 102% niezapłaconych do tego momentu rat w terminie 30 dni. W jakim czasie następuje zatem wypłata odszkodowania, w jakiej kwocie (netto/ brutto), w jaki sposób jest fakturowane takie odszkodowanie i w jakiej formie i czasie następuje zwrot odszkodowania? I dlaczego wnoszę odszkodowanie umowne przy całkowitym ubezpieczeniu przedmiotu leasingu?
Finansującym ma być pekao leasing...
Czy w Waszych umowach leasingowych też są takie zapisy?
Czy jest jakakolwiek możliwość negocjowania tych zapisów? Cześć wydaje mi się być co najmniej rozmijająca się z obowiązującym prawem.
Jakie macie doświadczenia z leasingodawcami?
Przemek
Ja wziąłem w Millennium Leasing, jedyną opłatą dodatkową nie wynikającą z rozłożenia ceny samochodu na raty była refaktura za rejestrację samochodu no i oczywiście ubezpieczenie. Żadnych kosztów w stylu opłaty administracyjnej, czy prowizji nie było. ODnośnie zapisów w warunkach leasingu - podzwoń po różnych firmach leasingowych i poproś o ofertę wraz warunkami i porównaj.
BTW: jaki wychodzi Ci w fordzie całkowity koszt leasingu w % ? Ile lat i jaka wpłata początkowa ? Jak jeszcze współpracowali z VB Leasing to ich oferta była bardzo nieatrakcyjna na tle rynku...
Ja wziąłem w Millennium Leasing, jedyną opłatą dodatkową nie wynikającą z rozłożenia ceny samochodu na raty była refaktura za rejestrację samochodu no i oczywiście ubezpieczenie. Żadnych kosztów w stylu opłaty administracyjnej, czy prowizji nie było. ODnośnie zapisów w warunkach leasingu - podzwoń po różnych firmach leasingowych i poproś o ofertę wraz warunkami i porównaj.
Właśnie czekam na przesłanie odpowiednich dokumentów od innych.
BTW: jaki wychodzi Ci w fordzie całkowity koszt leasingu w % ? Ile lat i jaka wpłata początkowa ? Jak jeszcze współpracowali z VB Leasing to ich oferta była bardzo nieatrakcyjna na tle rynku...
111%. 30% pierwszej wpłaty, 35 rat, 36. za 1%
Taką samą ofertę mam od GoldFinance - tylko nie wiem z jakiej firmy leasingowej.
Ta "opłata administracyjna" to może być refaktura za zarejestrowanie samochodu (koszt tablic, dowodu itd.) - u mnie tak było.
Ja mam w VL Leasing i specjalnie nie narzekam. Za to, że brałem leasing w salonie "automatycznie" dostałem rabat i z tego co pamiętam to całkowity koszt leasingu na 3 lata wyniósł ok. 105% ceny auta.
arczi_75 21-08-2009, 15:17 Mam kilka samochodów w VB Leasing i nie mam żadnych problemów zarówno przy podpisywaniu umów, ani też innych ważnych kwestiach. Samochody są różnych marek, w różnych miejscach kupowane, osobowe i ciężarowe. Ważną rzecza jest ich ubezpieczanie i koniecznie nie godzenie się na ich propozycję, którą wczesniej przesyłają. Należy tylko napisac prośbę o wyrażenie zgody na ubezpieczenie we własnym zakresie na ich zasadach. Ja dzieki temu w ciagu roku zaoszczędziłęm parę ładnych tys. zł.
Nie wytłumacze leasingowych niuansów, ale jedno mogę powiedzieć na pewno, bo mój szwagier robi w tej branży. Firmy leasingowe bardzo dobrze placa za klientow. Salony albo sprzedawcy dostaja min. 1% a czesto 2-3% od wartości auta. To sie odbija oczywiscie na wysokosci oplaty administracyjnej. Lepiej uderzac do nich bezposrednio.
a wiecie coś o lesingu w bre, efl albo reiffeisen ?
a wiecie coś o lesingu w bre, efl albo reiffeisen ?
Każdy jest traktowany indywidualnie. Jak się nie targujesz, to nic nie dają. Jak zaczniesz porównywać oferty i robić swoisty "przetarg" kto da mniej z jakiej firmy.. możesz sporo ugrać. Spytaj się jednych, drugich i trzecich o ofertę i mów "a tu i tu mi dają lepiej" :wink: kto zostanie, ten wygrywa. U mnie wygrał Raiffeisen, wcześniej trzy auta finansował efl, ale ostatnio stali się mało elastyczni.
maciekr7 07-09-2009, 08:46 Każdy jest traktowany indywidualnie. Jak się nie targujesz, to nic nie dają. Jak zaczniesz porównywać oferty i robić swoisty "przetarg" kto da mniej z jakiej firmy.. możesz sporo ugrać. Spytaj się jednych, drugich i trzecich o ofertę i mów "a tu i tu mi dają lepiej" :wink: kto zostanie, ten wygrywa. U mnie wygrał Raiffeisen, wcześniej trzy auta finansował efl, ale ostatnio stali się mało elastyczni.
jojojo ma rację, dzwoń w kilka miejsc i mów że tu dają ci tyle i jak dacie lepsze warunki to wygracie.
U mnie wygrało BREL.
Moja rada jest taka, nie pieść się z nimi i nie proś.
Po prostu wal z mostu, dajcie takie warunki to wezmę samochód.
Oczywiście są jakieś granice, ale to się zorientujesz jak zbierzesz dane z kilku firm.
Ja tez jestem na etapie wybierania leasingu i przyjąłem zasadę o której pisał jojojo. Mówię wprost, że konkurencja podała taki a taki koszt leasingu i jak uda wam się zejść poniżej ich poziomu to pogadamy. Zwróć też uwagę na koszt ubezpieczenia. Mnie samochód wyszedł prawie 100 tys netto i najtańsze ubezpieczenie mam od VB leasing (4,02%) dla mnie to jest interes bo praktycznie nie mam zniżek, zwłaszcza na AC. Mój dotychczasowy leasingodawca to samo ubezpieczenie (też od PZU) zaoferował za prawie 5% wartości pojazdu. Może nie dużo ale zawsze coś. Jak doliczyłem sobie że zaoferowali droższy leasing to wyszło tego prawie 2tys. (jedna rata gratis)..
BTW.. jeśli to nie tajemnica, to jaki masz całkowity koszt leasingu? To oczywiście zależy od warunków. Ja biorę na 2 lata, wpłata własna 30%, wykup 19%. Najtańszy jaki mi zaoferowali to 107,87% suma wszystkich opłat. Uważam, że to sporo. Będę negocjował w okolicę 105%
BTW.. jeśli to nie tajemnica, to jaki masz całkowity koszt leasingu? To oczywiście zależy od warunków. Ja biorę na 2 lata, wpłata własna 30%, wykup 19%. Najtańszy jaki mi zaoferowali to 107,87% suma wszystkich opłat. Uważam, że to sporo. Będę negocjował w okolicę 105%
Mnie kosztuje łącznie 112%.
Mogło być taniej od np. pekao leasing ale zapisy w umowie mi się nie podobały. Wpłata 35%, wykup 1%, 3 lata...
mnie zaproponowano 110% 3lata 45% 1 wpłata wykup 1% + ubezpieczenie prawie 3% i opłata rejestracyjna po mojej stronie ale autko jest używane - brać?
arczi_75 07-09-2009, 19:35 Starsznie duże te wpłaty wstepne no chyba że tak chcecie. Ja w VB Leasing mam 15 %
ok 15% wpłaty i co dalej?
mnie zaproponowano 110% 3lata 45% 1 wpłata wykup 1% + ubezpieczenie prawie 3% i opłata rejestracyjna po mojej stronie ale autko jest używane - brać?
Ja też rozważałem wariant na 2 lata. 45% pierwsza wpłata, wykup 19%. Wtedy mi zeszli do jakiś 105,3%. Brałem to pod uwagę, jak jeszcze się obawiałem czy będę mógł odliczać VAT po 1 stycznia. Ostatecznie zrezygnowałem. Raty mam wysokie i krótki okres leasingu bo potrzebuję kosztów. Samochód to dla mnie praktycznie jedyny koszt. Co do Twoich warunków to uważam, że po co wpłata 45%? Zmień to na 20% i wykup 19%. Jak nie będziesz chciał go wykupić po 3 latach to sobie wykup rozpiszesz na jeszcze jeden rok. Może tak trzeba jak auto jest używane...???
Starsznie duże te wpłaty wstepne no chyba że tak chcecie. Ja w VB Leasing mam 15 %
No ja chciałem, w Pekao Leasing mogłem mieć wpłatę na poziomie 5-10% ale nie zależało mi na tym. Wtedy więcej oddajesz leasingowi...
Dostałem oferty od Pekao Leasing,VB Leasing,Raiffeisen, Masterlease, BRE oraz EFL. Czekam cały czas na ofertę od Getin ale nie sądzę, żeby coś zwojowali. And the winner is...VB leasing (suma opłat 107,87%) i to zarówno jeśli chodzi o leasing jak i ubezpieczenie (4,05% w PZU jednorazowo), najdroższy Masterlease (113,34%!!!) Nie mam nigdzie dojść więc osoby z kontaktami mogą dostać lepsze warunki ale tak to wygląda dla kogoś prosto z ulicy. Mam już 1 leasing w Pekao ale nie zachwycili ani ofertą ani poziomem obsługi.
spróbuj w BZ WBK bo widzę że nikt tu o nich nie wspomina a VB wypadl slabo przy nich jak brałem 1,5roku temu na auto firmowe
maciekr7 21-09-2009, 10:44 spróbuj w BZ WBK bo widzę że nikt tu o nich nie wspomina a VB wypadl slabo przy nich jak brałem 1,5roku temu na auto firmowe
to jest pojęcie względne, bo samochód samochodowi nie równy i klient klientowi też. Każdy negocjuje indywidualnie leasing. Poza tym warunki w porównaniu z okresem o którym piszesz mocno się zmieniły, więc nie można tego porównać.
..ja brałem wszystkie w BRE...+ PZU...zarówno z jednego jak i z drugiego byłem zadowolony..a z PZU miałem (niestety) do czynienia kilka razy (casco) ..i wszystko b. pozytywnie :D
Co do BZ WBK to rzeczywiście zapomniałem o nich ale znajomy właśnie podpisał z nimi umowę na 4 lata na samochód o wartości 42tys netto i ich oferta wcale nie rzuciła na kolana/ co do BRE to wypadli po środku stawki chociaż mam pośrednio (multibank) u nich konto. co do ubezpieczenia do tylko pzu, też miałem parę razy z casco naprawę i nie było żadnych problemów.
Odświeżam temat, idzie koniec roku i może ktoś jeszcze prócz mnie będzie miał takie dylematy:
czy kupować auto w grudniu (leasing) ze względu na VAT, czy po nowym roku zmienią się znowu przepisy, oczywiście na naszą niekorzyść?
Co w przypadku, jeśli kupię (leasing) auto z pełnym odliczeniem VAT w tym roku, po zmianie przepisów dalej będę mógł odliczać VAT od rat leasingowych, czy już nie?
Może ktoś ma jakąś orientację w tym temacie?
pozdrawiam
arczi_75 20-10-2009, 10:11 VAT od rat leasingowych mogłeś odliczać tak samo w tym roku jak i w poprzednich. Leasing jest taką formą kredytowania, która pozwala na pełne odliczanie VAT-u. I zawsze w gronie przyjaciół i znajomych jest dyskusja czy leasing czy kredyt. Moim zdaniem oczywiście leasing, ale na rozsądnych warunkach. Co innego oczywiście VAT od paliwa.
Ja podpisałem leasing już w tym roku. Rozmawiałem z kilkoma prawnikami i wg nich zastosowanie ma tutaj reguła praw nabytych i jeśli leasing zarejestrujesz w US przed wprowadzeniem nowych przepisów to będziesz mógł dalej odliczać VAT od rat leasingowych. Co do paliwa to po zmianie na pewno nie. W ostatnim Auto Świat z tego tygodnia było info o tym, że Bruksela dała zielone światło rządowi i odliczanie VAT-u na pewno zostanie wstrzymane na 3 lata. W tym samym artykule pisali również że wstrzymanie odliczenia VAT-u od zakupu nie jest jeszcze przesądzone, jeśli jednak wejdzie to na pewno nie od stycznia. Kolega prawnik, który się tym interesował wątpi jednak w to, że cała ustawa zdąży przejść przez całą ścieżkę ustawodawczą,do końca roku są 2 miesiące więc trudno powiedzieć. Więc jeśli chcesz mieć pewność to kupuj w tym roku.
[QUOTE=arczi_75;1268952]VAT od rat leasingowych mogłeś odliczać tak samo w tym roku jak i w poprzednich. Leasing jest taką formą kredytowania, która pozwala na pełne odliczanie VAT-u. QUOTE]
na poczatek powitam Was wszystkich - mam poważny zamiar przesiąśc się do S-maxa i forum podglądam od jakiegoś czasu,
a wracając do kwestii leasingu, czy jesteś pewien tego co piszesz o możliwości odliczania pełnego Vat-u ?? na pewno nie jest tak w przypadku wersji osobowej auta.
ja zastanawiałem się nad leasingiem, kredytem, osobówką czy ciężarówką i tak naprawdę to chyba nikt nie wie na czym stoja nabywcy aut,
jedyną w miare pewną odpowiedź może dac urząd skarbowy w którym się rozliczamy, bo kazdy inaczej może zinterpretowac.
ja w sumie zdecydowałem sie na wersję osobową i w leasingu, bo koszty są podobne co wersja ciężarowa jak uwzględni się koszt homologacji, kredytu i niepewności co do możliwości odliczania vatu w przyszłości,
pozdrawiam
zbyszek
...od lat...i teraz także odliczam vat w ratach leasingowych..dodam że co rok mam kontrolę vata :D
...od lat...i teraz także odliczam vat w ratach leasingowych..dodam że co rok mam kontrolę vata :D
osobówka czy ciężarówka ??
Ja czekam na ciężarówkę z hom. na 5 osób.Kratka a zwłaszcza jej montaż są obrzydliwe ale co zrobić??? Rachunek jest prosty. Samochód wart netto blisko 100tyś (dla ułatwienia przyjmijmy, że równe 100) czyli VAT do odliczenia 22tys,przy wersji osobowej max. 6000 czyli nawet po odjęciu 2400 za homologację jestem 13600 do przodu. Ja zdecydowałem się na leasing ze względu na szybko generujący się koszt, kredyt może i jest bardzie opłacalny ale mnie nie interesował. No a teraz niech mi ktoś powie czy gdzieś w ustawie jest napisane, że samochodu ciężarowego nie można przerobić potem na osobowy? Fotele są, pasy są więc z homologacją nie powinno być problemu.
Samochód wart netto blisko 100tyś (dla ułatwienia przyjmijmy, że równe 100) czyli VAT do odliczenia 22tys,przy wersji osobowej max. 6000 czyli nawet po odjęciu 2400 za homologację jestem 13600 do przodu. Ja zdecydowałem się na leasing ze względu na szybko generujący się koszt, kredyt może i jest bardzie opłacalny ale mnie nie interesował. No a teraz niech mi ktoś powie czy gdzieś w ustawie jest napisane, że samochodu ciężarowego nie można przerobić potem na osobowy?
według mnie jeśli zmienią się przepisy ( wszystko na to wskazuje ) to może byc problem z odliczaniem Vatu od rat leasingowych, dlatego IMO kredyt byłby bezpieczniejszy, ale za to dużo droższy co niweluje różnicę zysku na ciężarówce.
przerobi pewnie będzie można, tylko co na to US ??
VAT od rat leasingowych mogłeś odliczać tak samo w tym roku jak i w poprzednich. Leasing jest taką formą kredytowania, która pozwala na pełne odliczanie VAT-u. I zawsze w gronie przyjaciół i znajomych jest dyskusja czy leasing czy kredyt. Moim zdaniem oczywiście leasing, ale na rozsądnych warunkach. Co innego oczywiście VAT od paliwa.
Wszystko prawda, ale tylko w przypadku ciężarówki lub "ciężarówki".
No a teraz niech mi ktoś powie czy gdzieś w ustawie jest napisane, że samochodu ciężarowego nie można przerobić potem na osobowy? Fotele są, pasy są więc z homologacją nie powinno być problemu.
Jasne, że można. Ale dopiero rok po ostatnim odliczeniu VAT czy coś takiego. Dokładnie nie pamiętam - księgowy coś mi tam kiedyś mówił. Bo jeśli chodzi o sprawy techniczne to problemu nie ma żadnego - znajomy już kiedyś przerabiał Polo "ciężarowe" ;)
arczi_75 20-10-2009, 19:48 No to chyba wszystko jasne po dzisiejszej decyzji naszego najjaśniejszego rządu :-D
Dzięki wszystkim za dyskusję, jak zwykle w tym temacie ile osób tyle opinii, ale kto pyta na pochyłe drzewo nie skacze :-)
Faktycznie, dzisiejsza decyzja rządu upraszcza mi decyzję, nie wierzyłem prawde mówiąc, że nie spróbują znowu "ułatwić" życia przedsiębiorcom, ale widać cuda też się zdarzają :-)
No to co ogłosił nasz najjaśniejszy? Dzisiaj nie miałem kontaktu z tv .../// co przeróbki z powrotem na osobówkę to mówi się, żeby nie przeginać czyli odczekać jakiś rok po zakończeniu leasingu i można przerabiać...
No to co ogłosił nasz najjaśniejszy? ..
w skrócie że nie będą grzebać przy odliczeniu VAT, projekt MF idzie do kosza i zostaje tak, jak teraz.
Mam nadzieję, że jutro tego nie odwołają :-)
edit: fuck, nie doczytałem kluczowego slowa "na razie".........
co przeróbki z powrotem na osobówkę to mówi się, żeby nie przeginać czyli odczekać jakiś rok po zakończeniu leasingu i można przerabiać...
http://www.auto-news.pl/articles.php?id=649&topic=38&title=legalne-przerabianie-ciezarowki
Ja brałem w WBK. Rozważałem też BRE, ale nie podobało mi się kilka punktów umowy. Wyglądało z niej że mogą ją zerwać jak się komuś u nich coś uwidzi.
Np. jeżeli bankowi nie spodoba się sytuacja finansowa firmy może zerwać umowę (w umowie WBK takim wypadku prosi o dodatkowe zabezpieczenie).
Kiedyś miałem wątpliwości co do niektórych punktów przy podpisywaniu umowy kredytu hipotecznego z BRE (mBank), które wtedy rozstrzygnąłem na korzyść bre a teraz właśnie na nich mnie doją (i na kilku innych co do których nie miałem wątpliwości). Tak więc ucząc się na własnych błędach, BRE sobie odpuściłem. Czy dobrze na tym wyjdę to się zobaczy bo to dopiero początek.
A jeszcze z ciekawości dopytam: mam leasingi w VB Leasing, od tego roku jeśli "cykną" mi gdzieś fotkę i np gmina czy SM przyśle do VB pytanie o użytkownika auta, ci z kolei wystawiają mi FV za tę usługę udzielenia informacji (!!!!) na chyba 100 zł netto.
Jak jest w innych firmach leasingowych, spotkaliście się z czymś takim?
arczi_75 21-10-2009, 13:42 A jeszcze z ciekawości dopytam: mam leasingi w VB Leasing, od tego roku jeśli "cykną" mi gdzieś fotkę i np gmina czy SM przyśle do VB pytanie o użytkownika auta, ci z kolei wystawiają mi FV za tę usługę udzielenia informacji (!!!!) na chyba 100 zł netto.
Jak jest w innych firmach leasingowych, spotkaliście się z czymś takim?
Mam kilka autek w VB Leasing i o niczym takim nie słyszałem. Moim zdaniem jest to niezgodne z umową, a powinno być przez Ciebie jako użytkownika podpisane jako zgoda na aneksie. Ale to moje zdanie, nie wiem jak to prawnie można prawidłowo zinterpretować.
Ja mam leasing w BFL Leasing i mam tak samo, z tym, że u mnie kosztuje to 50 PLN netto. Miałem tak juz 2 razy :D. A czy jest to zawarte w umowie? Nie wiem, musiałbym sprawdzić.
Mam w VB i też ostatnio dostałem taką fakturę. Kurde mandat 50 zł (parkowanie) a faktura 100 :/
Napisane coś tam było, że "zgodnie z regulaminem" czy coś w tym stylu.
Mam w VB i też ostatnio dostałem taką fakturę. Kurde mandat 50 zł (parkowanie) a faktura 100 :/
Pymyśl optymistycznie, ze poszli ci na rękę :one:
mandatu w koszty nie wliczysz, a fakturę ... oczywiście ;)
Napisane coś tam było, że "zgodnie z regulaminem" czy coś w tym stylu.
Ja przy pierwszym razie napisałem do nich cały elaborat, odpisali mi, że to nie zmiana treści umowy (to wymaga zgody obu stron) a jedynie zmiana cennika opłat innych czy jakoś tak, na co paragrafy im pozwalają :-(
Kurde, ile kosztuje 1 kartka papieru i znaczek w tym kraju, niech będzie że jeszcze 3 minuty pracy osoby drukującej to - 100 zł netto??? Jeśli tylko przy kolejnym leasingu znajdę ofertę równą/lepszą VB, pożegnam się z nimi bez żalu......
Na luty 2013 najlepsza rata miesięczna jaką wynegocjowałem dla auta o wartości ca 100 tys pln netto to 2,33% przy wpłacie wstępnej 25% i wykupie 1%.
Pitek S. 17-03-2017, 09:04 Odkopię trochę temat :)
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów korzysta z ford leasing opcje i mógłby rzucić parę informacji. Jakie raty, jaką ma wartość końcową itp.
Ja obecnie mam A3 w audi perfect lease. Kończę leasing na początku stycznia 2018 i oddam auto. Rozważam pomysł zakupu Kugi i z takiej formy leasingu na przykładzie Audi jestem zadowolony, dlatego ciekawi mnie jak to wygląda w Fordzie :)
bartulko 17-03-2017, 21:00 Generalnie Mondeo to już chyba 3 czy auto w leasingu. Ja liczyłem tak.
1. Wartość auta po negocjacjach i płatności. = xxx
2. Wpłata własna + 36 rat po yyy = zzz
3. zzz- xxx= ile przepłacę przez te 3 lata. Podzieliłem to przez 3 i wyszło mi ile przepłacę za rok.
Porównywałem 4 5 firm. w jednej chcieli abym w ciągu 3 lat przepłacił 10 770 zł
W ostateczności w ciągu 3 lat przepłacę 5450. Chociaż nie do końca bo za gotówkę nie dostałbym takiego upustu.
Pitek S. 18-03-2017, 06:13 Mnie bardziej interesuje leasing z wysoką wartością końcową :) . Wiem, że ford obecnie taki oferuje (nazywa się chyba ford leasing opcje). Gdy brałem moje obecne A3, to jeszcze takiego nie mieli tzn. oferowali mi w salonie leasing z Getin Banku ale wyliczenia były takie, że po dwóch latach użytkowania focus byłby ponad 10 tys. droższy od A3 g:galy . Najlepsze warunki dostałem w Audi. Wpłacając 20% wartości, mam raty 980,80 (23 raty), a po dwóch latach wartość końcowa wynosi 68% i albo ją wpłacam, albo oddaję auto. Dodatkowo wszystkie obowiązujące przeglądy mam gratis wraz z materiałami. Ja chcę oddać auto i wziąć coś innego. Zastanawiam się nad Kugą i jestem ciekawy jakie wartości końcowe przyjmuje ford. Czy przy takim leasingu można liczyć na jakiś rabat itp.
A jaki masz miesięczny limit przebiegu w Audi?
Nie znam się. Nigdy nie miałem leasingu ale chętnie bym skorzystał. Więc jeszcze jeden liczy na jakieś info w temacie ;)
tapatalk
Pitek S. 18-03-2017, 12:24 A jaki masz miesięczny limit przebiegu w Audi?
25 tys. km rocznie. Liczy się zbiorczo przy oddaniu auta czyli 50 tys. km w ciągu 2 lat.
W ramach raty miesięcznej jest już uwzględnione ubezpieczenie RTI.
Bump: Maksymalny roczny przebieg w tym leasingu to 30 tys. km rocznie.
Powoli się przekonuje do takiego najmu. Licząc ile płace za ubezpieczenia, opony, naprawy wydaje mi się ze ma to sens. Niestety robię około 50 tys rocznie i te limity są dla mnie za małe. Auta kupuje nowe i używam koło 5 lat. W takim najmie długoterminowym wymiana samochodu np. co dwa lata byłaby chyba dobrym rozwiązaniem.
kris_one 18-03-2017, 20:04 Wpłacając 20% wartości, mam raty 980,80 (23 raty), a po dwóch latach wartość końcowa wynosi 68% i albo ją wpłacam, albo oddaję auto. Dodatkowo wszystkie obowiązujące przeglądy mam gratis wraz z materiałami. Ja chcę oddać auto i wziąć coś innego. Zastanawiam się nad Kugą i jestem ciekawy jakie wartości końcowe przyjmuje ford. Czy przy takim leasingu można liczyć na jakiś rabat itp.
A możesz go tak po prostu oddać?
Jaki kiedyś rozważałem A5 to tam było podobnie z tym, że po upływie umowy albo kupowałeś auto za te 68% albo musiałeś brać nowe Audi.
Pozdrawiam
Pitek S. 18-03-2017, 20:48 Na miesiąc przed końcem leasingu mam zdecydować czy oddaję auto, czy wpłacam pozostałą kwotę. Jeśli oddam auto, to nie muszę brać kolejnego audi. Nie ma takiego wymogu.
kris_one 18-03-2017, 21:59 Na miesiąc przed końcem leasingu mam zdecydować czy oddaję auto, czy wpłacam pozostałą kwotę. Jeśli oddam auto, to nie muszę brać kolejnego audi. Nie ma takiego wymogu.
No to OK - u mnie nie było takiej możliwości.
Martingg 08-05-2017, 13:45 108,2% getin bez dodatkowych kosztów,
pytanie ktoś wie jak ogarnąć ac/oc? widze, że w wielu kalkulatorach nie ma opcji leasingu ...
Na ile lat? 108 % trochę dużo.
Martingg 08-05-2017, 14:42 na 3 lata, no w IDEA Leasing 106,7% ale niżej w umowie takie ubezpieczenie, srakie ubezpieczenie, które nie jest uwzględnione w ratach i dodatkowo leci +120pln co miesiąc do raty w EFL podobnie i robią problem z wyborem innego ubezpieczenia ;) 10% wpłaty własnej, wykup 1%.
bartulko 09-05-2017, 22:19 Ciebie interesuje tzw. najem długoterminowy. Spłacasz tylko wartość auta + koszty utrzymania + dodatkowo kilka zł dla Ford dla ich zarobku
'Lease' czyli najem, dzierżawa. U nas jakoś tak się stało, że leasing stał formą kredytu dla przedsiębiorców.
Pitek S. dowiadywałeś się w salonie o Ford Leasing Opcje? Jakie wartości wykupu proponują? Jaki jest koszt?
Według http://ofertyspecjalneaudi.pl/ można u nich mieć kilka modeli z 0% wpłatą wstępną na 3 lata/30 tyś na rok w formule:
cena katalogowa 133.100PLN - rata netto 1.331
cena katalogowa 188.000PLN - rata netto 1.888
cena katalogowa 268.300PLN - rata netto 2.683
Ktoś ma? Ktoś korzysta z Ford Leasing Opcje? Jakie parametry?
Pitek S. 13-06-2017, 19:16 @Pitek S. dowiadywałeś się w salonie o Ford Leasing Opcje? Jakie wartości wykupu proponują? Jaki jest koszt?
Ostatecznie nie pytałem, bo odpuściłem kugę. Fajny samochód ale chyba jednak jeszcze nie dorosłem do SUV'a :)
|
|