Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Jak to jest z tym centralnym i tylną klapą

amocox
24-08-2009, 15:25
Witam,

W instrukcji napisane jest, że pozycja A czyli ta w której wkłada się kluczyk uruchamia centalny zamek w tylnej klapie (znaczy ,że otwiera się rarzem z drzwiami) pozycja B wyłącza go i pozycja C jakieś awaryjne.

Stąd moje pytanie jak mam uruchomić pozycję A skoro ta pozycja jest pozycją wkładania kluczyka w zamek ? Problem jest w tym ,że za kazdym razem muszę gasić silnik by pójść i otworzyć ją z kluczyka ?

Mogę przekręcić kluczyk w pozycję B i potem A i wyciągnąć z zamka ale nie wiem czy to prawidłowa ścieżka.

Proszę o poradę

RafałB
24-08-2009, 15:32
Jak silnik pracuje to blokuje sie klapa,przed złodziejem - to normalne,jak drzwi kierowcy otworzysz podczas pracy motoru to sie odblokowuje.A z tymi pozycjami to nie wiem bo używam zdalnego sterowania a nie kluczyka do tego...

jacekdriver
24-08-2009, 21:20
potwierdzam jak chcesz otwożyć tył na pracującym silniku to musisz mieć uchylone któreś dżwi

le-mar
25-08-2009, 07:22
w instrukcji napisali ... ze po 30 sekundach po zamknięciu bocznych drzwi (przy włączonym zapłonie nie działa otwieranie klapy z zewnątrz -zabezpieczenie przed kradziejami .
Otwórz dowolne drzwi , a przez 30 sek będziesz mógł otwierać tylną klapę.
Otwieranie "awaryjne" to nic innego jak mechaniczne (kluczem ) - tak jak w autach , gdzie np nie ma linki do otwierania klapy

Kowalu
25-08-2009, 08:01
Jak silnik pracuje to blokuje sie klapa,przed złodziejem - to normalne,jak drzwi kierowcy otworzysz podczas pracy motoru to sie odblokowuje.A z tymi pozycjami to nie wiem bo używam zdalnego sterowania a nie kluczyka do tego...
Nie musi pracowac silnik, wystarczy pozamykac wszystkie drzwi i przekręcic kluczyk w stacyjce

RafałB
25-08-2009, 09:51
Nie musi pracowac silnik, wystarczy pozamykac wszystkie drzwi i przekręcic kluczyk w stacyjce

No może i tak też działa,tego nie sprawdzałęm.

amocox
25-08-2009, 09:58
w instrukcji napisali ... ze po 30 sekundach po zamknięciu bocznych drzwi (przy włączonym zapłonie nie działa otwieranie klapy z zewnątrz -zabezpieczenie przed kradziejami .
Otwórz dowolne drzwi , a przez 30 sek będziesz mógł otwierać tylną klapę.
Otwieranie "awaryjne" to nic innego jak mechaniczne (kluczem ) - tak jak w autach , gdzie np nie ma linki do otwierania klapy

No nie wiem, ostatnio podjechałem pod śmietnik otworzyłem drzwi poszedłem do bagaznika i nie mogłem otworzyć klapy.Dopiero wyłączyłem silnik i musiałem z kluczyka.Natomiast czasem jak wyłączę silnik to mogę bez kluczyka. Cuuuuda, dziwyyy:wink:

Kowalu
25-08-2009, 10:26
to cos masz nie tak bo po otworzeniu któryś drzwi klapa powinna dac sie otworzyc nawet na pracującym silniku

stomat
25-08-2009, 11:59
Jeżeli raz działa a raz nie to może być "niepewny" wyłącznik w drzwiach kierowcy. Po otwarciu drzwi klapę powinno iść otworzyć niezależnie od położenia stacyjki.

czytaczforum
25-08-2009, 12:38
jeżeli masz problemy z tylną klapą i dziwnie sie zachowuje to tradycyjnie sprawdź przewody w przelocie z nadwozia do tylnej klapy.Tam się załamują i mogą się dziać dziwne rzeczy.U mnie jest jak wcześniej koledzy pisali.Klapa blokuje sie po 30 sekundach i wystarczy otworzyć przednie drzwi i klapa odblokowuje ie

danielp
25-08-2009, 13:27
U mnie wystarczy otworzyć jakiekolwiek drzwi, wcale nie muszą być przednie.

Klaif
25-08-2009, 14:07
instrukcja obrazkowa:

amocox
25-08-2009, 14:50
u mnie kiedyś byly tylko kierowcy... a dziwnie teraz jak u kolegi każde

No widzisz, a ja ściągnąłem instrukcję gdzie punkt A jest w położeniu w jakim wkłada się kluczyk w zamek. U Ciebie jest lekko w prawo (jak kto woli w lewo):wink:
Pozdr,

Klaif
25-08-2009, 15:44
faktycznie masz racje to co wrzuciłem to od 2003rocznika, a do 2003 jest to: [nie wiedziałem że są tu różnice używam do swojego instrukcji od 2003] mniejszy plik i czytelniejszy] żeby było ciekawiej mam sharana i jak centralny mi padl to otwierałem przekręcając mocno zgodnie ze wskazówkami zegara, czyli odwrotnie niż w obu instrukcjach.

lysyG
25-08-2009, 17:08
U mnie wystarczy otworzyć którekolwiek z drzwi i tak powinno chyba być.