Zobacz pełną wersję : Nawigacja i kamera cofania (nie fabryczna)
Witajcie,
jestem nowy na forum ale od jakiegos czasu sledze watki o nowym Mondeo.
Ja wlasnie czekan na odbior mojego zamowionego autka i w miedzyczasie szukam innego rozwiazania nawigacyjnego + ewentualnie kamery cofania.
Czy ktos z was ma u siebie zainstalowane jakies takie rozwiazanie w miejsce radia fordowskiego? Moze sie podzielic opisniami, uwagami, etc ...?
Ja do tej pory znalazlem w dobrych pieniadzach nastepujace rozwiazania:
- KENWOOD DNX5220BT lub 8220BT (w srodku mapki Garmina)
- Pioneer AVIC F900BT
- Alpine IVA-W502
- na allegro jest tez duzo sprzętu Chińskiego jak np: Navi-Media Ford 7106G lub qubec Ford Navi lub Car Multimedia System CMS GPS 6526 GAS
Czy ktos z was sie z nimi spotkal i może sie podzielić spostrzeżeniami ?
Czy ktores z tych urzadzen jest w stanie współpracować z wyświetlaczem Convers+ ?
W ktorym miejscu najlepiej zainstalowac kamere cofania w Mondeo 5 drzwiowym ? jakie kamery cofania poleciacie ?
pozdrawiam
Ja mam chińczyka i kamerę też ,kamerkę mam na środku pod zderzakiem na tej czarnej listwie tam gdzie montowane są oryginalne czujniki cofania. Radyjko chodzi okej według mnie ,ale zależy jakie kto ma wymagania, navi działa poprawnie, dvd też ,radio nie ma rds to minus ,ale gra dobrze moim zdaniem lepiej od tego najtańszego oryginalnego,tv również działa dobrze z tym że trzeba mieć dobrą antenę. To tyle pokrótce :)
Ja mam chińczyka i kamerę też ,kamerkę mam na środku pod zderzakiem na tej czarnej listwie tam gdzie montowane są oryginalne czujniki cofania.
A mozesz napisac jaki masz model tego chinczyka, ile zaplaciles i czy np wspopracuje ze sterowaniem z kierownicy ?
,radio nie ma rds to minus ,
no ale są podobno już takie z RDS ... przynajmniej tak na Alle... piszą ;)
Radyjko mam to http://www.allegro.pl/item712509733_uzywana_nawigacja_ford_2009_mondeo_s _max_focus.html
zapłaciłem bardzo mało ,ale to było okazyjnie , działa sterowanie z kierownicy :) Conversa nie mam ,ale i tak z nim nie działa
tak tak ... ja mowie o czyms takim:
http://www.allegro.pl/item724550683_qubec_ford_najnowszy_model_rds.html
Twoje to ostatnio widzialem i powiem Ci ze gdybym nie mial firmowej Navi to na 99% bym sie skusil bo calkiem zmienia sie wyglad kokpitu ... no i masz mozliwosci duzo wieksze niz w tym firmowym sprzecie ;)
Radyjko mam to http://www.allegro.pl/item712509733_uzywana_nawigacja_ford_2009_mondeo_s _max_focus.html
@jvc:
zapłaciłem bardzo mało ,ale to było okazyjnie , działa sterowanie z kierownicy :) Conversa nie mam ,ale i tak z nim nie działa
Kolego, a jak Ci sie spisuje to radyjko od Navi-media ?
Poza tym ze nie rds to cza sa jakies prablemy z tym? Jak dziala radio/cd/ bluetoth (jakos rozmow telefonicznych), jak gdp trzyma sygnal, czy masz kamere cofania ?
@Leonzaw
Czy miales moze okazje testowac to urzadzenie qubec ?
Jeżeli już chcesz kupować to od tego gościa http://www.allegro.pl/item718435902_qubec_nawigacja_do_forda_dvd_divx_mp 3_gps.html
Tak jak pisałem wyżej radio, cd ,dvd działa dobrze, gps nie gubi sygnału , jakość bluetooth jest niestety kiepska ,no chyba że to wina mojej motoroli . Jesli chodzi o kamerę cofania to przeczytaj 4 posty wyżej pisałem już.
Ps. Leon powiedzmy że "testował" urządzenie u mnie ;)
Po rozejrzeniu sie na rynku decyzja padła na Pioneer AVIC F900BT.
Można kupić ramkę do tego i kostkę CAN-BUS która tłumaczy wszelkie polecenia auta. Dzięki temu jest pełna integracja z systemami auta. Działa sterowanie z kierownicy, kamera cofania jak wbijemy wsteczny ale nie integruje sie z Convers+.
Dodatkowym plusem tego urządzenia jest możliwość odblokowania systemu i edukowania sie ;)
Oczywiscie jest kamerka cofania.
Oryginalnie w Avicu nie ma kamert, trzeba dokupic.
Sledze problem juz jakis czas i chyba tez wezme avica. Ma ladny prosty interface i wystarczajacca dkla mnie ilosc opcji. DNX i JVS nt-1 wydaja sie bardziej "wypasione" ale tez trudniejsze w obsludze. Chinczyka z gory nie zakladalem
Można kupić ramkę do tego i kostkę CAN-BUS która tłumaczy wszelkie polecenia auta.
a kupisz ramkę ktora sie wpasuje tak w ksztalt wycietej dziury w Mondku?? ... zastanow sie moze nad poszukaniem na Alle... jakiejs porozbitkowej oryginalnej Navi wtedy bedziesz mial pewnosci ze wszystko idealnie pasuje ...
@e200
Zgadza sie, ja już sie zdecydowałem i zamówiłem wczoraj AVIC-F910 + kamerę cofania. Plusem Avic nad DNX i JVC jest to iz można go odblokować i zmienić sobie system nawigacyjny. Dodatkowo można podłączyć pendrive lub dysk twardy z muzyka i filmami pod usb. Miałem okazje protestować to urządzenie wczoraj w Krakowie i mnie spasowało. Nawet oryginalne mapa sa bardzo dobre, można wgrać tam informacja o radarach i ustawić ostrzeganie o nich.
Dodatkowo, po odblokowania działa już radio z czym wcześniej były problemy (podobno, nie udało mi się tego osobiście zweryfikować, gdyż egzemplarz pokazowy nie był odblokowany).
@Leonzaw
Ramkę można kupić oryginalną Pionneera która jest dopasowana do nowego Mondeo kosztuje 200zl lub tez w fordzie która adaptuje tamta dziurę do standardu 2DIN - koszt 500-600zl (lol). Pytałem tez w Klinice dźwięku ile by chcieli za zrobienie takiej ramki pod Mondka i koszty to 200-400zl. Wiec parę opcji jest. Z tego co oglądałem oryginalna navi to tam nie ma ramki, obudowa jest w odpowiednim kształcie.
Ja już nie mogę się doczekać na mój nowy nabytek...
tak tak, radyjko nie jest w standardowym ksztalcie 2DIN dlatego sie zastanawialem ...
btw, wczoraj na Alle.... widzialem ryginalna Navi z kokpitem z Tit S za 1700 pln
Nie bardzo rozumiem to zdanie
"Dodatkowo, po odblokowania działa już radio z czym wcześniej były problemy (podobno, nie udało mi się tego osobiście zweryfikować, gdyż egzemplarz pokazowy nie był odblokowany)."
Dlaczego piszesz ze radio nie działa
Sprawa wygląda następująco, dopóki korzystasz ze standardowego softu pioneera wszystko jest ok. Niestety jak sie chce korzystać z alternatywnego softu i mieć odblokowanego windowsa to pojawia sie problem iz radio przestawało działać. Radio jest sterowane softwarerowo i bez nakładki pioneera dupa... Podobno jednak już udało się ten problem częściowo rozwiązać a mianowicie po wyjściu z nakładki radio gra dalej na wybranej stacji, działa regulacja głośności i komunikaty navi. Niestety nie da sie jeszcze zmieniać stacji podczas przebywania poza nakładka, nie ma tez informacji z RDS.
Ale skoro nawigacja standordowa dziala ok to nie wiem czy jest sens crackowac system
No nie wszyscy ludzi Igo, ktos woli Automape a ktos inny TomToma.
Osobiscie uwazam iz mapki sa ok, ale juz najnowszych map od igo 8.3 lub 8.5 nie da sie niestety wgrac bez odblokowania systemu. Dodatkowo, przy odblokowanym win CE5 mozna korzystac np z internetu poprzez modemy 3g lub WiFi. Kazdy zreszta doskonale wie co daje odblokowany wince5.
Masz racje ze mozliwosc wyboru mapy jest zacna. ale z moich obserwacji roznych sprzetow wynika ze jednak firmowy soft jest najbardziej dograny (nie koniecznie najlepszy). W tym wypadku mamy juz wiadomy problem z RDS i radiem i prawdopodobnie podczas uzywania wyjda inne pewnie mniejsze niedogodnosci (np czestsze wieszanie sie, problemy z bluetooth itp) Karzdy sam musi sie zastanowic co jest wazniejsze - spokój i stabilizacja czy max zwiekszone mozliwosci sprzetu
Zgadzam sie z tym co napisales. Mnie poki co zadowala to co jest, moze jak dopracuja nakładki alternatywne, rozczaja sterowanie radiem poza softem pioneera to sie przesiąde.
Kuszace jest np korzystanie z internetu a i nie bez znaczenie bedzie mialo podejscio pioneera do nas uzytkownika za pare lat (mam na mysli aktualizacje firmwaru, nakładki, map).
Pocieszajace jest to iz dzieki ezrider30 i odpowiednio speparowanej karcie SD mozna poprzez reset urzadzenie przelaczac sie pomiedzy softem pioneera i odblokowanym windowsem, bez zadnej ingerencji w pliki znajdujace sie na urzadzeniu.
... a i nie bez znaczenie bedzie mialo podejscio pioneera do nas uzytkownika za pare lat (mam na mysli aktualizacje firmwaru, nakładki, map).
Po prost! Zaśpiewają sobie taką kasiorkę, że sobie już napewno odpuścisz ;-)
o ile wogole wypuszcza nowy firmware....
Gorzej jak za 2-3 lata beda nowsze modele i o tych starych zapomna ...
jezzik skoro zdecydowałeś się na AVIC'a to czy po montażu mógłbyś zrobić fotki i zamieścić je tutaj? Chętnie zobaczę jak prezentuje się konsola po takiej ingerencji.
Dzięki
chetnie cos wrzuce ale obecnie jestem bez dostepu do aparatu. Jak tylko cos dorwe to dodam na forum odpowiednie zdjecia.
Na Niemieckim i Amerykańskim e-bay-u są o polowe tańsze i lepsza rożdzielczość.
http://cgi.ebay.de/Ford-Focus-H-defination-LCD-DVD-RDS-GPS-BT-iPod-USB-TV_W0QQitemZ150364604178QQcmdZViewItemQQptZLH_Defa ultDomain_77?hash=item23026dc712&_trksid=p3286.c0.m14#shId
http://cgi.ebay.com/CAR-RADIO-GPS-FORD-S-MAX-FOUCS-MONDEO-BLUETOOTH-IPOD-TV_W0QQitemZ320424828746QQcmdZViewItemQQptZCar_Vid eo_Navigation?hash=item4a9acedf4a&_trksid=p3286.c0.m14
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/FORD-FOCUS-MONDEO-DVD-GPS-IPOD-USB-SD-TV-RDS-Bluetooth_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em 14QQhashZitem5631d73445QQitemZ370203374661QQptZCar Q5fAudioQ5fVideo
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/New-Car-DVD-Player-GPS-for-Ford-Mondeo-New-Focus-S-Max_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQha shZitem3ef8e43b20QQitemZ270463679264QQptZCarQ5fAud ioQ5fVideo
http://cgi.ebay.de/7-DVD-Autoradio-Ford-MONDEO-FOCUS-C-MAX-GALAXY-Navi_W0QQitemZ220486958394QQcmdZViewItemQQptZCE_Au to_Hi_Fi_Autoradios?hash=item33560bfd3a&_trksid=p3286.c0.m14
http://cgi.ebay.de/Ford-Focus-H-defination-LCD-DVD-RDS-GPS-BT-iPod-USB-TV_W0QQitemZ150364604178QQcmdZViewItemQQptZLH_Defa ultDomain_77?hash=item23026dc712&_trksid=p3286.c0.m14#shId
to tak na szybko może ktoś podejmnie się oceny które najlepsze
Jezikk a jakiego koloru masz ramke. Ja do S-Maxa chyba bede mial czarną. zastanawiam sie nad srebrna.
niestety czarna... Ramke mam pioneera ale zastanwialem sie nad pomalowaniem jej. W klinice Dzwieku w Krk powiedzieli ze za 50-100 zl przerobia mi ta ramke na sredbrna i ze bedzie wygladala jak oryginalne aluminiowe wstawki.
A czarna nie wyglada dobrze
Kwestia gustu. Ta czarna komponuje sie pod radio, a srebrna bylaby pod reszte deski. Mnie to nie az tak nie przeszkadza ale 2 polowka wolalaby aby to srebrne bylo....
dzisiaj zobacze jak wyglada. Odbieram swoje autko.
Kwestia gustu. Ta czarna komponuje sie pod radio, a srebrna bylaby pod reszte deski. Mnie to nie az tak nie przeszkadza ale 2 polowka wolalaby aby to srebrne bylo....
Poprosze o zdjecia zainstalowanego radia. :)
Jezikk czy masz kamere (oryginalna), gdzie jest zainstalowana. Czy wyznacza trajektorie ruchu przy skrecie kierownica.
Ja mam srebrna oryginalna ramke Pioneera. Wyglada OK.
Zależało mi aby kamera nie była osadzana w zderzaku (nie wygląda to dobrze), wiec mam kamerę zamocowana obok podświetlenie tylnej rejestracji (pod klapą).
Niestety nie jest to oryginalna kamera pioneera.
Według moich informacji żadna z kamer nie pokazuje trajektorii cofania, wymagałoby to integracji z drążkiem kierowniczym w celu poznania kata skręcenia kierownicy.
p.s. Możesz pokazać jakieś foto jak to wygląda z ta srebrna ramka ? Gdzie i za ile można takowa kupić ? Jak ocenisz system nawigacyjny ?
Jazikk wyslij mi na priv numer telefonu, przesle Ci MMS, przy okazji porozmawiamy. Mam kilka uwag co do Avic'a i zastanawiam sie czy u Ciebie jest tak samo
jazikk czy Ty monitorujesz jeszcze ten temat??
Witajcie po krotkiej nieobcenosci. Powoli odrabiam sie z wszelkich zaleglosci i postaram sie ok srody/czw podrzucic wam zdjecia mojego AVIC.
@e200 - spr PW.
Witam, dla osob zainteresowanych AVIC polecam forum: http://avic411.com/forum/
Ponadto, calkiem fajna kamera cofania do naszego mondeo to: http://allegro.pl/item773496361_kamera_cofania_mondeo_focus_kat170_z _pom_odlegl.html (użytkownik na allegro to: egeus).
P.s. Ma ktos z Was moze sposob na dlugie uruchamianie sie AVIC'a ?
grzesiek128 21-10-2009, 14:17 Mam pytanie do znawców tematu niefabrycznej nawigacji do Mondeo Mk4. Czy ta nawigacja to również jest jakiś mega chińczyk czy coś choć nieco lepszego:
http://www.zenec.com/index.php?id=316&L=0
Model dla Forda ZE-NC3810. Czy znacie tę firmę, jakie są opinie o tym producencie.
Podoba mi się... jak na razie chyba najciekawsze urządzenie dedykowane do MK4. O firmie słyszałem ale opini nie znam. Nagroda EISA Award sugeruje, że (co najmniej) czasami coś im wychodzi ;)
Ten zenec wygląda bardzo obiecująco. Niestety to jest dopiero zapowiedź urządzenia ("coming soon"). Ciekawe czy da sie tam wrzucić nasza automapę i czy integruje się toto z converse`m.
grzesiek128 10-03-2010, 11:32 Wróciłem z morza i niedługo będę instalował tego Zenec-a do mojego Mondka MkIV :) Już nie mogę się doczekać. Oczywiście będzie też kamera cofania.
Jak tylko już będę miał, zdam relację co i jak i czy rzeczywiście jest w 100% kompatybilny ze wszystkim - również z Voice Command, bo tego to nie wiadomo jeszcze.
O gwarancję się nie martwię, bo nic nie będę ucinał i w razie czego sam przełożę z powrotem oryginalne radio, jeżeli coś solidnego stanie się z elektryką i będzie konieczna gwarancyjna naprawa.
Pozdrowienia dla Wszystkich po mojej długiej nieobecności :)
wygląda nieźle...comming soon to do vw, do mondziaka już jest.
obawiam się jednak, że integracja będzie obejmować "tylko" sterowanie z kierownicy bez integracji z VC czy BT w samochodzie...no ale poczekamy, zobaczymy... 1048 euro... ;-/
niedługo będę instalował tego Zenec-a do mojego Mondka MkIV Już nie mogę się doczekać
No i jak tam Zenek? :)
amleczko 23-03-2010, 11:24 Wróciłem z morza i niedługo będę instalował tego Zenec-a do mojego Mondka MkIV
Jestem aktualnie przed podjęciem decyzji o zakupie identycznego modelu, tak więc ponawiam pytanie :-) Jak tam Zenec? Jak z pokryciem map?
grzesiek128 23-03-2010, 12:49 Witam,
dopiero wczoraj zainstalowałem, ale nie mam czasu się nim dogłębnie pobawić.
Zadowolony jestem - kamera cofania ekstra sprawa. Mapy to jest najnowszy iGo, więc opinie z netu łatwo znaleźć :), bo w wielu innych urządzeniach go się znajdzie.
Odnośnie integracji - Voice Command nie działa, ale pomyśleli i przycisk aktywuje głosowy wybór numerów z książki telefonicznej. Convers jak na razie nie działa. Na wyświetlaczu teraz jest jedynie Ustawienia i to drugie gdzie się wybiera Zużycia paliwa.
Manetka po lewej - odbiór odrzucenie połączenia też działa.
Menu - super intuicyjne - żadnej instrukcji nie potrzeba i po polsku.
Instalacja - ciężko upchać wszystko z tyłu jednostki. Ja się pozbyłem kawałka plastiku z tyłu i dało radę. Rozbiórka Forda - tragedia - szczególnie jeśli chodzi o zatrzaski w klapie.
To na razie na tyle - później jak znajdę chwilę to przygotuje fotki i zamieszczę. Cena całości wyszła mnie nieco ponad 5500 zł (w tym kamera Zeneca).
Pozdro dla Was
grafmarr 10-05-2010, 11:40 Na jednym z niemieckich forum znalazłem bardzo krytyczne opinie (co prawda nieliczne, ale jednak) o funkcjonowaniu ZENEC-a NC3810.
@grzesiek128 opisz swoje doświadczenia bo widzę, że wątek zamarł. Chyba, że piszesz o tym gdzieś w innym wątku?
hehe ładna ściema :D reklama firmy ot wszystko w temacie ;)
grafmarr 09-06-2010, 20:17 :569:Oj nieładnie wciskać taką reklamę na forum.
Czy ktoś kto ma Zeneca może wypowiedzieć się na jego temat psuje sie nie psuje, obsługa itp bo mam zamiar go wsadzic w najblizszym czasie. Z góry dzieki:)
grafmarr 18-08-2010, 12:13 Pisz do grzesiek128, on używa już kilka miesięcy. Ja zainstalowałem dopiero 3 dni temu więc nie pomogę. Instalowałem sam w garażu bez dodatkowej pomocy. Zenec ZE-NC3810 kupowany w dystrybucji polskiej ma 2 lata gwarancji.
Pierwsze wrażenia są pozytywne: dźwięk w subiektywnym odczuciu jest taki sam jak z oryginalnego radia Sony, wyświetlacz czytelny, obsługa przyciskami, pokrętłami, przez dotyk ekranu i przyciskami w kierownicy łatwa i bezproblemowa, interfejs graficzny użytkownika jest wg mnie bardziej estetyczny i funkcjonalny niż w pozostałych "chińczykach", bezpłatna aktualizacja map nawigacji iGo 8 do najnowszej wersji instaluje się bez problemu, GPS dostępny jest prawie natychmiast po uruchomieniu nawigacji pomimo tego, że antenę nie wyprowadzałem na zewnątrz i schowana jest pod kokpitem, w opinii rozmówców dźwięk przesyłany przez BT przy pomocy wbudowanego mikrofonu jest OK (nie instalowałem będącego na wyposażeniu mikrofonu zewnętrznego), MP3 odtwarzane z klucza USB 8GB wyświetla wszystkie dane o utworze zapisane w ID, radio jest minimalnie mniej czułe niż oryginał Sony (automat stroi o kilka słabszych stacji mniej), RDS działa normalnie, lista zapamiętanych stacji wyświetla nazwy tych stacji.
Nie wiem jak jest w innych "chińczykach", ale dla mnie mankamentem Zenca jest, że może być włączony tylko przy uruchomionym silniku i nie ma takiej opcji jak w oryginalnym radiu Sony, 1 godz. słuchania przy wyłączonym silniku.
Jeśli chodzi o kamerę cofania, jeszcze jej nie podłączyłem ponieważ dotarła do mnie wczoraj. Okazało się bowiem, że w Polsce nie ma możliwości kupienia kamery dedykowanej przez Zenca do Mondeo MK IV (model ZE-RCE3801) wobec czego kamerę zamówiłem w Niemczech. Teraz trzeba będzie się pogimnastykować przy przeciąganiu kabelków przez całą długość samochodu tak, by niczego nie było widać i nic nie skrzypiało po ponownym zmontowaniu tapicerki i plastików (to najbardziej niewdzięczna robota).
Dzięki wielkie ;) Jesli chodzi o kamere to w fordzie mówia ze z kamera 500zł drozej to nie wiem z kad oni ją mają ;p
grafmarr 19-08-2010, 08:24 Na rynku jest wiele różnych kamer cofania do montażu w zderzak lub w ramkach od tablicy rejestracyjnej i każda z nich może być zastosowana i będzie działać z Zenkiem pod warunkiem, że podaje zgodny dla niego przekaz video. Takie kamery można kupić np. na Allegro już za stokilkadziesiąt zł.
Oprócz tego na rynku są kamery dedykowane do konkretnych modeli samochodów, montowane w miejsce lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej i taka właśnie jest kamera Zenec ZE-RCE3801 m.in. dla Mondeo MKIV.
Montaż kamery dedykowanej nie wymaga żadnego wiercenia i kombinowania z podłączeniami w instalacji elektrycznej w przeciwieństwie do kamer ogólnego stosowania.
a tu jakie fajne :-)
http://globalmedia.en.alibaba.com/product/335675590-209877515/3_5_inch_rearview_mirror_GPS_and_handsfree_car_kit .html
mazur888 21-09-2010, 23:19 witam a ma moze ktos fotke kokpitu mondeo mk3 z avic f900bt?
przymierzam sie do kupna i nie moge nigdzie znalezc zadnej fotki jak to wyglada
|