Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Oznaczenia Air-bag w skórzanych fotelach

MaciekDM
03-09-2009, 10:54
Witam,

Mam zagwozdkę - w oglądanym Mondeo 2004 w skórze na fotelu pasażera w jest naszywka/metka AIR BAG , zaś na fotelu kierowcy (sterowany elektrycznie) takiej naszywki nie ma.
Czy ktoś ma może skórę w swoim aucie i też u niego tak jest?
Czy air bag w fotelu może został wystrzelony? Zastanawia mnie to , bo odległość obu foteli od słupków jest inna, też nie wiem czy to przez to sterowanie fotelem kierowcy. Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Maciek

cosmo80
03-09-2009, 11:10
Ja co prawda nie ma skorzanych foteli ale z tego co sie orientuje naszywka powinna byc po obu stronach. Prawdopodobnie masz wymieniony jeden z foteli. Przypatrz sie instalacji elektrycznej fotela, czy jest podpiecie do poduszki powietrznej.
A czy nie wyswietla Ci sie blad poduszek (czy nie miga sygnalizacja poduszek powietrznych na desce rozdzielczej) :?:

Bo moga zdarzyc sie trzy sytuacje:

Auto nie bylo wyposazone w poduchy w fotelach i masz zmieniony fotel na ktorym jest naszywka a poducha niepodpieta i to jest wszystko ok.

Druga opcja jest taka ze to fotel bez poduchy jest dolozony a instalacja elektryczna nie podpieta i w tym wypadku czestym zabiegiem pseudo fachowcow jest wsadzanie rezystora we wtyczke instalacji elektrycznej tak zeby autko "myslalo" ze wszystko ok i nie wyswietlalo bledu poduszek.

Albo poprostu naszywka sie odprula albo ktos jej pomogl. Przyjrzyj sie czy nie ma po niej sladu na szwie.

Pamietaj zeby przed tymi zabiegami odpiac akumulator i odczekac okolo 20 min dla pewnosci zeby miec pewnosc ze przy sprawdzaniu nie wystrzeli Ci poducha.

krisoporanku
03-09-2009, 13:29
mam skórę i naszywka jest po obu stronach

pietrek00
03-09-2009, 14:17
Mam półskóre i naszywka tez jest

TySiK
03-09-2009, 15:15
alkantara i także jest po obu !
zawsze jest po obu stronach oznaczenie, nie ma innej opcji !
zapewne było coś kombinowane...

krogulc
03-09-2009, 17:30
a nie wydaje się wam panowie że poduszkę najzwyczajniej można ręką wyczuć i po sprawie

mario13
03-09-2009, 17:35
poduszkę najzwyczajniej można ręką wyczuć i po sprawie
Napisy na obu fotelach(tez skora),ale zeby macac???:shock::shock:
Nie,to nie dla mnie:one::one::one:

yarek
03-09-2009, 17:59
Ja też mam skórę i metki airbag-a w obu fotelach. Znaczy to że w twoim autku było coś kombinowane:027:

krogulc
03-09-2009, 18:06
Napisy na obu fotelach(tez skora),ale zeby macac???:shock::shock:
Nie,to nie dla mnie:one::one::one:

macnąć
1. pot. «dotykać czegoś palcami, stopą itp., próbując wyczuć, rozpoznać coś»
2. pot. «szukać, badać, sondować»
3. posp. «obejmować, dotykać lubieżnie»

no nie trzeba zaraz lubieżnie

RECONDO
03-09-2009, 19:33
Hmm. Wersje MDO po FL zdradzają na każdym kroku oszczędności w FORDzie: przed FL na obu fotelach jest duża gumowa "metka" naszyta na bok fotela, po FL jest jedynie malutka "meteczka" która zdradza że fotel ma airbag. Brak metki nie oznacza jeszcze braku poduszki - można sprawdzić, "wymacać" czy poducha jest.

dyha
03-09-2009, 20:49
można sprawdzić, "wymacać" czy poducha jest.

Albo wszyty kawałek cegłówki dla niepoznaki :roll:

cosmo80
03-09-2009, 22:02
Koledzy a byly wersje Mk3 bez poduchy w boczku fotela :?: Kolega pisze ze odstepy fotela do slupka auta roznia sie po obu stronach. Sprawdzilem u siebie i sa jednakowe. Mozliwe ze jeden fotel zostal wymieniony z innego auta :?:

MaciekDM
03-09-2009, 23:23
Hmm. Wersje MDO po FL zdradzają na każdym kroku oszczędności w FORDzie: przed FL na obu fotelach jest duża gumowa "metka" naszyta na bok fotela, po FL jest jedynie malutka "meteczka" która zdradza że fotel ma airbag. Brak metki nie oznacza jeszcze braku poduszki - można sprawdzić, "wymacać" czy poducha jest.

To znaczy dokładnie jest tak , że w fotelu kierowcy elektrycznym jest meteczka mała tycia z napisem air bag a w fotelu pasażera naszywka. Dziwię się że nie ma dwóch naszywek po prostu.

matrog19
03-09-2009, 23:37
Nad czym koledzy tu się rozwodzić. Któryś fotel jest z innego auta ( oprócz metki a co za tym idzie obecności lub braku airbagu dochodzi kwestia nierównych odstępów od słupka), a który to łątwo sprawdzić po obecności lub braku kabli do air bagu pod fotelami. Pozdrawiam

RECONDO
04-09-2009, 07:54
Albo wszyty kawałek cegłówki dla niepoznaki :roll:

No dobrze. Napiszę tak by wszyscy zrozumieli. Można sprawdzić pod tapicerką: oparcie jest "blokowane" przez plastikową prowadnicę, wystarczy ją zdjąć/odczepić i włożyć rękę pod tapicerkę i sprawdzić. Można "zrobić to z zamkniętymi oczami" jeżeli ktoś choć raz miał w ręku/widział poduszkę boczną poradzi sobie bez problemu. A jak znajdzie cegłę to będzie mógł wykorzystać ją do budowy domu. Jeżeli metki na obu fotelach są różne (np. przed i po FL) to być może oznacza to "wystrzał" poduszki w danym fotelu i zamianę z innego auta (czasami spece od napraw nie przykładają wagi do detali które mogą zdradzić całą operację). Jeżeli fotele są z różnych wersji - nie są kompletem - to być może oznacza to "wystrzał", jak pisałem, a to być może oznacza że drzwi też są od "kompletu" (jezeli te auta miało kurtyny to również powinna być wystrzelona). W każdym MDO od początku produkcji minimalna ilość poduszek to 4 - każdy egzemplarz ma więc boczne.

matrog19
04-09-2009, 10:01
W każdym MDO od początku produkcji minimalna ilość poduszek to 4 - każdy egzemplarz ma więc boczne. W mk 1 to raczej nie ma a to też MDO. Ja w mk 2 mam 4airbag

RECONDO
04-09-2009, 17:57
W mk 1 to raczej nie ma a to też MDO. Ja w mk 2 mam 4airbag

Ale mądrości napisałeś. POLECAM zapoznanie się z TEMATEM.

krogulc
04-09-2009, 18:14
W mk 1 to raczej nie ma a to też MDO. Ja w mk 2 mam 4airbag

czasami to niektórych panów nie rozumię skoro ktoś zakłada posta więc ma jakowyś w tym cel to znaczy że zazwyczaj prosi o pomoc lub radę. Jeżeli ktoś nie ma nic do powiedzenia na konkretny temat to lepiej niech wcale nie pisze bo i po co!!!!! za chwilkę ktoś napisze że fiacik 126p nie ma poduszek i ok tylko co to pomże koledze

arek_ZG
06-09-2009, 10:47
Ja mam mundka z tego samego rocznika na skóracha i na fotelach kierowcy i pasażera mam wszywki "air bag". Odległości foteli od słupków bocznych sa równe. pozdrawiam

Jack001
07-09-2009, 15:58
Też mam skórę, ale na fotelach nie mam naszywek. Za to na słupkach bocznych, od strony kierowcy i pasażera, są naklejki informujące o poduszkach bocznych (tak to przynajmniej wygląda na rysunku).

TySiK
07-09-2009, 19:39
Macanie po bokach fotelach tez moze cie zdradzic gdyż poduche masz w plastiku zabudowana, nawet po wystrzale idzie ja zakmnąc i zakryć, zaszyć reszte skóry, alkantary itp. wiec sobie pomacasz i myslisz o jest :) a bedziesz miał potem niespodzianke ;)

Ostatni bracik kupywał auto i z nim jezdziłem, i właśnie miałem taki przypadek wszystko pieknie ładnie cacy nic nie ruszanae i wogóle, a nie podobał mi sie lewy fotel i na wreda przy gosciu rozerwałem mu bok fotela i co :O plastik został zamknięty poducha wycieta a reszta poszyte...

A ty w dodatku pisesz ze nie pasuje ci fotel do słupka, wiec to juz daje cos do myslenia.