Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Przerobienie wycieraczek na 9mm - czy ktoś to robił?

czarnygda
04-09-2009, 14:49
po odwiedzeniu kilku sklepów i braku możliwości zakupu wycieraczek w rozsądnej cenie,wpadłem na pomysł przerobienia ramion wycieraczek . mianowicie spiłowanie końcówek na wymiar 9mm .wtedy będą pasowały standardowe wycieraczki ,czy ktoś przerabiał ten patent ? prosze o opinie i sugestie.

subratri
04-09-2009, 15:05
wszystko dobrze, tylko, ze proste wycieraczki slabo sie zachowuja w SGA, ale z drugiej strony...
ale koledzy wymieniaja tez same gumy w wycieraczkach, zostawiajas piora. wtedy wymiana wycieraczek jest w cenia 2 piw. moze warto najpierw tak?

czytaczforum
05-09-2009, 09:34
A ja podzielę się śmiesznie brzmiąca porada jaką sam kiedyś usłyszałem i przedwcześnie wyśmiałem.Wiadomo,że najczęściej po zimie gumy wycieraczek mają drobne uszkodzenia i trzeba je wymienić i tu nie ma dyskusji.Ale czasem wycieraczki strasznie marzą po szybie a ich uszkodzenia nie są drastyczne a do celu dojechać trzeba.Porada.Rozmazać po szybie jabłko i nim wytrzeć szybę.Efekt zaskakujący.Sok jabłkowy z kartonu nie daje takiego efektu.Kombinowanie ze skracaniem piór mija się z celem,nie sądzę aby ktoś tego próbował.lepiej kupić same gumy jak to subratri sugerował.

smithpl
05-09-2009, 09:57
Jak czytam takie watki i odpowiedzi to placz mnie ogarnia....

Po co kupujecie samochody na ktore Was nie stac?
Skoro jest dany rodzaj wycieraczek do samochodu to takie sie kupuje.
Ile razy do roku kupujecie ? 2-3 razy ? Kpl. wycieraczek to suma kolo 100zł.

A juz patent z wymiana samych gum.... slabo mi .... to pomysl rodem z PRL gdzie wycieraczki byly deficytowe !!

Czarnygda - w trojmiejscie oprocz marketow samochodowych typu norauto znam pare sklepow gdzie od reki dostaniesz wycieraczki.

kor1011
05-09-2009, 12:46
Kpl. wycieraczek to suma kolo 100zł.Dziwne.Jak ja szukałem to oryginał był po 240 a zamiennik -prosty- 140.Jak miałbym tyle bulić 2-3 razy do roku to dzięki.Kupiłem same gumki Alca za 20 zł.Założyłem rok temu i jeszcze nie muszę zmieniać.Są troszkę węższe ale lekko zacisnąłem łapki i jest Ok.

lysyG
05-09-2009, 15:30
Niestety oryginały, czyli Boscha to koszt ok.200 pln, ale za to mi starczały na 2-3 lata.

le-mar
05-09-2009, 19:16
Jak czytam takie watki i odpowiedzi to placz mnie ogarnia....

Po co kupujecie samochody na ktore Was nie stac?
Skoro jest dany rodzaj wycieraczek do samochodu to takie sie kupuje.
Ile razy do roku kupujecie ? 2-3 razy ? Kpl. wycieraczek to suma kolo 100zł.

A juz patent z wymiana samych gum.... slabo mi .... to pomysl rodem z PRL gdzie wycieraczki byly deficytowe !!

Czarnygda - w trojmiejscie oprocz marketow samochodowych typu norauto znam pare sklepow gdzie od reki dostaniesz wycieraczki.

Szanowny kolego - nie każdy "żyje" samochodem ...
nie oszczędzam TYLKO na paliwie.
Poza tym - dla czego wymiana samych gumek to "siara" kolega w audi musiał wymieniać 2 X - bo nowe "powinęli"
Swoją drogą wszystkie naprawy kolega robi w ASO i na oryginałach ????
(ja aż tak majętny nie jestem)

smithpl
07-09-2009, 08:57
Proponuje ABSCar, maja w dobrych cenach Motocraftu - nie pamiętam po ile ale cena mnie nie powaliła.
Co do napraw Galaxy ? Tak na oryginalnych, tyle ze ciężko powiedzieć co jest oryginałem bo to VW :-) wiec serwisuje go w serwisie VW na częściach sharana. Po za tym nie bardzo narazie się psuje.
Porównanie do ASO moim zdaniem nie fortunne, ale tak serwisuje w Qserwis.

Co do wycieraczek, ja nie żyje samochodem tylko używam go dość intensywnie do jazdy z punktu A do punktu B. Co do siary - tak to dla mnie siara, jak i tłumik podczepiony na drut, czy zaspawana w nim zardzewiała dziura zamiast wymiany na nowy, lotka na dachu i pluszowe kostki na lusterku. Tak już mam. A co do wycieraczek, często widać na ulicach "oszczędne opcje" naprawy piór, gdzie guma nowa a ramie całe zardzewiałe.

Na szczęście w slick'ach nie da się już wymienić gumy....

Oczywiście ogólnie mi to nie przeszkadza bo każdy niech robi jak lubi i oszczędza na czym chce ( tarcze hamulcowe też wymieniasz dopiero jak wypadną ? ). Przerażające jest jednak to że potem zakup dobrej sztuki w Polsce graniczy z cudem. Większość sztuk jest "serwisowana" analogicznie jak ten przykład z wycieraczkami i nie pozostaje nic innego jak zakup samochodu w Niemczech.

To jak w moim poprzednim Focusie, po co kupować nowy wkład lusterka z podgrzewaniem skoro można za 20 zł kupić zwykłe szkiełko na allegro - zimy u nas krótkie, Po co wymienić uszczelkę pod miską oleju skoro silikon uszczelni wyciek, po co wymienic uklad sterujący podgrzewaniem przedniej szyby skoro można skrobać w zime szybe, po co wymienic uszczelke na wydechu - lepiej wdychac spaliny :-) .... itd itp....

taxidriver
07-09-2009, 10:48
a czemu twierdzicie że proste są do niczego mam proste od początku i dowiedziałem się niedawno że jakieś pokrzywione są w standardzie za nowości paru kolegów jeźdźi trojaczkami i wszyscy mają proste pióra nikt nie narzeka.

subratri
07-09-2009, 14:12
Niestety oryginały, czyli Boscha no chzba ze zaparkujesz... np w NH to Ci ich nie starczy do rana. ja tez niezalowalem na wycieraczki dopoki mi ich nie zakosili. wydatek 300 zeta i caly dzien szukania. teraz juz nie kupie calych tylko piora bo to jest normalnie wyzucanie kasy. gdyby jeszcze zlodziej sprzedal je za jakies normalne pieniadze, ale one poszly pewnie za 30 zeta. az sie plakac chce. ale faktycznie jesli nie ukradna to beda dzialac dlugo

Przemek_PC
07-09-2009, 14:17
A wycieraczki Boscha dostępne na Allegro w okolicach 120zł niedobre? Są dedykowane do SGA (wygięte).

lysyG
07-09-2009, 16:26
Bosch ma tylko jeden model wygięty do SGA. Jeżeli masz go je za tyle ile piszesz to jest to dobra cena.

Przemek_PC
07-09-2009, 19:22
Wpisz w Allegro "bosch wycieraczki galaxy", mnóstwo ofert już od 89zł.

smithpl
08-09-2009, 18:58
to moze proponuje kupic ramiona od MK2, tu mocowanie jest inne niz w typowych zlodziejskich furach wiec sie wycieraczki nie przydadzą :-) ( no chyba ze MK1 tez juz takie mial... )

Ja tez miale przy Focusie tak, kupilem slicki i rano mialem juz tylko ramiona :-)
No ale coz - wszystkiego nie zwalczysz...

ranicha
13-09-2009, 06:25
Ja kupiłem proste pióra,które polecił zaprzyjaźniony sprzedawca i działają bez zarzutu od zeszłej jesieni, niestety opakowanie w śmietniku a nazwa firmy uleciała z pamięci.

stachumal
14-09-2009, 09:36
Kolego smithpl proszę nie nabijać się z ludzi i nie obrażać za to że sobie ktoś kupi samochód 95r za jakieś 8 tys a żal mu wydać na piórko 230 zł ( tyle chcieli jak szukałem) niestety stwierdziłem że nie jest pozłacane i wymieniłem same gumki za 10 zł a resztę kaski mogłem przeznaczyć na ważniejsze cele . nowe gumki chodzą prawie rok a piórka za 230 zł niech nadal gniją na półce sklepowej!!

Takie jest moje zdanie!

Nie każdego stać na autko 2004r i naprawy w serwisie.

Pozdrawiam Staszek.

taxidriver
14-09-2009, 10:12
Tak jak wcześniej napisałem mam gala z 2001 i proste pióra nawet nie wiedziałem że są jakieś pogięte .Kupuje pióra Champion lub Valeo całe za ok 100-120 zł nie narzekam wycierają jak nie miałem kasy to zakładałem gumki i sezon też przelatałem nie stresuj się kup co masz pod ręką jak raz kupisz szit to potem dodasz parę złotych i kupisz lepsze .Jak dla mnie wydawanie 250 zeta na pióra jest chore niby co tam tyle kosztuje ? kawałek blachy podłej jakości lakier proszkowy czy guma? Może to jednak marże sprzedawców dzisiaj dowiadywałem się o cene łożyska 248 zeta a koszt zakupu podejrzany na monitorze to 60 ZŁ czyli jak obszył dodałem panu sprzedawcy na wypasiony obiad w dobrej knajpie dla 2 osób.

subratri
14-09-2009, 12:03
Tak jak wcześniej napisałem mam gala z 2001 i proste pióra
bo ty kolego masz juz wezsze ramie i do Ciebie wchodza "standardowe" rozmiary. MK I ma remie o szerokosci 12?? mm i z tego co wiem jest to jedyny samochod o takiej szerokosci a wiec wycieraczki tylko dedykowane. podejrzewam ze stad ta cena.

taxidriver
14-09-2009, 19:16
o szerokosci 12?? mm i z tego co wiem jest to jedyny samochod o takiej szerokosci No nie wiem mam dziwne plastiki właśnie szerokie jeszcze z Belgii u nas takich w komplecie nie ma.Za to dzisiaj w sklepie u zaprzyjaźnionego sprzedawcy widziałem 3 rodzaje piórek do gala w cenach od chyba 65 -150 zeta, ale tych tanich nie polecał już ich nie ściąga.

czarnygda
14-09-2009, 19:33
własnie o to mi chodzi ramiona są 12 mm,a może by je zeszlifować do standardowych 9 mm, wtedy pasowały by wycieraczki standardowe . czy ktoś to już robił?wycieraczki standardowe na 9 mm są za 30 zł sztuka ,jak ukradną to już tak nie boli. a może ramiona od
Mk2 będą pasować

librator
05-01-2013, 14:56
Znalazłem w necie opisany sposób wymiany samych "gumek" pióra wycieraczki płaskiej. Uważam ze ciekawie i dokładnie opisany i obfotografowany.
http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/skoda-octavia/wymiana-piora-wycieraczki-banana-8332/

taxidriver
05-01-2013, 16:41
Zapomniałem że już tu pisałem a tu proszę jest nowa odpowiedź. W zeszłym roku będąc na Krymie (ukraina) kupiłem piórka za 20 pln żeby było weselej polskiej firmy u nas nigdy nie spotkałem a tam są.;)

kpkeeam
05-01-2013, 19:41
Ja w Castoramie w Bydgoszczy kupiłem za 36PLN sztuka. Na stelażu i produkcji ALCA Niemcy.

seb19801
05-01-2013, 21:06
Osobiście próbowałem różnych sposobów od wymian samych gumek w wycieraczkach po hybrydy typu zwykłych wycieraczek prostych które też były do bani . Skoniczyło się na kupnie wycieraczek za 180zł boscha z których jestem zadowolonych.

BBK66
06-01-2013, 05:36
Znalazłem w necie opisany sposób wymiany samych "gumek" pióra wycieraczki płaskiej. Uważam ze ciekawie i dokładnie opisany i obfotografowany.
http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/skoda-octavia/wymiana-piora-wycieraczki-banana-8332/

niby i tak można,tylko te gumki mają 65cm, a oryginalne banany w galu mają 70 cm.

stachan
06-01-2013, 07:03
Ja polecam polski produkt firmy MOT GUM, którego używam od kilku lat a wymieniam 2 razy do roku (po zimie i przed zimą). Tutaj podaję link do jedej z aukcji z dobrym opisem produktu. (http://allegro.pl/motgum-pioro-wycieraczki70cmsharan-galaxy-voyager-i2879117606.html) Cena niewielka a jakość naprawdę świetna.

kpkeeam
06-01-2013, 09:08
Wymiana gum jest dobra, ale trzeba pamiętać żę żebra wycieraczki też się zużywają. Sprężyste blaszki bananów też nie są wieczne i nie dociskają z czasem tak jak nówki. Zanim kupilem w castoramie nowy komplet rozglądałem się w sklepie dla tirów. Do mercedesa actrosa jest identyczna dł i szerokość pióra. Cena za boscha 50 pln a za valeo 55pln. Sądze że w sklepach nas obiągają bo mamy sga, a ciężarówka jest tańsza. Poza tym zobaczcie pióra od peugeota 307. Mają długość 700mm tylko są węższe i cena w standarcie niższa, tylko trzeba przerobić (zeszlifować) końcówkę ramienia.

bartixr
06-01-2013, 13:29
Do mercedesa actrosa

też mam z ciężarówki, merc i jakaś renault, man ..
oryginalny bosch - super zbiera i cena coś około 60 zł bez rabatów w obiegłym roku.
bez stelażowe wycieraczki łądniej wyglądaja, ale wytryzmujadużo mniej - poprostu z czasem nie przylegaja do szyby.
W stelażowych wystarczy gumkę zmienić za kilka - kilkanaście złotych i co kilak lat stelaż.
Wymieniać zawsze całą wycieraczkę ze stelażem nie jest konieczne, ale tak nas przyzwyczajono w sklepach, dlatego nikt nie oferuje gumek a od razu czałą wycieraczkę.

osram
10-01-2013, 22:30
Ja zeszlifowałem końcówki ramion i mam spoko. Kupiłem na allegro bez stelażowe nie pamietam już za ile ale chodzą prawie rok. Po zimie wymienię na nowe.

DDiablo
11-01-2013, 13:33
Ja kupiłem gumy alca 710mm za 19 zł, nic nie skracałem i pasują ok, zbierają idealnie. Zobaczymy jak długo.

mocarz1
11-01-2013, 17:06
A jak ktoś ma banany to co polecicie taniego do GALA M2...

kpkeeam
12-01-2013, 18:53
W Auchan Bydgoszcz widziałem same gumy 750mm za 12 PLN.

miketg
13-01-2013, 10:20
Wymiana samych gumek jest szybka i skuteczna ale gumy z firmy Alca fajnie działają w moim przypadku tylko przez pół roku. W innym aucie mam całe wycieraczki z firmy Alca i są skuteczniejsze przez dłuższy czas. Na allegro znalazłem wycieraczki "bananki" do mk1 http://moto.allegro.pl/wycieraczki-serwisowe-areo-ford-galaxy-mk1-mk2-mk3-i2885476917.html
Oczywiście jestem świadom, że to chinszczyzna ale cena nie jest wysoka i myśle żeby je kupić i wypróbować a jeśli ktoś mi je dźwignie to aż tak wielkiego żalu nie będzie jak po Bosah czy Valeo.

bartixr
14-01-2013, 18:37
ale to nie są banany, lecz zwykłe bez-stalażowe.
banany są wygięte w drugą stronę. Jeśli patrzeć na szybę to końcami na zewnątrz.

miketg
14-01-2013, 19:36
A Alhambra i Sharan nie mają mniejszej szerokości (9mm) uchwytu mocującego wycieraczkę niż Galaxy?

piotr13
20-01-2013, 20:29
Gumki pasujące do Galaxy MK1. Założyłem i pasują.http://allegro.pl/guma-gumka-gumki-wycieraczki-motgum-700mm-70cm-i2873337884.html

tyger
01-03-2014, 14:01
http://allegro.pl/listing/listing.php?category=18688&order=qd&search_scope=category-18688&string=galaxy+sharan które wybrać ?